Маскарадът с омаскаряването си върви, дучетата си лаят

Ами ако очакваното предизборно спасително „чудо“, което винаги се появява у нас в „дванайсет без пет“, този път се окаже най-омаскаряваният от три петилетки политически цвят? Въпросът ми е свързан с реакциите, доста бурни и правдиви, които се появиха след статията ми с провокативния за много читатели на блога въпрос за необходимостта от обединяване на синьото в българската политика.

Няма да анализирам коментарите по въпроса, много от които са си завършени текстове със защита на конкретна теза, но бих обобщил, че общото между тях се усеща като отглас от дългогодишното омаскаряване на въпросното синьо в българската политика ( използвам „синьо“ като обобщаващ образ, защото отказвам да деля двете разделени партии, които си делят неясно какво).

Омаскряването е всичко друго, само не и спонтанен изблик на случайни минувачи. С риск да разгневя костомразците -дежурните и заразените от тях, ще цитирам самия сатана Костов от единствената ми целенасочена среща, която някога съм искал с него- защото, да, представете си,не съм си близък с него. Беше преди написването на книгата ми „Течна дружба“. Важно ми беше да чуя лично от бившия премиер какво има да каже по изключително важната за България тема за българската роля в овладяването на косовската криза от НАТО през юни 1999 г., която на практика ни откъсна от руската орбита и ни премести поне формално в модула НАТО-ЕС.

Заради отказа на България да пропусне през въздушното си пространство руския десант в Прищина, замислен като смъртен удар срещу западния план за края на войната в разпадналата се Югославия, Москва задейства цялата си агентура срещу нас, ми каза Костов ( цитирам сбито по памет абзаца от „Течна дружба“).

Факт! Както е факт, че за първи път от десетилетия България се одързости тогава да прогони не просто говорещи руски граждани ( да не ги изброявам-руският посланик се опитал да ги защити, но във външно министерство любезно му обяснили, че говорното на руски не означава руско гражданство, какъвто беше случаят с Чорни, Тутберидзе, Ершов) през лятото на 1999 г., но и руски шпиони, облечени в защитния имунитет на дипломатическия статут. И е факт също, който публикувах за първи първи път в книгата си ( но никой така и не се позовава на нея до днес-вече втора година), че двама от въпросните трима руски дипломати бяха поканени да си ходят заради опит да бабуват на проруска партия в България ( като „Атака“, която 4 години след прогонването им все пак успя да прескочи в Парламента и ръководството й беше триумфално поканено на тур за овации в руското посолство).

Ето защо Костов се оказа най-черния, както впрочем и Надежда (тогава Михайлова), солидарно „виновна“ като външен министър! Сърдете се, плюйте ме, че си позволявам да ги „хваля“, но фактите са си факти.

Но понеже у нас фактите нямат особено значение, пропагандата си върши черното дело. И в днешния неделен ден на зрителите на официозната ТВ 7 се предлага срамната сценка учредители на нова проруска партия да си разиграват от екрана коня. В държавата, която позволява безнаказано да бъде нарична троянски кон на Русия, това вече не е просто възможно, а направо явно се смята за „хорошо“. И как няма, лично премиерът Борисов дава пример като придърпва ръката на руския патриарх, който дори не си прави труда да му я поднесе за смирена целувка, след което същата тази ръка отива да поднесе цветя на гроба на българската независимост в Пловдив в нозете на съветския страж на окупацията Альоша. Явно това имаше предвид патриарх Кирил, когато формулира в София посланието си към нас чрез съвета си към Бойко Борисов да ни управлява с „твърда ръка“, т.е. досущ като началника му Путин ( руската църква, ако не знаете, е постоянен просител на блага и Кремъл, т.е. др. полковник Путин, великодушно влага петродолари в тази нова идеологическа машина за държане на масите в покорство и смирение).

Така че маскарадът с омаскаряването на единствените, които се опълчиха като опълченци на руското пришпорване на троянския им кон, продължава. Време е маските да паднат.

А на онези, които ще гракнат пак срещу „русофобията“ на това предложение, предлагам едно руско хапче за успокоение на нервите: не друг, а Петър Първи, е казал след като го побеждават шведите в първата му война срещу тях след битката при Нарва: давам двама небити, за един бит. Така е отговорил той на „разбитите авари“ ( да използвам българския аналог в-признавам- твърде фриволен политически контекст, свързан с българския Петър) с цел да ги обедини, успокои и поведе към победата.

73 мнения за “Маскарадът с омаскаряването си върви, дучетата си лаят”

 1. Защо пропагандата на БКП е все така успешна?
  Нима не е, защото куклите се сменят след като бъдат оплюти, очернени, намразени….?
  Нима гласоподавателите не разсъждават в шаблони?
  И коя е тази партия, която иска да оцелее без да сменя лицата намразени и изхабени?
  Костов е направил много, спор за това едва ли може да има. Той е добрия титан на прехода български….
  Но пропусна и мина през малкото камъче, и вместо да продължи да мълчи и РАБОТИ на сянка със нови лица той отново изпъкна на предния план.

 2. Господин Инджев, не мога да разбера как Бойко Борисов в качеството си на министър-председател на Република България целува ръка на мъж, който не му е баща? Що за мъж е този, който целува ръцете на други мъже?

 3. Синьото от доста време все намира начин да се изолира, затвори и остане пасивно. По този начин то позволи на “позитаник” и прилежащите им да ги маскарят и да имат инициативата в обществените дела. Борбата за завоюване и удържане на инициативата е критична. Постигне ли се, то от превъзхождащата по своята същност позиция, националните предатели могат да бъдат изкарани на светло. Изкарването на светло е начина да се консолидира обществената подкрепа и да се върнем отново в Европа – не на думи а с дела, които показват, че не сме “задунайка” а пълноправна страна-член на съюз от равнопоставени.

 4. По въпроса за “русофобията” – предлагам да се въведе израз “русофилофобия”, за да избегнем всякакви съмнения, излишни набеждения и (нарочни) подхлъзгвания в грешна координатна система.

  Не виждам нищо лошо, един българин който обича родината си (повече от други страни) да е русофилофоб!

 5. Тази сутрин и аз гледах предаването на Люба Кулезич. Особено съсредоточен бях при гостуването на господата Т.Великов и Д. Чукарски. И останах много доволен от видяното и чутото.
  Най-после видях двама строители на нова, проруска партия, която ще търси и защитава българските интереси, борейки се за руските пазари. Чудесно! Но… не чух водещата да им зададе въпросите, които аз бих им задал, а сигурен съм, и не само аз. Като например: какво ще предложат срещу срещу получаването на руските пазари; искат ли референдум за АЕЦ “Белене” и как ще гласуват; какво е мнението им за добива на шистов газ; за газовите връзки с Турция, Румъния и Гърция?… Фактът, че Люба Кулезич им спести тези въпроси, е също красноречив. (А в нейната интелигентност не се съмнявам.)
  Вече не е и загадка за мен, какви цели са гонили чрез участието си в СДС, ДСБ,РЗС,БЗНС. Ясно е какво точно ги е разминало с ръководствата и членовете на напуснатите партии… И какво друго ми остава, освен да кажа едно голямо “Благодаря!” на Люба Кулезич, като нормален българин – считащ се за патриотично устроен човек!
  Не е ли нормално и Иван Костов и Мартин Димитров също да благодарят на Кулезич?

 6. Браво, г-н Инджев! Вие наистина сте смел човек! В момента организирано, по всички медии върви омаскаряването на идеята за синя коалиция.Никой не смее да се отклони от “правата линия”. Само вие сред журналистите посмяхте да заемете открита позиция в подкрепа на най-естествения процес на обединение на сините. Останалите ви колеги или се свиват с неудобство и замълчават за изречени откровени лъжи или с огромно настървение участват в тази продължила с десетилетие гьобелсова пропаганда, чиято единствена цел е да не се допусне съществуването на неконтролирана от олигархията опозиция. Не знам как се издържа на такова повсеместно омаскаряване (имам предвид И.Костов), но той наистина показа, смелост и устойчивост на духа, с каквито силните на деня с големите си пари и бицепси едва ли притежават. Още веднъж – браво за вашата смела позиция, която в днешния ден ще ви донесе само проблеми наверно, но за мен – тя е позиция в полза на истината, а това е напълно достатъчно! Благодаря Ви!

