В АЕЦ “Козлодуй” спасяването на давещите се е дело на давещите се

В първата си изява пред национална аудитория в качеството си на нов директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов отказа днес да коментира пред БНТ случая със смъртта на водолаз, загинал нелепо и при явно странни обстоятелства при изпълнение на рутинна операция под водата. Отказват коментар и от самата централа, където, за разлика от депутата Николов, все пак би трябвало да имат квалификацията да коментират случая. Ето защо няма да откажа коментара на близките на загиналия Радослав Стоянов, които търсят справедливост чрез разгласяване на фактите около трагедията.

Същевременно ги призовавам да направят и следващата стъпка: щом подозират вина у някого, макар и да е без умисъл, трябва да развият проучването си с основния троен въпрос, който трябва да си зададат. А той е: какво, защо и кого точно крият?

Ако става дума за неадекватни действия по включване на съответни съоръжения, например помпа, кой е наредил и кой е извършил фаталната процедура? При престъпно включване на помпа в един плувен басейн в курорта „Златни пясъци” преди няколко години загина едно германско момиче, което изправи на крака германските медии с въпроса как е възможно такова безхаберие да се случи в една европейска туристическа държава (една от дъщерите ми, която работи във в. БИЛД, направи разследване по въпроса в най-тиражния европейски всекидневник). Наскоро стана ясно, че отговорно лице, свързано със смъртта на момичето, е получило след дълга съдебна сага условна присъда…

Само при посочване на конкретни данни и имена може да се търси и конкретна отговорност. Защото се вижда, че още със самото си назначаване новият директор не гори от желание да се занимава с подобно разследване.

В България често, а в АЕЦ „Козлодуй в случая и направо буквално, „спасяването на давещите се е дело на давещите се”, както саркастично се изразява съветският тарикат Остап Бендер в „Златния телец” на Илф и Петров.

АЕЦ определено се ръководи по законите на златния телец. Смъртта на един млад човек не може да бъде оправдана обаче с никакви пари и си заслужава усилието заинтересованите сами да разрият „с копита” онова, което началниците крият. Защото е явно, че властите няма да се изправят срещу рогата на големите пари, които движат правилата в гиганта на социалистическата икономика на принципа на кантората „Рога и копита” от споменатия роман, в който едни хитреци се опитват да печелят с измама.

Близките на загиналия водолаз ми изпратиха следния текст:

С Вашата последователна позиция срещу непрозрачността и двойните стандарти като основна пречка за демократичното развитие и просперитет на страната ни, Вие сте естествен получател на тази молба. Вие можете да насочите общественото внимание върху една трагедия.
В събота, 05.05.2012г., на територията на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и при неясни обстоятелства, почина, само на 29 години, Радослав Стоянов. Той загина при инспекция на водна шахта, на метри под водата. В шахтата работят помпи, които циркулират вода при много голямо налягане, респективно – съществува определена процедура, която трябва да се следва при този тип дейност. Има сериозни съмнения по отношение на това, дали са изпълнени коректно всички релевантни мерки за безопасност и дали всички отговорни за извършването на процедурата са изпълнили своите задължения в съответствие с приложимите изисквания. Ръководството на предприятието „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и на фирмата – работодател (Хидроремонт) на Радо отказват да коментират случая.
Според официалния доклад от аутопсията причината за смъртта е „остър инфаркт на миокарда в следствие на заболяване“. Радослав обаче е бил здрав и близки и приятели са убедени, че истинската причина се прикрива умишлено, за да се избегне подвеждане под съдебна отговорност на хората, отговорни за „инцидента“. Близките описват, че по тялото на момчето има множество външни травми и очевидна лицево-челюстна деформация, които няма как да са следствие от инфаркт. По непотвърдени данни една от помпите не е била спряна навреме и той е бил засмукан от нея. Тя буквално го е смачкала, докато Радо се е молил за живота си!
Само ден след смъртта на Радо последва неочаквана смяна на управителя на централата Александър Николов. Още на поста си той посочи инфаркт като причината за смъртта на Радо. Известно време преди извършването на аутопсията.. Обяснението за смяната на г-н Николов като целяща повишаване на ефективността на работата на електроцентрала може и да звучи правдоподобно, но само ако като подобрение се приема успешното потулване на поредна трагедия.
Обществена тайна е, че атомната централа в Козлодуй и фирмите, обвързани с нея, са оплетени в корупционни схеми. Страшно е, че този случай е пореден и че алчността, съчетана с липсата на отговорност и безнаказаност, може да доведе до други подобни инциденти. А когато те се случват в ядрена електроцентрала, последствията могат да са катастрофални! Наложително е мъглата около смъртта на Радослав да се разсее. Неяснотата и непрозрачността хвърлят съмнение върху процесите на управление и експлоатация на централата и компрометират основната причина за нейното съществуване – безопасността ѝ.
на Козлодуй създаде Фейсбук група, за да изрази граждански натиск за разясняване на трагедията. За броени часове повече от 5000 души се включиха.
http://www.facebook.com/groups/386461478064150/
http://kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=7111
http://kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=7124
Благодарим Ви за отделеното време и внимание! Наистина разчитаме на Вашата подкрепа.
С уважение,
Близки и приятели на Радо

20 мнения за “В АЕЦ “Козлодуй” спасяването на давещите се е дело на давещите се”

 1. Всъщност Валентин Николов каква квалификация има,за да бъде директор на АЕЦ “Козлодуй”?

