Генетично модифицираният 24 май и целувката на Юга

Дори на най-безспорния български празник спорим със самите себе си за неговото формулиране. Уж е празник на българската култура и писменост, но ако отидете в което и да е българско училище ще чуете ( чух го отново и аз на тържеството на моето първолаче Елена), че празнуваме деня на славянската писменост и на славянските братя Кирил и Методий. Колко славянска е онази латиница в католическа Полша и Чехия, например? Или ние сме „по-славяни“ от тях, или пък те не са никакви славяни. Славяни са само онези, които се мазнят на Москва, както излиза.

Така че , уважаеми български патриоти, не сте прави. Права е Цецка Цачева в тази държава. След среща с Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, тя е заявила, че българският и руският народ са генетично близки, а писмеността и културата са тези, които формират една народност. Явно и днешната ни власт е генетично близка до Кремъл, щом като редом с Цецка Цачева шествието по случай празника в София води не друг, а руският посланик Юрий Исаков! За назидание на българските патриоти, които държат на България повече от Русия, този срамен маскарад се предава пряко по впрегнатата за целта обществена БНТ и ще бъде доведен до знаието на българите, пропуснали случайно гледката, с помощта на всички телевизионни новинарски емисии.

А уж кандидатът за президент на Първанов и на БСП Ивайло Калфин, който формулира любовта към Русия като задължително условие за българския патриотизъм, бил загубил изборите! Какво тук значи някаква си личност, когато оповестеният от него принцип цъфти победоносно днес и ни се надсмива по този категоричен начин!

Ето с какво Цачева е заслужила това благоволение най-българският празник да бъде русифициран толкова откровено:

“И тогава, когато и българите, и русите пишем на една азбука, това е едно ядро, от което се надграждат всички отношения в културата, в изкуството. Мисля си и се надявам да бъде споделено, че ценното, което имаме, народите на България и Русия, е общата ни азбука, традиционно близките ни култури, които съм убедена, че и занапред ще се развиват толкова близко и приятелски, както е било досега, особено в сферата на духовността”, каза Цачева ( Медиапул)

Известно ли е на Цачева, че българската духовност е водила тежка, но успешна в крайна сметка патриотична война за независимостта на своята екзархия срещу натиска на Русия да не позволи на българите да получат духовната си свобода , защото тя противоречи на руската имперската политика да представя пред света „вси славяни“, налагана над западните славяни с огън и меч, а над нас-с коварство и „любов“? Едва ли. Каквото и да се пее в песента на 24 май, истината е, че всъщност означава на практика: „Назад, неукият е слънце“, който в душите грей- каквито душите, манипулирани от десетилетия, такова ни е и управляващото слънце.

На срещата с руската пратеничка е бил и премиерът Борисов, за когото в един случайно разсекретен неотдавнашен дипломатически негов портрет, правен за служебно ползване във Вашингтон, се посочва истината: че официално гледа на Запад, но в душата си е за Русия. За поредното доказателство за това научихме от достоверни руски източници, които пак го издадоха ( защото научихме от тях за още един негов разговор му с Путин- Борисов гони рекордите на Първанов по честота на общуване с руския самодържец и има изгледи да ги надмине). В резултат на това издайничество, изтекло не случайно по волята на Кремъл, Борисов проглаголи пред български журналисти следното:

“Ние сме твърдо на запад – в НАТО и ЕС, но парите и пазарите са ни главно на изток, коментира Борисов по-късно пред журналисти в Брюксел разговора си с Путин. – При тази стагнация в Европа, нашето сирене няма да се продава във Франция, или нашите плодове и цветя – в Холандия, затова трябва да се обърнем към Изтока и там да развиваме пазарите си.”

По-специално е разгледан проектът за българския участък от газопровода “Южен поток”. Борисов добави, че руските и българските експерти работят много, спорят, предоставят се много искания за плащания, които нашата страна не е потвърдила. Малко трябваше да ги успокоим в претенциите хората, които преговарят, с един подобен разговор, каза още Борисов.

От съобщението на Кремъл става ясно, че Путин и Борисов са “подчертали са важността на неотдавнашната визита в България на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил”.

Министерският съвет не съобщи нищо, както и миналата седмица, когато на посещение в Москва по енергийни въпроси бе икономическият министър Делян Добрев. Тогава от неговото министерство съобщиха за визитата му едва, след като тя стана известна от съобщение на сайта на „Газпром”.(БЛИЦ)

Ами да, Путин изпроводи тук патриарх Кирил, а Борисов демонстративно му целуна ръката. Сега Путин иска да чуе отзиви от целувката на Юга за целите на „Южен поток“. Няма да си говорят за някакви си нарушения на човешките права в Русия,я! Там вече откровено възстановяват съветската практика да пращат критиците на властта в лудницата, както постъпиха с един известен блогър, остър критик на симбиозата на путинизма с подчинената му руска църква.

Борисов може и да не е чувал ( кой да му каже нещо толкова „маловажно“, а и той самият е чел предимно за вожда на червенокожите, както сам призна гордо), но на 12 май градският съд в Петрозаводск разпореди председателят на Младежката правозащитна група на Карелия Максим Ефимов да бъде изпратен в психиатрична болница за провеждане на експертиза.

