Архитектурата на властта в стил (в)ампир

Някои поговорки се превръщат от обикновен каламбур в безрезервно приемана парадигма. Сред тях е правилото да оценяваме хората по техните приятели. И понеже човекът, от когото практически зависи всичко в държавата, не веднъж е обяснявал с приятелските си чувства необяснимата си търпимост към глупостите на видни личности от неговия управляващ „елит“, всеки публичен жест на Бойко Борисов в тази посока допълва неговия и без това напиращ отвсякъде образ на главен медиен герой в българския политически комикс.

Разнежи се напоследък силният човек. Той поначало е дащен към публичността и петимен да се покаже пред нея, но инвазията на светските му откровения все пак озадачава. Заваляха някак без предупреждение бисери за тайна госпожица в живота му, която щял някой ден да си прибере ( сякаш става дума за поредното каракачанско кученце, вързано нейде да пази нечий имот).

В друго интервю пък нашият премиер откровеничи за интимния си живот с дългогодишната си спътница, на която продължавали да й „ядат ушите“ заради него, макар да били разделени от 4 години ( интересно, това с „яденето“ ми го каза и на мен по телефона на 28 март, призовавайки ме на практика да му се отплатя за честта да ми се обади лично като престана да му „ям кокалите“). Но какво да се прави, френската поговорка пък казва, че апетитът идва с яденето…А у нас яденето по традиция е предхождано е мезето. Никога не е късно някой да стане за мезе, ако е препил от чашата на славата.

Приятелят на Бойко Борисов, бившият му министър без портфейл Божидар Димитров, не се притеснява обаче никак, че става за мезе с лансирането на кичозни примамки за привличане на туристи в родния си Созопол. Най-новият му хит на тази сергия е разкопаният скелет на вампир. Уж на майтап, но не на шега гладните за шеги и закачки медии включиха в менюто си тези подхвърли кокали и ги глозгат с наслада. Поради липса на достолепни знаци, достойни за възхищението на посетителите, като разни постройки в стил ампир, характерен за имперските европейски държави от 19 век след войните на Наполеон, тук избиваме комплекси с нашенски стил (в)ампир, достоен за Наполеон от Банкя. Този стил се „кльопа“ от непретенциозните ни разпространители на клюки, наречени медии. Зер културата ни е това, както би казал Бай ви Ганя!

А културата ни днес-това е Вежди Рашидов. След като ни „построи“ музей във възхвала на т.н. социалистическо изкуство, горда канара от което се усеща и той като повелител на малката пластика от същия период, сега се е засилил да ни дари и с „българския Лувър“. Прави си резервация за личен музей на славата, нещо като собствена „Триумфална арка“. В оригинал тя е тъкмо в стил ампир, но у нас ще й подхожда нашенския (в)ампир.

Като стана дума за триумфалната запазена марка, специалитетите на Рашидов в боравенето със средствата за изграждане на разни обекти са обект на напоително шушукане в летните жеги. Добре че на „злите езици“ не им дават думата в медиите, където попържането на султана не е позволено. Иначе публиката можеше да научи какви очаквания битуват за предполагаемите кражби от този проект, за които се говори в нашите (наистина ) културни среди.

Приятелството на Вежди с премиера го импрегнира откъм медийните червеи на съмнението и му гарантира комфорта да попържа на майка под държавния герб. Този факта си остана „тайна“, разгласявана предимно от маргиналните (ви) компютърни екрани. Нещо повече, достатъчно е от културното ведомство да заявят, че културният им министър не бил псувал и това се приема за истина.

Точно толкова примирено се възприе и „честната дума“ на президента Първанов, че не е получавал никакви недвижими подаръци от своя спонсор Петър Манджуков, награден после от него с орден „Стара планина“. Дори и когато същият спонсор ( погрешно титулован като български търговец на оръжие, макар частната му дейност в тази област да се корени в посредничеството за продажба на руско оръжие- т.е. made in USSR- в Африка в началото на 90-те години на миналия век), си купи титлата архонт, това не предизвика любопитството на българските медии към погребаната история с президентското му спонсорство.

