Вредна ли е по(л)зата при преливането на синя кръв

Като взимам повод от навика на българските телевизии да вкарват в отделна рубрика политическите новини ( останалите явно претендират за аполитичност, макар именно те често да са така любимите на властта„ добри новини”), предлагам кратък коментар към водещата политическа новина за днес: трансфера на Найден Зеленогорски от СДС в проекта на госпожа Кунева.

Като външен за партийните борби човек не се чувствам в правото си да упреквам някого за избора му писта за кариера в политиката. Но пък като журналист припомням, че нищо кой знае какво ново не се случва. Полезно е да си опресняваме позабравените факти в това отношение.

За да разбере какво конкретно искам да кажа, читателят ще трябва да стигне до края на информацията с дата 3 декември 2007 г. Пътьом към нея няма да е излишно да извърне поглед към славното зачеване на ГЕРБ в любов към Георги Първанов, стигаща до забрана за изразяване на съмнение в нея. Сега просто ставаме свидетели как се пренареждат картите, разигравани и преди.

Dnes.bg
Бойко си направи партия, ГЕРБ ще се бори за семейството и енергетиката
За лидер на партията е избран Цветан Цветанов, който до преди два дни беше заместник-кмет на столицата
3 дек 2006

Участниците в Учредителното събрание на партия ГЕРБ единодушно решиха да бъде учредена политическа партия ГЕРБ и приеха Политическата програма на партията.

Сред приоритетите на новоучредената партия ще са запазване на ценностите в семейството, запазване на енергийната независимост на България, борбата с организираната престъпност, корупцията и стремеж към реформи в съдебната система.

„ГЕРБ не е клуб на приятелите на Бойко Борисов, а свободна гражданска формация“, заяви по време на учредяването в НДК кметът на столицата и неформален лидер на партията.

Обръщайки се към присъстващите близо 3500 делегати, той допълни: „ Мен властта не ми трябва, години наред имам най-високо одобрение; искам да вземем властта и да ви я дам на вас“.

Реалният ръководител на новата партия до последния момент не бе съобщен, но в крайна сметка стана ясно, че това ще е Цветан Цветанов, който до преди два дни беше заместник-кмет на София. Борисов уточни, че “още в петък” е освободил Цветанов от този пост.

По време на речта си Бойко Борисов упрекна управляващите за поведението им след предложението на докладчика за България в Европейския парламент Джефри ван Орден за продължаването на живота на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”.

По думите му всеки, неотговарящ на изискванията, които партията си поставя, ще бъде отстранен рано или късно. “Трябва да бием с много, ако не искаме да попаднем в капаните, които политическата система залага”, каза Борисов.

Той поздрави Георги Първанов за победата му на президентските избори и посочи, че тя е била заслужена. “И понеже уважавам институциите, повече вие от мене за Първанов няма да чуете и вие няма да говорите, нали…”, обърна се той към учредителите.

Оттук нататък ГЕРБ ще участва самостоятелно във всички провеждащи се в страната избори, включително и тези за избор на български представители за Европейския парламент.

Гости на събранието днес бяха представители на различни формации, сред които са Димитър Абаджиев, Анастасия Мозер, Венцислав Върбанов, Елеонора Николова, Найден Зеленогорски, Георги Пинчев, Божидар Димитров, Николай Камов, Красимир Каракачанов. Чрез самото си присъствие в залата те демонстрираха подкрепа за новия партиен играч на българската политическа сцена. „

Към днешна дата заклинанието на Борисов, че няма да каже повече нищо за Първанов, е нарушено от него многократно, както и какви ли не още други собствени обещания. Но това не пречи на „верващите” все още да му верват, нито на онези, които тогава се оглеждаха за място в ракетата му носител, да си търсят нова в края на едно управление, което май не вдъхва особено доверие сред желаещите да гравитират в орбитата на бъдещата власт. Това, че Найден Зеленогорски се оказва един от тях е изненада само за онези, които не са следили тези процеси през годините.

А по-добре ли щеше да бъде г-н Зеленогорски да си стои в СДС и да създава впечатление, че това му харесва? Едва ли. Така че, като стана дума за орбити, разочарованите по-добре да погледнат на явлението откъм слънчевата му страна: нищо ново под слънцето по законите на гравитацията и центробежните сили. Изводът за автентичната десница би трябвало да бъде в идеята за създаване на ново притегателно ядро от съществуващата дясна енергия, която не е изчезнала, но е в процес на прегрупиране. Дори е полезно да отпаднат от този проект всички, които не виждат „полза” от оставане в досегашното си състояние. Ще останат хората , които го правят и без по(л)за. Чрез примера си може да привлекат доверието на обезверените, че в политиката може да има спазване на принципи и залагане на общи ценности.

