Манифеста на протеста

Все отлагах да напиша за това кое е общото между протестите срещу посегателството на властта върху българските гори и инициативата за освобождаване на столичния център от заробващата ни символика на паметника на „освободителите“. Не ми се искаше да заприличам на политик, който се опитва да използва организирано от други събитие за някакви „свои“ цели. Оказа се, че тази вътрешна моя съпротива е била интуитивно основателна в очакване някой друг да го каже или формулира.

И ето че това се случи чрез коментара в ivo.bg на Георги Деянов, непознат за мен младеж. Казал е всичко, което си мисля. Написал е манифест, роден от един протест.

Още по-ценно е, че го е казал от свое име и от името на поколението на моите пораснали 3 деца, за които, смея да твърдя, се отнася всяка една дума от коментара му в частта, която обяснява кои са днешните ни наследници и защо имат самочувствието да се опълчат на статуквото от позицията на можещи, знаещи и свободолюбиви хора.

Забележете- не казвам просто „българи“, защото те са по-скоро вече граждани на света на първо място и едва тогава са такива, каквито са се родили по националност. Това е всъщност пришествието на постмодерното време в България. То закъсня, но няма да ни подмине.

Няма да Ви подмине, не с надявайте, мимикриращи другарки и другари- осъдените сте на презрението на поколението, което се опитахте да измамите с опитите да спрете времето, с което не сте в крак.

Това поколние иска свобода. Тя е основно човешко право. Поискаха си го младите дори в традиционно мракобесната Русия, на която толкова много разчитате да ви освобождава от българите, настояващи да бъдат свободни.

Онзи библейски преход от 40 години, необходим да бъде забравено робството, май ще бъде съкратен наполовина. Това е положението. Свиквайте. Но не се опитвайте да се нагодите. Този път свободата няма да е подарена нито от вас, нито от съветските ви покровители. Перестройката свърши, а и Путин не е Горбачов. Младите не искат данайските му дарове, нито ще търпят да бъдат впрягани като троянски коне на пътя към Европа. Защото са го извървели сами и дори са се завърнали у дома, за да почистят авгиевите обори тук. ( ivo.bg)

ДОБРО УТРО!

