Козлодуйски б(р)яг

Докато в не особено развити държави, като Япония, където вече заглушиха и последния си , 54-ти ядрен реактор, се отказват от ядрената енергетика, в енергийния център на Балканите кипи бурна дейност по развитието на тази кауза пердута. Понеже все пак се наложи и тук да се закрие в зародиш ( заченат в корупционен грях) безумието АЕЦ „Белене”, с ускорени темпове наваксваме в реанимирането на съветското минало в тази област. Как? Ами чрез кадрили на кадрите, които не решават нищо.

За целта е махнат от поста поредният директор на ключовото за икономиката ни предприятие. Битият от неизвестни и до днес извършители през ноември миналата година шеф на централата Александър Николов е сред героите на книгата „Ядреналин” ( която в момента е номер едно по продажби сред нехудожествената книжнина в класацията на водещата верига книжарници „Хеликон”). Но не изглежда да е трудоустроен внезапно по инвалидност след „инцидента”, който би трябвало да задейства алармената система на държавата- все пак окървавиха началника на ядрен обект и тази „дреболия” е достойна за тревога от първа степен, но вместо това беше сбутана на опашката от чакащите да бъдат бинтовани в нашата полицейска „бърза безпомощност”.

Едни много зли езици дори злословят, че на директора Николов всъщност са му отрязали ухото ( и са го пришили след това, слава на Бога на българската хирургия), което е типично мутренски наказателен метод за опресняване паметта на забравили да си върнат дълговете нещастници. Но да не се поддаваме на слухове за уши, които не сме проверили, защото от столичната дистанция няма как да удостоверим суровата истина: на всички снимки и телевизионни интервюта от повече от половин година насам пострадалият Николов го показват само откъм здравата му страна.

За директор на АЕЦ “Козлодуй” е назначен здрав кадър на управляващата партия, депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който преди броени седмици бе издигнат за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Да ви прилича това на нещо неприлично? Питам, защото става дума за пети пореден парашутист ( ако броим за отправна бройка човека на тройната коалиция Иван Генов) начело на ядрената централа за няма и три години управление на ГЕРБ. Както ми каза иронично по този повод познавачът на козлодуйските потайности, съавторът на „Ядреналин” Георги Котев, само здравеопазването в България може да се мери с централата в Козлодуй с толкова чести смени на върха в същия период. Ние си знаем колко продънена е бездънната каца по темата с касата и другите здравно-административни болежки на тази власт. Поради това аналогията е доста разболяваща.

Обяснението за отчаяния ход е жизнерадостно. „Рокадата се налага с цел да се подобри координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата“. Това ни съобщава ресорният министър Делян Добрев, който лично представил новия началник Валентин Николов пред трудещите се в централата.

Сигурен съм, че министър Добрев може да чете, макар и да е първолак на години от гледна точка на стандартното изискване за управленски стаж по отношение на поверения му пост. Дали пък не е успял за една седмица да прочете в „Ядреналин”, да осмисли и докладва нагоре какво всъщност става в подчинената му по документи държава в държавата АЕЦ „Козлодуй”?

12 мнения за “Козлодуйски б(р)яг”

 1. В АЕЦ Чернобил се взриви реактор, след като за директор Партията е назначила бивш директор на ВЕЦ. Какво ще се случи в Козлодуй, след като Партията назначи Валентин Николов, в чиято трудова кариера дори и ВЕЦ не фигурира? Директорът на АЕЦ Чернобил поне е знаел какво е променлив ток..

 2. Вальо Николов е дребно герберско нищожество от софийския кв. “Младост” с малка фирмичка и скромен поминък преди да се напъха в листите на ГЕРБ. После става депутат, опитва се да говори по икономически въпроси и понеже останалата сган от елементарната група на ГЕРБ е още по-некомпетентна от Вальо Общото, той изглежда като едноок мъдрец в царството на слепите. Дано не предизвика взрив, подобен на Чернобил.

