БиТиВи рие, на гърба й пада

Един нещастен еколог, доброволец в самонараняващата се мисия да се подложи на словесни ритници, беше атакуван в студио да Би Ти Ви от лично непознатата за мен, но явно уверената в това, че я гледат 2 милиона зрители ( по собствената й оценка) Диана Найденова. Т.н. разговор, който може да бъде наречен „интервю” само от любители на пародийни филми, не подлежи на преразказ поради невъзможността да се пресъздаде писмено многопластово изиграната агресия на жената домакиня, горда с изпълнението на тази роля.

Сред всичките крясъци на жената домакиня, с която тя бичуваше своя гост между призивите той да си ходи от студиото, ако не му харесва да го бият вързан, обаче се чу все пак един изключително съществен въпрос, зададен от нея. Предполагам, че го е направила от добро сърце към заплатата си и без да иска да нарани ръководството, което я плаща – както и поради невинното си неведение за същината на онова, което пита.

Найденова се поинтересува поради каква причина би могло да се предположи, че телевизията, която тя лично защитава, сякаш не е журналист, а охранител на поредния склад с боеприпаси, заплашен от катастрофа, би могла да има интерес да не отразява екологичната тема, взривила недоволството на протестиращите. След този на пръв поглед банален, но всъщност фатален въпрос, не по-малко фаталната в ролята си домакиня водеща на предаването се облегна тържествуващо на стола си в очакване на ( невъзможен, според нея) отговор.

Ето го:

Шефката на бТВ притежава 190 400 акции в Първа инвестиционна – банката на Цеко Минев
18 Юни 2012
Биволъ
Точно 190 400 акции в Първа инвестиционна банка (ПИБ) притежава председателят на управителния съвет и генерален директор на бТВ Вики Политова – показа проверка на “Биволъ”. Тя е съпруга на Евгени Луканов – член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. Един от собствениците на банката е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог.
Освен от акционерката в ПИБ Вики Политова-Луканова, телевизията е контролирана и от медийният магнат Красимир Гергов, щатен служител на комунистическата Държавна сигурност.
Телевизията си навлече гнева на протестиращите срещу Закона за горите младежи, окупирали “Орлов мост”, след като първо премълча за протеста им, а впоследствие според много от тях го е отразила едностранчиво и пристрастно. В предаването „Нека говорят” водещата Дияна Найденова грубо нападна природозащитниците, вменявайки им колективна вина за агресията срещу оператор на телевизията. В отговор социалните мрежи кипнаха от призиви да се бойкотира бТВ, сред които “Да изчистим България от бТВ”.
По-рано в “Биволъ” за зависимостите между ПИБ и бТВ в контекста на скандала с фирмите-дарители на МВР разказа полицаят Константин Иванов. Той беше принуден да напусне работата си след като разкри порочната схема да не се проверяват колите на дарителите на МВР. Според Иванов ПИБ също фигурира в списъка на МВР с “неприкосновените” автомобили. Когато разкрива схемата, той се обръща първо към журналисти от bTV, но те провалят разследването.
“Аз се надявах, че журналистите ще започнат собствено разследване, но това не се случи. Наложи се да им помагаме, като ние сами заснехме единия от списъците в една от караулките. И това не им беше достатъчно. Тогава аз съдействах за материала със скритото лице и модулирания глас. От БиТиВи поискаха втори човек, а след това и трети. Най-накрая ми казаха, че трябвало да сме няколко души. Спомням си, че на следващия ден рано сутринта дойде заповед списъците спешно да се махнат от караулките.” – казва в интервюто си бившия полицай.
САЩ за “гнилите ябълки” сред българските банки
Банката на Цеко Минев е посочена като най-съмнителната структура в българския банков сектор в доклад на посланик Джон Байърли от 2006 г. Според бившият шеф на Агенцията за финансово разузнаване д-р Васил Киров, сега зам.-директор на ОЛАФ, инспекции на място във ПИБ са показали нарушения. Докладвани са съмнителни транзакции, които изискват разследване. Когато обаче Агенцията е започнала тези разследвания, ПИБ е отказала да предостави допълнителна информация за сметките и техните собственици.
Друг източници на Байърли от Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD) казват, че съвместните проекти с ПИБ се считат за черно петно в историята на банката.
Посолството на САЩ заключава, че ПИБ е една от банките, “наливащи средства за известни престъпници в схеми за пране на пари и свързано с тях отпускане на кредити”
“Сега се смята, че с единия крак ПИБ е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.” – пише буквално Байърли.
Обнародването на тази грама от “Биволъ” беше игнорирано в българските медии, а малкото публикации пропускаха да споменат имената на 8-те банки считани от САЩ за “гнили ябълки”.
Резюме на доклада и всички имена на банките обаче бяха публикувани на втора страница на френския вестник “Монд”, като банките са цитирани без съкращения: Първа инвестиционна банка на Цеко Минев, Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, Интернешънъл Асет Банк (бившата Първа Източна Международна Банка) – банката на СИК, СИБАНК (бивша Българо-руска инвестиционна банка) тогава на Цветелина Бориславова, Банка ДЗИ (предишна РосЕксимбанк) на убития Емил Кюлев, Инвестбанк на Петя Славова (”Банката на митрополити и генерали”), Централна кооперативна банка позната като банката на варненската групировка ТИМ и Софийска общинска банка на енергийния магнат Ковачки.
“Гнилите ябълки” бяха посочени и като тема табу в българските медии в изследване на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман”.
“Гнили ябълки” – сервилни медии
Показателен за тесните взаимовръзки между властта, съмнителните банки “от най-тъмните сфери на престъпния свят” и медиите е също фактът, че лица свързани с “гнилите ябълки” контролират много от големите български вестници и телевизии. Примерът с акциите на Вики Политова в ПИБ е достатъчно красноречив, но далеч не е единствен.
КТБ, която въпреки съмнителната си репутация е предпочитан трезор за 70% от парите на държавните предприятия е сочена като кредитодател на “медийната императрица” Ирен Кръстева, чиито вестници “Монитор”, “Телеграф”, “Новинар”, “Политика”, и телевизията TV7 са абсолютно безкритични към правителството и нападателни към неговите опоненти.
Любомир Павлов, бивш шеф на Общинска банка е обвинен за пране на пари при придобиване на собствеността върху “Труд” и “24 часа”.
Групировката ТИМ, посочена в друг американски доклад като “една от най-големите и сериозни икономически грижи на България” владее регионалния вестник “Черно Море” във Варна и телевизиите “МСАТ” и “България он ер”.
от сайта “Биволъ“