АВТОР: ГЕОРГИ ДЕЯНОВ

Ако позволите и лична позиция по протеста на „еколозите“, с който Вашият протест най-вероятно ще обмени много участници утре ( т.е. днес, когато ще опакаваме позорния съветстки паметник на НЕсвободата с българското и европейското знаме- бел. ivo.bg). . Въпреки че на пръв поглед са организирани по напълно различни поводи, и двата протеста са движени от стремеж за нормалност.
Добро утро!
Едно поколение се събуди недоволно за граждански живот. Последните дни крещи с дробове, изгарящи от болезнено нахлуваща свобода.
Ние сме недоволни, защото сме недоспали. Не, нас не можете да упоите с безумни турски сериали. Неудобно е, но не мислим чрез телевизор. Интернет предоставя безкрайно по-адекватно съдържание по поискване, репортерите ни са хиляди и непрестанно предават от мястото на събитието. Желанието ви да се видите и „разберете“ с „организаторите“ ни предизвиква смях. Най-страхотния ви кошмар се сбъдна – змеят на мнозинството има възможност да се самоорганизира. Спонтанно, стихийно, светкавично, ефективно. Без възможност за противодействие.
Сбъркахте с гората.
Връзката на българите с гората и планината е дълбока и магическа. Горите и планината винаги са били последното убежище на свободата. Селищата, равнините и реките ни са владени, но горите – никога. Какво очаквате от звяра на недоволното множество, поставено в безизходица? Инстинктът за самосъхранение ни изведе на площада. И този път е сериозно.
Опитахте се да ни излъжете и да си разпределите нашите гори, но не ви позволихме. Свирепо захапахме туловището на статуквото и откъснахме тлъсто парче лъжа. Бързо развиваме вкус, огладняваме за още. Озверяваме интелигентно.
Днес ще спасим горите си от Цеко Минев. Но цекоминевци, данчолазаровци, чорбаджиненовци са затиснали повсеместно нормалността. Не искаме смяната на едни елити с други. Не е важно кой управлява, важно е какви са правилата на играта. Радостни, жизнерадостни, поемаме глътка въздух. Нямаме бунтовен опит, но сме с ДНК на производители на революции. Живеем в интересни времена, днешната битка не се води в горите кой ще владее площада, а на площада за това кой притежава горите. Днес попречихме за горите. Обединихме се спряхме раздаването на поредната привилегия. Утре ще спрем друга. Вдругиден ще отнемем някоя. Протестът е принципен. Крещим против лъжата.
Отказваме да вярваме в Торбалан. Някакво неясно зло, някакво дорелигиозно същество, което е откраднало нормалния живот и го крие. Отказваме да вярваме в Дядо Коледа, батковци и други юнаци, които героично ще ни избавят от проблемите. Не, пичове. Тая приказка не струва.
Битката е различна и ние сме готови да я поведем. Тя не е срещу личности, защото те са второстепенни. Битката е срещу системата, която произвежда цекоминевци. Тя се крепи изключително на два стълба – привилегии и монополи. Против сме олигархичният елит да стои извън закона и да монополизира всички сектори на стопанството, политиката и обществения живот. На улицата сме срещу непрозрачното взимане на решения и разпределяне на порции зад завеси, на маса, по залез слънце и в обредни клубове. Против сме каквото и да било ограничаване на свободния достъп до възможности за реализация.
Привилегии и монополите се борят с прозрачност и състезание. Гласност и постоянна нетърпимост към престъпването на правилата, които всички сме се съгласили да спазваме. Правила, които облагодетелстват колкото се може повече хора и никога шайка олигарси за сметка на мнозинството. И състезание, състезание, състезание. Не е вярно, че преходът е завършил. На другия край трябваше да има благоденствие и върховенство на закона. А получихме сплескана от монополи и привилегии мизерна реалност. Борбата тепърва предстои.
Сега е по-сложно. Врагът не се разпознава лесно по шапката. Родителите ни не разбраха. Излъгаха ги самопровъзгласили се шамани с добро сценично поведение. Борбата е за смяна на правилата.
Но ние сме нови играчи. Прагматични. Адаптивни, жилави, интелигентни. Оцеляхме и сега идва нашето време. Работим, не очакваме подаръци. Енергични сме. Информирани. Свободолюбиви. Израснахме в смутно време, без авторитети за добро или зло. Полуизоставени. Не ни научихте да работим с компютри, сега сме сред най-добрите. Не ни научихте как да сме пълноценни граждани в отворено общество, но нямайте съмнение, че и в това ще сме отлични.
Ние сме децата на прехода. Децата, които ще осиновят родителите си и ще ги научат. Ние сме вече тук, порастваме, прибираме се. И сме се подготвили. Ние сме юристи – знаем правата си, когато ни арестувате. Не можете и законотворчески да ни лъжете, сами можем да напишем законите. Ние сме икономисти – знаем, че бедността се причинява от изкривяването на пазарното състезание от монополи и картели. Знаем как пълноценно да разпределим ресурсите си, да ги умножим и да подобрим организацията си. Ние сме солидарни – разбираме, че напредъкът идва само и единствено в състезание, в което печелят най-добрите, но опъваме защитна мрежа за тези от нас, които се спънат. Отговорни сме, няма да ги оставим. На ти сме с информационните технологии – използваме платформи за обмен на информация, новини, експертиза, опит в обеми и скорост, които не знам дали успявате да осъзнаете. Ние сме програмисти – ще създадем нови платформи и среда за организация против вашите монополи и привилегии.
Също сме и предприемчиви – виждаме къде и от какво имат нужда хората и сме готови да им го предоставим; създаваме нови нужди. Изобретателни сме – трябваше да станем. Ние говорим езици, черпим опит от приятели от други страни. Ние сме спортисти, готови сме да се състезаваме и сме убедени, че по-добрите трябва да спечелят в честно и отрито състезание. Пътуваме – общуваме активно, попиваме най-добрите практики и ги прибираме вкъщи. Често не ни позволявате да ги приложим. Но и това ще мине. Ние сме оператори и режисьори и ще направим каталог с безобразията ви. Ние сме 200 и няколко барабанисти. Ние сме утрешните ви лекари. Ние сме танцьори – танцуваме танца на протеста.
Ние сме историци, художници, учени, философи, арестанти, рекламисти, математици, ние сме родени от планината. Хора.
Ние сме внуците на Щастливеца, ние сме чисти, връзката ни с природата е важна и значима. Ние протестираме, защото знаем какво трябва да се промени и как. Заедно сме и сме наелектризирани от емоция, опиянени от победата и сме секси. Сега имаме още една причина да се будим сутрин.
И да се усмихваме.

Бел. Ivo.bg: Извел съм „ДОБРО УТРО“ като заглавие, което ми се стори най-подходящо за целта.

74 мнения за “Манифеста на протеста”

 1. Доживяхме! Доживяхме да видим, как приказките за “рейтинги” губят значение и “силните на деня” падат на колене, пред настъпващото младо поколение! Те доказаха, че не всичко в този живот е пари и може да се купува с пари.
  Желая на всички днес, успешен и многолюден митинг! Нека днес, бъде “отрязана лентичката” на националния проект – преместването на МОЧА, в ъгъла на историята! Далече съм от мястото на събитието, но дущата и сърцето ми са с вас!