У нас е така:плащаш си и получаваш слава под формата на орден от държавния глава или пък на архонтска титла от млад митрополит със съмнителна репутация на ценител на луксозния живот. Нещо повече, в рамките на приятелския кръг и традицията на взаимната защита за целта приятелят на премиера Борисов, директорът на Националния исторически институт Божидар Димитров, обясни от телевизионния екран, че архонтското безобразие ( според мнозина, дори в обикновено монолитния Свети синод, то е такова) всъщност било напълно безобидно нещо.

По думите на професора най-новият ни архонт можел да даде парите си за друго, например за яхта, но ги дал за църква и напълно си заслужил наградата ( с нищо незначещата титла?!). Този адвокатски аргумент прозвуча не само като безсилие да обезсили силата на парите спрямо предалата като че ли Богу дух върхушка на БПЦ, но и твърде лицемерно спрямо реалността: та г-н Манджуков си има и яхта! Тя стоя дълго време на показ, паркирана почти на централния столичен бул. „България“ на броени метри от входа на построената от него жилищна сграда, в която е видно по нотариален акт, че Манджуков-младши е продал два мезонета на Владимир Лазов, много близък семеен приятел на президентското семейство Първанови, който се крие неистово от медиите ( макар те да не го търсят), след като моя милост разобличи тази връзка в книгата „Президент на РъБъ“.

Не искам да си мисля какъв разговор тече между Бойко и Вежди когато ходят на кино заедно- защото премиерът споделя, че ходи на кино само с Вежди ( дори и тайнствената госпожица, към която има сериозните намерения да си и я прибира някой ден, явно не е допускана до този интелектуален тандем при общуването с изкуството на тъмно). Но междуметията, с които културният ни министър замества глаголите в незавършените си изречения, сигурно правят диалога напълно неразгадаем за шпионите, освен ако не са македонци ( питайте Божидар Димитров, той ще ви обясни защо).

Не смея да предположа, че зачестилите напоследък негативни публикации за нашия премиер в западни издания, както и мрачните му очаквания за пустия мониторингов доклад на ЕС през юли, са причината за неговата депресия, която го кара да споделя с нас най-съкровените си тайни. Но че има проблем, това е видно от инициативата му да съобщи, че вече не се бои да бъде убит млад, след което, ако това се случи, щели да кръстят улица на негово име в Банкя или да му нарекат полицейската академия.

Да не дава Господ, кръстим се ние искрено заедно с него. Но все пак е мъчително да се догаждаме защо така страда силният човек, че чак се произнесе скромно и за непреходността на собствената си славата в светско интервю, заявявайки, че никой не може да му я отнеме. Ами лошата слава, отбелязана в споменатите западни издания? Май и нея никой не може да я отнеме!

Когато човек си избира епитафията в разцвета на силите си нещо не е наред. А когато това е силният човек, от когото зависи всичко в държавата, тази слабост издава не толкова комплекси, колкото нерешени комплексни проблеми и съответните тревожни очаквания от техния бумерангов ефект.

Хората, при които самоиронията е искрена, не кокетничат с публиката при избора на епитафии за надгробната си плоча. Скот Фицджералд имал силата на духа да се изгаври със слабостта си към алкохола приживе и да пожелае на гроба му да пише: „Цял живот пих и после умрях“. Оригинално, нали.

Стремежът към слава обаче не е нито оригинално, нито хумористично хрумване. Може да се окаже дори много тъжно за слугите, които великият им покровител завлича със себе си, за да му служат и в отвъдното. Съдбата им служи съответно за останалите като предупреждение за рисковете при избора на приятел.

