Ден на Азия

Макар да е трудно да бъде посочен отделен ден от българския календар, който най-добре да илюстрира бъркотията в тълкуването на историческите факти , сред фаворитите определено е днешният 9 май. За съветофилите, които за по-лесно преглъщане на некрофилската им любов към трупа на СССР се наричат още и русофили, днес е „ден на победата”. Така се нарича в Москва и на тях това им е достатъчно. Какво от това, че истинският ден на капитулацията на Германия е 8 май 1945 г. и че Сталин бойкотира церемонията, за да накара още веднъж капитулиралите германци да капитулират отделно пред него с отделен акт на 9-ти май!

За около 500 милиона европейци 9 май е „Ден на „Европа” и това няма нищо общо с войната, което обаче не пречи на съветофилите у нас да търсят легитимност и да се опитват да прокарат”европейска нишка” в преклонението си пред решението на Сталин, твърдейки например, че всъщност съветският паметник в центъра на София бил посветен на победата над хитлеризма изобщо, а не ( само) над България. Ако беше така, къде се вижда в този паметник ( и изобщо в България) благодарността на българския народ към останалите победители, сред които е и самата България, дала десетки хиляди жертви под знамената на червената армия в Югославия и Унгария, но оставена да се гърчи от съветските си наставници сред победените държави, определени като такива на Парижката мирна конференция в края на 1947 година? Логичен въпрос, но не и според антилогиката на племето на съветофилите.

Всъщност 9 май е обявен за ден на Европа на заседание в Милано чак през 1985 г. от ръководителите на страните от Европейската общност. А поводът е, че на 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя декларация пред международната преса в Париж, в която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като “първа реална стъпка към създаването на европейската федерация”. “Декларацията на Шуман” е възприета като рождена дата на днешна обединена Европа.

Но и това не е всичко. Мнозина, дори външният ни министър Николай Младенов, обявяват 9 май за край на Втората световна война. След този лапсус, който той допусна днес, си позволих да го репликирам в криптата на „Александър Невски” в София, където той държа иначе доста добра реч за европейския празник. Младенов се поправи, че е имал предвид победата във войната в Европа с подписването на германската капитулация на 8 май- намек за неприемането на съветско-руската трактовка от негова страна.

Истината е, че Втората световна война приключва на 2 септември 1945 г., когато на борда на американския кораб „Мисури” генерал Дъглас Макартър приема капитулацията на Япония. С други думи войната приключва в Азия и ако признаваха фактите българските поклонници на преклонението пред подвига на умиротворителите от онова време би трябвало да празнуват като ден на победата събитието, състояло се в Азия. Да сте чували някога у нас тази дата да е била празнувана- дори и сега, когато сме официално съюзници на САЩ?

Замислете се и над друго: демонстративният отказ на Сталин да подпише заедно със западните съюзници капитулацията на Германия всъщност е началото на разделянето на Европа- т.е. в този смисъл 9 май е антитеза на обединението на Европа по вина на кремълския диктатор. Приписваната като отправна точка за разделението на континента реч на Чърчил в американския град Фултън, заради репликата му за падането на желязната завеса, е само коментар към този факт, показан толкова ясно с разграничаването на Москва от 9 май.

Сега да върнем малко календара с три дни назад. На една и съща дата в Европа (формално, от географска гледна точка) се състояха следните събития: изборите в Гърция и Франция, както и завръщането на Путин на трона в Москва. Колкото и да са противоречиви резултатите от гласуването в Европа, заради турболенцията на крайно левите и крайно десните сътресения, те са автентични като елемент на демокрацията. Докато от руската столица телевизиите излъчиха една откровена подигравка, каквото е прехвърлянето на властта от Путин към Путин в духа на азиатската деспотичност на една лицемерна монархия, маскирана с уж модерни атрибути на демокрацията. Руските стратези наричат това „евразийски модел”

Между Европа и Азия в това отношение сме разкрачени и ние, опитвайки се да съвместим евроатлантическата си принадлежност по документи с проруските нагласи. Ден на Европа или Ден Азия е днес за нас? Трябва да се определим!

34 мнения за “Ден на Азия”

 1. Да няма съмнение – в БГ това (ще) е Ден на Евразия.

