Манифеста на протеста-2

Георги Деянов, чийто коментар, предизвикал голям интерес, озаглавих в блога „Мнифеста на протеста“, предлага допълнение.

Изказва се в множествено число, но се подписва с името си, подчертавайки своята индивидуалност.

В същото време 26 годишният български студент в Холандия отбелязва истината, че „никой не е по умен от хиляди хора“.

Дано е прав, че е дошло времето на еволюционерите. (ivo.bg)

P.S. На представителите на медиите, които пожелаха да се свържат с автора на „Манифеста на протеста“ чрез мен, не мога да помогна: иницитивата не е моя. Господин Деянов може във всеки момент сам да се обади на всяка българска медия, стига да пожелае, но не ме е упълномащавал да правя това от негово име.

ГЕОРГИ ДЕЯНОВ

Дългоочакваните изневиделица връхлетяхме. Някои се стреснаха. Пречим на статуквото. Веднага се опитаха да ни разединят, да отклонят вниманието и да ни насочат едни срещу други. Реактивното манипулиране няма да се случи. Няма да ви оставим да повторите лъжата си 100 пъти. Изключваме телевизора. В интернет няма кой да ни излъже. Там има електронно гласуване срещу неистината. Хиляди зорки очи разобличават, на жалките опити за манипулация се смеем с посочване. Прозрачността, свободата на мнението и обмяната му е неразбиваема антивирусна програма срещу лъжата.
Опитват се да ни изтласкат встрани, надолу, в гората, навън. Не и нас, не и този път. Засадихме и цветя символи в центъра. Садим и дървета, раждаме деца. Като заявка за постоянство и решителност. В гората и планината ходим, за да се възстановяваме, забавляваме и спортуваме. Навън – за да съберем сила и опит. Надолу протягаме ръка, за да издърпваме. Иначе живеем в тук и сега, в центъра на обществото. И отказваме да живеем зле.
Срещите ни са ценни. Заедно сме и се зареждаме положително. Този път е различно. Спояваме се химически. Алтернативата на това да си с нас е да се прибереш и да пуснеш новините, за да те програмират кой си и за какво се бориш. Ще научиш, че си хулиган, еколог, среден на ръст терорист, и че си се объркал. Не вярваме, че изборът е между това да си мълчиш или да си нахален и да вдигаш щанги. Ще се напънат да те убедят, че врагът е този до теб, а не развилнелият се монопол, който ви мачка и двамата. Ще пропуснат да говорят за свобода, откритост и еднакви правила за всички. Няма да има вест за разбиването на монопол. После ще ти пуснат и сериал.
Медиите облъчват със зомби информация, защото си мислят, че обслужват зомбита, хора се превръщат в зомбита от медийно недохранване с нормалност. Не влизаме в порочния кръг. Създаваме среда за истинския дебат, където събуждането протича със скоростта на истината.
Печелим от възможността за разумно и неограничено състезание на идеи. В свободното ни общуване най-ценните, най-ефективните мисли се чуват, а лъжата и вредността потъват. Искаме мирна конкуренция и във всички останали сфери – икономика, която да ври и кипи. Пространство за реализация на талантите си. Не очакваме държавата или олигарсите да построят една фабрика и една тръба, и да ни хранят. Очевидно това произвежда постна трапеза. Искаме благоприятни условия, в които да изградим хиляди фабрики и сами да се храним. Никой не знае по-добре от нас от какво имаме нужда. Взимаме си живота обратно.
Няма да свършваме нашия протест преждевременно. Очаква се медиите да показват оредяващи редици, журналисти искат да задоволят извратеното желание на много да бъде дръпнат в калта и нашия полет. Парализата от немощност да се мисли различно и да се осъществи промяна се разкривява в копнеж и ние да се разотидем. Разбираме агресивно комплексираните от неуспеха си по управление на промяната недоносени граждани. Заедно с всички останали се борим и за тях.
Нашият бунт е съвременен. Прагматичен. Той е на осъзнаването, че нормалността идва от правилата на играта. Игра без край, чиято цел е подобряване на условията на живот. Засега, за цялата документирана човешка история, най-добре се справят обществата, които най-ефективно се борят срещу привилегии и злоупотреби с монополи. Няма хапче. Няма нирвана, подобряването
е процес. Протестът ни е постоянен – движение към все повече и повече прозрачност, равноправност и състезание. Не е сложно. Връстниците ни от други времена са работили под много по-голям стрес по техните революции.
Еволюционери сме. Не допускаме промяна на фокуса на обществения дневен ред от важната тема. За всяка една новина, действие, закон, случка съдим по прост показател – води ли към повече отворен достъп или представлява застопоряване и раздаване на привилегии за деня на монополиста. Първо бутаме олигарсите да се търкалят надолу от планината. Разчистваме горе, защото е важно да запазим привилегированата си гледна точка. Широтата на възгледите. Отвисоко се вижда надалеч и сиво не се забелязва. Случва се и осъзнаване на неизбежности. Губи се страхът.
Изстискваме момента и живеем пълноценно. Демитологизираме. Обичаме да наричаме нещата с истинските им имена. Чистим определения, имена, чието старателно оплескване с кал е част от увековечаването на робството. Гледаме различно на нещата. Няма наивност, модерни сме. Не хабим енергия по вълнения относно детайли. Да се съди по прически, цвят на кожата, хобита, биографии е загуба на време. Протестът не е срещу правителства, а срещу действия. Няма вечно бели или вечно черни личности и организации. Оценяват се делата. Не е важно дали премиер-министърът е сърфист на десетилетието, а какво реално върши за прехода. Подкрепа за всички стъпки, които ни приближават до прозрачност и конкуренция.
Избираме да живеем Европа. Миналото на развитите страни е нашето настояще. Анализираме опита им, пропускаме грешките им и прилагаме най-доброто. Горди сме да работим заедно. Днес извоювахме реална победа. Обединени сме. Имаме влияние, завинаги вече ще участваме във вземането на решения. Съобразяват се с нас. Вече сме част от играта. Факт. Ние сме най-новият олигарх.
Без агресия. С дискусия.
Изправени сме, говорим открито за решения. Разбираме се. Използваме оптимално знанията и уменията си. Намираме в разговор смисленото решение, водещо до отваряне на достъпи и устойчиво развитие. Никой не е по-умен от хиляди хора. Действията ни са заразни. Ние сме силен гравитационен център. Започваме да огъваме времето и пространството в наша полза. Една по една се трошат лъжите и манипулациите. Привличаме неудържимо, защото сме прави. Знаем какво трябва да се направи и как. Заемаме се да изградим богата и разнообразна мрежа от групи във всички сфери на стопанството, политиката , обществото, които да алармират при нарушаването на интереса на гражданите. Победите ще са много. Нормалността става ежедневие и чувството е приятно.
Най-активните, особено специалистите с умения и виждане за архитектурата на първоначалната интернет платформа за организация, моля да се обадят на most.orlov@gmail.com, за да обменим идеи и да действаме.

