Харизмитичният господин някой

Досущ като при провала на правораздаването ни, за което най-често посочваният престъпник е „неизвестен извършител”, така и в политиката тук се налага образът на „някой”, който трябвало да оглави нещо.

Ако не беше твърде глупаво, за да е все още смешно, вайкането около образа на незнайния „някой” щеше да е поне забавно. Но не е и това. То е просто твърде прозрачно косвено признание за липса на въображение и реализъм в съобразяването с реалностите.

„Спасител” на дясното например просто няма. Но коментатори и преки участници в партийните интриги един през друг се надпреварват да предлагат „някой млад” да оглави останките от СДС.

Хубаво било да е също така и харизматичен. Ще рече вероятно да е чаровен, ако правилно разчитам тази куха дума, натъпкана с изсушени гербери и закачена като ловен трофей в телевизионните студиа от сервилни ловци на постове и службици. Защото се оказа, че в днешно време не е важно дали казваш нещо умно, дали си образован и интелигентен, дали си държиш на мнението или си го сменяш всеки ден с оглед на моментната печалба, а дали си „харизматичен”. Важното за тази препарирана и препарираща „харизма” е да впечатлява „простолюдието” като ковьорче , говорещо от екрана на разбираем за любителите на ковьорчета език.

Прекрасна е идеята да се намери „някой”. Предлагам да гласуваме за нея. Против? Въздържали се? Няма.Предложението се приема. Честито на победителя. Само че имам един въпрос: кой е той и как се казва? Защото как да изглежда всеки може да предложи, но да каже как да се казва-никой не знае. И е близко не до ума, а до малоумието да се продължава с призивите „някой” да оглави каквото и да било.

Както по отношение на семейния бюджет, така и в политиката можем да разполагаме само с наличностите- хубави или лоши, малки или големи, но са единствени. Освен ако не решим да крадем, няма откъде да дойде друг ресурс.

Сега тъкмо кражбата на чужд ресурс се е превърнала в параноична тема за разговор. Защо? Нима това е най-важното, когато говорим за живи грешници, все пак? Който и където иска, там да ходи. Ключовата дума в това изречение обаче трябва да бъде разчетена задължително: това е „иска”. Истинският въпрос е как да бъдат накарани, привлечени хората да искат да подкрепят и да гласуват съответно за дадена политическа сила. Тази хубост не става насила, макар и да може да бъде постигната за временно ползване с помощна на бонусите, кокалите и други подобни известни на партийните строители елементи от конструкцията на една машина за печелене на избори.

В този смисъл, като става дума за кражбата на трите букви СДС, маскираните обирджии трябва да се запитат най-напред що за „харизма” крадат. Това се отнася както за онези, които имат лична заслуга за нейното изтърбушване, така и за желаещите да си избродират в десния ъгъл на ковьорчето трите букви. Съчетаването на ярко розовото с бледо синьото си е откровен политически кич. Подобно ковьорче едва ли ще се превърне във вълшебно летящо килимче за транспортиране във властта на търгуващите с трибуквието си.

48 мнения за “Харизмитичният господин някой”

