Злототърсачи изкопаха изход от синия лабиринт

Палачите на „Синята коалиция”, които ритнаха табуретката под краката й, може и да се изненадат. Защото увисна трупът на собствената им недалновидност да стоят на мястото на осъдения, когото вярваха,
че качват на въжето на своето апаратно мнозинство, изплетено от невидимите за външни хора интриги.

В момента на екзекуцията мнозина съмняващи се получиха обаче прозрение защо се е наложило изобщо да се цепи СДС и да се създава друг проект, наречен ДСБ. Ефектът е парадоксално поразителен. Сега и незрящите ще прогледнат, че с такива съпартийци СДС не е имал нужда от врагове.

За бумеранга от опита да бъде обслужен едновременно интересът на управляващите от ГЕРБ и на опозицията им от БСП, жадуващи да няма „Синя коалиция”, екзекуторите на синьото партийно единство трябва да се сърдят (не) само на себе си. А и на менторите си, които им нашепват отдавна да организират бунта от 15-ти май.

Може би още не си сдават сметка за победата над себе си. Заети са да празнуват пировата си победа и да разпределят имуществото от съжителството в синята спалня . Ще се събудят с махмурлук.

Има един много прост начин да се провери ( ако се намери изобщо желаещ да използва социологическия инструментариум) кои са жизнеспособните субекти в българската демокрация, бичувана от две десетилетия до синьо. Кого разпознават като представителен за нея българите и дори-представете си-чужденците, запознати с нашата действителност?

Басирам се за две имена: Иван Костов и Надежда Неински (запомнена вероятно по инерция все още като Михайлова). Тях познават хората в България и експертите в чужбина. Случайно ли е, че тъкмо те, въпреки перипетиите в отношенията помежду им, си подадоха ръка, в опит да спасят давещата се „Синя коалиция”?

Поставям въпроса на плоскостта на разпознаваемостта, защото това предимство на устойчивите представи ще бъде определящо за излизане от неустойчивата турболенция на днешния полет над кукувичето гнездо, в което кой ли не е оставял боядисани в синьо яйца.

Възникна нова обстановка. Но противно на бабуването на врачките от всякакви централи и центрофуги, свързани със скъпо платените перални на персонален имидж, вярвам в едно: ще се роди по-скоро нов проект, отколкото от второразредния ешелон на превратаджиите да се пръкнат „нови” лица.

Раждането на нови лица в политиката не е като упражнението по зачеване- това го може всяка политическа булка, пристанала на пазара на малко употребявани невести, пожелани за една нощ от неотразимия с материалната си надареност ухажор.

Създаването на нови водачи не става с еднократно избухване на някакъв мистичен политически шанс. Лидерството е свързано с наличието на характер и дарба, чиято реализация минава през проверката на времето. Не по-малко съществени за ролята на водача са натрупванията на знания, опит, авторитет и на способност за анализ на собствените грешки.

Да му мислят екзекуторите на „Синята коалиция”, които се напънаха и родиха нов проблем за себе си. Предстои им да мишкуват в търсене на изход от капана, в който се натикаха за радост на преялия с власт Борисов. Той се облизва и заявява, че не иска да пречи, когато му поднасят синьото сирене. Дали разбира обаче, че му сервират само опаковката – онзи намирисващ целофан, в който, по собствените му думи (произнесени пред моя милост в едно телевизионно студио) бил опакован екскрементът, наречен вътрешна политика?

Мнозина си спомниха днес изстраданата мъдрост, че всяко зло е за добро. Така е- стига да не говорим за смърт и неизлечими болести, злините носят изпитания, които обикновено са не само преодолими, но и пречистващи.

Щом има живот, той сам ще подскаже решения за напускане на лабиринта на българската политика, осеян с табели „социализъм”, „популизъм”, „национализъм” ( в различни комбинации)и други подобни знаци, объркващи демократично мислещите избиратели. Време е да се хване за рогата Минотавъра, окопал се в този лабиринт, именно в момента, когато рие и на гърба му пада.

59 мнения за “Злототърсачи изкопаха изход от синия лабиринт”

 1. Другарю Иво,
  Истинските палачи са подмазвачите и блюдолизците, които в името на собственото си жалко съществуване, крещяха Осанна на Командира, на Класната, на стотици знайни и незнайни приватизатори на синята идея(и държавното имущество) и я закопаха до 2% преди 10 години….
  Смешно е да критикуваш някого, че се отказал от страхотната сделка “Синя коалиция”, която досега му е донесла непрекъснат спад на изборите от 12 години насам.. От 56% сега СДС+ДС(България) имат 3%…..

 2. Обичам оригиналите!
  Дай, Боже, истинското синьо, закопавано и охулвано систематично през последните 12 години, да озари българското демократично небе! Защото беше и жълто, и тройнокоалиционно разноцветно, и сребристо, с претенция на синьо!
  Дано, Дано, Дано!, както пее Богдана Карадочева!
  И, най-вече, благодаря ви, г-н Инджев, че с този текст ми върнахте надеждата:)))

 3. Вижте какво отхвърли СДС(от dsb.bg)
  Дата: Вторник 15 Май, 2012 06:00:33

  Проект!

  ЦЕННОСТИ И ИДЕНТИЧНОСТ

  Следвайки волята на нашите избиратели, ние утвърждаваме Синята коалиция като:

  – Траен и отворен политически съюз на българските демократи, приемник на антикомунистическата и реформаторска десница;

  – Защитник на правата и свободите на гражданите и неприкосновеността на собствеността.