42 мнения за “Архитектурата на властта в стил (в)ампир”

 1. Перфектно разкостване на оглозганите черепи, с които “триумфират” управляващите вампири …

 2. На въпроса защо оставал тиранин все пак Периандър отговорил най-добре:”Защото е опасно и отричането и още повече,свалянето!”
  След “притчата” за ползата и позата от преливане на синя кръв,най-добър и далновиден като за 2012-2013 си остава
  Ал.Стамболийски според когото:”За да се дойде на власт е нужно да се желае република,а за да се стои на власт,
  необходимо да се подкрепя монархията!”
  /Jusautor,1935 p.36/

 3. Браво, Иво! Наистина, право в десятката!
  Иска се находчивост и голяма проницателност, подплатени с много познания и талант, за да се поднесе цялата чакгария, на която сме онемели свидетели, по този оригинален начин.Харесвам Вашия стил и Ви чета редовно! Благодаря за удоволствието!

 4. Ето я славата на Мутрата Бойко Борисов:

 5. Този смешен човек Божидар вампиряса, беше ясно, че е грандоман, но че така ще мине всякакви граници на приличието, не очаквах. Смеят му се всички учени-историци, които държат на тази квалификация. Правилно стои в онази сграда сталински стил, много му отива. Дано Вежди избере адекватна архитектура за филигранните изискани тракийски съкровища и дано не се появи поредния партиен дом като музей.

 6. Както го охарактеризираха /бб/ днес едни приятели: “Той още не знае, че нищо не знае!”

 7. Силна статия. Силна като думи. Силните думи ние балканците ги умеем. Това което ми се струва да че ни липсва е … връзка с реалността. “Изперкаме” няколко силни думи “надуем свирката” а “влакът си стои”.

  Ако си помисли човек статията не казва нищо ново: Борисов е глупак, селендур и тъпанар. Не ни е за първи път хитрец – селендур да управлява България! Като че ли “Бай Ганьо” беше написана като програмен документ на българския политик. Още по-тежък е служаят с Вежди, заради това че той трябва да представя бългaрската интелигенция. И все казвайки това което всички днес знаят или поне добре се досещата, авторът пропуска главният въпрос:

  ЗАЩО СЕ СТИГНА ДОТУК: Защо след 20 години от брожения предизвикани от интелигенцията, днес няма една нормална партия която да стои здраво “на караката” си. Защо вдясно се появиха толкова партии ментета? Защо СДС не можа да “роди” една партия или движение което да е “в час” така както стана в Полша, Унгария, Чехия. Тук повечето участници в блога са мои “стари познати” и знам какво ще кажат: КГБ, Русия, “Андрешковците” на България. Може би това са наистина фактори. Но те действаха и в Чехия и в Полша и в Унгария. Има един фактор обаче който е много важен и който е “наш” бългррски. Мисля че вече е престъпно да се премълчава:

  Има един огромен плевел който пречи да “диша” на всичко “новородено” и способно да създава нещо в “синьото пространство”. Този плевел се казва вождизъм примесен с пълно откъсване от проблемите на хората. Днес е времето когато се решава дали синьото ще изчезне или ще остане. За голямо съжаление той се замества с въпроса дали Костов/ДСБ ще остане.

  От конгреса на ДСБ се видя че Костов “яко е запретнал ръкави” да стяга електората си: впрегнати са кризата (само той знаел как се излиза от криза). Ако си помисли човек едва ли той пак ще вади България от криза. Най-доброто което може да успее да си осигури още един мандата в НС и да търка там стола до пенсия. А за България и на него му е ясно – идва власт на БСП.

 8. Майсторски написано, Иво.Дигиталните писания не горят. Представлението, което ни изнасят прилича и на готическа трагикомедия, изнесена върху зацапана сцена с очукан и бездарно боядисан декор. Владетеля-генерал, наследник на царя-нецар, загадъчната Девица, шутовската недодялана свита, древните Вампири като персонажи на основната сюжетна линия. Опозиция: Чезнещ син призрак в дясно, здраво кръвосмучещ вампир в ляво. Конферансие-Бареков.
  Палете лампите.

