Кюлчета влачат, диря няма

Ядрената мафия граби, но никой „не забелязва”.

ГЕОРГИ КОТЕВ

Проектният живот (ресурс) на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй” е 40 години, а не както сега ни лъжат – 30! Защо ядрената мафия скрива цели 10 години от наистина реалния проектен живот на двете мощности? Нека видим! Прилагам статия във в-к „Дневник“, от края на 2003 г., където това е заявено от шефове на централата:

АЕЦ “Козлодуй” вложи 289 млн. лв. в модернизацията на пети и шести блок

Цитат: „Прогнозната цена на мерките до 2006 г. е 491 млн. евро, като 356 млн. евро са от заеми. В резултат на модернизацията срокът на експлоатация на реакторите ще бъде удължен с 15 години над проектния ресурс, който е 40 години.“

Така излиза, че в резултат на предишната модернизация ресурсът на блокове 5 и 6 се е увеличил до 55 години! Но не би. Вместо това сега занижават истинския проектен ресурс от 40 на 30 години и освен това „забравят“ за вече увеличения ресурс с още 15 години! Така на практика излиза, че ефектът от похарчените тогава около 500 милиона евро е ОТРИЦАТЕЛЕН и сега трябва да се „усвоят“ нови минимум 250 милиона евро, за ново „удължаване“ на ресурса на съоръженията.
А ето и доказателство за късата памет на в-к „Дневник“, който миналия месец пусна следната „новина“:

Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на блоковете в АЕЦ “Козлодуй”

Цитат: „Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на пети и на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и опция за допълнителна работа с още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро. Това съобщи директорът на атомната централа Александър Николов, цитиран от БТА.
На 19 април беше подписан договорът за оценката на двата блока, чийто експлоатационен период приключва съответно през 2017 г. и 2019 г.“

Справка. 5-ти блок е въведен в експлоатация през 1987-ма година, а 6-ти през 1991-ва. (Това може да се провери в сайта на централата: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=about_aec&p1=company_history) Посочените в статията години сочат 30 години проектен живот на 5-ти блок и 28 години за 6-ти. А сега де!?

Сега, след като фактите са пред вас, сами би следвало да можете да си отговорите на въпроси от рода: За какво всъщност са похарчени 500-те милиона евро в периода 2003-2006 години? Защо ви лъжат за истинския проектен ресурс на блоковете в Козлодуй? За какво ще бъдат похарчени новите минимум 250 милиона евро, в близките няколко години? Ще има ли още нови „модернизации и удължавания” на проектните ресурси на мощностите в близките 5, 10, 15, 20 и т.н. години и по колко стотици милиони ще струва всеки път това? И още много подобни бих могъл да формулирам, но и вие самите бихте могли да го сторите. Просто дайте воля на въображението си и съм сигурен, че няма да сгрешите.
Не пропускайте и да се замислите, защо „демократичната” българска преса се прави че не забелязва толкова очевадни факти, за гигантски грабежи? Защо нито един български „демократичен” политик също „не забелязва”, за какво всъщност се използва АЕЦ „Козлодуй”? Кои от тях са най-върлите привърженици на тези „модернизации и удължавания”? Аз ли да ви ги посоча поименно или сами ще се досетите? Същите тези „медии” и „политици” вече в продължение на години отказват съдействие по разкриването на далаверата с използването на експериментално ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”! Примерите за това са безброй, но аз ще се огранича със само два, пресни и актуални.
Преди няколко дни „демократичният и обективен” в-к „Дневник” пусна материал със заглавие „Компанията за VII блок на “Козлодуй” е създадена”. Аз пуснах по-горния коментар, за „модернизациите и удължаванията”, във форума под статията под №35. След по-малко от 10 минути статията беше свалена, както от карето „Най-важните новини”, така и въобще от титулната страница на електронното издание! Същият вестник преди време ми беше наложил едномесечна забрана да коментирам във форумите му, защото в средата на февруари коментирах как собствениците му са получили 3 милиона лева от фондация „Америка за България”, за да рекламират строителството на 7-ми блок и удължаването на живота на действащите два в Колзодуй!
Миналата година (2011), в края на месец април, съвсем случайно, на софийско кръстовище, срещнах депутата от европейския парламент Владимир Уручев, от ПП ГЕРБ. Заговорих го. Ние се познаваме от години от АЕЦ „Козлодуй”, но никога не сме работили заедно. Причината е, че аз винаги съм работил на блокове 5 и 6, а той на малките, от 1 до 4. По време на краткия ни разговор той не можа смислено да ми обясни, защо до сега не е взел отношение по повдиганите от мен от години обвинения за грамадански и свръх рискови злоупотреби и престъпления в АЕЦ „Козлодуй”. Вместо това набързо пожела да си разменим номерата на мобилните телефони и обеща да се обади в най-скоро време, за да обсъдим фактите и аргументите. Мина повече от една година, но той все не се обажда! Вместо това миналата седмица научихме, че същия „политик” е назначен за консултант, на новия изпълнителен директор на АЕЦ-а! Как се нарича това, решете сами!