Ефимов публикува в своя блог статия под заглавие “Карелия се умори от попове”. В нея той сравни църквата с партията на президента Владимир Путин Единна Русия. Ефимов обвини църквата в редица грехове и използва много остър език.( Кафене.нет)

Но нека и ние почерпим информация от възможно най-достоверни източници. Когато става дума за руската пета колона, трудно може да се намери у нас по-меродавна трибуна от в. “Стандарт” . Тъкмо той ни подшушва своя екслузивна информация, според която по време на разговора между Путин и Борисов отново е било потвърдено, че процедурите за „Южен поток“ вървят в срок, както и ангажиментът на българското правителство до 15 октомври да бъде подготвено всичко за взимането на окончателно инвестиционно решение.То ще даде зелена светлина за старта на реалното строителство на газопровода на българска територия, което е от изключително значение за Русия, която чак тогава би могла да започне изграждането на морския участък от тръбата. Москва трябва да е сигурна, че достигайки до българския бряг, газопроводът ще продължи да се строи на запад, обясняват експертите.

Явно Москва е сигурна. Защото тройният и шлем, обявен от предишния кремълски оръженосец в България Георги Първанов, е всъщност добре подсигурена стратегия за проникване в България и чрез нея в ЕС с помощта на три хода. Ако не става с Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене“, остава най-зрелищният като (буквално) проникване. Защото „Южен поток“ ще разкопае огромни траншеи тук, но това не тревожи нито уж много будните „еколози“, нито техните подстрекатели, които разиграха пиесата с протестите срещу някакви американски немерения да ни докажат наличието на шистов газ в България. Самият Борисов пък направо ляга и става напоследък с „Южен поток“ от хвалебствия за този руски проект, превеждайки от руски телефонните си разговори на популистки български жаргон: това означавало за България пенсии, заплати и асфалт!

А защо свали напълно напълнените гащи с надписа „дивесификация“? Отговорът на този въпрос дава в анализа си от Лондон сайтът на бившата българска секзция на Би Би Си Кафене.нет

Какво стана с диверсификацията?

Kafene.net

Тъкмо някои по-монолингвистични български политици се научиха да произнасят “диверсификация” /на газовите доставки и трасета/ и понятието изчезна от българския политически език.

Не толкова отдавна, през септември миналата година тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков  призна в парламента, че изграждането на интерконекторните връзки със  съседните страни, от които се очаква споменатата диверсификация, закъснява. Същевременно увери, че се работи по въпроса и първите резултати ще са налице през 2013 г.

Необходимостта от връзките с газопреносните системи на съседните страни стана очевидна през 2009 г. по време на голямата руско-украинска газова криза, когато България се оказа лишена от природен газ за близо три седмици. ЕС отпусна 45 млн евро за изграждането на връзката с Гърция и 4,3 млн за тази с Румъния. Трябваше да са готови през 2012 г. ,тоест, настоящата.

Няма ги.

През септември миналата година Тройков уверявяаше, че интерконекторът с Румъния щял влезе в експлоатация през 2013 г., този с Гърция през 2014 г.,работата върху връзката със Сърбия трябвало да започне през 2013 г., а с Турция проектът бил на етапа на преговорите между газовите компании на двете страни.

Гърция, казваше Трайков, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ. Това означава диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България. Ще бъде ускорено подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод. Това е още един механизъм за реакция при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването, успокояваше бившият министър.

Пак тогава беше казано, че България си е поставила за цел през 2020 г. да не получава от един доставчик повече от 50% газ.

Последваха нови съобщения на МИЕТ: Подписан е пакет от споразумения за транзит на природен газ между Турция и Азербайджан, който отваря вратите за достъп на азербайджански газ към Европа. Нов проект на консорциума Шах Дениз за газопровод може да използва кръговата газопреносна система на България чрез междусистемните връзки със съседни страни. Преди това бяхме чули бившият президент Първанов да уверява, че лично е договорил доставки на азерски газ.

При поредния кръг официални българо-турски разговори последна ново бодряшко съобщение: “България и Турция ще подпишат политическо споразумение за изграждането на 77-километров междусистемен газопровод, който заедно с интерконектора с Гърция, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната ни и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ.Това обявиха в събота от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Споразумението за междусистемната газова връзка ще гарантира, че проектът е от стратегическо значение и за двете държави, тъй като ще осигури диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България.

Предвижда се тръбата да бъде с капацитет от 1 до 3 млрд. куб. м. годишно, с възможност за удвояване на количеството. С изграждането на интерконекторите с Турция и Гърция, практически ще бъде отворен Южният газов коридор, който ще доведе каспийския газ от Азия дo Европа”.Край на цитата.

После имаше още един аналогичен анонс: “Ще бъде ускорено подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод. Това е още един механизъм за реакция при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването към България заради форсмажорни обстоятелства, спорове между транзитиращи държави или аварии, уточняват от министерството”.

Междувременно Трайков бе уволнен, а думата диверсификация изчезна от речника на управляващите.

