Властта се озърта за “спасител”

Да създадем новата средна класа – ефективна, гъвкава, технологична. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на първото заседание на новосъздадения Съвет за образование и наука към президентството, предаде репортер на БГНЕС.

Звучи на пръв поглед отлично, но с една малка забележка: създаването на средна класа трябва да ферментира по естествен път в една пазарна икономика, а не да се създава с укази и декрети, чиято функция би трябвало да се свежда до налагането на правилата и на механизмите за тяхното спазване с равно отношение към участниците в конкуренцията.

Ако президентът, с неговото влияние и самочувствие на единствения пряко избран политик на върха на държавата иска наистина да е полезен в това отношение, би могъл да се произнесе ясно срещу монопола, явен и прикриван, на приближените до властта икономически лобита. Достатъчно е да ги назове, за да има ефект. Ето това би било смело и ефективно действие, реална инвестиция в промяната на работния климат в държавата. Като начало би могъл да се произнесе по фрапантното „окрупняване” на медийната собственост в България, започнало по времето на тройната коалиция и продължаващо в същата посока, но с нов покровител в лицето на сегашната власт. „Забелязаха” го и го посочиха като проблем в най-новия доклад на Държавния департамент на САЩ, оповестен току-що. Нима този въпрос не е „достоен” и за вниманието на българския президент?

Изкуственото създаване на класи и прослойки е характерно за режими със социалистически корени, като баааситските в Ирак и Сирия. Там диктаторите Саддам Хюсейн и Хафез Асад „творчески” прилагаха опита на комунизма в изграждането на т.н. номенклатура като база на властта, създавайки подкупена с държавни пари прослойка от верни привилигировани служители, дължащи личния и семейния си просперитет на пирамидата от зависимости „по вертикала” ( както е прието да се казва и днес в Русия).

Доброто намерение, прокламирано днес от президента Плевнелиев, изглежда обаче като някаква форма на косвено признание за тревожни процеси именно по отношение на средната класа, която едва ли не тепърва трябва да бъде „създавана” като „нова”. А какво да правим със „старата”?

Заради недалновидната политика на кабинета само за три месеца са закрити 56 хил. работни места и 27 хил. малки и средни предприятия. Това становище изрази изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев на среща на ръководството на камарата с министъра на икономиката Делян Добрев, съобщи пресцентърът на БСК, цитиран от в. „Дневник”.

Излиза, че средната класа търпи тежки удари и то не просто заради пустата криза, така анонимно и удобно обвинявана за всички несгоди и провали на управлението, а по вина на лошото управление на държавата, както явно смятат работодателите. Планът на властта, извън добрите намерения, изглежда се свежда до търсенето на някакви чудодейни инжекции, като лелеяните инвестиции от малката, но богата на петрол и финанси държава Катар (червените управници пък се бяха примолили на султана на Оман и така в страната се появиха милионите от т.н. Омански фонд, закотвени по тяхно указание в Корпоративна търговска банка, превърнала се в главен агресивен купувач на медии на сиромашкия български пазар, чийто контрол наготово пое от тях новият разпоредител в държавата Бойко Борисов).

Държавите, изостанали в модернизацията си в световното състезание за инвестиции, издават своята безпомощност с подобни опити да компенсират липсата на визия и последователност като се хвърлят на врата на външни помагачи. Нещо подобно направи новоизбраният сръбски президент Томислав Николич, който символично се завтече в Москва, за да осребри православно-славянския си имидж, толкова симпатичен на кремълските стратези в рамките на руската имперска политика на Балканите. Отпуснаха му цели 800 милиона долара кредит, защото имало много неща, които свързвали Сърбия и Русия.

А какво е общото между руските и катарските петродолари? Обединяващото е, че тези финансови „излишъци” са обект на молби, в които се долавя по-скоро нотка на отчаяние от собственото икономическо безсилие, отколкото логиката на привлекателния инвестиционен климат. А петродоларите, отпускани по този начин, както и сиренето, си имат своята цена- в случая с Русия тя е и откровено политическа.

Случайно или не, премиерът Борисов спомена именно сиренето в контекста на идеята си, че трябвало да се обърнем към пазарите на Изток ( разбирай, към Русия), защото нямало да можем да си продаден сиренето във Франция. Нима не е разбрал още, че Русия, забогатяла от продажбата на природни суровини, отдавна не проявява сантименти и си пазарува сирене от същата тази Франция, поради което ще трябва да се сблъскаме с пустата конкуренция на руския пазар?