32 мнения за “БиТиВи рие, на гърба й пада”

 1. Иво,
  това което се случва ми е до такава степен обидно вече, че направо ми е тъжно.
  Четох днес и в Бивола, и гледам какво става и във Facebook, но слоят от хора, които се събуждат е все още много тънък.

  Интервюто на тази самозвана журналистка беше отвратително, обидно и ми загуби времето – нещо, което никога не съм очаквал да си помисля докато гледам телевизия.

  Да, на гърба й пада.

 2. И така моментът за истината дойде.
  “Добро утро” като отпратка към събуждането на гражданското съзнание?
  Или
  “Добро утро” с намигане при изгрева на червеновопръстата дърта зора?Утро след тежка нощ на пресмятания, завери,стари афери, бъдещи далавери.
  Спешно се нуждая от отговор. Може да е наивно, но си проведох нещо като интернет разследване. Ето:
  В черния списък на личностите, рушащи българската природа виждам името Ви г-н Инджев – два пъти – списък, писан от анонимни. Що за маскировъчен цвят е зеленото!?
  На протестите едно лице, което определено беше притегателен център, ми се наби в очи и се разрових. Май е журналист на в-к Сега, който настоятелно прокламира връзка между сегашния протест и срещу шистовия газ.
  http://www.segabg.com/article.php?sid=2012061600040000701
  За в-к Сега и Овергаз-ясно. Но сега ако мирише отнякъде, то не е от горите.

 3. От около месец насам в ефира върви една реклама на бтв , в която се казва горе – долу следното : ” Преди 12 години се създаде нова , ИЗЦЯЛО българска телевизия … … ” . Брей , а ние бяхме твърдо убедени , че е почти ИЗЦЯЛО американска . То не беше Мърдок , то не бяха директори със засукани западни имена , то не бяха осиновявания на мъррркащи животни от софийския зоопарк – лъвът обаче , като разбра за осиновителите си се разболя и умря ( орелът пък , осиновен от гордия бай Бойко , който му даде съответното мъжко юнашко име , снесе яйца – чух го случайно под една сянка от служители на парка , които коментираха веселия ” гаф “) .
  Както и да е . Лошото е , че срамно голяма част от българите повярваха на ” американската ” телевизия . А сега – йок , грешно сте разбрали уважаеми зрители , ИЗЦЯЛО е българска – ако може да забравим това – онова , важното е да върим напред .
  Г-н Инджев надявам се в някоя от следващите си публични изяви да обърнете внимание на това кълбо напред , което се опитва да изтъркаля бтв-то пред очите ни – такова правеше и Стоичков като вкара гол , защото не можеше салто .

