Ядрени слухове продължават чернобилската традиция в България

Образът на беззъбите бабички, които разнасят слухове като „мухи”, направо оживя за пореден път тези дни като картинка от нашата беззъба публичност, сякаш прекопирана от знаменитата песен на Висоцки: „ Ходят слухи, словно мухи…”. При това слуховете не са какви да е, а атомни. Възкресяват от онзи свят проекта АЕЦ „Белене” или „поне” компенсират сърдитата Москва с роля в плановете за разширяване на АЕЦ „Козлодуй”.

Новината с днешна дата е, че България е предложила на „Росатом” да участва в изграждането на нов блок ( с все по-остаряващите съветски технологии) в Козлодуй. За тази българска инициатива кой знае защо научаваме пак от руски източници. Агенция РИА разпространява българската новина, инициативата за което има заместник-генералния директор на „Росатом” Кирил Комаров. Русия ни хвали за нещо, за което България ( гузно?) мълчи.

Комаров е потупал по рамото окуражително България за направеното предложение и е споделил покровителствената си оценка, че независимо от спирането на проекта АЕЦ „Белене” сътрудничеството продължава- от него да мине.

И още как продължава: началникът му, бившият премиер на страната и настоящ генерален директор на „Росатом” Сергей Кириенко, само преди два дни също проговори от името на България и отиде още по-далеч в прогнозите какво ще направят българите ( макар май самите те още да не знаят това, както излиза, но кой ли ги пита!?).

Според Кириенко, българите щели да преосмислят рано или късно отказа си от втора централа в Белене. Пътьом той не пропусна с опакото на ръката си, целувана от българското атомно лоби редовно, да смъмри за пореден път аргументите на България за напускането на проекта през март, защото било некоректно то да се обосновава с икономически причини: познат от рефрен от песента, разпространяваща слухове за евентуалната печалба от централата, ако тя бъде построена, който припяват тук българските му другари по ура(н).

Какво ни казва всъщност Кириенко, когато заявява, че “ще мине някое време и в България ще бъде преосмислено отношението към проекта, който е най-рентабилният и най-евтиният сред възможните алтернативи”?

Кириенко декларира ясно, че не зачита като легитимно решението на българското правителство в очакване на следващо, по-сговорчиво, за което Москва няма да се поскъпи. Накратко това означава чиста намеса във вътрешните ни работи и то по проблем от стратегическо значение, каквото е създаването на ядрени мощности на собствената ни територия.

Съвсем „случайно” за същите цели бе активиран и общо-взето пазеният в сянка неофициален лидер на руското ядрено проникване в България Богомил Манчев. Председателят на Българския атомен форум и собственик на един от основните консултанти по ядрените проекти тук– “Риск Инженеринг”, пусна вчера в обръщение слух за загадъчен консорциум, който имал интерес да купи проекта Белене. По други (телевизионни) канали този слух подгряваше лично бившият (провален на поста си) вътрешен министър Румен Петков, известен с яростната си близост до (проваления също в това качество) главнокомандващ енергетик на републиката Георги Първанов.

Днес големите пари на слухопроизводителите вече родиха и образ от плът и кръв, макар и все още без конкретно име, на мистериозния инвеститор. И познайте за коя страна намекват? Познахте: американци били обзети от неудържимо желание да реанимират АЕЦ „Белене”!

Най-неинформиран за всичко това, както изглежда, е самият български министър, отговарящ за ресора. Делян Добрев простичко си призна, че не е чувал за нищо подобно. А трябва ли му изобщо да е чувал- кой ли го пита този младеж на 33 години? Това искат да ни кажат явно атомните побратими, включили на пълна мощност централата за генериране на ядрени слухове.

Чакам премиерът Борисов да ми се обади пак, както направи на 28 март след решението на кабинета да се откаже от АЕЦ „Белене”. Когато науча от него истината, ще я споделя. А дотогава ще трябва да се задоволявате със слуховете, разпространявани по пропагандния високоволтов далекопровод, от който явно не сме се откачили въпреки приобщаването ни към ориентирани на Запад мрежи, като ЕС и НАТО.