 7. „Битите” сини определено са извлекли поуки (предимно за себе си), след като вече десетилетие след загубата на властта продължават да пребивават в парламента. Но електоратът им се топи и това не може да се обясни само с омаскаряването на една личност. Докато Филип Димитров беше принципен политик то Иван Костов, може би поучен от провала на предшественика си, беше „реалполитик”. Ненаправеното въпреки подходящия момент или сбърканото от него (не е по темата тук, за да бъде изброявано подробно) с дългосрочни последици (например, неосъществената лустрация и енергийна независимост) даде достатъчно основания не само на безогледната лява пропаганда, но и за принципна критика от дясно, на които обаче той съвсем непрофесионално реагира с личностна обида. Всички знаем за резултатите от лъжицата катран в кацата с мед, но при Костов тя си беше направо черпак. Времето обаче е най-добрият съдник за делата и то ще отреди реалното място на бившия министър-председател измежду „колегите” му. Дори обаче и да приемем, че свършеното от него е повече от несвършеното, това не може да спести въпросът за оттеглената подкрепа на сините избиратели. Да си набеден (дори и да е) несправедливо, не означава непременно, че си способен в дадена ситуация да се справиш, да я осмислиш по адекватен за момента начин, когато разбиването (подпомогнато от кризата) на двуполюсния модел в цяла Европа е в ход. Ако той и ръководствата на двете сини партии не са способни да преобърнат електоралните нагласи въпреки (нека приемем, че това е така) идейната си праведност, тоест те вече са еволюирали до нивото си на некомпетентност, то в името на общата цел, трябва да отстъпят местата си на тези, които имат виждания, как това да се случи днес в условията на преминала еуфория от началните стъпки на „прехода” и трайните разочарования от „лидерския” модел.

 8. А ние чакаме да падне МОЧА!

  Вместо това по-скоро ще вземат втори да ни натресат…

 9. http://www.bulblog.com/?p=538%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5 Моят въпрос е простичък. Защо когато СДС имаше цялата власт и подкрепата на улицата след Жан Виденов, не направи необходимото преходът да завърши прозрачно, честно, а досиетата и ченгетата да бъдат извадени на светло, кредитните милионери подгонени от закон за конфискация на незаконно придобитото имущество, какъвто се приема едва днес. Защо другите не го направиха ми е пределно ясно, но тук има нещо гнило и аз за гнилото не гласувам и няма да гласувам.

 10. Г-н Инджев,
  Уважавам журналисти като Вас,които безапелационно разкривате имперското поведение на Русия още от “освобождението” на България от турско робство.Историята ни трябва да се пренапише и следващите поколения да научат истината за ролята на двойните ни “освободители”!Уважавам и Иван Костов за подвига му,който Вие описвате!Нямаме друг съвременен политик противопоставил се на руснаците,освен Стефан Стамболов в миналото и убит по поръчка пак от тях!

 11. Г-н Инджев, Вие сте може би единствения журналист, писател и публицист, който си служи с факти. Факти, които би трябвало да отворят очите даже и на слепите. Смея да твърдя, че омаскаряването на Иван Костов в политиката е аналогично с Вашето в журналистиката. Причината е една и съща и последствията от това са пагубни(не преувеличавам) за блгарската демокрация, икономика и журналистика. Желая от сърце едно истинско обединение на умните, способните и неподкупни демократи, в името на една по-привлекателна европейска България!

 12. Смятам, че темата за омаскаряването на сините е крайно време да бьде отворена и дискутирана, докато все още има останки от автентичното синьо, преди да е тотално подменено и фалшифицирано.
  Костомразците да си гледат работата! Костов е единственият лидер, чийто политически действия са базирани вьрху идеологическа платформа, която е и в основата на ЕС. Той е единственият, който открито се вьзхищава на признатия за политик номер едно на Германия за всички времена, понякога дори се осмелява да му подражава. Костов е един от малкото бьлгарски политици, които не само останаха в политиката и така не предадоха симпатизантите си, както направиха много от предателите му, но остана на сьщата идейна позиция, без каквито и да било опити за хамелеонщина и приспособяване, а това означава морал. Правителството на Костов направи вьзможно присьединяването на дьржавата ни кьм ЕС и сьвсем логично е, че колкото повече избирателите се отдалечават от него, толкова повече да се отдалечаваме и от ЕС и да се доближаваме до азиатската”алтернатива”.

 13. г-н Инджев, след тази статия се убедих окончателно, че съмненията ми по отношение на Вас са били абсолютно безпочвени.
  Благодаря Ви още веднъж за смелата позиция и фактологическата обосновка в защита на каузата дясно, синьо, Иван Костов и необходимостта от политическия субект “Синя Коалиция”.

 14. Защо не надрастнем вече доморастлите си комплекси и не погледенем на нещата в глобален мащаб? Винаги ще има имперски сблъсъци на фракции по световната геополитичесдка дъска – въпросът е не да вземаме прибързано страна ала жабата и коня, а да опредлим собствения си интерес и да се носим по вълната и ако ние трудно да намерим ориентири, да погледнем към Щвейцария – тя е високо и буквално и преносно, така че няма да се удавим дори и най-голямата буря – задаващата се Трета световна война –

  http://alchemicaltechnologies.blogspot.com/

 15. Няма как да не се съглася с написаното от г-н Инджев.Ако се върнем 20-тина години назад,когато бе създаден СДС като коалиция на партии от преди септемврийския преврат от 1944г.ще видим,че там винаги е имало борба между лидерите на тези партии.Постепенно,те излезаха от СДС разочаровани ,че не могат да бъдат на върха!Милан Дренчев,Стефан Савов,Петър Дертлиев,и още неколцина.Всичко това бе активно подпомагано от внедрените в тези партии ченгета,от медийната пропаганда,която никога не е отпадала от атрибутите на БКБ-БСП.И ето,Ив.Костов,съзирайки “къде е заровено кучето”,създаде партията СДС ,обединена от европейските ценности като идеология.Това не можа да бъде толерирано от БКП:докараха Мадридския мошенник,който искаше и успя да разбие двуполюсния модел.От тук нататък,отново медийно,но доста професионално се насаждаше в БГ гражданите ,че спасението отново е в ръцете на БСП,вече като тройна коалиция,и появата на ІІ ешалон на БКп-ГЕРБ.За цялата тази история допри4насяше и вождизъма на съвременните “десни”,които неприкрито зовят да няма СК,ако в нея участва Костов.Емблематична е активната позиция на Петър СТоянов,издигнат от Костов от пловдивски адвокат по бракоразводни дела до зам-министър на правосъдието а после-За Президент-безславно загубил дуела с Гоце…Да говорим ли за Ст.Софиянски,Праматарски,Бакърджиев,и плеадата “сътрудници” на Ив.Костов,които дезертираха ,след като СДС загуби изборите.Всички те и неспоменатите ренегати,просто не могат да преглътнат хапа “Ивен Костов”,с неговото политическо дълголетие и перфектни качества на икиномист и анализатор.И от “циганин”,Командир/ със лошото звучене/,до най-богатия човек в РъБъ,с милиарди в швейцарски банки,хотелски вериги по черноморието и планините ни.И за неинформирания или подаващ се много лесно на внушения от въпросното естество,няма нищо по-ледно да повЕрва.Те не се питат от къде Николай Младенов се появи в ГЕРБ.Пък само той ли???

 16. Много хубава дума – русофилофоб. Аз съм русофилофоб.На 9.05 поседях малко на една маса с двама руски граждани и 10-ина българи, които празнуваха “День пабедьй”. Слушах, гледах и сега имам дума за начина, по който се чувствах…

 17. До Борис Танушев

  Г-не, чета и недоумявам как преливате от пусто в празно…прочетете пак написаното от Иво Инджев и си опитайте да осмислите изложените факти! Не се опитвайте да внушавате илюзорни изводи базирани на ДС измислици от рода на “България уби дете”.
  Костов бил виновен за неосъществената лустрация?!? Вие сериозно ли вярвате в това, което сте написали? Питам ви съвсем откровено…защото да се забравя, че лустрационен закон беше приет от мнозинството на ОДС и след това отменен от Конституционния Съд е или непознаване на управлението на ОДС или целенасочено внушаване на неистини. Какво трябваше да направи Костов?!? Вие май забравяте, че България по времето на Костов се управлява от ДЕМОКРАТ, а не от диктатор! Правите ли разликата?
  Споменавате енергийната независимост…какво имате предвид? Нефтохим и продажбата му на руснаците, ли… че на кого друг да се продаде Нефтохим? На кого? Технологичното оборудване в Нефтохим е предназначено само за руски продукт- първа причина, а втората и не по-маловажна е, че неруски нефт може да достигне България чрез сложни средиземноморски схеми и през изключително натоварения Босфор…а знаете ли това колко би оскъпило крайния продукт? Много…. Така че, когато подхвърляте обвинения от рода на “България уби дете” първо потърсете фактите.

