Агита(р)торът Борисов се провали на червения конгрес

Не слуша гласа на народа др. Първанов и това си е! Ако не се беше откъснал от него в своя свят на олигарсите и голямото лапане на софрата им, можеше да се поучи от названието на една софийска квартална закусвалня на улица „Искър”, наречена „Яж и бегай”! Но не, беше си въобразил, че за него, селското момче, което се покатери ловко по гърба на същия този народ, за да си поживее царски на жълтите павета, обявявайки се за най-успешния български политик на прехода, това не важи. Яде, но не „бега”, представяйки лакомията си за принципна, морална и дори спасителна за БСП позиция.

Битката на Първанов да си върне БСП като тояга за отбрана срещу налитащите кучета от глутницата, която надушва слабостта му и е готова да го разкъса , приключи точно толкова безславно, колкото многократно съм прогнозирал. Никой не може да сготви един червен вожд по-добре от собственото му партийно племе. От Сталин и Хрушчов, до Червенков и Живков, това правило няма изключение!

Излишно е да се анализира предизвестената загуба на Първанов от Станишев на техния партиен конгрес. Но не е излишно да се припомни защо, как и кой се надяваше Първанов да спечели. Не става дума за партийните му другари от най-близкото му обкръжение. За тях е ясно: борят се и те за оцеляването си и не искат да бъдат погребвани заедно с него, за да му служат и в отвъдното по примера на древните владетели, завличайки в гробниците си своите слуги.

Интересно е да се припомни кой беше най-важният рекламен агент на Първанов като основен играч в лявото пространство.Ако не броим изпечените лакеи на големите пари в социологията и журналистиката ( като Валерия Велева, предричаща 70 на 30 процента шансове на Първанов да победи Станишев), най-категоричният и страстен агита(р)тор на кампанията в полза на Първанов беше самият Бойко Борисов. Беше му толкова важно да внуши колко силен и опасен бил Първанов, че го възвеличи в най-звездния си миг: в нощта на изборния си триумф миналата година, когато посочи своя стар познайник от ловните излети и тайните срещи по хотели и вечеринки при ятаци, от рода на руския олигарх Валентин Златев, като главен свой противник. Много преди това обясняваше публично близостта си с Първанов по „класов” признак- припозна го като свой човек, защото също е расъл по улиците, а не по резиденциите на ЦК на БКП, като Сергейчо. И стигна дотам още на учредителния конгрес на ГЕРБ буквално да забрани на своите слушатели в препълнената зала 1 на НДК да говорят (лошо) за Първанов- една омерта, която и кандидатът за президент Плевнелиев спази стриктно в предизборната си кампания.

Борисов и Първанов се бяха разбрали да си поделят порциите като двама добри сътрапезници, които се харесват, но играят американски кеч с фалшиви тръшкания на терена заради примитивната публика, готова да се „кефи” на това мазно лицемерие.

Ето какво повтори два дни след изборите пред Би Ти Ви Бойко Борисов, посочвайки кой трябва да бъде припознат като истинския властелин на лявото в България:

Би Ти Ви
1 Ноември 2011 година

Първанов и Доган са единствените двама играчи в център-ляво, които са “класа” и са му конкуренция.

Първанов вече е успял да събори Станишев чрез изборната загуба.

“През тези 20 години има двама играчи в центъра и в ляво, които са класа и всеки, който ги е подценил, е бил тежко бит”.
“Всички останали много искат да приличат на тях. Особено в дясно. Но са далеч от техните резултати и ще обясня защо. Защото те пак постигнаха целите, които предварително си бяха задали”, каза премиерът, който обаче, както се вижда, не постигна целта си да вкара в лявата кошара опитомителя на вълци, за какъвто се има самият Първанов.

Каквито и да са делегатите в червеното стадо, те все пак знаят, че Първанов е опитомил един единствен вълк, но е оставил десетки окървавени вълчи трупове по пътя си, когато за неговото убийствено хоби работеше президентската преторианска гвардия и местните велможи, организатори и съучастници в неговите касапници.

