Тъмната страна на осветения съветски паметник

За нежелаещите да прозрат значението на доминиращата над главите ни съветска символика може и да е досадно да четат още една статия по въпроса, но ако все пак го направят ще трябва да признаят основателността на въпроса: защо съседният огромен парк получава нула внимание от общината през нощта, докато монументът на окупационната червена армия МОЧА е зорко охраняван и осветяван като някаква изключителна ценност за държавата ни?

Темата за опасния нощно време централен столичен парк, без да споменават МОЧА, развиха днес в сутрешния блок на Нова телевизия. Показаха нощни кадри от Борисовата градина шест месеца след убийството на едно младо момиче- престъпление, което предизвика основателно вълнение в публичността, но не и в Софийската община по отношение на обещаните мерки за сигурност. Отговорният за тази сигурност в общината Константин Димитров от ГЕРБ, който смени на поста Иван Сотиров (от квотата на СДС) даде уникално антиинтервю за Нова телевизия, в което не можа или не пожела да отговори пряко на нито един от зададените му въпроси за броя на телевизионните камери, за липсващото осветление и за промяната на мерките за сигурност чрез патрулиране на полицаи.

По някаква любопитна случайност един от интервюираните и възмутени от убийствената тъмница в Борисовата градина гражданин даде за пример …Русия. Там парковете са осветени, каза той и постави ултиматум на българските власти да подадат оставка, ако до месец не направят така, щото и в парка да светне, като в парковете в Русия.

За съжаление снимачният екип на Нова не разходи камерата само на броени метри вдясно, където нямаше да има нужда от светкавици и фарове. Можеше съвсем наблизо да покаже, че и в София въпросът е решен по руски, но там, където й е важно на Русия. Съветският паметник се къпе щедро в светлина от ранна вечер до ранно утро, докато осеяният с бюстове на български възрожденци съседен парк, наричан при комунизма „Парк на свободата”, тъне в тъмнина покрай заливания с електрическо осветление агресивен съветски солдат, претендиращ да ни е донесъл свобода.

Освен всичко друго: колко ли струва на общинския бюджет този разход за охраняването съветското идеологическо целомъдрие? И какви още гадости трябва да се случат в големия парк, „бедния роднина” в съседство, за да получи „Борисовата градина” част от скъпото внимание, с което обгрижват натрапника с благодарствения надпис за окупирането на България?

Не става дума само за наследена практика на общинските власти да се отнасят към МОЧА с благоговение и с пренебрежение към “Парка на свободата”, макар да е вярно, че още по времето на кмета Софиянски Кремъл наложи тук практиката най-важният му символ в България да бъде пазен денонощно с патрулиращи полицейски автомобили ( те изчезнаха след монтирането на камерите, шпиониращи българските граждани с непочтително отношение към съветската имперска светиня).

Свидетелство за наистина специалното отношение на днешните общински управници към МОЧА е фактът, че в проекта им за конкурс за пространството около паметника самият той е обозначен като „емблематичен обект” и съответно ограден с червена линия. Тя е на практика забранителна гранична полоса за архитектите, които при това положение по условие получават предупреждение дори да не помислят да „посягат” на съветския фетиш в мислите си! Само че авторите на тази „хитра” идея са си превишили правата: никъде в никаква законова, подзаконова и т.н. уредба въпросната съветска грамада не фигурира днес като обект със статут на емблематичен. Освен в главите на онези, които своеволничат и много искат да услужат на увековечаването на централната лъжа в центъра на българската столица.

19 мнения за “Тъмната страна на осветения съветски паметник”

 1. Господин Инджев, ето я и благата вест: “Стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации в България за периода 2012 – 2015 г.”

  Сега е момента да основем няколко граждански сдружения с идеална цел. Например – издигане паметник на Баязид Илдъръм и на Василий Бъглароубиец. Представете си само -“На поробителя Баязид от признателния български народ”. Или “На Василий Бъглароубиец от признателно ослепените българи”. Под текста може да се добави за благозвучие и една яка попържня по адрес на демокрацията и лично до сем. Костови.