 18. Танушев, чие място е заел Костов, за да трябва да му го отстъпва?

 19. Уважаеми, господин Танушев, на кого да “отстъпят местата си”? Кои са тези, “които имат виждания”? Можете ли, в името на коректността и прозрачността да ги назовете? Кои са те, къде са в момента и какво правят – подредили са се в изчаквателна позиция и кротко чакат да им отстъпят местата на лидери? Това е смешно, господин Танушев!
  Не съм костовист, просто защото не мога да бъда нито “-вист”, нито “-фил”, но знам какво значи да си лидер. Лидерите се раждат, израстват и ПОВЕЖДАТ /не чакат да им освободят места/!
  Добре, че Христос не е чакал ортодоксът на фарисеите да му отстъпи мястото на Месия.

 20. До Борис Танушев:
  Господин Танушев, правителството на Иван Костов беше принудено да свърши доста неща, за каквито на днешните и предишните правителства и през ум не би им минало. Например, в държавата имаше хлебна криза. Или да смени парите. Или от отрицателен прираст на националния продукт, да го направи на 4,5%. Или да увеличи многократно размера на пенсиите. Или да остави 9 милиарда лева валутен резерв на държавата. Има толкова много неща свършените от правителството на СДС, но няма смисъл те да бъдат обяснявани на читателите на господин Инджев – те са хора със здрав разум, както всички знаем.
  За това не приемам за разумни Вашите твърдения за “лъжицата катран в кацата с мед” и други подобни.
  Ще се опитам само да ви обясня само един елементарен факт. Става дума за броя на сините избиратели. Този брой не зависи от Иван Костов или друг партиен лидер. Това зависи от броя на хората с дясно разбиране за живота в България. Все пак ще Ви подскажа, тези които гласуват убедено за дясна партия като ДСБ, са хората със здрав разум в Република България. Подобните са нещата по целия свят. Хората по света със здрав разум гласуват в дясно за партии подобни на ДСБ. Това е! Както казах, елементарно е.

 21. Омаскаряшането е прийом, който се ПРАВИ нашсякъде, даже съм свидетел, че в демократични-законови държави това си е “нормално” явление и се приема от хората спокойно и обмислено. Маскарят едните, НО…., маскарят и другите. В БГ обаче, когато едните маскарят другите, другите си “чоплят носа” и отстъпват “предимството” като “пешеходци на пешеходна пътека тип “зебра””, все едно незнаят, че всички застанали зад тях ще ги последват-само да тръгнат да пресичат ПЪРВИ. Верно-иска се смелост за това… Защо Иван Костов, или “някой друг” от ТЯХ не излезе и не ни разкаже всичко което ТОГАВА се е случило и сега се случва, с подробности големи и малки, или поне да издаде книга където да опише всичко??? Или пак това е секретно и ние “няма да разберем, щото тия работи видите ли са много “сложни””??? …. Интерсно защо…….?????? Защо маскаренето НЕ Е и от “двете страни”….??? ….. Едно е ясно- разделиха си баницата, за народа остана само “мириса на пекано”….

 22. Поддръжниците на Синята коалиция намаляха,защото свободните хора в България са малко,останалите търсят далаверата,като днешните гости на г-жа Кулезич.Не разбрах само защо децата на г-н Велков не са в Русия ,а в Англия и САЩ.А както казва Маргарет Тачър “за да живее свободно едно общество,трябва да притежава критична маса от индивиди,които знаят какво е свобода”.

 23. Пенчо Питанката: „Нима не се делим на хора, способни да носят отговорността на собствения избор и на неспособни….и т.н.”

  Поради естеството на професионалните си занимания не мога да дам верен, несубективен отговор на какви се делим.

  Мога да посоча ОТНОВО само известните и безспорни факти.

  Факт първи: “медиите” в България са развратни, аморални манипулатори.

  Чрез агресивно “медийно” присъствие бе изграден “десен политик” от един необразован, невъзпитан, т.е. прост бияч (охранител).Независимо от съществуването на ОГРОМНО количество факти доказващи ТЕСНИТЕ връзки на “охранителя” с БАНДИТИ И БАНДИТСКИ трибуквени групировки, той бе “канонизиран” от “медиите”, като, абсурд на абсурдите, “борец с престъпността и корупцията”.

  Аморалността на българските “медии” е толкова отблъскваща, че те по същата схема могат да покажат, ако им поръчат и платят, дори Гьобелс, като защитник на “правата и свободите” на евреите!!!
  То, май да представяш окупаторите от СССР, като “освободители”, а ченгетата от КГБ, като “високопреосвещенства” си е същото.

  Факт втори: гореописаните „медии” непрекъснато и до момента обясняват колко е „черен” Костов, неперспективна Синята Коалиция и малка подкрепата за сините.
  Това се случва НЕЗАВИСИМО от факта, че само И. Костов и ОДС направиха ИСТИНСКИ положителни промени в България. От 2001 насам се използваше инерцията на започнатото от Костов за довлизане в ЕС, но без реална модернизация на България и без откъсване от отровната прегръдка на Русия – „троянското магаре…в ЕС”. Да вярваме ли, че Костов е”черен”, че СК е без подкрепа и т.н. След факт първи едно е малоумно да вярваме на „медиите”!!!

  Факт трети: от 2001 г. насам (когато имаше ДЕЙСТВИТЕЛЕН шанс за второ правителство на ОДС), преди избори се появяват „нови десни” алтернативи, които неизменно печелят изборите. Факт – само „десни”, никога „леви”.
  Безспорно е, че много от българите НЕ ЖЕЛАЯТ да гласуват за БКП, но и ВИДИМО се влияят от „медиите”, и така се отказват от ЕДИНСТВЕНАТА политическа сила, променила България за добро!!!
  Не знам какви са тия българи, които гласуват за НДСВ, ГРОБ и т.н.. Не знам, дали имат апартаменти, собствен бизнес, какъв е точно моралът им. Знам със сигурност обаче, че не гласуват за БКП/Д(П)С, т.е. не харесват „сполуката за България” на националните социалисти.

  Факт четвърти: Всички „десни” „алтернативи” след 2001 се доказаха като клонинги на БКП, унищожаващи демократичните промени и все по-силно привързващи България към империята на злото – Русия.

  Факт пети: скоро след програмирания разпад на СДС куртизанките се върнаха в скута на „родната партия” – Цоневци, Курумбашевци и т.н. Добрата новина е, че СДС се очисти от „петата колона” на ДС и БКП.

  Мисля, че нищо от горното не може да бъде отречено или определено като нечие субективно внушение!

  Сега отново на СДС – ДСБ. Обединението ТРЯБВА да се случи и всеки, на когото му е писнало от „десни” от „алтернативи”, от „спасители”, които само развращават България да вложи ум и сърце в усилието да се привлекат ОБРАТНО ония, които гласуваха за НДСВ, ГРОБ и са на път да се излъжат от ‘партията” на Кунева.

  ТОВА Е! Говорете с близките си. Проявете лична инициатива!
  Не мога да го напиша по друг начин!

 24. Браво,,Зенхен”-страхотно попадение!Сигурно вече си генерал.

 25. Отново смела публикация на ниво. Благодаря.
  Към ПИТАЩИЯ
  Ама по-добре не гласувайте! Не ъахапвайте всяка новопоявила се вздица.

 26. Иво добре си написал статията и възхваляваш убиеца на синята идея.Но когато фактите говорят и боговете мълчат.97Г 2 милиона и 277 хиляди гласуваъ за СДС а сега КОСТОВИСТИ КАКВО ОСТАНА ОТ СДС СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО НА КОСТОВ.

