Какво (не) ни казват за олигарха Гриша Ганчев

Признавам изненадата си, че вчера сайтът „Всеки ден” не просто разви със свой принос мои разкрития във връзка със имоти на семейството на Георги Първанов, но и се позова на книгата ми „Президент на РъБъ” с цитати и обобщения, които може да направи само редактор, чел внимателно текста „с лист и молив”. Макар и с две години закъснение след издаването на книгата, това е факт. За първи път една българска медия се престраши не просто да спомене, а да се позове подборно на тази книга, надграждайки със собствено разследване написаното в нея.

Вече близо две години минаха и от друг мой сигнал, който в момента звучи особено актуално във връзка с темата за прокурорските проверки във фирми на Гриша Ганчев, един от най-влиятелните олигарси в България, чийто син дори е арестуван. Днес Ганчев буквално се превърна в медийна звезда, демонстрирайки самочувствие в серия от интервюта в сутрешните блокове на телевизиите с най-голяма аудитория.

Възмутен от „дивия капитализъм”( тъкмо той!), видимо раздразнен, но с категоричността на недосегаем,той нарече „кьорфишеци” информацията на МВР и прокуратурата по проверките за нередности във фирмите му за производство и търговия със захар. Една от „находките му”, която той много си хареса и повтори многократно в ефира на Би Ти Ви като аргумент в своя защита, беше саркастичният му въпрос дали край Чернобил расте захарна тръстика. Той знаел, че там се произвеждало електричество ( макар всъщност Чернобил е от 26 години „производител” предимно на ядрена радиация). И понеже не расте, значи нямало как да е вярно тъкмо от района на Чернобил да се внася захар в България, каквито намерения имало по информация на полицията и прокуратурата. Ха-ха-ха…

После Ганчев се разлюти косвено и на „мангалите” ( ало, колеги, това е език на омразата, забранен от конституцията, за което, пак с огромно закъснение се сетиха да търсят сметка в момента на Волен Сидеров). Бившият борец се похвали, че можел да си купи 500 „мангалски фирми” и чрез тях да прикрива контрабандата си, ако било вярно, че се занимава с такава. Подразбира се, че трябва да сме му благодарни, че не си е купил „мангалски фирми” и това го прави чист пред закона автоматично.

От изявите на Ганчев ми стана ясно за пореден път, защо хора като него постъпват интуитивно правилно, когато бягат по принцип от публични изяви. Изневеряването на принципите в техния случай е пагубно- от няколко приказки става ясен агресивният им заряд и нивото им на видни дейци на българския „бизнес” с борческа предистория.

Странен за мен беше „пропускът” Ганчев да бъде попитан за коментар по вече многократно заявеното твърдение от страна на бившия служител на НСО Пламен Устинов, че лично президентът Първанов ( като един бос на мафията!) е уредил Ганчев да не бъде убит, каквото намерение иначе имал разследваният вече втора година Алексей Петров. Все пак е забележително, че лично държавният глава, когото покойният писател Христо Калчев нарече „конферансие” на олигарха Васил Божков, се е изявявал и като охранител на живота на един бивш борец, скаран с виден каратист.

Още по-интересното е, че никой- нито от МВР, нито от интервюиращите- не премина невидимата „китайска стена” около автомобилното начинание на Ганчев в Ловеч, с което той особено много се гордее и го подчерта вчера , заявявайки, че в България ставали „зулуми” докато той се намирал в Китай поради бизнеса си с компанията „Great Wall”. Понаписал съм нещо по този въпрос отдавна и се питам, дали и този път трябва да минат две години, за да бъде проявен интерес към фактите, зад чиято достоверност стоя също толкова, колкото и зад темата с имотите на сем. Първанови. Припомням, цитирайки част от моя статия, поместена в сайта e-vestnik ( други мой статии по въпроса бяха препечатани дори в Германия):

