Защо хвърлят прах от варовик в очите на обществото

Може да не разбирам много от механизмите за формиране цената на тока, която, оказва се днес, толкова „изненадващо” скача от другата седмица с 3 на сто повече от обещаното вече поскъпване от 10 процента, но разбирам достатъчно от милиционерския тип пропагандна превенция за очакваното недоволство от такова пладнешко бъркане в народния джоб.

След правителствения телевизионен канал ТВ 7, мобилизиран дни наред да насочва очакваните явно високи нива на килотони омраза към конкретен икономически субект на пазара с надлежна кампания срещу него от екрана, днес и държавните медии бяха впрегнати да транслират в реално време реалностите около черната новина.

Цената на електроенергията се увеличава с 13% от юли вместо очакваните 10 на сто. Това обяви в парламента председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той обясни, че това се налага основно заради многото фотоволтаични централи, пуснати през май и юни и непрекъснато растящия брой на възобновяемите източници, влизащи в експлоатация.

По думите на Семерджиев произвежданият от тях ток е по-скъп и Националната електрическа компания няма достатъчно средства, за да покрие разликата и крайната цена за потребителите да е по-достъпна.

Той предупреди, че има опасност от прегравяне на пазара заради прекалено бързия темп на зелената енергия в България и невъзможност предлаганата от нея цена да се компенсира от други източници.

Изявлението на Семерджиев в парламента бе предавано от държавните радио и телевизия, за да научат бързо гражданите какво налага по-голямото поскъпване на тока.

Очакванията са, че това ще доведе до повишаване на цените на някои основни стоки”. (Кафене.нет)

Сега за всеки, който е станал свидетел като зрител на „артилерийската подготовка” на официозната пропаганда срещу един нарочен за целта виновник за скъпия ток, би трябвало да стане ясно защо беше нужен този гръмоотвод.

Каквито и да ги е забъркал през годините въпросният грешник с добива и продажбата на варовик на една топлоцентрала, абсурдът с концентрираното вменяване на вина на една отделна фирма за скъпата електрическа енергия в България, пролича днес от парламентарния гърч на управляващите. Опитът им да изпреварят събитията, които уж ги били изненадали снощи ( когато ги осенило прозрението за необходимостта от още 3 процента оскъпяване), получи своето обяснение. При цялата необяснимост с какво великото разследване на придворните журналисти за цената на варовика, която всъщност формира пренебрежимо малък процент от крайната цена на електроенергията, сега се изяснява на какво се дължи тази пропагандна кампания. Нужен е враг, виновник, който да бъде нарочен за причинител на народните страдания!

Подгоненият от официозната пропаганда бизнесмен Иво Прокопиев ( за чиято „непорочност” изобщо не пледирам) може и да е всякакъв злодей, но няма как да напомпа 13 процента поскъпване на тока като собственик на една от многобройните фирми, снабдяващи с варовик една от топлоцентралите в България. Дори и всичко изнесено тези дни в публичното пространство за скъпата цена на тази суровина да е кристално чистата истина, сметката не излиза по никакъв начин. Засегнатият Прокопиев да съобщи онова, което е лесно за проверяване, но обвинителите му така и не пожелаха сами да отбележат: че ток не се произвежда от варовик, който е суровина, „отговорна” в производствения процес за по-малко от процент в крайната калкулацията цената на тока.И както виждаме, поне в парламента не се дочува и намек, дори и най-слабо ехо от пропагандната обвинителна кампания на телевизионната прокуратура.

Същевременно явно няма сила в България, която да се заеме с разследване на дългогодишните твърдения на ядрения дисидент Георги Котев за огромни злоупотреби в централата в „Козлодуй”, залегнали в основата на книгата „Ядреналин” , на която съм съавтор. Тя също е журналистическо разследване. Но се „радва” на изключителното монолитно пренебрежение на българските медии- много повече от предишните ми три книги книги. Защо ли?

АЕЦ „Козлодуй” е сред най-големите, ако и не най-големият от донорите на депозити на банката, в която по волята на властта водещи български държавни предприятия си държат парите и с отчисленията от тях подставени лица пазаруват медии и медийно влияние в интерес на стоящите зад тази схема отдавна разконспирирани съзаклятници в далаверата. Това обаче са хората, които поръчват кой да бъде сочен за престъпник в бизнеса и кой да бъде охраняван и дори награждаван за своята сговорчивост със силните на деня.