 27. Незнайно защо, у нас омаскаряването се счита за акт, който по правило избелва ризите на омаскарения.
  Ние сме много малка страна, в която всичко се знае, дори да не може да се докаже, а не се сещам за значим и виден политик, който да не е дал повод да бъде омаскарен. Дори Петър Стоянов пожъна негативите от синьото управление.
  В края на краищата някои действия на това управление бяха станали нарицателни и дори да е имало само зрънце истина в онова, което се говореше, това е повече от компрометиращо.
  Иска ми се да кажа и нещо друго – хората не са толкова глупави, колкото непрекъснато ги представят в общественото пространство. В крайна сметка никой не би свалил от власт някого, ако той е до болка честен и принципен и при него хората живеят добре.
  Синята идея, в която всички се кълняхме в началото на Прехода, за съжаление бе разбита основно от самите сини, които по стар български обичай не можаха да се разберат, кой аджеба да води бащината чета и да е по-по-най… Освен това се оказа, че партията и последвалите я роилки са пълни с разни люде от ДС…
  Е, сега сините не могат да бъдат сигурни за следващия парламент, но най-отчайващото е, че от дясното пространство не идват никакви смислени сигнали за качествена и реална политика…

 28. “Омаскаряване”, предателства от уж най-близки, всичко това изигра и продължава да играе роля в руинирането на сините и сатанизирането на И. Костов. Слушах Т. Великов и си чудех до къде още може да стигне кампанията срещу СК и демократите. Изглежда, обаче все още не са изчерпани всички възможности.

 29. Иво,знаеш ли ,че Гоце е питал кой съм и от къде съм,затова,че когато си е отварял устата срещу Костов по БНТ,съм му разгонвал фамилията,та чак до баба му съм стигал.Да не ти обяснявам пък на Волен и останалите сегашни дребни вождове от Позитано какво съм ги правил,,,само,че не знам,защо чак сега започвате да говорите за тази истина за Иван Костов. Той е един от най заслужилите уважение в нашата държава и признат от целият западен свят и Америка.От кого сте се плашили,,,та те са само едни мижатурки,дето не погат дори и гащите да си вдигнат. Харесва ми много това което си написал и те моля да поддържаме по чести контакти във ФБ. John !

 30. точно така-нищо ново под слънчева Чалгария…костофф,та костоффф….убиецът на синьото и на всички надежди на тези,които не бяха червени!!!костофф е една употребена салфетка и само тези,които не виждат по-далеч от носа си,могат да му споменават името.той си ‘изпя песничката ‘и то доста добре!товарищите са доволни 😉

 31. Blagodarya gn.Indjev!
  Vie otnovo potvurjdavate moeto vijdane za neshtata v BG.
  Nito za mig ne sum se sumnyav v DSB.
  No mnogo ot vashite analizi mi dadoha to4nite obyasneniya.
  Oshte vednuj Blagodarya!
  Vyarvam v sinyata ideya.
  Vyarvam na horata ot DSB!

 32. Благодаря Ви, г-н Инджев, за блестящата статия! Присъединявам се към коментарите, които са в защита на Иван Костов. Особено приветствам виждането на STANY за това,че “темата за омаскаряването на сините е крайно време да бьде отворена и дискутирана, докато все още има останки от автентичното синьо, преди да е тотално подменено и фалшифицирано”. А на такива като KARANDASH ще препоръчам да гледат интервюто с Иван Костов (по ТВ7 в предаването “Насреща Люба” от 06.05.2012) – дано да имат уши и очи, за да чуят и видят.

 33. Желая от сърце едно истинско обединение на умните, способните и неподкупни демократи, в името на една по-привлекателна европейска България!

  Posted by Kirov | май 13, 2012, 14:16

  ::::::::::::::::::::::

  Киров, съзнаваш ли, че ако се изпълнят наистина изискванията ти, в обединението Я СЕ СЪБЕРАТ, Я – НЕ петдесетина човека?

 34. Добрата новина е, че СДС се очисти от „петата колона” на ДС и БКП.

  Мисля, че нищо от горното не може да бъде отречено или определено като нечие субективно внушение!

  Posted by ARTHUR | май 13, 2012, 19:23
  ……………

  Новината, за да е наистина добра – трябва да е и вярна, а твоята е само ДОБРА.

 35. Към Галя Тази “статиика” е твърде “лява”,абе манипулативна си е от недостачтъчно познание или от твърде много “познание”.Ех тея “модерни времена”!
  Тази тема не е за всикого,маалко по сложнички са нещата!А че е 2012,така Е!
  http://www.biblia.w-bg.net/otkrioana.html

  А тематично:
  (ИДЕОЛОГИЯТА НА ИЛЮМИНАТИТЕ)
  НОВИЯТ ЗАВЕТ НА САТАНА
  “Т. нар. “непросветени държавници” следва да се отстраняват от власт чрез дворцови преврати и операции на агентурата, не позволяващи им повече да се занимават с държавни дела.”

  “Непросветеният държавник” -Иван Костов.

  Първата тайна в хода на управлението на хората, това е овладяване на общественото мнение, при което е необходимо да се посяват раздори, съмнения, както и да се насаждат противоречия между хората едни към други по повод техните възгледи, и така докато не загубят окончателно ориентация за външното вмешателство, докато самите те не се объркат и не решат, че най-добре е когато по политически въпроси въобще нямат собствено мнение. Необходимо е да се възбужда народно недоволство, да се разпространява бездуховна, “нечиста”, “жълта” и въобще противна литература. А след всичко това по-нататък, задача на пресата е да доказва неспособността на не-илюминатите (всички които не са илюминати) в управлението на държавния и религиозен живот.
  Чрез целенасочено разбиване на държавното устройство, съответното правителство трябва да бъде принудено да се мъчи до тогава, докато само не осъзнае готовността си да предаде цялата си власт на илюминатите, в името на запазването на мира.
  Посредством развращаване на обществото, хората ще бъдат лишени от всякаква вяра в Бога.
  Към “Империята на злото” ,май фактите нашенски насочват,всичките факти.”…останалото са подробности”
  А ей го “Питащият” другар “Димитър Димитров” и другарка му “Чучолуига Чекерджиева” пак от тоя “нов завет”.

 36. Много късно се включвам-дано някой прочете и моето мнение.
  Иван Костов е политикът, който имаше изключителния шанс, даден му от времето, когато беше на власт да направи така, че днес портрета му да стои редом с този на Стамболов. Вярно направи много, но и доста грешки допусна, та пропиля тази историческа възможност. Ще се опитам да ги нахвърля така както ми идват на ум, а не степенувани по важност.
  1. Вместо да удари два шамара на жена си и да я прати да плете на две куки и позволи да прави фондация, която го доведе до грозна зависимост от спонсорите и, и когато последните спряха да плащат ги обяви за опасни за националната сигурност и ги изгони от страната.
  2. Когато на средата на мандата смени половината си министри, вместо да послуша съвета на президента Стоянов :Иване кажи им те ще те разберат” той замълча като риба, което позволи на сменените да продължават да си развяват байряка, а един от тях стана и кандидат президент, което на практика подари президентството на Гоце.
  3. На всички ни е ясно, че приватизацията беше наложителна, но Костов не направи нищо тя да се извърши по малко по-справедлив и прозрачен начин та днес народът ни да не я нарича Разбойническо-Ментарджииска. Да не говорим и за това, че като следствие от тази приватизация негови министри (не от изгонените) са милионери. Справка-Муравей Радев.
  4. Когато в края на мандата се появи царя,той не отчете огромния авторитет сред народа, главно наследен от дядо му и от баща му и вместо да погледне на него като на съюзник, той го прие като враг и конкурент за властта, започна да му създава всевъзможни административни и съдебни пречки, с което настрои не малко хора срещу себе си, но и вкара в парламента измислени партии и политическите нули, които ги оглавяваха, като Пейков и Драганова. Все пак след 2001 год. при коалиция СДС-НДСВ нещата щяха да се развият в съвсем друга посока.
  5. Това, което се случи на изборите за президент с налагането на абсолютно неизбираемия Неделчо Беронов (сам по себе си прекрасен специалист и човек) не мога да си обясня и до ден днешен. Просто не мога да приема, че Костов е играл за Гоце, но от където и да го гледам все така излиза.
  Доста неща още мога да изброя, но и тези са достатъчни да стане ясно защо Костов, въпреки огромния си заряд, воля и подготовка не можа да обедини свястната част от народа около себе си и защо дясното още не може да се съвземе.