 1. Господин Инджев, вие сте умен и уважаван от мен журеналст задарид принзципните пи позиции по ще позволите да не се съглася с част от мнението ви (уж сме в демокрация, макар аз да не я приемам за такава, но поне мнението можем да си кажем…все още)
  Вярвам няма да отречете че основноот за една партия, движение, коалиция – е целат да създва нови идеи които да движат напред обществото. Ако не може да направи това значи няма смисъл от нея(него). Наистина ОДС разви важни идеи за времето си – ЕС и НАТО . те бяха осъществени .Тъй стана че по ирония на съдбата (в потиката чесот има ирония) други ги осъществиха. за да не се рамие хетен дясното от лявото днес десните трябав да предложат нови идеи, в противен случай левите (доколкото ги има) ще спечелят защото ще се оттъждествят с десните ( БСП развива коцепция за плосък данък и за НАТО)
  Хубаво – но нов бардак със стари к—и не се прави. Значи трябва да дойдат нови лица. Защото старите хора са изчепали идеите сиили пък са безнадеждно компорметирани видели сем ги за 15-20 години и сем отвърнали доверието си от тях.
  Казвате – да предложим ново лице. Чакайте малко. един доказан лидер не се създава за един ден. Бойко Борисов колокот и да го помапт журналистите бе главе секретар при Царя, после кмет четири години и чак накрая – премиер. този човек повече от десетиелтиее в политиката. Иван костов започан да създава СДС в неговия видо още през 1995 или някъде там т.е. пред повече от 17 години Царя изкара два мандата във властта и днес пак дава съвети отстрани. Доган е рекордьор от 1995 до 2009 не е участвал само в правителството на Костов като в първите месеци подрепяше и него. Дори сега той има повишение на електората, за малок не стана втора сила в парламенат, притежава половината медии и Бойко борисов нищо му не прави. Очевидно са сключили сделка.
  но не там е въпросът. лидерът се изграджа не за ден или два, не за месец или три а за година, две или повече. Вие сега искате да кажа име. Искате да кажа Кунева, или Румен Христов или Сотиров или Г.Бакалов или Зеленогорски и вие да кажат – не стават. как мог да знам дали тези хора сатават за водачи, когато аз не знам първо техните идеи, воторо колок души ги подкрепят, трето имат ли структури по места, коит да наложат идеите им, имат ли лоби в медиите черз което да популяризират идеите си… Но факт е че със старите лидери не върив трябав да се опита нещо ново. дори едно магаре в момента да стане председател на десните пак ще е по-добре от състоянието в момента. дори и двете партии да останат извън пърламенат ако те опитат да поремянт политиката си поне ще си е струвало. Ако обаче политаката им остане същата и те не предложат нищо ново на десния избирател като виждания и концепция, ако ще и двете парити да влязат в парлемната всяка с по 4-5-6 процента няма да си струва, защото те ще се капсулират. Смисълът не е в процентите – смисълът е в отварянето им за нови идеи и за възможността да убедят други партии да приложат на практика техните идеи.
  Няма да пиша повече. доказателства много, но неверющите няма да повярват, а на вярващите доказателства не са им нужни (нещо подобно казал и Христос когато форисеите му поискали да сътвори чудо).
  Дано съм ви убедил, ако не съм – съжалявам. Изложих аргументи и факти, постарах се да не спамя и да не сипя обиид и клевети и да се придържам към същността на това, което сте написали.предварителон ви благодаря.

 2. За съжаление, СДС започна с нещо да ми напомня на ДЗС. Обикновенните работници работеха за дребни стотинки, а предсдател, партиен секретар и главен агроном получаваха големите заплати и крадяха до насита. Тези, които не бяха съгласни с този ред, имаха за алтернатива, да останат без работа.
  Та и целта на победилите в битката за трите букви, е да осребрят труда си и основат с ГЕРБ печелившо за тях АПК. На пожелалите да тръгнат с тях работници ще обещаят харизматично “голямата печалба”, а в деня за разплащане ще се оправдаят, както винаги с “лошата реколта”. След предвидения, от тях самите фалит, ще бъдат приватизирани от Цв.Цв. и Б.Б. срещу разбира се – прилично обезщетение.
  За финал, “работниците” получават потупване по рамото, държавата покрива разходите на “приватизаторите” и… се обявява спешно конкурс за нова “харизматична личност”, за ново ДЗС.
  За по-младите,
  ДЗС-държавно земеделско стопанство
  АПК-аграрно промишлен комплекс

 3. към Жорката:

  Понеже се обръщате лично към мен ( но не непременно защото казвате добри думи за моя милост) и аз искам да се обърна към Вас: предлагам Ви да ограничите обема на коментарите си, ако искате да бъдат четени от повече хора. Приемете забележката ми като добронамерена препоръка на домакин, който се опитва да спазва някакъв баланс във форума в интерес на неговата четивност.

  Използвам случая да обясня на други коментатори, че се опитвам да не публикувам многократно едни и същи текстове ( като вече появилата се тук сатира за Кунева и кукувицата). Вярвам ще се съгласите, че няма нужда от такива повторения.