Така за всичко, освен варовикът, се оказват зелените и възобновяемите технологии, но не и любимата на могъщото ядрено лоби черна дупка в Козлодуй, която формално произвежда относително евтина енергия, но неофициално е генератор на огромна корупция. Въпросът е, че варовикът е удобно хвърляне на прах очите, докато невидимите за уж незрящите медии и институции в България атоми в Козлодуй са реален фактор във формирането на самата корупционна среда в България в такива размери, че за това е опасно да се нашепва дори. Поради което чуваме „храбри” крясъци от официозния екран, които водят за носа зрителя по посочената от властта следа.

16 мнения за “Защо хвърлят прах от варовик в очите на обществото”

 1. Е, най – накрая Боци си подритна следващото мандатче … Да му е честито 🙂

 2. А Трайков продължава да не си мълчи.
  Онези тъмни балкански субекти си мислят, че с тотален монопол върху медиите могат да си разиграват мутренските коне навсякъде.
  Е, все още има такива, които не има се дават, вкл. и уважаемият автор на този блог. Но когато единиците станат хиляди, тогава мутро-милиционерите сън не ги хваща (справка – гражданските протести срещу Закона срещу горите).

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/06/29/1856131_traikov_dopuska_che_moje_da_e_uvolnen_zaradi_izbor_na/

 3. по петров ден трайчо трябва да изтрае тормоза. търсен е като не-трудна мишена. да затрупа дупката на недоверие в потресения избирател. трудил се бил за някой тръст. трепери, тайчо, трепери!
  траяха трайчо, докато не потрябва труп за отстрелване в тревожен ден като утрешния. тръгнал бил той варовик да троши.
  прах премрежва погледа на затруднено проглеждащия.

  процеса трябва да потръгне по правилните релси, преди простотията да прегрее…

 4. Ако поне половината от българите не си платят сметките за ток,увеличението няма как да се случи!Уви,не сме поляци или чехи,защото те са истински будни граждани на държавите си!

 5. Още преди два дни Видин осъмна с листовки разлепени редом до некролозите и приковани по дърветата. Върху тях, на фона на подходяща страскаща илюстрация, се мъдри отмъстителното:
  МИНУС АЕЦ “БЕЛЕНЕ” – ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ПО-ВИСОКА ЦЕНА НА ТОКА!
  По стар комунистически обичай, градът е обкичен с тъпата листовка в късни доби.
  Въздействието върху четящите граждани е неописуемо! Особено върху пенсионерския контингент.
  Никой дори не се опитва да помисли, как така непостроената АЕЦ /която би натоварила енергетиката допълнително с десетина милиарда/, за една нощ вдигна цената на тока. Всичко живо псува “далаверажиите, дето са се хванали да пускат фотоволтаици и вятърни генератори, за да грабят бедния народец”.
  Ужас! “Матриалът” не иска да чуе никакви доводи, още по-малко да мисли! Настръхвам при мисълта, че решат да провеждат референдум!

 6. Хубавото на това обяснение на Ангел Семерджиев е, че и последният глупак в България ще осъзнае, че го правят на идиот.

 7. По време на прехода не е имало друго правителство, което до края на мандата си да се оправдава с предходните правителства. Тази мантра се превърна в емблема, герб, запазена марка на настоящото, и единствено с нея ще бъде запомнено.

 8. Да не забравяме и топлоцентралите на Ковачки, които вместо да са затворени като големи замърсители,държавната НЕК им изкупува енергията на преференциални цени!

 9. Още една новина,която уж независимите ни медии упорито крият.В Димитровград общинските сьветници от ГЕРБ,БСП и партията на Ст.Софиянски дружно си гласуваха да се издигне отново сваления преди 20 години паметник на Г.Димитров,като,за целта се предвидят около 100 000 лв.от общинския бюджет за следващата година.Честито на димитровградчани!!!

 10. Парите за гьола за шарани край Белене трябва да се изкарат от някъде.

 11. Posted by Павел Тинков “МИНУС АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ – ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ПО-ВИСОКА ЦЕНА НА ТОКА!
  По стар комунистически обичай, градът е обкичен с тъпата листовка в късни доби.” -именно,това е целта на мероприятието “Опитът им да изпреварят събитията, които уж ги били изненадали снощи ( когато ги осенило прозрението за необходимостта от още 3 процента оскъпяване), получи своето обяснение.”.Само дето те “събитията” Бог нали си знае работата,та Поизпреварил ги отдавна и на изчакване,кой какви ще да му са делата,та да “сметне със сметалото”!

