Пискален факт

Спомняте ли как в Западна Европа някои плашеха своите сънародници с нашествие на евтина работна ръка от Източна Европа? През юни 2005 г., обсъждайки приемането на европейската конституция, във Франция измислиха конкретен образ на тази „заплаха”: полския водопроводчик.

После поляците отвърнаха с шеговит постер на хубавец, сниман като водопроводчика Пьотър, който апелира всъщност със сексапила си към…французойките. Полският вестник „Газета Виборча” цитира бившия президент на страната и бивш електротехник Лех Валенса, да казва:

Предлагам Пьотър да попита французите защо толкова много години окуражаваха Полша да изгражда капитализъм, след като се оказа, че самите те са комунисти”.

Бързо се изнизаха годините, през които закъснялата с евроинтеграцията си България уж трябваше да навакса изоставането си. Позабрави се шегичката с полския водопроводчик, превърнал се в нарицателно за очакваното нашествие на работници от бедната Европа в нейната по-богата половина. И ето че днес четем не на шега следното в българския вестник „Труд”:
Полша търси български заварчици
Мишел Гутсузян

Полша търси български заварчици, а Словакия – водопроводчици. Това са най-актуалните обяви за работа в чужбина, публикувани на сайта на Агенцията по заетостта.
Кандидатите за заварчици трябва да имат валидни сертификати. Търсят се професионалисти с висок разряд за работа с черна и бяла стомана. Заплащането е по договаряне. Полският работодател осигурява работа и в други държави от Европейския съюз.
Словашка компания пък предлага 1500 евро месечна заплата за професионални водопроводчици. Кандидатите трябва да имат опит над 5 години. Работата е свързана с пътуване до Германия, Франция, Белгия, Холандия. „

Задачката в осмислянето на тази информация, ако случайно някой не се досеща, е като в едни загадки от детските списания: „какво нередно има в картинката”?

Вече сме втора категория работна ръка дори и по отношение на втората категория трудов пазар на континента. За броени години Полша и подобните й бивши наши сълагерници от съветския лагер се превърнаха спрямо нас в онова, което за тях беше Западна Европа ( може би не съвсем, но почти- както се вижда от тази дописка).
Словакия сега кани български водопроводчици срещу възнаграждение, което е мечта за повечето български работници.
Някои пожарникари би трябвало спешно да обяснят какво означава това за нашия напредък извън иначе феноменалните успехи на властта да ни вкара във фискалния пакт например.

Пискален факт!

21 мнения за “Пискален факт”

 1. Може би трябва да подменим альошата със шпагина с поляка Пьотър с вдигнат тръбен ключ и отдолу да пише
  от признателните Бойко Борисов, Тотю Младенов и Симеон Дянков?
  Да сме в крак с времето все пак…

 2. Иво, Чехия и Унгария редовно набират наши водопроводчици и заварчици. Поне от преди 6-7 години. В случая заслугата не е на ББ..

 3. Време е да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Борисов е първа класа мошенник и манипулатор. Фактите за него нямат никакво значение. В повечето случаи той импровизира. Явно работи на принципа няма значение какво казваш а как го казваш – което мисля е типично за един манипулатор. Време е избирателите да се събудят и разберат че са били излъгани за пореден път. И че демокрация не значи избори веднъж на 4 години.

 4. Пожарникара вече не е прост пожарникар. Той е генерал Мануел Методиев Нориега. Това е сравнение на Емил Димитров – Ревизоро. Никоя от свободните медии не смее дори да си помисли да цитира казаното по Нова телевизия. Само отделни смотани блогъри се осмеляват да фърлят кал по светлия лик на Банкянското слънце. Янките явно преосмислят чий кучи син е Тиквата. И дано докарат по-голем самолет като C-5 Galaxy, че да приберат повече от Изпълнителния съвет. Боже, ами Фидосова с какво?

 5. Браво, г-н Инджев! Отново коментърт Ви улучи в десетката. Това е най-страшният факт за властта и за България изобщо. Принудени сме да търсим препитание извън родината- както и по времето на тоталитаризма. Тогава за да можеше обикновеният човек да си построи жилище или да си купи кола- при това Лада- трябваше да работи поне няколко години в чужбина. При това всичко ставаше с разрешението на Партията и от заплатата се правеха отчисления достигащи 75% .пЗатова ли висяхме по площадите? Това ли е нашето постижение като общество?

 6. Любомир Павлов,,,Кучи син,по лош и от Хитлер. Това е Генцид срещу Демокрацията в България,като плюете и измисляте най отвратителните лъжи срещу лидерите и . По този начин искате да си запазите желязната мръсна и калнна завеса. За това трябва всички българи ,да те оковат във вериги и те откарат в международният съд в Хага. До Живот……..

 7. Как да се подобри положението в БГ когато на власт са същите паразити.

