В палат(кат)а на овластената журналистика

Като човек, който отказа на Бареков дори да се срещне с него, днес „потръпнах от ужас”, когато чух и видях какви закани сипе от екрана срещу всеки, който смее да му откаже интервю. В този смисъл той формулира днес нещо наистина революционно, ново. Като един Че Гевара в журналистика издигна интервюто в ранг на разстрел, от който никой не може да се спаси.

Тази рекетьорска заплаха най-вероятно няма да получи отпор от други журналисти ( нито от СЕМ), защото в случая насреща му стои не голям корпоративен интерес, както беше при истерията му с късането на вестник от вражеска медийна групировка, а един достатъчно дискредитиран и трудно защитим пред публиката доскорошен затворник.

Фарсът с проявата на чутовна смелост в упоритото настояване един Митьо, с бандитски прякор Очите, на всяка цена да говори пред камерата на официозната ТВ 7, за пореден път показва доколко е сбъркана координатната система на властовата пропаганда днес. Явно тази телевизия действа в стилистиката на полицейските клипчета, в които на хората пред телевизорите демонстрират как биват унижавани по време на арест набелязани за разпит граждани, чиято вина тепърва престои да бъде доказвана и съдебно наказвана. Новото в този сценарий е акцентът с обратен знак: крехка репортерка е изпратена с цялата си обезоръжаваща наивния зрител беззащитност срещу страховития Митьо и въпреки (очакваната) агресия срещу нея отстоява позицията си в палатка пред дома му!

Именно като проява на невиждано журналистическо достойнство за целта ни се демонстрира опъването на палатка в Несебър пред имота на въпросния Митьо, чийто чичо прояви бруталност срещу изпратената за интервю репортерка. Доволен от находката си, началникът Бареков се захласна да рекламира палатковата акция като връх на журналистическата упоритост и невиждано новаторство в професията.

Щеше да бъде истински храбро, а не цирк с подсигуряващи въжета на трапеца, ако Бареков беше опънал палатка пред сградата с мезонетите в квартал „Гоце Делчев” в София през октомври 2006г., вместо да опъне чадър над президента Първанов в своето студио, когато в мое отсъствие и без равни възможности да се защитя ме нападаше с обидни квалификации заради въпроса, който зададох на 8.10.2006г. от екрана на Би Ти Ви за имотното състояние на действащия президент. Сега, с Цветан Цветанов зад гърба и с неговите готови да се притекат на помощ 60 000 полицейски служители, Бареков „мачка” боксовата круша Митьо, който се оказа основно перо-вързан спаринг партньор в категория перо- в опитите на ГЕРБ да демонстрира пред раздавачите на европейски милиарди как сме се справили с престъпността, пращайки (все пак) един провинциален наркобос в затвора. А когато си взел страната на (най) силния, какъвто беше Първанов по онова време, за да риташ падналия ( колега?), перченето днес срещу един Митьо е точно толкова смехотворно, колкото и кълченето в някаква пловдивска кръчма на конферасието Бареков, заради което му излезе име на като на един от онези, които иска сега да интервюира насила.

Самозабравянето на овластените журналисти у нас е толкова голямо, че дори се заканиха номерът с палатката да им стане коронен. „Днес в Несебър, утре в други градове”, провикна се след проливните комплименти на началника си от София изпратената в крайморския град репортерка в пряко включване на живо от мястото на „бойните действия” . Което, освен всичко друго означава, че освен нея и колегата й до нея, на терена има цял снимачен екип със съответния микробус или камион. Това пък значи, че спретнатата пратеничка на телевизията едва ли е спала в с риск от животозастрашаваща настинка в мизерната палатка, както ни внушават. А бъдете сигурни, че в „храстите” дежурят и защитниците на закона, които като правило ги няма, когато животът на „обикновените хора” действително е в опасност.

Най-тъжното в тази комична сценка е подигравката със символиката на палатката. В спомените на много хора тя се свързва със стремежа към постигане на истината и с нетърпимостта на събудените граждани към лъжата след падането на комунизма от времето на онзи палатков лагер на „жълтите павета” в София, от които днес щедро ( платено с парите на държавните предприятия, претакани от собственика на ТВ 7) ни заливат с жълта телевизионна продукция- при това на преднамерено търсения фон на самото Народно събрание.

