Особено мнение за едно из(с)винение

Вече съм претръпнал да ще бъда обвиняван, презиран и осмиван, че си позволявам да противореча на Би Ти Ви от своите жалки , блогърски, себични,егоистично лични позиции на бивш журналист от тази телевизия.

Но като съм започнал ( преди пет години и половина), нека продължа. Кой каквото иска да казва.

Би Ти Ви разпространи днес „ извинение”, което частично цитирам. Формулирано е в стил „от нас да мине, само ни оставете на мира”. Но не минава. Поне от моя страна. Защото лъжат и това е доказуемо фактологически.
„Bulgaria

Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor
2006
March 6, 2007

Section 2 Respect for Civil Liberties, Including:
a. Freedom of Speech and Press
.
On October 10, leading journalist Ivo Indjev was fired from BTV Television for reporting unverified information on President Parvanov’s real estate holdings. Observers alleged that his dismissal was the result of pressure from the president’s office. Approximately 15 members of parliament wrote a letter of protest to foreign human rights observers, labeling the incident a violation of freedom of the press. „

От Би Ти Ви твърдят с днешна дата, че никога тази телевизия не била уличавана в нарушавана на правилата. Само че в мартенския си доклад през 2007 г. за правата на човека по света, в раздела за нарушаване свободата на словото в България, в официалния доклад на Държавния департамент на САЩ са сметнали за необходимо да отбележат, че български журналист е бил принуден да напусне Би Ти Ви предишната година под политически натиск.

Със съобщението на Би Ти Ви, което публикувам в частта, свързана с моята теза, старото ръководство на телевизията, макар и с нови инвеститори в нея, продължава да инвестира в несправедливостта от онази 2006 година, която предизвика външното ведомство на САЩ да го изобличи. Явно разчита на късата памет на хората и на дългите корупционни позиции, залегнали в основата на медийните далавери в България.

Ето какво твърдят от Би Ти Ви по актуален повод с надеждата, че лъжата им със задна дата ще се зачете за истина днес.

Във връзка с поисканата от СЕМ официална позиция на bTV по повод отразяването на протестите срещу Закона за горите в ефира на телевизията, и след задълбочен и обстоен анализ на всички събития от последните две седмици, bTV Media Group излезе със следното официално становище:

Допуснахме грешки в отразяването на протестите. Въпреки липсата на умисъл, те предизвикаха разбираемо недоволство у част от нашите зрители и създадоха погрешно впечатление за тенденциозност в представянето на събитията по bTV. Извиняваме се на зрителите, които са се почувствали подведени и засегнати. Разбира се, грешките са анализирани и има наложени санкции. Телевизията ще вземе всички необходими мерки те да не се повторят.

Със съжаление отчитаме, че недоволството към грешките на bTV по време на гражданските протести беше употребено от определени икономически, политически и медийни кръгове. Категорично възразяваме на спекулациите за преднамерена и умишлена тенденциозност от страна на bTV.

Административното ръководство на компанията не влияе върху професионалната преценка на журналистите, продуцентите и главния редактор на отдел „Новини и актуални предавания” при отразяването на събития от всякакъв характер.
Освен част от международна група, bTV е и част от публична компания, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса, в тази връзка, целият ръководен екип е обект на периодични тримесечни одити. Един от аспектите на тези проверки е и потенциално отклоняване от правилата и/или потенциален конфликт на интереси. Нито веднъж в 12-годишната история на bTV не е установено нарушение на гореспоменатите правила, което е ясно доказателство за несъстоятелността на твърденията за конфликт на интереси. Професионализмът и интегритетът на екипа на медията бяха оценени и потвърдени още веднъж при смяната на собствеността на bTV през 2010 г., когато новите собственици запазиха целия ръководен екип на компанията.

Съзнаваме отговорността, която bTV носи пред милионите си зрители. Поемаме предизвикателството, че ако много грешки са простени на други, то и най-малката неточност не може да бъде простена на bTV заради огромното й влияние в обществото.

Екипът на bTV”

Фактът, че ръководство на Би Ти Ви оцелява и при новите собственици ( сред които важни позиции запазва старият собственик в сянка Красимир Гергов), е проблем на онези, които са достатъчно наивни да му плащат.

Не знам за „милионите зрители” в България, обръгнали на публични измами, но за акционерите на Нюйоркската борса, рано или късно ще стане ясно, че им се предлага да влагат пари в губещ продукт. Запазвам си правото при следващото интервю за „Ню Йорк таймс”, или „Си Ен Ен”( стига пак да пожелаят да си говорят с мен, което не зависи от оливащите се български олигарси), да предупредя акционерите. Може да са малко, но от сърце ще ги посъветвам да не се доверяват на фалшификатори.

Българските манипулатори, окопани в една „американска телевизия”, не се трогват от някакви си американски официални доклади. Могат да бъдат свестени от съня на самодоволната им надменност на несменяеми господари само с финансови шамари. Вероятно те вече плющят и това обяснява невероятното им прозрение за необходимостта за първи път да се извиняват, макар и с половин уста, за каквото и да било.

