Фобиите на русофилите се сбъдват в Русия

Май не само християнството, но и русофобията ще се окаже пренесена от България в Русия. Също като българските русофоби, разни русофоби си позволяват да хулят Русия в самата Русия. Сигурно имитират нас, неблагодарните славянски православни братушки, пишейки за руската изостаналост, дълбока провинциалност от гледна точка на приноса на Русия в съвремието. Пишат за руското мракобесие и оцеляване като начин на живот, което заплашвало страната да се превърне в някакъв Таджикистан. И още: нямало гражданско общество там, не можело да има такова нещо като единна Русия, а трябвало да има борба ( на идеи), като православната църква помагала на светската да постигне всичко това…Абе русофоби с русофоби ниедни…И не ги е срам да кажат, че се срамуват от въпросната Русия, макар да са забравили вече какво е чувството за срам.

Поради пълната липса на подобни русофобски статии в русофилска България правя опит да покажа истинското лице на отвратителната русофобия в Русия чрез поместената в e-vestnik информация и коментар на един руски русофоб за най-новите изяви на (хиляди) руски русофоби- със сигурност и те като мен (например) са подкупени, платени от Америка, в частност от евреите и от Запада като цяло. (ivo.bg).

Контролна разходка” или руският разкол, който носи надежда
14 Май 2012
Семьон Новопрудски