 37. Всеки път щом стане дума за нещо, което застрашава интересите или властта на БСП и “национално отговорните” позитански олигарси, веднага се подема приказка за ЛИДЕРИТЕ на дясното. Така и сега, щом стана дума за обединение на СК и се подхвана приказката за Костов и М. Димитров. Тази тактика дава значимо преимущество на левите защото вместо да се спори за идеи се говори за хора. По точно не се говори, плюят се и се калят. А в битка по оплюване, те винаги ще печелят чрез столетна традиция и богат опит в тази насока.
  Няма десен лидер или политик, който да не е бил обект на такава кампания. До един са каляни, като помията срещу всеки от тях е била пропорционална на битността му на лидер. Иван Костов е начело в списъкът им защото никой не е бил толкова време лидер , а и никой не им е причинявал толкова душевни и икономически страхове. Сега отново са изправени пред най-големият си страх – истинска дясна партия, способна, дори и в коалиция, да задава тон и насока поради политическият си опит и воля. Чудно ли е тогава, че основният им кахър е обединението в дясно, а основното им средство е медийната пропаганда за “непоносимост” между партиите, за борба за места в листите, цвета на кожата и диоптъра на очилата…
  Но не дискутират за идеите и политиките по един или друг въпрос. Просто е вместо да спориш за АЕЦа, или за шистовия газ, или за енергийната зависимост, или за съдебната , правоохранитерлната система, за данъчната, финансова и бюджетна дисциплина и начините за стабилизиране на държавата…. Не за това избягват да говорят , но говорят за ЛИДЕРИ.
  Впрочем от лидерите на сините от много години не съм чул изказване и политическа прогноза, която да не се е потвърдила. Не съм чувал да обещават едно на избирателите си, а да защитават друго в НС. Не съм виждал принципни различия в позициите им. Поради това обединението на СК е нормално и необходимо.
  Това че няма да хареса на БСП и създадените от нея псевдо десни и псевдо националисти е очевидно. Но ще трябва да го преглътнат. Безконкуретната ими безконтролна власт под сянката на Тато не може да се върне, ако ще и да му издигат още по-големи паметници.

 38. Чест Ви прави че така умело и убедително сте оценил явлението Иван Костов между заслужили политически титани в Югоизточна Европа.

 39. “”отказа на България да пропусне през въздушното си пространство руския десант в Прищина, замислен като смъртен удар срещу западния план …””
  Това спаси България от съдба подобна на Югослоавия.Пълно териториално разпадане!
  Американски войски бяха базирани в Македония.
  Костов спаси цялостта на България благодарение на ГЕНИАЛНОТО си РУСОФОБСТВО.

 40. Математиката е сложна наука, както казват “някои”. Не всеки може да я “чете”. Разликата между “народа” и политикЪт е, че когато народа “кредитира” доверие на НЯКОЙ политик, кредитът е за минимум ЧЕТИРИ години и няма “сложна” лихва, а когато политик кредитира доверие, лихва ИМА ВИНАГИ, но се плаща от народа, ВИНАГИ. Затова и на политиците кредитната им история е винаги “чиста”, а народа е все в задължение. Причината за това е, че “народа” свързва икономиката с математиката, което е неправилно, докато политиците знаят, че икономиката е повече “психология”.

 41. “”костофф е една употребена салфетка …””
  Бих го приел ако посочищ алтернатива!Тогава може да имаме дискусия.

 42. към РУМЕН БЪРЦОВ
  Невероятно проникновен анализатор си по “ляво” и “манипулативно” твърдение не съм виждал-

  “Лично аз усещам духа на времената на „Народния съд” през 1945 година, когато по подобен начин са убити около 50 000 българи, най вече от елита на средната класа, запленени от Ницше и Фюрера и мита за свърхчовека. Не са най- славните години в българската история, но за другарите тези спомени обаче топлят кръвта…”

  http://alchemicaltechnologies.blogspot.com/?zx=b117a4dedd22d8ec

 43. “Иван Костов е политикът, който имаше изключителния шанс, даден му от времето, когато беше на власт да направи така, че днес портрета му да стои редом с този на Стамболов”
  Съгласен съм но!…Ние всички сме минали под валяка на комунизъма.
  Затъпяли сме,Неграмотни сме по въпроси на демокрация и културен общестен живот.
  Затова НЕМОЖЕ ДА ИМАМЕ КУЛТУРЕН електорат,партии,министри които да свършат непосилно сложният преход от 60 години тотализъм към демокрация.
  Затова не омаскарявам Костов.
  Не омаскарявам и Симеон въпреки грешките му той ни вкара в ЕС и НАТО.
  Същото важи за Боко.Отказа му от Белене въпреки многото глупости го
  доказва като патриот.
  За мене единственото указание за политик че не е чужд агент и предател е отношението към дивашка Русия.
  Русия е враг на България.Русия изби
  и измъчи хиляди българи.
  Българин който прояви и най малките
  чувства на симпатия към каквото и да било руско е подлец и антибългарин!

 44. Относно омаскаряването на Иван Костов продължаващо вече над 10 г. могат да се правят изследвания и да се пишат научни трудове. За тази цел бяха похарчени сигурно стотици милиони, като се има в предвид, че десетки добре платени труженици на тази кауза като Тошо Тошев, Слави Трифонов,Кеворк Кеворкян и прочие станаха милионери упражнявайки това занятие. Десет години споменаването с добро на името Костов беше признак на лошо политическо възпитание за българската преса. А плювките по Иван Костов бяха индулугенция за безнаказаност на всякакви далавери и правене на политическа кариера. Ще дам пример. Последният земеделски министър от тройната коалиция, мисля, че се казваше Цветанов, след като му повдигнаха обвинение за заменките на 40 000 дка!!, заяви в едно студио, че нищо особено не е направил, защото заменките му били капка в морето в сравнение със заменките, които бил направил Костов??!!Нямаше реакция от страна на водещия.Един заместник министър от тройната коалиция заяви през 2008г. че здравната реформа, която Костов направил била такъв батак, че вече осем години не можели да се оправят. Мислите ли, че водещият му каца, че всеки политик, дори да е идиот може да събере екип и за осем години да направи поне три нови реформи след като тази не му харесва? и т.н и т.н. Публичните личности, които най силно и неуморно плюят по Костов са ген. Гоцев, Г.Първанов, Р.Овчаров, Слави Трифонов, Тошо Тошев,Г.Филчев,Ахмед Доган,Дон Цеци,Кеворк Кеворкян, Цвятко Цветков/покойник/,Проф.Вучков/виденерудит и титан на мисълта/…. Както виждате все достойне люде,повечето по някаква случайност все соц.милионери или свързани с ДС.
  За голямо мое огорчение към този списък се самодобави и уважавания от мен г-н Петър Стоянов!

 45. Еделфиш, на твоя въпрос към мен ще отговоря с въпрос. Това твоето песимизъм ли е или призив за необединение?
  За тези които се интересуват от темата един линк:
  http://radankanev.blogspot.de/2012/05/blog-post.html

 46. Казах го, но изглежда не съм бил ясен! Разговорът е за бъдещето на дясното. А щатни и доброволни “дежурни по блог” се мъчат да накарат десните да говорят за миналото, да оборват приписани грешки, да гледат назад!
  Целта на всички тези, които беснеят за това, което е направено, е да излезем от ЕС, ако може и ЕС да се превърне в мръсна дума. Тяхната цел е да регенерират “големия шлем”,”православието”(во главе с Максим и десебарския клир, “евразийската дружба”, да се върнат чрез някаква нова тройна и да заделят и разпределят, както винаги са го правили. Обединение в дясно, дискусия за бъдещето, присъствието на неудобни личности на политическата сцена са им противопоказни. Предизвикват алергична злобица, зареди което трябва да се пускат по често алергенни теми и насоки на разговора.
  ПС. Аз ( и привържениците на СК) не съветват членската маса на БСП, ДПС, Атака кого да си избере начело. Така че съветвам и те да не опитват да редят партийните листи и лидери на противниците си. Нали уж Член 1 от старата конституция е отпаднал? Нали уж се реформираха? А дали липсата на подобно поведение от страна на феновете на СК, липсата на желаещи за подобно поведение е наистина правилно.