 3. Г-н Инджев, Г-н Котев,
  Днес най-после успях да си купя книгата ви „Ядреналин” и до късно през нощта я чета, като малко преди да я оставя (все пак трябва да работя сутринта) с нетърпение прелиствам някои страници напред и на няколко места срещам името на Александър Николов, при което си спомням веднага за новината от по-рано днес за смяната му с Валентин Николов и си представям как утре ще очаквам коментар от вас по случая. Подценил съм ви, защото тъкмо да изключа компютъра си и виждам, че вече сте го публикували! Ако мога да използвам един такъв образен нонсенс, мога да кажа че е очевидно и за най-глухите, че нещо тук нещо ужасно смърди! Днес срещнах и една друга новина, за загинал водолаз в АЕЦ Козлодуй (http://kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=7121) – с цялото ми уважение и съпричастие към скръбта на близките и приятелите му, дано това да е „обикновена” производствена злополука, а не пореден пробив във „сигурността” на (мафията на) централата. Нещо ври и кипи в ядрения свят тези дни, само в рамките на няколко дни и седмици се случват такива събития като: инцидент във Френска АЕЦ (да не говорим за сравнително скорошния инцидент в Козлодуй, плюс историята с некачественото оборудване), излизането на книгата ви „Ядреналин”, спирането (ще видим колко ще е временно) на последния 54-ти Японски реактор, смяната на шефа на АЕЦ Козлодуй (след шокиращия за националната сигурност побой над него няколко месеца по-рано), и то заменен с какъв кадър от т.нар. тежка артилерия… Дано само нещо не вземе да избухне след цялото това кипене! Тук си казвам „амин!”, но и добре че има хора като вас г-н Инджев и г-н Котев, които да бият камбаната (дано не е твърде късно) и да имат нравствената сила се борят последователно за това. Уверен съм, ще дойде време да се натрупа критична маса и за този ядрен разпад (дано само не е след пореден взрив)!

 4. Моля,моля!Да не се чува лоша дума за гусин В.Николов.Той е завършил политически мениджмънт в елитния “Летен унивеситет” на Страсбург.Това не Ви е поредна “Калинка”.Това си е официален ГЕРБерски Lucanus cervus

 5. Господин Инджев, ако позволите и от мене една “вметка” по повод Козлодуй. Живея на 30км. от АЕЦ и от няколко дни хората около мене страдат от ужасно главоболие. Аз също. Дано не прозвучи като бабешко оплакване, но след новините за АЕЦ все повече се замислям дали това неразположение не идва пак от близката на сърцето ми централа. Ние сме на много малко разстояние от нея, но нещата нали знаете как вървят? А и онова нещастно дете, което е получило инфаркт(според вестниците)също не се знае какво го е сполетяло там долу… Не знам, става ми вече страшно с тези хора от т.н. партия ГЕРБ. Хм, “граждани за европейско развитие на България”.Айде, де, европейско ли?

 6. Тия от ГЕРБ са полудели, пращат на такава отговорна позиция човек без никакъв опит в ядрената енергетика, отук нататък чакайте само проблеми с АЕЦ Козлудуй, дано не се случи най-лошото, остава ни само да се молим на НАЧАЛНИКА на ББ.

 7. Предполагам за този вид успех(в книжарниците) има значение и много добрата корица, която в случая по никакъв начин не може да бъде прекалено провокативна. Успехи с тиража – пожелания да стане номер 1 във всички класации и да стои там достатъчно дълго. Къти, заслужаваш го.

 8. @Петко Минчев, дано от друга страна хората работещи в Козлодуй успяват да устоят на психическото напрежение, което неотменно водят всичките обществени дискусии про-анти ядрената енергетика въобще. Предполагам Козлодуй ще работи още дълго(извинявай Къти, но някак си се скрънзавея още).
  Георги, честит празник на патерица. Когато става дума да консумираме плодовете на труда ти сме ларж, но за поздрав явно трудно се сещам.

