Гледайки на Изток, Борисов се препъна на Запад

Вече е официално потвърдено:

“Марси Райс е новият посланик на САЩ в България
Според дипломатически източници Джеймс Уорлик е сменен заради шистовия газ

Марси Райс е новият посланик на САЩ в България, съобщи президентът Барак Обама в официално изявление, качено на сайта на Белия дом.
Райс ще замени Джеймс Уорлик, който напуска страната преди да е изтекъл 3-годишния му мандат. В официалното съобщение на Белия дом няма мотиви за смяната.
Информация за отзоваването на Уорлик излезе в началото на април. Като причина за смяната дипломатически източници посочиха, че той не се е справил със защитата на американските интереси за добив на шистов газ в България. Уорлик не е успял добре да обясни и да убеди българската общественост, че технологията за добив е безопасна. Самият Уорлик обаче отрече информацията. В телевизионно интервю той дори се пошегува, че слуховете за неговата смърт са твърде преувеличени, цитирайки Марк Твен. Уорлик беше назначен за посланик на САЩ в България в края на 2010 г.
Марси Райс е била посланик на САЩ в Албания в периода 2004 – 2007 г. Напуска за да стане съветник по въпросите в Ирак. В момента е служител на Държавния департамент като помощник секретар за ядрена и стратегическа политика.”

Информацията на сайта Медиапул, който за разлика от други претенденти за лидери в интернет пространството не е клюкарски, приемам за вярна- не във фактологично отношение, което е проверимо, а във внушението за причината за дипломатическата рокада. Ако знаех нещо повече, бих добавил от себе си. Но не знам, макар да говорих доста дълго с Джеймс Уорлик на представянето на книгата „Ядреналин“, на която съм съавтор с Георги Котев, на 26 април в градинката пред „Кристал“ в София. Беше интересно… До степен, че нито една българска медия ( по изключение, защото иначе следаят изявите на Уорлк под лупа) не „забеляза“ жеста на американския посланик да уважи едно публично събитие, единствено за деня в цяла България, посветено на годишнаната от катастрофата в Чернобил. Явно принципът да не „забелязват“ неприятните им критици сред сънародниците е по-важен, отколкото правилото да се подмазват или да оплюват вездесъщия Уорлик.

Стъпвайки на хипотезата за казаното от дипломатическите източници, цитирани от Медиапул, мога обаче да направя някои изводи, базирани на много други факти, за достоверността на които гарантирам. И ще изпреваря изброяването им и анализа с извода: Русия явно вече толкова е напреднала в овладяването на своя български плацдарм, че вече сваля не само български правителства, но и американски посланици. Защото инсценировката с протестите от януари в 12 български града в един и същи ден, след което последва невиждана, нечувана и (почти) невероятна по своята светкавичност и отзивчивост на някакви си шествия реакция на премиера Бойко Борисов, наредил буквално на следващия ден на своите послушни депутати да гилотинират с мораториум дори проучванията за наличието на шистов газ.

Уникално беше да се види, как България стана първата държава в света, която забранява на себе си да знае дори дали разполага с невероятен ресурс за собствената си икономическа независимост от повече от половин вековното чуждо енергийно робство. Ако си мислите, че е било случайно, спомнете си, че самата кампания на проруския кандидат за президент Ивайло Калфин ( а той за малко не успя!) започна през август 2011 г. с яростни закани срещу намеренията на американците да дупчат снагата на родината- същата, в която , по неговите думи, патриотизмът се измерва според любовта къв Русия.

И как няма да сме първата държава в руския пилотен проект? Ние сме номер едно в Европа по този показател, тресем от любов към Москва по скалата Медведев-Путин! Самият Путин междувременно предупреди, че шистовият газ е заплаха за националната сигурност на Русия( което русофилите тук приемат лично), подготвяйки сънародниците си за „турбуленция“ в световнотите дела поради факта, че САЩ са извършили на практика енергийна революция, отнемайки буквално за няколко години първенството Русия по добив на тази суровина ( а скоро вероятно ще го направят и по износ на същата).

На вътрешният пазар природният газ в САЩ поевтиня няколко пъти, катапултирайки и без това изключително ефективната американска икономика на нови, недостижими нива в световната конкуренция и предизвиквайки завистта дори на по-бързо развиващите се мастодонти като Китай и Индия, които също бясно се втурнаха да търсят свои шистови газови находища- на тях Москва не може да им заповядва. За Русия, която отдавна се е превърнала в суровинен придатък на развития свят, пропускайки да инвестира несметните си доходи от природните си богатства в модернизацията на страната си, това е кошмарен сценарий и тя реагира както си знае: с удари под кръста. Като не може да се извади сама за косата от тресавищетео, гледа да завлече другите в него.