Тези дни наследникът на Трайков заяви, че България трябва да разчита на собствените си залежи.”Силно се надяваме на значителни залежи на газ в дълбоко Черно море. Нашия блок, който тепърва ще проучваме, е по-голям от румънския, където беше отктрито находище с капацитет между 40-80 млрд. кубични метра. Техният блок е на едва 15 км от границата на нашия блок. Това е малко разстояние”, каза Добрев.

В същото време повтори, че Турция не разполага със свободни количества газ, които да предостави на България в кризисна ситуация. Тоест интерконекторът не е необходим.

Добрев само повтори това, което министър-председателят Бойко Борисов заяви от ясно по-ясно при широко рекламираната среща с премиерите на Турция и Катар: “Междусистемната газова връзка на България с Турция е далеч от реалността, защото това, което Турция може да ни даде като количества е само в критични ситуации, за което вече са водени разговори. За Катар пък не представляваме атрактивен регион за продажба на природен газ”. “Не влизаме в техните планове. Това, което сега може да се направи, е да се работи и се работи по проекта “Южен поток”, където стратегически партньор е Русия. И България, и Турция си партнират, след като част от трасето ще мине през турската територия”.

Няколко дни по-късно при посещение в Габрово премиерът отново заговори за предимствата на “Южен поток”. Борисов, описва БНР, разгърна транспортна карта на газовите коридори и отново поясни пред журналисти предимствата на “Южен поток”, който се предвижда да минава през България. “Ето го “Южен поток”. Само Черно море. Най-евтиното трасе. Защо? Защото нямаме отчуждение! Има технология, която, знаете, минава и отива. Ето го тука минава, тука минава, колко много тръби. И ние затова казахме: “Южен поток” ни е приоритет, защото колкото повече минава, ето тука през наето идеално геостратегическо разположение на България, получаваме такси, такси, такси, такси, такси, отиват за пенсии, заплати и асфалт”. Край на цитата.

През декември миналата година българското правителство даде на “Южен поток” статут на приоритетен проект с национално значение. Същият малко по-късно бе даден и на “Набуко”, но междувременно се бе заговорило за изтегляне на Унгария и германската RWE от него, за съкращаване на трасето и на колическата газ, които да транзитира, а  Азербайджан тепърва предстои да реши дали ще доставя газ за “Набуко” или ще предпочете да транзитира през планираните газопроводи ТАНАП за Турция и ТАП за Италия. Връзката са ТАНАП с “Набуко запад”, както се нарича съкратеният вариант на “Набуко” е само хипопетична възможност.

Към неяснотата с “Набуко” се прибавя и настояването на българския премиер за кредит от ЕИБ в размер на 1,2 млрд евро, но той да не утежнява платежния баланс на България.

За “Южен поток”  неясноти няма. Тези дни стана ясно, че 11-процентното намаление на цените на руския природен газ, триумфално оповестено през март, ще влезе в сила със задна дата, ако няма закъснение с подготовката за старта на “Южен поток”.

В сряда, докато Борисов пътуваше  за Брюксел, пресслужбата на Кремъл съобщи за телефонен разговор на Владимир Путин с българския премиер. /A propos Путин е президент, аналогът му в България е държавният глава, а не премиерът./

“Владимир Путин и Бойко Борисов изразиха удовлетворение от интензивността на руско-българските контакти на всички равнища, подчертаха важността на неотдавнашното посещение в България на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Състоя се конструктивна размяна на мнение по широк кръг въпроси от двустранния дневен ред, включително търговско-икономическото сътрудничество с акцeнт върху задълбочаването на взаимодействието в енергийната сфера. По-конкретно бе разгледан ходът на реализирането на толкова важния за двете страни проект като строителството на българския участък на газопровода “Южен поток”. Изразена бе готовност за засилване на традиционно приятелските отношения между двете страни. Владимир Путин и Бойко Борисов обсъдиха  също редица актуални международни проблеми”. Край на цитата.

Ами да, За “Южен поток” е ставало дума. За “Набуко” ли да си говорят или за диверсификация?

32 мнения за “Генетично модифицираният 24 май и целувката на Юга”

 1. Този празник да се премахне!
  Мирише,(по скоро вони,) на опити
  за доминация и асимилация на малка
  България.
  Не съм славянин!Мразя Русия!

 2. Малко история. За пръв път точно преди 20 години в Москва решиха официално да честват посветен на Св.Св. Кирил и Методи Ден на… Светия дух. Беше правителството на Филип Димитров и първите опити на Задунайката да се изтръгне от съветските пипала се посрещаха много нервно от “нова демократична Русия”. Ама чисто нова, с тук-там само малко КГБсти навсякъде. Ну как же, как эти болхары смеют?! За нейно успокоение, веднага влезе в действие 5-тата колона. И само след 4 месеца Филип Димитров беше свален.Както и да е, обаче в Кремъл си направиха извода, че е по-добре вместо да ни дразнят с идиотизмите си как “тогда Кирил отишъл в Русия и там получил подарък от государя аллфавит для болхарите, или че “Ленин дал писменность монгольцам, чувашам, татарам, узбекам, болгаром, кабардино-балкаром и т.н.”, да го ударят по-деликатно на “общите ни корени”. Колко са общи, личи от чуденето на варварина Светослав, който за пръв път вижда книга и само изчегъртва името си на Симеоновия сборник, след като опожарява Преслав. А какво мислят по темата за “духовните ни общи корени” Неофит Бозвели, Петко Славейков,Г.С. Раковски и др.ние знаем, но това не влиза в програмата на рабфаческите и АОНСУджийските школи за началници. Така че подпъхването на руснаците под 24 май и всичко дето ни е общо “славянско и православно”, ама за някои е по-общо, е твърда стратегия.Която, разбира се, в България не само че не среща никаква реална политическа и дипломатическа съпротива, но се радва и на васалско угодничество.