 9. Г-н Инджев, през 2003 и 2004 година, тогавашния изпълнителен директор на АЕЦ Йордан Костадинов тръбеше по всички медии, че след извършената “модернизация” централата ще работи още 20 години (т.е. до 2024 год.)без да се налагат никакви разходи за това време. Сега това е забравено и възнамеряват да вложат нови 500 милиона за нова “модернизация”. От тях, да кажем 100 млн ще си ги приберат за комисионни. Новоназначението е само за това – да поставят силно свой човек начело и да си поделят лесни и големи пари, както стана и преди 10 години. Котев го знае това – в АЕЦ имат кадри за директори от всички партии, когато едни са на власт, правят съответния човек директор, другите се отдръпват и чакат своя ред. При НДСВ, като нова партия, нямаха човек и направиха иначе червения Й. Костадинов депутат от НДСВ а после и изпълнителен директор. Сашо Николов минава за седесар и го сменят със своя човек В. Николов за да изкарат от сделки за подмяна на оборудване и пр. пари за тази една година, която остава до края на мандата. Нищо чудно парогенераторите за 7ми блок да бъдат монтирани на пети, които според мен се крепят само на честна дума и е трябвало да бъдат подменени преди 10 години, ама са много скъпи и не бяха планувани за тогава, а и щеше да излезе, че основно оборудване важно за ядрената безопасност, не е съвсем читаво.
  Г-Н ИНДЖЕВ, ето ви повод да напишете статия с която да клъвнете ядрената мафия – поразровете се какво се изписа за модернизацията преди 10 години и запитайте защо всяко (или през едно) правителство се натиска да модернизира, като игнорира направеното от прежнеуправляващите. Вярвам, че и Котев ще ви помогне, той е пряк свидетел от тогава.

 10. До МББ

  Прав е МББ, че проектният живот (ресурс) на блокове 5 и 6 е 40 години, а не както сега ни лъжат – 30, т.е. с 10 години по-кратък. Прилагам статия във в-к “Дневник”, от края на 2003 г., където това е заявено от шефове на централата:

  http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2003/12/14/49042_aec_kozlodui_vloji_289_mln_lv_v_modernizaciiata_na/

  Цитат: “В резултат на модернизацията срокът на експлоатация на реакторите ще бъде удължен с 15 години над проектния ресурс, който е 40 години.”

  Така излиза, че в резултат на предишната модернизация ресурсът на блокове 5 и 6 се е увеличил до 55 години!!! Но не би. Вместо това сега занижават истинския проектен ресурс от 40 на 30 години и освен това “забравят”, за вече увеличения ресурс с още 15 години!!!! Така на практика излиза, че ефектът от похарчените тогава около 500 милиона евро е ОТРИЦАТЕЛЕН и сега трябва да се “усвоят” нови минимум 250 милиона евро, за ново “удължаване” на ресурса на съоръженията.

  А ето и доказателство за късата памет на в-к “Дневник”, който миналия месец пусна следната “новина”:

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/04/21/1812678_nad_250_miliona_evro_shte_struva_uduljavaneto_na/

  Цитат: “Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на пети и на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и опция за допълнителна работа с още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро. Това съобщи директорът на атомната централа Александър Николов, цитиран от БТА.

  На 19 април беше подписан договорът за оценката на двата блока, чийто експлоатационен период приключва съответно през 2017 г. и 2019 г.”

  Справка. 5-ти блок е въведен в експлоатация през 1987-ма година, а 6-ти през 1991-ва. (Това може да се провери в сайта на централата: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=about_aec&p1=company_history) Посочените в статията години сочат 30 години проектен живот на 5-ти блок и 28 години за 6-ти. А сега де!?

  До MDAM

  Благодаря за поздравите!