България е с чупка в кръста по отношение на Кремъл отдавна.Носим си този кръст, поет от времето на комунизма, чиято фалирала идеология беше префасонирана с добре познатите инструменти на „славянската и православната“ ос, градена от Русия през вековете, за да ни върти на нея както си иска. В никоя друга освободена от комунизма европейска държава съветската пета колона не се прероди по такъв фрапантен начин в подобен механизъм за влияние, както тук. Резултатите може сами да прочетете в класациите по нещастие: заемаме в тях рекордно много първи места в ЕС. И няма как да е иначе, щом ще се водим по приоритета си да обичаме най-много най-ретоградната (сред влиятелните) държави в Европа. Може ли някой от русолюбците да изтъкне поне един показател, по който е правилно, достойно и прагматично необходимо да се равняване днес по руските стандарти- в демократично, икономическо, технологично или духовно отношение ( и ако може да не се крие зад гърба на уважаваната заради нейната европейска стойност руската стара култура, която все пак е новобранец на континента по отношение на образците, на които така успешно подражава).

Ама чакайте, ще кажат русофилите, които си измислят за оправдание „русофоби“ сред несъгласните с тях, какви възможности има чак толкова Русия да ни влияе, че я набеждавате? Има,има…И не само в областта на икономиката, което е видно от чудовищния дисбаланс в двустранната търговия в съотношение десет към едно. Влиянието на Русия не е институционализирано. То е подмолно досуш както интригите на „историка“ ( познавач на историята на БКП, т.е. роб на създадените от нея митове и откровени лъжи) Георги Първанов, който твърдеше в речите си, че в България били загинали 200 000 руснаци, завишавайки десетина пъти реалната статистика за нуждите на вечната благодарност, изисквана от нас и в наши дни за една война от 19-ти век.

Първанов също нямаше като президент официален интрумент, но неофициално разиграваше държавата на малкия си пръст с помощта на тайни служби и явни дружби с олигарси и лобита, като ядреното, например ( негови представители се бяха опитали най-нагло да запушат устата на в „Уикенд“, когато през август 2008 г. се осмели да напше за интимните креватни подвизи на президента ни, предлагайки огромна сума месечно само и само всекидневникът да НЕ пише повече по темата- държа на верността на тази информация, нищо че и тя отлежава в книгите ми без да бъде цитирана от никого до днес).

С дипломатически източници съм раговарял нееднокрантно по темата за дисхармонията България да гледа на Запад ( за някой и друг евробонус), но да се озърта за разрешение на Изток. „Източниците“, в случая „западници“, знаят отлично, което знаем и ние: този шизофреничен (д)ефект не е някакъв самороден феномен, а старателно отглеждано влияние, за което неофициално се наливат огромни за мащабите на страната ни средства. Демонстрацията с организираните протести срещу хипотезата за наличие и добив на шистов газ в България, което би ни откъснало от прангите на „Газпром“, беше поредното доказателство за това.

Всеки, който се е опитвал да организира хора за протестна публична изява в един град дори, знае много добре, колко координация, средства, структури и обща мобилизация на много хора са нужни, за да бъдат изкарани на улицата с еднакви лозунги достатъчно впечатляващи ( самия Борисов, например) демонстрации срещу нещо, което отгоре на всичко не се е случило и няма гаранция да стане някога дори! И в чий интерес? Не е ли ясно, кои са най-големите „борци“ срещу зловещия призрак на свободата, противопоказен за Кремъл, изобразяван под формата на озъбен шистов газ,? Това са стратезите на оцеляването на руския газов диктат над Европа и особено на такъв руски анклав за атакуване на европейското единство ( доколкото го има в зародиш) по въпроса, какъвто е България.

Бойко Борисов, дори и да не е чел „Течна дружба“, сигурно знае,че Жан Виденов се заинати през лятото на 1996 г. да отстъпи на Русия българската газопреносна система и срещу него беше насъскана вътрешната му партийна опозиция. Най-напред потъващия му кораб напусна външният му министър Георги Пирински. Острието за подкопаване на властта му Андрей Луканов, след бурен разговор в Москва със също привикания за целта бос на империята Мултигруп Илия Павлов ( имало е бурен скандал за това кой да кара червения газов влак в България), падна жертва. Илия Павлов-също. Империята отвръща на удара като не прощава никому за допуснати слабости.