 3. И в отделен постинг специално почитам няколко големи руски учени, които реално представяха следновековния български износ на религия, писменост и култура за варварските племенни обединения на Север. Всеки един от тези учени, освен щастливците, които успяват да емигрират, има своя стаж в ГУЛАГ, Соловки и т.н., включително и акад. Дмитрий Лихачов.

 4. Карелия се умори от попове
  В столицата на Карелия се наблюдава ръст на антицърковни настроения. Няма нищо удивително в това. Мислещата част от обществото разбира, че църквата също представлява партията на властта. Руската православна църква (РПЦ) също като Единна Русия прави хората на глупаци с приказки за това, колко добре живеем, при това трупайки богатства. Тоталната корупция, олигархията и всевластието на специалните служби са пряко свързани с възраждането на РПЦ. За сметка на бюджета, който не стига за най-необходимото, в Карелия се строят храмове, РПЦ получава за ползване помещения на детски градини, които катастрофално не достигат. Маскарадни брадатковци – днешните идеологически секретари – изпълват телевизионния екран. Поповете анализират всичко, започвайки от канализацията и завършвайки с модернизацията. Всичко това предизвиква рефлекс на гадене в нормалните хора, които, бидейки неспособни да повлияят на това гигантското влияние на “попографията”, изразяват своето отношение към провинциалните чиновници на РПЦ с надписи по стените на зданията, където се струпва православното изчадие. «Pay and pray» (Плати и се моли), «Christ is dead» (Бог умря) – се чете на стените на Православния център в Петрозаводск.
  “Млодежка правозащитна група”
  Карелское отделение

  Как приятелите на Русия ще обяснят това? На коя Русия трябва да симпатизира човек? От тази Русия ли трябва да се учим на каквото и да било? Какво е мнението на БСП, ГЕРБ, БПЦ, тв7, другарката Шаренкова? Всъщност руският блогер какво точно описва – възраждането на православна Русия или на феодална Русия? Точно тази “велика сила” ли иска да е водеща сила в света? “Да разбираш и да обичаш Русия” не означава ли да си върнеш съзнанието и ценностите в ХVІ век?
  И какво общо има България, която преди 12 века създава предпоставки за културно развитие, довело до създаване на собствена азбука и Русия, която и след 12 века не може да излезе от средновековието, въпреки огромния си човешки и природен потенциал?
  Честит празник на българското слово и азбука на автора на блога и на всички читатели!

 5. Не съществува такава квалификация,съгласно граматиката на българския език,”по-българско” и “най-българско”. Така и за празника на създателите на тази писменост. Отделно от това,този акт не е чак толкова голямо нещо,че толкоз страстно да се празнува след толкова години. Кой празнува създаването налатинската азбука