27 мнения за “Вредна ли е по(л)зата при преливането на синя кръв”

 1. Човек се учи, докато е жив! До днес, не вярвах че това е истина. Зеленогорски – при Кунева! Значи все пак можем да кажем че:
  Няма интереси – няма приятелство, малки интереси – малко приятелство, големи интереси – може и.. предателство! Не искам да бъда разбран погрешно, но в България се счита(поне от времето на Алеко, до ден днешен), че политическото номадство е нормално. Нещо като, някой сменя работното си място, за по-добра заплата. Новият му шеф, е обещал повече(пари, власт, позиции и т.н.). Съпоставими ли са Политика и Бизнес? А морал??
  В Германия(за която мога да говоря), до сега ми е познат само един случай на политик, преминал от Христиандемократите при Зелените. Обикновенно, тези, които не са съгласни с политиките на партиите си, се оттеглят и работят по професиите си.
  Това, което трябва да призная е, че в България, политическото и медийно инженерство, са на изключително високо ниво. Преливанията и прескачането от една идея, едно мнение, една партия – в други, е така добре обезпечено(и обосновано), че вината остава винаги в “изоставените”. В това отношение, корпорация “Кунева на новите граждани” не е за подценяване! И Герб не беше, но го подцениха.

 2. I nai-novata politicheska novina e indikator za tova, che:
  1) GERB zaliazva,
  2) SDS umira,
  3) BSP ot dogodina pak shte upravliava i
  4) poveche otvsiakoga ne sme narod, a mъrsha.

 3. Синята кръв е толкова по-забележима,колкото е по-виден знатният й притежател!Писател мечтаеш да властвува е далеч по-лошо от властник мечтаещ да пише!!!!

 4. Сценарият се изпълнява по план. Десен проект №5: “Червената кукувица отдавна е снесла яйца в синьото гнездо”.
  То не бяха “прошковци”, то не бе боклук!
  Тези хора имат ли морал, чест, достойнство, възпитание, име…?
  Последният абзац в материала е много оптимистичен, Иво. Не влиза в сценария, който ще бъде предложен след време.

 5. “Politics is supposed to be the second-oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”R.R.

  Някои “демократи” приемат R.R. като “своя” най-добър Президент.

 6. Какво трябваше да направи Зеленогорски, след като превратът от 15 май унищожи Синята коалиция, за която той работи от самото и създаване? Да продължи да работи за това СДС, което се бори да е присъдружна партия на ГЕРБ? Да загърби собствените си принципи и всичко, за което се е борил през последните 22 години, да се съгласи с подмяната на демокрацията с тоталитарен режим, с нарушаването на основни човешки права – всичко това, за да запази зам-председателското място и гарантираното водачество в листата?
  Дори ни е трудно да оценим какво направи Зеленогорски, за да заяви категорична позиция срещу подмяната на синята идея, но то е много по-решително дори от оставката на Мартин Димитров (който в крайна сметка си остана депутат).

 7. Всяка човешка постъпка почти винаги е толкова по-почтена,по-добра и по-великолепна,колкото по-далечни са последствията й!!!!!

 8. Г-н Инджев,единственото ядро около което могат да се обединят автентичните десни може би остана само ДСБ! След Националното събрание на 30 юни очаквам, че ще има желаещи за обединение около ДСБ и запазване и разширяване на подкрепата за проекта “СИНЯТА КОАЛИЦИЯ”! Приятели от СДС заповядайте, едва ли ще има място за всички Вас на първия ред при учредяването на партията на г-жа Кунева!

 9. Г-н Пейчев,каквото е могла и е снесла кукувицата,е направено,а г-н Иван Костов и г-жа Нейнска не се помръднаха от своите в т.ч. и противо-природни позиции за еволюция!!!!!Така става когато един на друг си подават “синьото елече”,на забравят че само Благородството задължава

 10. Има нещо което сините или “неутралните” които пак са сини не могат да разберат или се правят че не могат: Може да се обвиняват Симеон, Борисов и сие за много неща – за връзки с мафията, с КГБ, за простотията им, но когато се говори за разпада на сините – причината е в самата синя партия.