Ако някой се съмнява, че при тази размяна на любезности има пълна взаимност, мога да цитирам многократните комплименти на Първанов към Борисов като към онзи титан, с когото самият той, другият титан, може и трябва да се бори. И си го каза отново откровено на този конгрес: „Със съжаление и завист гледам как Борисов тегли като локомотив ГЕРБ”, каза той от конгресната трибуна, привиждайки отново себе си като човека с „чисто лице и ръце”, способен да пребори с онзи, с когото са се разбрали за пехливанския мач.

“Голямата битка с Борисов и Цветанов е битка на територията на морала и ние трябва да си дадем сметка имаме ли лидерите, които с чисто лице и ръце могат да се изправят и да водят тази битка”, препоръча себе си Първанов вчера вече с отчаяние на разобличен лицемер, който при това развява знамето на морала в неморалната заменка, която тайно е договорена между него и Борисов.

По този повод в. „Труд” се пита днес:

“Морална победа” или просто страх”? Според “Труд” “за Георги Първанов битката за лидерството на конгреса на БСП приключи, преди да е започнала. Край сложи сам той. Залата го аплодира. За масовата публика ходът му бе неочакван. За поддръжниците му – успешен. “Същински” стратег, измислил хитър начин да отнеме моралната победа на Сергей Станишев.За противниците му – ход на страхливец, който е разбрал, че ще загуби и не може да го понесе.Ако Първанов отне нещо на Станишев, то това е триумфът. Но не е и победата. Защото като опитен политик трябва да е наясно, че лидерство се печели в битка. Иначе защо води войната толкова месеци? Бившият президент не е заровил томахавката. Но сега, даже и да не броим АБВ, вече се знае, че се отказва преди финала”

“Стандарт”, чийто собственик Батков е сред орденоносците на Първанов и му предричаше „обръщане на мача” до последния миг преди конгреса, описва така атмосферата на конгреса:

„Преди неочакваната развръзка конгресът бе скован от ледена епоха. Напрежението можеше да се разреже с нож. Станишев и Първанов старателно се заобикаляха и не се поздравиха.”

Станишев може и да е спечелил от личната си победа- за БСП не знам и не ме интересува особено. Но че Борисов загуби солидарно с Първанов спазарения мач за победата над България, това ще става ясно тепърва в обстановка на бюджетен дефицит, липса на икономически алтернативи за реално излизане от икономическата криза и неминуем отлив на популистката вълна ГЕРБ, представяна досега като дясна.

Разпадането на тандема с Първанов ще завлече неминуемо и Борисов. Скачените съдове имат свойството да се оливат при разкачване.

Ако е вярна обаче репликата на Първанов, че Станишев запушва БСП, въпросът е какво се отпушва сега за отприщения процес на преосмисляне на съществуването ( живуркането) на традиционната десница.

И за събуждане се говореше на червения конгрес. Дали пък няма да се събуди за нов живот тъкмо пробитото статукво на разтрогнатия син коалиционен брак?

След прогнозата за провала на Първанов, която се потвърди, си позволявам да мисля, че това ще се случи въпреки (или благодарение на) кривите сметки на кукловодите, опитващи се с каратистки хватки да грабнат насила трите букви СДС. Борисов се провали с хода си с Първанов и в синята интрига го очаква същото разочарование.

22 мнения за “Агита(р)торът Борисов се провали на червения конгрес”

 1. “Борисов и Първанов се бяха разбали …”
  Чудя се дали тази уговорка е вече неактуална или за нея ще има и нов шанс. Примерно след изборите – БСП получава не съвсем задоволителни резултати, примерно втори, но с разлика. Разбира се Станишев е обявен за провал, гоце изпълзява от дупката, а Борисов припомня, че той се е заричал, че не може да прави коалиция с БСП, но само с това на Станишев, а с БСП на Първанов няма проблеми.