  1. Бойко Борисов – комунист, син на полковник от МВР.
  2. Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.
  3. Цецка Цачева – партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.
  4. Николай Младенов – син на служител на ДС от високо засекретено ниво.
  5. Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.
  6. Росен Плевнелиев – платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.
  7. Симеон Дянков – стипендиант на фондация Людмила… още Живкова.
  8. Нона Караджова – дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
  9. Лиляна Павлова – внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП,
  10. Вежди Рашидов – удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,
  11. Ивайло Московски – първа щатна работа в Мултигруп.
  12. Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерала от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП…

 8. Какво има за чудене, бкп никога не е слизала от власт, само дето едните деца (виж по-горе) се боричкат с другите деца (виж около Станишев).

 9. Поради тази и още много други причини е крайно време да започнем да мислим с главите си преди, по време на изборите и след тях.В последно време се появиха доста кандидати за народната любов, които създават партии и движения по чисто лични и корпоративни интереси.Нека да не им позволим да ни измамят за пореден път.Надежда за спасение има в Синята коалиция!

 10. Тук съм на гости разбира се и самия факт, че пиша това е нахалство, затова моля автора да ми прости.
  И така, може би греша, но понеже сравнително често чета тук, виждам че никовете изказали се под тази статия не са сред най-редовните. Напротив – виждам само един от най-редовните от общо 8 мнения. Затова, моля останалите 7 господа, да коментират първо, дали управлението на Борисов като резултати не е също толкова зле, колкото управлението на комунистите. Дали не е по-добро от Жан. И дали модела на Борисов не копира твърде близко този на Путин. Дори в това е подобен, че операторите които натискат копчетата на Борисов са Лукоил и ТИМ – т.е. руски компании. Господа, когато кажеш ‘Б’, преди това трябва да си казал ‘А’-то. Иначе не става. Моля тези от коментиращите които не отговарят на изброените от мен условия да ме извинят. Иначе съм абсолютно съгласен с автора и като много други съм го видял с очите си – стандарта на другите бивши соц. страни. При тях обаче има нещо твърде характерно – отношението към русия. Едва ли само по себе си то е първопричина за напредъка им. В част от себе си обаче положително е, а в останалата си част е нещо като показател за други качества на техните общества които също са причина за бързия им прогрес.

 11. Към Ана:…едните деца се боричкали с другите деца.Боричкат се друг път-само за балъците като нас.Я да ги видите на затворени купони-първи дружки са.

 12. МДАМ: “Затова, моля останалите 7 господа, да коментират първо, дали управлението на Борисов като резултати не е също толкова зле, колкото управлението на комунистите.”

  Без да знам дали съм от “редовните” коментатори в блога ( миналата седмица не можа да пиша нито веднъж), но убеден в “редовността” на съзнанието си ще коментирам така – въпросът според мен трябва да бъде “дали управлението на Борисов като резултати не е също толкова зле, колкото управлението на (ДРУГИТЕ) комунисти…”.

  Така с лекота намираме неизбежния, и практически ЕДИНСТВЕНИЯ отговор, който е ДА, ДА!

  Управлението на ‘организатора на трафика на амфетамини през Турция” , на замесения в “измами с горива от ЛУК-ОЙЛ” е точно толкова безпринципно, АНТИ-Българско, просташко и грабителско, колкото управлението на ‘гражданите” Р.Офч., Гоце, Запалката с фонтаните и урината, “специалиста” по униформите на съветската армия -Стани-шеф, философа-консултант и т.н. плеада от НЕ-българи, за които “Който обича Русия – обича България”.

  Безумно е да се мисли, че “наркотрафикантът” ( както го определя ЦРУ) го е грижа за България. Основна грижа на тия “граждани” е (до)натъпкването на джобовете (сметките) им.

  Приемането на “закона” за “горите” ( т.е. на БЕЗзаконието за БЕЗ-горите) е като радиостанция, която крещи по 24ч. в денонощието: “Ние сме сме ГЕРБ, група за екстремно разграбване на България, ние сме продажницииии, нас нищо не ни интересууууваааа, ние си гледаме само печалбитееее”

 13. Всички плюватели на Борисов да посочат алтернативата! Да, мно-о-ого е тъп, да, мно-о-ого е необразован и неграмотен… Но алтернативата, байовци, посочете я!

 14. Към IQ146

  Ето това е любимият аргумент на влюбените в Путин, който вече 12 години прави всичко възможно да няма алтернатива на себе си: едно към едно!

 15. Към IQ146

  Алтернативата е държава с върховенство на закона. В България такова в момента няма. Боко тиквата бе избран с надеждата такова върховенство да бъде наложено. Много от предизборните му обещания бяха в този дух или вече забравихте?
  Доган, Станишев, Масларова в затвора?
  Но това че те не са в затвора е по-малкият проблем. По-големият проблем е че тиквата драстично влоши перспективите за върховенство на закона с начина си на управление. И това е предопределено от същността на тоя човек – а именно че той е престъпник и закона в неговото съзнание е само една хартийка. Големият проблем на България е липсата на върховенство на закона. Поради тази причина на върха изплуваха мутрите. Цялата държава се е мутризирала на ниво управление. Нормалните хора, хора с европейски ценности и идеи нямат никакъв шанс пред мутрите и затова не се и захващат с политика а се спасяват поединично. Затова и няма да видите друга алтернатива.