Отвори се „семьо” ( от СЕМ), погълни ме! Това би трябвало да възкликнат отговорните за този позор режисьори, ако имаха чувство за срам и реалност. Само че големите пари, които наливат в тази сапунка, имат свойството да действат като упойка, а под наркоза дори и умните хора са склонни да правят глупости- питайте старото, вече наритано куче от наркобизнеса Митьо. Той вероятно би си признал поне Това, ако имаше кой да го му иска интервю ( а не харакири), вместо да се опитват да му вадят микрофон след смъртта му на отдавна развенчан подземен бос средна ръка.

19 мнения за “В палат(кат)а на овластената журналистика”

 1. Изключително вярно! Гледах обслужващият Власта Бареков и… ми се натрапваше мисълта, че майната е парадно по “циркаджийски” смел защото отзад е сянката на кумувалият му премиер! Фарс…

 2. За Борис Танушев:
  Господин Танушев, признавам си, че пиша настоящия коментар почти през смях.
  Погледнете колко обемен е този форум, голяма част от който е натежал с мъмренето Ви. А сега вижте колко малообемен е форумът под последната статия на г-н Инджев:”Фобиите на русофилите…” …И потърсете там имената на Вашите строги съдници. (Само на Павел Тинков името е там.)
  С много тъничък глас, на ухо Ви казвам: май защитниците на Иван Костов не се побират в понятието русофилофоби.(Много го харесвам то зи термин ! Да е жив и здрав авторът му!)

 3. Когато падне Цветанов ще гледаме червейското пълзене на Бареков, който ще се влачи при бандита Митьо, за да топи Цецо, че той го е накарал.

 4. Браво! Никой не дешифрира толкова брутално ясно гротеската, в която умишлено ни набутват… Което си е истински героизъм. Нещата залужават собствените си имена.

 5. ТЕ ПАЛАТКИТЕ СА ДВА ВИДА ТЕЗИ ДЕТО ЗАЩИТАВАТ ПРАВДАТА И ТЕЗИ ПОД КОИТО СЕ КРИЯТ ДИКТАТОРИТЕ КАТО КАДАФИ, НА ЧАЛГАДЖИЯТА ПАЛАТКАТА МОЖЕ БИ Е ОТ КАДАФИСТКИТЕ!

 6. Гледах въпросният страховит репортаж, който въртяха няколко пъти вчера по ТВ7 и чувството, което изпитах беше умерзение. Всеки нормален човек, поне с грам достойнство, ако ще и да е журналист от ТВ7, би реагирал на просташките изстъпления на самозабравилия се психопат само по един начин. Би се обадил в полицията незабавно да го приберат и би пуснал веднага заявителски материал за заплаха за убийство. Какво направи обаче барековата “разследваща” журналистка. Продължи да клечи пред палата, докато умилостиви изрода да й даде благо интервю и отговори на въпросите й.Срамна история! А после се жалва в студиото колко унизена се била чувствала. Аз се почувствах унизен, за нея не съм сигурен!
  А преди малко сложих думата “разследваща” в кавички, защото гледах скоро едно предаване, на Сашо Диков, където същият направи на две стотинки и полвина и Бареков цялата му така наречена разследваща журналистика. Но това е дълго за разказване, човек трябва да го е гледал за да разбере за какво става дума. Мислех си, че след предаването Бареков поне два месеца няма да посмее да се покаже на екран, но не би! Луд умора няма!
  !

 7. Машината не спи!
  Г-н Георгиев, незнам дали правилно съм ви разбрал, но ако твърдите, че сечението м/у русофилофобите и симпатизантите на ДСБ е малко, като ползвате за мярка разликата в броя коментари, трябва да ви разочаровам. Поне от личната си гледна точка. Принадлежа и на едните и на другите. Но не чета руски сайтове – нито официално пропагандни, нито опозиционни. русия не ме интересува извън намесата и във вътрешните на България работи и имперските и интереси. Не бидейки добре информиран, даже въобще и поради тази причина без мнение, не видях за необходимо и смислено да коментирам. Да, можеше да изхейтя, но каква полза би имало това при положение, че темата на статията е друга? Предполагам, че не са малко хората като мен – чийто интерес към русия се изчерпва попълзновенията им в/у България.