Борисов вероятно знае също кои външни сили стояха зад свалянето на правителството на СДС през 1992 г. Няма как да не е чувал и за активирането на руската агентура срещу кабинета „Костов“ ( и лично срещу него) за отмъщение след провала на руския опит да използва българското въздушно пространтво през юни 1999 г. за торпилиране на западната стратегия в разпадаща се Югославия чрез стоварване на въздушен десант в подкрепа на вероломно завзетите позиции на летището на Прищина от страна на руски „умиротворители“, прекосили с помощта на Милошевич сръбски територии с бърз марш от Босна.

Още по-добре е информиран Борисов със сигурност защо е толкова благодарен на Русия и неговият бивш ментор Сакскобургготски, който се явява на публични пропагандни сбирки с руския посланик веднага, щом му свирнат ( както стана преди броени дни с демонстративното представяне в София на книга за руските и съветските паметници в България, събрала три в едно: посланика Исаков, Саксокобурготтски и Георги Първанов заедно като една истинска тройна коалиция).

Ако пък не знае, да му кажа на Борисов, че руският посланик Александър Авдеев беше награден за успешната си дейност по забавяне на българското членство в ЕС и НАТО не само с държавно отличие, но и с повишение в длъжност след мандата си тук. Междувременно стана любимец на изгрелия несменяем самодържец в Кремъл Владир Путин, който го издигна до министър на културата и в това му качество го превърна в незаменим надзорник на дейността по инжектиране на нова и нова българска русофилска любов към Русия с помоща на всевъзможни федерации, форуми, медии и събори на наша земя. На негово подчинение е и генерал Леонид Решетников, който непрекъснато вършее из България като пряк надзирател на процеса под формата на главен отговорник за руската любов към България ( каквато не можете доловите нито в несъществуващите български паметници в Русия, нито дори на 24 май, употребяван тук на място за целите на „дружбата“с туземците, но оставащ практически незабележимо събитие в самата Русия). Тава любов „тука има“, а „там нема“, обаче баламите в България лапат пропагандата ( и по някое кебапче край язовир Копринка вече 6 поредни години, ако не греша).

Борисов знае, но не казва, какво му е наговорила Хилари Клинтън на 5 март при онова неочаквано посещение в София на връщане от Гермния, което изобщо не й беше на път. Чух дипломатически източници тук да отричат, че държавният секретар на САЩ е изразила доста остро възражение срещу номера на българския премиер да изобрази съобразяване с народния уличен глас срещу проучването за шистов газ. Да ме прощават тези източници, но дипломатично няма са се съглася с тях- иначе казано, подозирам ги в „спестяване“ на деликатната истина. Подозренията ми се потвържават от твърденията на Медиапул, че Уорлик е отзован тъкмо заради несправяне със стратегичската задача- ще се изразя с образния израз на неговия предшественик Байърли от онзи резсекретен негов доклад до Вашингтон- САЩ „побутват“ Борисов в правилната посока. Така че тукашните дипломатически източници нямат интерес да потвърдят дори и в частен разговор причината за тяхното отзоваване. Има обаче и други, базирани в САЩ, които споделиха откровено: да, на Борисов му е зявено от Хилари Клинтън много ясно „разочарованието“ на Белия дом от хода му с шистовия газ.

Ерата на „очарованието“ от Борисов на Запад приключи. Той сам намекна това сам по неговия си начин с прозрението, че трябвало да се обърнем на Изток защото нямало да можем да продаваме сирене във Франция и цветя в Холандия. (Досто)верните му твърдения в това отношение обаче не отменят факта, че си прави погрешни сметки. Защото сиренето е с пари, а те не идват даром дори от любимата му Русия, с чийто Путин той час по час си говори по телефона по начин, който руските медии после обобщават като проява на „лоялност“ към руския „Южен поток“. Изпразващият се български държавен бюджет едва ли ще бъде компенсиран от пълната илюзия за помощ от „Дядо Иван“ с евентуално негово благосклонно отношение към българските цветя,които отново му предлагат тук с надежда за спасяване от собствената неадекватност.

40 мнения за “Гледайки на Изток, Борисов се препъна на Запад”

 1. Блестящо ! Както винаги.

  И отново си задавам въпроса: Как е възможно по такъв балъшки начин да се манипулира народонаселението българско ? Нещата с русия са толкова очевадни, че дори не е нужно да се замисля кой знае колко човек. Колко тъпи трябва да са масата българи, та да се оставят да ги водят така за носа ? Не ми го побира главата.

 2. Вече разбрах, че Борисов е виновен за всичко (познато, а?), но не разбрах Уорлик за какво е виновен. Че се е провалил с шифтовия газ, добре, но новия посланник как ще се справи кажете. От сега прогнозирам, че стила на диалог м/у Нея и медиите ще е коренно различен, което според мен е една от причините за отзоваването на Уорлик. Така де, той беше с една стъпка по-недепломатичен и на мен ми харесваше, но на шефа му май не. А за конспирации винаги има място.