  Всичко започна в онази студена зима на 1989 когато се създаваше СДС. Желю Желев заяви: “Ние ще създадем партия от леви, центристи и консерватори която има задача да свали от власт, а после … после ще видим”. Това беше лозунгът който беше “вписан” в плътта на СДС и който се превърна в нейното раково заболяване. Когато БКП беше свалена … нищо ново не излезе на хоризонта. И тогава дойде спасителната мисъл – да намери нови врагове: мравките, Софиянски, Ганевци, Луджевци, старите Дертлиев, БЗНС-ета и накрая Савов. Хайде да си изберем и главен прокурор ама така че да стане враг, после Симеон, паметника на съветската армия, Белене … врагове, врагове, врагове … докато остана СДС което може да се събере цялото в една кинозала… Останаха една дузина “лидери” които или отблъскват с апратщината си, злобата и омразата или просто за нищо не стават. Това напомня на един друг феномен в нашата история:

  Всъщност Жельовият лозунг не беше нищо ново. Около 50 години преди него беше казано: “Дайте да обединим всички партии в един Отечествен Фронт. Да свалим фашизма а после … ще видим”. Е видяхме и тогава и сега. Не само идеологията но и историята на СДС напомня тази на ОФ – дойде един “велик спасител – най-умният, най-достойният”. Няма значене как ще го наречете Костов или Живков. Той изгони “лошите” и остави само “добрите”. Краят на СДС/ОФ е също интересен – време е да създадем квартални клубове на СДС както имаше едно време на ОФ…

  Подобието на ОФ и СДС не е просто символично. Тези две организации имат много общо – идеите за бъдещето на България се подменят с негативизъм и безпринципност – всеки може да бъде “оплют” като “лош” само защото не е съгласен с вожда. Практическо откъсване от хората и техните проблеми. Любезнечен и дупелизци на силните на деня, мафията и КГБ. Е защо да обвиняваме Зеленогорски … и едно време ОФ беше източник за кадри на БКП.

 11. Vse po-iasno stava, koi sa bili vnedrenite v istinskoto diasno /sega gi vnedriavat v falshivoto /

 12. Като дете, имах неособено приятното задължение да “вземам праха” – вклучително от един стар грамофон и съответните бакелитови плочи – т. е. “отпреди 9-и”. Сред “Турандот”, “Песента на Солвейг” и други подобни имаше една плоча с речтитатив :

  “ПолИтика – вълшебно було
  за скриване на мръсотите;
  полИтика – “Стани ти, за да седна аз!”
  полИтика ей нА, това е…”

  Попитах майка си какво означава това – “Като пораснеш, ще разбереш…” – бе отговорът.
  Е, пораснах…

 13. Zelenogorski minavashe za radetel na siniata koalicia. Shteshe da e po-logichno pri tova polojenie da otide v DSB, koito nikoga ne sa prestavali da rabotiat za obedinenie na diasnoto i silna desnica.

  Za Neinski i Martin Dimitrov oshte ne e kasno da otidat v DSB.

 14. @SVETLOSIN Тоя, па светлосин си е направо пембен! Толкова му е светло синьото, че направо си прозира червеното. Добре познатата комуноидна схема – най-сигурния начин за негативна пропаганда срещу която и да е демократична партия е като я придърпаш в комунистическото блато, като и пришиеш собствените недостатъци и т.н.Естествено, горното е по-убедително, ако лееш крокодилски сълзи за нещо уж свое, скъпо. Също така е полезно да кажеш, че много си скачал по площадите (по подразбиране – напразно).
  А за проекта Кунева, или операция Кунева, или най-точно ОПЕРАЦИЯ “ПРОЕКТ КУНЕВА” – носи силно послание от проектантите към всички кариеристи: ние създаваме ВЪЗМОЖНОСТИ, сега му е ВРЕМЕТО! Предложение, на което никой кариерист не може да устои.

 15. svetlosin червеното е далече от син цвят,светлокафяво по подхожда,но при това което Posted by Ивайло няма какво да се чудим!.Мила Родино,а можеше да бъдеш земен рай,можеше!

 16. Какъв блестящ анализатор и коментатор е Инджев! Сигурна съм, че е толкова мразен не точно заради “нечистото му минало”, а заради гениалността му. Убедете се сами:

  http://www.youtube.com/watch?v=JpmnvbTv2vI&feature=youtu.be

  Иво Инджев и Велислав Минеков “В епицентъра” със Светла Петрова 28 Юни 2012
  Журналистът Иво Инджев и проф. Велислав Минеков дискутираха в студиото на LIVEMEDIA опитва ли гражданското сдружение на Меглена Кунева „България на гражданите” да присвои чуждо историческо минало.

 17. Към Нина Денева

  Благодарности за линка!

  !! ***** !!

 18. Присъединявам се към KIROV:

  Благодаря на Нина Делева!

  Поздравления за г-н Инджев!