 2. Тук имате едно гениално прозрение,
  че скачените съдове се разливат и оливат при откачване!!!!!
  Дано Господ да Ви дава здраве търпение и дълъг живот защото ще дойде друго време:Колкото и да е безинтересно за републики на своя диамантен юбилей британската кралица е курдисала от дясно Симеон II и отляво Михай I. И оливане и олевяване до 5-6 години ще опре до Плевнелиев за яда и на самия Борисов.

 3. Всичко е точно както е описано в статията Ви.
  А за битката на “Територията на морала”?
  Кирил Добрев – контрабандист
  Румен Овчаров – Р. Овч.
  Румен Петков – Галеви и др.
  Корнелия Нинова – лобист.
  Петър Димитров – Троянски кон
  Случая в Сливен – няма нужда от коментар.
  НСО – няма нужда от коментар.
  Белчин баня – няма нужда от коментар.
  Апартаментите – няма нужда от коментар.
  Фирмите на синовете му – няма нужда от коментар.
  И други.
  Първанов да говори за морал?!?!

 4. P.S. А горкият Станишко до сега е съгрешил само с др. М. Йосифова. Но той не е виновен. Явно дамата ги умее тези неща.

 5. Партньорът по белот на Бойко Борисов, Христо Стоичков прогнозира, че Първанов ще победи Станишев, така както той е победил германците на световното по футбол. Вярно е, че навионалният отбор на България по футбол победи германския отбор. Но българите победиха с игра срещу Германия, а не с доноси, клевети и задкулисни игри, като искаше Първанов.

 6. Браво гостодин Инджев много точно статия – мъжеството се доказва в биттка пък ако загебиш загубиш. Преди няклок месеца по подобен повод рязко ми падна мнението за Медведев – ама събирал едваъ 35-42 процента путин щял да го отвее. Бе ти се изправи да те видят че си мъж, пък нека те отвее.Същата работа и тук – четири месеца Първанов ни опява колко е лош Станишев и като видя че не може да го бие се отказа.Путьо.
  Ще приведа думите на Т.Дончева от На четири очи – Първаново 10 години работи за да утвърди Станишев, ако сега 10 годин трябав да го маха го съжалявам…

 7. Блестящо! Няма какво повече да добавя. Прави ми обаче впечатление, че първата договорка повлича крак и за следващите, които явно (ще)са много тежки – протестът “за” строителството на “Белене”…

 8. Морал в България,и къде е това животно?
  БСП с ВМРО ще иска строителството на АЕЦ Белене да продължи,подкрепа на протестантите загрижени и КНСБ.Морал айде моля ,всички са от една партия на парата,дето това нещо “морал” е само за украшение!
  Леви ,десни средни,последни “граждани и гражданки борбени” ,царедворци,всичко в една кофа боклук,само боклук мършав!
  Енергетични!
  http://www.bivol.bg/mason-delian-dobrev.html
  Мила Родино за теб добро или нищо!Боже що мъка мъчиш ,та не приключваш това пропаднало племе!

 9. В интересно предаване по една от немските телевизии научих, че интелигентните хора използват по-малка част от мозъка си, за разлика от неинтелигентните. Причината е в това, че на първите им трябва много по-малко време да разберат нещо и вземат бързо правилното решение. При вторите – обратно, мислят, мислят, мислят и въпреки всичко, често тръгват към грешни изводи и решения.
  Г-н Инджев, чудесен анализ с обнадеждаващ финал!
  “Борисов се провали с хода си с Първанов и в синята интрига го очаква същото разочарование.”
  Хубавото е, че ви вярвам, а и аз самия мисля като Вас.