 9. А какво става, когато Някой купи името “svobodata”, даде му разширение .com, и след това го затвори за лично ползване, …. най вече за Хималаите? А как ХУБАВО го е казал:
  “Този сайт е отворен – в него с текстове или мнения може да участва всеки – стига тези текстове да са достатъчно грамотни и убедителни. Това е личен сайт и критериите са също лични – в качеството се на негов издател и редактор аз, Едвин Сугарев, определям неговото съдържание. Същото не зависи от каквато и да било колективна воля, освен тази на неговите читатели – и той ще продължи да съществува, докато те се интересуват от него.”

  Без коментар….

 10. Божидар Димитров няколко пъти заяви, че намереният скелет (заедно с много други подобни, открити преди това) е материално доказателство за определени вярвания на хората в определена епоха. Което си е точна интерпретация. Публикациите на английските вестници по темата(например публикации в “Дейли Мейл” и “Гардиън”) съдържаха кратко въведение в някои паганистични практики на Балканите, в суеверията и страховете на хората в западноевропейското Средновековие, обзор на вампирската литература от 19 в. и анализ на възраждането на интереса към вампирската тематика в днешната масова култура. Да, това е просто пълнене на страници, но важното е, че за тези хора находката от Созопол е повод за размисъл по въпроси на културата, на фолклора. Под “тези хора” имам предвид не само авторите, но и коментиращите. Под една от статиите имаше над 100 коментара, които оформиха аналитична дискусия. А какво демонстрираха българските медии? Комплексарство и простащина. Придворните на Б. Б. журналисти манипулираха изказванията на Б. Димитров, като ги поукрасиха със собствени свободни съчинения. Опозиционерите (предимно в интернет) пък напълно излишно ни заляха с вълни на възмущение или на сарказъм. В случая българските журналисти сами раздуха балона, само и само да блеснат с остроумни анализи. И успяха да блеснат, но с типичната си неадекватност.

 11. Светлосинь, лоша работа!

  Не е приятно, но трябва да свикнеш с мисълта, че Костов може да живее още дълго(и не само той)!

 12. Към светлосин:
  ________________
  Напълно сте прав,дано Иван Костов да е способен да се заеме с отредената му историческа участ.Другото е безмерна тъга!!!!!!!!!!!

 13. Главното е да умееш да избереш главното и “дъбът му” есента ще бъде засаден,за да се разлиства напролет дълго с дълбоки корени!!!!

 14. G-jo, ako niamashe dupedavci kato proshkoto, razbivachkata na diasnoto Kuneva-Pramova niamashe da ima otkade da sabere chlenove za novata si “diasna” partia.
  Tochno na takiva desni menteta daljim, che dpgodina otnovo shte treperim dali shte vliazat istinskite desni partii v parlamenta ili ne.
  Sashto taka na mentetata daljim, che poradi razparchetosvaneto na diasnoto dogodina nai-veroiatno BSP shte specheli parlamentarnite izbori.
  Oshte li smiatate, che proshkovcite niamali nishto obshto s komunistite?

 15. До: Киров

  Надявам се Костов наистина да живее дълго. Желая му го както бих направил на всеки един друг човек. Да така е, той си е отредил и място в историята на България. Но дали СДС има такова? Неотдавна Йордан Василев беше казал горе долу така: “изблъскаха ни властта, сега се опитват да би изтрият от историята”.

  Не е тайна че историята се пише от победителите. Докато СДС ще фигурира в историята винаги като партията на Иван Костов, детайлите от нейната история неизменно ще се преиначават. Това има дълбоко политическо значение – няма как иначе “бащицата” Борисов да придобие ореол на политик, или пък Кунева на либерал ако се каже истината къде са били и какво са правили след 10-ти. Бледнеят митингите на студената зима на 89/90, палатките пред партийния дом, гладната стачка на депутатите, гладът на 1997, продадената “под масата” България през 1997 – 2001.