44 мнения за “Кюлчета влачат, диря няма”

 1. Задача по ядрена аритметика за начинаещи:
  Преди 10 години даваме 500 млн. и удължаваме живота на 5 и 6 реактор от 40 на 55 години. Сега искат да дадем нови 250 млн. “минимум”, за да удължим същия проклет живот на 5 и 6 блок от 30 (sic) на 50 (sic) с опция за още десет. В задачата се пита след 10 години от колко години на колко ще удължаваме и за колко млн. минимум. За първите трима решили задачата – от АЕЦ ще има награди – луксозно издание на Винету!

 2. Вижте на каква статия попаднах:
  Покъртителна хипотеза на Григор Лилов за убийството на Мирослава. Има връзка между амфетамините в Перник, Мирослава и Мишо Бирата.————-
  http://news.zapernik.com/353380.html

 3. Уважаеми г-н Котев,
  преди известно време бях чел, че е хванат крадец, откраднал цигари и алкохол от улична лавка. Кражбата е била на стойност не повече от две-триста лева. Крадецът – ром, получи три години ефективен затвор! Човека няма лоби, не дава комисионни, няма чадър, няма вятър, няма облаци. Там правосъдието е без-ком-про-мис-нооо!
  Това се казва кражба, престъпление, безобразие, липса на морал и т.н.
  Това, за което Вие съобщавате – двеста милиона, петстотин милиона се води, като… “статистика”, за която в България все-още не е осъден никой. Това е разликата между 300 лева и 3оо ооо ооо €.
  Последното доказателство, за “демократичноста” на вестник Дневник, беше изхвърлянето на поредния, критикуващ ББ публицист Любослава Русева.
  От този момент, наречения от “лошите” хора с прозвището “Тиквата”, титан на мисълта, заема ежедневно, почетно място в добрите новини, на първа страница, на този последен, “демократичен” вестник.
  Както се вижда броя на “битите” журналисти се увеличава. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се заменят по двадесет небити, за един бит! В този ден, кражбата на триста лева ще стане статистика, а на триста милиона – тежко престъпление!

 4. ЗАКОН
  за ратифициране на гаранционни споразумения по заеми, отпуснати на “АЕЦ Козлодуй” – ЕАД, за финансиране на Програмата за модернизация на 5-и и 6-и блок на “АЕЦ Козлодуй” – ЕАД
  (Обн., ДВ, бр. 101 от 12.12.2000 г.)

  Чл. 1. Ратифицира Гаранционното споразумение между Република България, представлявана от правителството на Република България като гарант, и Европейската общност по атомна енергия като заемодател по заемно споразумение до 212 500 000 евро от 29 май 2000 г. между “АЕЦ Козлодуй” – ЕАД, “Национална електрическа компания” – ЕАД, и Европейската общност по атомна енергия, подписано на 29 май 2000 г.

  Чл. 2. Ратифицира Гаранционното споразумение между правителството на Република България за и от името на Република България като гарант, Ситибанк интернешънъл ПЛС като заемодател и агент и Експорт-Импорт Банк ъф ди Юнайтид Стейтс по заемно споразумение до 76 639 694 щ. д. от 10 юли 2000 г. между “АЕЦ Козлодуй” – ЕАД, Ситибанк интернешънъл ПЛС като заемодател и агент, Ситикорп Норт Америка ИНК като координатор и Експорт-Импорт Банк ъф ди Юнайтид Стейтс, подписано на 10 юли 2000 г.

  Чл. 3. Ратифицира Гаранционното споразумение между Република България и Експорт-импорт банк на Руската федерация по заемно споразумение между “АЕЦ Козлодуй” – ЕАД, “Национална електрическа компания” – ЕАД, и Експорт-импорт банк на Руската федерация от 26 октомври 2000 г. до 80 000 000 щ. д., подписано на 26 октомври 2000 г.

  Законът е приет от XXXVIII Народно събрание на 29 ноември 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  Вижте през коя година са ратифицирани тези гаранционни споразумения и си спомнете, кой беше на власт, с пълно мнозинство в парламента. А сега се опитайте да си спомните, кои са днешните политици, които най-упорито ни убеждават в необходимостта от поредното “удължаване” на проектния ресурс на блокове 5 и 6, в Козлодуй. Ако жабележите някаква връзка може да решите, че е случайна?

 5. Уважаеми г-н Котев,
  Не сте прав – диря има. Написали сте я с Иво Инджев и е оформена в книга, която прочетох с интерес.
  Проблемът с липса на реакция в медиите е ясен, но не толкова ясно е защо хората не се замислят над такива елементарни трикове за източване на хазната. Само когато народът излезе от любовния си период с Бойко, само тогава ще се разбере каква е цялата сметка; до тогава ще ни залъгват с магистрали и тунели.
  На Ваше място, бих писал до ЕК, с копия до сериозните европейски вестници, “Файненшъл таймс”, “Хералд Трибюн”. Всичко друго е без значение в Республика Болгария.