 4. Много хубаво допълнение на Георги Александров към статията на Иво. Именно допълнение а не контрапункт, защото двата текста затварят съвсем конкретен кръг от въпроси и отговори.
  Дали е имало обаче кражба на трите букви на СДС, при положение, че те вече бяха веднъж окрадени, не искам да взимам отношение – въпросът опира до това кой и кога е загубил доверие в тях и в какво или на кого е залагал надеждите си за възвръщането му – специално за мен те са били винаги символ (нещо като лъвчето от емблемата) а не персонализирана политика, за да залагам на една или друга личност а не на идеите, които партията/коалицията отразяваше в парламента.
  Как ще се съчетават оттук нататък цветовете в СДС, според мен е второстепенно – санкцията за избора им ще е в ръцете на избирателя – важното е в следващия парламент да влезе партия достатъчно представителна за интересите на Средната Класа и въобще на десния избирател, за да упражнява реална власт в държавата. А както казва народът ни, като се е търкулнало гърнето, ще си намери похлупак, тоест съответния лидер (нов, стар, без значение, стига да обединява), който да се свързва с идеите на тази формация.

 5. Понеже видях едва след като пуснах моя коментар отговорът на Иво до Г. А., за да няма недоразумение, искам да уточня, че определението ми “много хубаво допълнение” се отнася до въпросите на Г. А., които легитимно всеки може да си зададе четейки текста на авторската статия а не до четивността на материала на Г. А. (според мен живее в чужбина) и някои “хашлашки” определения, с които той е сметнал да разкраси писанието си.

 6. Мда онзи, същия се оказа креативен, макари мръсно такъв(е политиката не е от най-чистите неща). Въпроса е колко чист или мръсен е бил – политиката е мръсна, но не може без принципи. Та надявам се Костов правилно да е преценил и това, че се състезава в розовия отбор да не е било загуба(имайки предвид горните критерии) и въобще ако е било възможно да играе в синия, а заявките му не са били просто една маскировка в/у розовото. Говоря за Сула.

 7. Всъщност изказах се неразмислил. Мръсните теми не са чисти блогове.

 8. Уважаеми г-н Танушев,
  Вие не случайно обирате критиките на всички със непркъснатото и постоянно повтарящо се мнение, че трябват нови лидери, че старите са изхабени и т.н.
  Но през годините видяхме и немалко млади -Кошлуков, М. Велчев и др. Да излезе нещо позитивно от това? Политиката не е спорт тук няма млади и стари, а можещи и неможещи, добронамерени или недобронамерени, а в най-честия случай най обикновени комисионери.
  настоящата статия на г-н Инджев е именно контрапункт на мнения като Вашето, което така настървено защитавахте до днес и ако трябваше да сте последователен Вие би трябвало да я критикувате, а не да се съгласявате с писаното в нея, както и с мнението на първия участник в дискусията.

 9. Не съм съвсем съгласен относно това, че едно две повторения на сатирата за Кунева кукувица от Белчо Дончев, ще навреди на блога, но както казвате, Вие сте домакин и признаваме правото ви на вето. Още повече, че носите отговорността за качествата на блога.
  А относно харизматичния лидер необходим на СДС, си мисля, че кликата на Софиянски е изправена пред неразрешим проблем. Защото такъв човек измежду тях няма! Те си знаят, че са бита карта повече и от техния гуру и спонсор. А всички останали, съвсем естествено, са за СК.

 10. Заради жорката отново:
  По време на управлението на г-н Костов България беше на второ място по благополучие, след Гърция.В момента е на предпоследно, преди Албания.Вместо толкова много да говорите посетете сайта на ДСБ,там ще намерите отговори дори и нанезададените си въпроси.

 11. Жорката уж сме в демокрация!
  “Вярвам няма да отречете че основноот за една партия, движение, коалиция – е целат да създва нови идеи които да движат напред обществото.”
  “Новите идеи” на (Геориг Александров)- (нещо езика!)
  “Последни публикации в блоговете, избрани от georgealall
  17.05 17:39 – Ще спре ли най – сетне Русия да мълчи пред Запада и ще се държи ли като Велика сила? Москва: Западняците да не се впускат в “прибързани” войни
  Подобни военни интервенции могат дори да провокират ядрена война ”

  “Не изговаряй напраздно името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен оногова, който изговаря напраздно името му.” – една от “ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ”
  Има Бог,който невярва ще повярва!
  Г-н Инджев Няма Българи в България,няма!Продали са се всички,продали са душичките си и върху паметта на Апостола Български плюха!Да бъдеш преследван в България,заради това,че си позволяваш да бъдеш Патриот,не “патриотар фалшив”.Боже!
  Нищо добро не чака предалите се,нищо от мен да го знаете,понеже АЗ знам!
  Бог няма да прости това!