Просията е пораженска тактика. Производителите, които искат да се развиват и да печелят, се изправят с качеството на продукцията си в битката за клиенти, а не търсят на колене милостта на държави-покровителки, които да ни „пуснат” на техните пазари срещу определени услуги, извършвани в тази поза.

„Номерът” , г-н премиер, е именно в това: да продадеш сирене на французите без да ги молиш за снизхождение и тогава всички ще бъдат приятно впечатлени като от победа на българските волейболисти над Германия на германски терен (давам примера за улеснение на затруднените да схванат „тънката” идея). Защото снизхождение в Москва можеш и да измолиш, но добавената политическа стойност се пише на приведения гръб на България.

33 мнения за “Властта се озърта за “спасител””

 1. Защо управниците да не “създадат” средна класа, като другарите например “създават” гражданско общество с всякакви “спонтанни” извозени с автобуси протести, снабдени с напечатани професионално плакати – против шистов газ, за АЕЦ Козлодуй, за Белене, за какво ли не. И гражданското общество трябва да се роди само, но го раждат тук. Ужасно е, това е престъпление спрямо децата ни и бъдещето им. България.

 2. Отново феноменално попадение! Благодаря Ви, господин Инджев!
  След такова обръщение, време е да Ви се обадят и от Президенството! Ако Президентът ни не е загубил слуха си.

 3. Отново “дайте да дадем”!? С всяка своя проява въпросният г-н избледнява и се трансформира в обичайният комичен образ – поредният в многострадалният ни преход. Успешно беше убито средното образование. Сега успешно се осакатява и убива висшето образование. Бюджетът на БАН е половината от официалните пари за подслушване. Още с първия си приет бюджет настоящият режим отне 1/3 от бюджетите на университетите, а сетне им пусна и иновативната деятелност на С. Игнатов – Погром! Вече 20 г. властната инфраструктура в институтите на БАН и университетите е под контрола на партийни активисти на БКП и по-често на слуги на ДС … В процеса на разложение все по-интензивно се явяват фигурите на руската агентура за влияние (вкл. и във въпросния “Съвет за образование и наука”). Чудя се как лицето-президент е пропуснало вълшебната дума “клъстер” – но, не е късно – току я добави … Тежко на страната и населяващите я все още …. “Деца на Роден край” – бягайте далеко от тук и не се обръщайте!

 4. “Ще търсим да продаваме на източният пазар стоки с ниско качество” – да де ама СИВ отдавна не съществува.Аз си мисля,че трябва да търсим продажба на запад конкурентно висококачествено произведени от убиваният години наред български “не национално отговорен бизнес” продукти!Така ми се чини ,като да е правилно,знам ли!
  Ей,не знам ,трябва да си сляп,за да не забелязваш,че диктаторски модели на управление се сриват с гръм и трясък,и влачене на забравилите се по улиците от стигналия до отчаяние и вбесен народ!Не знам,в тая София “носове” ли са запушени,та не се подуша от никой как мирише все повече на барут и мърша!Полетели високо в облаците и допир на земя никакъв!

 5. За да продадеш във Франция сирене, преди всичко трябва да можеш да произведеш качествено такова. Точно там ни е проблемът – в България никой не иска да си свърши работата нормално – да направи доброто сирене демек. Чакаме някой да ни спаси.

  Това правителство, ако управляваше мандра, тя щеше да е фалирала досега, поради пълната невъзможност да произведе каквото и да било … сирене.

 6. Колкото и където и да мръднете по света, навсякъде има производство на млечни продукти, колбаси и други хранителни стоки. И в Русия и пост-съветското пространство са не по-лоши производители от нашите българските. За да влезеш там със своя продукция от този тип тя трябва да е с повишено качество и да е в индустриални количества, не мисля че в БГ ги има. За конкуренцията съм напълно съгласен с това което написаха всички. Същото е и с цветята и с много други стоки.
  Зеленчуците и плодовете които БГ произвеждаше по онова време и СССР погълваше изцяло, доколкото знам в голямата си част сега се внасят в БГ. Така че премиерът просто говори по инерция.
  Такова е моето впечатление, че трудната задача ние да продаваме сирене и цветя на французи и холандци е неизпълнима, но затова пък преходните правителства са авторите на върховното постижение за БГ, НА НАС КРАСТАВИЧАРИТЕ ДА НИ ПРОДАВАТ КРАСТАВИЦИ.
  Бих казал не «попадение в десетката» и «пръст в раната» а направо БЪРКАНЕ В ДЖИГЕРА НА ВЛАСТТА си е тази статия.