9 мнения за “Ядрени слухове продължават чернобилската традиция в България”

 1. Че то може ли конюшня без конски мухи. Знае се че конските мухи са много големи и изключително нахални. Тия обаче явно са някакви ядрени мутанти дето няма отърване от тях с хиляди години. Тя романтиката е хубаво нещо но то такова нахалство не се трае. Спасението е изритване на крантата с як шут в миризливия гъз, барабар със всичките и романтични пискюли и събаряне на конюшнята. Тогава може би ще се изчисти въздуха, ще изчезнат мухите и ще се задиша свободно.
  Тъй като ние не сме способни да го направим, шутът ще и бъде даден от други, дето не си падат много по пискюли.

 2. Слуховете около сверяването на часовниците от г-н Путин през Минск,Берлин,Париж а сега и през Пекин,не са повече от тъжна сентенция,че по дрехите посрещат а по ума изхвърлят -особено!- след Санкт Петерсбург при толкова трезвени умове -и за съжаление!!!-чужди!!!!
  Но в Москва,за да открият чуждия ум,често им пречи собственият!!!!

 3. Ако наистина България е предлагала на Росатом това, за което твърди Комаров, без преди това да е искано мнението на българският народ (То пък кога ли са го и искали?) или най-малкото първо той (народа) да бъде уведомен следва, че България няма национално отговорно и суверенно правителство. Липсата на реакция от страна на управляващите единствено и само потвърждава такъв плачевен извод. Още по-плачевно от това е и липсата на т.нар. “опозиция”! Следващият извод е, че в България няма “политическа сила (партия)”, която да е против изграждането на 7-ми блок в Козлодуй.

  Никакви публични дискусии, никакви дебати и обсъждания, никакви питания и гласувания, НИЩО! Защото за всички тях народа е едно голямо НИЩО. А те са най-великото НЕЩО на света.

 4. Апропо! Забравих да добавя. За тези, които не знаят, да напомня, че от скоро българският евродепутат от ПП ГЕРБ г-н Владимир Уручев е член на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД. Трябва ли тогава да гадаем, дали искането от страна на България към Росатом, за изграждането на 7-ми блок в Козлодуй е съгласувано с европейските институции? Г-н Уручев също мълчи и ни държи в напрежение.

 5. Г-н Котев,в България не правителство,не опозиция,никой,ама абсолютно никой няма,няма никой останал с трошичка разум да проумее ,че нещата са стигнали до ръба на бездната,не над бездната бездънна на стоп кадър и само малко трябва някой от тези абсолютно побъркани лакомници ненаситни да натиснат “PLAY”.Лудостта е пълна и неспасяема!
  Веселба и спокойствие на починали!

 6. УВАЖАЕМИ г-н ИНДЖЕВ,ПРЕДЛАГАМ ДА НАПРАВИТЕ РЕКЛАМЕН КЛИП ЗА КНИГИТЕ СИ И ДА СЕ ОПИТАТЕ ДА ГО РАЗПРОСТРАНИТЕ В НЯКОЯ ТВ. МИСЛЯ ,ЧЕ ЗА ЦЯЛАТА НИ ИСТОРИЯ САМО БИЗНЕСМЕНА СЛАВИ Е ПРАВИЛ ТАКЪВ ОПИТ.НО ЗА РАЗЛИКА ОТ НЕГО ВИЕ ИМАТЕ КАКВО ДА КАЖЕТЕ.

 7. Трябва да е имало големи масонски циркаджийства, ала-баланици и мъмбо-джъмбовщини, но накрая великият брат, отговарящ за енергетиката сигурно е доволен от това как ни “подгравят”.

 8. Борбата започва отново. Мисля, че това е опит за шантаж на Запада от страна на Боко, надценявайки неимоверно собствените си възможности. Връзва се с изцепките МУ, за пласмент на сирене и цветя на изток. А руската наглост и арогантност винаги има с какво да ни изненада. Цената на петрола обаче пада и мечката ще бъде укротена.

 9. Къде са Костов, Мартин и други `десни` юнаци, дето уж искаха да не сме “Троянски кон на Русия”?
  За жалост “Седми блок на АЕЦ Козлодуй” се пропагандираше и от някои членове на “БелеНЕ!” – помня едно интервю във в.Труд отпреди 4-5 години на активист на Грийнпийс.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.