 2. Капитулацията на Германия е обявена на 08.05.1945 год., а не на 08.05.1944 год.

 3. Toзи текст трябва да влезе в задължителната матура.За да бъдат следващите поколения малко по-грамотни политически и повече българофили…

 4. Моля Ви да поправите датата на капитулацията на Германия – 08.05.1945 г., а не 1944. Уверен съм, че е неволна грешка, но личи.
  За статията мога само да Ви поздравя и да Ви пожелая здраве и живот, за да пишете още и още…
  ВЕКО

 5. На 9-ти май Сталин само формално слага началото на разделението на Европа. Преди него това е било “безпощадно ясно” и за тези, за които камбаните вече биели. Ако следващият цитат не е някаква фалшификация, то още Гьобелс е казал, че:” Ако германският народ сложи оръжие, Съветския съюз, съгласно споразумението между Рузвелт, Чърчил и Сталин, ще окупира цяла Източна и Юго-Източна Европа, заедно с голяма част от Райха. Върху тая огромна територия, контролирана от Русия, ще падне желязна завеса, зад която ще настъпи клане.”

 6. Да се самоопределим, но не дават. Самоопределяме се и после идват с парцала. Няколко (десетки) хиляди по Интернет ще се определят по един или друг начин, дори като русофили, но останалите ще ги определи онази банка. И те няма да имат мнение и няма да чувстват нужда да се самоопределят, понеже им се насажда, че не е нужно, че те имат вече гледна точка и тя съвпада с тази на мнозинството.

 7. http://forums.softvisia.com/index.php/topic/14780-хей-приятелидрузя-одобрявате-ли-палетника-на-с/ Г-н Инджев, подволих си да попитам приятелите си от един компютърен форум.Даже и цитирах едно Ваше изречение. Хариса ми, и исках да го споделя с съфорумците си. Там по-често за техника пишем, но реших че трябва да знам мнението им. SoftVisia – Форуми → Други → Споделете:Хей, приятели(друзя), одобравате ли паметника на съветската армия в центъра на София? Само защото цитирам едно изречение от вашия пост, надявам се да ме извините, се чувствам длъжен да Ви пиша. Искрено се надявам да не съм сгрешил като Ви цитирах. С уважение. Просто исках да направим диспут във форума. И да видя какво мислят младите хора. …или тия който пишат там. С най-добри пожелания. Дано доброто и правдата победи.

 8. Като кадър от запаса на бившата БНА (знаменитата НШПЗО – Враца с последващо умерено “израстване” по звание в запаса) изгледах внимателно помпозната военна демонстрация в Москва под типичния минус 25-градусов поглед на Путин. Веднага възниква въпроса за смисъла на това перчене със сила. Хайде, за СССР повече от ясно – защита на бурното развитие на най – прогресивния строй в историята, блокиране на опитите за реванши след толкова освободителни мисии на Красная, поддържане на гордост от мощта на блока, към който се водят, в страни като Чехия, Словакия, Полша, Унгария и т.н. Един вид – армия на страж за мира и прогреса (да ти настръхне косата, образно казано). Ама сега от кого се плашат тези синковци? Зарязаха комунизма и със спечелените през великата му епоха парици се върнаха в първоподобието на капитализЪма, ситуацията в страната им е такава, че дори най-гадните милитаристи в света, Хамериканците, биха се зачудили какво, аджеба, ще спечелят от една победа срещу Русия (малко ли им е чуденето какви да ги вършат в Ирак и Афганистан). Та се чудя, тези руснаци какво бранят (те са ВИНАГИ в отбрана!!!) с тази чутовна армия? Човек придобива спонтанното усещане, че със 70% от националния си доход бранят останалите 30% под загрижения поглед на Володка Путин. И все пак, какво искат да кажат тези тежко въоръжени хора на света на компютрите, самоуправляващите системи, Мерцедеса и, както казва Чудомир, други полезни машини?
  Германците изгубиха войната, но оставиха в учебниците по тактика подходите си по използване на техника за мобилност, бързо съсредоточаване, прегрупиране, обходи, ешелониране, разпределение на функции и т.н. Победителите от Русия оставиха в историята единствено над 1 млн. незаконни бебета в Германия, накичения с легенди солдатотрошач Жуков, наистина добрия танк Т – 34 и победа с цената на 20 млн. жертви, много от тях принесени в името на Сталиновото недоверие. Да не говорим, че 10 години след войната Германия много повече приличаше на победител от СССР. Кое точно празнува този изстрадал от кукави величия народ?!