25 мнения за “Манифеста на протеста-2”

 1. Очевидно младите хора имат познание и достатъчна смелост да кажат стоп на олигархията и статуквото. Невероятно силен текст. Смятам, че нямат нужда от съвети, а от подкрепа.Дано този път успеят.

 2. Tози МАНИФЕСТ ще е началото на ПРОМЯНАТА в главите на младите и надявам се по-възрастни българи.За журналистите – не смея да гадая, въпрос на съвест и достойнство. На осъзнаване ролята им на олигарх на ПРОМЯНАТА.Днешната ситуация е като смутните времена на екологичния русенски протест от пролетта на 1989.Хора , събудете се от медийната дрямка и вземете съдбата си в ръце .Да подкрепим стремежа към справедливост, който да се превърне в огромна вълна и изчисти държавата от некадърността и алчността на случайните . Дано това да е началото на истинското дясно !

 3. Пътят от „ ДНК носители на революции „ ,цитирам по памет, до „еволюционери” ВЕЧЕ е еволюция. Все в тая посока е въпрос на време да осъзнаете, че за да вкарате общите приказки за добри намерения в някаква конкретика ще се нуждаете от идейна и политическа платформа, а също и структури, устав т.е все елементи на съвременна демократична политическа организация. Ако изпуснете още малко въздух може да забележите, че такава организация вече съществува от доста години, при това проверена във времето и в управлението, която обединява не по-малко интелигентни, свободомислещи, квалифицирани, достойни и можещи хора от вас, меко казано. От там нататък е въпрос на ваше решение и зрялост дали ще подпомагате въпросната организация, дали ще си партнирате с нея или с претенции за единствени носители на истината ще се конкурирате за и без това мизерния електорат.

 4. Светлина – огромно количество вкарва Георги Деянов.
  Незнам какво да кажа – тук сме, имаме компетенцията, от нас зависи този път да го направим, както трябва …. няма място за скатавки, но, обаче, ми то – няма къде да се скрием от действителността, нещата назряват и естетвеният им произход е предвестник на промяна – на съзнанието. Хора – осъзнайте се.