  – Алтернатива на популизма, опираща се на опита и компетентността;

  ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАДАЧИ

  Ще представим цялостна стратегия за преодоляване на кризата в икономиката и преминаване към стабилен и устойчив растеж, рязко повишаване на доходите и заетостта;

  Ще предложим пакет от смели мерки за подобряване на качеството на публичните услуги, образованието и здравеопазването, намаляване на разходите на администрацията и по-справедлива социална система;

  Ще създадем нови правила за развитие на семейния, малкия и среден бизнес, за да дадем свобода на предприемчивите да печелят от своя труд;

  Ще осигурим приемственост в търсенето на енергийна независимост и сигурност на нашата страна;

  Ще продължим битката с монополите в името на честната конкуренция и благото на потребителите;

  Ще гарантираме обществения ред, върховенството на закона и справедливостта чрез реформи в Съдебната система, Прокуратурата, МВР и службите за сигурност.

  Коалиционни принципи и механизми

  I.Принципи

  1.1.Синята коалиция е траен политически съюз, който развива политическото споразумение от 2009 г. и действа на основание на съгласието при вземане на решения.

  1.2. Настоящото споразумение регламентира явяването на подписалите го партии на предстоящите избори за ОНС и ЕП.

  1.3. По отношение на общите политики, описани в настоящото споразумение, Синята коалиция действа с общи органи, механизми за взимане на решения и позиции. Сферите на общата дейност, неупоменати изрично в това споразумение, се определят с допълнителни анекси.

  1.4. Синята коалиция има обща политика по всички въпроси и приоритети, уредени в настоящето споразумение и неговите анекси.

  1.5. Общата политика се изработва от общите политически органи на Синята коалиция, като се взимат под внимание становищата на съставляващите я партии. Представя се на съвместни редовни пресконференции.

  II. Механизми

  2.1. Синята коалиция се представлява от двамата съпредседатели само заедно. Това са председателят на ПП „Съюз на демократичните сили” и председателят на ПП „Демократи за силна България”. Те представляват коалицията пред всички държавни институции, включително централните избирателни комисии за различните видове избори.

  2.2. Създава се постоянен изборен щаб на коалицията със съпредседатели, излъчени от двете партии.

  2.3. Партиите, участващи в споразумението, имат общо парламентарно представителство в Националния и Европейския парламент. Парламентарната група се представлява и ръководи от двама съпредседатели – от ПП СДС и ПП ДСБ. В случай на непреодолими различия, отнасящи се до въпроси на общата политика, общото решение се взема от Коалиционния съвет.

  2.4. За провеждането на общата политика се създава Коалиционен съвет под председателство на двамата председатели, които представляват коалицията, с участието на съпредседателите на предизборния щаб на коалицията, представителите в европейския парламент, ръководството на парламентарната група в националния парламент, по двама представители на националните ръководства на ПП СДС и ПП ДСБ и председателите на партиите, които допълнително са се присъединили към споразумението, както и един представител на местната власт.

  2.5. При взимането на решения, засягащи формирането на правителство, вот на доверие или недоверие, гласуването на бюджета и други парламентарни въпроси, приети за особено значими от Коалиционния съвет, участват и народните представители на коалицията.

  2.6. Коалиционният съвет взема решения по общата политика с обикновено мнозинство от всички членове на състава си, като всеки един от съпредседателите на коалицията има право на вето.

  2.7. Синята коалиция урежда с анекси сътрудничеството и коалиционните си взаимоотношения с други политически партии.

  2.8. Партиите, съставляващи Синята коалиция, определят кандидатите си за изборни длъжности съобразно своите вътрешни правила и устави и гарантират равен шанс на предложените кандидати.

  2.9. Разпределението на водачите и местата в националните листи за Обикновено Народно събрание и Европейски парламент се определя с писмен анекс към настоящото споразумение. След подписването си, този анекс става неразделна част от споразумението.

  2.10. Разпределението на държавната субсидия се договаря с писмен анекс към настоящото споразумение. След подписването си, този анекс става неразделна част от споразумението.

  2.11. По въпроси извън общата политика, партиите се задължават да съгласуват позициите си предварително, както и да полагат усилия за сближаването им.

  2.12. Решението за финансиране на кампанията и разпределяне на субсидията в 42-то Народно събрание се взима от съпредседателите на Синята коалиция след консултация с Коалиционния съвет.

  2.13. На база на Споразумението за Синята коалиция от 2009 г. остават в сила следните договорености:

  а) водачът на общата листа на кандидатите за Европейски парламент се излъчва от СДС. Вторият в листата се излъчва от ДСБ.

  б) СДС излъчва 17, а ДСБ 14 водачи на листи в избирателните райони при съществуващата пропорционална избирателна система. Съотношението на водачите на листи между СДС и ДСБ в дългите листи (между 7 и 14 мандата), средните листи (между 5 и 7 мандата) и късите листи (под 5 мандата) се запазват съгласно разпределението на парламентарните избори през 2009 г.

  III. Oбща политика.

  3.1. Обща политика са задължително въпросите за:

  – Основни пунктове и ключови послания на предизборната програма;

  – Преговори и решение за участие на коалицията в изпълнителната власт;

  – Отношение към правителство;

  – Гласуване на вот на доверие, вот на недоверие и на държавния бюджет;

  3.2. Сферата на общата политика може да бъде разширявана с решение на Коалиционния съвет.

