Ядреналинът на безконтролното харчене расте, но младее

Съвет на директорите на АЕЦ „Козлодуй” – Граждани за европейско разграбване на България (ГЕРБ).

АВТОР:
ГЕОРГИ КОТЕВ

Преди няколко дни беше сменен Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД. Нека се опитаме да разберем неговия състав.

Визитките са взети от официалният сайт на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД.

Марина Армутлиева
Председател на Съвета на директорите

Марина Армутлиева е родена на 21 август 1984 г. в гр. София. През 2009 г. се дипломира като бакалавър в Нов български университет, специалност “Екология и опазване на околната среда”, а от 2011 г. е магистър по същата специалност от Минно-геоложкия университет. Марина Армутлиева е работила в няколко компании като консултант и експерт в областта на околната среда и на системи за управление (ISO), както и в Министерството на околната среда и водите като експерт по качество на горивата и транспорта. От 1 юли 2011 г. до 25 март 2012 г. е съветник в политическия кабинет на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.
От 26 март 2012 г. е началник на политическия кабинет на министър Делян Добрев.
Говори английски и немски език.

През 2011 г. се дипломира и за по-малко от една година успява да смени „няколко компании и едно министерство”!!! Натрупва безценен „опит”, който сега прилага в качеството си на Председател на Съвета на директорите!!! Изглежда България, а не САЩ е страната на неограничените възможности? Google.com не си спомня нищо за нея, преди да влезе в министерството на енергетиката!?

Валентин Николов
Член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор

Валентин Николов е роден през 1971 г. През 1995 г. завършва Технически университет – София, като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене. Николов е и магистър по финансов мениджмънт, СА “Димитър Ценов” – гр. Свищов. Специализирал е “Политически мениджмънт” в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет. Притежава диплома за вътрешен одитор от MOODY International. Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.
От 2011 г. е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-о Народно събрание.
На 23 март 2012 г. е избран за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.
Говори английски и руски език.

„Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.” Може и наистина да има, но ние няма как да проверим, защото и тук биографите са забравили да споменат имена на фирми и компании, а филма „Вервайте ми!” вече сме го гледали. Няма да се ровя в Google.com, защото не един и два форума в нета шушукаха, че най-голямото му бизнес постижение е било като доставчик на детски градини, по “Черноморието. По сравнение с шефката това направо си е огромен опит.

Владимир Уручев
Член на Съвета на директорите

Владимир Уручев е роден на 1 октомври 1954 г. в с. Буково, Смолянско. През 1981 г. завършва Московския енергетически институт със специалност “Атомни електростанции и установки”. Придобива квалификация по бизнес организация и мениджмънт в Стопанска академия “Д. А. Ценов” през 2003 г.
Започва работа в АЕЦ “Козлодуй” през 1981 г. като оператор на реактор. Последователно заема длъжностите: дежурен на атомен енергиен блок и главен дежурен на АЕЦ (1984 г. – 1994 г.); главен експерт техническа експлоатация, ръководител на направление “Инженерно осигуряване” и ръководител на направление “Експлоатация” (1994 г. – 2000 г.). От 2000 г. до 2007 г. е главен инженер на 1-4 блок.
Завършил е различни квалификационни курсове към Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) и Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) – в Таежон (Южна Корея); Арагон, Илинойс (САЩ); Мадрид (Испания) и Севастопол (Украйна).
Участвал е в мисии на МААЕ и в партньорски проверки на WANO в АЕЦ “Фламанвил” (Франция), АЕЦ “Дая Бей” (Китай), АЕЦ “Мецамор” (Армения), Ленинградска АЕЦ (Русия), АЕЦ “Кола” – Мурманск (Русия).
От м. юни 2007 г. е депутат от страна на България в Европейския парламент.
Владее руски и английски език.

Нека разгледаме по-подробно само една малка част от тази „преливаща” от опит визитка., а именно: „От 2000 г. до 2007 г. е главен инженер на 1-4 блок.”