 2. Г-н Инджев, само вашия блог чета, не искам да си губя времето с лъжи и мануипулации от псевдо вестници и телевизии. Благодаря,че ни срещате с нашите мислущи деца.Георги Деянов, сине-вие сте нашата надежда! Виновни сме, че вярвахме на лъжата и мимикрията. Гордеем се че сте честни,умни и борбени-вие сте нашата надежда за спасение и бъдеще на страната ни! Бог да е вас!

 3. Прекрасно написано и въведението на Иво Инджев, и манифестът на Георги Деянов!
  Телевизиите правят всичко възможно да опорочат протеста. Особено се отличи презряната бтв. В излъчената пошлост (която трябваше да мине за отразяване на протест) на заден план видях Георги Котев. Случката с оператора и счупеният му нос намирисва.

 4. Добро утро! Днес следобяд ще си кажем и “добър ден”.
  Бъдете здрави!

 5. Браво на младите образовани и умни българи на които не е безразлична съдбата на тяхната Родина!
  Те са които могат да спасят България!

 6. Ако бюджета са били на разположение
  8.5 млрд. и сп. “Хеллоу”покриващо цялото земно кълбо -до месец!!!- прецени за уместна информация за сагата на един невръстен цар,най-предвидливо би било да се изчака естествения развой на конгресни събития и да не се правят зорлем врагове под път и над път.Не е време на застой а на възход с оценка най-вече от всички истински и трезво мислещи демократични хора,особено тружениците на перото.

 7. Възхитителен манифест! И няма нищо общо с някогашното соц-манифестиране и соц-масовизации и соц-масовки, с някогашното лозунгиране и изтърбушване на души! Поздравления за автора на манифеста!

 8. LOGO5 Петилетка

  Нас червеното знаме роди ни,
  но това не означава, че трябва да си останем роднини!
  Разделяме се на нови и стари модели,
  старите лели още се кланят на Сталин и Ленин.
  Ние сме на всеки километър и се радвай,
  щото е възможно аз да съм последния ти лекар.
  Верни сме на делото “Модерно да е селото!”,
  ще умрем, надявам се да те мерна на опелото.
  Родени сме във времето на преход,
  смущенията на ВЕФ-а породени са от ехото на цеха.
  Прогреса е в ръцете ни, живея с утехата!
  Добре, че и след прехода промените не спреха.
  Пролетариата на рапа взема нещата в свои ръце,
  пионерчета, чавдарчета в основата сте,
  а т’ва, което следва, купува се за лев-два,
  излиза с наредба албума “Петилетка”!
  Партийният ред за мен е вечен закон,
  рекламирам “Петилетка” в “Отечествен Фронт”.
  Смяната на режими е безконечен купон,
  превърнал се е вече в обществен синдром.
  Другари, стига съм говорил толкова сериозно,
  да градим наново перестройката е грозно,
  петилетката е в сила и през 2010,
  е*ем ти късмета, вече и да пиеш не е оферта.

  Здрав дух, здраво тяло.
  Въпроса е дали след 5 години ще остана цял.
  Не си правим сметка какво ще става след т’ва,
  просто преизпълняваме и тази петилетка!
  Здрав дух, здраво тяло.
  Но кой ще гарантира, че след 5 години ще остана цял.
  Не си правим сметка какво ще става след т’ва,
  просто преизпълняваме и тази петилетка!

  За 1 май трябва да запалим Райхстага,
  май т’ва на всичките ви идеали край слага..
  Най-слаба ми е фразата “Бъди с колектива!”
  Писна ми – 45 години стигат!
  Разбира се и след като отминаха, пристигаме
  и вдигаме си летвата напречно на режима.
  Петилетката е в сила, перфектно адаптираме
  всеки партиен член към комитета на сеира.
  Радвайте се, ‘щото ако ни няма нас,
  ще ви дава подаръци безплатно само дядо Мраз.
  А той липсва сред всички компартийни листи,
  в наше време всеки втори има глисти..
  Строги комунисти с наднормено тегло,
  имам само един въпрос за тях: “Тодоре, защоо?!”
  Сприхави чичковци по митинги, сигурни в себе си,
  викат СДС и тях същото питам ги.
  За ръчички стой, в редички брой,
  единиците в годишния войнишки строй.
  Правата не, но автомата си е лично твой,
  зат’ва учи се да боравиш с него отлично в бой!
  Вградени сме във времето с аборт и ин витро,
  Какво не ви каза другаря Георги Димитров?
  По неговото време трака би ли бил продаден?
  Лого5 тоталитарен рап – питай Милко Балев!

  Здрав дух, здраво тяло.
  Въпроса е дали след 5 години ще остана цял.
  Не си правим сметка какво ще става след т’ва,
  просто преизпълняваме и тази петилетка!
  Здрав дух, здраво тяло.
  Но кой ще гарантира, че след 5 години ще остана цял.
  Не си правим сметка какво ще става след т’ва,
  просто преизпълняваме и тази петилетка!