 16. Обявите са част от измамна схема действаща законно в ЕУ и на която скоро ще й сложат край – в случая чешки, полски, прибалтийски фирми набират персонал, който после командироват в богати страни, но за съизмерими заплати с Чехия, Полша и т.н. Така подбиват цените на труда в приемните страни, а командированият получава около 500 евро при тежки условия на труд без никакъв контрол.

 17. Колко IQ е необходимо да има един човек, за да проумее, че съдбата му е в неговите си ръце а свободата е на върха на копието?
  Наистина ли, преотстъпвайки съдбата си в чужди ръце ние решаваме проблемите, които стоят пред нас докато тя е в наши?

 18. @IQ146 ББББ! Бойко Борисов Бедствие за България!ЕТО ВИ И АЛТЕРНАТИВАТА!
  “Така че НЕ НЕУСПЕХИТЕ, А УСПЕХИТЕ НА КОСТОВ СА ПРИЧИНАТА ЗА НЕИСТОВИТЕ НАПЪНИ ТОЙ ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАН ОТ БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА. През 2001 беше доведен Симеон, за да бъде прекратено управлението на Костов. След това беше направен опит той да бъде изместен в СДС и пратен в забвение. След като създаде ДСБ, всичко беше насочено към разбиването на ДСБ. Сега СК беше разтурена, за да бъдат елиминирани Костов и ДСБ от политиката, дори с цената на евентуалната смърт на остатъчното СДС (макар че на СДС, разбира се, се дават обещания за влизане в следващото НС, коалиции, постове и пр.). Москва не може да търпи Костов не само като управленец, но и в опозиция. Просто тя иска той да излезе напълно от политиката и да се махне от очите й. Самият Костов беше писал навремето, че мозъкът на операциите срещу него е извън страната, а атаките в страната идват от жалките марионетки на този мозък.

 19. Алтернативата е: неизвестен нам, но за сметка на това способен човек, възраст 25-35 години, по никакъв начин незамесен с предишна “власт”. С екип от колеги от същата възрастова група. Никакво чуждопоклонничество. Хора с ясната представа, че съсипването на образованието, културата, здравната система и частния сектор с произволни или продиктувани от вън реформи, е (опа, чужда дума) shortcut към национално разграждане. Не е необходимо самп за отчет на дейност, да се извършват N реформи на годишна база. За съжаление АЛТЕРНАТИВАТА не е ясна сега, защото истинските и способни хора са анонимни и са твърде заети да вършат настоящата си работа. Ако имаше ЯСНА АЛТЕРНАТИВА (wtf, все пак начело трябва да стоят експерти, а не импотентен пожарникар-бабаит и single-eyebrow безмозъчен олигопат), досега народът да се е вдигнал и да е избрал алтернативата. Любимият на редица хора пенсиониран пожарникар, който “управлява с твърда ръка” е доказал, че е неспособен да взема правилни решения, които трябва да предначертаят повече от 1 година. За мен сравнението с Путин е напълно неуместно – произволен аналог на Ганчо от село Кукорево е достоен за министър-председател; все пак, това е длъжност, за която не се учи 5 години. И всеки каратист, облечен в костюм, 100+ кг, би изглеждал по същия начин, както кривовратия, само с различна кратуна.

 20. Не знам защо някой трябва да бъде преизбиран, след като се е ДОКАЗАЛ като изключително неуспял идеолог, визионер и силно подчинен на изток/запад, без значение. Държавата се гради на редица устои, които всяка последваща ЧЕТИРИЛЕТКА подкопава/разрушава успешно, бавно, но славно и поред. Закон, образование, култура, здравеопазване. Няма какво да чакаме от държавата, освен добра среда за собствено спокойствие и развитие. Нещата в България са строго противоположни на result-driven development. Когато слушам за какво се спори в медиите в парламента и в мин. съвет, просто попадам обратно в махалата, където 10 годишни спорят за това кой какво казал за Гошко. Ключът е в това, да се водим от резултата – този начин на мислене е работил дори много преди създаването на съвременната парадигма за държава и държавност. Спокойно някой запознат може да направи хубава статистика на разрушените устои през последните 20 години, за да видим какво ни остава.

 21. Допълнение към по-горният ми постинг. Мнозинството българи жадуват (това мисля е точната дума) за върховенство на закона и възмездие за крадците наричащи себе си политически лидери на прехода. И затова избраха ББ, защото той им обещаваше всичко това. Но полека, лека стана ясно че и той е от същото котило. Показателно беше изказването му преди година относно отмененият от ГЕРБ закон против пушенето на обществени места (закона беше един от последните приети от тройната коалиция). Та, ББ отмени закона малко преди да влезе в действие с думите “Ние си се знаем, няма да се спазва така че, по-добре да го отменим..” (цитата е по смисъл). Това за мен показва две неща. 1)Премиерът няма нужното уважение към законите (и как да има като той се е развил чрез непрекъснатото им неспазване?) и 2)Премиерът е последният човек който трябва да прави подобни изказвания които подкопават законността и вместо да пре-програмират прословутият български чип към повече ред и законност той бръщолеви глупости. Съвсем нормално поведение за една мутра която не я интересува кое е добре за държавата а напротив.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.