 5. Г-н Инджев, и втората част на “култовия” текст е също толкова банална и претенциозна колкото и първата. Подобни лишени от съдържание, самоцелни изявления можете да чуете всяка вечер, в произволно избрано от Вас заведение където все пак не се пуска “предимно българска” музика, като седнете на маса на хора на видима възраст 18-35 години. Много сме, силни сме. Разбираме ги нещата, (щото сме гледали много филмчета в Youtube). Най-вече онова, в което един си пали водата “от шистов газ”. Също така знаем, че политиците са лоши, корумпирани, не мислят за нас, ама пък ние сме готини и знаем и можем. Само да ги нямаше политиците. Кои по-точно ли? Ами не ги знаем – не гласуваме. Ние протестираме. И ви нахлухме в живота, точно както едни същества нахлуват в живота на хората в “28 дни по-късно” на Дани Бойл. Ама съществата поне не си мислеха, че понеже са нахлули значи са велики и всичко започва с тях. Всъщност те въобще не мислеха – по това си приличат с “ние”-то на г-н Деянов. Не ме разбирайте погрешно – подкрепям целта на протеста. Не подкрепям избуялото изведнъж желание някой да се изживява като Ленин и да се изказва от името на цяло едно поколение, което засега не е постигнало нищо освен че се е научило да ползва социалните мрежи. При цялото си презрение към по-възрастните, на които той “им дошъл”, младият господин можеше да се замисли, че благодарение на тях все пак живее в държава където полицията не го е смляла от бой с ритници и скокове по главата, каквото би му се случило на доста места по света. Въобще – от къде това самочувствие?!? Един протест срещу един закон ли е крайъгълният камък на развитието на нашето общество? На всички е ясно, че Борисов ще отмени закона – после какво? Ще чакаме нов, че да протестираме срещу него ли? А това как хилядите били по-умни от всеки един ме уби. Никога не съм си помислял и за миг, че точно Вие може да цитирате подобна глупост. Какво Ви става г-н Инджев?!? Общото революционно настроение ли Ви обхвана?

 6. Става все по-зле. Щом един толкова незначителен повод е в състояние да се самозабравим до там, че да изпадаме във възторг от собственото си величие, нищо добро не ни чака занапред.

 7. Pingback: Светлина |
 8. Продължавай все така, Жоре, не спирай!
  Желая ти успех!

 9. Хубаво е ако те сравняват с тореадора,а не с неговия противник,
  защото нещата са окъпани в неземна светлина и назряват вече
  за естествена промяна!

 10. Ще отстъпи ли провинциалното делене, шаблониране и етикетиране пред натиска на новото истинско европейско и необременено от идеологии поколение?

 11. “Ние” като чуя и се сещам за антиутопията на Замятин. Настръхвам от “ние”. По един или друг начин все ще оцелеем въпреки цивилизацията и прогреса. Не вярвам някой в мира сего да има вече готово решение.
  Другото е казано от Дени.
  Поздрав от мен-един садил цветя отшелник.

 12. Време беше младите да се освестят.Нека Борисовда не ни мисли за прости.

 13. звучи доста като нещо писано от Анонимните.. поканата за контакти накрая го прави още по-хубаво.
  харесва ми, определено. дава надежда.

 14. “На всички е ясно, че Борисов ще отмени закона – после какво? ” Самият факт, че сте написал подобно изречение, показва, че сте от поколението, което преди 23 г. чакаше позволението на една личност за това да бъде, или да не бъде… Достатъчно, за да впиша всичките ви притенциозни писания в графа “ретроградност”. Докато това поколение не си отиде, бетонирало в главата си мисълта, че съдбата му зависи от един “велик” човек извън него , а не от самия него, нищо няма да се оправи. Дразни ви този нов дух, непознат на вас(и поколението ви), който вика високо: Аз съм ЧОВЕК и това е моето предимство, длъжни сте да се съобразите с това , че отказвам да съм просто ваша електорална единица!После какво? Винаги има начало и важното е да няма КРАЙ, драги Алиен! Ще има безкрайни продължения, защото ще има винаги изкушени да заобикалят, нарушават правилата и най-вече сред тези, които забравят, че са избрани от народа, за да му служат, а не да го командват!

 15. Алиен, не става въпрос за протести… Не си вникнал в основното послание.
  Протестът показа не друго, а че можем да се обединяваме и имаме потребност и полза от това. Че начинът е това. Завършва с “Без агресия. С дискусия.”, и извеждане на решения, което не е призив за просто протестиране, а за действия в посока да започнем да решаваме проблемите си сами на всички нива. Случайно или не, група от хора работи по създаване на принципи и мехнизми за гражданско взаимодействие имплантирани в интерактивна платформа с гражданска медия.
  http://gubg.bg/?attachment_id=129
  Повечето говорят за фейсбук като инструмент, но там има редица проблеми – разпокъсаност, изместване на центъра на гражданския интерес в една или друга посока, провокации, изчезване на данни и т.н. Трябва ни единна платформа, функционираща на база ясни цели, принципи, правила, защитена от посегателства и прозрачна за всички граждани. Платформа, която да дава възможност на всеки да участва в “правенето” на бъдещето си от собствената си гражданска позиция. Концепция, която да не позволява един да реализира интересите си ощетявайки друг…..