 4. Интернет (блогърите)са институция в журналистиката, разни телевизии и хартиени тестета с малки изключения са про-ституция, или субституция (ерзацжурналистика).

 5. Аз питам къде е СЕМ след едно такова интервю? Къде е журналистическата гилдия, ако не някой назначен орган, да зашлеви шамар на тази самозабравила се “журналистка”? Всяко чудо за 3 дни. Сега еколозите са вкарани в работна група с едни други “еколози”, а правителството за пореден път го играе неутрално – те не водят преговори за текстовете, които те са предложили, а пускат странични кучета да се заиграват по НПО-шки. После ББ пак ще може да каже спокойно – ами аз нямам нищо общо, аз дадох шанс на всички заинтересовани страни да се изкажат и да вземат решение, те се караха 1 месец и накрая аз трябваше да се намеся като арбитър, а не че имам и защитавам определен интерес и взех решение. Някак много удобно това ще съвпадне с летните почивки, когато София е празна, протестиращите, а и всички на които те искат да направят впечатление ще са на море, а управляващите ще вземат решение по закона точно преди да разпуснат парламента във ваканция…. край, мача е свирен.
  Но за да не е е това края, въпроса е, поне ще започне ли един диалог за странични теми и “по-малки” проблеми, които да тръгнат от този протест – етиката в журналистиката, като една такава тема……

 6. Ето и един любителски клип, който истински ме зарадва.
  Според автора между 01:00-01:10 се чува и вижда, че операторът идва при тълпата, която скандира “Долу bTV” и започва да обижда хората.
  http://vbox7.com/play:5d0b7b8f79

 7. Беше потресаващо, аз едвам го изгледах… както се казва “хвана ме срам” заради чуждо поведение… браво на човека, че запази самообладание и не даде възможност по-късно да се вадят и сглобяват кадри от контекста и да има допълнително изкуствено “лумпенезиране”… реално поведението на “битивистите” поазква, че наистина са преяли с медийна власт и олигархични пари… самозабравили са се… което както заем то историята бележи началото на бързия и трагичен(за тях) край…

 8. Подобно арогантно, придружено с крясъци интервю на Диана Найденова с Петър Москов слушах наскоро по Дарик радио. Тя буквално не му даваше възможност да довърши изречението си. Тогава, признавам много се вбесих! Кому е необходимо подобно “интервю”, в което водещата отчаяно налага собствената си теза във формата на монолог или крясъци, докато интервюираният се опитва да отговори на въпроса? По-добре в монологична форма, спокойно да си изложи тезата. За мен истината е, че няма нито една медия в България, която да е свободна от корпоративен интерес. Просто, всичките медии провеждат откровена пропаганда.С такава цел се използват и с такава цел бяха създадени. Остава ни само интернет пространството, в което може някаква истина да пробие. А относно старанието на някои журналисти като Диана Найденова, Кулезич, Бареков – аз го приемам като предателство към нас, тяхната публика, защото всички ние очаквахме всичките тези години те, журналистите да ни посочат истината, да разбулват мръсните тайни, а то какво стана – пропагандата сякаш е по-брутална от времената на соца.

 9. Госпожа Найденова иска да ни натрапи идеята си,че когато ТЯ ГОВОРИ И ФАКТИТЕ ТРЯБВА ДА МЪЛЧАТ!
  Аз не си загубих времето в неделя защото още след първите ѝ напъни да намери под вола теле,превключих на друг канал.

 10. Г-н Инджев, Много Ви моля в качеството си на професионалист, да дадете оценка и отговор на следния въпрос: Може ли тази “пачавра”(съжалявам за този израз, но държанието и ме провакира) Диана Найденова да се нарече “топ журналист” и заради хулиганското си и просташко поведение към събеседника си, не трябва ли да се самосезира регулационния орган СЕМ? Тя така безцеремонно и по-най просташки начин провокира събеседника си, че ако той от своя страна не бе толкова интелегентен, възпитан и сдържан човек, можеше да я “набие” на “живо по БТВ”. Предполагам, че подобно е било и поведението на колегата и “пострадалия” журналист, за който проливат “крокодилски сълзи”.