 12. а като се замисля, че “някои” дават мило и драго за втора такава черна дупка… че чак референдум искат да правят и облъчват обществото с пумия…

 13. Ето и реалното положение всред мегаломанията на “реалния социализъм”, към каквато ситуация днешното правителство усилено се опитва да ни натика:
  http://desebg.com/2011-01-13-09-24-01/788–1

 14. Ама да спрем с тези вълнения, а да си представим че сме богати като г-жа… , която подари-ПАРДОН- ПРОДАДЕ Електроразпределителните дружества. Аз не зная дали има друга държава като България?
  -Тя да произвежда ел енергия ,а чуждестранни компании да я изкупуват на една цена ,а да я продават на населението и промишлеността на друга цена-с ДОБРА ПЕЧАЛБА?

 15. По-долу, съвсем накратко ще отбележа размерите на отделни схеми, прилагани и предстоящи да се прилагат през последните години само от българския клон на ЯМ, до които съм достигнал благодарение на това, че „не работя”. Ако сега или по-късно започна да работя, както ме съветват, това би означавало отстъпление и отказ от всичко постигнато до сега. А то е:

  Модернизация на блокове 3 и 4 , в периода 2002 – 2006 години. „Инвестирани” 600 000 000 (шест стотин милиона) лева. Възвръщаемост – нула.

  Модернизация на блокове 5 и 6 в периода 2002 – 2007 години. „Инвестирани” 1 000 000 000 (един милиард) лева. Възвръщаемост – отрицателна, защото …

  … статия във в-к „Дневник“, от края на 2003 г., където ето какво е заявено от шефове на централата:

  АЕЦ “Козлодуй” вложи 289 млн. лв. в модернизацията на пети и шести блок

  Цитат: „Прогнозната цена на мерките до 2006 г. е 491 млн. евро, като 356 млн. евро са от заеми. В резултат на модернизацията срокът на експлоатация на реакторите ще бъде удължен с 15 години над проектния ресурс, който е 40 години.“

  Но вместо да се случи това следва:

  Модернизация на блокове 5 и 6 в периода 2012 – неизвестна години. Ще бъдат „инвестирани” минимум 500 000 000 (петстотин милиона) лева. Възвръщаемост не се очаква, защото веднъж вече „модернизирани и с удължен ресурс” блокове не подлежат на повторно такова.

  Април 2012 г.,в-к „Дневник“ месец пуска следната „новина“:

  Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на блоковете в АЕЦ “Козлодуй”

  Цитат: „Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на пети и на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и опция за допълнителна работа с още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро. Това съобщи директорът на атомната централа Александър Николов, цитиран от БТА.

  На 19 април беше подписан договорът за оценката на двата блока, чийто експлоатационен период приключва съответно през 2017 г. и 2019 г.“

  Справка. 5-ти блок е въведен в експлоатация през 1987-ма година, а 6-ти през 1991-ва. (Това може да се провери в сайта на централата: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=about_aec&p1=company_history) Посочените в статията години сочат 30 години проектен живот на 5-ти блок и 28 години за 6-ти.

  Строителството на 7-ми блок в Козлодуй. Двойно оскъпяване на обекта, един блок на цената на двата спряни в Белене, което води до „усвояване” на минимум още 8 000 000 000 (осем милиарда) лева допълнително от ЯМ.
  Схемата с подмяната на ядреното гориво на блокове 5 и 6, стартирала през 2004 г. Пропуснати невземания за над 2 000 000 000 (два милиарда) лева, които продължават да се трупат.
  Други схеми. Кухи консултантски договори, доставки на консумативи и оборудване, ремонтни дейности, реклами и спонсорства и още много, много други схеми и схемички (някои от които описани тук) могат да бъдат оценени сумарно на още 2 000 000 000 (два милиарда) лева.
  Проекта „Белене”. Кой ли пък може да каже колко се източиха и още колко предстои да се точат от там? Но без риск да сгреша ще посоча сумата от още минимум 2 000 000 000 (два милиарда) лева.

  Да продължавам ли? Мисля че и това е повече от достатъчно. Който си направи труда да сумира посочените числа ще види, че става дума за над шестнадесет милиарда лева, откраднати и предстоящи да се откраднат от ЯМ България, за период от около 20 години. А след две години АЕЦ „Козлодуй” ще навърши 40 години от съществуването си. Да не би да си мислите, че през останалото време не се е крало? Или пък може би си мислите, че в другите клонове на ЯМ по света не се случват такива неща?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.