  А Костов ще остане, като част на днешната България, защото той се бори и допирнесе България да има такъв тъмен политически живот какъвто е днес и продължава да го прави. Той просто е част от тази днешна политическа олиграхия. Купи си това място разрушавайки СДС. На друго място Йордан Василев беше казал – “напуснах политиката” (по времето на управлението но Костов) “когато разбрах че винаги преди и след 10ти ноември ни управляваха едни и съши хора”. Ето как постъпиха честните хора. А Вие сте прав … Костов остана.

 16. V momenta niamam vreme izrechenie po izrechenie da ti oprovergavam klevetite.
  No poneje na takiva kato teb kolichestveniat argument teji vinagi poveche ot kachestvenia, shte ti napomnia, che ima edni stotina hiliadi balgari, za koito Kostov e liceto na diasnoto u nas.
  Dokato nas, tezi hora ni ima, prisastvieto na Ivan Kostov v balgarskia politicheski jivot e napalno opravdano.
  Po-dobre analizirai kakva e polzata za obshtestvoto ot stoeneto v politikata na Boiko Borisov, Sergei Stanishev ili Goce!
  Spored men – nikakva!

 17. Свърши се! Кунева създаде партийна структура съставена от кадри на царистите и ДСБ/СДС!

  След предателството на Костов/ДСБ това е вторият и убийственият удар в гърба на СДС. В първите редици на новата партия се вляха хората който до преди само месеци бяха “лицето” на сините. Време е всички честни СДС-ари да разберат че нещо в сините партии е много силно сбъркано!

  От СДС-арите зависи сега дали наистина ще продължат самоубийствената дискусия – този е предател, онзи е предател … за хората които довчера наричаха “наши”. Тази дискусия бе въведена от генералният секретар Костов и му помагаше през годините да “чисти” неудобните по пътя си и в СДС и в ДСБ. Тя му помогна и в борбата му за “приватизиране” на част от електората на СДС. Сега пак му е нужна за последната му битка – да си запази стола в Народното Събрание! Сега е времето СДС-арите да решат дали ще продължат да бъдат използвани като “материал” както се изрази един не безизвестен политик, който да държи един диктатор “жив”.

  Нека напомним, СДС не беше партията на Костов. Той стана член на СДС часове преди да заграби председателския пост и да го првърне в пост “генерален секретар”. Той винаги е бил като чуждо тяло в синята партия – несъвместим с нейните принципи и електорат. Неговата партия е ДСБ, създадена по принципа по който той водеше политика и като министер председател – “приватизиране под масата”. Днес неговото оставане в политиката пречи на сините да се обединят, да спечелят и да съществуват като партия.

  Съществуването на сините като партия е важно по няколко причини. (1) СДС-арите са най-интелигентната и мислеща модерно част от електората. В миналото те бяха (забелжете не Костов) които бяха в авангарда на промените; (2) СДС исторически е единствената партия “зачената” на демократични принципи без корени в мафията, специалните служби на Русия или България или политическата върхушка на Живков. Това е голям капитал който потенциално може единствено да роди партия на строги морални и политически основи. Това не свети нито на партията на Кунева или Борисов. Тяхното зачеване носи в себе си тежките наследствени болести на корупция, престъпност и мафия; (3) В момента явно има натрупани негативи на управлението на Борисов. Нещата явно стават все по осезаеми и политическата мафия нервно търси кой да го замени – Кунева или Сергей. А защо не и тройна коалиция. Това ще бъде краят на какватао и да е надежда за България.

  Какво може да се направи ако има желание за спасяване на сините. Думата е обновление. Явно е хората се умориха от “импотентните” политици в СДС. Нужно е Костов, Нейски и компания просто да се оттеглят. Нови лидери, нова програма, нови идеи. Ако това не стане … СДС/ДСБ заедно и прегърнати не просто ще умрат. Те няма да оставят и следа в политиката на България.