 12. към Живко боев:

  Две неща: не става дума за “навредят” и за “вето”. Опитвам се да кажа, че има доста неща за казване и повтарянето на едно и също едва ли носи някаква полза.
  Ако се случва като припомняне, защото е минало време и е вероятно мнозина да са го пропуснали, е друг въпрос.

  По този начин, пледирайки да не повтаряме едно и също, имам основание да приложа същият подход и към непрекъснатите опити на разни анонимници да пробутват тук отново и отново пропагандни клишета, като например онова малоумно клипче “Газланд”, което претендира да громи чудовищния призрак на шистовия газ, който броди ( в главата на Путин и неговия “Газпром”).

 13. Съгласен, г-н Инджев, професията ми и познанията ми са в съвсем друга сфера, различни от журналистическите или подобни на тях, тук споделям мисли като писач аматьор и приемам аргументите Ви.

 14. Ех, господин Инджев,
  не искате да разберете – как да излъчим “новия Някой”, като Иван Костов още не е освободил мястото!
  🙂

 15. Vsashtnost vie koi chakate oshte da doide i da vi opravi? I kak?!

 16. Много хубава тема – новите лица, наболяла :)Предлагам да се обърнем назад и да погледнем какво ни донесоха старите нови лица. 2001-ва – Симеон, Може ли някой от гласувалите за него да каже, че сега не съжалява и да не излъже?Станишев не беше ли ново лице или греша? Бойко беше ново лице.Е, сега как ви се струва?Нови лица бяха и младите министри на Симеон (Ники, Милен….), младите министри и кадри на Бойко, а бяха ли нови лица здравните му министри?
  Аз съм за старите лица. там няма толкова неприятни изненади, знаем си ги, не могат мнооого да ни излъжат, щото вече не им вярваме.Ама когато ни се развали нещо, нали търсим някой дето МОЖЕ….И не се венчаваме за него,не го обикваме навеки, вземаме го да свърши определена работа и следим какво прави, за да сме сигурни, че прави каквото сме поръчали….Ми да постъпим така и с избирането на управниците.Аз като гледам назад, по-можещ от …знаете кого :):):) не виждам….Изборите трябва да се правят, като се мисли, а не като се чувства. Тогава резултата е по-добър.
  Извинете ме, ако бях многословна. 🙂

 17. На мен един Найден Зеленогорски ми се струва силна кандидатура. Друг въпрос е дали той сам би пожелал.

 18. В Английския парламент за хора над 50 г може да се чуе и прочете израза
  “Този млад политик”.
  ПС. Англичаните се занимават с политика и партии повече от всички европийци.
  Кой разбрал, разбрал!

 19. Вчера в един европейски вестник прочетох много интересен коментар под една подобна статия в която се критикуваше политическото ръководство. Коментиращият, разгневен от незадоволителния пърформанс на вечно “харизматичните” политици беше написал:
  «Накрая да вземем да си изберем един селянин начело, те поне имат здрав разум и добродетели и се отличават винаги с доста обмислени и премерени действия».
  Не знам дали можем да се опитаме да възприемем някакъв подобен прийом и ние в БГ. Спомням си че в резултат на многогодишния успешен пърформанс на нашето ръководство нашите селяни бяха или бежанци разбягали се от ужас по градските панелки, тези дето бяха останали приличаха повече на концлагеристи и в най-добрия случай бяха нещо като Робинзоновци, окопали се по своите островчета и надяващи се да мине някакъв спасителен кораб. Не ми е известно засега да са се появили някакъв сорт европейски селяни у нас. Или може би бъркам.