 
1 Ноември 2010

Иво Инджев
Очаквайте големи фанфари и благодарности лично към Първанов при предстоящото откриване на автомобилния завод на “Литекс моторс” в местността Корудере до с. Баховица, на 7 км северно от Ловеч. В дружеството акционери са “Литекс комерс” АД и “Грейт Уол” (Great Wall) – най-голямата частна компания в китайската автомобилна индустрия. По мои данни китайската инвестиция е привлечена с изричната намеса на българския президент. Защо не се хвали открито ли? Ами защото намесата му е в полза на един негов приближен и това няма нищо общо с правилата на пазарната икономика.
Вестник „Труд“ цитира шефа на „Литекс комерс“ гриша Ганчев да казва, че голям мерак за този проект още имали Русия, Белгия и Словакия. Аз пък се осмелявам да осведомя „Труд“, ако не знае, че от доста време Първанов е пренасочил лобистките си апетити към забогатялата от робския ниско платен труд на народа си комунистическа китайска държава. “Китайците обаче избрали България заради ниските данъчни ставки, благоприятния инвестиционен климат и вниманието, което им засвидетелствали премиерът Сергей Станишев и президентът Георги Първанов”, отбелязва „Труд“ на 10 май 2009 г.
А ето и някои разяснения по темата от сайта БЛИЦ от 19 март 2010 г.:
“Ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев планирал да създаде собствена банка, научи „ШОУ”. Той щял да осигури 51 процента от уставния капитал, а другите пари ще бъдат дадени от негови партньори – китайски бизнесмени. На първо време уставният капитал щял да бъде 60 милиона лева. Банката веднага ще кандидатства за издаване на пълен лиценз. Ганчев преговарял с китайските си партньори покрай сделката за построяването на автомобилен завод в Ловеч. Очаква се неговото ново начинание да се реализира до края на годината. Намеренията му били да дава евтини кредити на българския бизнес.
Банката ще се казва „Литекс банк”. Много е любопитен фактът, че Ганчев е получил първия си кредит именно от банка с такова име. Това става през 1990 година. Тогава той получава 5 милиона долара от „Литексбанк” Бейрут. По това време тя работи активно с България и основно кредитира сделки с горива. Ганчев получава кредита, за да осигури точно сделка със суров петрол с бургаския НХК. Странното ,е че самият комбинат става тогава гарант по кредита пред ливанската банка”.
Може би авторите на текста не знаят, но „Литекс банк“ изобщо не е ливанска. Това беше българска банка, собственост на НРБ . Тя беше единствената подобна по своя род и оперираше от Бейрут. Нейните президенти бяха българи. Чавдар Кънчев, последният от тях преди трансформирането на НРБ в РБ по съветска заръка, стана след това и шеф на Българската външнотърговска банка.
„Литекс банк“ бе управлявана от него като реален икономически субект на международния финансов пазар и той беше логичният кандидат на Андрей Луканов за изключително важния пост при преминаване на България на пазарни релси. Какво е минало като потоци и операции през „Литекс банк“ в навечерието на добре подготвената трансформация на тогавашната политическа власт в днешната икономическа е вероятно една от ключовите тайни на т.н. „преход“.
Така че „ Проектът на Първанов“ свързан с времето на Луканов и на други друзя по оръжие- тогавашни и сегашни. Самият Първанов е техен проект.

22 мнения за “Какво (не) ни казват за олигарха Гриша Ганчев”

 1. Това ,че ГГ не знае ,че захар в Украйна се прави не от захарна тръстика(каквато там наистина не расте,въпреки че след чернобилската катастрофа вече не се знае),а от захарно цвекло е разбираемо.Но явно и водещите в БТВ не знаят това.Затова и приеха без забележки твърдението му ,че няма как да става въпрос за внос на радиоактивна захар от Чернобил
  (радиоактивна ,а не със съдържание на тежки метали).

 2. Литекс банк – Бейрут! Това е интересна тема. Излизането и на светло ще отговори на много въпроси за т.нар. ПРЕХОД и защо в РБ бизнесмените предимно са назначени.

 3. Гледай какви интересни неща научих за името Литекс… Потвърждава се за стохиляден път истината, че гнусните червени уроди унищожиха страната.

 4. По-важно е да стане ясно кой стои зад “бизнеса” на Гриша Ганчев. Преди години в т н зора на прехода случайно имах възможност да се запозная лично с измисления “олигарх” – тогава набиращ скорост “честен частник”. Достатъчен е само 5-10 минутен разговор, за да ти стане ясно колко ограничен човек е ГГ. Личност с такова ниво на интелигентност и познания не би могла да управлява и 10 процента от финансите,с които фирмите му разполагат. Още тогава ми стана ясно, че всъщност друг разполага с авоарите и взема решения, а Гришата само слушка и изпълнява.
  И, разбира се гледа колкото може безнаказано да “ощипе”.Това е моделът на днешния български червен капитализъм. И резултатът е налице.
  Народ, който вместо да поверява управлението на държавата на елита си от етични умни и знаещи, го възлага на прости, неуки и подкупни бабаити е осъден да бъде беден и нещастен.