  IV. Разширяване на Синята коалиция

  4.1. Синята коалиция е отворена за нови политически партии и организации.

  4.2. Организациите, присъединяващи се към споразумението, приемат глави I, IIи IIIпо-горе, както и политическите ценности, цели и задачи, формулирани в преамбюла на споразумението.

  4.3. Решение за промяна в състава на коалицията се взима с обикновено мнозинство от Коалиционния съвет.

  4.4. При подписване на настоящото споразумение от нови организации, се приемат и съответни изменения в анексите по чл. 2.9., 2.10. и 2.13.

  V. Разни

  5. При възникване на извънредни обстоятелства Коалициония съвет може да предложи цялостно ново споразумение.

  Споразумението се сключва от Мартин Димитров за „Съюза на демократичните сили” и Иван Костов за „Демократи за силна България”.

  София … май 2012

 4. Моят съвсем кратък коментар за случилото се вчера, което доведе до такива радостни вопли цялата разноцветна пасмина, която сега ликува, че СИНЯ КОАЛИЦИЯ вече няма да има, повтарям, е този: всяко зло за добро! Чистотата, хигиената винаги е за предпочитане пред нечистоплътността, дори и, представете си, в сферата на политиката, а случилото се вчера е процес на чистене.

  Политически нечистоплътните лица, които, изпълнявайки чужда поръчка, убиха СИНЯТА КОАЛИЦИЯ и така предизвикаха ликуване в цялата ченгесаро-ренегатска маса от интриганти и кариеристи, оттук-нататък на политическия пазар ще продават единствено своята нечистоплътност.

  Не вярвам на този пазар да се пласира така много мръсотията (аморализмът, лакомията, безпринципността, далавераджийството, глупавите сметки без кръчмаря, сделките на нечисти съвести и пр.) особено като се вземе предвид, че предлагането на този артикул на българския политически пазар е в особено големи размери…

 5. Правенето на “широки” и “големи”, при това съвсем пъстри коалиции аз го разбирам така: към казана, в който се готви съедобна гозба, с оглед да се увеличи обема на манджата и повечко хора да могат да се наядат, да прибавиш някой и друг черпак… лайна (простете за думата, но не ща да си кълча езика и да пиша “екскременти”, та да звуча учено и надуто; простонародната дума си я бива).

  Не стават така тия работи, и това го разбират не само готвачите, а и всеки човек. Тъй че, знайно е, широките коалиции до добро не водят, чистата работа е измислена отдавна, откакто съществува демокрация: партиите са основния играч в политиката. Тъй че остава ДСБ, а пък далавераджиите от остатъчното СДС нека да пълнят колкото си искат своя казан с лайна…

  Да видим дали после някой от избирателите ще се осмели да вкуси от ТАКАВА манджа… 🙂

 6. За мен е ясно, че и в СДС не можаха да понесат мъжки факта, че онова СДС с 56-те %, както ТОЙ Е казва беше СДС-то с И.Костов, а това СДС с 2-та % на президентските избори е СДС-то без него. Сега остава да видим на кого ще пристане така желаното трибуквие – на ББ директно или пак там, но ашладисано от М.Кунева?

 7. Търсачите сега копаят за новите лидери…

 8. Иво, ако не го следиш непремено хвърли едно око на дебатите по интернет по повод уволнението на Радо Стойчев. За два три дни получи невероятна подкрепа и в момента диспута е Радо или апаратчиците във волейболната централа.
  Мисля че има гражданско общество, но липсва каузата, лепилото.

 9. Господин, ТАНУШЕВ,
  в последния си пост зададохте въпрос на господин АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ, търсейки уточнение относно употребения от него израз “всяко зло за добро”.
  Е, ето че получихте отговор. Без увъртания и усуквания, без словоблудно жонгльорство. За Вас остава поуката.
  🙂

 10. Към ТОЙ Е:
  Аратлик, не става само с ядене, трябва и акъл!
  🙂

 11. “Здравите сили” надделяха над “здравия разум”. Надявам се на “Здравия разум” да му стигнат силите да зареже първите и свестните хора, като Лъчо Тошев, Ваньо Шарков, Надежда Нейнски да намерят верния път за излизане от ситуацията, което според мен е излизане от организацията! 🙂

 12. Не виждам какво толкова лошо се е случило. Ако приемем, че лошите колаборационисти в СДС са узурпирали властта в партията, а честните десни симпатизанти на партията са си останали такива, то те пак ще има за кого да гласуват – за честното дясно ДСБ и така гласът им няма да се пропилее по никакъв начин, а и те самите ще бъдат щастливи.

 13. Разпада на СДС е неизбежен. Все си мисля, че има доста хора в самата партия, които разбират какво всъщност гласуваха вчера техните лидери. За съжаление мафиотската организация наречена СДС-София и сродните й такива, наистина показаха защо Иван Костов се махна от това котило и се създаде ДСБ. Ако има още някой, който не е разбрал, като “Той е”, си остава за негова сметка.

 14. На следващите избори ще гласувам с чиста съвест.ДСБ е моето политическо преставителство в НС.