 18. Естествено, че Костов е виновен са всичко, особено за това, че вдигна държавата на крака. Интересно защо другарите не приказват за провалените правителства на БСП, особено за това на Жан Виденов, и защо Иван Костов беше принуден да разпродава предприятия.

 19. светлосин,

  едно трябва да ти се признае, имаш опит! Интригантството ти идва отръки. При Сугарев успя да разбиеш форума и тук си на път да повлечеш крак. Просто читателите забравят темата и започват да се занимават с твоите провокации. Като спам си, но всеки си намира майстора.

 20. г-н Инджев, този Светлосин не е никакъв нюанс на синьото ами си е направо ЧЕРВЕН!

  Време е за всички гласували до скоро за СДС да разберат, че Костов е бил прав да създаде ДСБ и че трябва на следващите избори да гласуват за ДСБ!
  Защо е бил прав ли ами ето защо…цитат от коментара на Светлосин:

  “СДС исторически е единствената партия „зачената“ на демократични принципи без корени в мафията, специалните служби на Русия или България или политическата върхушка на Живков. Това е голям капитал който потенциално може единствено да роди партия на строги морални и политически основи.”

  Ей това е най-правдоподобната анти-теза, която една червена платена кука може да напише като си мисли, че за това му плащат…
  Нека сега си спомним колко от СДС мимикрираха в БСП, НДСВ, ДПС, Герб…То не бяха Софиянски, Боневци, Овчаровци, Курумбашевци, Бакърджиевци, Стояновци,Бисеровци, Младеновци…все “личности” без корени в мафията, специалните служби на Русия или България или политическата върхушка на Живков?!
  И как това “велико” СДС може да се отрича от собственото си управление и до сега не ми е ясно, но явно има си хора за всичко във
  “великото”, “морално”, “чисто”, “неопетнено” и най-вече “демократично” СДС!!!

  IN KOSTOV WE TRUST!

 21. Г-н Киров, нищо няма да разбие този червен провокатор “светлосин”…Това не е неговата аудитория!
  Аз не посещавам блога на Сугарев, защото не понасям страхливци(имам впредвид Сугарев), които се снишават като им изкрещи Бойко Борисов от екрана и започват да му се обесняват като партизанин пред Гешев!
  Поздрави!

 22. До Киров:

  Ние с Вас явно мислилиме много различно. Аз мисля, че СДС-арите имат нужда от диалог. Имаше много теми които бяха “табу” вътре в организацията. Време да се каже всичко открито да се раздвижат идеи, мисли предложения. Аз казвам какво мисля и съм готов да приема че някъде греша. Но трудно ще ме убедите с доводи от типа “имаш опит! Интригантството ти идва отръки. При Сугарев успя да разбиеш форума и тук си на път да повлечеш крак…. но всеки си намира майстора.” Това са глупости. Аз отговорих на постинга ти, ако имаш поне малко интелигентност можеш да отговориш на моят …

  Трудно можеш да ме убедиш че аз “разбих” форума на Сугарев. Спомни си само две от “инициативите” на Сугарев – (1) подписката срещу Белене и (2) “идеята” за нова дясна партия. И двете идеи се провалиха … аз не се даже обадих тогава. Просто два примера че има нещо дълбоко сбъркано в синьо комунистическия подход. Според мен естествено е че СДС върви към провал, че се провали и форума на Сугарев. В СДС няма диалог, вътре в него и с хората, никог не го е имало. Нямаше го този открит диалог и в форума на Сугарев. Ако някой задава въпроси … ще се намери някой профан да каже а бе този не може ли да си намери майстора. Жалко ако само такива хора са останали в СДС. Тогава май просто си губя времето тук.

 23. Propusnal si da napishesh, che tochno kogato Siniata koalicia belejeshe nai-golemite si politicheski uspehi, SDS s4ete za neobhodimo da se samoubie (na 15.05.2012g.)