 20. Има един прост принцип, произтичащ от футбола – всичко трябва да започва от терена и играчите върху него! Организация, съдии, Футболна асоциация и т.н., всичко е производно. Защото играчите на терена създават конкретното футболно състезание, което привлича милиони по света, и всичко останало трябва да е подчинено на неговото развитие и атрактивност. И в останалия живот е така – важно е какво създават хората, как реализират в това съзидание естествения си стремеж да се изявяват, да творят, да материализират идеите си, да отварят пространство за достъп на останалите до тях като консуматори и/или по-нататъшни ползватели, да привличат интереса, потребителски и професионален, на човечеството към творенията си. Едва тогава възниква потребността от партии или подобни сдружения с оглед включване на всякакви механизми целия този процес да върви възможно все по-ефективно и да включва във все по-печелившия си ход все повече специалисти, майстори, консуматори и т.н. с оглед да се самоускорява. И всичко това, при поддържане на възможно най – добри взаимоотношения между участниците. Ето, това е полето на истинското дясно в политическия спектър, чиято най – обща формула на политическо съществуване може да се изкаже много просто – включване на максимални ресурси на държавността и връзките с други субекти в света в интерес на градивността на хората и в защита на постигнатото от тях.
  И тук възниква много простия въпрос – имаме ли в нашето, българско поле, такава творческа и градивна дейност, в интерес на която би имала тяжест дейността на партии от десния политически спектър, дейност, която с развитието си би дала ясни идеи за строежа, структурирането, стратегията и ръководните субекти в такива партии. И втори въпрос – ако не можем да си представим нищо в нашия живот, неодобрено, непрекопирано или невзаимствано от една наша скорошна колонизаторка, за какъв, за Бога, десен спектър на политическото пространство може да се говори?
  Една застаряваща страна, която вижда бъдещето си в миналото и се гневи от всичко друго, естествено вижда в политическата борба схватки между хубавци, които награждава на изборите с правото да вземат на от залъка на храта и и да им ръкопляскат за това. На лов за харизматични, драги припознали се за десни! Утре започва от днес!

 21. Проблемът не е в казуса нови-стари лица. Може би заради липсата на опит, може би заради народопсихологията ни/ доста сме анархистични/ партиите практически нямат читаво партийно строителство. Погледнете визитките на известните в момента европейски политици и ще видите, че те години наред са се изкачвали в партийната йерархия. Ако и да са нови лица за широката общественост, то не са такива за съответната партия. Наивно е да се счята, че винаги и безрезервно са подкрепяли предишните си лидери, но им е чуждо политическото хамелеонство. У нас и най-малкото различие ескалира в отцепичество. Та откъде да дойдат новите лица – те се изхабяват още преди да са “узрели” за лидери. Старите пък почиват на лаврите си и искат признание за минали заслуги. Въобще на политическия ни живот липсва креативност/ създдаването на нова партия не считам за такова.

 22. Възможно ли е едно колективистично общество да избере нехаризматична личност за водач?
  Защо хората с по-висок интелектуален потенциал са по-лесна жертва на идеологиите?

 23. Много се радвам, че г-н Инджев иронизира нищоговоренето и тралаладжийството в изказа на политическите коментатори. Когато не можеш да конкретизираш какъв лидер е необходим, най-лесно е да ползваш думи, които в повечето случаи нищо не значат или се интерпретират по различен начин от различните хора. Харизматичен е Буда, харизматичен е и Христос, както и Моисей. Значи, търсим лидер на дясното (че и на лявото), който да е като Христос.
  Впрочем, какво точно означава думата “харизма”? В уикипедия пише, че това е характерна черта на хора, които имат силен чар и магнетизъм. Това ли са най-важните качества за един лидер? Веднага се сещам за Джъстин Бийбър и лейди Гага, те са млади и силно харизматични и имат милиони почитатели дори и в България, значи, стават за лидери на дясното или лявото. Най-добре Джъстин Бийбър да оглави СДС, а лейди Гага – БСП.
  Все си мислех, че най-важните качества за един лидер са да е добър икономист и последователен в политиката, да отстоява принципните си позиции и да не се върти като фурнаджийска лопата в зависимост изменящата се конюнктура.

 24. @ ГЕОРГИ ВЕЛЕВ:
  И Буда, и Мойсей, и Исус не стават за лидери в днешна България. Ще ги охулим, оплюем и ще ги намразим!
  Какво да се прави – народопсихология.
  🙁

 25. Има една приказка, знам я от баба, че трябва много води да се отпенят, докато излезе чистата вода. Може би и нашият случай е такъв, изглежда ще е необходимо да се “отпенят” няколко поколения, докато се появи “чисто” поколение.
  Такъв е и случаят с Мойсей, неговия народ и пустинята.
  Разбира се, може нашият случай да не такъв, но като си помисля само в каква мръсотия ни натикаха комунистите, колко дълго и жестоко ни промиваха мозъците, какви атеисти ни направиха, днес каква чалга култура ни наложиха, не знам как да бъда оптимист.
  Все пак, човек предполага, но Бог разполага.

