На кой генерал(исимус) козирува ТВ 7

Българската официозна ТВ 7 излъчи днес репортаж, който 100 процента обслужи пропагандата на сирийския режим и неговите учители от КГБ. От Дамаск специалният пратеник на телевизията Диляна Гайтанджиева разказа какво са й сервирали наготово нейните любезни домакини. Зрителите в България научиха любимата на кървавия режим на Башар Асад версия за атентатите като дело на терористи срещу неговото управление.

Без капка съмнение за манипулация и съмнение ТВ 7 излъчи нещо като интервю. От екрана беше демонстриран удобен за сирийския режим „свидетел”, осигурен за такива като желаещите да гълтат и повръщат за зрителите пропагандата, като Гайтанджиева и нейния началник в София Бареков, прокарващи удобната за управляващите в Сирия главорези версия за „Ал Кайда” като движеща сила на съпротива срещу режима. Класика в пропагандата: хиперболизиране на част от истината за целите на оневиняването на злодействата на касапите във властта и на терена на войната срещу сирийския народ.

„Дребна подробност” е, че Гайтанджиева, без да бъде репликирана от Бареков, някак гузно обърка кой точно твърди колко хиляди са досега жертвите в конфликта, позовавайки се на данни на опозицията ( т.е. „терористите”, според режима и ТВ 7 ) за 13 000 убити досега, твърдейки, че това била официална статистика. Но толкова си могат нашите пропагандисти- и в София и в Дамаск.

Накратко казано, проправителствената българска телевизия подходи към сюжета по същия начин, по който е свикнала да обслужва властта в България: щом правителството казва, че е така, значи е така!

Помните ли обаче историята, когато руските специални служби успяха на пробутат успешно на една единствена телевизия в Европа своята кървава пропаганда срещу чеченските врагове?

През април 2000 г. БНТ се оказа уникалната телевизия на континента, ако не броим един сръбски босненски канал, която излъчи едно към едно ( другаде кадрите бяха само маркирани и затъмнени) в най-гледаното телевизионно време как чеченски изверг реже главата на руски пленник. Голям триумф беше за кремълската тактика чрез бруталност да печели симпатии за каузата на смазването на Чечня и собственото си въздигане на престола в Кремъл.

Тогава, след като отказах да догледам докрай ужасяващата сцена, възкликнах в ефира на радио „Свободна Европа”, че по-отвратително нещо не съм наблюдавал дори в осеяния ми с трупове път на кореспондент по време на войната в Ливан за цели 4 години. Но вече видях повторение: от седмици насам в интернет се върти клип, в който сирийски войник реже с автоматичен трион главата на вързан жив човек.

В Сирия и за Сирия се води се жестока война- де факто, де юре и пропага(н)дно. Въпрос на избор е да се заеме позиция спрямо нея. Информираният избор е ключов за разбирането на събитията и е още по-важен за онези, които имат претенцията да информират зрителите си. В този смисъл ТВ 7 се самоуби ритуално.
Бареков и компания, големи „защитници” на демокрацията, свободата и свободното слово, се надпреварват да проклинат един обект на техния корпоративно (под)платен гняв, който бръщолевил нещо за метафорично отрязани от него глави на български политици, но сами режат главата на българското правителство пред западните му съюзници.

Какво става тук? Българското външно министерство организира форум след форум в София за заклеймяване на сирийския режим, а проправителствената ТВ 7 праща своята „топ репортерка” да се мазни на убийците от режима на Башар Асад?

Дали пък банкерът Цветан Василев, при когото правителството държи авоарите на водещи български държавни предприятия за пазаруване и манипулиране на български медии с отчисленията от тази далавера, не козирува на друг генерал(илисимус) , а не точно на Генерала?

Другото обяснение на привидния абсурд може да бъде само едно: медийният персонал, който са си купили и назначили от банката на властта, или нищо не разбира от работата си, или в престараването си да се прави на храбър от мястото на „горещата точка”, направо саботира официалната линия на България по казуса с най-горещия световен конфликт, в който се набърква с характерния за медийния слугинаж примитивизъм на принципа.