 11. Едно малко по-друго мнение:
  Закон за горите трябва да има, но изчистен от двусмислия, за да се запази гората. Основната поправка ще даде право на строеж на спортни обекти и инфраструктура, без да се сменя предназначението на гората, тоест гората остава държавна собственост. Който иска да инвестира, трябва да мине през публичен конкурс, пред очите на всички.

  Какво става сега: който иска да строи, първо се разбира с кмета, двамата подават документи за смяна на предназначението, собственоста на гората от държавна става публично-частна, оттам е въпрос на документи да стане само частна. А в частната гора права има собственика. И се започва поголовна сеч, защото дърветата пречат.

  Който не вярва, да отиде в Банско през април, когато снегът се стопи, и ако не се удави, да се порадва на лунния пейзаж и на мъртвия град.

  Така че съм убеден, че младите хора на Орлов мост, и сина ми също, са много мръснишки подведени, че защитават природата и гората. Същата работа, както и с проучванията за шистов гас.

  А за Дияна Найденова, просто не е попаднала на опитен събеседник.

 12. Ако този протест се беше случил в Германия, Великобритания, Франция или….дори някоя пост-комунистическа страна,бих го приел за чиста монета.Тук в България Дами и Господа, Няма случайни неща!Господин Инджев, не вярвам и вие да го приемате за чиста монета, нито тези хора които блокираха пътя Е79.
  Статията ви ми допада много като гледна точка, но вие като кавалер и колега на Г-жа Найденова не би трябвало да я “освирквате” толкова остро, защото пътят от “Осанна” до “Распни го” е много кратък.
  Хората които ви харесваме станахме много във ващият блог.Да не се окажете в положението на Б.Б. и Г-жа Найденова!?Нея “самозваната” журналистка само преди месеци искаха хората да замести в NOVA доста титуловани ваши колеги, а сега …!
  И като заключение на моя скромен пост,
  Не вярвайте на всички които ви хвалят тук.Половината го правят от куртоазия според мен.
  Дори и Роналдо пропуска- вкара 2 гола от 12 истрела по посока на вратата.Всеки има слаби мачове, някои имат само слаби..!

 13. Изгледах видеото със свит стомах. Имах чувството, че всичко това не се случва в ТВ студио, а в кварталния участък на МВР. Само дето “арестувания” не беше набит. На тази жена(не водеща, в викаща)и липсват не само първите седем години, а и останалите (колкото и да са те). Питам се, има ли други критерии, освен арогантност и преданост към шефа, по които в тази кочина, подбират служебните прасета!? Къде е разликата м/у дезинформационните БТВ и ТВ7, освен имената на олигарсите, които ги притежават??
  С две думи искам да спомена и гадното милиционерско подхвърляне на Борисов пред еколозите. Без повод, но отдавна замислено!! “И той, Иво Инджев е бил някога негрите, затова, да си затваря лаптопа(единственото, което му е останало)”. Булгар-фараона на това е и научен, това вижда от колегата Цветанов и кумира си Путин. Бой от високо, без право на обжалване! С удоволствие би ударил един чук на лаптопа, а и не само на него, ама пуста Европа, спи с отворени очи. Един надзирател, никога не може да укроти “Непокорният Люк”!

 14. Аз се опитах да изгледам това “интервю” до край, но не успях, защото ме обзе гняв и срам. Замислям за пропусна каналите започващи с “b”, виждам също че вече има подобаваща инициатива за бойкот на тази гнила медия. Каква наглост, какво напомпано безочие демонстрира само тази “журналистка”! Колко ли трябва да й плащат, за да влиза тази така умело в подобна роля?

 15. Чудно дали има нещо общо мегапроекта “Супер Боровец” и дали става дума за 50 млн, спестени на цекоминев и сие, или за мнооооого повече? Иначе за всички е очевадно (с изкл. за ББ), че се правят закони за офшорки и олигарси. След морето вече се завзема и всеки кв. см от планината.

 16. Да е жив и здрав Роналдо.Не е фатално да има слаб мач. Договорените мачове са проблема. Лесно е да вкарваш дузпи, като си сритал вратаря, а съдиите мълчат.

 17. Иво, значи да не съжалявам, че не съм гледал БТВ и не съм си загубил времето… Аз по начало не гледам Р. Петрво и С. Трифонооов. Оценките не само в твоя блог + коментарите, но и на всички, с които разговарям са “възхитени” от тази “ТОП-журналистка”. Грешка – сках да кажа “възмутени!!!”. Самото и поведение, специфичното лигаво говорене отблъскват, а камо ли да търсим нещо по-сериозно и смислено в “провокативните” и въпроси!!! Ами, не я съдете строго – толкова може. Пък и в тази криза с какво друго да се издържа – и за магистралка не става!!!