 26. Към ГЕОРГИ ВЕЛЕВ:
  Поздравление г-н Велев.Толкова кратко, а толкова истинско и силно.

 27. Към Пенчо Питанката: 1.Колективистично, оцеляло добре при социализма (по негова собствена преценка) – не е възможно.Защото ги водят емоциите.
  2.Защото разбират какво им се говори.

 28. 3a Жорката

  Oт 9 клaдeнци вoдa cи извaдил, зa дa oбocновeш “нyждaтa” oт oтeглянeто нa Kостов. Ho aлтepнaтива нe прeдлaгaш, нито oбяcнявaш каквo щe cпeчели дяcнoтo aкo ce oттeгли най-oпитният дeceн политик. A e мнoгo пpocтo: cтpaнатa e в кpизa, Kостов двa пъти я e вадил oт кpизи. Hиe cпeшнo тpябвa дa го нaзнaчим да yпpaвлявa дъpжaвaта, a нe caмo дяcнoтo. 3нaм, чe тoвa нямa дa cтaнe, зaщoтo вcичкатa ченгecapcка мaшинеpия e cpeщy нeго, нo тoй дoкaзa, че и кaтo oпoзициoнep e цeнeн. Ocoбенo пък ако cлeдващoтo прaвитeлствo e нoвo издaниe нa тpoйнaтa кoaлиция c прeмиep Гоцe.

 29. Чудесна статия. Г-н Инджев, зарадвахте ме с анализа си на “кухото понятие харизма”. От известно време съм й набрала на тази глупава дума. Да се гласува на принципа имат ли кандидатите “харизма” или не е политически безотговорно, политически нерелевантно и, бих казала, престъпно.
  А първият коментар под статията, на Жорката(който твърди, че излага “АРГУМЕНТИ И ФАКТИ”, мили Боже) идеално подкрепя една от тезите и служи за илюстрация към нея.

 30. Може би в случая е най-уместно лично човекът-харизма бб да назначи някой тежко-артилерист/ка от неговите, че да си лика-прилика и много да си се имат като дойде време за гласуване в парламента. Така ще си дойде всичко по местата. Той премиер ли е, или лукова глава, че някой да му противоречи?

 31. 05.10.2003г., bTV „В десетката“- първо интервю на Иван Костов след две годишно мълчание

  Иво Инджев: г-н Костов, ако използвам терминологията , която смятам да приложа днес в интервюто, за да можете да отговорите пряко на въпросите , които досега са Ви задавани, та да използвам терминологията, употребявана често и в медиите, една от думите , които беше употребявана за Вас, е, че сте си наложили омерта. защо сега я нарушавате?

  Иван Костов: При иизвестна доброжелателност може да се каже, че съм мълчал от 800 дни толерантност. Истината е, че бях много изтощен от управлението, че чувствах голям спад на силите си.

  Иво Инджев: Да смятам ли, че това е отговорът на въпроса, който ви се задава и досега не е получил реакция от ваша страна, дали сте гузен за това, че сте изгубили изборите и за това мълчите?