Но защо ли се чудя? Това е същото, като да не пожелаеш да разбереш, дали един български президент наистина е получил предизборно мезонети от спонсора си Манджуков, награден в наши дни с ранг архонт от пловдивския митрополит Николай, голям приятел на Николай от ТВ 7. За тази порода съгласни с властта журналисти е достатъчно отрицанието на властника да бъде декларирано императивно- например, че президентът не е спонсориран от оръжеен търговец или че властта не е виновна за убийството на хиляди сънародници в една гражданска война. За такива „журналисти” другарят началник на държавата ( в момента) е винаги прав: и в София и в Дамаск. Рефлексът е като при кучето на Павлов ( да не се бърка с един друг български банкер- там рефлексът е обратен, защото Павлов не е на власт).

Навремето на водещата по БНТ Милена Милотинова й „хвръкна главата” заради безумието с излъчените в 20 часа вечерта след „сънчо” кадри с рязането на глава на жив човек- беше уволнена основателно. Сега Бареков „реже главата” на външния министър Николай Младенов, който си е заложил авторитета в една голяма международна акция срещу режима в Дамаск.

В Москва са доволни. В Корпоративна търговска банка, собственик на ТВ 7, също да се радват, щом търпят това. Но що за сметка ще плати България?

26 мнения за “На кой генерал(исимус) козирува ТВ 7”

 1. Поздравления за изразената в този анализ позиция!

  Впрочем, доколкото ми е известно, водещата по БНТ Милотинова, която именно показа в новините как чеченец реже главата на руснак, беше уволнена, ала за “награда” за изпълненото така бляскаво поръчение на Москва година по-късно стана депутат в “движението” на московския довереник Симеон Втори. И депутатства не знам колко си време, не помня дали не беше депутат и втори мандат (по време на тристранната коалиция), а сега нищо чудно – изобщо няма да се учудя! – да е пресаташе на Газпром или на Лукойл – Москва своите хора не забравя…

 2. На това му казват безпринципност
  г-н Инджев ,но няма как да не бъде забелязано и от филипика на С.Лавров,вече директно срещу САЩ с камъни срещу Хилъри Клинтън.
  Повече от ясно е,че скумрията която живее в бъчваа да стане Диоген!
  Вълци и овце!Бъдете учтиви един към друг!!!

 3. Всичко си идва на мястото, Гайтанджиева е изфабрикувала поредния си фалшив репортаж. Само се чудя като награда или като санкция я пратиха в Сирия

 4. “Но що за сметка ще плати България?” – “България убива деца” – сметката,която ще платят всички (заради безучасното съучастие на гледащите).

 5. v by4vata nai-veroqtno shte stane dobro sushi,a Diogen ve4e mina i ne nameri tova,koeto tyrseshe.V Sofia.:)

 6. Г-н Инджев, на базата на лични впечатления, на прочетеното и дискутираното нерядко тук по темата за медиите в БГ, както и по аналогия с обсъжданата наскоро подобна – тази за БПЦ реших да се опитам да съставя една съвременна, по-широкообхватна, собствена дефиниция за обекта на дискусията.
  Бях я подготвил за статиите от миналата седмица но се въздържах тогава, ауто-цензурирах се, а сега реших да я постна все пак като я подкоректирах за да стане по-софт.
  Ето какво се получи:

  ОТВОРЕНА (за допълнения) ДЕФИНИЦИЯ ЗА БГ (HD*) МЕДИИ

  1. МЯСТОТО ИМ
  Това е споменатото преди “BITCH SEAT” отредено им от властовото БГ, Балканско, Безскрупулно, Безпринципно, Бабаитско, Бандо-подобно, Бос-угодническо, Байкеро-имитиращо, Бета-дог**-ориентирано, Бутафорно “ Братство” и… Баста. То друго място няма за тях и не може да им предложи. Затова за “честта” да възседнат Бленуваните Блаженство-оргазмо-носни задни седалки на лъскавите властови Боботещо-Бумчащи Байкове те Блъфират Боричко-конкуренция и са там Барабар с Безчестната, Безнравствена и Безбожна БПЦ, Благодетелно-Бюджетно Богопомазани от Битностно-Бодигардски Бивши Безличия и Бъдещи Бизнес-Балони

  2. РОЛЯТА ИМ
  ВITCH-МАСТИИТЕ Бдят за Блясъка на Бабунестите Бицепси на Боса чрез Безотказното и Безсрамното им Близане, също са и Блюстители, Бранещи, Богословящи и Благославящи Безпримерно Буйната Борческа Бико-потенция (т.е.“рейтинга”) на Безнадеждно Безличното Биячо-подобно Бичме-Божество на кормилото.