 9. Благодаря Ви, г-н Инджев!
  Този “дребен” исторически дейтал трябва да стане задължителна част във всички български учебници по история и литература. Чувам за смели, достойни, четящи, интелигентни български учители по тези предмети, които отдавна и с невероятен подход разкриват истината за т.нар. “освободителна руско-турска война”. Вярвам, че проблематизират и днешната дата – 9 май.

 10. и самолетите им , и подводниците им, и ракетите им, да не говорим за АЕЦ-овете им, -ВСИЧКИ ГЪРМЯТ ЯКО!

 11. След всичко изброено, аз лично (бидейки Николай) днес почитам християнския празник – пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец, или още наречен “Летен Никулден”.

  Наздраве!

 12. Г-н Инджев, извинете ме, че отново се включвам. Но статията Ви ме провокира към, нека да го нарека, (само)образоване и потърсих в интернет информация към някои обозначавания на датата 9 май. Освен на написаното от Вас – без да съм целяла тъкмо него да препроверявам – никъде не прочетох например, че на 9 май се празнува победата над хитлеро-фашизма. Това е трактовка, на която попаднах в някои български форуми без обаче (за мое съжаление)да се предлага историческо основание. Питам се: има ли такава дата изобщо и, ако да, то коя е тя (защото, както става ясно, не е 9 май)? Или това е поредната съветско-руска пропагандна интерпретация (каквато прозвуча в речта на Путин днес – цитирам по памет “… спасихме целия свят от хитлеро-фашизма…”). Прочетох също така, че Георги Гергов бил поздравил ветераните ни с “деня на победата”. Питам се: какви наши ветерани с каква/коя/чия победа са били поздравени(тъй като текстът беше лаконичен и информативен, така да се каже, по подразбиране, той не ми отговори на тези въпроси)?
  Като цяло,все си мисля, че е крайно време да си подредим националните празници, особено тези, които съдържат послание за национална идея. В тази връзка отново си спомням Вашата статия за трети март – дата, която отново – уви! – повече ни разделя, и то основателно, отколкото да ни обединява.

 13. Изобщо не се учудвам, че външният министър свързва 9 май с края на войната (ден пабедай). Нека си припомним думите на зам. председателя на ДСБ Радан Кънев – “…трагичния човешки потенциал на ГЕРБ”. Откъде да знае човека. И кой да му каже – Аецка Цачева или Фидосовата, може би Цветанушка или Боко? Ама това не го пише във Винету! А руснаците са правили и по впечатлителни военни паради, за да плашат “империалистите”, но се оказа, че плашат гаргите, а освен това нямаха тоалетна хартия и самогона (нещо като водка, но си е некачествен, разреден спирт) не достигаше.

 14. Справка: “Хитлеро- национал социализъм” за фашизъм се обърнете към Дучето. Ако целият свят не беше застанал зад СССР щяха да спасят кучетата на Канарските острови.

 15. На към Ники Спиров
  След всичко изброено, аз лично (бидейки Румен по далечко от крайния квартал) “Да съ свети името Ти”,както речено било.Чичо доктор вика щото от много наздраве останааме без здраве,ма те айде(оф,падна ми патерицата) наздраве за “ден пабедЪй”,за Светиите,за въскачилият се “светия на светиите”(снимка да му щракнеш ,като на мен.Пу уруки да му нее).Понеже ,като са сетих за фотото,а не щото щъ да съм подстрекател като женското съсловие дет се обади тук в предните “паметънико бояджииски/изтривателни дни”… 😉
  Нее ,несъм подстрекател,ама ей това нещо
  http://img802.imageshack.us/img802/4357/imgp6912.jpg
  дали освен да понесе камерка за снимчици от птичи поглед,
  http://www.myhomehosting.net/pub/multirotor/AP/_MG_1942.JPG
  не би моглом и ‘неприлично помислени” творби да сътвори!Само така,не ча нещо!