 6. След като изгради ПРО, Европа просто трябва да направи и своята газова ПРО, да я наречем ПГО (противо-газпромовска-отбрана) под вещото ръководство на САЩ, специализирали се в изграждането на всякакви такива отбрани от 70 години насам и изградили не една и две такива досега. Системата е обявена, вече се изгражда, ще включва 40-50 пункта за приемане и ре-газификация на LNG, още десетина такива пункта за приемане на газ по газопроводи , вътрешно интегриране на газопреносните системи на всички държави от ЕС и няколко газоразпределителни хаба където ще става договарянето на доставките. За жалост на ПУ, газпромовската стратегия на дългосрочни договори на доставки на газ с всяка една от страните консуматори няма да мине и той ще трябва да се задоволи с участие по-скромно от сегашното (ако иска). Ако не иска трябва да научи руснаците да не ядат, защото няма с какво друго да ги нахрани освен с петро и газо-долари. «Инновациите» му в другите сектори на икономиката се заключават засега в закупуване на отвертки от Китай, закупуване на части от Запада и среща на тия две технологии на руска земя където мужиците завиват шурупи и винтове и произвеждат някакви «вносни» коли или машини. Това е «инновативната индустрия» която той развива и печалбата от която няма да му стига дори да им купува лекарства, защото в Русия фармацевтична промишленост просто няма, (ехо-о-о, привет от СИВ !!!).
  Ще се ограничи навярно с хипер-мега-ултра-диверсифицираното им задоволяване с водка (3000 вида срещу 200 вида френско сирене например) по което е световен рекордьор – консуматор, инноватор и диверсификатор.
  Следователно ще трябва да си намери някакви други пазари, където ще приемат такива дългосрочни стратегии и take-or-pay, защото в Европа, която е възприела американския модел няма да се получи. По всичко личи че и Китай ще направи същото. Така че остава да се надява на пазари като Монголия, Сев. Корея, Науру, БГ, Венецуела и т.н.
  Естествено в оглушителния заглушаващ шум за този ЮП който бучи непрекъснато от няколко години (по същия начин както бучеше при слушане на Свободна Европа и Гласът на Америка) е трудно да се долови някоя интересна новина в областта на диверсификацията на енергийите доставки.
  Но ето че тя дойде и то в същия ден в който бе обявен краят на «День победы со слезами на глазах» в една от републиките на пост-съветското пространство. «Забутаният», неизвестен и неинтересен Туркменистан, без да бучи, напротив, даже без да каже гък по въпроса, вчера поднесе още една световна новина, съдържаща нови дози турбуленция за ПУ.
  Не стига че «пренаписва» историята, така ревностно пазена от Москва и нещо което я дразни неимоверно (за което ще чакаме да видим как ще бъде нагълчан), но и СТАРТИРА ПРОЕКТА TAPI за газопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия , ачик като ПОДАРЪК ЗА ИНАУГУРАЦИЯТА на ГОСУ-ДРУГАРЯ ПУ.
  Така туркменците правят нови пробиви в Азия, след като вече пробиха в Китай миналата година (с 40млрд. м3/год + 20 които ще трябва да добавят Казахстан и Узбекистан), там където руският газов октопод от доста години вдига олелия до небесата, бучи, пуфти и безуспешно се мъчи да забие едно от пипалата си но не се получава. ПУ ще трябва да каже окончателно бай-бай туркменски газ и да забрави за сладкото минало когато го купуваше по 100 долара и пре-продаваше после на ЕС по 400. Голямата далавера и големият лов на маймуни с трици като примамка свърши, така както свърши и сълзливият патос по «Победата във ВОВ». А дали и «победата на Вова» е такава ще им се изясни скоро на руснаците, засега той поискал да «партнира» в TAPI но не го пуснали. Затова ще трябва да ходи да дупчи в северния ледовит океан, за което си наема специалисти (западни естествено, щото той не може технологически да го прави), и които ще изгони веднага след като им бъдат откраднати технологиите, както това направи с тези които му направиха първата инсталация за втечняване LNG на Сахалин. Няма как, това ехидничене което си позволи с южния коридор и недостатъчните количества газ за него ще му се стовари на главата тъкмо на него, защото май че без туркменския и азерския точно неговите тръби ще останат празни ако не отиде в Арктика. Получи се така че този с когото ПУ поиска да се изгаври (ЮГА) всъщност го направи с него самия на практика.
  А Китай, е готов да купува даже по-скъпия LNG като увеличава неговите количества, но се е запецнал и не ще и не ще да купува сибирски газ (защо ли?) от Русия. И за ПУ ще става все по-трудно да си бодне пипалото там.
  И в цялата тази турбулентна картинка, БГ-то е единствената страна която си остава неизменно и непоколебимо на върха на класациите по влюбеност в рускАТА газ, в руските изкопаеми ресурси, технологии, порядки, руската МОЧА , руските вкаменелости, тралалайки, таратайки и балалайки. .

 7. МИРМП*: “Когато госпожа Меркел говори, аз слушам…” и се навежда, че да чуe по-добре
  Надупването на изток с г@з към Русия обяснява с това, че се взира, заслушва внимателно на запад.

  МИРМП*- МУТРАТА игреща ролята на министър председател

 8. Земетресението може би е размътило главата и замъглило разсъдака на премиера,щото пак е ,,ширнал поглед на изток”,както ни информират.Тъй като може би е възпрепятстван или в невъзможност да чете,моля ,някой от множеството сътрудници или съветници да му чете официалните документи.Примерно това:http://ikonomika.org/?p=6526 и да му пояснат къде е изток,къде са му пазарите,че се излага.Не,че е нещо ново,ама може да надмине и себе си…

 9. Първо, честит празник на славяно-българската писменост и на Солунските Братя!
  Поддържам позициите Ви, харесвам книгите Ви (поздравления и за Ядреналин, а най-срамният български акт след 1989г за мен е унизителното Ви сваляне от ефира на инфантилната бТВ. Единственото по-голямо унижение за една уж суверенна България, е гласуването на политбюро за “Шестнадсетой республике” през петдесетте на миналия век!
  И все пак четейки материала Ви, ми направи впечатление, че отделяте значително по-малко внимание и анализ на срамното отношение на (за мен поне)една откровено напозната и лъхаща на ретросъветщина тьотка (Валентина Матвиенко), отколкото на Борисов и евентуалното положение около Южен Поток. Едното е факт (наистина най-нагло си позволява да критикува изявленията на Българския Президент), а другото е в сферата на руските желания, които ние чрез действащия премиер подкрепяме умерено на думи, но все пак това е Борисов, не означава че ще стане точно както те искат (справка – Белене. България в момента не е в състояние да се зъби на вековния си враг (Дядо ни Иван). По-скоро наш интерес е да говорим това, което очакват от нас, а да правим това, което е от полза за нас. Не винаги е едно и също, особено в политиката. Както сам пишете в тази статия що се отнася до газопроводите, за сега май нищо не става. Ни Александруполис, ни Набуко, тука има-тука нема Южен поток. Нормално е да се хванем за поне мъждукащата възможност на Южния. Факт е, че Борисов не е избрал между два еднакви проекта – Руския, така както е факт и че не може да им мълчи, след като ги отряза за Александруполис и Белене – все пак от ЕС главно ни наблюдават, не ни подкрепят, както сториха с Гърция през осемдесетте!