 10. Нека и аз да кажа, като тези преди мен своето БРАВО и БЛЕСТЯЩО за статията на г-н Инджев. Тя показва още че кукловодите се издъниха и с “хитрия” ход,с който целяха да притъпят остротата на статиите на автора на този блог, атакуващ почти всеки ден поставените от тях на властови позиции марионетки.Имам предвид обаждането на ББ по телефона лично на Иво Инджев за да му съобщи за решението на правителството за АЕЦ Белене.

 11. Лошо архарю Първанов! Много лощо!!!!

 12. Едно не мога да разбера при Първанов. Как толкова нискочел човек, с биография на ортодоксален комунист може да има такова високо мнение за себе си и то в областта на морала. Всички лупинги, които направи през тези 20 г., за да се “докопа” до властта, според нормалните хора бяха аморални.
  Много ми хареса предложението на Огнян Минчев, Б.Б. да го направи шеф на Ловно-рибарския съюз. Ако му се направи такова “предложение, на което не може да откаже” би трябвало да приеме, защото обкръжението му от олигарси ще го зареже, имайки неговия морал. Първи вече го направи “свинарът” от Пловдив.

 13. Подобни статии трябва да влизат незабавно в учебниците по история.

  Анализът на действителността е по-важен от битката при Анхиало. От него зависи бъдещето.

 14. Господин Инджев, може би Ви прави впечатление неделното изказване (изцепка) на Борисов. Относно Доган. Без да взимаме под внимание личните и междупартийни отношения, такова изхвърляне (че миришел на джибри) открехва за масовата публика образа на силно изнервен човек.
  Това, че има голяма опасност наистина Борисов да не завърши мандата си, той го дължи единствено на своето безотговорно и некадърно управление, натежало от безброй зависимости от бивши и настоящи негови авери. Това няма как съветниците около него да не са му казали вече, но … замерянето с обидни думи към друг политически субект (който и да е той), това вече говори много.

 15. Кеф! Страхотен кеф! Ама всичко точно, та точно. А най-хубавото е “Никой не може да сготви един червен вожд по-добре от собственото му партии но племе”. Ама вярно, бе! Вижте какво каза Иван Костов в този смисъл: “Аз не искам да ме слагат на една плоскост с Георги Първанов и Доган, но тук ще сложа точка. Много недостойно е да се атакуват лидери, които са изгубили своето влияние”. Е, ние не сме толкова велики като Костов и можем да се побъзикаме за удоволствие с Гоцката. Няма да забравим толкова лесно, че той беше основния проводник на руските интереси и радетел за поробването на Родината. Най-голямото “постижение” на ДС в официалната политика е пласирането на Гоце на най-високия пост в държавата, откъдето той непрекъснато се опитваше да я продаде на руснаците, дори срещу благосклонната усмивка само на неговия кумир и повелител таваришч Путин.

 16. Щях да пропусна за ВЕЩИЦАТА НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ валерия велева. За да прогнозира 70 къмто 30 в полза на Гоце, дали защото си е празноглава, или си е в традиционна обслужваща поза?

 17. Доживях да видя смачкан фасона на Гоце! Голям кефффф!
  Останалото са подробности :))
  р.с. Мисля, че от Русия с любов му смачкаха мутрата!

 18. Борисов и Първанов се бяха разбрали да си поделят порциите като двама добри сътрапезници, които се харесват, но играят американски кеч с фалшиви тръшкания на терена заради примитивната публика, готова да се „кефи” на това мазно лицемерие.
  Браво, точно в десетката!

 19. Иво,
  Моите най-искрени почитания и за тази статия!!!

 20. Браво, но за съжаление, какво от това

 21. На Станишев тепърва му предстои да усети жилото на батко си.Отмъщението на накърненото его.

 22. Моето мнение е без значение,мисля че нито Станишев нито Първанов имаха моралното право да се кандидатират за този пост,но ние не сме демократична държава и всичко е възможно,за съжаление,а г-н Инджев е напълно прав!Статията е много хубава,почитания!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.