 19. Благодаря на Нина Делева за линка.
  Иво, изгледах предаването със Светла Петрова, блестящ анализатор и коментатор си, а това не се прощава.
  Аз лично трябваше да се връщам на някои места по три пъти докато разбера какво искаш да кажеш поради честото вмъкване на водещата със собствен коментар по темата; много и беше важно на Светла Петрова да изкаже собственото си мнение. Определено съчетаването на ролята на водещ и коментатор в едно и също предаване не и се отдаде тоя път. Или си водещ, или си коментатор. Добрия водещ не прекъсва гостите си по средата на изречението. Това предаване много прилича на повечето български предавания, да не кажа на всички: взаимно прекъсване, едновременно говорене, нещо като надприказване/караница и аз вероятно няма да гледам други нейни предавания без твое участие. Ако не исках наистина да чуя какво точно ти ще кажеш, изобщо нямаше са си губя времето. Струва ми се, че ще имаш по-голям успех, ако първо намалиш темпото – бързото говорене не дава възможност на зрителя да влезе в темата, да проследи аргументие и да реши кое приема, кое не приема. Второ – опитай се да слезеш една окатава по-ниско- бързото говорене на висок глас създава впечатление за надприказване, да не кажа за караница, придава напрежение на разговора. Изгледай предаването още веднъж и ще разбереш какво имам предвид. Обърни внимание как говори проф. Минеков – той зае много малко от времето, но всичко, което каза стигна до мене, разбрах го. А ти и Светла сякаш се надприказвахте. В този случай тя не беше добра водеща. Дори в един момент се чух да И казвам: “Млъкни малко да чуя какво ще каже Иво.” Иначе изглеждаш страхотно, напълно свободен човек.

 20. Към Сия:

  Късно е май да се променям. Това съм аз. Говоря бързо, защото не ми се случва често да имам възможност да кажа кой знае какво. Дано не прозвучи обидно, но тази препоръка е малко е като онази във вица: “пиша ти бавно, защото знам, че четеш трудно”.

 21. Към Сия

  За мен предаването беше на ниво. Г-н Минеков не говори много, защото нямаше и какво повече да каже. Той даже не защити плагиатството на Кунева, защото нямаше истински аргументи. Водещата Светла Петрова(гледам я за първи път)си водеше предаването прилично, ако я сравня с други “авторитети”, а Иво си беше точно – напълно свободен човек. Свободен, ерудиран и знаещ, какво говори. За мен темпото и интонацията си бяха съвсем на място. В такъв формат предавания, трябва да се мисли и говори бързо, защото иначе темпото на разговора може да те “смаже”.
  Друг е въпросът, че проследяването на “словестни двубои” изисква повече концентрация и по-малко емоции отколкото при спортни предавания.

 22. I az vi blagodaria za linka. Edinstvenoto, koeto ne razbrah ot razgovora e tozi g-n Minekov naiven li e ili na takav se pravi.

 23. Иво,
  аз също казвам много често, че е късно за старото куче да учи нови номера, но щем или не щем почти всеки ден научаваме нови неща. Наистина не можеш да ме обидиш, каквото и да напишеш, защото казаното от теб, определя теб, а не мен. Аз няма да престана да те чета и да те слушам до момента, когато това което казваш няма да ми е важно. Както знаем, апетитът идва с яденето и ми е важно не само какво се казва, но и как се казва. Ами не останах с усещането, че ме гледаш в очите и говориш лично на мен, зрителя.
  Киров и Нина: няма нужда да защитавате Иво, защото аз не го нападам. Пак ще го кажа, добрите водещи задават въпроси и не прекъсват събеседника. Изгледайте пак предаването и избройте колко пъти СП се вмъкна преди Иво да си е завършил изречението. Не мога да отрека, че СП определено показа уважение към събеседниците си, но е неприемливо двама души едновременно да говорят. Хайде сега избройте това колко пъти се случи на предаването. Пренебрегването на фактите не ги променя. Иво не много често има възможност да се появява в предавания, затова искам да ми се даде възможност да чуя какво казва.
  Нали за това са там, да ме накарат да ЧУЯ и РАЗБЕРА това, което казват. Когато всички крещят, за да те чуят трябва да прошепнеш.
  Бъдете здрави.

 24. Към Сия

  Не защитавам Иво и не нападам Сия.
  Сравнявам предаването с подобните, излъчвани по българските телевизии и го намирам на ниво. Нямам желание да изпадам в подробности, да броя прекъсване/вземане на дума и да следя, дали някой ме гледа в очите(от екрана). Аз лично разбрах всички и всичко.

 25. Бравос, Кунева стана Г-жа Кунева, че и вече се говори за Проекта на Г-жа Кунева. Някой няма ли да даде лично мнение? Лично за мен най-подходящо е това: “Лешояди от всички посоки, долитайте”. Само за жалост дето “мършата” е още много жизнена.

  Апропо, някой ще се опита ли да подскаже първите 5 неща, които ще направи Г-жата, ако стане министър-председател. Само 5. Нещичко.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.