  3. СРЕДСТВАТА ИМ
  От Безсмислено Блеене, Бърборене, Бръмчене и Бълване на Безвкусица през Безкрайно Безогледно Бръщолевене и Баене за Балъци и от Бликащ Безспирно Блудкав Бълвоч със Безсменни Блевόтини*** чак до Безпардонно-Безобразна Барековщина впрегнати за Безмилостна Борба, Бой с Бича, Балтисване с Балтията, Бясно Безкомпромисно Бомбардиране, Безцеремонно Бастисване на несъгласните.

  4. ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ ИМ
  Са Безвъзвратен и Безидеен Брак, Без Бъдеще в Бранша, Боклуци Братстващи се с Братушките си, Безропотни Бърсалки за Болшевишки Ботуши, в Болшинството си са Бъркащи Безвкусни Буламачи за Безпросветни Безмозъчни Будали.

  5. ТАКТИКИТЕ ИМ
  Безумно Безразборно Биене на Барабани.
  Безспирно Булене на Битието с Булото на Безпомощен Безмълвен Блек-аут или Безследно пропадане в Бездната на Безсловестния Банкрут.

  6. ТРАДИЦИИИТЕ ИМ
  В тези Байкеро-имитиращи “Братства”, демонстриращите Безцеремонно Блеснали Баджаци Безсрамни Блядоподобни Брантии с Безмерно Бухани с Ботокс Бръчки, Брънки и Бърни возещи се на т.нар. BITCH SEAT неизменно носят черни фланелки с надпис на гърба “Аз съм падналата МАСТИЯ”.

  Затова исках да ги наричаме МАСТИИ вместо медии и поради фонетичната близост, но тъй като виждам че са стигнали доста по-високи “професионални” върхове, може да ги наричаме просто BITCH-ки или BITCH-кии и без това вече режат глави в ефир а и защото нямат нищо общо с медии.
  Можем да организираме и приз – «BITCH-кия на седмицата» с удостояване на най-яката им предсавителка с Черната фланелка с горния надпис.

  Пояснения:
  * HD не е High Definition а идва от хър-хър-хър-хър-хър-кащия Харлей.
  ** АЛФА-ДОГГЪТ е идолът им, той е единствен и недостижим за тях
  *** Блевόтина – съветско-руско повръщано

 7. Всичко си идва на мястото, или по-точно, нещата се оказват по местата си. Само наивници могат да сви мислят,че фалшивият генерал не се отчита и не козирува пред някой, като едва ли ще го допуснат да коленичи пред генералисимус. Много е дребен, лесен и сервилен, за да получи някакво внимание. Сигурен съм, че получава нарежданията си от обикновени, младши адютанти. Напоследък се забелязва, че Той и в България е втора цигулка и друг държи нещата в ръцете си. Държат го начело заради “манталитетната Му безалтернативност”, заради “способността” Му да предизвиква (все още) трепети в сърцата на размечтани домакини, чието върхово интелектуално усилие е новата рецепта за свинско със зеле и турския сериал, както и в сърцата на пияните им съпрузи. А оная карикатура Дудука, не си струва коментара. И без това почти никой не го гледа, даже домакини и пияни съпрузи.

 8. Това е типичното поведение на ТВ7. Конкретно за Диляна Гайтанджиева не ми се коментира – това не е разследващ журналист поне според мен, това е изпълнител на театрални сценарии. Но, разбира се, не тя е най-виновната. Над нея има сценаристи.

  Ще си позволя да напиша и нещо встрани от темата. Аз например се подразних много преди време пак от предаване на същата телевизия, когато направиха специален документален филм в защита на Гълъбин Боевски скоро след задържането му в Бразилия по обвинения в наркотрафик. Не мога да забравя аргументите на водещия, че от куфарите, подхвърлени на Боевски, са извадени части, които тежали колкото добавената дрога. Пък и куфарите били с колелца.

  Вие, г-н Инджев, поне сте ходил по света, качвал сте се на самолет. Вярвам, знаете колко тежат старите куфари. Новите са по-леки. Просто материалите са различни.

  Става въпрос за филма “Историята на Гълъбин Боевски”.