  Идеалите детски днес са станали смешни,
  като например: “Кои разветки кецки са най-секси?”
  А идеалите съветски останаха в букварите
  и хванали те плесен вместо старите касетки.
  Сметни!
  Комуна, коминтерн, комитет, комсомол,
  комсъвет, компартия, комплекси..
  корнфлейкс, кой real, кой fake
  се измерва в петолевки, вземи осъзнай в кой век си!

  http://www.lyrics85.com/LOGO5-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0-LYRICS/406099/

 9. “The time is near at hand which must determine whether Americans-BULGARIANS are to be free men or slaves.”

 10. Много силно и точно послание! Браво на момчето! Има бъдеще за България.

 11. Браво!
  Само се пазете по девиза: “Един за всички, всички за един!”, защото все по-подли, по-невидими и по-индивидуални методи за саморазправа са усвоили и прилагат комунистическите джелати. Масираният им натиск в държава без съдебна власт е непосилен. Въоръжете се с много познания за историята ни от близкото минало – тя не прилича на никоя друга, тя е съизмерима само с мрачни притчи за “тъмни земи”, в които властва абсолютното зло без правила, което властва и до днес.
  Казвам го от позицията на майка на вече няколкократно смачкани от системата по политически причини в наши дни деца – ученици, без да мога да им помогна!
  Смачкаха дедите им, нас – родителите, докопаха и тях, от ученическите скамейки.
  Пазете се, и – дерзайте!
  И все пак

 12. Браво!
  Само се пазете по девиза: “Един за всички, всички за един!”, защото все по-подли, по-невидими и по-индивидуални методи за саморазправа са усвоили и прилагат комунистическите джелати. Масираният им натиск в държава без съдебна власт е непосилен. Въоръжете се с много познания за историята ни от близкото минало – тя не прилича на никоя друга, тя е съизмерима само с мрачни притчи за “тъмни земи”, в които властва абсолютното зло без правила, което властва и до днес.
  Казвам го от позицията на майка на вече няколкократно смачкани от системата по политически причини в наши дни деца – ученици, без да мога да им помогна!
  Смачкаха дедите им, нас – родителите, докопаха и тях, от ученическите скамейки.
  Пазете се, и – дерзайте!

 13. Следното заявено от младежа не е вярно: “Битката е различна и ние сме готови да я поведем. Тя не е срещу личности, защото те са второстепенни.” Битката не е различна, тя е водена и преди и не е успявала. Различното е че тя се повежда от младото поколение за което би трябвало да се предполага че вече е излъгано от тъй наречения преход, но явно се вижда че кукловодите са сбъркали. Също така личностите не са второстепенни, просто не се допускат до управлението на страната и е добре младите да знаят че насреща си нямат личности а безлични индивиди наслагани по върховете на държавата.

 14. БОРБАТА Е ЗА СМЯНА НА ПРАВИЛАТА!!! Точно и правилно казано. И тъй като главното, основно и последно останало правило-лозунг-табу действащо и наложено от североизток сега е «ДА НЕ СЕ ПОЗВОЛИ ПРЕНАПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА», мисля че трябва да се почне оттам. От разобличаването на лъжливата история която е наложена от 70-тина години и у нас. От истинското, аргументирано, свободно ПРЕНАПИСВАНЕ НА ИСТОРИЯТА.
  За това правило са се хванали като удавник за сламка или може би по-точно като стълб за да не бъдат отнесени от вихъра на промените. Затова този вдъхновен текст макар че не го казва директно, ще бъде обявен от сегашните блюстители на това правило за ПРОТИВОЗАКОНЕН и даже престъпен и че трябва да бъде преследван от закона.
  Мисля че у нас всичко се копира и налага от Москва и че скоро и у нас ще бъдат приети закони-правила ожесточаващи мерките против демонстрации и митинги (ако започнат) чрез увеличение на глобите и сроковете на задържане и затваряне.
  Дано не се пречупите! Мисля че тук е нужно и постоянство, търпение и последователност! И устойчивост срещу ПРОВОКАЦИИ – това е главното им оръжие от край време и на всички нива.
  Ето, сега, в този същия момент возят десантен кораб със специални части в Сирия. Тази нещастна страна ще бъде удавена в кръв заради провокацията която са започнали, заплашително държейки пръста на бутона с надпис «ПУСК». Дадоха им символичния бутон с надпис «Перезагрузка» но го хвърлиха в коша за боклук.
  Вас ще обвинят че сте подпомагани от Запада, от ЦРУ, даже от Ал Кайда.
  Все пак съм оптимист като чета такива неща. Вие, младежите сте други, не сте като нас. Имате НОВИ ОРЪЖИЯ които противникът не владее. Трябва да ги използвате!!!
  Браво и от мен!!! Отличен, гневен и в същото време силен и възторжен текст и предизвикателство. Истински манифест!!! Дано зад всяка от тези предизвикателни думи застанат и ДЕЙСТВИЯ!!!