  Танк на Сталин ,чисто стар неупотребяван ,нов на парада могъщ московски военен для “ден бабедъй” щел-бил-да бъде,да/дали съ изпъчи?!
  “..Трябва да е уважава националният суверинитет…” Нещо такова прозвуча в речта тържественна на В.В.Путин.Дали пък няма да ни сполети уважение…?!?!

  “Я съм основно изключително доволен от таа среща, понеже успех да си смена личниа лекар. С Байо Либен се разбрааме, той е лекувал свинье много пъти и се съгласи да ми бъде жипи.
  Също така кой сака може също да си смени лекара, Байо Либен рече, че таксата му е половинка рикиа на година.” -severozapad PR reklama

 16. Victory in Europe Day — known as V-E Day or VE Day — commemorates 8 May 1945 (in Commonwealth countries; 7 May 1945), the date when the World War II Allies formally accepted the unconditional surrender of the armed forces of Nazi Germany and the end of Adolf Hitler’s Third Reich. The formal surrender of the occupying German forces in the Channel Islands was not until 9 May 1945. On 30 April Hitler committed suicide during the Battle of Berlin, and so the surrender of Germany was authorized by his replacement, President of Germany Karl Dönitz. The administration headed by Dönitz was known as the Flensburg government. The act of military surrender was signed on 7 May in Reims, France, and ratified on 8 May in Berlin, Germany.

  As the Soviet Union was to the east of Germany it was May 9 Moscow Time when the German military surrender became effective, which is why Eastern European countries like Russia and former Soviet republics commemorate Victory Day on 9 May instead of 8 May.

 17. Сталин не присъства на Парада на победата, като на неговото място се изправя маршал Жуков.
  Всъщност, недоволството на Сталин се дължи на факта, че са орязани неговите териториални претенции и Чърчил и Рузвелт са успели да спасят част от европейските държави от червеното наметало.
  Датата 9 май е демонстрация на несъгласието на Сталин.
  (справка Виктор Суворов)

 18. Да добавя и от мен нещо относно лапсуса на Н. Младенов. Не само, че войната не свършва на тази дата, ами дори продължава доста по-ожесточено. Освен известните на широката публика операции на американците срещу японците по островите на Тихия океан, в самата Азия (по-точно в днешен Китай) започва още една – наречена по-късно неизвестната война. Сталин хвърля елитните си войски, добре окомплектовани с боеприпаси, оръжие и техника, срещу почти обезкървените японски окупационни части. Същите тези японски войски през цялото време на войната между Сталин и Хитлер запазват пасивност и не напад СССР в гръб. Благодарността на Сталин е типична – изтребени са почти до крак. Срещу смешните японски танкове (подобни на сегашните БМП) Сталин хвърля прословутите си средни танкове Т-34, тежките ИС и КВ. Авиацията лети необезпокоявана – японските самолети са изтеглени в тихоокеанския район. Японците нямат артилерия, освен малокалибрените си полеви оръдия. Превъзходството във въоръжението на пехотата също е смазващо в полза на СССР – модерни картечни пистолети Шпагин, срещу японските винтовки, модел от Първата световна война. Това не е било бойна операция, а наказателна. Няколко седмици са достатъчни, за да бъде завършено кървавото дело. Резултатът? Китай все още е комунистически…

 19. Г-н Инджев,не можах да разбера защо вчера и днес не се получава никак да постна коментар.

  Към това което казва 100JAN.
  Всички знаем за двата милиона изнасилени и единия милион бебета както и за масовото плячкосване на германските територии от “освободителите” описвано подробно ор разни автори някои от които описват тълпите от мародери като пътуващ цирк, танкове и влакови композиции накачулени с како ли не та чак разпарчетосване на цели заводи и отправянето им на изток.
  Всеки път когато стане дума за това в блогове и форумни дискусии се срещат яростни защитници с оправдателни коментари базирани главно на “правото” на съветските войски на мъст.
  По повод на продължението на войната в Азия бих искал да попитам нашите блогови опоненти Защо, как и поради каква причина и на базата на какво “право” съветските войски освен че отвличат китайския император с един самолет но и го ескортират с друг такъв с който отвличат цялото китайско императорско съкровище. Това отговор на зверствата на китайските агресори ли е било?