 15. За съжаление твърде малко са хората в България, достойни за политици от ранга на Костов. Също така за съжаление, твърде много са хората в България, които се поддават на елементарни манипулации и които консумират с удоволствие помията изляла се върху него в промишлени количества през 1999-2000г. Тези същите са всъщност и зрителите на Слави. И досега повечето от тях бъркат масовата с касовата приватизация и плачат за продажбата на затънали от десетилетия кухи мастодонти като “Кремиковци”.
  Тези са и хората, благодарение, на които БСП изиграха успешния ход с царя през 2001-ва.
  Наблюдавайки българската политика, винаги се сещам за Марк Твен и неговия разказ “Кандидат за губернатор”.
  В същото време не мисля да хвърлям вината върху Борисов, защото смятам, че успешно се грижи за оцеляването си и лавира в доста сложна ситуация, нещо което Костов не успя да направи. В края на краищата ако загуби ГЕРБ, печели БСП, няма какво да се заблуждаваме.

 16. Браво за коментара.Следя проблема от вчера,но по чсен коментар до сега няма.
  Не се занимавам пряко с политика,но имам близък поглед до СДС Варна,които гласуваха против СК.СДС Варна на практика нчма.Имат един общински съветник,който е и лидер на сдс Варна.Синът му е един от най-големите убийци на варна и е в затвора.Та този алкохолик вместо да си подаде оставката дава акъл на Иван Костов,който е на светлинни години от тях.СДС Варна са хора без образование и интелкт,които са мразени от хората във Варна.Същите мижитурки са и СДС София

 17. Костов беше направил един много хубав сайт за изборите навремето. За съжаление го изостави (както всички останали партии своите сайтове, щото на кой му пука за избирателите през трите години между два избора, излишни пари, грехота…). Та, в полето на интернет той беше персоналният ми фаворит. Е, за кратко. Доста студена вода изпихме оттогава, но неприятният вкус си остава. Сривът на дясното е все така упорит и постоянен, а сметките 2% за Мартин + 54% за Костов според мен ще се окажат 0.2% за Мартин и 0.54% за Костов… Който иска да се обижда, който иска да се сърди – личното ми мнение е такова – Костов е изчерпан. Очевадно е, че лидерските партии няма да залязат скоро, а Костов, Мартин и Надежда (без значение коя) нямат потенциал. Имат минало, имат история, имат разпознаваемост дори, но.. дотам. Защо да се зарива глава в пясъка? Нарцисизмът не е добро качество в случая.
  P.S. Пък за Кунева… хайде да си спестя мислите, не е джентълменско….

 18. За мен е ясно, че и в СДС не можаха да понесат мъжки факта, че онова СДС с 56-те %, както ТОЙ Е казва беше СДС-то с И.Костов, а това СДС с 2-та % на президентските избори е СДС-то без него.
  ………………

  Бла-бла-бла… А милионният митинг на СДС беше без Костов, а сега Костов, ако събере 300 души го водят “многохилядно множество”. И изобщо на критики и думи всички са много силни – въпросът е не да критикуваш, а да направиш нещо за да промениш за добро хода на нещата. Колкото и дребно да е то.
  Т. н. костовисти са станали толкова нетърпими в претенциите си за светци, че ще закарат зорлем някои хора с по-чувствителна нагласа към други кандидати за славата.
  Приобщавайте, драги, не ругайте хората!
  Обещавам да говоря с Костов по въпроса за “костовистите”. Започнах да си мисля, че са същите, които го обвиняват и във всички земни грехове – хитро, нали…

 19. В десятката! Най-добрият коментар за това събитие, направен през изминалите два дни.Поздравления, Иво.

 20. То не бяха сини мравки,боянски ливади,влизане и излизане от СДС,но това което вчера “сътвори”СДС май няма прецедент през всичките тези години през които магически оживяваше след всички удари отвътре,и най-вече отвън.Въпреки това,си мисля,че в България,без да са критична маса,има достатъчен брой хора:интелигентни,образовани, с визия за бъдещето,които няма да се подадат на ПРОВОКАЦИЯТА ОТ 15 МАЙ 2012 ГОДИНА,И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОДКРЕПЯТ СИНЯТА ИДЕЯ,ТОЗИ ПЪТ ПРЕДСТАВЛЯВАНА ЕДИНСТВЕНО ОТ ДСБ!!Подкрепям написаното от господата Инджев и Грънчаров!

 21. Г-н Инджев,ако Симеон II създаде
  “термина за летвата” причината е,че
  Царят с наученото от дядо си и баща си е съзнанавал много добре предела, и аршина на Костовото дело и тепърва предстоящи временни спихвания на БКП – настрана от тези на Първанов,а и отделно и по-късно,дори реанимирани с ПЕСа Станишев!

 22. Аз пък приемам случилото се като освобождение.
  Освобождение от хора като Кисьов, Иванов, Сотиров, Марков(сегашната върхушка на СДС) които никога и с нищо не са ми давали повод да ги уважавам. И които без моя и на останалите симпатизанти на ДСБ глас никога нямаше да са в СОС.
  Те не само не допринесоха за укрепването на Синята коалиция, напротив – пречеха с всички достъпни им средства на това утвърждаване.
  Тогава – за какво ни е тази коалиция?