 9. г-н Инджев,
  информацията по отношение на събитията в Сирия не е еднозначна.
  В последните дни имаше голяма публикация в Frankfurter Allgemeine Zeitung с различна от Вашата позиция, т.е. пропагандата е в пълен ход.

 10. Авторът само пропуска да отбележи, че гафовете на БНТ изобилстваха (той сам посочва годината – 2000, Лиляна Попова), съпровождани от цензурата, осъществявана от правителството на Иван Костов върху БНТ и БНР.

 11. Към Свилен Мициев:

  Не се надявайте, “проглобалистка е”, а не прокитайска и проруска, каквато в момента бълва ТВ 7, обяснявайки събитията в Сирия като война на Ал Кайда: едно към едно това е пропагандата на сирийския режим, който не случайно е приютил пратениците на една телевизия от една страна, която иначе току-що прогони сирийския посланик.

 12. Не мога да коментирам репортажи на телевизия, която НЕ гледам, главно заради Дудука, но мисля,че трябва по-внимателно да се подхожда и с “про-глобалистичната” политика. Навремето същата тази политика ни проглуши ушите с ядреното оръжие на Саддам, а в крайна сметка се оказа,че такова “отнюд”/както казваше Иванчо Йотата/. Така, че по-внимателно!

 13. Бареков и Гайтанджиева водят в класацията за най-отвратителни екземпляри сред медийния терариум у нас. Лъв и лъвица, титан и титанеса в битката срещу беззащитната истина – и кротки пуделчета (мъжко и женско, колко мило!) пред копанката на властта. Това са двамата. Не разследваща журналистка, а обслужваща дръжка за микрофон е въпросната мома с гайтанената фамилия. Иво е абсолютно прав за наглата манипулация в “репортажа” й, освен че невежествената дръжка на микрофон не знае какво е гражданска война.. Едно потвърждение: ако сензационното й разкритие за Ал Кайда беше достоверно, как световните мрежи не се сетиха да го отразят, нали се скъсали да “закупуват” репортажа й? Че и САЩ как не удариха една въздушна операция срещу Ал Кайда в помощ на сатраапа Башар? Сирийската общност в България е бясна на лъжовните гайтани в Тв7.Но къде пък (с единични изключения) са другите медии?

 14. Росене- блестяща и много съдържателна алитерация, поздравления!
  И аз се пробвам в жанра:

  Дундуркана дръжка на диктофон дърдори от Дамаск за Дудука-доказан дрисльо и дребен далавераджия…

 15. “Прозападните” арабски тирани вече са минало, остават само тираните сготвени в лютиво-кисел кремълско-пекински сос!
  Чудно защо се получи така, кой има полза от това?
  Вероятно САЩ и Израел са виновни пак, не стига че “сами” си свалиха тираните , а сега посягат и към “чуждите”.Върховен цинизъм ,граничещ със садизъм!
  Ашколсун “другари”,и аз “подкрепям” вашия “справедлив” протест пред върховната демократическа НАГЛОСТ на сирийското МНОЗИНСТВО да протестира срещу тираническото “управляващо” МАЛЦИНСТВО , което дори не е избрано да бъде такова, и поради това е нелигитимно…….

 16. Сирийските протестиращо МНОЗИНСТВО повдига въпроса дали и тираническите „управляващи“ МАЛЦИНСТВА в Русия и Китай , са избрани да бъдат такива, и доколко са легитимни в тази си своя „управленска“ “същност”????

 17. @БОРИС Ако правителството на Иван Костов беше осъществявяло дори само 10% от сегашната цензура още да е на власт. Само да бяха спрели лиготиите на Слави Трифонов и лъжите на Вещицата на българската демокрация – Валерия Велева, която работеше под методологическото ръководство на агент Бор – Тошо Тошев. Само толкова. И милионите руски долари щяха да отидат нахалост. Или пък да не бяха регистрирали Величеството. Изобщо нямаше нужда от мурафетите на Цветанушка и бюлетин-майсторството на Фидосовата.

 18. Каква Алкайда, какъв Башар?
  За всичко е виновен Иван Костов.Не си напъвайте мозъците. Просто и ясно!
  Колкото до Бареков – делата му очевидно са дефинирани в заповедта му за назначение, където е определена и заплатата му, вкл. и бонусите за “горещи новини”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.