 8. Бареков,милиционер, бареков, милиционер…няма спасение.А СЕМ? Ами, друг път…

 9. И друг път съм казвал, че такива “журналисти” ние си ги създадохме. Явно Дудука/ съжалявам, не мога да го нарека по друг начин/ се е учил от Асен Агов. Негова беше фразата “Журналистиката върви след победителите”. Та на какво се чудим?

 10. Не Ви е колега Бареков, ако въпросителният знак е въпрос и към мен. Вие сте журналист, а той – не. Колко жалко, че тази интерпретация на “палатковия театър” не може да стане достояние на средностатистическия българин, включително и защото е болен от медийнолъчева болест.

 11. Не съм журналист, но ви моля, г-н Инджев, напишете един материал за това какво е началото на журналистиката. Защо са се появили вестниците. Защо и как е започнало издаването на Таймс например (къмто началото на втората половина на 18 в.). Днес журналистите са забравили откъде е тръгнала професията им( с редки изключения). И каква е причивата изобщо да я има.
  Жив и здрав да сте, желая всичко добро на вас и близките ви!

 12. Опитвам се да си задам въпроса дали не сепревръщам в зомбиран словочетец на г-н Инджев.Достигнах до тази риторика след като редовно следях изявите в неделната ТВ7 на Люба Кулезич.Признавам си предлагаше интересни “интриги” и добри събеседници поне в онези студени февруаромартенски недели.Попивах всичко от начало до край.Опитвам се и в тези априлскомайски недели да застана пред ТВ7 със същата водеща но…. уви!Предаването няма същия магнетизъм.Безинтересно е.Водещата е все по неглеже.Възрастта прозира под дебелия слой гримове.А езикът е не така хаплив.И събеседниците са нестойностни.И това “изкривяване” като резултат на ежедневните ми “срещи ” с перото на Иво Инджев от неговия блог.Може би сгреших като го поставих на първо място в лентата с предлагани сайтове.Може да е от фактологията (представен ни от Иво)за госпожата водеща Люба Кулезич .Но това че ми харесва със своята прямота и журналистически професионализъм това не мога да скрия.Ето защо си задавам и въпроса …..

 13. Моля ви някой да ми каже, ако знае! Моника Янова-Йосифова-Станишева била купила mediapool. Дали е купила и Стояна Георгиева, заедно със сайта? Стояна Георгиева казваше: “Аз съм с Костов forever”!

 14. Пак да питам за Моника и Стояна Георгиева. Купила Моника mediapool, но купила ли е Стояна, кояtо беше forever с Костов!!!!

 15. Прекрасно написано! Съжалявам, че поради заетост едва сега го прочитам. Нямам думи да изразя възхищението си от таланта Ви – с малко думи да обрисувате тъжната гротеска, в която изпадат нашите “журналистически” бездариякато Бареков всекидневно. Аз не гледах предаването (напоследък избягвам да гледам ТВ7), но си представих веднага, как Бареков, с леко набола неравномерна и рехава брада, изглеждащ потен, като немит от два месеца, кокори очи и дуе жалки бицепси на въртящия се стол, и се подмества напред-назад от възбуда и възхищение от собствената си персона, преливащ от смелост пред одобрителния поглед на генерала. Това е жалко – пълна порнография! Аз за това и не го гледам, но признавам – Браво, Г-н Инджев, – изключително талантливо перо!

 16. написал съм идена статия за платените социолози….можеда се приложи и за платените журналя. с две думи мисля, че свободата се обърна на слободия и се докато в България всеки може да клевети всекиго както си иска, или пък да пише нещо без да застава с името си отсреща няма да се оправим. дори в сън не си позволява неща в АНглия каквито Шок и Шоу си позволяват у нас.

 17. Сашо Диков е един от журналистите който безспорно уважавам за разлика от Бареков. Той дава истината от всички детайли. Харесвам и Милен Цветков – с него може да учеш гласът на публиката, който понакога е различен от този на анализаторите. хора като Бареков и Бенатова са сарам за порфесията журналист, но а нещастие те са стават все повече и повече.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.