 3. Преди много години битуваше вица,че Тито дава мигач на ляво,а завива в дясно.Ако перефразирам този виц,той би изглеждал така:Борисов намига на Запад,но завива на Изток.Знаем,че от политиката на Тито спечели Югославия и югославяните,а опита на Т.Живков да направи БГ 16 република ,претърпяха пълно фиаско,до степен,че допринесе ,макар и с много малко,за рухването на Империята на злото/По Р.Рейгън/.Борисов си прави тънки сметки,как да оцелее в много сложната днес международна обстановка,преди всичко-в икономическо отношение.Сигурно има големи обещания от Путин за подпомагане на това оцеляване,но едвали въпросната помощ,може да го спаси,поставяйки го в списъка ,окончателен,на неблагонадежните и нелоялни “Приятели” на Запада.Почти съм сигурен, че и Меркел,мислейки стратегически за интересите на Германия,ще престане да бъде патерицата на Б.Борисов в ЕС и НАТО,на която той до сега изцяло разчиташе!!Да му мислим ние българите,КОИТО МОЖЕМ ДА МИСЛИМ,Как и за кого ще гласуваме на следващите парламентарни избори,когато и да са те!И да не забравяме,че и майкото природа,произнесе осъдителната си присъда на настоящето управление,когато за по-малко от три години се “развилня”и донесе наводнения,свлачища ,земетрисесения,срутване на мостове,бури с много тежки градушки,унищожиле стотици декари лозя,черешови и праскови овощни градини!

 4. Дълбоко вдълбаване …
  сирене и цветя …
  Пълната илюзия за Дядо Иван. Най-накрая.

  Руснаците са най-подлите търговци. Купили са всичко, което трябва. За да продават всичко, което искат.
  Но това е твърде отвъд способността
  за разбиране на един приспан плебс.

  Патрициите (възпитани в Москва, в Перник или в “академията” на МВР) имат доста обикновени потребности …

 5. “Гледайки на Изток Борисов се препъна на Запад”
  Иво, отново си чудесен!

  Аз обаче ще си напиша пак моето – “заслушвайки” се на Запад, охранителят (Борисов) се надупва на Изток!!!

  Мечтател: “И отново си задавам въпроса: Как е възможно по такъв балъшки начин да се манипулира народонаселението българско ?”

  Към колегите от форума на Иво.
  Подозирам, че отдавна всинца сме се убедили в родолюбието му, в таланта му на журналист и способността му да открива дори и старателно скритите мотиви и взаимовръзки, водещи до разпада и гибелта на Родината!
  Затова ви моля, не консумирайте сайта му “за лично ползване”, а положете усилия словото му да достигне до повече хора.

  Иво, моля за извинение, но ще си позволя да те сравня с един велик българин!

  История Славянобългарска е била старателно преписвана, носена, пазена и Е събудила заспалите българи. Българите и днес “дремят” приспани от “песните” на “медиите” за “спасителя”, дето за 800 дни “ще ни оправи” (оправи ни, вЕрно е!), за “юнака”(бодигарда, пожарникаря, главния полицай) и т.н. дето “ще посече” главата на Мафията, от чиято гръд е бозал 50 години, за “големия брат” на Изток, дето “ни обича” (обича ни, като сутеньор проститутките)!

  Сега не ни се налага да преписваме, да разнасяме на ръка – просто “промотирайте” (пфу, счупих си нокътя докато го изпиша  ) сайтa сред роднини и познати.

  Правете нещо!!!, недейте само да четете!!!

  Иво, стискам ти ръката за днешния текст!

 6. Господин Инджев, навярно помните, че посланик Джеймс Уорлик направи приятелско посещение в Бургас при руския агент Златев. Отиде при Златев, дето казва народът – “на крака”. Помните колко бяхме разочаровани (да не кажа друга силна дума) от този акт, който понижи рейтинга на САЩ в България.

 7. Има и една друга “страшна” новина!! Америка ВЕЧЕ добива и шистов НЕФТ, и по регистрирани залежи в само един щат има запаси, които са повече от тези в Суадитска Арабия. Затова и бензина ТАМ започна да намлява в цена, долара да се вдига, еврото да колабира. Докато Европа се разделя все повече на можещи и неможещи държави, което си е срамота.