Какво се случва през този период? Нека си спомним!
31 декември 2002 г. Окончателно и безвъзвратно са спрени от експлоатация блокове 1 и 2 на АЕЦ „Козлодуй”. Вече със сигурност се знае, че на 31 декември 2006 г. същата съдба ще сполети и блокове 3 и 4.
В близките месеци след това. Уручев е унил. Работата му е намаляла на половина. От 4 блока са му останали само 2, а перспективата е скоро да се прости и с тях. Трябва спешно да се предприеме нещо! Но какво? И той, най-вероятно далеч не без „приятелска” помощ, решава да се захване с … шоубизнес! Защо един действащ инженер ще се занимава с шоубизнес ли? По две много прости причини. Първо той е чул, че след военната индустрия шоубизнеса в САЩ е втората по доходност. И понеже той така или иначе си е във военната индустрия, с действащите 3-ти и 4-ти блокове, защо да не компенсира загубите си от спрените 1-ви и 2-ри. И второ, характера на шоуто с което възнамерява да се занимава ще бъде такова, че да внушава, както на зрителите, така и на самият него надежда, че може да спаси обречените блокове 3 и 4. Пък кой знае? Може номерът и да мина? Така Уручев, пак не без „приятелска” намеса решава да продуцира реалити шоу наречено„Спасяването на блокове 3 и 4”. За целта си гласуват бюджет от минимум 300 милиона щатски долара (По курса на долара преди 10 години това прави над 600 милиона лева.). Схемата е много проста. Ролята на BigBrother, според родния сценарий, е отредена на ЕК в Брюксел, от когото/която ще зависи дали да промени или не мнението си за спирането на обречените вече два блока. Ще се „снимат епизоди”, в които ще се изобразяват „инвестиции за повишаване на безопасността на мощностите”. Те ще се сменят с епизоди, в които родни и международни „експерти” ще убеждават публиката, че от блокове 3 и 4 в АЕЦ „Козлодуй” по-добри няма в целия свят. Не на последно място ще се появяват и картинки с родни „политици”, които по подобие на Бай Ганя ще се бият в гърдите и ще реват: „АЕЦ – Булгар, АЕЦ – Булгар!” За разнообразие, от време на време ще се появява и самият BigBrother, клатейки сърдито глава и мръщейки се да мърмори: „Тази работа няма да я бъде!” Бюджета на шоуто ще се покрие от джоба на зрителя, чрез поскъпване на цената на тока. Ролята на глав-инженер-продуцента Владимир Уручев е да разпределя частите от бюджета за различните епизоди. Речено, сторено. Реалити шоуто стартира.
В следващите години. Сапунката „Спасяването на блокове 3 и 4” натрапчиво се насажда на българския зрител, за да се оправдае отпуснатия бюджет. За целта много добре са „мотивирани” болшинството национални и регионални медии. Особенно запомнящ се е един от епизодите на реалити формата. Главен герой в него е тогавашния кмет на София и бъдещ премиер на България Бойко Борисов. В една от сценките на спектакъла, в отговор на журналистическо питане, как ще пусне спрените блокове, той заявява, че ако е нужно ще седне, ще изучи ядрения синтез и собственоръчно ще ги пусне. Нищожна подробност е, че принципът на работа на реакторите в Козлодуй е точно обратния на ядрения синтез, а именно – верижна реакция на деление на тежки ядра. Но нали за това е шоуто? Майтап да става. А иначе не е изключено зад кадър той да си е поискал и стипендия за обучението по ядрен синтез и даже да я е получил. Това е напълно възможно с оглед на последвалите събития. Какви събития ли? Наближаването на края на 2006-та година.
3 декември 2006 г. Всички очакват Бойко Борисов да покаже диплома за висше образование по специалността „Ядрен синтез” и по този начин да умилостиви BigBrother за удължаване на живота на блокове 3 и 4, но вместо това се случва нещо съвсем друго. На 3-ти декември 2006 г. е основана партията „Граждани за европейско развитие на България” чийто неформален лидер е той самият. И понеже партиите се правят с пари, та за това и реших, че е внесъл своя дял от стипендията си. Но може и да бъркам? Последвалите събития ще потвърдят или пък ще отхвърлят това предположение.
31 декември 2006 г. 28 дни след създаването на ПП ГЕРБ блокове 3 и 4 все пак окончателно са спрени, така както е било договорено и както никой не се е съмнявал, че ще стане. Реалити формата „Спасяването на блокове 3 и 4” спира, парите са „усвоени”. Нито една стотинка от стотиците милиони „инвестирани” лева не се възвръща. На никого не е потърсена отговорност за тези пари, нито пък някой може със сигурност да каже, за какво и в какви направления са били похарчени толкова много средства.
1 януари 2007 г. България е приета за член на ЕС!
20 май 2007 г. В България за първи път се провеждат избори за членове на Европейския парламент. Под №3 в листата на ПП ГЕРБ за такъв е избран г-н Владимир Уручев. До този момент той няма нито един ден стаж и опит като политик. За сметка на това има огромен опит в безотчетно „усвояване” на огромни средства! На никой не му прави впечатление, че един доказано провален инженер-продуцент е станал политик от европейски ранг!?