 6. По повод коментара на Ралица Ковачева: като се сетя, че безброй пъти съм бил участник (потърпевш, разбира се) в подобни пазарлъци – “ти нали ми даде пет лева, аз миналата седмица нали ти върнах три лева? е, дай ми сега останалите два, които ми дължиш”….а днес, понеже съм свободен след дежурство, ходих да си върна рисайвъра за цифрова телевизия, защото съм си купил погрешния. Човекът в събота изрично ме попита за кабелна дигитална ли, аз казах нее, не за кабелна. Той взе днес обратно стоката, подписа формуляр за връщане на парите и дори не погледна в кутията дали съм сложил всичко вътре. Миналата година си купих колело, 26-ца и сестрите се скъсаха да ми се смеят, че не пасвало на ръстта ми. След четири дни отидох и върнах колелото под предлог, че ми е малко. Никой не ме попита що не съм гледал на време, само го поогледаха за повреди.
  Това, за което става дума, се нарича морал. Не става въпрос за мошеници-мафиоти и горките-потърпевши. Когато потърпевшите са седем милиона, а мошениците една шепа хора, не се връзва сметката някак си. Милионите изглежда вярват дълбоко в себе си, че моралът е “вратник у широко поле и сама улавите минуват през него”. Иначе биха оказали отпор и контрол на “лудите, дето ядат зелниците, щото има кой да им ги даде”. В масата от седем милиона са малко изключенията като нас – ти, аз, Иво Инджев, Георги Котев 🙂

 7. Този линк няма общо с ядрената тема, но понеже ключовата дума “мафия” е обща го давам тук. Ако дори само част от това е вярно, нещата наистина са страшни
  http://news.zapernik.com/353380.html

 8. Къде в цялата тази смрад се ситуира фигурата на оня мушмурок, дето казват, че бил Главен Прокурор на Републиката?!

 9. Добре приповдигнат въпрос/и/!!!!
  С това “удължаване на ресурси” работи и “авиацията” НИ… Кюлчета с тонове се извлачиха за да си удължат ресурса срещу заплащанЕ, терени от уж “военни заводи” се раздадоха …. важното е че в парламента има сили, които си взимат заплатата за да защитят интереса СИ… А президента НИ ни каза, че чул как Б.О. ни се възхищава… И аз съм въз….хейтен…!!!

 10. Въпросът, който поставя Георги Котев е повече от сериозен. Мисля, че отговор дължат поне две правителства- на И. Костов и Симеон Сакскобургготски. Заемите са изтеглени от първото, а парите, вероятно в по-голямата си част, са използвани от второто. Участва ли в далаверата “Уестингхаус”? Това е тема за голямо журналистическо разследване и евентуалните отговори на политиците ще определят отношението на много десни избиратели (включително и моето)към тях.

 11. Уважаеми г-н Котев,
  предварително се извинявам за неосведомеността си, но бих искала да знам каква е ползата на, доколкото знам, американска фондация да лобира за руски проект.
  Благодаря на Вас и на г-н Инджев, че ми позволява да се възползвам от неговия блог.
  Поздрави и успех.

  Евдокия Пелова

 12. Загадка 1 Четейки за преживяванията на Г.Котев в Брюксел, описани в “Ядреналин”, си мисля, че ЕС е само синя завеса, украсена със звездички, зад която около 40 хил. си живеят сносно.
  Загадка 2 Как така еколози се обявяват контра шистовия газ и про атомната енергия?
  Загадка 3 Къде е краят на загадките?

 13. До Евдокия Пелова.

  Въпросът Ви е повече от правилен и уместен, г-жо Пелова. НО фондация “Америка за България” не лобира за руски проект. Погледнато незадълбочено наистина човек може да се заблуди, че се случва нещо подобно, НО това не е вярно. Въпросната фондация лобира, или по-точно дава пари за лобиране, в полза на американски компании и по-точно за “Уестингхаус”. Въпросната компания от десетилетия се опитва да пласира свое ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”. Те вече направиха един неуспешен опит на същият тип реактори в АЕЦ “Темелин”, но не са се отказали да опитат и у нас. Но не само чрез горивото, а също така и с други видове оборудване. Имат реализирани “проекти” в България и не без основание се надяван на нови.

  До Николай.

  Да, “Уестингхаус” са замесени. Ето изявление на премиера Борисов пред парламента, от 27 май 2011 г.: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/27/1096113_borisov_uestinghaus_shte_dostavia_iadreno_gorivo_za/

  Цитат: “Днес ще бъде подписано споразумение с американската енергийна компания “Уестингхаус” за доставка на ядрено гориво. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол.”

  По-малко от месец след това: http://www.dnevnik.bg/biznes/2011/06/13/1105593_borisov_s_areva_i_uestinghaus_triabva_da_spasim_aec/

  Цитат: “Меморандумите, които Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписва със западни компании от ядрената промишленост, трябва да гарантират по-дълга експлоатация на АЕЦ “Козлодуй”, тъй като “рискът за пети и шести реактор е огромен”. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който днес присъства на подписването на меморандум за разбирателство между БЕХ и компанията “Уестингхаус “, част от корпорацията “Тошиба”.”

  В кюпа е и френската АРЕВА и германската Сименс. Ядрената мафия няма националност, политическа принадлежности, нито пък скруполи!

  До Veselka

  Краят на загадките ще настъпи в един много трагичен момент. За съжаление!