 8. Инж. Маджаров, ако изборите зависеха от мислещите хора, всичко щеше да е цъфнало и вързало в България. За съжаление изборите зависят от мнозинството…

 9. Не мога да разбера едно, какво ни дава САЩ и защо си мислите че точно на нас ще даде каквото и да е, след като от цял свят забира всякакви ресурси, просто щяха да си добиват шистовия газ и да си го взимат ей така, а за нас, много им пука че ше сме бедни, освен това им трябваме да сме не повече от 5 милиона. Достатъчно години минаха в така наречената Демокрация много се случи по света не всички хора са тъпанри вижда се какво прави САЩ по света и как въдворява ред, прекален лукс е да се правим че не разбираме какво се случва. А Русия тя също си гледа интереса и сферите на влияния, но там има следното нещо – опитват се да съхранят славяните, и най малко поне по тази причина имат общи интереси с нас.Все пак далеч по добре е като има баланс м/у световните сили, а не диктат.
  А що се отнася до Тито има какво управляващите да учат от него.

 10. G-n Indjev,

  Opitaite se da potarsite istinata za naznachavaneto na novia poslanik po liniata: Albania-Turcia-Iran.

  Moze bi, shte naluchkate pravilnata posoka.

 11. САЩ „побутват“ Борисов в правилната посока.

  Ако с “побутване” се правеха деца, в тази наша българска блъсканица щяхме да сме по-многолюдни и от Индия.

 12. Би било великолепно написаното, ако… би било вярно.
  Мърдащата още шепа рубладжии, тяхното потомство и бройката лумпени не са фактор от значение.Русия тъпче в предверието на 20 век и Путин, като самодържец, е ехо от 19 век.
  ББ е без алтернатива и за западната дипломация това е обективност с козто се съобразяват. На ББ му е обяснено за рамаката в която може да шава. Обама заяви, че великолепно се справя.

  Без паника, това което има да става, то ще стане.
  Географията ни помага..

 13. МЕЧТАТЕЛ: “Колко тъпи трябва да са масата българи, та да се оставят да ги водят така за носа ?”

  Очевидният отговор е: Достатъчно.

 14. На Уорлик мандата му изтича 2013 г. Идат избори , а той е много употребен през тези 3 години . Няма как да остане по заслуги , при тая употреба. Така , че това е абсолютно нормална замяна , съобщена 6 месеца преди да се осъществи – също нормална практика. По скоро важното е кой идва – ядрен и стратегически съветник и с опит на Балканите . Явно не всичко с Белене е приключило , а също така е и началото на 7 блок – процедури и т.н. Това за шистовия газ едва ли е причина за смяна на посланника.Там интересното е друго – ако някой се опълчи в България на Лукойл е “ял лука” – да видим дали това е така , и ако някой се опълчи на Шеврон

 15. Благодаря, Елина ! Вие отговаряте на много от тъжните въпроси, които си задавам. Лека нощ, Елина.

  Славянски поздрав,
  Мечтател

 16. Абе хора, теория на конспирацията е филм. Шистовия газ бил надеждата на държавата. Пфф…

 17. @ЕЛИНА Много хубаво нещо е това демокрацията, все пак! Демократичната организация на този блог също. Вземете, например, скудоумното писание на ЕЛИНА. Какво щели да ни дадат американците, Шеврон щели да си вземат шистовия газ (сигурно ще си го носят в Америка да го продават по 86$, пък ние ще продължим да си го купуваме от руснаците за по 511$) Пак според великите премудрости ЕЛИНОВИ нашите интереси били съхранявани като славянски от Русия. Боже опази!!! Те ни съхраняваха интересите 45 години. Съхраняваха също интересите и на други славяни – поляци, чехи, словаци и затова там хората не могат да ги гледат. А аз не искам американците да ми дават, благодарен съм, ако помагат руснаците да не ми ВЗИМАТ! Както се бяха наточили да лапат от АЕЦ Белене в продължение на 30 години по два милиарда годишно!
  А това за петте милиона българи сигурно сте го прочели в тъпанарското комунистическо умотворение, пробутвано на лапнишараните като програма на Ричард Ран и неговия колега Ът. Отворете сайта на ИПИ, там има статии на г-н Ран, и ако намерите нещо общо между тях и ония простотии – да не ми е името Живко.

 18. Управлението на генерал Бойко Борисов и неговата лидерска партия ГЕРБ потвърждава безспорната истина, че най-страшното нещо на този свят е да се родиш българин! Буди недоумение, че някои западни дипломати не виждат в негово лице перфектното копие на комунистическия диктатор Тодор Живков и това, че Борисов върна комунизма в Родината. Комично е да се говори за избори в България! Предварително „изборните резултати“ се съгласуват между представените в НС партии и след съгласуването ЦИК (новото Политбюро) „преброява“ спуснатите от Кукловодите и съгласувани от парламентарно представените партии изборни резултати. Досущ както при Правешкия комунистически престъпник Тодор Живков! Разликата е само в това, че тогава комунистите винаги печелеха изборите с 99,99%, а днес се имитира някаква борба!