 47. Към Имигрант:
  Ако присъствахте отдавна в този форум, щяхте да се усетите колко смехотворно звучи свързването ми с „България уби дете”. Но пък лепенето на етикети „в движение” е достатъчно често срещан похват, за да му отдавам незаслужено внимание, така че преминавам по същество. – Първият лустрационен закон, т.н. з-н „Панев”, е приет в края на управлението на Ф. Димитров (през 92-ра) но отхвърлен от Ж. Желев. През 97-ма, Народен съюз (партньор на СДС), в подкрепа на Резолюция 1096 на ПАСЕ, внася в правителството на ОДС законопроект за ограничения при заемане на ръководни длъжности в Б-я, който обаче НЕ е подкрепен от И. Костов и П. Стоянов. Костов дори се мотивира твърдейки, че проектът е закъснял а и ще засегне съвсем малък брой хора! Едва две години след началото на управлението на ОДС – в края на 98-ма – при положение, че това трябваше да бъде приоритетна негова задача (за да започне начисто, възстанови чувството за справедливост и премахне зловредното влияние на ДС и бившите „кадри”), мнозинството му в парламента гласува забрана и то само за срок от 5 години за назначаване на управленски постове в държавата на лица заемали ръководни длъжности в БКП и сътрудничели на ДС. Текстът наистина беше отменен от КС, но както се разбра впоследствие (по времето на тройната коалиция и сега при ГЕРБ), решенията му можеха успешно да бъдат заобиколени, когато има желание (и интерес) това да бъде направено. Колкото до единствено възможният, според някои, избор на Лукоил за купувач на Нефтохим, то искам да напомня, че вторият класирал се отговарящ на всички условия е бил Балканския нефтен консорциум (с водещ участник варненската фирма „Юкос петролиум България”, без всякаква връзка с руската Юкос и купена впоследствие от виенската „Нафтекс груп”), който поне е имал достойнството да бъде български играч. Лично аз смятам, че е било по-добре, предвид дадеността комбинатът да работи единствено с руски нефт, правителството стратегически да се откаже от производството му, както това се случи с АЕЦ Белене.

  Към Павел Тинков:
  Лидерите както казвате се раждат, но в днешната ера на комуникациите ще си останат непознати ако медиите не ги лансират – все пак времето на митинговата демокрация отмина. Знаете обаче, че докато за тези, които внимателно бяха подбрани от кукловодите на „прехода”, за да ни бъдат наложени чрез кръглата маса като водачи в зората на спуснатата ни отгоре демокрация, беше резервирано масирано представителство, то днес, извън интернет пространството, няма медия отворена за пропагандиране на новостите в сините идеи и съответно за изграждането на подходящ образ, с който те да се свързват. Все пак, ако се интересувате от конкретни имена, които имат идеи и ги изразяват, можете да посетите сайта на Едвин Сугарев, рубриките България утре и Позиция и да се разровите в масивите им, за да ги откриете.

  Към Сотиров:
  Никой не отрича свършеното от правителството на ОДС въпреки, че имаше възможности да свърши още повече. Грешките му обаче са тези, които и до днес се усещат. Дали те са пренебрежимо малки на фона на свършеното, това времето ще отсъди – това беше смисълът на написаното от мен. Но дори и да беше идеално – то правителството, а не една отделна личност – това не означава че 10 години по-късно, същите тези хора ще имат капацитета да се справят в една различна ситуация (ако беше така нямаше да има смисъл от характерната за демокрацията алтернативна смяна на властта). И не разделяйте механично броя на гласоподавателите от претендиращите да изразяват идеите им. Ако някой например, въпреки, че е патриот, не гласува за В. Сидеров, то за това няма да е виновен той а лицето Сидеров, което го е отблъснало с поведението си.

  А конкретно по обсъжданата статия на Иво Инджев моето мнение е, че няма да има нищо по-добро от наново обединените сини. Трябваше не да се разцепват а да си „кажат кривиците”, както вече го написах, за да си изчистят взаимоотношенията и заедно да вървят напред. Продължаващото разделение обаче е сигнал, че индивидуалните приоритети продължават да натежават над идейните. Ето защо не мисля, че докато двете партии са със сегашните си ръководства, ще станем свидетели на някаво друго (ценностно) обединение извън това с електоралната цел влизане поне още веднъж в парламента. Затова и търся за себе си нови лица, личности, които да могат да надскочат амбициите си в името на общата цел. Бързам обаче да заявя, че такива не припознавам в движението на Кунева, въпреки че най-вероятно именно с него ще трябва да се съобразяват следващите ни представители в парламента (ако все още останат такива).

 48. В последния ми коментар съм изпуснал кавичките около понятието патриот – “патриот” – не бих искал да оставя впечатлението, че свързвам истинския патриотизъм с партията на Сидеров.

 49. Ti kakvo razbirash pod “sinia ideia”?
  Az razbiram tova, BG da e chast ot civilizovania sviat na zapadnite demokracii. I tai kato BG e v NATO i ES blagodarenie na Ivan Kostov, smiatam, che toi realizira MOIATA “sinia ideia”.
  Loshoto e, che tezi, koito go svaliha i doidoha sled nego na vlast, ne sa se otkazali ot tiahnata “chervena ideia” – BG da e chast ot evroaziatskia saiuz na Putin. Edinstveniat garant, che niama da ni se sluchi tozi koshmar, e SINIATA KOALICIA!

 50. До Борис Танушев:
  Виждам, че сте обект на мъмрене и искам да Ви кажа, че харесвам отговорите Ви към мъмрещите. (Така, както харесвам и коментара на ГЕШ!) И да споделя с Вас учудването си: как може да се мерят с два аршина българските избиратели – веднъж са прави, когато не гласуват за Софиянски, Бакърджиев, Бонев и всички, които предадоха СДС; и не са прави, когато не гласуват за Иван Костов!!!
  Ако имате някакво обяснение за моето учудване, моля Ви да го споделите.

 51. Господин Инджев,
  преди около два часа направих кратък коментар с молба към г-н Борис Танушев.
  Сега виждам, че коментарът отсъства… Техническа грешка ли е, или съзнателно го изтрихте?
  Хубаво е да зная, ако не е техническа грешка!

 52. ”Публичните личности, които най силно и неуморно плюят по Костов са ген. Гоцев, Г.Първанов, Р.Овчаров, Слави Трифонов, Тошо Тошев,Г.Филчев,Ахмед Доган,Дон Цеци,Кеворк Кеворкян, Цвятко Цветков/покойник/,Проф.Вучков/виденерудит и титан на мисълта/…. Както виждате все достойне люде,повечето по някаква случайност все соц.милионери или свързани с ДС.”
  точно така-тези,изброените го плюят,за да отблъснат окончателно народа от него!!!Той(костофф) не си изпълни мисията,за която бе избран то народЪ,а изпълни повелята на партията…а хората му вярваха…и се надяваха.България не може да има бъдеще с провалени политици-това само става при посткомунистическите диви територии…трябват НОВИ,НЕКОРУМПИРАНИ И ОБРАЗОВАНИ ЛЮДЕ!!!иначе още 65 ще се гушкате с доган,сатани6ефф,гоценцето и все остальние мишоци крадци

 53. Танушев, то и Петър Стоянов, беше четири години президент, ама това не му попречи да се постави в услуга на бившите си началници от Комсомола. А Вие, ако не получавате сериозни суми за подобни писания, би трябвало сериозно да се усъмните в разсъдъчната си способност.