 14. Г-н Котев, хайде да прочетем кого обвинявате в коментара си под основния текст и точно в какво?
  Заключения с подхвърлени жокери са равносилни на алабалистика…

 15. Ще си позволя да прибавя към коментара на veselka, като се огранича до “Загадка 1”. Дано да греша, но имам чувството, че г-н Котев е Дон Кихот, който се бори с вятърните мелници. Чувството ми е подхранено не от книгата “Яденалин” (която ме чака в България), а от пресконференцията, която той даде заедно с г-н Инджев (преди две години по българска ТВ, ако не ме лъже паметта). Още тогава г-н Котев беше пределно ясен в това, че е алармирал за ядрената мафия освен българските и европейските институции и не е получил отговор. С този въпрос обвързвам тенденцията, която бе изтъкната в едно руско ТВ предаване, след като включи от Брюксел и италиански евродепутат: че страните от Западна Европа все повече протягали ръце за помощ към Русия. Повече от очевидно е,че днес повече от всякога ни е необходимо дефиниране и отстояване чрез действане на българските национални интереси.

 16. Към realist:

  Да боже да се чуе мнението да държавата, която би трябвало да защити интереса на обществото от ядрените хиени…

  Освен това “другото” мнение доминира 99,99 на сто в българските медии, където не се чува никак мнението на критиците на ядрената енергетика- до такава степен, че НИТО ЕДНА медия, не прочете книгата и не покани ( хайде не мен, но) Георги Котев. Ако не броим Асенон Григоров в БНТ, който е всъщност редактор на книгата “Ядреналин” и беше единственият човек, запознат подробно със съдържанието й, когато ни отдели няколко скъпоценни минути, за да изрази съмнение по някои от тезите на авторите- така че не можете да се оплачете от липса на “друго мнение”.

 17. Честит Рожден Ден, Ваше Преосвещенство. Не спирайте да ни радвате!

 18. @ REALIST:
  В качеството на специалист от коя област на науката се изявява “другарката” НОРА СТОИЧКОВА?
  Какъв е специалният й образователен ценз, производственият и ръководният й опит?
  Защото правят впечатление самочувствието и апломба, с които си позволява да бомбардира масовия и колебаещ се поради липса на подготовка и познания читател.
  Иначе погледнато писанието й е микс от откровенни лъжи (като тази на Р.Овч. за 200-та милиарда),взаимноизключващи се твърдения, вопиюща некомпетентност и куп нахвърлени стойности, неподкрепени от каквито и да било аргументи.
  Пропагандният тон впечатлява с безочието и нахалството си, сякаш “другарката” е говорител на истината от последна инстанция, нетърпяща възражения.
  Един РЕАЛИСТ, комуто не са чужди елементарната логика и самостоятелното мислене, не би трябвало да се нуждае от коментар “кой крив, кой прав”, особено ако си е направил труда да попрочете това онова по темата. Поне за обща култура.

 19. @ REALIST
  Статията е пълна с фалшивикации. Нито дума за това какви са ни потребностите и колко бихме могли “да изнесем”. Това изнасяне не случайно е в кавички, защото от него печелят разни износители, а не държавата. И няма нито дума за това като не е натоварена една мощност, колко спада себестойността и какво става в такъв случай с цената. А тя расте за да се покрие по високата себестойност. Значи никаква евтина енергия, а точно обратно – скъпа. Но такъв разчет няма. Не се споменава нито дума и за разходите за изграждане на хранилище за отпадачното гориво. А как се строи и на каква цена ще бъде, е въпрос който, привържениците на Белене не желайт да дискутират. Защото при сеизмичността на България и разподите за пазене на тези отпадаци за поне 1000 години резходите са милиарди.
  Твърдението за нежеланието на правителството да създаде проектна компания е безподобна наглост. Да питаме защо за 8 години две правителства, на НДСВ и на БСП не създадоха такава компания? Но по този въпрос мълчите. А истината е, че дори опити да се създаде помощно акционерно дружество на привържениците на проекта, не привлече ни един леви нито един готов да бъде акционер за АЕЦ Белене. А това значи само едно, че такива като Нора Стоичкова, са пределно наясно, че проекта не може да дава печалби. Печалбите на строителите ще са гарантирани но след това собственика на централата няма да има с какво да изплаща стойността й освен с повишена и монополна цена на тока. А това повишение ще се изплаща от нас децата и внуците ни. Дори и да се реши след 10 години , че такъв тип – 2+поколение АЕЦ, е морално остарял и трябва да се спре както японските централи. (вече се говори и строи 4то поколение), то пак ще се изплаща чрез данаци направената инвестиция. Затова без празни баламосвания и лъжи с цел да осигурят печалбата на тези дето вече “усвоиха” 1млд от АЕЦ Белене, и драпат за още 12-13млд.

 20. Извинявам се , вместо: “колко спада себестойността” да се чете “когато се покачва себестойността и цената”.

 21. “Кои от тях са най-върлите привърженици на тези „модернизации и удължавания”? Аз ли да ви ги посоча поименно или сами ще се досетите? ”
  Моля да ги посочите поименно.