 2. Не искам да пиша във фб за да не разстройвам допълнително близките, но колко би струвала аутопсия в чужбина и възможно ли е да бъде направена?

 3. Съжалявам за загубата! Радо беше редко срещано явление – веселяк, истински приятел, брат и син!
  Трябва да се окаже не само граждански натиск, но трябва да се окаже и СИЛЕН МЕДИЕН НАТИСК!
  Много добре е казано – това е АЕЦ, следващата трагедия може да затрие цяла България!
  Почивай в мир Радо и намери покой за душата си!
  Обичаме те!

 4. Съчувствие за водолаза и съболезнования към неговите близки!Четенето на статията ме провокира подсъзнателно,а може би и съзнателно,за един друг инфаркт.На един също не толкова стар бирен бос.

 5. Чудно ,защо един сърдечноболен ще става ТОЧНО водолаз?????
  И кой му е дал разрешение да става водолаз , щом като не става за тази професия ,която изисква ОТЛИЧНО здраве , по-добро и от това на летците?………….

 6. Глава консалтинговой компании Infomost Борис Рыбак согласен, что к массовому отказу от покупки SSJ катастрофа не приведет. “Бывали случаи, когда новый самолет разбивался на стадии экспериментальных полетов или начальной эксплуатации и затем получал широкое распространение,- рассказывает Борис Рыбак.- Кроме того, у программы SSJ серьезная политическая поддержка, в том числе в продажах, они не зависят напрямую от коммерческих или технических характеристик самолета”.
  Цитатът е взет оттук:
  http://www.newsland.ru/news/detail/id/953784/

  Чета за “шоу-демонстрационния” полет или “показательное выступление” както би звучало на руски на този нов продукт на руските технологии и тръпки ме побиват. Намерих горния цитат и го поднасям в оригинал за да се види как “консултантите” прокарват на пазара и лобират за руската техника даже в момент когато са се осрали тотално и то в момент на презентация.

  Значи нямало да паднат и да бъдат засегнати бъдещите продажби на този злощастен самолет (имало било аналогични случаи в миналото) ???!!!
  Значи проджабите НЕ ЗАВИСЕЛИ ОТ ТЪРГОВСКИТЕ И ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ на продукта (в случая – самолета) ???!!!
  Значи ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОДДРЪЖКА е най-главната в продажбите на руските продукти ???!!!
  Значи гаранти за това са лобистите – “консултанти” и политически поддръжници на тези продукти ???!!!

  Това не го казвам аз , това са негови думи – на “консултанта”.

  Хайде сега да използваме и ние аналогиите като прави този “консултант” и се запитаме:
  Кой е “консултант” на руския атомен продукт у нас?
  Какви ни ги дрънкат на нас потенциалните купувачи на един друг злощастен руски продукт – реакторите тези “консултанти” и има ли и тук аналогии?
  Ние ръководим ли се от технически и търговски критерии когато купуваме нещо? – и т.н. и т.н. такива въпроси можем да задаваме до безкрай. Но всичко си има край. Тази перверзия не може да продължава вечно. Трябва да се спре един път завинаги това безумие – става въпрос не за катастрофи от 50-100 души а за ядрен апокалипсис който ни грози. Защото:
  Руската техника е тотално изостанала и опасна. Руските критерии за безопасност са на ужасно ниско ниво и тотално изостанали от съвременните изисквания. Докато в други места по напредналия свят се е изградила повсеместно и се усъвършенства КУЛТУРА НА БЕЗОПАСТОСТТА – в Русия продължава да властва културата на авантата, на рушвета, на тоталния запой в празнични дни (и не само), на тоталната демагогия и тоталната лъжа.
  Има ли в БГ здрави сили които да предотвратят това повторно въвличане на страната ни в тоталния безмилостен водовъртеж на горните руски явления?
  Принуден съм и аз да използам думата тотално след като ме замериха с нея вчера.

  Интересно е какво ще каже пак ПУ – пак ли че просто “самолета се разби”?
  Какво ще каже подгласникът му Рогозин – пак ли че американците “изкривили пространството” и на руския “Супер”джет след като го “изкривиха” и за спътника миналата година, който трябваше да се завърне чак от Марс с проби на марсианска почва а се “завърна тържественно” след по-малко от час, без почва и цопвайки а океана?
  Все пак няма да е лошо ако се стигне до тестване на седмия реактор в Козлодуй и “шоу-презентация” като вчерашната човек да си вземе билет за някоя от Америките.