Доскоро битката ми с тези лицемери беше с(р)амотно занимание на някакъв си уязвен индивид, когото дори не удостояват със сопола на мимолетното споменаване по какъвто и да било повод при някое ретроспективно просълзяване. Но ето че се появиха хиляди желаещи да я водят също. Това вече май ги боли. На тях Би Ти Ви внезапно реши да се извинява, защото явно разсъждава с категориите на бройката, а не с мерните единици на принципите, които е прегазила. Така може и да се докарат на Б(р)ойко, който също така държи на всяка цена да бъде обичан от критично важна за него бройка безкритични граждани, но докарването до това положение на умилкване е симптоматично за симпатичното начало на формирането на съпротива срещу търговците в храма на свободното слово.

15 мнения за “Особено мнение за едно из(с)винение”

 1. “Допуснахме грешки в отразяването на протестите. Въпреки липсата на умисъл, те предизвикаха разбираемо недоволство у част от нашите зрители и създадоха погрешно впечатление за тенденциозност в представянето на събитията по bTV. Извиняваме се на зрителите, които са се почувствали подведени и засегнати. Разбира се, грешките са анализирани и има наложени санкции. Телевизията ще вземе всички необходими мерки те да не се повторят”
  Айде стига бе,а когато Бойко Борисов като кмет разнасяше софийските боклуци из Мила Родино,нали и тук в съседното село Ракево щеше да ги донася.Хората обаче пък “изненадващо” се въспротивиха,а Допуснахме грешки в отразяването на протестите. Въпреки липсата на умисъл, те предизвикаха разбираемо недоволство у част от нашите зрители и създадоха погрешно впечатление за тенденциозност в представянето на събитията по bTV. Извиняваме се на зрителите, които са се почувствали подведени и засегнати. Разбира се, грешките са анализирани и има наложени санкции. Телевизията ще вземе всички необходими мерки те да не се повторят”
  Айде стига бе “Допуснахме грешки в отразяването на протестите.” нямало да се повтарят,ми когато ти е навик естествено няма да е повтаряне.Когато Б.Борисов като кмет щеше да донася софийските боклуци тук в съседното село Ракево,нали пак така “Въпреки липсата на умисъл” отразиха протестите на на “лошите селяни”,който не пожелаха да се сдобият с “работни места” и пари (5 милиона)за замогване.Аз бях там (болен,но можели да се изпусне такова чудо – протести в “борческият най комунистически край”).После на репортера (който с оператора снимаха рекичката идилия) му разказах разни неща ,някой от който разказвах сега виртуал.Несте ни чули ни видели,предполага се!
  Пойграха си на “тука има тука нема” доста.Но нали както речено:
  “Господ не играе на зарове” -Алберт Айнщайн
  Г-н Инджев,разбираема е скръбта Ви…
  Случва се вземе някое зарче отскокне накриво и айде падна от игралната маса!Съдба!

 2. Докто се теглеха жребий,някои преминаха Рубикон и тъй като той хвърли последната карта ръцете му бяха свободни и стана опасен

 3. Отлично написано, но не знам защо всичките ви постинги завършват с укор към Бойко Борисов. Като че ли и той е замесен в уволнението ви. Вас ви уволниха, а Огнян го потрошиха с чукове. Даже и Иван Костов, който в огорчението си от изборите пръв нарече Борисов Мутра и даде тон, отдавна не е използувал такава лексика. Не е Борисов този, който отне избирателите. И аман от това неистово търсене на алтернатива. Очаквам с приближаване на изборите догодина в постингите ви наред с Борисов да започне да се появява и онова чучело Кунева. Тогава ще ви нарека поръчков журналист. Приемете това, което в яд написах, като лично писмо до вас, и по-добре не го пропускайте. Аз знам какво съм написал а вие ще го прочетете. Това стига.

 4. Административното ръководство на компанията не влияе върху професионалната преценка на журналистите, продуцентите и главния редактор на отдел „Новини и актуални предавания“ при отразяването на събития от всякакъв характер.

  absoliutno 😉 , prosto niama da gi gledame 😉

 5. Повече от убеден съм, че “битиви”-то е основния инструмент в ръцете на кукловодите, с който манипулират обществото. Мисля, че г-н Инджев бърка, ако смята, че за да направят това полуизвинение имат финансови мотиви. Тях парите не ги бъркат. Цените на петрола все още са достатъчно високи, а цените на горивата в България – монополни. Всичко останало е въпрос на счетоводни техники. Проблема за тях е друг. А именно, затвърждаващите се подозрения у широки обществени кръгове за подменената им автентичност, користно-манипулативни цели и това, че са основен участник в създаване на ПОДМЕНЕНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ.