 5. Като бивш репортер към национална медия в Ловеч просто днес съм щастлива, че доживях това да се случи. Общо 20 години години чаках да се спука балонът “Гриша Ганчев”. Дочаках го в далечната Холандия, където живея от пет години. Нямат чет информациите за далавери и проверки, започващи срещу “Литекс комерс”, които колегите от Ловеч и аз сме изписали. Всичко си оставаше поредната полицейска акция и новинарска “бомба”, забравяна на следващия ден. “Бащицата” на Ловеч Ганчев продължаваше да се изявава и възприема като суверен на града с реални поданици. Или както казвахме в Ловеч “държава в държавата”. Надявам се този път поредната разработка да доведе до нещо реално. Жалко, че вече не съм репортер.

 6. Поздравявам Калин за въпроса!Работейки преди 30-тина години в Сирия,със сигурност зная за съществуването на тази банка,тъй като ,направените спестявания/сирийската лира не бе конвертируема/,чрез търговското ни представителство в Дамаск отиваха в тази банка,единствено чрез която можехме да получаваме долари в кеш или да правим поръчки в германски фирми като QUELLE.Така че въпроса ми към г-н Инджев като вещ по темата за района,ВИЖДА ЛИ ВРЪЗКА ПО ТЕМАТА С ДНЕШНИЯ ЛИТЕКС на Гриша Ганчев??!!

 7. До Валентин Колев: И за т.н. водещи е разбираемо.То в съвременното ни отечество,стига да знаеш английски и да си напорист/да не кажа някоя по-твърда дума/,както и да си гъвкав в кръста-ставаш успял човек,каквото и да означава това.

 8. Това с английския,не е задължително.

 9. Към Захари Минков:

  Г-н Минков, радвам се, че сте уточнили в последствие относно английския.

  Нека погледнем какво става: президент Гоце – и дума на английски; премиер Бойко Шиника – “конграчулейшЪн”; председател на Народното събрание Цецка Мецка – и тя същата.

  Според мен е наистина позор за Българската държава, че нейните първи мъже (и Цецето) са пълни тъпанари. Не е въпрос на някакво постижение да говориш английски вече. Съюзници сме съ САЩ и Западна Европа, места където ВСИЧКИ говорят английски на общите си срещи, а ние не можем дори слушалките да си наденем правилно (http://www.youtube.com/watch?v=FyEQqEcElok). Едно от нещата, които според мен тряба да се променят в нашия (пост-)съветски манталитет, е именно отношението ни към чуждите езици.

  Ще каже някой, “Добре, но тези хора са на по 50 години и отгоре. Минало им е времето да учат езици. Пък и да се наемат, мноооого по-трудно става на тази възраст.” На това ще отговоря: “Тези хора на по 50 и повече години не са на отговорни държавни постове от вчера. С години са били там. На десетки (да не кажа стотици) европейски срещи са били. Плюс това, всеки един от тях, БЕЗ изключение, може да си наеме най-добрия учител, за което ние ще платим (с т.нар. “държавни” пари). И не на последно место, те имат пре-много време. Последното е безспорно!”

  И да завърша, най-сетне да има в управлението (на високо ниво) човек, който да е съвременен, скромен и усмихнат – г-н Плевнелиев. Да, усмихнат, понеже аман от тевекели и гьон сурати като Гоце. (Това, което казвам, не значи, че съм “хлътнал” по бойковото момче или пък по Плевнелиев заради самия него. Просто считам, че има мнооого големо подобрение. Разбира се, не са го избрали [избраЛИ, понеже не отвориха секция в Далас, както и в редица друга места с големи (над 1,500 човека) български общности] за Мистър България, а за президент, тъй че да се захваща на работа и да отстоява курса “север-северозапад”.)

 10. @Павел Тинков – По-важно е да стане ясно кой стои зад ” бизнеса” на Гриша Ганчев…
  То е толкова ясно видимо, толкова абсурдно като реалност, и толкова малко хора го виждат… Нация от слепци!