 10. Честит празник, 24 май, ден на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА!!! Каква славянска писменост, какъв потник, какви пет лева?!?! Климент създава кирилицата за нуждите на българите. Това, че българската писменост е приета и от други народи е добре, но това не значи, че ние трябва да сме им благодарни да другите, че са “благоволили” да приемат и ползват нашето четмо и писмо. Някой горе беше писал, че не се празнувало създаването на латинската азбука. Може и така да е. Едно копеле не празнува никога рождения ден на баща си, но това не значи, че останалите не трябва да празнуват този ден на, или за бащите си. Чудно ми е, след като въпросът с кирилицата е изяснен отвсякъде, защо и откъде накъде се тика някакво славянство, за което славянство в писмените източници до 13-14век не се споменава нищо, нито добро, нито лошо, просто ги няма.
  А за южен поток, че ще се строи, ще се строи. По важно е да се замота малко, за да влезе в сила изискването на ЕС, с което да се отнеме възможността на Русия да претендира за собственост върху тръбопровода. Защото собствеността върху тръбопровода, ще е анклав по голям и от анклава на черноморието, където стоварват суровината за Лукойл. Истината е, че с юмрук по масата, не става. То не смеем да ударим с юмрук по масата за азбуката си, където всичко е безспорно, та какво остава за другото. Иначе, Борисов е прав: нито сирене и вино ще продаваме на французите, нито лалета на холандците. Свободата Санчо, е велико нещо! Ама и саламеца си го бива!

 11. Г-жа Цачева,и не само тя да прочетат, дори по диагонала от стр. 341 до 379, историческите предположения в “Течна дружба” на И. Инджев.
  Знаем кой пише историята, но как да разберем истината преди стотици/или хиляди/ години, след като не само след 1944-та, но и в наши дни фактите от историята се крият, размиват или грубо фалшифицират.
  Казвам предположения, защото и 20% от хронологията на Цветков да е истина, значи – ние сме родени за да живеем в заблуда, обречени всеки божи миг хитреците да ни манипулират…

 12. Здравейте г-н Инджев,

  първо искам да ви поздравя с днешният празник и да ви пожелая здраве и сили,за да продължавате да защитавате и представлявате свободното слово!!!!
  От години съм ваш почти ежедневен читател и се възползвам от повода, за да ви поздравя и изразя подкрепата и благодарността ми!!!
  От десетина години живея и работя в Мадрид и конкретният повод,за да ви пиша е неотдавнашното ми посещтение в Музея на Испанската Национална Библиотека,който се намира до Plaza Colon,Madrid(на този площад се издига и най-големият испански флаг в иначе разделеното на автономни области испанско кралство,за разлика от българският високо издигнат МОЧА).Освен впечатляващата ретроспекция на буквени носители се натъкнах на витрина в първата изложбена зала(притежавам снимка),на която витрина са изложени 8(осем) примера за изписвене на думата “книга” със съответните им йероглифи и букви от примерните им Азбуки.Дословно цитирам:
  ” alfabeto cirilico(ruso) – книга ”
  или на Български,макар да знам,че не е необходимо:
  кирилица(руски) – книга. Нормално, ми кипна и тръгнах да търся обяснения в иначе впечатляващият от всяка гледна точка музей.Стигнах до благодорствена книга,както и рекламационен образец,а също и възможност за предложения за подобряване дейността на музея.Написах възражение,обяснявайки кои са Светите Братя и какво са сътворили ,както и предлагайки да се замени “руски” с “български”,знаейки добре че, те дават пример(руснаците,доколкото знам използват Кирилицата,както и французите латиницата),а не твърдят,че Кирилицата е руска.Но защо пък,си мисля,не покажат автентичният пример,а винаги същият,какъвто дават във всичките испански
  граматики,които съм виждал.
  Беше ми благодарено няколко пъти за направеното предложение и заявено,че следващата стъпка би била рекламация с входящ номер,която можех да направя още в същият момент.
  Поради наистина напрегнатият ми график още не съм проверил дали има развитие по темата с руската кирилица,но скоро смятам да я захвана.
  Риторичният ми въпрос е, не е ли работа на т.н.”служители” като културно аташе,посланник и пр. да защитават БЪЛГАРСКАТА ,а не руската кирилица или с мълчаливото си съгласие или неглижиране на фактите служат на някой друг господар?????

  Искренни Поздрави!!!

  Д-р Иван Якимов!!!

  P.S.Занимаването на служители в посолството със споменатата тема не ми се струва особено разумна идея,имайки предвид резултатите или може би новоизбраният ни президент би се заинтересувал от защтитата на едно от малкото нещта,с които можем да се гордеем !!!!!!!!