 19. Нека да помислим и за един допълнителен мотив за смяната на Уорлик- достатъчно ли напреднахме в ислямизацията / излямизирираща се Турция е един от най-верните съюзници на САЩ/, в циганизацията и профанизацията .Да си спомним колко срещи и с кого имаше Х.Клинтън у нас : 1 ч.внимание на ,, дискриминираните ,, цигани – колко било добре да се засилва интеграцията / разбирай набезите над българите и имотите им по села и градове, предимството им да ги издържаме , а те да се размножават неуки, за да може да са под ръка по 20 лв парчето при избори/. България трябва да бъде разпокъсана автономно , това са стратегически планове на САЩ, в които съм убедена .Тече информация за плана Ран на САЩ за България.Какво е Вашето мнение,
  Г-н Инджев? Дълбоко уважавам политическите Ви анализи и Ви чета ежедневно. Един съвет: преглеждайте текстовете граматически преди публикуването им.,, Гледайки на Изток/ запетая/ , Борисов се препъна на Запад,,

 20. @ СИМЕОН В.:
  ВЪПРОС: “Колко тъпи трябва да са масата българи, та да се оставят да ги водят така за носа?”
  ОТГОВОР: Колкото ЕЛИНА е достатъчно.
  🙂

 21. @ ARTHUR:
  Приветствам идеята и приканвам всички съмишленици от блога да се ангажират с разпространяването.
  Без да претендирам за приоритет, вече повече от година съм “абонирал” за блога на господин Инджев 5 човека. Правех го обаче не за да популяризирам, а просто от желание да споделя. След призива на ARTHUR обаче, си поставям като цел целевото разширяване на “абонамента”.

 22. Русия и петата и колона си развява байрака защото никой не застава срещу тях. Когато “еколози протестираха срещу дупченето на земята българска” никой не ги контрира. Само с писане не става.
  Пред МОЧА се събираме 100 на, ако сме 1000 е друга работа, но все си вика, абе паметник голяма работа и пр., разбира се, че работата не е в паметника а в това какво символизира. Борбата е против символа, а не за и против чучулото. Срещу 100-ната “загрижени еколози”, ако бяхме излезли 1000 загрижени за събдата на България българи, Русия щеше да беснее, но в крайна сметка щеше да подвие опашката както многократно е ставало.
  Димитър Димов

 23. Каквото и да направим или не направим, все сме изяли дървото. Винаги въпросът е бил “Накъде да се обърнем?”. Това е въпрос от компетенцията на проститутка, а не на държава. Ако не добиваме шистов газ, добре за Русия. Ако добиваме, добре за щатите, защото се сещате, че за нас я останат 5%, както е със златото, я не. Няма ли някой най-после да се запита какво е добре за България? Ако не бяха сменили Уорлик предсрочно, щяха ли да се появят всичките тия писания? По-малко ли щеше да е вярно всичко (или повечето) в тях? Идва за посланик дама, чието CV би трябвало да ни стресне. Била е във всички критични точки на американския интерес, зам. секретар по ядрените и стратегически въпроси, въоръженията… Извод? България става критична точка на американския интерес. Защото не вярвам да я пращат като “наказание” 🙂 Географията ни, за добро или за лошо (досега в историята ни за лошо), е такава, че непрекъснато някой ни налазва, иска нещо и за съжаление го получава. И вместо да ДИКТУВАМЕ условията по точно тази причина, ние се чудим как да оцелеем. Много тъжно.

 24. Нищо ново под слънцето. Вечното балансиране между Русия и Запада-преди Русия -Австро Унгария,след това Русия -Германия, след това без избор само Русия, а сега се оказва много сложно- Европейски съюз -Русия- САЩ, но май завинаги/явно по историческа съдба-прав е бил Левски, “който ни освободи, той и ще ни зароби”/ще сме си прикачени към Русия. А и американците-откъдето са минали трева не никне, западна Европа също не ни дава добри съвети, а нашите политици са явно неспособни да се ориентират

 25. към Нина:

  За запетаята сте права, но за ислямизацията не особено. Смятам, че е силно преувеличено да се говори за “ислямизация” на България.
  А пък “циганизация” е направо дискриминация- как предлагате да се сложи точка (не запетая) на проблема: чрез кастрация или концентрация ( в лагери)? Или имате друг вариант за “окончателно решение”, термин, употребяван в Третия райх за “справяне” с евреите ( и циганите, впрочем)?
  От една страна сте грамотен човек, от друга обаче вярвате май сериозно, че САЩ стоят зад циганските грабежи, които те ( а Хилари Клинтън направо лично!) подкрепяли…Как тогава човек да разчита на демократични реакции сред неграмотните българи, след като грамотните могат да разсъждават по този въпрос с такива категории?!