 6. След проправителствената ТВ, където върлува пак тяхно отроче, тази телевизия мина всякакви граници на бруталност и многобройните реакции във форумите (вж. Дневник)не закъсняха. Загасете я.

 7. Не смятам, че ако не гледаме БТВ, това ще има някакъв осезаем ефект. По-скоро съсздаването на онлайн списък с рекламираните стоки по БТВ и игнорирането на продуктите на рекламодателите ще даде нужния ефект. Ако не се лъжа, това е така наречената усилена обратна връзка – рекламодателите ще плащат сериозни суми, за да търпят още по-сериозни загуби. Да оставим настрана и страхът на всеки търговец, стоката му да бъде заклеймена като нежелана от клиентите, независимо от нейните качества.
  Въпросът е съвсем прагматичен, къде да се хоства и как да се актуализира този списък. Блогът на Иво Инджев е може би удачно място, тъй като го четем много хора ежедневно и един бегъл поглед е достатъчен, за да знаем кои стоки да избягваме.

 8. Не мога да бъда категоричен с всичко, което сте казвали в предни блогове г-н Инджев, но това което споменавате в този е КАТЕГОРИЧНО. Независимо от ваше интервю, акционерите получават годишен одит на активността на компанията и всичките и дъщерни фирми. Това което ме заинтригува е НАГЛОСТТА на извинението. Вие сте бил в структората и сте на на ясно, че всякакъв вид изявления и материали БИ ТРЯБВАЛО да минават през щателна проверка от редактор и директор продукция и ако е така това значи, че не е плод на слушайността поведението на медията в послените няколко месеца. Тенденциалните коментари и бласкавите успехи на категорично недъгавото ни Правителство са поредното доказателство за натиска и податливостта на бТВ. Смехотворно е за журналист да изявява лично мнение то обществени проблеми особено по начина, по който бТВ го прави. Жалки, надменни, найвни, смехотворни са опитите на тези палячовци да си възвърнат доверието и (ох как беше думанта на български) credability, която медия от размерите на бТВ би трябвало да има.

  Поздрави от Африка :).

 9. Като са тръгнали да се извиняват, да им напомним също и за: далаверата с Българската Коледа и други далавери (http://zonabg.info/Tema.40_41/8023.article/), върховите постижения на подлизурството към Първанов преди и към Борисов-сега, отразяването на събитията в Катуница… Да не говорим за това, че гледането на (б)тв си е бърз и ефективен курс по оглупяване. Списъкът може да се допълни от по-осведомени хора. Извиненията обаче не струват. Пожелавам им безпрепятствено свободно падане.

 10. Моята гледна точка е малко по-различна. Може да е прав Инджев, че извинението е отнемай къде, но то така се почва. Първо,”хайде от нас да мине”, после идва “дано да ни се размине”, за да се стигне до “дай да се съобразяваме с хората”. В случая е важно, че направиха формалното си извинение под натиск точно на обществото. Наидтина си струва човек да се зарадва на тази макар и мъничка победа над безогледния мастодонт. Както каза онзи младеж “Добро утро” на България, за да осъзнаем силата си. Сега Инджев е почти сам, но си мисля, че ще дойде времето, когато с него ще бъдат хиляди в търсене на истината.

 11. Уважаеми господин Индвев,

  От доста време чета блогът Ви и съм съгласен в всичко казано от Вас.
  Много се извинявам, че натрапвам мнението си, но интервюъта със CNN или New York Times (телевизия и вестник със силно ляв уклон) не биха разклатили така bTV както същото интервию със Fox News, телевизионен новинарски канал известен със предимно дясната си ориентация, балансирани новини, и връзки със бизнеса.
  От друга страна Fox New е собственност на News Corporation която от своя страна е собственност на Rupert Murdoch. Мисля че така информацията за състоянието на нещата в bTV ще стигнат на правилното място по най-краткия път.

 12. Господин Инджев,
  Извинявам се за правописната грешка в името.

 13. Шапка ви свалям.
  Изгонването ви от бТВ бе първото нещо, което породи съмнение, а в последствие прерастна в отвращение към медията, методиката и интересите, които обслужва бТВ.

 14. Преди време Сидеров публично обяви, че БТВ плаща нищожен наем за ползването на помещенията в НДК. Телевизията не отрече тези твърдения. Не знам как се квалифицира това от журналистическа гледна точка, но това си изглежда форма на подкупване на телевизията от правителството, срещу което разбираемо управляващите получават благоприятно отразяване. В САЩ има един закон, който се нарича Foreign Corrupt Practices Act. Съгласно него ако служители на американска публична компания подкупват представители на чужди правителства, SEC има юрисдикция да разследва такива случаи и да санкционира компанията, независимо в коя държава на света е извършен подкупа.
  Не ми е известно дали някой от БТВ директно подкупва държавни чиновници, но ако има каквато и да било форма на корупция от страна на телевизията тя най-вероятно би заинтересувала американския регулатор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.