 13. Драги Rossen Iordanov, поздравявам те-така трябва да се пише за икономиката на “Буркина Фасу с ядрени ракети”, по известното определение на Фр.Й.Щраус. В Туркменистан първо шантавият Туркменбаши, а после и Гурбангули Бердимухамедов стратегически наложиха латиницата и така клъцнаха едно от кремълските пипала. Попрочистиха и апарата от по-явните сесесерящи агенти с техните методи. Азиатски традиции, какво да правиш, не са Дания.Сега е дошъл ред да позатегнат и тръбите. Но ти направо ме умори от смях с “руските вкаменелости, тралалайки, таратайки и балалайки”. Аз добавям “альошки, пирожки, серьожки, сапожки, матрьошки и МУТРьОШКИ”.(Последното е езиково творение на Иво)

 14. В Москва (без да твърдя, че става въпрос за цяла Русия) 24 май не се празнува. Това е един обикновен делничен ден. На този фон (и като оставим настрана всеизвестната агресивна (кремълска) политика, когато се повдигнат историческите въпросите за датата) поведението на българските политици е още по-позорно и мерзко. Чудно ми е как самонареклите се русофили и т.под. ще обяснят този факт?

 15. Върви народе порусени/заблудени/,през тъмни сетнини върви…ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 16. Към Стамбо
  Благодаря ти, все пак може би по-скоро приличам на Мара-подробната, твоята концентрация и изразителност на изказа в минимален обем думи не мога да постигна!!!

  КСТАТИ, да те попитам, какво става с приемането на братския език като втори официален в БГ-то, какво правят твоите “любимки” – разните Цецки, Данчета и Фанчета в НС, не са ли го въвели още за гласуване, нещо много изостават от графика? Питам щото за разлика от газа, по въпроса се работи подмолно, без врява и бучене и съм в неведение.
  Я виж в Украйна почти са го въвели, днес в чест на празника на културата се стигнало до много убедителни «славянски» изразни средства във Верховната Рада, но това е вече жалка, отчаяна съпротива!!! Убеден съм че ние до бой няма да стигнем, ще решим въпроса мирно, културно, без ексцесии, съвсем в духа на прехода, но Бойко съвсем ги е оставил без контрол, накрая май ще трябва ПАК ТОЙ да решава и за государствените езици.
  Айде ПОКА!!!

 17. Ако някой да обясни защо да е хубаво, че Кирил е преписвал от гръцката азбука, вместо от латинската, ще му бъда благодарен

 18. Ето с какво Цачева е заслужила това благоволение най-българският празник да бъде русифициран толкова откровено:

  „И тогава, когато и българите, и русите пишем на една азбука, това е едно ядро, от което се надграждат всички отношения “”
  Русофилска пикла!
  Национален предател!Позор!

 19. G n Indjev molja vi komentiraite nai novite razkritia che naistina shteli sme da stavame za malko savetska republika.Ne moje da ne gi znaete,pisaha gi vav vestnizite nai ofizialno.Ne che na sam najasno,no vie imate dar slovo i nai dobre ste izrazite nashite chuvstva

 20. Още едно доказателство в подкрепа на тезата на г-н Инджев е излъченото днес, 25 май, интервю с г-жа Матвиенко – председател на горната камара на Руската Дума.
  БНТ е БЪЛГАРСКА телевизия и не е редно от екрана й българска(?) журналистка да задава насочващи антибългарски въпроси, вместо да защитава нашата позиция за АЕЦ “Белене”.

 21. След поредната брилянтна изява на господин Иво Инджев и забележителните коментари, на TEO, ROSSEN IORDANOV и STAMBO, просто няма какво да се добави!
  Мога само да честитя на всички приятели от блога НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ ОТ ВСИЧКИ НАШИ ПРАЗНИЦИ!
  ПП. ЕТ, споделям справедливия ти гняв, но не изхвърляй бебето заедно с мръсната вода.

 22. do Ivan Yakimov

  Pozdraviavam Vi za patriotichnoto nachinanie i Vi pojelavam skoroshen uspeh! (Ne ostaviaite temata v racete na lentiaite ot posolstvoto – nishto niama da napraviat).

 23. към Sv.Borisov:

  Възможно е Христо Христов, който е много добър в работата с документи, да е добавил нещо ново към известното досега, но по принцип самият факт със стенограмата не е нов. Извадки от нея, с позоваване на “Хрониките” на Стефан Цанев, съм публикувал в книгата си “Течна дружба”, в която, впрочем, има доста неща, които не са публикувани другаде, но не се намира “доброволец” да ги цитира…