 54. Г-н Танушев, тезата ви, “Ето защо не мисля, че докато двете партии са със сегашните си ръководства, ще станем свидетели на някаво друго (ценностно) обединение извън това с електоралната цел влизане поне още веднъж в парламента”, е само по-внимателно изричане на сподавеното желание на неудовлетворените функционери (или на БСП) “Да, но без МД и ИК начело”. Вижда се, че не толкова обединението ви интересува, колкото смяната на тези двамата.
  Вие явно имате добри познания за изграждането на положителен и отрицателен ПР, за влиянието на медиите върху образа на кандидати и лидери. Тогава ми е чудно защо пак повдигате този въпрос.
  Лидерството е станало на избори от членовете на самите партии СДС,ДСБ и т.н…. Искането на някакви външни и анонимни съветници или привърженици на сините (ние тук сме такива) за подмяната им може ли да бъде акт в полза на тези партии? Разбира се не.
  След като предлагате да се сменят с нови и млади, а сам казвате, че медиите определят известността и образа на новите лица, какви са шансовете на новите да се наложат? Май почти никакви. Какви са шансовете да им се изгради негативен образ? Май доста големи.
  След което медии и социолози ще се обясняват на хората, че е станало, защото са нови и хората не са ги припознали.
  Поради това и маса други дреболии, не мога да се съглася с вашите мнения.

 55. До г-н Танушев

  Ще ви бъда благодарен ако не ми държите лекция на тема “управлвнието на Костов” какво трябвало да се направи как трябвало да се направи и защо не станало по вашата…и слава Богу, че не е по вашата!
  Г-н Танушев, коментара ви доказа, че не истината е вашето верую, а самоцелното оплюване на Иван Костов.
  Значи при тройната коалиция и герб се било доказало, че решението на КС срещу въвеждането на закона за лустрацията можело да се заобиколи, а при Костов не станало защото лошият Костов нямал желание! Господине, а какво беше комисията “Андреев” да попитам? И кой я закри..?!? Хаххаа, как така изведнъж пропуснахте този факт за създаването на тази комисия при “лошия” Костов и закриването й при падението от Мадрид! Как?Много са ви избирателни фактите …
  Абсолютно вярно е, че лустрацията беше много закъсняла след изгарянето на досиетата на истинските кукловоди в пещите на Кремиковци по заповед на една генералша и един генерал!!!

  Ако Костов беше продал Нефтохим на българска компания щяхте да го обвинявате, че го е продал на мафиоти, ако нещо е продадено на руснаци защо на руснаци, ако на американци защо на американци…Ако Костов беше закрил Нефтохима щеше да е обвинен, че е унищожил българската промишленост и обрекъл на безработица хиляди, ценни кадри и т.н. Разбирате ли колко нелепо звучат твърденията ви, че Костов трябвало да направи това, а не онова!? Пък и кой сте вие да съветвате Иван Костов и назидателно да си присвоявате правото да сочите с пръст един РЕФОРМАТОР от ранга на Иван Костов? Кой сте вие, господине?
  Казвате, че търсите за кого да гласувате…ще ви подскажа, защото много ще ви отива…гласувайте за зелените! На Запад ги наричат дини…отвън зелено, отвътре червено.
  И още нещо прави много лошо впечатление…подканвате читателите на този блог да четат блога на Сугарев!!! Това е все едно в салон на мерцедес да правиш реклама на запорожец, а освен това е неуважение към домакина на блога.

 56. Към Георги Георгиев:

  Господин Георгиев , както и други коментатори: хубаво е да се знае, че при всичкото ми желание не мога да съм на разположение 24 часа в денонощието.
  Приемам като непосилен комплимент подозрението, че мога веднага, винаги и на секундата да одобря всеки един коментар, но истината е доста прозаична- не мога.Трябва ми малко време за сън и други дейности.

 57. До г-н Танушев

  Hямам вpeмe за дълъг oтгoвop, нo “Имигрант” e дocтaтъчнo изчepпaтeлeн. Caмo тoлкoва: тaкивa кaтo вac гермaнцитe нapичaт бpoячи нa гpaxoви зърнa. Kaтo нe знaeтe зa кoгo да глacyватe, cлoжeтe на кaнтaр вcичкo, кoeтo Костов, Cepгей, Бoйко, Гoцe и дp. и caм щe ce yбедитe, чe Костов нямa aлтеpнaтивa cpeд дoceга yправлявaлитe. A aкo ви липcват “cини идeи” влизайтe отвpeмe-нaвpeмe в caйтa http://tv.dsb.bg/

 58. Господин Инджев,
  прекрасно зная, че е невъзможно да стоите по 24часа пред компютъра си.
  Снощи около 20ч. пратих коментара си с молбата към г-н Танушев. Коментарът бе включен във форума… после изчезна. Понеже мама ме е учила, че не посещаваш дом, в който не те желаят, отправих и въпроса към Вас. Като си признавам, че бях искрено изненадан. И понеже съм компютърен невежа, предположих, че е станала грешка. Но бях длъжен да попитам и… честно си признавам, съмненията са лошо нещо.

 59. Към БОРИС ТАНУШЕВ:
  Като че ли се опитвате да подмените темата. Всичко описано в последния Ви пост е очевидно вярно. То обаче няма никаква връзка с призива Ви лидерите „да отстъпят местата си”.
  В позицията Ви отсъства елементарна логика – ако сте прав, че досегашните лидери са били, без изключение, продукт на „кукловодите отгоре”, какъв е смисълът на призива към Иван Костов „да отстъпи мястото си”? Обърнете се към кукловодите да го сменят и да осигурят медиен комфорт на „новия син лидер”.
  Или, може би не съм Ви разбрал, а Вие всъщност отправяте призив към онези от нас, които са припознали Иван Костов като свой лидер и го поддържат да се откажат от него и да приемат новия лидер, предложен от кукловодите? Само че такъв не се задава на хоризонта. На кого тогава „да отстъпи мястото си” този злодей Костов / „излъчен от червените кукловоди, изграден от тях като подходящ образ, който ние незрящите да свържем със синята идея, обгрижен от масирано медийно представителство и комфорт”/? Дали пък целта на кукловодите не е въпросното „място” да си остане празно? Или да го запълнят с някой плазмодий от рода на вече неуспешно изпробваните Инджова, Янев, Пръмова…?

 60. Здравейте! Бих искал и аз да добавя моето виждане по въпроса. Разбира се, че от днешна гледна точка може, а е и най-удобно да се критикува управлението на Иван Костов и да се пита;защо не направи лустрация, защо не извади досиетата и т.н. Много съм разсъждавал и съм се мъчил да се поставя на мястото на Иван Костов в оная икономо-политическа ситуация. Иван Костов беше изправен да се бори на два фронта-фалирала и нефункционираща държава и вътрешната политическа ситуация с пресния пример на Боянските ливади. Ако първо или същевременно Костов бе решил да прави икономичски и политически реформи, резултатът щеше да е печален. Въпреки победата от 1997 на всички нива на администрация и ведомства е бъкано с ченгета поствени с една единственна цел-саботаж. Цялата политическа история на България след 1989 го потвърждава. Държавна сигурност е взела мерки който и да дойде на власт, при екзистенциална заплаха на модела да бъдат задействани хилядите знайни и незнайни агенти внедрени по министерства, съд, армия, полиция и т.н. Според мен Костов трябваше да избира между икономическата реформа и политическата. За двете нямаше ресурс. Той избра да стабилизира държавата. Не мога да го виня за нищо. Всички сме хора и допускаме грешки, но истината е , че Костов е единственното нещо случило се извън плана на Москва за България. За това и колосалните средства хвърлени за да не се допусне връщането му във властта. Нямаше начин да се извърши политическа лустрация и реформа при съд и прокуратура пълна с хора поставени там да пречат. До сега ситуацията е същата. За да се промени България, трябва да се промени конституцията. овекът предал надеждите за една друга България се казва Желю Митев Желев. Единственния шанс за смяна на съдбата на България бе на 14 Декември 1989. Аз бях пред народното събрание и заедно с хиляди други студенти и граждани не си пукаше за живота ни. Искахме България без комунизъм. Тогава Желю Желев ни предаде. Както каза Ренета Инджова тогава; България е обречена на комунизъм.