 7. Що се отнася до президента Плевнелиев то сходството с първите стъпки на Медведев е поразително. Не е трудно да се отгатне че като него ще е просто куклата която ще топли местенцето на местния каратист.

 8. Иво, в две неща превъзхождаш олимпийските медалисти Киряков, Лечева и Гроздева : задължително целиш “в десятката”, при това не с малокалибрено или въздушно оръжие. Твоето постепенно започва да звучи като грохот на реактивен снаряд…, а както знаем – пораженията от тях са значителни.

 9. Прекрасно е сравнението, което давате, г-н Инджев – да бием Германия на волейбол във Франкфурт. Комай само това ни остана – едничкият волейбол, да, но ние се стараем да го утрепем и него, как така ще остане. Ние никога няма да можем да продадем сирене на французите, цветя на холандците, нафта на катарците, шистов газ на руснаците. Ние нищо не можем, защото сме мързеливи, арогантни и нагли, все друг ни е виновен. Ние само се “зъбим на тирана” от кръчмата. “Не сме народ, а мърша.” Простотията е повсеместна, раждаемостта – отчайващо ниска, няма визия за нищо, ей така си караме, по инерция. Питам се как така все още сме независима държава, а не нечий протекторат. И си отговарям: ами никой не ни иска.

 10. Президентът ще създава…с тези правомощия по конституция..при положение.че партията/главният партиец/,която го е излъчила е в края на мандата си.Колкото предишният създаде нещо…но в рушенето активно се намесваше.Премиерът пък ни е върховният ментор-човек не свършил лично нищо през живота си,освен да рита топка и да играе тенис на махленско ниво.”Деца на Роден край “-не бягайте,защото децата ви няма да са българи,а задно с родителите се борете,излизайте на улиците.Това е достойното.Бавното гаснене е мижетурство.

 11. Президента е интелигентен като Борисов и честен като Първанов.

 12. Добре е че управляващите най после проумяха, че само работещия бизнес може да измъкне държавата от застоя. С надеждата че и президента чете тоя блог искам да напомня един случай, който е много поучителен. Става въпрос за едно интервю на един млад българин, емигрирал в Англия. Този младеж на два пъти се опитва да подхване собствен бизнес тук в БГ, но не успява поради многобройни административни спънки. Принуждава се да емигрира в Англия и там успява без дори езика да знае добре. Отваря си кафене доколкото си спомням. Каза нещо, което ми се запечата в мозъка – /в БГ администрацият гледа да те смачка, а тук в Англия системата е така устроена че да ти помогне да успееш в начинанието си/. Ето тука мисля е заровено кучето за неудачите ни с бизнеса.

 13. Би трябвало да се даде кредит на доверие на президента. Имам чувството, че знае какво иска да направи (и че то е добро). Нека му дадем малко време да се научи да го прави. Иначе натиска към “власт имащитите” трябва да продължи и “остена” да е под ръка. Та от гн. Инджев по-действен остен, за сега няма.

 14. Питам се как така все още сме независима държава, а не нечий протекторат. И си отговарям: ами никой не ни иска.

  Posted by Калоян | май 29, 2012, 16:02

  . . . . .

  Е, тука сбърка…

 15. Господин Инджев, написано е много вярно и точно. Ще си позволя една малка корекцийка. Надявам се да ме разберете! „Номерът” е в това: да продадеш сирене на холандците, а на французите да продадеш вино. Този “номер” е правен от българските производители и търговци, но преди Втората световна война.
  Господин Инджев, предполагам, че ако не се бе случила светлата дата “9 септември”, сега на Кувейт, може би, щяхме да продаваме петрол. Шега е, но само Бог знае това!

  P.S. По-точно, на холанците сме продавали балкански кашкавал, който според европейското разбиране е сирене.

 16. Към Мика,
  Много ве е точно определението, дано повече хора бъдат така ноблюдателни като вас и прозрат поредната заблуда на която са подложени.

 17. Отново темата и анализите са в десетката!
  Единственото, което ме подразни е споменаването на БСК и името на др. Божидар Данев, който от “комунист-играч”, както се наричаха по това време, се предреши в крупен капиталист.
  БСК бяха създадени от др.Огнян Дойнов, при наличието на Българска търговско промишлена палата, като нов български принос в търговията. Работата им беше да снабдяват предприятията с конвертируема валута. Пари от държавния бюджет /лев джоб/ минаваха през тях и се преобразуваха в конвертируема валута / десен джоб/. За тази невероятно трудна работа, получаваха около 30% печалба и станаха “работодатели-капиталисти”!