Б. р.- В неделя над 10 000 московчани излязоха на “контролна разходка”. Проявата беше един от импровизираните протести, провеждащи се в руската столица, откакто президентът Владимир Путин встъпи в длъжност. В шествието, преминало през центъра на Москва, участваха писателите Борис Акунин, Людмила Улицкая, Юлия Латинина, Едуард Успенски, Дмитрий Биков, музикантът Андрей Макаревич, художникът Андрей Билжо, поети, журналисти и други творци. Целта на “разходката” беше да се защити правото на гражданите да се събират по улиците без разрешението на властите. Никой от участниците не скандираше лозунги, нито носеше плакати. Тя стана още едно свидетелство за дълбокия разкол в руското общество, анализиран в статията на публициста Семьон Новопрудски.
Руският разкол
Семьон Новопрудски
Газета.ру
Политическият процес, който започна с рокадата на двамата руски вождове, обявена на 24 септември 2011 г., и ще приключи на 26 май с назначаването на Медведев за лидер на “Единна Русия”, дооформи разкола на нацията. Всъщност разколът започна доста по-рано. Едва сега обаче тази дума се превърна в клише, с което се описват отношенията между растящото пъстро антипутинско малцинство и гаснещото, безлично путинско мнозинство.
Доколкото в Русия все още няма гражданска нация – както за щастие няма още и гражданска война, тъкмо разколът е кажи-речи последната надежда за поява на народ, способен все пак да поеме отговорността за съдбата на страната.
Светската власт, дейно подпомагана от Руската православна църква, успя да настрои срещу себе си на практика всички мислещи хора в страната. Активните и още сравнително млади жители на федерацията усетиха физиологично какъв кошмар ще е да остареят и умрат в изостанала, мракобесническа Русия – дълбоко провинциална страна с оглед на реалния й принос за днешната световна икономика, култура и политика. И най-вече с оглед на общата атмосфера.
Негативите от разкола са очевидни. Расте бездруго солидният градус на агресията в нашето всекидневие. Съответно властта получава почва за провокации и репресии. В днешните условия обаче за Русия е къде по-опасно сплотяването около режима, защото той по принцип не е способен да решава, дори да поставя, никакви съзидателни задачи. Около днешната власт може да се обединяват само хора, петимни за държавната хранилка или нежелаещи да се откажат от мизерния си порцион. Това е обединение на обречени.
При това положение в разкола се откроява важна положителна черта – засенчваща дори, изглежда, всички минуси. Той може да катализира един процес с критично значение: отделяне на обществото от държавата.
Без отделяне на обществото от държавата е немислима появата на пълноценна руска държавност в това гигантско безформено парче от съветската империя, което нашата власт благополучно, с бурно мляскане дояжда, без да пуска никого да припари до софрата.
Някои са схванали, че без промяна на властта и курса няма начин да превърнем Русия в страна, животът в която да не е синоним на лузърство. И тези хора все повече се множат. Масовите митинги в Москва събраха твърде малко участници – като знаем общото население на страната, дори само на столицата. Колко са обаче симпатизантите на тези митинги, а най-вече онези, които не симпатизират на тази власт? Ако съдим по техния брой, сред нашия “руски съветски народ”, вцепенен в историческа безизходица, започват все пак бавни тектонични движения.
Не бива впрочем да си правим илюзии.
Фактът, че гражданска нация се формира под знака на съпротива срещу властта, че виждаме дружба “против”, а не “за”, не отрежда на Русия кой знае колко шансове за позитивни сценарии.
Ако “сърдитите градски жители” се разочароват или ако властта в стремеж към самосъхранение окончателно престане да мисли за цената на въпроса и премине към насилие, ще ни връхлети нова вълна от масова емиграция. Тогава Русия окончателно ще се превърне в един вид голям Таджикистан – държава от хора, загрижени само да оцелеят. При това обществото може да изкристализира около разцепилите го пукнатини по-бавно, отколкото позволява запасът от якост на самата Русия в сегашните й граници и със сегашната власт.
Всъщност държавната тъкан вече се къса пред очите ни – и в духовен, и частично дори в географски план. Това проличава особено ясно в Северен Кавказ, а и в Далечния изток – регион, който централната власт се опитва да задържи във федералната орбита по единствения разбираем за нея начин: чрез подялба на гигантски бюджети в тесен кръг, в създаваната специално за случая държавна корпорация. Останалата Русия може просто да закъснее; тогава страната ще спре да съществува в днешните си граници.
Звучи парадоксално, но днешното положение на Русия превръща разкола в спасителен шанс, в лек срещу разпадане. Дали ще е катастрофа самото разпадане, вече е друг въпрос. Разпадането на СССР показа, че съветската власт не успя да се справи с гигантската си територия. А днес руската власт явно не се справя с гигантската територия на Русия. Явно започналият разкол сред народа на територията на Русия обаче със сигурност не е катастрофа – а само възможност да променим скръбната и кървава парадигма на своята история.
Единна Русия е нещо, възможно само в кавички. Всеки жив държавен организъм предполага различните гледища и светогледи да водят мирна борба, а нацията да се сплотява само в истински критични исторически моменти – изправена пред терористичен акт или ако външен враг нападне страната.
През последната половин година властта на безмълвното мнозинство в Русия бе принудена да слуша гласа на едно разнородно малцинство. Глас, който явно дразни слуха й. Но все едно е по-добре народът да не е безмълвен (алюзия със стих на А. С. Пушкин от “Борис Годунов”, б. р.), да не хваща вилите и сопите, а да говори. Ако ще всички да си преплитат езика и да говорят един през друг.
Само така е възможно да се сдобием с гражданска нация и държава на име Русия, от която да не се срамуваме, ако можем още да изпитваме срам от нещо.
БТА

16 мнения за “Фобиите на русофилите се сбъдват в Русия”

 1. Този материал ме връща повече от 20 г. назад, когато за това какво става в СССР научавахме от “Огонек”, “Московски Новости”, “Аргументи и Факти” и прочие съветски вестници, докато нашата преса продължаваше за се захласва от “грандиозните” постижения във всички области на Великия Съветски Съюз.. А и няма как да е иначе, след като вестникарите ни са същите или обучени от тях млади и неграмотни безхаберници.Затова няма да срещнете в български вестник такава статия, дори и преведена.Няма да срещнете и положителен материал за наистина велика страна като САЩ. В публичното пространство продължават да ни учат на акъл, морал и история, разни Пантевци, Дъревици, Вучковци,Райчевци и прочие “експерти” по това какво е добре за родината ни. Ами погледнете вестниците ни, те още продължават да наричат Куба “Островът на свободата”, без да използват кавички! Това тежка форма на идиотизъм ли е или липса на обществена реакция. Мисля, че и двете.

 2. Към DIMITROV D:

  Точно по тази причина им беше задължително да овладеят медиите на принципа, че който държи микрофона, той определя на кого да бъде даден.