  Съболезнования на близките и приятелите на момчето!!!

 7. Здравболен, Радо не е имал никакви сърдечни проблеми, пороци и заболявания от какъвто и да било характер, тези неща се следят стриктно и никой не би го наел при подобна информация. Пускат го като причина за смъртта, за да не се разследва и рови в случая, защото има пряко отговорни за нелепия “инцидент”, който си е живо убийство.

 8. Почитаеми zdravbolen,
  Откъде разбрахте, че загиналият водолаз Радослав е бил сърдечноболен? Нали близките му пишат, че е бил напълно здрав? На болен човек НИКОЙ не би издал разрешение за подводна дейност.
  С “логика” като Вашата невинен човек може да бъде окачен на бесилото.

 9. Безобразие след безобразие стават тук.Ние обаче сме изпаднали в летаргия – дългогодишна. Преди години една луда майка си уби детето, а някой успя да насъска таксиметровите шофьори. Сега всеки ден се случват неописуеми мърсотии, а един протест не се случва като хората. Заспала работа сме!Протестът за енергийната зависимост не събра много хора, нали? И аз се надявам, че смъртта на Радо няма да остане безнаказана. Добре, че има един журналист с кауза в тая държава!

 10. Дежа вю. Всички неудобни личности и събития се обясняват в 80 на сто от случаите с инфаркт. Българският “Чернобил” обаче, с инфаркт няма да може да се обясни!
  Жалко за момчето!

 11. Жалко за човека, без да искам да оправдавам когото и да било,но до колкото разбрах той е имал проблеми със сърцето (имам колега, който с един бъбрек е бил дълги години водолаз). Въпрос на късмет, може би. Опитвам многократно да намеря СV на новия директор на АЕЦ “Козлодуй”, но това май е строго секретно!

 12. Поредния партиен парашутист в АЕЦ, с никакъвопит в ръководене на такива предприятия и групи от високо квалифицирани специалисти, очаквайте къдърните в скоро време да напуснат и на тяхно място да дойдат партиини назначения завършили РАБФАК или други технически вузове заляли страната и давайки дипломи на всеки който се е записал.

 13. Бог да прости убития! И искрени съболезнования на близките му!
  Тази смърт трябваше да ни изправи на нокти. Срещу овчарчета, кадийчета – и всякаква друга крадлива, червена паплач – виеща за власт.
  Помните ли как преди седмица Р.Овчаров от телевизионните екрани ни убеди, че неможе да смята?… А иска да строи атомна електроцентрала!…

 14. Основната разлика между нашето и развитите общества, за чиито материално и духовно благополучие копнеем, е че нашето е основано на ексклузивни достъпи и привилегии, пораждащи застой и несправедливост. Единственият открит лек е често и в големи количества приемане на прозрачност и гласност. Г-н Инджев, благодарим Ви за възможността да извикаме от вашата трибуна.

 15. Да почива в мир Радослав Стоянов! Искрени съболзенования на близките му!
  Дори да приемем, че загиналият мъж е имал сърдечен проблем, то е логично този проблем да е бил известен и на отговорните за това лица в АЕЦ “Козлодуй”. Тогава питам: как така се назначават негодни, така да се каже, работници? С назначаването на “негодни работници” назначаващите не си ли подписват осъдителната присъда по презумпция?

 16. Благодаря на Иво от все сърце, че така бързо и професионално реагира на проблема.На това аз му казвам истинска човешка позиция. Браво!

 17. До г-жа Г. ДИМИТРОВА и “GUNS & ROSES”,
  вие възприехте неправилно моят пост по-горе.

  Имах впедвид , че има ВИНА и в двата случая , и в случая когато по-скоро невероятно Радослав да е БОЛЕН , и когато по-вероятно да е здрав и да е станала някоя необмислена трагедия.
  Но , както се вижда “другарите” се оправдават със здравословното състояние на видимо НАПЪЛНО здрав човек.
  Оставам на вас да си направите съответните изводи, аз само ще изкажа моите съболезнования на всички ,и на всеки по повод поредния трагичен случай, предизвикан от поредното нехайство и НЕКАДЪРНОСТ на все още властващите ПРЕСТЪПНИЦИ с партиен билет.

 18. За фирмата Хидроремонт, наела момчето, се говорят много неща и повечето са верни.Преди години от същата фирма загина водолаз от неизправна помпа(токов удар).
  Водолазът е бил изпратен на оглед при работеща помпа.Случаят е бил потулен с доста подкупи. Дано не съм лош пророк, но и този случай ще се потули

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.