 18. Не съдете толкова строго нито Президента, нито Премиера. Те си плещят “ан гро” защото чувстват, че нещо трябва да говорят, но самите не си вярват.
  От пожарникаря разбрах, че е чел “Винету” и “Пиратът папа”. Предстои да научим, какви книжки е прочел малкият Росенчо.
  Не става само с ядене (и “нагушване” наготово)…!
  🙂

 19. Президента, финансовия министър и т.н. искат да създадат средна класа. Дянков ЩО не отвори старите учебници само че от САЩ и не прочете какво направи Рузвелт за да създаде средната класа на Америка. Що не приложи онези професии за озеленяване, за чистене, за направа на УЛИЦИТЕ ОТ АЙК, за създаването на дребните контракторски професии, КОИТО И ДНЕС КРЕПЯТ АМЕРИКА. Що не опрости счетоводатвото на фирмите, що аз трябва да попълвам всеки ден онаЯ задължителна тетрадка от DATALINK/струва десет лъва/ с касовите бележки, при положение ЧЕ КАСОВИЯ АПАРАТ МИ Е СВЪРЗАН “САТЕЛИТНО” С НАП, ЩО, ЩО, ЩО?? Що не се направи да има дни когато бензина се продава без акциз, както в САЩ, практика обикновено преди празници и довеждаща до масово пазаряване по моловите…. И тогава на никой няма да му трябва да си продава “сиренето” навънка. То ще се купува ТУК в БГ….

 20. Пак изключителна статия.Че е написана майсторски,таланливо с дарба се вижда веднага, но важното е, че само от едно изречение, казано от президента, колкото да не заспи, се вижда и цялата ситуация в момента и дереджето ни.Просто си представям киселите им физиономии на “първите ни ръководители” като я прочетат – за мене тава е голям кеф.Възлагах голями надежди на този президент- като “македонец”, които са твърди и упорити хора, но мисля вече, че май е слаба ракия или по точно слаба водка “менте”. Яд ме е…А Иво Инджев си е супер журналист и готин, както се вижда и от “черешката на тортата”

 21. Прав си, ДЯДО ГУДИ!
  Списъкът ти с примери може да се продължи десетократно. Ако не им харесва на управляващите американския модел на Айк, могат да се обърнат и към плана за денацификация и възстановяване на Германия след Втора световна. Ама – не! Тях си ги тегли “на Изток”!
  А за пред “западните съюзници” “чоплят”, колкото да мине номера. Само че с чоплене гноясали рани не се лекуват!

 22. Това, което се случва във Франция показва тенденция към унищожаване на средната класа .
  Време е да разберем, че светът се променя и средната класа е отживелица .
  Поне за Европа .
  Ще има голяма база живееща средно добре или средно зле и малка част управляващ елит с ” двор ” от експерти, които помагат в управлението.
  НЯМА среда и няма средна класа.

 23. “”Съвет за образование и наука към президентството””
  Що за животно е това?!
  Комунягите жадуват за власт и за централен(ЦК) диктат.
  И науката и образование трябва да са местни и частни и разделени.
  Така е в цивилизованите страни!

 24. Към Владимир Йосифоф.
  Процесът, който се случва във Франция е започнал в Щатите още през миналото десетилетие. Анализаторите посочват, че средна класа, среден управленски ешалон постепенно се размиват. Това е за сметка на концентриране на управлението в малко на брой високо възнаградени топ менъджери.
  Остава въпросът за съдбата на настоящите средни управленски кадри-къде отиват? Ще се декапитализират ли? Щесе пролетализарат ли?

 25. Ще се уморят и ще си отидат ужасени от глупостта си .
  Защото само глупав човек може да вярва в красният лозунг СРЕДНА КЛАСА !

  Във времето на Интернет не е необходима средна класа.

  Масите се управляват много лесно и не е наобходим буфер между долен и горен слой на жителите на една местност /в случая – Европа / .

 26. Средна класа ли?! – “симпатяги”, мислят и се озъртат единктвено в собственото си благополучие,като нанасят такива щети на хората, и то в дългосрочен план, каквито и десятката по Рихтер не може да нанесе.
  Прехвърляйки вестници и телевизии вече започва да ми се гади от присъствието на политическия елит там.