 61. Към Георги Георгиев:
  Благодаря ви за подкрепата. Последвалите отговори на моя втори коментар вярвам, че дават отговор на въпроса ви към мен. Този на Имигрант е истинска пример за манипулация – превъртане още веднъж на фактите, за да се предпостави различно тълкувание на основата на изсмукана от пръстите хипотеза какво щяло да се каже, ако не било така а иначе. Разбира се не трябва да изпускаме и конфекционирания „довод” ти или не си в ред или си платен от другите. И в двата случая става въпрос за елементарни провокации, но с достатъчно голяма повтаряемост, за да се закачи за тях някой случаен посетител на блога. Има и трети вариант на доразвиване на собствените ви твърдения и вменяването ви на изводи, които не правите. Прилагат ви и хватката искане на допълнителна информация, а когато тя се предостави, те обвиняват, че правиш реклама на чужди източници. Основното за всички тях е, че са свидетелство за липсата на елементарна култура за диалог – вместо мнение по статията или коригиране на неточност в коментарите, заяждане включително и на напълно личностна основа с този, който не импонира на възгледите на присвоилия си правото не толкова дори да говори от името на другите, колкото да раздава присъди. Да не забравяме и типичното за комунистическата епоха но живо и до днес в недоразвитото ни демократически общество убеждение основано не на доводите а на вярата, която е толкова по-силна, колкото по-непроницаем е обекта и на обожание. Правото на различно мнение, което би трябвало да бъде едно от основните постижения на демокрацията е това, което най-вече се отрича от уж Божем демократите, които обитават българското ни поднебие, включително и това на интернет пространството. Направете си сам извода на какъв етап от демократичното си развитие сме и на какъв електорат от наследници на Вазовите „чичовци” можем да разчитаме, че „ке падне” най-после бариерата, хайде, нека да не е по пътя към храма, но поне към достойното ни представителство в държавата.

 62. Здравейте Имигрант,
  непрекъснатото “професионално” мрънкане на Танушев, разбира се в посока анти-Костов, само потвърждава заглавието на статията “Маскарадът с омаскаряването си върви, дучетата си лаят”. Неслучайно е и препращането към сайта на Е.С. в който този вид поведение е добре дошло. Много се съмнявам, че подобен вид менторство би направил синьото – силно. По-скоро се постига точно обратното. Днес под мотото “нова партия с нови лидери”, се провежда последната битка за доразбиване на дясното политическо представителство. Синята коалиция е последня бастион, който трябва да се разруши и за това се е включил “от сърце” поредния “обиден сърдисар” и бивш президент Петър Стоянов. Ясно, залога е голям!

 63. Много добро попадение на Иво Инджев- Браво! Хора, не се заблуждавайте, доносниците на ДС са управлявали и управляват до днес. Но това не са тези които гледаме “по телевизора” това са хората в сянка, тези дето дърпат конците използвайки най различни похвати икономически и политически. Правителството на Костов беше така да се каже “изпуснато” правителство. Просто кукловодите не можаха да предвидят Иван Костов – подцениха го и това им изигра лоша шега. Разбирасе осъзнали своята грешка те направиха всичко възможно да го омаскарят, така че никога повече да не може да влезе във властта. Просто пропаганта. Голямото съжаление за мен обаче е факта, че българският народ много лековато и простодушно поде тази пропаганда и като истинско говедо продължи да стъпва в един и същи ров.Нима не беше голяма грешка избора на Царя, ами Тройната коалиция сега и Герб. Но българският народ не желае да осъзнае грешките си. Той е доволен от факта че е намерил “виновника за собственото си неблагополучие”- Иван Костов.Българина не иска демокрация защото не може да я понесе.Не е порасал за нея. На българина му се иска да си пърди в потурките, да си пиива ракийката и вечрер в кръчмата да плюе по всички. Българина не иска да е успешен – това изисква работа. По лесно е да е нещастен. Но най-ванжото е да има виновник за това!

 64. Разгорялата се дискусия ми върна спомени за форум, който често посещавах заради възможността за четене / от почти първа ръка/ и коментиране на един от основните автори там—уважавания от мен г-н Милен Радев.
  Това до момента на споделяне на мое мнение за политика и експерта Иван Костов. В резултат ми бяха вменени набор от прегрешения — от ирационално поведение и фанатизъм, през идолопоклоничество…до сексуални зависимости / към идола, естествено/. Забавното в случая, освен че въпросните „ аргументи” ми бяха предявени от Божи служител или поне така легимиращ се, бе повече от жалката истерия и мнителност, съпъствана от персонални квалификации и разпиляване на темата, издаваща болезнени комплекси.

 65. ДЕНИ,
  благодаря за информацията. Бихте ли съобщили под какъв ник сте били и приблизително кога се е състояла дискусията. Питам с почти научна цел :-)) Забелязах, че една от любимите тези на някои хора и там и тук е че привържениците на ИК са обсебени хора. Клишетата, с които това се повтаря, говорят, че по-скоро е обратното. Противниците му са обсебени хора. Имат някакъв особен вид зависимост на омраза в която обвиняват всички не споделящи тяхната. Освен това част от речника и похватите са толкова еднакви, че човек се чуди дали не са минали на едни и същи “курсове за квалификация”. Та чета по форумите такива дискусии и проучвам коя от двете хипотези е по-вярна. Тази за обсебеността, или за квалификацията?

 66. Господин, ГЕОРГИЕВ, не се увличайте – лицата Великов и Чукарски никога не са членували в ДСБ.

 67. Към С. Борисов
  Вероятно ключовата дума наистина е обсебване. Най-смущаващото, поне на първо време, е че става въпрос за наистина образовани и интелигентни хора, определено антикомунисти. В този смисъл, ако приемате помощ за изследването си, категорично отхвърлям „курсовете”. За мен проблемът е по-скоро психически –примерите са не един и два много преди въпросната случка, но не бих искал да конкретизирам повече–когато ЯСНОТО говорене за персонални достойнства и качества, което е далеч от каквото и да е идеализиране/ вероятно последното е почти неразбираемо за такива хора / излиза от политкоректното говорене в подобни среди и може да отключи изумителни и с нищо очаквани реакции.
  PS. Никът ми е същият.

 68. Присъединявам се към благодарността на останалите за тази статия, г-н Инджев. Знам, че си имаш своите забележки и критики към Иван Костов, но журналистическата ти позиция е отново уникална с честността и точността си! Винаги казвам на приятелите си, ако желаят да прочетат журналистически анализ извън купената и манипулативната журналистика, да посетят твоя блог. С риск да повторя нещо от казаното в коментарите на предишните участници за статията, ще изложа моето кратко заключение. Няма смисъл от дълга аргументация (особено за участниците в твоя блог). Страхотно си прав, че Косовската криза е повратен момент в съдбата на Иван Костов и Надежда Михайлова. Няма друго правителство, след 10.11.1989 г., което да е толкова неприятно, бих казал – непоносимо, за руските политически и корпоративни интереси в България, колкото това на ОДС. Действително си представям какво количество руски долни челюсти са се провесили след взетото решение на правителството ни срещу поискания въздушен коридор. Не са свикнали на такава дързост от българска страна от септември 1944 г. насам. Затова и е напълно вярно това, което е споделил Костов с теб. Задействана е цялата външна и вътрешна агентурна система (КГБ, ДС, Пета колона, БСП …), която продължава да действа и до днес и ще продължава да действа, докато едно истинско дясно управление на страната ни не се заеме с нея. Нейната задача е неотменима, както в началото на новия век, така и сега. А тя е: Да не се позволява втори мандат на Костовото правителство и евентуалната поява в следващите години на дясно управление (с основен дразнител “демона на руската империя” Костов) идентично с посоченото. “Кукловодите”, познавайки отлично нашето население, знаеха, че с ляв проект не можеха да свалят дясното правителство (все пак споменът от Жан Виденовата зима беше още пресен) и извадиха дълго критата в ръкава карта Симеон Сакскобургота. Знаеха, че тази “стръв” ще се поеме добре от гласоподавателя. Даже се опитаха с нагла инсинуация да ни убедят, позовавайки се на тяхната среща в Мадрид, че Иван Костов бил довел в България Симеон. Е, пропагандната машина и задкулисните действия (на фона на слабо представящото се “дясно” управление на Бойко Борисов)продължават с пълна сила и днес, година преди новите парламентарни избори, защото една силна Синя коалиция би пообъркала сметките на октопода с червени пипала.
  Затова и чувам около себе си, след вчерашното решение на НС на СДС, злорадното: “Никой не харесва Иван Костов”.

 69. Браво, господин Инджев! И на Вас, господин Бойчев за чудесния ясен и точен анализ. Точно така е !!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.