 15. Здравей Иво,
  Минаха вече 23 години и робството не е забравено. Даже 40 г. ще да са ни малко.
  Това момче Георги Деянов е излял душата си. Така мисли и сина ми, студент в Берлин, който остана крайно разочарован, че през зимната ваканция 2012 г. не можа кара ски на Витоша, където е израснал, защото другарят Цеко Минев беше поставил ултиматум на държавата, която се съобрази с него и нищо не работеше. То да беше само Цеко Минев ….. Така мислят и твоите деца.
  Но, колко са те?
  Изпитвам подозрения към еколозите още от Комитета за защита на Русе и демонстрацията в градинката “Кристал”.
  Всичкити тези “мероприятия” се оказаха режисирани от ДС, а т.н. еколози след това си отидоха в “Партията” /с главно П”/. А, как слушахме изявленията им по “Свободна Европа” вече без заглушаване по това време, където половината журналисти се оказаха сътрудници на ДС? И как безславно завърши това радио, продадено от един известен “журналист”.
  Къде бяха тези еколози, когато незаконно се връщаха горите на крадеца от Мадрид, доведен от ДС? Къде бяха, когато се правеха земенките “кон за кокошка” на гори при Станишев? Мълчаха. Позорно мълчаха!
  Поведението им при протестите за “шистовия газ” ми изглеждат крайно съмнителни и режисирани. Още повече ме притеснява, че ръководителите на този протест вчера са си “хортували” на маса с др. Корумбашев. А предаванията на BTV?
  Дано да излезеш прав!

 16. Този текст ме върна години назад, когато комсомолците говореха със същия блудкаво-сладникав патос. Нищо общо между високопарните думи и реалността.

 17. Какви манифести в постмодерността, в която на теория няма единен център и глас? Пък и тая “дълбока и магическа” връзка на българина със земята и планината май като от учебника по литература от осемдесетте да е излязла. Не заемам цинична позиция, но имам сериозен проблем с това този протест да се обявява за битката на младите срещу системата, и то не само защото и хора на други възрасти участват в него. Не вярвам в трайното съществуване на какъвто и да било колективен субект като „младото поколение” и т.н. по простата причина, че младото поколение, както и всяко друго преди тях, е съставено от различни индивиди с най-разнообразни идеи и фантазии за устройството на обществото. Протестът е убедителен досега, защото има съвсем ясна и конкретна кауза, която се припознава от много хора. Това, което остава в сянка е, че не е нито първият, нито ще бъде последният протест в защита на тази кауза. Спорните поправки в Закона за горите са на дневен ред вече 6 месеца и протести имаше и през януари, когато го гласувааха на първо четене, само че бяха значително по-малобройни. Не знам дали част от протестиращите, които се дразнят, че на преден план излизат екологичната кауза и еколозите, и твърдят, че протестират против цялата система, имат ясен план какво точно искат и как да го доведат до конкретен резултат. Моето мнение е, че примерът на екологичните организации убедително показва, че на практика промяната в системата изисква непрекъснато да се работи и да се внимава да не проспиш някой ключов момент. Изисква се ежедневно постоянство и конкретика, което е доста п-различно от гола революционна реторика. Беше потресаващо, че някои от протестиращите заявиха, че екоорганизациите предали каузата като участвали в разговорите с премиера и правителството. Не знам какво са очаквали от тях, но все пак те не са там, за да си седят на Орлов мост, а за да премахнат поправките в закона, и не е ясно как по-друг начин може да стане това, освен чрез преговори с онези, от които формално или неформално зависи това. Това е причината, поради която имам проблем с тези обобщения. Мисля, че по презумпция, като поставят на едро много различни хора под един знаменател, които не могат да бъдат на едно мнение за всичко, а само за конкретни неща, в тях предварително са заложени провал и разочарование.

 18. Красиво и желано,но е май само мечта.Справка-матурите-90% не са чели “Под игото”.Справка-ограмотителните уроци на първокурсници в университетите.Справка-чалготеките и проституцията в Студентски град…Спирам да изброявам,че настръхвам.Декларативността,дори и красива,не е действителност.Дори оценителите й сме само в този блог.София не е само Орлов мост,България не е само София.Срамът на родителите не може да се измие от децата,докато те седят по панелните кафененца и тъгуват по социализЪма.Срамно е децата да ни мият срама.Ние не смачкахме двадесет години хидрата,сега тя ще изяде малкото от достойните ни деца,ако чакаме на тях,а ние си гледаме рахатя-с готови хиляди извинения за това.

 19. Убеден съм, вече и вие сигурно, тъй като е след обяд и сте наясно какво се е получило, че против паметника на Съветската армия тези “еколози” няма да излязат. Така че заглавието “Добро утро” е правилно, но с друг подтекст.