В наши дни.

Вестник „Дневник”, 21 апр 2012

Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на блоковете в АЕЦ “Козлодуй”

Вестник „Дневник”, 7 май 2012

Директорът на АЕЦ “Козлодуй” е освободен, поста поема зам.-министър Валентин Николов

„С решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг от 7 май е освободен изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Александър Николов, съобщиха от Министерството на икономиката. Неговото място ще заеме заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов.”

В този материал на вестника не става дума за смяна на Съвета на директорите и кои ще бъдат новите му членове. Чак след около седмица много малко медии, между другото, съобщават новината за новия състав на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй”. Вместо това болшинството национални медии много шумно съобщиха, че г-н Владимир Уручев ще бъде съветник на новият изпълнителен директор, но в същото време премълчаваха, че той става и член на Съвета на директорите. Ей така! Просто са пропуснали.

Уручев прекрасно знае, че няма как проектния ресурс (живот) на блокове 5 и 6 да е 30 години, какъвто беше той на малките блокове, чийто главен инженер е бил. Защото блокове от 1 до 4 са поколение от 60-те години, а блокове 5 и 6 – от 80-те. Освен че проектният им ресурс е 40 години, преди по-малко от 10 години бяха похарчени други едни 500 милиона евро, за „модернизацията” на блокове 5 и 6 и удължаване на живота им от 40 на 55 години. И това г-н Уручев прекрасно знае. Това го знаят и мнозинството национално отговорни медии, които в продължение на години рекламираха „безпрецедентната модернизация” на блокове 5 и 6, а сега всички ги е обхванала амнезия. Пак никоя една от тези медии няма да попита, защо вместо на г-н Уручев да му се търси сметка за безконтролното харчене на 600 милиона лева (в периода 2002-2006 години), сега му се възлага да похарчи едни други минимум 500 милиона лева, без да има абсолютно никакво основание и причина за това. И пак не само няма да му се търси сметка, но скоро се очаква да бъде преизбран за трети мандат в ЕП.

Както сигурно се досещате г-н Уручев сега ще „продуцира”, пак с вашите пари, ново реалити, което ще се казва „Удължаване живота на блокове 5 и 6”. Медиите отново ще бъдат достатъчно „мотивирани и отговорни”, за да ви държат в течение на развитието на сагата. А за вас остава единствената надежда, че докато гледате кадри от новото реалити поне за мигове ще забравяте, че още дълго ще продължавате да сте граждани на най-бедната и най корумпираната страна-членка на ЕС, а също така и в топ 10 на най-нещастните нации в света.