 22. И аз се присъединявам към въпроса на Mika, смятам, че ако се разплете докрай този проблем, има шанс нашата декорация, пардон “демокрация”, както казва Иво Инджев, да стане по-истинска. Пък ако трябва ще гладувам заедно с вас г-н Котев.

 23. http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%A1%D0%94%D0%A1-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%90%D0%95%D0%A6-%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9-_l.a_i.177999_at.1.html

  СДС настоява за удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ “Козлодуй”. Според “сините” управляващите се опитват да затворят съществуващата централа, за да отворят новата в Белене. Лидерът на партията Мартин Димитров каза, че още преди година е трябвало да започне процедурата по прелицензиране на двата реактора и още не е късно да стартира.

  Проверката, която аз направих, показа, че за срока на действие на реактора на единия блок изтича през 2017 г., а за другия – през 2019 г. Подновяването на лицензите минава през няколко неща. Първо техническа експертиза, при която се взимат проби от реакторите, вижда се какви са критичните показателите, правят се нови инвестиции, които да подобрят качествата на двата реактора. И на база на това се удължава техния живот, обясни той.

  Димитров алармира, че ако тази оценка бъде забавена, това може да причинни преждевременното затварянето на реакторите: И тогава нещо построено, което работи в момента, може да излезе от употреба, защото някой не си е вършил работата.

  Подобни искания от страна не само на Мартин Димитров, но и на Иван Костов могат да се намерят много, от техни медийни изяви през последните 2-3 години. В това свое изявление Димитров твърди неистината, че е “направил проверка”, според която “срока на действие на реактора на единия блок изтича през 2017 г., а за другия – през 2019 г.”, което означава 30 години за реактора на 5-ти блок и 28 – за 6-ти. Но както става ясно от основната статия, която коментираме тук (вижте “Кюлчета влачат, диря няма”), истината е че проектният живот и на двата реактора, респективно блока, е 40 години или до 2027 и 2031 години съответно. Освен това лидерите на СК удобно “забравят”, че предшестващата ги политическа сила ОДС е ратифицирала гаранционните споразумения (2000 г.), за заемите, за модернизацията на 5 и 6 блокове, която вече трябваше да е удължила живота им от 40 на 55 години! Но вместо това живота им е “скъсен”, според проверката на Димитров, и се искат нови 250 милиона евро!!!

 24. Значи според вас ядрената мафия се ръководи от Иван Костов и Мартин Димитров. Благодаря за отговора!

 25. До mika

  Никъде и по никакъв начин не съм казал, че ядрената мафия се ръководи от Иван Костов и Мартин Димитров!!!! Нека се уважаваме и не слагаме в чужди уста свои умозаключения! Аз само показвам факти, както тук, така и в книгата “Ядреналин” (конкретно за Мартин Димитров), които показват тяхната съпричастност към тази мафия, но не и че те я ръководят. Ако те не бяха съпричастни към тази организирана престъпна група, защо тогава до сега не са предприели конкретни действия срещу нея и не са потърсили моето съдействие за това??? Това, че те си приписват “заслуги” за спирането на “най-големия грабеж” в България е също част от сценария за отвличане на вниманието на публиката от истинския проблем, който е в Козлодуй. Само един пример, придружен с прясно видео:

  http://www.novatv.bg/news/view/2012/04/01/28708/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2:-%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B5/

  Ако изгледате въпросното видео, още в самото начало ще видите как Иван Костов показва диаграма с разходите по строителството на АЕЦ “Белене”. В тях той включва и средствата за бъдещото временно и постоянно съхранение на отработилото ядрено гориво!!!! Смея да Ви уверя, че в повече от 20 годишната ми практика в бранша до сега никога не бях чувал нещо такова!!! Излиза че Иван Костов е единствения човек в света, който е решил проблема с отработилото ядрено гориво и даже знае колко ще струва това! Очаквам в най-скоро време да получи Нобелова премия по икономика.

  Пак в същото видео той прави реклама и ПР на АЕЦ “Козлодуй”. Гледайте внимателно, но използвайте и калкулатор. Той казва, че през 2011 г. АЕЦ “Козлодуй” е произвел 15 200 000 000 (петнадест милиарда и двеста милиона) киловат-часа електроенергия, която е продала на цени 4-5 стотинки (цената наистина е 4.5 ст.) и така си е докарала приход от 820 000 000 (осемстоитин и двадесет милиона) лева. После изважда разходи от около 720 000 000 лева и преценява, че централата е на плюс от около сто милиона лева. А сега Вие вземете калкулатора си и пресметнете колко прави 15 200 000 000 киловат-таса умножено на 0.045 лева??? Получава се под 700 милиона! Ами сега??? Защо тогава Костов говори небивалици? Защото разчита че ще му повярвате без да проверите! Както винаги.

  Поздрави!

 26. 15.2 млрд. кВч по 4.5 ст. е равно на 684 млн. лева. Плюс 20% ДДС (136.8 млн. лева) е равно на 820.8 млн. лева

 27. Един икономист винаги прибавя ДДС, докато технократът обикновено забравя.

 28. В това видео не виждам реклама за Козлодуй. Прави се анализ за икономическата (не)целесъобразност на проекта Белене спрямо Козлодуй.