 3. И да добавя още нещо. Кой е най-титлуваният ни и мастит журналист на прехода? Да така е, това е г-н Тошо Тощев. Носител на разни Черноризци Храбри, ордени всякакви.
  Какъв е бил г-н Тошев преди Десети ноември? Ами работил е в отдел “Пропаганда” към ЦК на БКП, а после зам гл.редактор на комунистическия вестник Труд. Какъв е сега г-н Тошев? Преди всичко милионер! Как се става милионер ли?. Започвате с “България уби дете!” След това започвате да правите проучвания чрез читателите на вестника и регулярно публикувате резултатите. От проучванията на Тошев си спомням “Кой е най-големият бандит в България?” Читателите класират №1- Иван Костов,№2- Иво Карамански.
  “Кой е на-големия герой на България” №1 Бойко Борисов,№2-Слави Трифонов.
  “Кой е на-богатият човек в България?”- №1 Иван Костов, другите не ги помня.
  “Кое е най успешното правителство на БГ”/изследването беше 2003/
  №1 Стефан Софиянски,№2 Ренета Инджова, №3 и4 с равен брой точки Жан Виденов и Иван Костов.
  После Бойко Борисов става най-успешния секретар на МВР за всички времена, въпреки, че от десетките поръчкови убийства и ежедневни бомбени атентати в графата разкрити стои цифрана НУЛА. После получавате дар от Царя парцел в Боровец и ви включват в супер далаверата “Супер Боровец! и т.н. и т.н. Накрая ставате милионер и социалният президент лично ви закичва с тенекето си”Стара планина”.
  Така,че г-н Инджев, ако искате да спастрите някой лев не губете време, започвайте. Сега, “България уби дете!” не става, вече го ползваха. Може би “Костов уби СДС!”
  И това не става.Всички го знаят, ето днес във в.”24″ има цяла страница по темата, а и Петър Стоянов го каза още миналата седмица.Може би “Костов уби Европа!” Да, това е хубаво, хваща окото. Помислете, може да измислите нещо още по-така!

 4. Точно такава е действителността в Русия, каквато я концептуализира Семьон Новопрудски. Могат да се добавят още смразяващи детайли, но те ще “работят” на емоцианално равнище.

 5. Тия протестиращи са за Сибир!
  Щом виждат “сполуката за Русия” и “европейското развитие” към което ги водят “гражданинът”, другарят, полковник Путин и цялото “православно войнство” от КГБ!

  Правилно го е написал Иво “със сигурност и те като мен (например) са подкупени, платени от Америка, в частност от евреите и от Запада като цяло.”

  В Русия няма проблеми, тях не ги застига криза!
  Стотици хиляди американци изостяват домовете си и търсят начин да се преселят в Русия.
  Германски малдежи щурмуват университетите на Русия в търсене на деостойно образУвание!
  Специалисти от Тойота провеждат курсове в заводите на ВАЗ, където се произвеждаше без промяна от 40г. най-съвършенния автомобил – ЛАДА!

  И т.н. и т.н.

  Затова и с основание нашият вожд и учител, другарят Борисов целува ръка на патриарха на КГБ и цяла Русия Кирил.
  Затова и нашите “граждани за европейско развитие” се учат от светлия пример на другаря Путин!

  Ура, другари!!!

 6. О-о-о имам грешка! Да се чете:
  Тия протестиращи са за Сибир!
  Щом НЕ виждат „сполуката за Русия“ и „европейското развитие“ към което ги водят „гражданинът“, другарят, полковник Путин и цялото „православно войнство“ от КГБ!

 7. Имаше един виц:” -Колко камъка ти е съветския часовник?, -И два му стигат!” „Сделано в СССР“-сега си е същото, -тея никога няма да еволюират. Да си пият антифриза, и ядат филийте с грес, и да си траят. Македонците са по нация от альошките.

 8. Към DIMITROV D:

  Много правилни и точни разсъждения! Най-силното оръжие на комунистите си остава пропагандата и масовата дезинформация. По тази причина те си присвоиха медиите и ги хрантутят с откраднатите пари. В тази връзка съм благодарен на съществуването на интернет, защото него не могат да го узурпират съвсем.
  Бих Ви допълнил относно стратегията срещу Костов. Понеже изтъркаха тезата за “крадливия олигарх”, от няколко месеца включиха друг прийом.Опитват се да компрометират икономическите познания и ценз на Костов, което звучи колкото абсурдно, толкова и смешно. Активираха хора като Ренета Инджова и Петър Стоянов, на които Костов им отваряше очите що е това демокрация. Стигнаха до там, че Ренетка се моли децата ни да не учат при слабия икономист Костов, а Петьо да не гласува за СК с Костов (сякаш на миналите избори го е направил)! КОМИЦИ!!!