 20. Поздрави г-н Инджев,
  Пожелавам Ви да успеете в каузата си за сваляме на това недомислие в центъра на столицата. Искам обаче да Ви обърна внимание върху думите от текста Ви, че най-вероятно хора от протеста срещу застрояването на горите ще се участват и в протеста срещу паметника на съветите. Г-н Инджев, вчера си пуснах коментар в предишната Ви статия и явно не е бил достоен за публикуване. Искам да Ви уверя, че хора от протеста срещу горите със сигурност са били същите, които протестираха срещу шистовия газ, АСТА и ГМО, но наистина не разбирам защо ги делите. Днес е “посегателство над българските гори”, а вчера не беше ли посегателство върху чистата българска земя, или върху свободата на словото? Бъдете здрави, но също така бъдете обективни и последователни преди да причислявате хората в една група или друга. С Вас сме коментирали и други теми в този форум и се надявам, че ще продължим, но не чрез избягване да публикувате коментарите ми.

 21. Към автора: Изключителен текст, като идея и послание. Много леко и интелигентно написан появил се в точното време и на точното място.
  АВТОРЕ МОИТЕ УВАЖЕНИЯ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

 22. Иво това е в десетката! Поздравления и нека бъдат младите!

 23. До Захари Минков, ЕОЛ11 и мика – хора, абсолютно прави сте …., но това са страховете на нашето родителско поколение те няма да осъществят промените.
  На младите не им трябват страхове а подкрепа!

 24. И аплодиращите, и несъгласните имат своите основания. Но най-главното е, че текстът на Георги е начало и повод за отдавна необходимия болезнен и задълбочен разговор!

 25. Дълбоко противоречиви чувства предизвика в душата ми този манифест.Вярно, звучи мното искрено и възможно осъществим,стига много от истините в коментарите да не съществуваха.Сега в ръцете на тези които смачкаха нашето поколение е цялата власт -политическа, икономическа и медийна.В този сват нищо не става само с много ум.Тези типове са си купили добри манипулатори, а не умни хора.За тях народа е рая, каквато не е бил и през турско.Радвам се,че младите хора са умни и знаят какво искат, но звучи по скоро академично отколкото реално изпълнимо.
  Дано поне този символ на съветското робство бъде прибрано в тяхния музей.Желая успех!Много съм далеч, за да бъда с вас.

 26. Захари, мойте деца са на тази възраст и не харесват “Под игото”. Не го харесвам и аз. Личното ми мнение е, че Вазов е велик поет и писател, но слаб романист. Личното ни мнение за литературата няма нищо общо с това, което става тук.

 27. Остава ми само да повторя думите на тригодишната ми внучка: “Буря! Не мога да повярвам!”.

 28. Невероятно!Крайно време беше!Напомня ми за едно стихотворение на П.Пенев,което завършва “Утрото е
  хубаво,
  а колко по-хубав
  ще бъде
  денят!”

 29. Към Георги:

  Един момент, как стигнахте до извода, че не подкрепям протеста и че сме от едно и също поколение? Изобщо как ги определяте тия поколения, като в живота 20 години разлика може да има както между родители и деца, така и между брачни партньори? Може и от „младото поколение” да е човек и пак да не вярва в мисленето в клишета, най-голямото от които е „историята започва от нас”, и обратното.

 30. Кое е по-лошото – българския простонароден скептицизъм в чуждата воля или българския политически тарикатлък?

 31. Браво! Има надежда за България и нейното бъдеще.

 32. Не няма никаква надежда,никаква!Пак ви поведоха за носа,пак!Младите ви ,като старите,като всичките “партии”,”политици”,”медии”,цялата “държава”,всичко комунизъм,всичко!Заради София – “Содом и Гомор”,България е мъртва!

 33. На мен текстът също много ми хареса; оценявам го като дълбок и проницателен, а също така и доста оптимистичен, което е хубаво дори и за мен, стария песимисто-реалист. По тази причина си позволявам да помоля автора Георги Деянов да ми даде съгласието си за публикацията на текста му във философското списание ИДЕИ. Г-н Деянов, бихте ли ми дали своето съгласие, списанието ни е предимно за млади хора, за хора, които в мнозинството си, да се надяваме, мислят като Вас, т.е. добре е да сверите мислите си… Ще очаквам съгласието Ви…

 34. г-н Инджев, коментра ми под статията за Царистокрацията не се появи

  @eOLL11

  фЛАШ СПИЙЧ, НО СЪДЪРЖАНИЕ НИКАКВО!

 35. Много ми хареса. Някои неща са особено важни. Ще ги оставя всеки сам да си ги хареса. Аз си харесах конкуренцията и прилагането на добрите практики отвън.

 36. Може наистина тези младежи да са космополити, но четейки написаното от Деянов единствено бих казал: \ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ!