 26. живко боев, mnogo dobre kazano:
  “А аз не искам американците да ми дават, благодарен съм, ако помагат руснаците да не ми ВЗИМАТ!”
  Pozdravi!

 27. Interesno, che pod statia, v koiato stava duma za uklon na Iztok na premiercheto (nabedeno vse pak za Grajdanin za Evropeisko Razvitie na BG…..), niakoi komentatori nasochvat vnimanieto kam niakakva mnima isliamizacia na BG.
  Stranata ni ima drug, savsem realen problem, koito se naricha rusizacia.

 28. към Ники: Хубава констатация. Ама какво предлагате – да си внесем ДРУГ народ, който да избира ДРУГИ управници, на тая география, няма да е възможно…И тогава какво да правим? Не е достатъчно само да знаеш какво става, по-хубаво е ако знаеш какво да се направи…:)

 29. често се случва да не съм напълно съгласен с ваши тези, г-н инджев, но винаги ви чета. конкретно по темата – смятам, че шистовия газ ще се случи в българия, но не сега. смятам, че темата изпреварва времето.

 30. Я, не била само ЕЛИНА! Появиха се “веселият” НИКИ и КАЛИНКА КОЛЕВА.Някои като че ли още живеят преди 1989-та!
  В час ли сте бе “умници”. Май забравихте, че вече няма СИВ и Варшавски пакт. България е член на НАТО и ЕС, колкото и на някого да не му се иска.И като така, ще изпълняваме решенията им и ще съобразяваме политиката си в съответствие с техните интереси. Защото САМООПРЕДЕЛИХМЕ техните интереси като НАШИ ИНТЕРЕСИ.
  За особено тъпите ще повторя – ще проучваме и добиваме газ и нефт от шисти, защото постигнатите технологии са екологично безопасни и ЗА ДА БЪДЕМ БОГАТА И ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМА СТРАНА.
  Специално за КАЛИНА КОЛЕВА, относно това къде “трева не никне”:
  Не е имало и няма страна в света, която да е тръгнала по акъла на Русия /СССР/ и днес народът и да живее богато и щастливо.
  Няма страна в света, която активно да сътрудничи със САЩ /с изключение на “троянските коне”/, да споделя западните ценности и народът й да не е богат и щастлив.
  Справка – Ю. и С. Корея, Ю. и С. Виетнам, в близкото минало З. и И. Германия, Куба…
  Калинке, чакам опровержения.
  🙂

 31. Г-н Инджев, ВЕРОЯТНО не съм развила добре тезата си за циганизацията и начините за справянето с масовия проблем в сраната. То е , защото нещата не искат особени големи анализи или прозрения.Достатъчно е да се замислим , когато слушаме статистиката / поне тук мисля , че са прави социолизите в тенденцията/, че ок. 2050 г българите ще сме малцинство в собствената си страна. Далеч съм от расизма , чистотата на нацията и подобни профашистки идеи.Смятам , че законите трябва да важат за всички.А не всяко управление да флиртува с ромите и да не изисква от тях спазването им. Саркози , въпреки либерализма и мултикултурализма , ни ги екстрадира преди 2-3 г .Помощи , но срещу образование , контрол в/у раждаемостта, но с финансови мерки след 3-4 дете в семейство, истинска, не само чиновническо- документна здравна просвета. Безплатни хапчета след поредно раждане и т.н. ТОВА НЕ СЕ ПРАВИ! И НЕ СЪМ ЧУЛА ОТ ББ ИЛИ СОЦ. МИНИСТЪРА ПОНЕ ЕДНА ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА ДЕМОГРАФСКИЯ ПРОБЛЕМ, КОЙТО , УБЕДЕНА СЪМ , ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВИСИ КАТО ДАМОКЛЕВ МЕЧ НАД БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ

 32. Аз пък се питам защо е толкова трудно са се организират хората и да повярват че могат да извоюват собствената си държава ???
  Ама били тъпи ама били неграмотни а тук “мислещите” като ги бива толкова много защо се задоволяват само с ПИСАНЕ ?! Защо няма поне един Българин който да бъде достатъчно независим и достатъчно богат за да поведе народа си по собствен път, далече от разбойниците и крадците !!!???

 33. Победата им трябва да се превърне в Пирова. Когато започнат да говорят за цената на парното – трябва непрекъснато и многократно да се напомня че цената на парното се определя от цената на газта която за съжаление България плаща двойно по-скъпо от останалите европейски държави. Трябва да непомня че за съжаление ББ не е инвестирал достатъчно в добиването на шистов газ което би направило цената на газта значително по-ниска.

