Сирийският режим се гръмна в руската патерица

Ако не беше глупава грешка, щеше да е сензационно да научим от проправителствен сайт, че България е била едновременно домакин на тайна среща на сирийската опозиция, но също така е била призована на тази среща да се откаже от подкрепата си за режима на Башар Асад в Дамаск. Защото това съобщи в понеделник, 28 май 2012 г. 19:41 ч. сайтът BNews:

„Сирийската опозиция на тайна среща у нас
BNews.bg

Представители на сирийската опозиция излязоха с обща декларация след тайна среща у нас, съобщи БНР.
Над 40 представители на всички сирийски опозиционни фракции поискаха България, Русия и Китай да се откажат от подкрепата за режима на Башар Асад.
Това стана на историческа среща в Правец. По-рано диломатически източници обявиха, че лидери на Сирийския национален съвет начело с неговия председател Бурхан Галиун се намират в България и провеждат тайно заседание, което не е било огласено от съображения за сигурност.

За първи път три големи делегации – на Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок, който обединява всички племенни лидери срещу режима в Сирия, се обединиха около общ текст и призив.
Опозиционните лидери осъдиха масовите убийства в Хула, Хама и Идлиб, и призоваха ООН и международната общност “да поемат своята отговорност като незабавно се намесят в защита на мирното население и сложат край на престъпленията на режима чрез решителни и недвусмислени резолюции по глава 7”. Това е записано в общата декларация на срещата, цитирана от БНР.
Оставането на власт на сирийския режим ще доведе до невиждана ескалация в страната, поставяйки в риск и региона,
убедени са опозиционерите.
Формален домакин на срещата е бил българският външен министър Николай Младенов. Той е заявил, че срещата е целяла постигане на максимално съгласие между различните опозиционни фракции в Сирия.”.

Извън „шегата” със сбърканата новина за тайната среща в Правец, въпросът е повече от сериозен. Съдържа няколко важни компонента, надхвърлящи рутината на всекидневната хроника от мястото на всекидневните зверства, извършвани от сирийския режим, към които светът приспивно започна да свиква с цинизма на равнодушието към „чуждото” нещастие.

Русия и Китай, за първи път от началото на кризата в Сирия от март миналата година, не блокираха ( а „само” услужливо за окървавените си сателити от сирийския режим редактираха) резолюция на Съвета за сигурност на ООН, заклеймяваща „всеки, който носи оръжие” в конфликта.

Колкото и да го увърта обаче руският външен министър Сергей Лавров за пред публиката, че нямало логика сирийските правителствени сили да се злепоставят сами пред света като виновници за клането в селището Хула, провокирало резолюцията, факт е едно: монолитната и безпрекословна руска дипломатическа защита на незащитимия по елементарните критерии на човечността сирийски режим се пропука.

Ситуацията ми напомня онзи зловещ случай с артилерийския обстрел срещу един пазар в Сараево на 28, 1995 г., когато загинаха 32 и бяха ранени над 40 цивилни посред бял ден. Това беше кървавата капка, която преля чашата на търпението и направи необратима решимостта на Запада да се намеси за спиране на конфликта в бивша Югославия. За целта беше привлечена със собствени умиротворители дори и Русия, макар тя да ги употреби през юни 1999 г. на финала при развръзката в Косово като ударен отряд със задача да провали западната стратегия срещу сръбския Асад- Свободан Милошевич.
Но да спрем с аналогиите, които няма как да копират ситуацията в контекста на сирийската криза…
Важното е се каже, че агонията на сирийския народ, подложен на военен терор в една неравна битка на танкове и оръдия срещу автомати и пистолети ( но без самолети- не смеят да литнат от страх да не бъдат засечени от средствата за наблюдение на НАТО!), предизвика най-после международна реакция, която вещае началото на края на режима в Дамаск. Без руската си патерица, той е обречен да падне на колене пред съда на историята, който и без това щеше да произнесе тежката си присъда над него, но сега вече е видно, че обратното броене на преброените дни на Башар Асад и главорезите му започна.

8 мнения за “Сирийският режим се гръмна в руската патерица”

  1. Дано срещата не е в хотела РИУ РИЗОРТ на руския възпитаник и краен русофил – Златев. Ако е там, то за мен все едно се е провела в Москва под ръководството на Путин …!!!

  2. Българи, да възроптаем дружно против русофило-българофобските атаки срещу българския Президент! Това мога да кажа само вече! Аман от руски мекерета и продажници, това вече е върхът! Ей, хора, да направим нещо бе, това вече не се търпи! Не са достатъчни само сладките и упоителни слова, иска се нещо на дело да направим бе?!

  3. Прекрасен и вещ анализ, наистина, дори това не бяха способни да направят, да не използват тежката артилерия и танкове – бяха от самото начало ежедневно и ежечасно разобличавани от спътниковите системи че нарушават примирието. Но иначе нямаше да просъществуват и часове.
    И понеже си говорихме за емблеми – ето още една ГРОЗНА ЕМБЛЕМА, върху лицето на България, просто не знам как ще я махнем пък тази. Може би президентът ни има идея.

  4. Ангеле и аз това постоянно се мъча да “викам”,но явнио това заспало природонаселение има желание да се докара ,или по точно да го докарат до сирииският вариант,защото и там руснаците са в дъното на тези кланета,другото са просто приказки!
    Но “Бог помага,но в кошара не вкарва” или “на сила хубост не става”!Който иска да му е ззле,неможеш насила да му помогнеш,не става!

  5. Поредният “Смешен плач” на г-н Инджев за сирийската “опозиция” (терористи).

  6. (…)артилерийския обстрел срещу един пазар в Сараево на 28.08.1995 г., когато загинаха 32 и бяха ранени над 40 цивилни посред бял ден.(…)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.