 37. Няма да се разпростирам в коментари. Само ще кажа,че манифеста е пълна боза и ще се аргументирам. Винаги гледаме на нещата сега, а не преди. “Връзката на българите с гората и планината е дълбока и магическа. Горите и планината винаги са били последното убежище на свободата” Така е,но къде бяхте природозащитници,когато започна изсичането на тези гори преди около 15 години? Това доведе до промяна на климата в града ни. Протеста го определям като типичен “софийски”, защото се оказа,че според Юнеско, в Банско няма проблеми с екологичната обстановка. И накрая ще кажа нещо,което е световна истина,но никой не признава – всички екоорганизации са платени и обслужват нечии интереси. Анге бу

 38. Ама защо говорите така все едно са сложили възрастово ограничение на протеста и етикет “МЛАДЕЖИ”? Те го започнаха, но няма да спрат някого да протестира заедно с тях. Сигурно не ги е грижа за паметника, но какво да се прави-не всички са хуманитари. Аз бях и на паметника, и на Орлов мост после и забелязах, че няма голямо преливане между двете събития. Насадих цвете и разбрах истината за Носа на бтв от Георги Котев. Най-страшното, което може да стане е да започнат да се сковат от страх пред манипулацията, която май е неизбежна.
  Аз също минавам за млад човек, но съм заклет индивидуалист и на всякакви протести ходя само като себе си, не като група.

 39. “Заедно сме и сме наелектризирани от емоция, опиянени от победата и сме секси.”

  То така емоционално и 23-то септемврииските революционери (между който е и дядото загинал на Майче ми),употребени от лукавите “другари интернацисти”.И борчетата емоционални ,дето гният в гробовете (употребени и отстреляни ),пак от същите другари лукави.Така и с всички емоционални революционери ,достатъчно найвни ,за да бъдат употребени от другарите лукави.Разум,а не емоции млади ми емоционални революционери!
  “Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.Работата вършете, но умно! Трябва да се убие, ако не е чист. — до Христо Иванов, 4.VIII.1872 г.Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре — магаре. — до Д. Хр. Попов, 30.V.1871 г.Строга революционна бдителност. — до местен комитет.Пророкувам предателство. Ако отричате, аз ще ви покажа предателя. — до комитета в Ловеч, последно писмо 12.XII.1872 г.Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме. — до Филип Тотю, 18.IV.1871 г.
  Васил Иванов Кунчев – Левски (1837–1873)”
  Де да имаше кой да се учи от Левски,а не само да се кичи с портрета Му!
  Който не се учи от грешките си рискува да си бие главата постоянно в Ъгъла на масата,докато не я счупи безвъзвратно!
  Е НАРОДЕ!

 40. БЛАГОДАРЯ!!! Дадохте ми надежда, че на тази БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ЩЕ дойде СВЕТЪЛ ден- различен от дните на миналото ни от годините на “ПРЕХОДА”

 41. Странно,че и тук попаднах на цензура. Ако искате го публикувайте, все ми е едно. Тоя манифест е пълна боза. Вече се аргументирах,но не ми публикуваха поста. Приятен ден на всички неманипулирани все още хора!

 42. Към лупи:

  За самосъжаляващи се мними жертви на “цензура” най-добре е да бъдат оставяни да се излагат. Честито!

 43. Мислите ми – изразени много точно от човек, като мен. Все повече започва да има смисъл един поупотребен от държавата лозунг “СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА”

 44. Това ми хареса: “…Ние сме оператори и режисьори и ще направим каталог с безобразията ви…..”

 45. Манифеста е чудесен, друго не мога да кажа. Но колкото и да лаят някои, че протеста бил опорочен и кво ли не още, фактите са си факти. Имаше спонтанен протест, събрахме се, протестирахме и набихме по една звучна плесница на управляващите, при което президента наложи вето. Та даже от ударната вълна го отнесе и един от БосфорТВ. При което “телевизията” се опита да не ни остане длъжна, но се подхлъзна много сериозно от собствената си инерция която се опита да набере срещу нас. Факт е, че интернет кипи от мнения и статии срещу поведението на БосфорТВ. Предполагам, г-н Инджев това ви прави впечатление. Бих се радвал да коментирате неадекватното й поведение през погледа на човек който е бил в кухнята й.

 46. Агне с бут(лупи), преди 15 год. тези хора са били на по 4-5 годинки. А отговорите, които задавате, по една “голяма случайност”, си съвпадат с въпросите на Главен милиционер – Цветан.

 47. Извън кипящата и напираща емоция, има разбиране за основните наши беди – монополите, опиума на “безумни турски сериали”, “батковци или други юнаци”, харесвам те, младеж!

 48. @РОСЕН ЙОРДАНОВ “…са се хванали като удавник за сламка, или по точно като стълб…” Не, бе г-н Йорданов, хванали са се като удавник за ПЕТА КОЛОНА.