 2. @Сотиров:”Сега е момента да основем няколко граждански сдружения с идеална цел. Например – издигане паметник на Баязид Илдъръм и на Василий Бъглароубиец.”

  Въх, тихо, че в България има толкова много “родолюбци”, дето си мерят п..атриотизма по любовта си към други държав (като “патриота” Калфин), че като нищо някой да прегърне идеята и во главе с ДСинода и “православните” полковници (исках да напиша поклонници, ама на, от самосебеси се изписа) да започне работа!

  Леко извън темата.
  Днес “гръмна” “новината”, как Плевенлиев уж бил “издал най-голямата тайна” на НАТО, а иманно, че ракетният щит е насочен срещу възможността на Русия и пияндурниците на КГБ лилиПутинци да заплашват с атомните си ракети Европа.

  Ако прочетете малко из мрежата ще видите, че основните вопли са срещу това, че в Чикаго Плвенелиев отказва да припознае България като “троянски кон на Русия” и срещу изказването му, че посещенията му ще са на Запад от София.

  И се леят едни “патриотични” сълзи, как може така “недипломатично” да се говори “против една братска държава” на територията на друга държава (ама не “братска”, понеже е от НАТО).

  Нещо става – светлините на ГЕРБ си стоят насочени към МОЧА, а зад гърба на “партията” Плевнелиев си ползволява да показва “не-обич” към България, щото НЕ показва “обич към Русия”.

  Не се въодушевявам от Плевнелиев, понеже “по делата им ще ги познаете”.
  Но казано е; “В началото бе словото”
  Та, като за начало, но само до тук, словата на Плевнелиев са добри.
  Сега остава да отговори и на онова писмо за махането на МОЧА, дето Иво твърди, че са му го дали.

  Иво, ама вие наистина ли дадохте такова писмо?
  Да на би някой да не си спомня добре? 🙂 🙂

 3. Когато се опитваме да си обясним странното поведение на България в съвременния свят, струва ми се, винаги трябва да започваме с онова, което създаде относителното (спрямо много специфичните предпочитания на масовия народ) благосъстояние по време на т.нар. реален социализъм у нас – нашата страна се специализира в многостранна, ефективна и постоянна реклама на съветския колониализъм. Като се абстрахираме от всички ватенки, пушещи комини, стърчащи скели, високи индустриализации, промишлени гиганти – всичко се свежда до там. Опитът ни да започнем живот настрани от тази дейност, предвид изчезването на СССР и съпътстващия колониализъм претърпя оглушителен крах. И това е напълно логично, след като през бурните “рекламни” години човешкият състав на нацията ни, разположението на финансиите и статуса на традициите ни станаха напълно непригодни за какъвто и да е друг вид дейност. И тъй като, както се изразява един мой 100 кг-ов приятел на село, “трябва да се живее”, сега сме в усилени опити да се вредим като завеждащи рекламата на наследника на Съветския колониализъм, руския суровинен и оръжеен неоколониализъм. И тази родолюбива дейност на определени хора, известни като пета колона, не остава незабелязана от Русия. Е, като членове на ЕС бихме се заели и с друг вид реклама, ама като не им знаем “гъдела” на тези, държим се за Русия и се пазим да не продаваме сирене на Франция и лалета на Холандия (макар те у нас направо извират сега от земята, с европейски стандарти).
  При такъв статус някой дава ли си сметка какво значи да събориш паметник, свързан със страна, която, напълно сериозно, твърди, че от 10 водещи изтребителя в света 8 са нейно дело! И тук, подобно на малкото козленце, се припява: “Истина еее!”.
  Изобщо, братя, слава на двойния освободител, дето са му се събрали очите, като видял какво има по българско!