  Мартин Димитров имаше 3 години да се освободи от индивиди, които са в СДС не заради т.н. синя идея, а единствено заради облагите, които получаваха кичейки се с тази абревиатура.
  С какво е помогнал на СДС Кисьов, например?
  Или Иванов?
  Сотиров?
  Или шефът на предизборният щаб, името на когото дори не можах да запомня?
  Защо номинираха Христов за кандидат -президент, че дори фалшифицираха предварителните избори?
  Мартин Димитров много по-добре от мен знаеше, че тези хора нямат нищо общо със СДС, че мястото им не е в СДС, още по-малко в ръководството му.
  Но не направи нищо, за да ги отстрани.
  Защото не вярвам, че в СДС не са останали честни хора, способни да оглавят организацията си.
  Мартин, обаче, за 3 години не направи нищо.
  Дори повече – примири се и с невероятното по своята наглост искане – коалиция, ама без Костов!
  Затова вината на Мартин е огромна!

  Колкото до ДСБ – убеден съм, че няма да има никакъв проблем с влизането в следващото Народно събрание.
  Вярно, че българите са фрустрирани, но 300 000 нормални има със сигурност.
  Така че мечтата на комунистите и техните милиционери да унищожат Костов и съмишлениците му няма да се сбъдне!

 23. Martin hubavo iska ostavkata na Ivan, no ivanovata ravnosmetka ot uchastieto mu v SK e mnogo po-razlichna, ot tazi na Dimitrov.
  Greshkata na posledniya e, che oshte predi 3-3,5 godini, kogato borislavovci i sotirovci ochevAdno raboteha protiv interesite na SDS/SK, MARTIN NE GI OTSVIRI.
  Ami bezumnite deystviya na Dimitrov na izborite predi 7 meseca, kogato SK se provali zaradi nego?
  Problemite na Dimitrov proizlizat ot tam, che ne proyavi harakter i dalnovidnost, kogato se nalagashe.
  I rezultatat e nalice.
  Samo che otgovornostta za deystviyata si Martin tryabva da nosi sam, a ne da kara Ivan da ya spodelya s nego – shto za haglost?!

 24. Сега въпроса е кой ще бъде острието, с което Костов ще отреже главите на раждащата се тройна коалиционна ламя Б(орисов) К(унева) П(ърванов)?
  Трябва да е бляскаво (неопетнено), остро (генилно) и безотказно (да говори на разбираем и за лумпените език).
  Има ли го в ДСБ?

 25. Историята помни,че всяка идеология се представя за прогресивна до момента,в който партията,която я изповядва не получи властта.И понеже “нищо човешко не ми е чуждо”,резултатите се знаят вече добре от електората.Дай Боже,да се отървем най-после от бити карти,които вече не знаят какво олицетворяват.Народе, търси ценъра!Прекаленият светец и Богу не е угоден!

 26. Браво, Г-н Инджев! Много точен и честно поднесен анализ!

 27. Борисов, преяде с власт; езикът ни преяде с неологизми; политиката ни – с изсмукани от пръстите партии-неологизми, зад които в Света няма съдържание, с което биха могли да се напълнят, какво остава за България; медийният ефир бъка от измислени програми и предавания, вестници, наброяващи всички заедно седмично хиляди часове ефирно влеме, които журналистите се чудят с кого да запълват – имам чувството, че си правят услуги едни на други да си разменят едни и същи кухи лейки с един и същи репертоар, а “толку – мало”, както гласи един строг критически прочит на ситуацията.
  Време е най-после да се опрем на нещо изпитано, доказано, с реален исторически принос, макар дообогатено с нов смисъл, но традиционно.
  Че аман само от БСП, АМАН!

 28. Направих своеобразно социологическо проучване като давах 1 точка за коментар с повече лайкове отдолу, който критикува Иван Костов и/или приветства решението на СДС и 1 точка за коментар с повече лайкове отдолу, който подкрепя Иван Костов и/или критикува решението на СДС и ето какво се получи ( коментарите са от няколко информационни агенции):
  Коментари с повече лайкове отдолу, които критикуват Иван Костов и/или приветстват решението на СДС -7
  Коментари с повече лайкове отдолу, които подкрепят Иван Костов и/или критикуват решението на СДС(или пък го приветстват, защото смятат че е лошо за ДСБ) -101
  Та това са резултатите от моето “социолигическо” проучване. Резултатът стигна 101 и просто реших да спра.

 29. Attn. Pump It:
  ______________
  Former PM Kostov might be sure certenly next well known Leader in South East Europe and no matter of militia and Security Organ,s dreams

 30. Вярно, че единственото здраво укрепление на десните идеи е ДСБ. Обаче елитаристкото затваряне в черупка като антидот на популизма не работи. Кой чете икономически програми?
  Ето какво е постнал някой с ник MESSIA в сайта на Дневник и изглежда точно:
  Време беше да се преформатира смисъла на явяването на избори и за СДС,и за ДСБ.
  Вместо да се формулират ясни и смислени послания.
  Вместо да се търси път за тези послания до всеки избирател.
  Вместо да направят стегната организация,ежедневни,ежеседмични….срещи с хората.
  Вместо да направят собствени вестник,радио,телевизия.
  СДС и ДСБ правят напук точно обратното на всичко гореизброено.
  Гарнирано обилно със сметки кой с кой да се коалирал.
  Такова поведение,не е поведението на играч,чиято цел е да спечели каквото и да е.
  Това е поведението на статист,крепящ фасадата на фасадната демокрация.
  И както виждаме НЯМА НИКАКВИ ИЗГЛЕДИ това неадекватно поведение да бъде променено.
  Нито от страна на СДС,нито от ДСБ.

