Борисов май си купи фабрика с източно излагане на 9-ти септември

Популярната шега за неадекватна сделка в най-неподходящия за нея момент у нас е „ да си купиш фабрика на 9-ти септември“. Този черен хумор от горчивото червено минало на България не на шега беше взет насериозно миналата седмица, когато премиерът Борисов „откри“ …Русия. Направи го с репликата, че било време да се обърнем на Изток, за да си продаваме там сиренето и цветята, които не не можем да продадем на Запад.

Ето каква „фабрика“ си купува Борисов, според „Форбс“, цитиран от Медиапул:

“Форбс”: Пазарът предвещава скорошен край на Владимир Путин
05.06.2012
Финансовите пазари наказват Русия за преизбирането на Владимир Путин на президентския пост и очевидно свидетелстват, че инвеститорите повече няма да се примиряват с путинския стил на бизнес, пише Форбс.

Финансовите пазари отправят ясно послание на Путин: Този път не. Откакто Путин бе преизбран в началото на март, руският индекс RTS падна с почти 30%. В същия период рублата девалвира 15% спрямо долара, потъвайки до най-ниските си равнища от периода на световната финансова криза през 2009 г.

Инвеститорите напускат Русия, 42 милиарда долара са изтеклите капитали от страната само за първите 4 месеца на 2012 г. Миналата седмица дори BP обяви, че е готова да напусне Русия и да излезе от деветгодишното си съвместно предприятие TNK-BP, което е най-голямата чужда инвестиция в руската нефтена индустрия.

Междувременно, със срива на петролните цени до осеммесечно дъно, Путин е лишен от главната си опора, която му позволяваше да изтъква като своя заслуга повишението на жизнения стандарт на много руснаци.

“Може да се види как стъпка по стъпка пазарят губи доверие в Путин”, коментира неназован мениджър от хедж-фонд. “Сегашните цени на суровия петрол са катастрофа за руския бюджет”, допълва той.

В силните дни на Путин, елитът от руски милиардери си решаваше споровете внимателно и тихо. През последните седмици, обаче, Роман Абрамович и Олег Дерипаска водят съдебни битки помежду си на открити съдебни заседания в Лондон. Дерипаска също така участва в арбитражно дело, което ще бъде гледано в Лондон по повод на спора му с Виктор Векселберг.

В коментара на “Форбс” се посочва, че управлението на Путин винаги се е опирало не толкова на страх, колкото на негласна сделка със зараждащата се средна класа. Сега обаче срещу Путин се появи равен по сила противник – срещу него въстана пазарът.

14 мнения за “Борисов май си купи фабрика с източно излагане на 9-ти септември”

 1. Перфектен анализ на Форбс, с няколко цифри и кратки коментари са дали есенцията на сегашното състояние на Русия. Може да се напише ALARM RUBLE в браузера на Гугъл и излизат маса материали по темата. Не е написано само че ПУ се надява да изгаси пожара с 500те милиарда долара запаси за които неговите анализатори много самонадеяно се бият в гърдите и заявяват че щели да им стигнат за всичко и още че бюджета им е вече дефицитен щото е базиран на 105$ цена на петрола. Но ако той се гмурне надълбоко до 45-50$ неговите несъгласни, дето го чакат да се препъне ще го награбят веднага. Напълно е възможно, има сигнали че от едно време насам петролните запаси на запад бият всички досегашни рекорди и не е ясно какво ще последва.

 2. Когато лисицата започне да чете проповеди пази гъските,защото алкохоликът на морала се напива с грешките на другите.В делнични дни не използваме умело своята нравсттвеност.И както казва Марк Твен в неделята тя винаги се нуждае от ремонт!!!

 3. Освен пазара, и народът му се обръща срещу Путин, сякаш вече са готови да умрат, но не и да го търпят. Но наш бб, ако ще гледа към Северния полюс, трябва бързо да си прекръсти партията на ГРРБ – за руско развитие на България /малко прилича на гръб, гроб, груб, но ще е по-честно!/

 4. Мда, и дори не могат да се оправдаят, че рублата поевтинява спрямо долара, тъй като русия продава в Европа. Понеже това което продава се търгува в долари. Изтеглянето на бизнеса е показателно. А путин щеше да прави силиконова долина …

 5. Как успокоява душата тази информация! По-малко петродолари за Путин, значи по-малко рубли за нашите петоколонници. Може руската мечка да премине в режим на хибернация посред лято.