 4. Не зная какво може да се направи срещу тази грамада в центъра на София. Подписки и протести не могат да задвижат безумната административна машина на СО. Или,ако я задвижат, както разбирам от Вашата статия, въпросната грамада е обявена(в резултат на протестни писма до СО )за “емблематична”. Интересно този проект гласуван ли е от общинските съветници и ако да, коя група как е гласувала?

 5. Може да е вярно!Може би Плевнелиев
  ще се окаже най големият президент
  в късата история на (полудемократична) България.
  Бъдашето на България е с ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ.Съюзници,пример за подражение,за цивилизованост,за просперитет.
  Русия е Зло!.Русия ни е окупрвала на два пъти.Преследвала и избивала
  будните и просветени българи.
  Унижавала ни е с уродливите си паметници и ни е задължавала да им се кланяме.
  Другият антипод е Калфин!
  Неможе да има по подло и предателско иказване че българина
  трябвало да “обича” окупатора си и истезател Русия.
  Гавра с хилядите мъченици българи които Русия е избила и измъчвала.
  всеки

 6. Паметникът наистина е “емблематичен”, въпросът обаче е емблема и символ на какво е той. Емблема и символ, прочее, са родствени понятия. Ако МОЧА е символ и емблема на нашата българска склонност да се самоунизяваме като нация, държейки все още съветско-комунистическите паметници на тия, които ликвидираха свободата на България и нашата собствена свобода, сиреч, на нашите окупатори, то съм съгласен МОЧА да е емблема и емблематичен. Емблема на закърнялостта на нашето чувство за национално достойнство – ето това е тази проклета МОЧА! Емблема на българския мазохизъм – ето това е МОЧА, именно монументът на окупаторската червена армия! Правете си сметка на какво фактически е емблема МОЧА! Тия, дето го наричат “емблематичен”, правете си сметка колко им е акъла, след като изобщо не си дават сметка на какво фактически е емблема и символ тоя МОЧА. Значи пълно комунистическо и също така комуноидно скудоумие е наричането на МОЧА “емблематичен паметник”, като в това се влага смисъла, че тая внушителна грамада на българския позор е сякаш нещо като “свещена крава”, която не бивало да се пипа, а трябвало да се пази и охранява.

  Ако бяхме народ на място, ако повечко от българите имахме едно изострено чувство за национално достойнство, то отдавна камък върху камък да не беше останал от тоя “паметник” според мен. Какво друго да възкликне в тоя случай човек ако не онази с мъка и горест написана дума в тефтерчето на Левски, думата “Народе????”

 7. ТЪМНАТА СТРАНА НА ОСВЕТЕНИЯ СЪВЕТСКИ ПАМЕТНИК -точно и унищожително заглавие!

 8. Грънчаров, стига си се вихрил, зная те колко пари струваш.
  Ти, впрочем, как живееш с Альошата на челото?
  Какво направи, за да го махнеш?

 9. Няма “досадно”, трябва да се бие в една точка, да се “рути”, докато се срути шибания(без извинения) МОЧА.

 10. Сотиров. Сбъркана ни е историята изначално. За Баязид не знам, но за Василии Българоубиец определено нещата не са така, както сме ги учили. Вторачили сме се в ослепяването на десетте хиляди войници, защото целенасочено прожекторите са били насочени към ослепяването. /Между другото, ослепяването си има своята предистория, която, разбира се, е друга тема./ Та, същият този Василии Българоубиец, признава на България автокефална патриаршия, или както там се казваше, което изравнява България с Западната и Източната Римски империи. Точно тази истина се крие, крита е от Гърци и Руснаци и е насочено вниманието към “Българоубиеца”, за да се затрие истинската история на българието, и да могат да се представят те като пришълци някъде там от Азия. Повдига ми се от това, което съм учил по история в училище и университет. Та, за Баязид не знам, но където и да се ровне човек в историята, все нещо не е така както сме го учили.