24 мнения за “Ядреналинът на безконтролното харчене расте, но младее”

 1. “NO COMMENT”!!!
  Поздравления за статията, за блога и за автора. Дано я прочетат много хора!

 2. Аз предлагам когато в автобиографията пишат говори : английски и немски или някой примерно есперанто, също да пишат и на какъв език мислят. Все ми се чини, че мисленето им не е на нито един от тези *зици. Ще “умра” от мъка.

 3. От една страна – добре е, че Ви четат и от ГЕРБ..От друга – “и какво от това” – написаното от г-н Котев, макар и 100% вярно, ще си остане само един паметник на собствената ни глупост – окрадоха ни пред очите ни! Аз не вярвам Бойко да стане и да попита “ама, нали правихме модернизация наскоро, кви са тия 500 млн пак”. Ето защо за мен и за стотици хиляди българи той ще си остане една вечна мишка и куха тиква, избутана напред в точно определен момент. Колкото и хубави неща да правят понякога от ГЕРБ, лъжиците катран са повече от достатъчни. Не приемам управление под мотото “Ние пак ще крадем, още по-нагло, пред очите ви, но поне ще ви построим нещо за спомен”…

 4. Страшно интересно. Как нормалните човеци, които работят в АЕЦ-а, не достигат до умопомрачение, а продължават да носят огромните си задължения и отговорности, си е загадка. Не е загадка, че централата в Козлодуй е мощен генератор на корупция в страната. Представете си ако бяха станали две! Ако беше започнало наливането и разливането на милиардите в Белене! Не е загадка и ТРАГИЧНИЯ ЧОВЕШКИ ПОТЕНЦИАЛ НА ГЕРБ. Загадка е колко малко хора ги виждат и разбират всички тези неща. Дали е само заради медиите или има още нещо?

 5. Боже, опази! Какво да направим, за да спрем това? Парвенюта управляват АЕЦа и пренасочват парите ни от атомни в партийни централи.

 6. Г-н Котев,и за лаици като мен по ядрения синтез стана ясно,че пък съвестта на господина ти Обручев е чиста-т.е. неупотребявана.Заедно с г-н Инджев ме пишете в подходящи анти-ядрени акции!!!!!

 7. АЕЦ Козлодуй да се преименува в АЕЦ Калина, за да е ясно какъв огромен риск поемаме като ги търпим!

 8. Като гледам състава, квалификацията и опита на членовете от директорския борд, недоумявам как все още не сме полетели върху ядрения смерч на “братската българосъветска АЕЦ”!
  Убеден съм, за милиардите евро никой няма дори да попита, просто защото тези които трябва да питат гушат с пълни шепи от тях. А народонаселението – щом търпи Р. ОВЧАРовци да го водят и неговият състав е ясен.
  Май няма да мине без български Чернобил!

 9. Възникват няколко “елементарни” въпроса? Кои са “СИ” в изречението “За целта си гласуват бюджет от минимум 300 милиона щатски долара”, предполагам, това са “хората на царя”, получили властта “тогава”. Посочената сума е доста сериозно перо и би трябвало, “органът” Сметна палата да провери “кой?, кога?, как? и къде?” похарчи парите на данъкоплатеца. Обикновенно за да се започне такава процедура е необходимо определено количество депутати “радеещи за парите на данъкоплатеца” да повдигнат “остро” този “въпрос”. Понеже този въпрос не е БИЛ повдиган досега, значи излиза че в парламента НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ДЕПУТАТИ “РАДЕЕЩИ ЗА ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА”. … А някой да знае кой е шеф на “сметната палата”?? Мисля че това е името, което да е известно на всеки гражданин, но за жалост и аз не го знам… Защото се получава така, че докато парите за в хората, това са ПАРИ и “данъчните”, “въоръжени” със закони дадени им от “държавата”, се стараят да ги “съберат”/лошо няма/. Обаче, след като ги съберат и “дадат” на “държавата”, “някой” на тези ПАРИ започва да гледа като на “смет”, за която би трябвало да се грижи “сметната палата”, която обаче ги захвърля като смет в сметките на определени “държавни” играчи.