 11. На въпроса-кой е Гриша Ганчев и кой стои зад него:
  През 1996 г. работих като ръководител монтажна група, която трябваше да монтира две големи светлинни реклами на входа и изхода на бензиностанция LITEX в Стара Загора в близост до автогарата. Първото впечатление беше, че тя се строи в зелена площ на по-малко от 10 м. от жилищен блок, което е крещящо противоречие с каквито и да било строителни норми. От разговорите с живущите в блока разбрах, че са писали жалби до всички възможни институции, естествено без успех.
  Офисът на фирма LITEX беше наблизо и често го посещавах по технически и финансови проблеми. Там нискочели и нискоръстови момчета в анцузи ( най-вероятно бивши борци от леките категории) разпределяха потоци от гориво, като заявяваха на клиентите си, че ако нямат жп цистерни те и това ще им осигурят.
  Пиша всичко това, защото всички жители на квартала, както и строителните работници на бензиностанцията не казваха нито бензиностанцията на Гр. Ганчев, нито бензиностанцията на LITEX, а бензиностанцията на Нора Ананиева.
  Да не забравяме, че годината е 1996 и премиер е Виденов.

 12. А дали пък успехите на Гришата нямат връзка с една малко позабравена личност от близкото минало, на име Нора Ананиева? Кй знае?

 13. Докато не ги видим такива хора разнищени, нямаме място в ЕС. Сигурен съм че това рано или късно ще се случи. Няма давност за такива престъпления, може и след 20 години, но ще излязат. Всяко следващо поколение има по-развито чувство за справедливост и иска повече отговори, особено тези от тях които израстват в нормални държави в чужбина. Както винаги, свободата за която говорим ще дойде от чужбина, за съжаление …

 14. @ALEX, свободата не може да се получава още по малко от чужбина. Свобедата се извоюва, изстрадва, издрасква ако щете. Чувството за справедливост е доста относително понятие, възпитава се от общественият морал и медии. А те не са на ниво.

  @Павел Тинков
  Връзка на Нора Ананиева с Гриша Ганчев вероятно има. Иначе от къде тя ще намери средства за една от най-големите вериги хранителни магазини – “Фантастико”. По-вероятно обаче е не ГГ да е финансирал начинанието, а двамата да имат старт от общ източник. Но докато за ГГ се чува по нещо, НА съвършенно изчезна от страниците на медиите след трансформацията и в бизнес дама.

 15. Преди малко завърши много интересно предаване по НТВ 1 – “Малки истории”. За архивите на ДС и изучаването на близката ни история в училищата.
  Моля, който има възможност да даде линк за пропусналите го!

 16. Сега разбирам, защо Гришата назначи за треньор на отбора си Литекс, Христо Стоичков, който пък нарече наскоро съдиите – “тези мърши”. Двамата са от една коза ярета така да се каже. Ех Българио ! Най-големия ти футболист и най-големият ти бизнесмен са простаци.

 17. Искам да допълня,по отношение на езиковата подготовка на политици,журналисти,икономисти и т.н.Много поназнайват и говорят англиски,но единици разбират какво им се говори.Езикът трябва да се владее до съвършенскгво,за да разбереш подтекста на разговора,особено евродепутатите.Евродепутатите ни трябва да мълчат,защото отворят ли си устата,цирка става голям.Всички международни журналисти,политици,висши държавни служители,освен език ,трябва да познават манталитета и нрава на чужденците с които работят,преговаряг и т.н.Сложна работа,ама ние българите имаме една приказва-“тръгнало кьорово,да показва пътя на сакато”!

 18. „Литекс банк” я окрадоха и фалираха, а директора й , май се казваше Янков, създаде, до колкото си спомням БЗК, която също фалира, заедно с Балкан банк и другите комсомолски банки? Може ли да ни припомните историята, че сме я позабравили!?

 19. @ALEX Напразни са тия надежди….Аз през 89-та вече бях минала 30 и помня отпреди, помня и след…Огледай се кои бяха, какво направиха, кои са им децата, че и внуците вече….И какво правят сега – обясняват ни, че трябва ЗАЕДНО….Аз лично мисля, че преди да застанем заедно, трябва да се погледнем в лицата да се видим кои сме.
  Това, което можем да правим, е да говорим, да си отваряме очите като гласуваме и да стоим на площада – докато не направят това, за което сме ги избрали.
  Ама за това се иска акъл и дупе, и да знаеш, че ТИ избираш, колкото и фалшиво да изглежда всичко…
  Хубав ден ви желая 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.