 11. В технол. регламент ресурсът на парогенераторите е даден в часове (ако вече не са го променили) и като се приспаднат по 1 -2 месеца на година за планов ремонт, то излиза че проектният им живот за непрекъснатата им работа е 40 години (за 5-ти блок – до 2027ма, а за шести – 2031-ва). Сега драпат за нова “модернизация”, която всъщност ще е ремонт а не модернизация, за който най-много пари ще идат за парогенераторите. Като са големи специалисти и не дават нищо да се каже против тях, защо не експлоатират блоковете така, че към края на проектния ресурс да започнат да подменят старото оборудване и животът им да се увеличи от 40 на 60 години (Англия е пример за такъв начин на експлоатация), а не да разчитат на късата памет на обществото и 10 години след пуска да мислят за модернизиране, което всъщност си е ремонт. Според мен така ще се обърнат нещата, че цялото оборудване предназначено за Белене (а сега за 7-ми блок) ще потъне в 5ти и 6ти блок.

 12. Уважаеми г-н Инджев,

  С Вашата последователна позиция срещу непрозрачността и двойните стандарти като основна пречка за демократичното развитие и просперитет на страната ни, Вие сте естествен получател на тази молба. Вие можете да насочите общественото внимание върху една трагедия.

  В събота, 05.05.2012г., на територията на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и при неясни обстоятелства, почина, само на 29 години, Радослав Стоянов. Той загина при инспекция на водна шахта, на метри под водата. В шахтата работят помпи, които циркулират вода при много голямо налягане, респективно – съществува определена процедура, която трябва да се следва при този тип дейност. Има сериозни съмнения по отношение на това, дали са изпълнени коректно всички релевантни мерки за безопасност и дали всички отговорни за извършването на процедурата са изпълнили своите задължения в съответствие с приложимите изисквания. Ръководството на предприятието „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и на фирмата – работодател (Хидроремонт) на Радо отказват да коментират случая.

  Според официалния доклад от аутопсията причината за смъртта е “остър инфаркт на миокарда в следствие на заболяване”. Радослав обаче е бил здрав и близки и приятели са убедени, че истинската причина се прикрива умишлено, за да се избегне подвеждане под съдебна отговорност на хората, отговорни за „инцидента“. Близките описват, че по тялото на момчето има множество външни травми и очевидна лицево-челюстна деформация, които няма как да са следствие от инфаркт. По непотвърдени данни една от помпите не е била спряна навреме и той е бил засмукан от нея. Тя буквално го е смачкала, докато Радо се е молил за живота си!

  Само ден след смъртта на Радо последва неочаквана смяна на управителя на централата Александър Николов. Още на поста си той посочи инфаркт като причината за смъртта на Радо. Известно време преди извършването на аутопсията.. Обяснението за смяната на г-н Николов като целяща повишаване на ефективността на работата на електроцентрала може и да звучи правдоподобно, но само ако като подобрение се приема успешното потулване на поредна трагедия.
  Обществена тайна е, че атомната централа в Козлодуй и фирмите, обвързани с нея, са оплетени в корупционни схеми. Страшно е, че този случай е пореден и че алчността, съчетана с липсата на отговорност и безнаказаност, може да доведе до други подобни инциденти. А когато те се случват в ядрена електроцентрала, последствията могат да са катастрофални! Наложително е мъглата около смъртта на Радослав да се разсее. Неяснотата и непрозрачността хвърлят съмнение върху процесите на управление и експлоатация на централата и компрометират основната причина за нейното съществуване – безопасността ѝ.

  на Козлодуй създаде Фейсбук група, за да изрази граждански натиск за разясняване на трагедията. За броени часове повече от 5000 души се включиха.
  http://www.facebook.com/groups/386461478064150/
  http://kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=7111
  http://kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=7124

  Благодарим Ви за отделеното време и внимание! Наистина разчитаме на Вашата подкрепа.

  С уважение,

  Близки и приятели на Радо

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.