 29. Уважаеми г-н Котев,
  за незапознатата в детайли публика, към която принадлежа и аз, не става ясно, какъв избор е имал И.Костов през 2000 год. и дали е имал избор – въобще.
  А в способностите му да смята – прав сте, не се съмнявам!
  Наложи се да чуя интервюто още веднаж, за да разбера, че грешката е във Вас. Няма нищо страшно в това, човек може да сгреши, важното е да не е с умисъл.
  Цената на “киловат-час”, посочена от Костов, е 5,4 – 5,5 стотинки и отговаря точно на назованата сума – 820 000 000 лева(1520000000 x 0.054), което значи, че той не говори небивалици и че можем да му имаме доверие, без да проверим. Както винаги. Считам, че ако търсим вина-та навсякъде, истинските виновници ще си живеят чудесно с комисионните от “големия шлем”.
  С уважение Кирил Киров

 30. До Николай

  Това ми хареса. Първо ние не знаем дали ДДС вече не е включено в цената от 4.5 ст. за 1 кВтч, защото никой не ни ги казва. Нито Иван Костов нито екс-министър Трайков (в това интервю той казва, че цената на 1 МВтч е 45 лева, което прави по 4.5 ст за 1 кВтч, но и той не казва дали е с включено ДДС или не: http://bnt.bg/bg/news/view/50101). И второ, даже в цената 4.5 ст да не е включено ДДС и, според Вашите точни сметки след неговото включване общите приходи на АЕЦ “Козлодуй” да са достигнали 820 милиона лева през миналата година, то тези 136.8 млн. лева от ДДС са данък, който е собственост на държавата, а не на компанията! Тоест АЕЦ-а пак остава на загуба. Нещо повече, сумата от 684 млн. лева, получена при цена 4.5 ст. е преди облагане с данък печалба, което като се случи ще оформи още по-голяма загуба за компанията. При 720 и повече милиона лева разходи на АЕЦ-а за 2011 г., както твърди г-н Костов.

  И още нещо повече. По време на разговора на Иван Костов с Цветанка Ризова (вижте линка към НОВА ТВ, по-горе) той показва графика за главоломно трупащия се търговски дефицит между България и Русия. Всичко това е добре, НО … какво става след като се удължи живота на блокове 5 и 6, за което Костов ратува, с още 15-20 години? През тези следващи години ще продължаваме да купуваме ядрено гориво от Русия, а също така и да изнасяме отработилото гориво пак там. Двете операции сумарно ежегодно струват на централата минимум 260 милиона евро!!! И това е минимума касаещ само горивото. Но по време на удължения живот на мощностите ще са нужни резервни части, “консултации” и маса други харчове ежегодно, които също не са по-малко от десетки милиони евро на година. Как тогава ще свием този дефицит??? До сега не съм чул някъде г-н Костов да обясни това противоречие.

  Поздрави!

 31. Уважаеми г-н Киров!

  И аз изгледах още веднъж видеото. ДА, Вие сте прав, като казвате че г-н Костов е казал 5.4 – 5.5 стотинки на 1 кВтч и след това сметката до 820 милиона излиза. НО! Вие сте писали коментара си преди да прочетете последният мой коментар, където отговарям на г-н Николай, за ролята на ДДС във формирането на цената. В коментара си до г-н Николай съм поставил и видео с изказване на екс-министър Трайков, в което той казва че цената е 45 лева за 1 МВтч, което означава 4.5 ст. за 1 кВтч. Видимо г-н Костов е сложил към цената и ДДС, НО това по никакъв начин не променя ситуацията. Вече обясних на г-н Николай, че ДДС-то е задължение към държавата, а не е част от приходите на компанията. Надявам се с това този въпрос да е приключил.

  Що се касае до избора на г-н Костов през 2000-та година. Не знам какъв избор е имал тогава, но сега със сигурност има такъв. Преди всичко искам да заявя, че аз не вменявам на г-н Костов лична отговорност, за гласуваните от НС гаранционни споразумения за т.нар. “модернизация” на блокове 5 и 6. Все пак не ги е гласувал той еднолично, а мнозинството в НС. Това което г-н Костов може да избере сега е или да си признае, че онези 500 милиона евро, които трябваше да удължат живота на блоковете от 40 до 55 години, са отишли на вятъра (много меко казано) или да продължава да настоява да се похарчат нови над 250 милиона евро за “удължаване” живота им, но вече не от 40, а от 30 на 50 години!!!! Тук сметката изглежда доста по-проста от стотинките и киловат-часовете, защото не е намесено ДДС-то. Не ли?

  И след като изчистихме въпроса с “печалбата” на АЕЦ “Козлодуй”, защо никой форумец тук не засяга въпроса с “решения” от г-н Костов проблем със съхранението на отработилото ядрено гориво, а също така и с търговския дисбаланс с Русия??? Нека бъдем изчерпателни и последователни. И за да не останете с впечатлението, че се заяждам ще поставя тук и един линк, към документален филм, в който съвсем не става ясно колко всъщност ще струва бъдещото съхраняване на отработилото ядрено гориво. Продукцията е ко-скандинавска, мястото е Финландия, а филма е на английски език. Приятно гледане: http://www.youtube.com/watch?v=YZQ6NL8BSis

  Поздрави!