 20. Г-н GEORGI GEORGIEV, КАК бихте обяснили , че “Хамериканците” “най-гадните милитаристи в света” според вас , ОТДЕЛЯТ за армията си не повече от 5% от БВП дори СЕГА ,когато водят 2,3 и повече ВОЙНИ отдалечени на другия край на света от тях???.
  А СССР не отделяше под 30% в МИРНО време.
  Кое е повече 30% , отговорете си на този ЕЛЕМЕНТАРЕН въпрос и тогава ще разберете кои са “най-гадните милитаристи в света” .
  Нашите съседи гърците отделят за армията си доста повече и от “Хамериканците” , да не говорим за всички страни на изток от нас от Турция ,през ИРАН, чак до “комунистически” Китай. И там доста оръжия има натрупани,и все още се ТРУПАТ, но лидер е безспорно Северна Корея.
  При това , “Хамериканците” са във война !!!!!!!…

 21. Към Rossen Iordanov:

  Нямам “принос” към проблем с публикуване на Ваши коментари- не знам каква би могла да бъде причината.

 22. Навярно проблем е линкът който привеждам по-долу затова го премахнах като го оставям като текст. Необяснимо бе защо с един коментар се получава а с друг не ???!!!
  А коментарът който от вчера около полунощ не се получаваше да постна е следният:
  ———————————-
  По-подробно за Фултън и защо тази реч е следствие а не причина за определени тенденции в Европа и света е написано и в “День М-2” на Кейстут Закорецкий – своеобразно продължение на суворовата “День М” но и на другите му книги и която бих препоръчал на участниците в блога, ако не са я чели, но само на тези които не са с нагласа за тотално мислене и възприятия и владеещи руски (другите, с ”правилните” настройки за тотални възможности и невъзможности и непризнаващи никакви адаптации да ги оставим на мира да не би да им се наруши вътрешното равновесие).
  Това е един задълбочен и подробен поглед върху следвоенните събития в лагера на “Големия освободител” и “последователен борец за МИР” (в териториалния му руски смисъл) с много доказателства че периодът след войната за него е бил всичко друго но не и следвоенен. Има много за тактиката на конспирациите и провокациите които е обичал генералисимусът и които просъществуват като предпочитан прийом буквално до днес. Също така е описано как страстно се търси любимата на съветския комунизъм “Добра война” и са представени още много изключително интересни факти.

 23. продължение на предишния ми пост…

  Книгата макар и завършена през 2002 излиза отпечатана през 2009.
  Предполагам че на български я няма все още.
  Текстът може да се свали оттук:
  На това място беше линкът който работи но го махнах защото явно сработва някаква защита.
  Все пак оставям коментара си без този линк но в търсачката с името на книгата може да се открият много места откъдето да се свали текстаю\.

  Предговорът (нещо като рецензия) е на Виктор Суворов !!!

  Извинявам се че поствам постоянно някакви линкове но нашите мнения, колкото и интересни да са са все пак доста аджамийски опити за анализи, а това което предлагам на колегите е от професионалисти на историческото поприще. Аз бих се радвал ако не съм сам който възприема блога Ви, освен като обмяна на мнения но и като обмяна на информация, без да заприличва на Гугъл естествено. Дано това и да не дразни някого.

 24. Г-н GEORGI GEORGIEV, забравих да допълня ,че средствата за американската армия ВКЛЮЧВАТ и:

  1. Заплати за ВСИЧКИ военослужещи , не само ГЕНРАЛИТЕТА , както е в Русия , Китай, Северна Корея, съседите ни и т.н. и т.н.;
  2. Обезщетения за ЗАГИНАЛИТЕ във войните,пенсии, рехабилитации и лечение и др.;
  3.Професионална адаптатация на военослужещите към цивилния живот;
  И т.н. и т.н.;