 31. Започвам с това,че съм една от основателите на ДСБ.В този аспект на мисли ще кажа,че на третата среща поканихме Костов чрез Катя Михайлова. А напуснахме СДС,защото тогавашния лидер на Софийската организация на СДС и настоящ съветник в СО-Стефан Иванов пусна подписка за изключване на Костов и Михайлова от СДС,като отрече постигнатото от правителство на ОДС и с насока коалиране с НДСВ.Апропо,Иванов,Бориславов,Сотиров са протежета на Бакърджиев.Сега ябълката на раздора е Борисов и ГЕРБ.Клиентелата се е насочила към власт на всяка цена.Не напразно миналата седмица Борисов каза,че естественият му съюзник е СДС /не Синята коалиция/.

 32. А също така смятам, че трябваше да се допитат до привържениците дали сме за коалиция, или не.

 33. Присъединявам се и аз към оптимистите – отдавна трябваше да се освободим от апаратчиците в СДС. Разделението е очистващо и мисля, че повече хора, отвратени от СДС ще се върнат към ДСБ. В СДС в момента се боричкат поне четири групировки, всеки срещу всеки, като едничката им цел е да се домогнат до депутатско място. Готови са на всякакви предателства за това. Например чули ли сте лисицата Кисьов да изразява някаква позиция? Няма и да чуете, защото той сега се е снишил и изчаква да види коя групировка ще надделее, та да се присламчи към нея. Тези хора опорочиха синята идея и имат наглостта сега да раздават оценки. Колкото и грешен да е Костов, никой друг няма принос за дясното колкото него. Освен това той е водач, какъвто не виждам на хоризонта и ми е смешно, когата разни мижитурки като Иван Сотиров раздават присъди кой да се оттегли и кой не. Той самият за нищо не става, освен за апаратчик и май е забравил, че работи за ГЕРБ в общината като зам. кмет по сигурността(?)Какъв морал имат тези хора?

 34. Човек,който умее да ненавижда,не е създаден за общество , казва Расин.А Лешински -че най-пагубната страст е ненавистта.Тези ,които ненавиждаха Костов се самовзривиха.

 35. Г-н Тинков,
  Хубаво е, че си вярвате, вярата крепи, а когато се изповядва в среда от съмишленици това си е и един вид психотерапия. Е да, когато няма факти, боговете, т.е. убежденията говорят. Ама че аз ви отговарям конкретно на въпросите зададени към мен (правя го, защото за разлика от анонимните критикари, вие поне излизате с името си), няма значение (“Да не бъде!”), не е било. Вие си имате теза и аз ако не се вписвам в нея, толкова по-зле за мен. По този начин обаче се изявявате не като демократ а като надъхан интернетен талибан, само че забравяте малката подробност, че тук сме в свободен форум и различното мнението се уважава. Грешите също (невъзпитано е най-малкото) и когато се обаждате от чуждо име. Г-н Грънчаров пише, че случилото се вчера е процес на чистене, а пък аз му бях отговорил във Фейсбук, че е процес на катарзис, така че принципна разлика между нас няма – аз съм твърд поддръжник на обединението на сините а и него го боли за синята коалиция. Но вие като човек с наклонности към фанатизъм явно виждате и чувате само това, което устройва моментната ви обсесия. Толкова натрапчиво го правите, че чак се питам дали пък не сте платен провокатор или трол, защото другото възможно обяснение е, че сте глупав, което, съгласете се, не ви устройва.

  П.С. цитата от статията: “вярвам в едно: ще се роди по-скоро нов проект, отколкото от второразредния ешелон на превратаджиите да се пръкнат „нови” лица” – Дай Боже!

 36. Колеги, не му обръщайте внимание на “той е”, защото “той НЕ е”, някой друг “Е”, “той е” просто служител, измекяр, който трябва да си изкара хляба.

 37. Баща ми ме учеше да спасявам давещ се човек така :
  Сине, плуваш около него и го хващаш здраво за краката за да не може да мърда .
  Говори му . Успокой го .
  Пази се !
  Дръж здраво, защото ще те удави, ако му позволиш . И после го бутай към брега.
  Когато го извадиш се дръпни за да не знае кой го е спасил, защото ще те намрази .

  Не бих спасявал давещото се СДС .
  Господ да ми прости !
  Предпочитам да се ˝ удави ˝ .
  Само така политиците ще разберат ˝ Кон боб яде ли ˝…

 38. Да ги назовем с имена: Костадин Марков + СДС-София са тарторите.

  Първият получава власт и пари директно от ГЕРБ (които го назначиха за зам.кмет в Бургас без да имат политическа нужда от него – все пак имат пълно мнозинство в общ.съвет). В размяна на това се изпълняват поръчки:
  – Боби Марков – шеф
  – Румен Христов – президент!
  – коалиция с Бакарджиев
  – разбиване на СК

  Вторите си ги знаем колко могат.