 16. За да не се злоупотребява повече с “гражданската кауза”, трябва да преустановим порочния модел, политически цели, да се реализират чрез присвояване, вменяване и легитимация на политически проекти, чрез гражданското общество. Ако има виновни, това сме си ние гражданите:
  http://1.bp.blogspot.com/-rsBU4f8C7fs/T9XuS-WDLBI/AAAAAAAAAuY/YF3VRRHG250/s640/Kolaj%2520hdsv%2520gerb%2520bng.jpeg

 17. Българските медиитях отдавна не отговарят на определението „медия“ и от медиатори между властите и гражданите са се превърнали в инструмент за „облъчване“ и манипулиране в зависимост от желанията и „големите нужди“ на собствениците и спонсорите им.
  Работещите в медиите постоянно „пърхат“ около разполагащите с власт и пари политици (независимо дали са в управлението или са в „опозиция“) и олигарсите. Правят се, че не знаят, че за повечето от българите думата „журналист“ вече е мръсна дума. Професията им е станала синоним на интелектуална нищета, просташка неграмотност и духовна проституция.

  http://www.free-bg.net/index.php/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0%BC-%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%88-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0

 18. “Ще отстъпи ли провинциалното делене, шаблониране и етикетиране пред натиска на новото истинско европейско и необременено от идеологии поколение?”
  Много точно казано. С подобни лозунги успя последният спасителен план на дс да спре и обърне процеса на нормализиране на България с проекта ндсв. Въпросното размиване и високомерие и произтичащите от тях политическа апатия и неграмотност улесниха максимално упражнението на мафиотските медии в България да изградят на бившия монарх- съветски агент, с последвали издания герб и пръмовото дбг, образа на „десни”. За мен е тревожно пренебрежението към политическите партии, политическата система и представителната демокрация изобщо, каквато е като цяло платформата на някои от най-ревностните поддръжници и координатори на последните протести.

  http://www.facebook.com/#!/saprotiva
  http://www.facebook.com/#!/occupybulgarianstreets

  Изобилие от антизападната, антикапиталистическа реторика, конспирация, като основно, ако не и единствено обяснение за глобални събития и проблеми, включително и собствени такива,
  идолизиране на печално известни комунистически сатрапи- садисти из галериите, окарикатуряване на „империализма” и „ милитаризма”, разбирай американския, живеещи впрочем единствено в нечии болни мозъци. Затова пък пълна липса на интерес към Русия с ескалиращия там деспотизъм, и нестихващите й от векове посегателства върху националната ни независимост, последно като „троянски кон” и „невярна съпруга”. Чудно ли е тогава мълчанието по въпросите с АЕЦ или МОЧА? След публикуване във въпросните сайтове текста на г-н Деянов и липса на възражение от негова страна, му зададох въпрос , на който не получих отговор, за съпричастността му към подобни идеи, както и на преобладаваща част от протестиращите-вероятно навикът е да се общува с манифести. Което пък обяснява отношението, изразено чрез понятието „електорални единици” , за хора, за които нямаш никакво понятие, чийто единствен грях е несъгласието им с подобна философия и като такива трябва да изчезнат с цялото си поколение.

 19. Мдаааааа…
  И Станишев междувременно отправя призив настоявайки Цветанов да си прибере провокаторите от протеста на младите. Ето самия Станишев е идеален пример за еволюция. Или голямата мечка пак е решила да ни сменя еволюцията!?

 20. Ние сме на всеки километър! От тук до края на гугъла!

 21. Уважаема Зара. Първо да уточня, че съм на 31 години и имам доста бегли спомени какво точно е ставало преди 23 години. Изглежда не съм се изразил достатъчно разбираемо за Вас – по никакъв начин не “чакам” лицето ББ да оправи нещата в обществото, просто констатирам факт. Просто смятам, че не трябва да се превъзнасяме по един протест и да вадим генерални изводи от него, делейки хората на “ние” и “вие”. Най-малкото защото няма как да се протестира срещу всичко, което не е наред – просто трябва да се организира обществото по начин, позволяващ нещата да се решават и правят по най-добрия възможен начин. Очевидно обаче за “вас” е по-важно да се леят революционни тиради и да се сочи с пръст Врагът. Жалко.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.