 32. С риск да стана досаден, дано Иво да ми прости, искам да добавя още две неща.

  Първо. Аз съм положил с отличие изпит по икономика на ядрената енергетика, което ми дава право на мнение. Надявам се.

  Второ. Всички така наречени “костовисти” са ми скъпи! Аз самият съм му бил голям фен, НО … истината ми е неизмерно по-скъпа.

 33. “И след като изчистихме въпроса с „печалбата“ на АЕЦ „Козлодуй“, защо никой форумец тук не засяга въпроса с „решения“ от г-н Костов проблем със съхранението на отработилото ядрено гориво, а също така и с търговския дисбаланс с Русия??? ”
  Какво всъщност искате да кажете, господин Котев? Как да не останем с впечатление, че се заяждате, като говорите с недомлъвки, увъртания и за да сте “изчерпателни и последователни” давате препратка към филм?

 34. Уважаеми г-н Котев,
  До сега разгледах въпроса с приходите на АЕЦ Козлодуй. Като включим ДДС сметката на И. Костов излиза. При разходите се получава същото-ако приемем, че сумата 720 млн. е с ДДС, то тогава държавата връща ДДС на фирмата. Както всички знаем този данък се събира от фирмите, но се плаща реално от крайния потребител – т.е. от гражданите. Сигурен съм, че Костов е ползвал официалния счетоводен отчет на АЕЦ и е взел числата от там. По този начин той безспорно доказва икономическата несъстоятолнест на проекта Белене. В разговора с Ризова не се коментира екологичната страна на въпроса, която по мое мнение, е не по-малко важна от икономическата. От дългия ми опит при боравене с техника съм се убедил, че единственият универсален закон в тази област е закона на Мърфи-всичко, което може да се повреди се поврежда. А при ядрените технологии пътят от повредата до трагедията е повече от кратък.
  За мен много по-важен е въпросът с кредита за модернизация на АЕЦ Козлодуй от м. ноември 2000 г. Този кредит е гарантиран от правителството на Костов, но в по-голямата си част е използван от кабинета на Сакскобургготски. Не зная дали е възможно гражданско сдружение, отделен гражданин, журналист или медия да поискат съглано Закона за достъп до информация сведения как е използван този кредит.
  Ще завърша с това, че изпитвам голямо уважение към Вас и към г-н Инджев и многословието ми е продиктувано само от желание да разберем истината за мафиотската структура в енергетиката и не само там.
  Бъдете здрав!

 35. Уважаеми г-н Котев, обръщението ми към Вас(уважаеми)не е случайно. Уважавам вашите знания и вашата позиция. НО, аз не съм “така наречен костовист”. Отсъствам от страната, но симпатизирам на истината. За мен, неин политически изразител засега е политическа партия ДСБ. Книгата “Ядреналин” ще попадне в ръцете ми едва през август. Затова, за да не изпадаме в излишни полемики (между хора със сходни възгледи), публикувайте цифри, които да отговарят на действителноста.
  Поздрави!

 36. ОК, господа!

  Целта ми не е да ви убеждавам в каквото и да било, а единствено и само да ви поднеса фактите, такива каквито са и доколкото те са достъпни, както за мен така и за вас.

  Още от самото начало знаех, че Иван Костов използва некоректни числа, по отношение на приходите и разходите на централата, но реших, че не си струва да навлизам в детайли, а да използвам неговите “данни”. Но понеже ме провокирате, особено г-н Мика, който ме обвинява в недомлъвки, нека видим по-голяма част от картината, но не и цялата, за съжаление. Все пак и аз не мога да знам всичко, още повече, че от четири години не съм припарвал на по-близо от 80 км. до АЕЦ “Козлодуй”. Ето обаче някои истински и публично известни неща.

  Датата е 20 декември 2011 г. Ето какво публикува в-к “Дневник”:

  Двата блока на АЕЦ “Козлодуй” произведоха от началото на годината до 14.40 ч. днес рекордните 15 765 105 200 киловатчаса електроенергия, съобщи БТА.

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2011/12/20/1731232_aec_kozlodui_proizvede_rekordno_kolichestvo_tok/

  Това означава, че до 31 декември 2011 г. централата ще надхвърли 16 милиарда и 200 милиона кВтч произведена електроенергия!!! Вече един милиард кВтчаса му се губят на г-н Костов. Но и това не е всичко. Абсолютно не е известно каква част от тази продукция е реализирана на пазара и на каква точно цена. Причините за това са две. Първо – част от продукцията остава в централата за т.нар собствени нужди, но не знаем със сигурност колко. Нещо примерно между 4 и 7%. Второ – АЕЦ-а продава част от продукцията (не съм съвсем сигурен, но около 20-30 или до 40%) си на т.нар. свободен пазар, където цените са по високи, между 6.8 и 7.2 стотинки на кВтч, без да знам дали в тези цени е включено или не ДДС. Знам, знам, знам, че веднага ще си помислите, че сметките на г-н Костов ще излязат още по верни. Но дали? Всички тези числа в много по-точни количества той ги знае по-добре от всеки един от нас. Защо тогава не ги казва на българите, а борави с абсолютно измислени стойности??? Защо не го прави? Аз не знам! Но това което със сигурност знам е, че това което той казва не е вярно. След като той спестява истината за произведената и реализирана продукция, как да му повярвам, че разходите на предприятието са само 720 милиона лева??? Ако едната половина от задачата е формулирана грешно то няма как цялата задача да е вярна. Г-н Костов освен икономист е и математик и отлично знае това.