 39. Господин, ТАНУШЕВ,
  Вие като че ли започвате да изтървате нервите си. Защо с толкова злоба, защо с толкова обиди?
  Вижте само – определяте ме като “критикар”, “надъхан интернетен талибан”, “обаждащ се от чуждо име”, “с наклонности към фанатизъм”, “платен провокатор”, трол или глупак”! И всички тези Ваши квалификации на фона на твърдението Ви, че “се изявявам не като демократ”?!
  Та аз в спора ни нито веднъж не си позволих да се държа грубо или да Ви засегна лично!
  Нима смеете да твърдите,че тонът Ви съответства на манталитета на убеден демократ?
  Зададох Ви само един единствен принципен въпрос, чрез който имах за цел да поставя под съмнение твърдението Ви, че основна ако не и единствена пречка за обединението на сините е упоритият отказ настоящите неоправдали доверието лидери да “отстъпят мястото си”, за да бъде то заето от потенциалните достойни лидери.
  Какво имах предвид – по мое скромно мнение тезата Ви противоречи на самото съдържание на категорията лидер /лидерство/.
  Смятам, че когато се появи новият, действителен лидер, той не чака “да му освободят място”! Той просто “изхвърля на бунището” изчерпалия се и загубил доверие лидер! Всякакви други механизми биха били постановка.
  Убеден съм, че мога да посоча много по-точно от Вас, конкретно и аргументирано, грешките и провалите на Иван Костов, но не споделям опростенческото схващане, че личността Костов е проблема на антикомунистите от синята опозиция.

 40. Отново към БОРИС ТАНУШЕВ:
  Предполагам Ви е известно чий патент е уличаването на опонента в собствените грехове? Това по повод абсолютно некоректната Ви нападка, че си позволявам да се “обаждам от чуждо име”. Позовах се на красноречивия отговор на въпрос,който Вие отправихте към господин АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ.
  Вие сте този, който селективно цитирате поста на господин Грънчаров, ловко избягвайки неудобните Ви пасажи:
  “Политически нечистоплътните лица, които, изпълнявайки чужда поръчка, убиха СИНЯТА КОАЛИЦИЯ и така предизвикаха ликуване в цялата ченгесаро-ренегатска маса от интриганти и кариеристи, оттук-нататък на политическия пазар ще продават единствено своята нечистоплътност.”
  и
  “Не стават така тия работи, и това го разбират не само готвачите, а и всеки човек. Тъй че, знайно е, широките коалиции до добро не водят, чистата работа е измислена отдавна, откакто съществува демокрация: партиите са основния играч в политиката. Тъй че остава ДСБ, а пък далавераджиите от остатъчното СДС нека да пълнят колкото си искат своя казан с лайна…”
  Продължавате ли да твърдите, че “принципна разлика между вас и господин Грънчаров няма”?
  Ще повторя отново – нямам нищо срещу Вас и уважавам правото Ви на мнение различно от моето. Аз от своя страна запазвам правото си да го оспорвам.
  Моля Ви опитайте се да сдържате емоционалните си изблици! Приканвам Ви към повече коректност! Поне заради онези, които ни четат!
  Благодаря!

 41. Това, че в дъното на разпадането на “дясното” е другаря Борисов, е вън от съмнение за всеки с IQ над 70.
  Ама как да е иначе, когато този другар е мафиот по душа и статус? Фактът, че “Форин афеърс” чак сега го прави международно достояние само показва, че е в ход действие по отстраняването на Борисов (дано!), въпреки че данните за това какъв е, са мнооого отдавна:

  http://e-vestnik.bg/14692/sp-forin-afears-mafiotskite-darzhavi/

  И същата интерпретация, но с усмивка (друг е въпросът, че много взе да ни нагарча смехът):

 42. Към г-н Тинков:
  С последните си коментари доказвате, че още не сте се научили да четете без мисловната си патерица “едно на ум”. Добре е, че моите и вашите постове са близко един до друг, та който иска да си направи този труд, да ги сравни и отсъди. Няма обаче повече да отговарям на “дупликите” ви – нито съм графоман, нито смятам, че продължаващото репликиране има отношение към темата на форума.

 43. До Борис Танушев

  Г-н Танушев, оказахте се много ниска топка!

  Елеонор Рузвелт прави една великолепна класация на различните категории умове…тя казва така:

  “Големите умове дискутират идеи, средните събития, а МАЛКИТЕ обсъждат хората”

  Да не забравя и още нещо да подхвърля…ДОКАТО ИВАН КОСТОВ продължава да разлайва МАЛКИ ЧЕРВЕНИ ПИНЧЕРИ като вас, АЗ ВИНАГИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО! Това е положението…

 44. Не знам мотивите и намеренията нито на едните нито на другите и не ме интересуват. Синята идея умря отдавна, още когато СДС се превърна от народно движение за демокрация в уж дясна партия. Глупавите избиратели разбраха това и гласуваха за мюрето на мафията, мадридският тарикат.Синята идея не беше дясна идея. Тя беше идея за справедливост свобода и морал, за истинска демокрация срещу червеният феодализъм. Остатъците от нея са пишман десняци защото дясното е за морал и ценности в политиката, а такива не се намериха в изобилие сред сините партийци. Истинската десница тепърва предстои да се учреди и утвърди и в нея нямат място болшинството от мутрите на прехода към които причислявам и възлюбените на Иво Инджев.Впрочем неолиберализмът не е автентично дясно.

 45. „Големите умове дискутират идеи, средните събития, а МАЛКИТЕ обсъждат хората“
  Имигрант, чудесен цитат. Благодаря Ви!
  ——————————
  Г-н Танушев,
  казвате, че не сте графоман. Остава варианта, че пишете за хонорар.
  Много ми е интересно защо не прочетох или запомних вашето име под статии за АЕЦ Белене, енергийните проекти, проявите на БПЦ, съдебната система, морала на медиите и журналистиката, изявите на други партии и лидери, коментарии за имотното състояние на някои политици(в т.ч. на експрезидента)… и т.п. Може би сте специалист само в дадена област – много тясна и свързана с един човек.