 24. Иво, обръщам се така фамилиарно защото смятам че общуването в нета е поради близост на идеите, а не за да се хули и ругае. Хората със сходни възгледи са в някаква степен близки и общуването би трябвало да е на това ниво.
  Ще ти кажа, че съм разочарован от появяването ти в едно компрометирано предаване в компанията на хора, обикновено използвани за пълнеж на телевизионни предавания и за запълване на програмното време. Дано не е това и твоята цел – да бъдеш включен в тяхната група и да слезеш на нивото на чалгата.
  Сега по темата – темата за славянството и нашата славянска кръв. Не знам дали си запознат с изследванията на швейцарския институт iGENEA за генетичната връзка на древните Българи със славяните, но накратко – ние имаме само около 15% славянски гени, но за сметка на това около 49% тракийски докато при руснаците славянските гени са около 50%. За сравнение гърците имат 20% славянски гени, но само 1% тракийски гени и само 35% елинска кръв, но това не им пречи да обявят, че Тракийската идентичност е част от Елинската. Тракийския ни произход е проучван от високоерудирани учени – А. Фол, д-р Ганчо Ценов, Стефан Гайдарски, Цветан Гайдарски и още много по-малко известни, чийто изследвания обаче са подценявани а самите те са били обявени за шарлатани и подлагани на гонения и терор. И кои ги обявяват за шарлатани и несериозни учени – псевдо-учени като ДС агента Божидар Димитров, котилото на ДС – БАН и др. родоотстъпници.
  Направих това отклонение защото то е пряко свързано с идеята за премахване на лъжата за славянската ни идентичност и в частност премахването на МОЧА. Комунистическата пета колона прави всичко за да унищожи следите за нашата идентичност – Древният град Севтополис (столица на Одриското царство, изграден от тракийския цар СевтIII в 320 г. пр. Хр.) е потопен от водите на язовир Копринка (бивш Георги Димитров). Какъв изрод трябва да си за да погребеш историята си, за да обслужиш чужди интереси? Питам и отговор не искам.
  Напоследък излизат и данни за наличие на тракийска писменост, която престъпните ни певдо-историци отказваха да признаят.
  Доказателство са тракийските плочици от село Караново (4 хилядолетия преди Н.е) и село Градешница, Врачанско (5 хилядолетия пр. Н.е). които принадлежат на една и съща писменост – древното тракийско пиктографско (образно) писмо. Обаче тази писменост е с 2000 години по древна от шумерска и египетската!!!!
  Темата е безкрайна, но се надявам все повече интелигентни хора да се интересуват и да я поствят на светло за да застанем пред света с нашатa истинска история и да имаме подобаващо на приноса ни в световното развитие самочувствие.

 25. “”ЕТ, споделям справедливия ти гняв, но не изхвърляй бебето заедно с мръсната вода'”
  Много мръсна вода!
  Няма форум,няма коментар,учебник без да се спомене “Русия”,славянство”
  Този празник е най успешна руска пропаганда за обезличаване на България.
  Махнете този празник!Прославя Империята на Злото Русия!

 26. Не е гордост че Империята на Злото
  малокултурна Русия ползва същата
  азбука като България

 27. До ЕТ:
  Помисли малко:
  – защо руснаците, като чуят за преименуване на храма от “Александър Невски” на “Св.Св. Кирил и Методий” скачат като ужилени?
  – защо “великите” руски учЕни непрекъснато вадят “доказателства”, че азбуката им не е дело на българите и датира от преди Р.Хр.?
  – защо в Русия не се празнува 24 май като ден на “българо-славянската писменост”?
  – защо след 1989, когато ВНС определяше новия ни национален празник, който да замести 09,09,44, комунягите-петоколонници не искаха и да чуят за 24 май и ни лепнаха 03, март?
  Помисли.

 28. Факторът Кошлуков – “Какво празнуваме на 24 май”?

 29. Празникът е на кирилицата. Какво очаквате да кажат на децата ви в училище като в последните години университетчетата избълваха маса некадърни учителчици?! Добрите ученици записаха други специалности , защото учителите са ниско платени , а глупаците записаха педагогика , защото само това ги приеха. А и университетчетата гледаха да си запълнят бройката. Не трябва да ни учудва , че днешните деца са обучавани некомпетентно. Ей такива времена дойдоха – учителите да не знаят кой празник какъв е!

 30. “Ето с какво Цачева е заслужила това благоволение най-българският празник да бъде русифициран толкова откровено:

  „И тогава, когато и българите, и русите пишем на една азбука, това е едно ядро, от което се надграждат всички отношения в културата, в изкуството. Мисля си и се надявам да бъде споделено, че ценното, което имаме, народите на България и Русия, е общата ни азбука, традиционно близките ни култури, които съм убедена, че и занапред ще се развиват толкова близко и приятелски, както е било досега, особено в сферата на духовността“, каза Цачева ( Медиапул)”

  Най-категоричното ОПРОВЕРЖЕНИЕ за горните фриволни волнодумства на “другарката” Цачева дойде от колегите и от украинския парламент, които онзи ден влязоха в ръкопашен бой в спора дали да се въведе “братския” за украинците руски език, като втори ОФИЦИАЛЕН език в Украйна.
  Това става навръх 24 май, не знам , може би властващата в Украйна проруска олигархична клика влага някакъв символичен подтекст в този акт.
  Сигурно иска подчертае “близостта” и “родствеността” между двата славянски езика навръх 24 май . Според направляваните от диктата на кремълските си господари властници в Киев “близостта” и “родствеността” между украинския и руския езици се подчертава чрез признаването дори от самите тях РАЗЛИЧИЕ между двата езика.
  Следователно “другарката” Цачева трябва да се поучи от украинските си колеги в “побратимяването” чрез разграничаване между руския и украинския езици.
  А колко ли са “братски” и “близки” българския и руския езици ?!?!?!?!….

  СИГУРНО “другарката” Цачева знае………….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.