  Ако искате сега да видим и частта, която знаем за разходите? Една ядрено-горивна касета струва 1 и половина милиона евро, а за двата блока ежегодно са нужни средно и общо около 90 броя. Това прави три милиона лева умножено на 90 броя касети равно на 270 милиона лева. Приблизително същата сума плаща ежегодно централата за извозване към Русия, на поредната партида отработило ядрено гориво. До сега разходите станаха около 540 милиона лева. В централата работят 4000 човека. Ежемесечно, средно всеки един от тях струва не по-малко от 2000 лева, за заплата, здравни (в това число и допълнително) и социални осигуровки, храна, облекло, премии и празнични плащания. На месец това прави минимум 8 милиона лева, а за цялата година не по-малко от 96 милиона лева. Така от това което със сигурност знаем сумата нарастна на почти 640 милиона лева. От 720 милиона на г-н Костов останаха около 80 милиона лева. Вярва ли някой от вас, че тези скромни пари ще стигнат за задължителните ежегодни ремонти и на двата блока, за резервни части, “консултантски дейности” и каквото се сетите още, че даже и за спонсорство и реклама, което АЕЦ-а редовно практикува??? Така със сигурност разходите й ще надхвърлят значителни 720-те милион посочени от Иван Костов. Защо той ни поднася неверни числа си знае само той.

  Абсолютно по същият начин стоят нещата и с другите два повдигнати от мен тук въпроса. За “решеният” от г-н Костов въпрос със съхранението на отработилото ядрено гориво и с растящият дефицит в търговските ни отношения с Русия. Но необяснимо защо никой от вас не предлага отговор на тези проблеми. На г-н Мика не му харесва документалният филм, за финландското хранилище за отработило ядрено гориво. А аз си мислех, че всеки здравомислещ човек, след като изгледа филма ще прецени, че това подземно съоръжение няма как да струва по-евтино от построяването на една АЕЦ, като тази в Белене например, а не както г-н Костов твърди да е само част от общата цена. Няма как цената за едно такова съоръжение да е била включена в диаграмата, която г-н Костов показва по НОВА ТВ. Обратното твърдение е груба манипулация на българския гражданин. За България този проблем, с бъдещото съхранение на високо-радиоактивните и дългоживеещи продукти от делението на ядреното гориво е толкова голям и труден за разрешаване, че по него даже не е започнало да се мисли, камо ли да е пристъпено към практическо разрешаване. Това е проблем, който настоящите поколения най-безотговорно ще оставят да се решава от хиляди бъдещи поколения, без последните да са виновни за това! Как при тази ситуация може да се твърди, че е известна цената за това съхранение на мен не ми е известно.

  Поздрави!

 37. Г-н Котев, за съжаление ставате банален…до такава степен сте обсебен от собствената си праведност, че от толкова праведност се отказах да прочета “Ядриналин”! Тази книга я отсвирвам…
  Вашият проблем не е в това какво е казал или не Костов, а това че Костов не Ви обръща внимание! Сам си го признавате в коментарите, нали!
  Костов ли беше причината да напуснете България по съображения за безопастност? …или Мартин Димитров? Къде са ви доказателствата, че те са замесени в корупционни схеми? Къде?…
  Понеже Костов и Европа не ви обърнаха НИКАКВО внимание за вас всички станаха маскари. Да ама Не!
  Ами обърнете се към Путин или руския патриарх, те са тези които биха оценили “фактите” на вашата праведност.

  In KOSTOV we Trust!

 38. Господин Котев, в интерес на истината не съм гледал филма от препратката ви защото е над час, а и вие сам казвате, че от него така и не става ясно колко всъщност ще струва бъдещото съхраняване на отработеното ядрено гориво. Не разбирам нищо от енергетика и не съм искал да ви противореча, а само да разбера тезата ви. Простете, ако съм ви засегнал!

 39. Народе?!?! Толкова сте се вманиачили да изчислявате грешката в аритметиката на Костов, че не виждате основното: някои хора в България отдавна са разбрали колко кратка е паметта народна (=медийна). Не виждате ли, че в БГ периодично се харчат милиони, за едни и същи проекти! Това иска да ви покаже автора! Отворете си очите! Не се ли питате дали тези пари наистина са изхарчени по предназначение – както е описано във финансовите отчети? Или пък са разпределени в различни пропорции по частни банкови сметки? Като се почне от дупките в асфалта, та се стигне до “модернизацията” в АЕЦа – навсякъде е едно и също: добре облечените бизнесмени добре си въртят бизнеса. А народа вЕрва на поредния месия и чака някой да го оправи. Е, чакайте – и ще (вече) ви оправят

 40. Откъде ли идват парите за големите яйца, подарени на папата..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.