  ИВАН КОСТОВ: АЗ НЕ МОГА ДА СЕ ЧУВСТВАМ ГУЗЕН, ЗАЩОТО НИКОЙ ЧОВЕК НЕ СЕ ЧУВСТВА БЕЗ ВИНА ВИНОВЕН. АЗ СЪЩО НЕ СЕ ЧУВСТВАМ. МНОГО ОБВИНЕНИЯ СЕ ОТПРАВИХА . НАСКОРО ДАЖЕ ЧУХ ЕДНО ОБВИНЕНИЕ ОТ БИВШ СЛУЖИТЕЛ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, КОЙТО ТВЪРДЕШЕ, ЧЕ СЪМ СОБСТВЕНИК ДОРИ НА ТАЗИ ТЕЛЕВИЗИЯ. ТЕЗИ ОБВИНЕНИЯ СА РЕПРОДУЦИРАНИ МНОГОКРАТНО. ТЕ НЕ МОГАТ ДА МЕ НАПРАВЯТ НИТО ГУЗЕН, НИТИ ПРЕСТЪПЕН. ОТВОРИХА МНОГО РАБОТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ. ПРОКУРАТУРАТА, ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИЦИЯ, ВСИЧКИ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ НА ДЪРЖАВАТА ПРОВЕРЯВАХА ВСИЧКИ СИГНАЛИ, КОИТО ИЗЛИЗАХА. ПРОВЕРИХА …МНОГОБРОЙНИ ЛИЦА, ИЗВЪРШИХА КОНКРЕТНИ ПРОВЕРКИ, НАСРЕЩНИ РЕВИЗИИ, БУКВАЛНО НА ВСЕКИ СИГНАЛ, КОЙТО МЕДИИТЕ ПОДАДОХА, И НЕ НАМЕРИХА НИЩО, ЗАЩОТО НЕ Е НАРУШЕН ЗАКОНЪТ. СЪЩОТО ПРАВИ И ПРЕЗИДЕНТСКАТА КАНЦЕЛАРИЯ. НЕЙНИЯТ ЮРИДИЧЕСКИ ОТДЕЛ ПРАЩА ПРОВЕРКИ ПО ВСЕКИ СЛУХ ЗА УКРИТИ МОИ ИМОТИ И ТЕ МЪЛЧИ, ОЧЕВИДНИ НИЩО НЕ НАМИРА. НЕ НАМИРА, ЗАЩОТО НЯМА.

 32. Иво Инджев: Това е може би отговор на репликата по Ваш адрес, че сте бос на мафията в България?

  Иван Костов: Видя се, че не съм бос на мафията. Аз мисля, че се видя и това, че не съм присвоявал милиони , както ме оклевети Георги Първанов, като семейство.

  Иво Инджев: Ако продължа логиката на този разговор сега, знам какво следва в обвинението срещу Вас- може би лично не , но Вашата съпруга с нейната фондация?

  Иван Костов: Да. ТЯ СЪЩО БЕШЕ ПРОВЕРЕНА. Моята съпруга, моите дъщери, всичко беше проверено. Аз още веднъж ще кажа, защото се проявява известен САДИЗЪМ към семейството ми. Извинявам се за силната дума, но Милен Велчев с голословни обвинения изпрати малката ми дъщеря в болница, когато беше бременна, и то на два пъти

  „В десетката“ 05.10.2003

 33. Иво Инджев: Да, но когато Вие направихте промените във Вашия кабинет по средата на мандата, много критики бяха насочени към Вас, че не сте казали точно защо, т.е. тогава сте мълчали, сега мълчахте след изборите . Има ли връзка между двете неща?

  Иван Костов: Аз се надявах, че времето ще изясни защо са направени тези промени и то донякъде го стори. Господин Методиев беше освободен по искане на Демократическата Партия. Господин Гоцев, защото стана конституционен съдия. А Бонев и Бакърджиев излязоха от СДС, защото влязоха …всъщност уж създадоха партия, а фактически влязоха в партията на един изгонен от България руски мафиот. За останалите мога да кажа сега още един път, защото аз съм го казвал, че в една или друга степен те загубиха моето доверие като политици и като администратори или поеха отговорността за сериозни неудачи и грешки в техните екипи.

  “ В десетката“ 05.10.2003

 34. Иво Инджев: Ако продължа обаче Вашия начин на разсъждение, Вие хванахте бика за рогата с казуса „Бриго Аспарухов“, някакъв си, ако използвам Вашия термин, който вие употребихте по отношение на други фигури досега. Беше ли това достатъчно голяма провокация за Вас, за да проговорите в публичното пространство?

  Ивна Костов: Беше много голяма провокация. Аз искам да обесня защо. Нито един министър-председател на Република България, подчертавам на Република България , не е имал между себе си и специалните служби посредници. Бригадир Аспарухов ще играе ролята на посредник. Но какво значи да посредничиш на информацията от специалните служби? Това означава да четеш информацията, да я декодираш, да вадиш от нея оценките и изводите. Но с какъв код Бригадир Аспарухов- курсантът и завършилият школата на КГБ, ще дешифрира тази информация? ТОЙ Е ОРЪЖИЕ БРИГАДИР АСПАРУХОВ, ОРЪЖИЕ, БОЙНА МАШИНА, АВТОНОМНО ЗАДЕЙСТВАЩА СЕ БОЙНА МАШИНА.

  Иво Инджев: Автономно, но не командвана от някой друг?

