Българските медии скриха поредния гаф на Борисов

Два дни след като в европейския парламент слушах и гледах изслушването по темата за свободата на българската преса ( упражнение, което е напълно основателно, но явно предизвикано именно от част от заинтересованите присъстващи само на част от пресата, а не на медиите в България изобщо), виждам потвърждение за чутите там констатации. Българската преса ( за телевизиите не знам, но съм готов да се басирам, че също „пропускат” избирателно думи на премиера) отново вади от контекста само онова, което би се харесало на Бойко Борисов.

В нито една заглавие, дори в нито един текст в българските вестници не можете да откриете нещо за „откритието” на Борисов на международния форум в София вчера, където избра да аргументира тезата си за злополучната ни история с твърдението за нещо, което никога не се е случвало: България била обявила война на Съветския съюз!

Близо до цитата е само в. „Дневник” , който в рубриката си „цитат на ден” възпроизвежда единствено началните думи на Борисов:

„Цитат на деня: По време на войната сме се опълчили на целия свят и сме си яли шамарите”

Тъкмо след тези думи Борисов се вдъхнови, отклонявайки се явно от предварително подготвения за него текст и започна да импровизира с примери от историята, казвайки, че България била обявила война на всички и от „всички” посочи именно Съветския съюз- държавата, с която София запазва дипломатически отношения до самия 5 септември 1944 г., когато Сталин ги скъсва и обявява война на България.

Днес българската преса, същата, която се жалваше онзи ден в Брюксел от конкурентите си по подмазване на властта, „спестява” отново неудобния за Борисов гаф и акцентира върху храбрата му словесна битка с македонски журналист, в която минава в контранастъпление и се кара на Македония за глупостите, които вършат там по адрес на България. А това се „кльопа” от народа, нали, Борисов отново е герой!

В Брюксел български колеги се примолиха Европейският парламент да изпрати тук свои представители, които да помогнат да си решим проблемите със свободата на словото. Очакванията, че в България ще дойде такава освободителна мисия, са същите, като надеждите за освобождение от страна на „дядо Иван”. Мама Брюксел, която и без това ни осинови по милост, едва ли ще ни спаси от самите нас. Защото си го правим сами, нали, колеги!? Защото на форума в „Шератон” вчера, където Борисов сгафи, не бях единствения журналист, поканен сред официалните гости ( макар , че се оказах единственият български журналист, задал въпрос, при това именно свързан с медийната свобода, за което в кулоарите получих поздравления от западни посланици с констатацията, че отново не ми отговарят на въпроса). Имаше огромно струпване на изпратени по работа журналисти , камери и записващи устройства. Записките им днес обаче цензурират премира по удобен за него начин- и как после да не твърди, че в България нямало цензура.

Това цензура ли е? Неее, това е просто услуга на вкупом услужливите български медии и доказателство, че онова 80-то място в световната класация по медийна свобода, което ни отреждат „Репортери без граница”, макар и да е „рекорд” за Европа, явно не е най-доброто постижение за българските медийни състезатели в световното първенство по бързо пропадане на авторитета и престижа на медиите.

19 мнения за “Българските медии скриха поредния гаф на Борисов”

 1. Аз бих допуснал, че полуграмотните “репортерки” не забелязват изобщо гафа, дори и да искаха да го покажат. Просто нивото на образованието им е критично ниско. Днес у нас не е прието журналистът да се осведоми по фактите, които са му поднесени, дори и на най-елементарно ниво – да отвори Уикипедия. Ежедневно ги гледаме как бъркат милиони с милиарди и мегавати с мегаватчасове, как искате да познават фактите от историята???

 2. Едва ли има друг пример в света където действащ премиер се обажда неканен в ТВ студио в което върви дискусия на живо и сритва водещ и участници. Нашият герой вече го прави поне два пъти. Това според мен е цензура от най-висша степен. Съвсем естествено е всичи в медийната област, от собственици до журналисти да си направят необходимите изводи за да се държат както трябва ако не искат да имат проблеми. В България явно няма достойни журналисти които да задават въпросите принципно и от това губи цялото общество. Жалко е че малкото журналисти като г-н Иво Инджев, които го правят са изблъсквани в периферията и на тяхно място слушаме и четем блюдолизци, подмазвачи и други подобни безгръбначни.

 3. Predi niakolko dena se opitah da pusna neodobritelen komentar (razbira se, bez obidi i nezenzurnosti) na interviuto na tovarish Matvienko na adres:

  http://bnt.bg/bg/news/view/76760

  Ne go odobriha. Sigur seriozno sam nakarnil patriotichnite savetofilski chuvstva na shtatnia cenzor ot BNT. Edinstveniat odobren komentar, koito se madri tam, e:

  Дядо Румен от Шумен: “Спасението на България е на изток! На запад няма нищо. Даже и в Шенген няма за нас безплатни кебапчета!!”

  Kva glasnostъ, kva perestroikъ, kvi pet leva………..