 9. По случай: “”День Победы — праздник победы народа Советского Союза над нацистской Германией в Великой Отечественной войне 1941—1945 годов.”” Чуждестранни телевизии уловили как руснаците си правят масовка от Ветераните(хванали една бабичка-миналата година с една униформа и едни медали, а-тази година с други медали, униформа ,чин и т.н……). Съветските руснаци хвърлиха у тъч КАРНАВАЛА В РИО.

 10. Дали нашенските русофили ще последват интернационалните си убеждения и ще отидат да помагат на руските русофили срещу поробителските опити на руските русофоби?…Би бил много патриотичен акт! (Разбира се, не е задължително да си купуват двупосочен билет.)

 11. “Другари” комуняги!
  Четете НОВОПРУДСКИ!
  Ослушайте се за кого бие камбаната!
  По мое скромно мнение тов. Путин трябва да бъде официално обявен за американски агент и национален враг № 1 на Русия. Никой друг до сега не е работил срещу тази страна така перфидно, така жестоко, така смазващо, разрушително! Този “зъл демон” и поддържащата го КГБ-кохорта унищожават методично и необратимо бъдещето на Русия!
  Същата задача изпълняват в България петоколонниците рублофили.
  Докато обаче в Русия има неподкупна интелигенция, готова да се обедини под знамето на действителните национални и общочовешки идеали, в България очевидно такава отсъства /единиците са изключение/.
  По тази причина в София “контролна разходка” няма за има.

 12. Полъх от свеж въздух!Не всички достойни руснаци са изтребени.
  Русия не е населена само от дебили.
  Семион,от все сърдце ти желая успех!

 13. Г-н Тинков,
  струва ми се, че или паметта ви е къса или познанията по история съвсем бегли. Казвате, че “никой досега не не е работил срещу тази страна така перфидно,жестоко, смазващо, разрушително..” Изглежда забравяте за другаря Ленин, другаря Сталин, другаря Брежнев, забравяте за Великата КПСС. Та те причиниха на страната си за 70 г. такива щети дето цяла Америка, барабар със всичките си ЦРУ-та и агенти не биха могли да й причинят и за 200 години. Този “зъл демон” тов. Путин е само една слаба , бледа и съвсем закономерна издънка на предшествениците си.

 14. Уважаеми, г-н DIMITROV D,
  с изключение на “периода Ленин” останалата част от миналото, която Вие наричате история е част от моя изживян живот. С паметта, слава Богу, все още съм добре. Добре известен ми е и фактът, че жертвите на болшевизма за времето 1917-1939 /около 66 милиона по последни данни/ превишават всички загинали във Втора Световна от двете страни /около 57 милиона/.
  И все пак смея да твърдя, че политиката на Путин и тези, които стоят зад него, е висша еманация на предхождащите вождове и стократно по-пагубна за БЪДЕЩЕТО НА РУСИЯ, която тласка към осъществяването на най-мрачните прогнози на Бжежински.
  Това най-вероятно ще се окаже полезно за човечеството, но все пак жалко за руснаците, осъществили “контролната разходка”!

 15. Живяла съм в СССР повече от 12 години, май съм русофил, ама не знам . . .това, което става в тази велика страна направо е срамно. И въпросът далеч не е само в клоунадата на официалните медии, в Путин и Медведев. Това продължава твърде дълго. Моите съученици и колеги, например, ме питат “защо сме спрели да ги обичаме и ги мразим”??? Как да им обясня, че слабо ми дреме за тях и че си имаме собствени проблеми. Материалът е направо 6.

 16. Иво, бъди така смел и точен в преценките си и в бъдеще. Малко са като теб. Но много дълбоко ,,обръщаш” с творческото си перо. Твори братко за да събудиш БЕЗРАЗЛИЧНИТЕ българи!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.