 10. Прекрасно! Какви специалисти са в съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”, всичките с английски, кой немски, руски. А няма ли как и аз да стана член на съвета на директорите на АЕЦ-а, поназнайвам и френски, това несъмнено ще добави допълнителен щрих към компетентността на съвета на директорите.

 11. До Г. Котев
  В статията “Козлодуйски б(р)яг от 08.05 т.г.написах два коментара:

  1.”Г-н Инджев, през 2003 и 2004 година, тогавашния изпълнителен директор на АЕЦ Йордан Костадинов тръбеше по всички медии, че след извършената “модернизация” централата ще работи още 20 години (т.е. до 2024 год.)без да се налагат никакви разходи за това време. Сега това е забравено и възнамеряват да вложат нови 500 милиона за нова “модернизация”. От тях, да кажем 100 млн ще си ги приберат за комисионни. Новоназначението е само за това – да поставят силно свой човек начело и да си поделят лесни и големи пари, както стана и преди 10 години. Котев го знае това – в АЕЦ имат кадри за директори от всички партии, когато едни са на власт, правят съответния човек директор, другите се отдръпват и чакат своя ред. При НДСВ, като нова партия, нямаха човек и направиха иначе червения Й. Костадинов депутат от НДСВ а после и изпълнителен директор. Сашо Николов минава за седесар и го сменят със своя човек В. Николов за да изкарат от сделки за подмяна на оборудване и пр. пари за тази една година, която остава до края на мандата. Нищо чудно парогенераторите за 7ми блок да бъдат монтирани на пети, които според мен се крепят само на честна дума и е трябвало да бъдат подменени преди 10 години, ама са много скъпи и не бяха планувани за тогава, а и щеше да излезе, че основно оборудване важно за ядрената безопасност, не е съвсем читаво.
  Г-Н ИНДЖЕВ, ето ви повод да напишете статия с която да клъвнете ядрената мафия – поразровете се какво се изписа за модернизацията преди 10 години и запитайте защо всяко (или през едно) правителство се натиска да модернизира, като игнорира направеното от прежнеуправляващите. Вярвам, че и Котев ще ви помогне, той е пряк свидетел от тогава.”
  2.”В технол. регламент ресурсът на парогенераторите е даден в часове (ако вече не са го променили) и като се приспаднат по 1 -2 месеца на година за планов ремонт, то излиза че проектният им живот за непрекъснатата им работа е 40 години (за 5-ти блок – до 2027ма, а за шести – 2031-ва). Сега драпат за нова „модернизация“, която всъщност ще е ремонт а не модернизация, за който най-много пари ще идат за парогенераторите. Като са големи специалисти и не дават нищо да се каже против тях, защо не експлоатират блоковете така, че към края на проектния ресурс да започнат да подменят старото оборудване и животът им да се увеличи от 40 на 60 години (Англия е пример за такъв начин на експлоатация), а не да разчитат на късата памет на обществото и 10 години след пуска да мислят за модернизиране, което всъщност си е ремонт. Според мен така ще се обърнат нещата, че цялото оборудване предназначено за Белене (а сега за 7-ми блок) ще потъне в 5ти и 6ти блок.”

  А новият изпълнителен директор е спуснат само за да отклони за покровителите си част от парите за поредната “модернизация”.

 12. До Ралица Ковачева
  “АЕЦ Козлодуй да се преименува в АЕЦ Калина…”.
  Да се преименува така защото копират опита и начина на управление най-вече от Калининската АЕЦ.