 49. Поздравления за коментара на Георги Деянов. Аплодирам неговия стремеж за възтържествуването на нормалността в БГ. Нормалност е когато законите важат с еднаква сила и за първия и за последния човек в държавата, когато една партия декларира своите виждания за развитие на държавата и дошла на власт ги провежда последователно.С риск да не се впиша в общата еуфория от текста на този младеж ще си позволя някой забележки. Първо- не съм убеден че само младите са носители на нормалността,че само те са умни, интелигентни и информирани, както и не съм убеден че всички тези млади хора които видяхме на протестите изповядват еднакви ценности по ключови въпроси за държавата. Ако беше толкова просто отдавна да бяхме цъфнали и вързали. Та не бяха ли млади,интелигентни и информирани юпитата, докарани от царя, не беше ли умен и интелигентен и Станишев, на когото първата работа в трудовата книжка беше премиер, малко ли са и в сегашния кабинет младите министри/калинки/.Това което е липсвало е воля и управленски умения.Второто ми възражение е че младите бягат като дявол от тамян от партиите. Какво е партия- обединение на хора изповядащи еднакви възгледи за развитие на държавата. Спонтанните протести на случаини хора необединени от общи виждания може да доведе само до анархия. Аз самия никога не съм членувал в партия и ми е късно да го правя, но не познавам такава държава която се управлява от сбирщина от хора необединени в партии. Дано това което съм написал не убие стремежа на младите за търсене на път към възтържествуване на нормалността в държавата ни. Това е единствения начин да се спаси от изчезване на нацията ни.

 50. http://www.btv.bg/shows/neka-govoriat/videos/video/61470133-Nishto_obshto__Ekoprotestite_i_sblasatsite.html – Г-н Инджев, ще се радвам да чуя Вашият коментар за поведението на “журналистите”. Къде е етичният кодекс на журналиста? Къде е СЕМ? Къде е журналистическата общност? Или наистина те не са нужни вече? Помнете – всяко чудо за 3 дни, така и тези протести, въпросът е какви отсколки ще останат за обсъждане след него, ще има ли сериозни теми или просто ще си имаме безлично и замиращо движение “окупирай Орлов мост”, което бавно и неусетно ще бъде избутано…например в градинката до народното събрание…..

 51. Аз съм една от тези, които излязоха на Орлов мост. Аз не нападам полицаи, не удрям журналисти, не членувам в организации. Аз съм на 27, имам висше образование, работя от 9 до 18 часа (вече 6 години), плащам си данъците, обичам да се разхождам по улиците на Рим, Мадрид и Виена. Решила съм да родя и отгледам децата си в България. Добро утро!

 52. Всичко това е много хубаво, ама защо бягате от изборите, за съжаление голяма част от младите хора не гласуват. Организирайте се в мрежата и излезте на изборите догодина. Не само с протести се постигат цели!
  С най-добри чувства Ви пожелавам да влезете във властта и да промените нещата по начин, по който засега само си мечтаете.

 53. Използвам случая по повод изявлението на Георги Деянов, легимиращ се като участник в протестите на Орлов мост, с ДНК произодител на революции, да му задам следния въпрос. Господине, каква е ролята на тази организация http://www.saprotiva.com/, проявяваща особена активност по въпроса, поне във фейсбук страницата си, както и мястото й като тежест и влияние сред участниците в акцията?

 54. Е късно е пичове. Не остана за крадене.
  Останаха само терминалите на летището.
  Тези,които са там , няма да се върнат, а тези , които са тук няма да останат.
  Сори, ще живеете с циганите , БОйко, Първанов и Сидеров, докато не ви уврат главите за монопола и не си ги извадите от пясъка.
  Няма да е скоро като гледам.Много приказки, ЗЕРО действия.

 55. Знаех си, че “не сме се загубили безследно”! Идват поколенията, които няма да помнят робството и се раждат свободни! Вярвам им, защото те все пак носят и нашите гени! Бъдетете благословени, наши деца! Запазете волята и енергията си! Предайте нататък!

 56. до преди НЕ ,но сега вече съм убеден,БЪЛГАРИЯ ИМА БЪДЕЩЕ !!!

 57. Dano samo entusiaziraniat avtor na manifesta ne e gotov da tragne podir fustata na zagrijenata za grajdanite i osobeno za mladejta drugarka Kuneva-Pramova kam porednite 800 dni “svetlo badeshte” s neia, Goce & Medi.

 58. Добро утро, г-н Георги Деянов, и благодаря, че направихте деня ми по-усмихнат. Дано дръзките слова се превърнат в дръзки дела. И малко лични мисли: Битката е една и съща, от години, за правила, които да важат за всички. И тя се води от Личности, даровити, с усет, с цел и вдъхновение. Дано Вие и Вашите съмишленици сте такива Личности, защото “по делата им ще ги познаете”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.