 27. Ne sam ubeden, che internet ima neshto obshto s klasovoto razdelenie v edno obshtestvo; men sa me uchili, a i nabliudeniata mi sa, che glavna rolia igrae razpredelenieto na blagata, koito obshtestvoto proizvejda.
  Nai-blagodenstvashtite obshtestva po tova shte gi pozbaete, che ne samo imat sredna klasa i tia predstavliava ogromnoto mnozinstvo, no tia e ikonomicheski mnogo dobre. Za primer shte dam Skandinavia.
  V Germania sam, tuk balgarskoto sirene trudno moje da probie na pazara, ne samo zashtoto vkusovete na germancite sa drugi, a predlaganeto gigantsko, no i zashtoto sireneto “Donka” (dosta dobro na vkus), koeto se prodava, ne e nikak evtino – za 2€ kupuvash parche, koeto ti stiga za dve filii hliab.

 28. С времето все по-малко неща “made in Bulgaria” пробиват навън, нещо повече, те намаляват и тук. Когато бях на ученическа бригада в местния консервен комбинат работех в производството на доматено пюре – концентрат. То се изнасяше за Италия. Сега такъв български продукт не се предлага (или поне аз не виждам) и си купувам италиански. Не е ли ирония как се обърнаха нещата? Не мога да повярвам че България загуби толкова елементарни и традиционни за нас продукти. Не се и съмнявам че същото се е случило и с по-високотехнологичните. Сега, освен да продаваме себе си, друго май не остава…

 29. Президентът Плевнелиев зявявяйки “Да създадем новата средна класа – ефективна, гъвкава, технологична”, трябва да разбере, че всъщност е казал едина абсолютена безсмислица! Никой, никога и никъде по света не си е поставял за цел да създава средна класа, а тя винаги си е същесвтвувала. А и когато правиш каквото и да е и както и да е винаги създаваш нещо. И ако не знаеш какво правиш обикновено се получава боклук. Или буламач в случая на готварството. Въпросът не е да се направи средна класа, а как да се повиши нивото и качеството на средната класа на една страна и вероятно това иска да каже Плевнелиев, средната класа да бъде “ефективна, гъвкава, технологична”. Защото преди всичко средна класа това е класата на най-големия процент от обществото и само по подразбиране (имайки в предвид средната класа в развитите капиталистически страни) това означава, че средната класа е добре, богат осигурена образована и умна, сигурна за бъдещето си и работеща с удоволствие и желание за още по-голям просперитет (всеки поотделно за себе си) и като резултат за обществото, тоест за самат средна класа, като такава. А у нас средната класа е отчаяна, затъпяваща все повече и повече, обезверена за своето бъдеще, не вярваща, че със собствени усилия и упорит труд може да се постигне успех (и напълно основателно, виждайки примера на “елита” у нас и поведението на институциите), не виждайки полза от образование и квалификация тъне в безисходица, бедност, болести и намира утеха само в чалгата и бирата. Та Росенчо Плевнелиев, който вероятно има добри намерения, да се погрижи първо за действия в тази насока, да се осигури първенство и спазване на законите еднакво за всички и да се унищожи корупцията най-вече във властта. Когато това стане и хората се убедят, че има смисъл да полагат усилия и се борят в живота за своя просперитет, тогавая и ще “ферментира средната класа”, тоест ще се извиси нивото и качеството на живота у нас. И няма нужда да разсъждаваме къде да продаваме продуктите си на запад или на изток, а трябва да се съобразяваме с това къде и какво се търси. Ако си мислим, че на Китай можем да продаваме ципове и ключодържатели жестоко се лъжем. Това с пълна сила важи и за сиренето и доматите и краставиците и всичко подобно, за което погрешно си мислим, че сме най-добрите и първите в света, а всъщност то се произвежда навсякъде. Китай вече продава ябълки в световен мащаб! Но е готов да купува софтуърни продукти отвсякъде. Чалга обаче не се търси никъде. Та по-добре да се замисли Плевнелиев по тези въпроси и да се изказва по-целенасочено. Не така декларативно и на ангро.

 30. Г-н Йосифов е прав, че на запад изчезва средната класа. В смисъл, че средно добре живеещите се увеличават за сметка на почти изчезващата прослойка на средно зле живеещите (някои безработни, нискоквалифицирани емигранти и т.н.)
  В това отношение и при нас е така – средната класа е на изчезване в още непълнолетна възраст за сметка на увеличаването на средно зле живеещите работещи и предпиемчиви българи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.