 13. Живко Боев:
  “Не е загадка и ТРАГИЧНИЯ ЧОВЕШКИ ПОТЕНЦИАЛ НА ГЕРБ. Загадка е колко малко хора ги виждат и разбират всички тези неща. Дали е само заради медиите или има още нещо?”

  ::::::::::::::::::::

  Топло, топло…

  Давай нататък, защо спря, точно когато започна да става интересно?

 14. Не открих нищо за Маринка-Калинка в нета, но баща и (май) е кмет на Маджарово, раздавал разрешителни за “веселото село”.

 15. Г-н Котев ,злобеене е това от Вас.Приключил термоядреният разпад и понеже несте се преквалифицирали,сега обиждате специялистите.Е ,авариика,никакаква заплаха,но нали трябва си да се успокои населяващото.Що е PR?

  “вземаш чаршаф(бял задължително)намяташ го през глава и вървиш бавно и спокойно към гробищата” – PR от по немодерните времена!
  “…3. Според дефиницията на Майкъл Мото:
  PR е работа, свързана с прокарването на положителна нагласа относно личност, кауза, компания или продукт
  4. Други характеристики:
  – PR се занимава по-скоро с въпроси от обществен интерес, отколкото с услуги и продукти
  – не изискава плащане в широка гама от медии и често се разполага в новините като обект на обществен интерес
  – често използвани техники: новини, конференции, ангажименти за разяснение чрез говорене пред публикa и обслужващи програми…”дрън,дрън (казано на селлски) “мижи,да те лажем”.
  А за термоядреният синтез явно въобще не ви е ясно.Тези цифри приведено категорично потвърждават,за дет човеко тоз е постигнал управляем синтез на инергии.Вторични,третични кръгове отделя се добитото и пак се добива.Ми трябва да му се признае наш Айнщайн.
  “Технологичният прогрес е като брадва в ръцете на патологичен престъпник.”-Алберт Айнщайн
  Актуален все повече!

 16. Не искам да бъда упрекван в сексизъм, но не може човек на 28 години да стане шеф на надзорен съвет на АЕЦ. Даже и да е бащиния(частна собственост на родител на този младеж) няма да се позволи това да се случи.
  Даже и ако АЕЦ предстои да бъде затворена или закрита – ликвидирана.

 17. Г-н Котев,благодаря Ви за споделената информация!Много ми е болно че допуснахме най- крадливите , най-некадърните и най-безотговорните хора да заемат най-важните постове в държавата!А мълчанието на медии и прокуратура при наличието на толкова много факти за мен си е съучастие в престъпление!

 18. Явно партията е пълна с ерудирани млади хора, с (не)доказан потенциал готови на всякакви жертви, ако се налага даже стават и директори. Какви жертви само! Преди 2 седмици попаднах на CV-то на министър Павлова, не можах да повярвам на написаното. Още като студентка заемала по 2-3 поста, някакво шефче по оперативни програми и ред други организации свързани с пари. Много ще се радвам ако някой има информация кои са родителите на това вундеркиндче, да сподели. Предполагам ще излезе някое пипало от ДС, убеден съм! Хубавото е че скоро идват избори.

 19. “Хубавото е, че скоро идват избори.”

  Кое му е хубавото, г-н Груйовски, кое му е хубавото…

 20. Хубавото е че скоро идват избори.

  Posted by Груйовски | юни 1, 2012, 14:48

  ::::::::::::::::::

  И к’во?

 21. А какво друго ни остава, при положение че няма идея която да обедини хората и да ги изкара на улицата. Няма и човек който да ги поведе, ако имате някое предложение споделете. Само с писане по форуми и блогове няма да стане. Явно не всички са недоволни от мутропремиера, аз обаче продължавам да вярвам че ще сподели съдбата на властващите от последните три мандата и че ще замине безвъзвратно в историята след изборите.

 22. Става за секретарка Маринчето.

  Явно и аз ставам за член на съвета на директорите на АЕЦ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.