 25. ВЕЧНА ДРУЖБА:
  На 9 май в София се е състояла трогателна среща между представители на Московския съюз на ветераните и български комуно-съветоиди. Ето какво пише в електронно издание на моравочервения СОСЗР (съюз на запасните динозаври): “Въздушният разузнавач Михаил Атражев е участвал в освобождението на България през 1944 г.(?!)… Гостите получиха различни подаръци от СОСЗР и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
  От името на Московския градски комитет на ветераните с паметен знак „За защитата на Москва” бяха удостоени генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов (агент на ДС Котов) – председател на СОСЗР, д-р Тодор Анастасов – председател на Съюза на ветераните от войните, младши лейтенант от резерва Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, генерал от резерва Златан Стойков – председател на Столичната организация на СОСЗР и полковник от запаса Иван Ников – председател на СОСЗР в Софийска област.”
  Златан Стойков е бивш началник на Генералния щаб на армията, силно деполитизиран, докато бе на служба, но бе наложен от апарата на БСП с помощта на агент Гоце на висшия военен пост в България.
  Да живей! Те още са си тук.

 26. Путин каза ,че на този ден те(съветската армия)
  освободили света.Да,нас също ни освободиха и така
  до 10 ноември 1989 си живяхме свободно!

 27. Много ми е чудно дали поне на сносен руски език Златан Стойков е контактувал с руснаците?Няколко пъти съм се изчервявал,когато съм бил свидетел на смешните му опити да говори на руски.Как е взел диплома от руска военна академия не ми е ясно,освен руснаците да са му я подарили.

 28. Всъщност датата на декларацията на Шуман умишлено е избрана да съвпада с Деня на Победата. Защото желанието за обединена Европа почива именно на идеята никога повече европейските страни да не воюват помежду си. Неслучайно Шуман пише в своята декларация “Обединена Европа не бе създадена – и в резултат ни сполетя войната.”
  Така че, господин Инджев и останалите господа русофоби, опитайте се да приемете факта, че Денят на Победата и Денят на Европа са много свързани помежду си неща.
  И също ще замоля господата русофоби да не слизат на елементарното ниво на господин Инджев, и да не слагат първосигнално и по хейтърски знак за равенство между тези, които тъгуват за СССР и русофилите. Защото Русия, руснаците и руската култура са велики, и не се изчерпват само с комунизма… колкото и да им се иска това на войнстващите русофоби.

 29. Към Казуса:

  Доста глупаво твърдение на русофил, който не иска да признае факта, че за западните държави 8 май е ден на победата и че Сталин нарочно мести календара с един ден именно, за да започне символичното разграничаване с империалистите, с които му се е наложило да се съюзява, за да се спасява след съюза си с Хитлер от август 1939 г и съвестното с него заграбване на Полша…
  А нивото на Инджев явно е такова, че и глупаците държат да се запознаят с него, както се вижда.

  За останалите ще припомня: русофилството е донесло неизмерими щети на България. Поклониците на чуждата окупация, които навсякъде другаде по света наричат презрително колабороционисти ( и биват преследвани безмилостно от сънародниците им), се опитват да се оправдаят като свеждат всичко към благодарността за резултата от руско-турската война, предизвикана от Априлското въстание чрез реакцията на Европа, упълномощила на Цариградската конференция Русия да наложи нейните решения. Винаги готовата от векове да се домогва до проливите руска империя се възползва от случая, опаковайки го в емоционална славянска и православна реторика ( но не и в пробългарска- в Русия никога, в никой документ преди тази война не споменават българите като такива).
  Съответното русофилите си измислят за собствено оправдание враг с обратен знак, наричайки “русофоби” българите, които не желаят да се кланят на онези, които сбъдват пророчеството на Левски: “Който ни освободи, той ще ни зароби”.И е типично, че сълзливо крият превития си гръбнак зад великата руска култура ( на която величието се състои в това, че е европейска, прихванала се по чудо, макар и с голямо закъснение спрямо Ренесанса в мракобесната руска среда), която може да бъде “извинение” за СССР и Русия да мачкат България точно толкова, колкото претенцията на изнасилвач за условна присъда, понеже иначе е талантлив музикант или поет.
  За останалото съм написал цяла книга и невежеството на незнаещите не е оправдание за агресивната им простотия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.