 11. Г-н ЕДЕЛФИШ, Грънчаров може и да се вихри(според Вас), но се подписва с името си и не се притеснява от това. Вашето притеснение от какво естество е, че се прикривате с псевдоним?
  Колкото до това какво прави Грънчаров за да махне Альошата? Ами прави нещо: Пише по темата в блога си(“в началото бе словото”).С очите си съм го виждал как в деня на обесването на Левски(19 февруари) той и негови съмишленици стоят до паметника на НАЙ-ВЕЛИКИЯ БЪГАРИН, който е долу, в ниското, под ботушите на окупатора Альоша и с плакати изразяват несъгласието си с този унизителен, оскърбителен за всички родолюбиви българи факт. Когато такива като (Грънчаров и съмишлениците му) от малка група станат хиляди, тогава може да се разчита на успех за демонтирането на “освободителя” Альоша.
  Г-н ЕДЕЛФИШ, очаквам Ви и Вас на 19 февруари идущата година.

 12. Г-н Инджев, бях предложил на колегите да се потрудят за първи май прочитайки «русофобския» материал за генезиса на раковото образувание пуснало метастази и на наша територия.
  http://ideo.ru/cancerocracy.html
  Навярно мнозина са се затруднили, а други не са намерили време или ги е домързяло да го прочетат. Затова бих предложил един мини-вариант с превод на есенцията от статията на руския автор, която има и конкретна връзка с темата на днешната Ви статия за «емблематичността»:

  « … За местната аристокрация татаро-монголското “иго” се оказало абсолютна благодат. Преди Ордата, князът (Ал. Невски) просто се пекъл като в тиган – с постоянната заплаха от въстания на тълпите, заплахите за катурването му от местните му конкуренти организирани от роднини и наследници на разни преврати, нашествията на номадите и хищническите нападения на съседните князе.
  С появата на кановете на Алтън-Орда кошмарът му свършил. Достатъчно било той (Ал. Невски) да покаже ЛАКЕЙСКАТА СИ ПРЕДАНОСТ към Ордата за да се сдобие с техния «ярлык» – етикета, знака, ЕМБЛЕМАТА за събиране на данъка (основната дейност на имперската анти-система), гарантираща му доживотни привилегии, силова защита срещу всяко посегателство към неговите правомощия от когото и да било другиго, като свята схема/ механизъм за събиране на авантата. …»