 46. Иcкaм дa нaпoмня на cпoрeщитe, чe сaмo прeди мeceц cepиoзнo coциoлoг. прoyчвaнe oпрeдели, чe CK e (т.e. бeшe!!!) eднa oт 5-тe полит. cили, кoитo cигypнo влизaт в пaрлaмeнтa дoгoдинa. Имa aктивнo мepoпpиятиe нa прoвoкaтopитe в CДC c цeл нeдoпycкaнe нa дeмoкpaтичнитe cили дo cлeдвaщия пaрлaмeнт, a нe paзoчapoвaни oт Иван Kocтoв и oт paбoтaтa нa CK cини cимпaтизaнти.

 47. До 1 НАУМ

  Не ми е ясно защо поставяте дясното в кавички, ако приемате старото дясно за неистинско. Дали Борисов и Герб са печеливши или губещи от тази ситуация? По-вероятно, дори сигурно е второто! Пък и ликуването от станалото със СК иде от други партии. ББ не може да не си направи сметката, че по-добре е да имаш несъгласни и дори опозиция, но не и потенциални съюзници с основния ти конкурент. При разбита СК, вече няма за какво Атака или РЗС да поддържат алтернативно Герб. Те правят това, за да не се допусне синьо участие.

 48. По-горе написаното “…, ако приемате старото дясно…” ,
  да се чете: “ОСВЕН ако приемате старото дясно…

 49. Благодаря, г-н Инджев, благодаря и на Вас имигрант за връзката за плана “Подкова”.

 50. Отново се поправям. От чутото тази сутрин в интервюто с Мартин Димитров по БНТ пролича, че Герб има участие в драматичния съвет на СДС. Същевременно МД изключи категорично личното участие на ББ в тази дейност? Вижте интервюто. Така че казаното от “1 НАУМ” май трябва да имат едно на ум.
  Има и друг вариант, но той е толкова конспиративен, че не ми се обсъжда…

 51. Към Питащият:

  Бихте ли ми посочили кои точно са моите “възлюбени” в политиката( “мутри” при това!), за да ми стане ясно и на мен?
  Иначе да питам питащият: що щеш тук след като имаш презрително отношение към автора, който няма претенцията да бъде харесван от всички, но и не се е натрапвал насила в ничии компютър?
  Що за хора сте вие, които държите да се набутате в чужда къща с претенцията да й подреждате мебелите- това е доста нагло и издава самочувствие, което изключва диалога с обекта на презрението ви.
  И след като този форум е толкова недостоен, защо се опитвате да му пробутвате пропагандата си ( включително с препоръки да четат “правилни статии” другаде)- да не би да вярвате, че имате мисия да просвещавате неразумните юроди?
  Така че – питайте някъде другаде, където ще намерите желаещи да ви отговарят.

 52. Мартин, обаче, за 3 години не направи нищо.
  Дори повече – примири се и с невероятното по своята наглост искане – коалиция, ама без Костов!
  Затова вината на Мартин е огромна!
  ===
  Според мен несправедливи са упреците на ДСБ симпатизантите към Мартин Димитров. Мартин Димитров направи много за своята партия. Но самият плуралистичен характер на СДС, наследство от миналото и като коалиция, изисква присъствието на хора, които имат различни виждания с партийната и коалиционна политика. Тук няма смисъл да говорим за хора като Р. Христов и Б. Марков, които действаха против СК на последните местни и президентски избори. Те си имат мястото в СДС. проблемът е, че не им беше потърсена отговорност за безотговорните действия, за това, че не успяха да предложат и да наложат модела в редица общини (да не говорим самите президентски избори), където резултатите бяха плачевни. Няма за какво да говорим и за Сотиров, който работи в кметския щаб на Фандъкова (от името на СДС – София) и се хвърли с голи гърди да я защитава покрай фала с атакаджийските изцепки при джамията.
  Криворазбраната демократичност на СДС позволява флиртове със стари лица от времето на КОАЛИЦИЯТА СДС , като Сугарев и др., които най-малкото не би трябвало да имат отношение към вътрешните дела на СДС.

 53. Към Мартин надеждите ми бяха големи в началото, защото бе млад човек и можеше да предложи нови идеи но се видя че му липсав харизма и Кстов го сдъвак и изплю. лично аз смятам че бе грешка това че СДС бе коалция с ДСБ трябавше да се яват отделон за да преценят собстеваната си тежест. дори да бяха изпаднали стоенето в опозииция понякога е полезно – раждат се нови идеи създавате се лидери. Показвайке че властта им е самоцел ДСБ и СДС отблъснаха повече хор отколокото привлякоха, незаставайки зад лекари, учитеил, БАН-аджии (най-твърдият им електорат) те намалихаоще своите гласоподаватели а накрая за капак се и скараха кой с колок депутати и зам-министри. И нито една нова коноцепция – как да се продължи поравелената здравна рефорам или какво да се прави с доисетата. да има ли лустрация или не. да има ли комисия да досиетата или може би институт и по какви правила да действа. кава стратегия да се предложи на образоветлния министър. Чакаме от Десниет партии едно доктрина (страгия/концепция) как да се управлява страната в следващите десет години. Ако не успеят да я предложат ще престанат да съществуват. А кой е лидер е второстепененн въпрос.
  (П.С. в блога си се разписвам като Геориг Александров – ако не е станало ясно от по-горния ми пост)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.