 34. @ Ж :
  Защото:
  1. в държава с тотално доминираща МАФИЯ “достатъчно независими” няма;
  2. понастоящем в България “достатъчно богати” са само “разбойниците и крадците”.

 35. Г-н Инджев,
  Когато приемете за верен един факт и построите върху него цяла статия, има голям шанс да сте написали една невярна статия, ако и фактът е неверен.
  Съгласен съм за “Медиапул”, но защо не попитахте колегите си кои са тези “дипломатически източници”, на които те се позовават? Защото има три варианта – да са български, щатски или на трета държава. Сам можете да си отговорите колко са достоверно, ако са български или на трета държава.
  А ако са щатски, “Медиапул” щяха да си кажат, че са такива.
  Следователно можете спокойно да приемете, че източниците са български. Може и да са дори български дипломати или други служители в МВнР, които обаче знаят толкова много, че чак какво се решава в Държавния департамент и Белия дом… Сериозно ли го мислите?
  Или пък че Хилари Клинтън ще се занимава с измисления шистов газ на България?
  До този момент не сме видели нито един сериозен анализ на щатската политика в България. Защо – това е друга тема.

 36. Жорж Ганчев е добре платен от комунягите и ченгетата от „Поcpано“ 20. Навремето участието му в политиката целеше да отнеме гласове от сините – СДС. Сега целта е да намали резултата на ГЕРБ като прилапа част от гласовете на простолюдието. Дори и да не додрапа до пaрламента, около 0,5% ще отклони. Целта на БСП и ДПС е проста – ГЕРБ да спадне значително като представителство в парламента, Пeшo Koня да скапе окончателно CДC, Мигленчото Пръмово да скапе ДCБ, a Пeшo Koня скапa вeчe CK. Така в следващия парламент ГЕРБ няма да може да състави правителство, мандатът ще отиде при БСП, тя пък ще се откаже и Плевнeлиев щé не щé, ще го връчи на Мeгленчето. И тя, „европейката“, естествено ще покани за коалиция лидера на европейските социалисти – другаря Станишев. Ще се лепне в новата тройна коалиция и другарят Доган – зер и той е евролEберал. Бат`Бойко ще зaгpявa зa прeзидeнт, Гoцe зa пpeмиep, a нapoдът ще пиe пopeднaтa cтyдeнa вoдa.

 37. Прекрасен анализ!Отново точно в десятката! Аз също съм убедена, че целият наш преход бе проведен под вещото ръководство на Русия.Повече от видно е, че руската пета колона работи безотказно. Тя държи средствата за масово осведомяване, родната олигархия, партиите (с малки изключения), и е достатъчно да наблюдавате само няколкото ефирни телевизии, за да разберете – какви са поставените за момента задачи, в какво трябва да бъде убедено народонаселението на този етап, за кого трябва да се гласува и за кого – не, защото няма шанс да влезе в парламента или защото го мразим, че джуките са му черни и т.н.и т.н. И като чета по-нагоре някои коментари, как Русия поне за славянството се погрижила просто побеснявам! Искам да попитам Елина, как по точно се погрижи Русия за нас – като ни продава вече 20 години най-скъпия газ в Европа и в света, може би за да ни умори от глад, че да не се мъчим дълго! И пак започват с този доклад Ран-Ът – А бе хора, вземете най сетне и го прочетете, за да спрем с глупостите всички. Там, в доклада, наистина има нарисувана тежка перспектива пред България, в т.ч. се говори и за демографската криза, но изрично е записано, че това МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА БЪЛГАРИЯ, АКО НЕ СЕ ПРОВЕДАТ НЕОБХОДИМИТЕ РЕФОРМИ (препоръчани в доклада)!!! Е, питам аз, извършихме ли всички препоръчани реформи – НЕ! ЗАЩО НЕ ГИ ИЗВЪРШИХМЕ? КОЙ спря реформите и разсипа цялата ни икономика, и какъв беше смисълът от царя, тройната коалиция, АТАКА, РЗС, ГЕРБ и най сетне – за какво по-точно ББ дойде на власт? И си отговарям – за да се запази статуквото! Е тогава ни очакват най-черните прогнози по доклада Ран-Ът и народецът ще страда! Ето за всичко това трябва да благодарим на матушка РУС, нейната пета колона, алчните родни олигарси и простоватия ни народ, съставен от андрешковци. А г-н Уорлик? – ББ го направи смешен. Безусловната му подкрепа на милиционерския режим в Б-я, в т.ч. поредицата от малоумни решения и откровени медийни изхвърляния ме накараха да се радвам, че си отива.Наистина се радвам!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.