  Както се вижда, това руско ноу-хау на КОЛАБОРАЦИОНИСТКО МАЧКАНЕ НА СОБСТВЕНИЯ НАРОД под покровителството на чуждия завоевател води началото си от древността, представлява всъщност ТАТАРО-МОНГОЛСКИ ПАТЕНТ, внедрен там от Златната Орда, блестящо усвоен впоследствие в Русия, възпроизведен и мултиплициран от нея похват при поробването на всички други съседни народи и територии, включително и Задунайската. И главната задача и грижа на местните „богатири” като Ал. Невски е било и продължава и сега да е съхраняването, опазването, лъскането и показването на ЕМБЛЕМАТА (знака, патента, лицензията, ексклузивното право, концесията) дадена им от чуждия завоевател-покровител.
  При това в нашия частен случай имаме два перфектни примера на такива ЕМБЛЕМИ, купени с раболепна ЛАКЕЙСКА ПРЕДАНОСТ , силно осветени и позлатени, лепнати на най-централните места в столицата ни и предавани по наследство, за да показват на простолюдието кой е упълномощен да събира авантата тук, да лапа част от авантата и да предава съществения дял от нея нагоре към метрополията (не знам как се казва в БГ, в Русия и пост-съветското пространство сега му казват «откат»). Едната емблема, по-старата, сега всъщност е само ЕТИКЕТ но показва и възвеличава родоначалника, пионера в приложението на схемата (храма-паметник Ал. Невски) а другата (МОЧА) е действащият знак, ЕМБЛЕМАТА на разните гоцета, боцета и росенца – «богатирите» на съвремието, наследена им от предишния, комунистическия вариант на «Ал. Невски» в байтошовското му въплъщение. И цялата страна е изпълнена от такива ЕМБЛЕМИ, временно притежание на провинциалните «богатирски величия».
  Пределно ясно е че на колаборационизъм и лакейска преданост са способни най-последните некадърници и издънки на нацията, неспособни да приложат никакво друго старание и умение в живота за да просъществуват освен «богатирските» си качества да мачкат и продават собствения си народ, използвайки същата схема на покупко-продажба на лакейска преданост по-надолу от тях.
  А АЕЦ Белене е опит за осигуряването на една по-дългосрочна аванта, за практическото ѝ увековечаване по нашите земи.
  Това е обяснението за «специалното отношение» и «особения статут» на тези обекти, защо тези два «ярлыка»-ЕМБЛЕМИ са окъпани от светлина и злато, докато другите обекти тънат в мрак и защо и как конкурсът-поръчка за едната от тях цели съвременното ѝ козметично съживяване и освежаване с модерна урбанистична гарнитура, защото е по-грозна и от екзема на лицето.
  И защо е не само безполезна но и вредна всякаква козметология а е наложителна единствената оздравителна терапия – премахването на ЕТИКЕТА «Ал. Невски» и връщането на най-святото и неизличимо за българите име на храм-паметника – Св.Св. Кирил и Методий и премахването на главната ЕМБЛЕМА на местните метастази на раковото образувание от лицето на столицата, което ще ги лиши от легитимност като самозван «богатирски елит». А съвременният повсеместно задвижван и управляван от информатиката свят ще направи светкавично и безпогрешно връзката на кирилицата с главния храм в столицата ни и с народа обитаващ тия земи и няма да я бърка с «руска азбука».

  Ще е полезно ако и новият ни президент, нашето ЛИЦЕ ЗА ПРЕД СВЕТА прочете малко такива материали и се замисли, заслужава ли си да продължава да се показва с тия ЕКЗЕМИ на западния свят и бърбори че не бил вече троянският кон на Русия, защото нищо няма да постигне освен и той да си лепне сам и емблемата «пРезидент». Така че, др. Плевнелиев това са двете неща които трябва да се направят най-напред, преди да говорите каквото и да било в тази връзка – смяна на единия ЕТИКЕТ и премахване на ЕМБЛЕМАТА- вкаменелост от лицето Ви, после може и някои да започнат да Ви вярват.

 13. Съгласен съм!
  Храма “Александър Невски”
  е по отвртителен и гнусен и от “Моча”.
  Па и светец го нарекли този убиец и главорез на балтийските народи.
  Българската Православна Църква не е християнска Църква.
  БПЦ са подли руски агенти!

 14. Господин Маринов, не става дума за историята като наука, а за робския манталитет на българския народ.

 15. Много правилно,колко плащаме за охрана и осветление на МОЧА?Фандъкова не се съобразява с чувствата на столичани,хиляди сме тези,които искаме да демонтират паметника.Бях много възмутена и от арх.Кандулкова,която изрази позиция да запазим паметника и да го превърнем в атракция за туристи,като спомен от тоталитарното минало.Тези две жени не са софиянки,те не могат да разберат справедливия гняв на столичани.Там ,където бабите ни са разхождали родителите ни,където те са играли сред катерушки и цветя,не може да има паметник на окупатори.Този паметник е трън в очите на всеки българин,който има умствения потенциал да разбере нелепата ситуация.

 16. Прав сте, г-н Сотиров, но отсечи /манипулирай/ корените на един народ и после прави с него каквото искаш. Ако знаехме историята си, никога нямаше да напуснем Беломорието, а после нямаше кой да ни го вземе, все пак сме били в руската зона, а Сталин където е влязъл, не помня да е излязъл от някъде.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.