 6. Тези редове прекрасно обясняват хъса, с който руските чиновници и Петата колона гонят постигането на проекта “Белене” и всички други енергийни проекти у нас и в чужбина, от които може да се отклоняват средства. Опряха до задунайската губерния да ги спасява със своите стотинки. Точно като във вица за възможностите на България да нахрани Съветския съюз. Селянинът, на когото задали този въпрос, отговорил, че отношенията между България и СССР са както между него и неговата крава – тя му изяла храната и не се наяла, но той си останал гладен. Това ни чака и след реализацията на “Белене”, пък ако ще и да е частен проект. Нали никой не си прави илюзии, кой и на какви цени ще прави пазар на тока на централата.
  Най-сетне и западняците се сетили, че на руснак не може да се вярва. Още преди 10 века един пътешественик ги описва като завистливи, злобни, алчни и отмъстителни. Но на европееца това трудно се обяснява. Още по-трудно му е да разбере ефекта от соц-системата. Но … по-добре късно, отколкото никога.
  А за руснаците и българите можем да се молим. На обикновените хора няма да им се размине с такива управници и то след ефекта от събитията, които се описват от “Форбс”.

 7. Може би като падне Путин, руснаците ще спрат да си купуват сирене и цветя?

 8. Спомням си как по време на Горбачовата перестройка бях прочел в някое от популярните по онова време съветски издания, като Огоньок например, че в СССР веднага след II световна война икономисти изчислили, че реалния курс на рублата в това време би трябвало да бъде 14 рубли за един долар. Сталин погледнал числата, помислил малко, задраскал единицата и казал: “Много им е на американците”. Не знам дали това е истина или е просто журналистическа измислица. Беше модерно да се приписват на Сталин какви ли не неща. Подобен подход обаче, представлява излизане от световния пазар. Нещо, което ако тогава не се е случило, то е само защото вече е било факт.
  Подобен подход от страна на Русия в днешно време надали е възможен. Но не бих се учудил, ако на днешните “достойни” съветски наследници, им хрумне подобно нещо.

 9. Подкрепям казаното от ROSSEN IORDANOV. Доказва го и пропагандата, която тече по въпроса в руските тв канали, ако тя бъде прочетена “наопаки” (както, м/у другото, трябва да се чете всичко, което е интерпретирано от руски “специалисти”). Та от тези канали (по новините и разни предавания) лъха едно спокойствие, с което се облъчва народът, че видите ли рублата не падала вече спрямо курса на долара и еврото и нямало място за притеснения за икономиката на Русия.

 10. Путин е “злият гений на Русия”! Бедните мужици, чакат ги страшни времена!
  На Кремълската КГБ-камарила скоро България ще им бъде последна грижа.
  Нашите продажници-петоколонници ще продължат да се натискат, но парашутът им все по-рядко ще се отваря. Всякакви АЕЦ-ове и петропреносни мегапроекти бавно и сигурно ще преминават в сферата на несбъднатите им мечти. Ще последва включването на Грузия и Украина в НАТО и ЕС. И ако до тогава българското природонаселение не е поумняло – ще му се помогне /да поумнее/.
  🙂

 11. Добре, оставаш. — Тя се огледа. — Виждам, че няма ток.

  — Идва от време на време.

  — А с водата как е?

  — Пречиствам я, освен когато варя кафе.

  — Има ли въобще нещо, което да работи?

  — Оръжията, разбира се, макар да съм чувал, че не можели да намерят резервни части за тях. И пътищата, за да се придвижват бързо военните части от едно място на друго. И май повече не остана. Пощенските служби работят от време на време, а телефоните от месеци са развалени.

  — Така става, когато започнеш избиването от интелектуалците и техничарите.

  — Ти откъде знаеш, че е започнал с това?

  — Всички диктатори го правят. Но обикновено най-напред строят пътища. Този, по който дойдох, ми се стори току-що ремонтиран, с подновена настилка.

  ИНферно “майк Резник”

 12. Не мога да разбера тази поредица от язвителни подмятания и откровени глупости. Това го чувам всеки ден в парламента, обикновено отляво. Но не и от страна на сините депутати. Не разбирам какво точно искате. С кого се спявате и защо го правите. Като по поръчка. Аман.

  Дотук видях само, че е спрян Бургас-Алесандропулос и АЕЦ Белене. А Южен поток ще работи за България така като работи Северен поток за Германия, и без посредници.

  Но не, той е МУТРА, и ни пречи да си пием кафето интелигентно и с разперено малко пръстче, да си пишем страхотни постинги, и да си потънем в мокри сънища как всичко наоколо посинява, защото сме автентични.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.