 18. Какво ли не правят парите. Ако й бяха наредили, кукловодите на Найденова, щяхме да имаме българска Раймон Диен.

 19. Един канцлер на Германия го е казал преди доста време: „Зелените са организация,която много бързо почервенява“.
  Или, както казва един приятел:
  “зелените” са недоузрели червени

  :))))
  Вижте колко просто е казано и въпреки това някои хора не могат да го разберат !

 20. Хе-хе, Благовест не си, ама си Цветанов отвсякъде! В случая не става дума за “зелени”, а за хора на които им е писнало и, дай Боже, за събуждане на гражданското общество, дето го чакаме 25 години!

 21. Г-н Благовест Цветанов , вие сте прав и това важи за държавите в западна от България посока , не само териториално ,но и по дух и степен на развитието си.
  В България и това не е вярно , при нас червеното става зелено(плесенясало).
  На запад архивраг на всеки екоактивист е ЯДРЕНАТА енергия, и едва след това са всичките замърсяващи околната среда бивши “държавни” , а сега олигархически промишлени монополни мастодонти , топлоцентрали и др. на НРБ.
  След това би трябвало да са строителните извръщения на “бившите”, а всъщност сегашните олигархически “другари” , презастроили извън всякакви разумни стандарти морето, а може би готвещи същото и за планините??

  Ноооооо…. това би било в някоя друга страна , при нас , за всеобща изненада , архиврагът на зелените не е АЕЦ”Белене”, а е шистовият газ и недоизяснения казус с развитието на ски туризма.Поне така излиза от масовостта на “екопротестите”.
  Всеки би искал да се запази и гората и чистотата на природата!
  Затова сегашните и януарските “екопротести” будят съмнение в своята екологична същност.

  П.П,: Но най-вероятно е за сегашните “екопротести” да си е виновен и самия олигарх , стопанисващ ски-съоръженията на Витоша, който в безмерната си и цинична наглост , високомерие и надменност ,провали за първи път ски сезона на скиорите, които сега му се “отблагодаряват” с масови “екопротести”.
  Макар и да не осъзнават, че не можеда си и хард-екоактивист и хард-скиор, защото все пак нуждата от ски-писти(за които са правят просеки в гората) ,по които да се спускаш не те прави отявлен защитник на гората и планината.

 22. Дами и господа, чета ви и се чудя, толкова ли сте наивни?

  Хората не стачкуват против ски-съоръженията, а против заобикалянето на таксата за променяне на предназначението на земята, което спестява огромни суми на концесионера и допълнително го освобождава от всякакви задължения. Тези пари се използват за финансиране на залесяване на нови площи и поддържане на горският фонд и защитени територии.

  От държавническа гледна точка, законът бе абсурден и обслужваше единствено и само частни интереси. Примерите за чуждестранни инвеститори са абсурд, за момента има само български такива.

  Най-страшното от този закон е, че позволяваше да се сече поголовно, до 180% от естественият прираст на гората, което означава милиони лева премия за всеки концесионер от продаден дървесен материал.

  Това наистина си е поправката “Цеко Минев” нескопосано замаскирана с купища дребни промени по закона.

 23. A kakav tochno e tozi Цеко Минев, che za nego se pishat i prekroiavat zakoni?

 24. Бухналото като великденско тесто Дианче, закърмено с руско мляко, не бива да изненадва никого с поведението си. Това е нивото на един “ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК” – както самият собственик Красимир Гергов нарече “битивито”.
  А изнесените в статията данни за управителите и собствениците на “битивито” (“ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК”-а, БОСФОР-tv), трябва да се наизустят и да се разпространяват не само в мрежата, а също по работни места, кръчми и кафенета. За да могат все повече и повече хора да проумеят кой е основния манипулатор на общественото мнение в България, и в защита на чии интереси го МАНИПУЛИРА!

 25. Иво, харесвам те много като журналист или поне това, което помня за теб. Попадам случайно на този блог и с изненада установявам, че тона и стила ти са променени коренно от това, което харесвах.

 26. Чета си новините от нета, не гледам бтв-тата, нито тв7 или други измислени телевизии.Ако искам филм- имам си “Замундата”

 27. Айдее, тук има вече турска сапунерка , шрак на друг канал.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.