  ИВан Костов: ТОЙ МОЖЕ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ДА СТОИ НЯКЪДЕ ПОД ПРИКРИТИЕ И ЩЕ СЕ ЗАДЕЙСТВА , ЗАЩОТО НЕГОВАТА ПРОГРАМА Е ДА СЪБАРЯ ДЕМОКРАТИЧНИ ПРАВИТЕЛСТВА, ДА САБОТИРА ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ.

  „В десетката“ 05.10.2003

 35. Г- н Жорката, считам че извадките от интервюто с големия български политик Иван Костов спукаха балона на безличните ви обвинения в километричните ви коментари и ги превърнаха в злъчно вряскане на папагал, който се опитва да покаже какво са го научили посткомунистическите архитекти на днешна България.

  КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!

  Извадките от интервюто са иззети от книгата на Найо Тицин – „ИВАН КОСТОВ ОТГОВОРИ“

  IN KOSTOV WE TRUST!!!

 36. г-н Инджев, повтарям написаното, защото ИСТИНАТА трябва да се прочете…

 37. Имигрант, не сте ли разбрал, че колкото и да се повтарят някои истини, за съжаление това не помага! Вече 11, а може би по-точно 12-13 години е задействана цялата машина на службите за унищожаване (не физическо, както преди) личността на екс премиера Костов. Натрапва се непрекънато вината му за всичко! А лъжата повторяна многогодишно накрая се приема от доста хора за истина, за жалост.

 38. Няколко простички въпроса към убедените, че присъствието на Иван Костов в политиката и отказът му да се оттегли от поста Председател на партия ДСБ е основната пречка за обединението на сините:

  1. Как мислите, какъв би бил резултатът от едно допитване до членовете и симпатизантите на ДСБ, кого определят като най-подходящ за Председател и неформален лидер на тази партия и намират ли, че Иван Костов трябва да се оттегли от политиката?
  Не смятате ли, че председателството на Костов ще бъде препотвърдено с категорично мнозинство?
  2. Как мислите ако „старите муцуни” от ръководството на партия ДСБ, во главе с Иван Костов, си подадат оставката и се оттеглят от политиката, има ли шанс тази партия да просъществува и евентуално да отвоюва място в Парламента на следващите избори?
  Не смятате ли, че категоричният отговор на този въпрос е „не”?
  3. Как мислите, при заличаване на партия ДСБ от политическото пространство, за кого ще гласуват на следващите избори бившите членове и симпатизанти на вече несъществуващата ДСБ?
  Не смятате ли, че въпросните 50-200 хил потенциални избиратели ще се влеят в армията на негласуващите, косвено наливайки „вода в мелницата” на уродливи политически формации и преди всичко – на БСП?
  4. Как мислите, щеше ли пропагандната машина на комунягите да хвърли толкова усилия в оплюването и сатанизирането на политика Иван Костов ако неговото лидерство в политиката е наистина пагубно за обединението и изборните успехи на сините?

  Както вече отбелязах, въпросите са прости и очакват прости отговори. Без усуквания и дълбокомудро философско разводняване.
  🙂

 39. Ne e izlishno da se povtaria istinata.
  Az sam v chujbina i interviuto ne mi beshe poznato, razchitam samo na internet da me osvedomiava koi koi e i kakvo stava v Balgaria, za da znam za kogo da glasuvam.
  Ne se umoriavaite da kazvate istinata!

 40. иван Костов мълча четири години за вихрещата се корупция в управлението, а после се обиид на народа че не го избра. Само това мога да кажа.Наистина когато фактите говорат и Боговете мълчат.Бях кратък.

 41. Малка добавак – това че Костов е обиден народа си не си го измислям, тойаме рече че народа не го е разбрал и ще остане като един морален стожер да обоначава пътя.

 42. Да бе, Жорка, само че не каза народа, а хората. И имаше предвид хора като теб.
  🙂

 43. Абе, Жорка, като много знаеш да приказваш наизуст, що не вземеш да дойдеш на някое събрание на ДСБ, да видиш точно кой на кого е обиден!

 44. Жорето да си препрочита текста и поправя правописните грешки.Нищо друго лично.

 45. Костов каза,че няма да се връща назад,аще остане като стожер на апарата на СДС.

 46. Прав си, Жорка. Иван Костов е главен виновник за всичко, за снощното земетресение – също.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.