 4. Уважаеми господин Инджев,
  уважаеми съмишленици,
  Да ви е честит днешният добър за България ден! Преди 89 години, на 9 юни 1923 г., патриотични офицери, политици, учени и обществени дейци свалят от власт омразното правителство на простака Ал. Стамболийски и спират пълзящата болшевизация на страната ни. Самозабравилият се ганювец Стамболийски е първият управник, който се опитва да установи тоталитарна власт. БЗНС прави първите концентрационни лагери; създава неофициални бойни групи, които нападат и тероризират политическите противници на режима (т. нар. оранжева гвардия); правят се опити да бъде ограничена или забранена дейността на другите партии и България да заживее според тоталитарната максима, наложена малко по-късно в Италия, Германия и СССР – еднопартийна власт, една партия, един фюрер! Зиг Стамболийски!
  Направете аналогии с днешната партия на средния бълг. простак – ГЕРБ, и ще откриете смущаващи съвпадъци.
  Храбрите български офицери, ляли кръв и непобедени в три войни, пречупват гръбнака на БЗНС и сродната й БКП и за близо две десетилетия прекъсват възхода на т. нар. леви партии.
  Поклон и вечна слава!

 5. Българските медии скриха и друго:
  Днес между 16 и 17ч. пред руското посолство в София се състоя мирна демонстрация на пребиваващи у нас сирийци – мъже, жени и деца, протестиращи против сирийския диктатор-убиец на народа си и поддръжническата руска политика, крепяща тиранина!!!
  Нито една медия не се виждаше наоколо.
  Полиция охраняваше митинга.

 6. Г-н Инджев,
  Не сте съвсем прав. В онлайн изданията, където бе публикувано това изказване на премиера, много хора се изказаха под статиите именно в този дух. Това ще рече, че сте прав за журналистите, но хората не пасат трева и знаят много добре каква е историческата истина.

 7. “… аз съм сам в държавата на проститутките…” “Ъпсурт”
  Иво,
  Поздравления за вчерашната и днешната публикация. “Проститутките” са навсякъде, проблема е, че измежду твоите колеги у нас, те са мнозинство.

 8. Всеки прави в живота си някаква глупост,но едни го вършат лично,а други нареждат на подчинените.По-добре се научи красноречиво да мълчиш вместо да говориш хубаво!!!

 9. Но според финансовя бос на САЩ,не е гаф за ,че Испания е на път да оживи еврозоната с поне сто милиарда!!!Кой да се учи от близки и далечни камшии когато криза не ни лови!!!!

 10. Статията съдържа неистина (ако искате – лъжа), че нито един вестник не е публикувал гафа на Борисов.

  Вестник “Преса” отразява коректно и пълно словоблудставта на Борисов.

 11. Към Борис:

  Ох, отдъхнах си…сега, макар и като един “лъжец”, който не е прочел “Преса”, поне ще знам,че мога да препращам желаещите да ме обвинят в лъжа за думите на Борисов, към един меродавен източник, който никога, ама направо НИКОГА, не пропуска да напише истината и само истината. Амин!

 12. Аз също видях статията в bgikonomika
  Иво, мисля, че и на теб ще ти хареса.

 13. Агент Бор и Вещицата на Българската Демокрация са изтеглени от повелителите на “прехода” временно в запаса.Те са нещо като “тежка артилерия”, която ще действа от позиции в тила и ще се намесва само при решаването на стратегически задачи. Първоначално ще съхранява сили и ще трупа авторитет като независима и свободомислеща, непоръчкова медия.

 14. колкото и да не ми се вярваше като се говореше преди около година за манипулацията върху медиите, това се оказва факт. Преди години с удоволствие гледах и новини и политически предавания, а сега избягвам да включвам телевизора. Никаква обективност.

 15. По повод на тази среща и присъствието на Л.Павлов…изумява ме как е възможно да има такова предаване като сутрешния блок на Бареков! Никак не харесвам нито Павлов, нито Донев, но поведението на ТВ7 е мега скандално, стоят с В.Велева и ми говорят за свободата на словото, добре, тях ли да слушам и на тях ли да вярвам?! Бареков ми преразказва случки и закачки, смехотворно и ние да му вярваме ли? Няма ли институция, която да реагира на тази абсурдна медийна война????? Това скандално ехидничене на Бареков ме побърква, това ли е обективна журналистика? Велева ми преразказва като негов говорител, нямат срам, че са на хранилка на най-големите престъпници, ще слушам Велева за синята идея, която до вчера им се подиграваше, че си ги мерели??? Скандални типове, които трябва да бъдат изметени, тук въобще не става въпрос за Павлов, но Бареков, чиято първа дума е била “Бойко” да се счита за фактор, е не го издържам. Велева изпитва болка, че е “изгонена” от Труд,
  Не издържам, кога някой ще изкрещи, че това не е нормално! А за взривовете скриха до болка позната истина. Гледам вече един час повторение на Бареков и ме изумява ехидниченето им/”не заслужава дори да коментираме”, а толкова убедено говорят за обвиненията, направо прокурори да станат!!!!! Смях, смях, тези да са лицето на журналистиката, като отговорен бг гражданин, се чувствам сякаш са ми се изплюли в лицето. Г-н Инджев, извинявам се за не на място коментара, но тази нагла подмяна на “свободата на словото” ме влудява, знаел Бареков Американското законодателство, хахаАХхахахахахаах! Това е шоу… Пиша тук, защото знам, че мнението ми е на правилното място…

 16. Съвсем случайно в неделя гост на Бреков бе Кокинов, комуто Бареков попита “кога ще им се повдигнат обвинения най-накрая”?! И днес те са от 7ч. там, журналистите на тв7 са еталон за простотия и тъпотия, “целият спектър на НК”, възможно ли е толкова да е прост Бареков, възможно ли е? Не ми се вярва направо…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.