 24. Имигрант, наясно съм с целите на подобни провокации. Предложените от автора теми, биват размити и биват предизвиквани дискусии, които се свеждат винаги и единствено до Костов и ДСБ. Страничен продукт е и маргинализиране на авторското мнение, както в случая: “Силна статия. Силна като думи. Силните думи ние балканците ги умеем”.
  Резултата е предвидим. Аз съм до тук.

  За Сугарев сте прав. С този модератен тон, може да бъде поканен за съветник на Плевненлиев. Там поглеждам последно време за външни автори, но и те намаляват осезателно.

 25. И cвeтлocинятa, и тъмнocинятa пapтии ce pyшaт oтвън. Haй-aктyaлнитe пpоцecи в товa нaпpaвление (дeзepтиpaнeтo на CДС oт CK и oтливът нa извecтни лицa oт ДСБ и CДС към Cнaxaтa) имaт една прocтичкa пpичинa – eлeктopaлнaтa подкpeпa зa CK бe пpexвъpлилa 10-тe прoцeнтa пpeди 6 мeceцa, т.e. CK щeшe дa e пoнe тpeта cилa в cлeдвaщото HC! T.e. дecнитe бяxa нa пpaв път към cимпaтизaнтитe cи за първи път oт години. Kaтo oтвeтна peaкция дoйдe пoзнатият cцeнapий зa paзбиване на дяcното:

  1. пyбличнo cпoдeлянo “paзoчapoваниe” oт Kocтoв на бивши нeгoви oбoжaтeли;

  2. пyбличнo cпoдeляни cъмнeния в “принципнocтта” нa oбeдинeнoтo дяcнo;

  3. пръквaнe на нoвa “дяcнa” пapтия oт пpяcно пpeбoядиcaни в cинъо чepвeни проcтитyтки.

  Пocлeднатa тoчкa влизa в дeйcтвиe caмo кoгатo дecнитe нaбepaт тpeвoжнo виcoкa cкоpocт. E, 10%+ за CK oпpeдeлeнo ca пpeдизвикaли пaникa в cилния пpотивникoв лaгep. Koйтo ceгa щe ce oпитa c вcякaкви cpeдcтвa дa нacoчи paзoчapoвaния oт дoceгашните cи cпacитeли oт Ивaн Kocтoв мaт`pял да бoзaе нaпpaзни надeжди от пpecъxнaлaтa гpъд нa Пpъмoвa.

 26. Не знам доколко тези “10%” са точни, но ако те наистина съществуват или са съществували аз мисля едва ли щеше да се случи катастрофата на сините на президентските избори. Всъщност проблем според мен е че тези 10% не “светят” и в най-оптимистичните фантасмагории на сините идеолози. А “мишките” почнаха да бягат, защото “корабът” потъва.

  Разбирате ли тук политиците не губят. Не се получи със сините ще отидат при Кунева. Губещите са обикновените СДС-ари. Години ги лъгаха че имат партия и сега нямат повече партия и не им свети да имат. Всичко в политическия пектър се “хомогенизира” около бандитско-червената мафия на политическата класа.

  Не мисля че сте прав затова че едва ли не някаква кампания е попречила на синята коалиция. Спомнете си че тези “разводи – събирания” които се случват непрекъснато откакто съществува синята коалиция. Време е да се признае че вътре в синьото пространство нещо е силно сбъркано. Аз си казах това което мисля макар че Вие не се съгласихте:

  – борбата за идеите на СДС ако те все още са живи се заменят с борба за запазването “жив” на този или онзи политик;
  – диалогът, дискусията и борбата на аргументи е заменена с лични конфликти.
  – възпитаването на политически кадри които да донесат обновлението в партията е заменено с издигане на безмозъчни и неспособни да мислят бюрократи като Агов, класната и Методиев.

  Може ли наистина такава партия да просперира и да се развива?

 27. SDS niama kak da prosperira, dokato ne izhvarli vsichki provokatori, koito IMIGRANT e izredil pó gore.
  Kade e logikata spored teb, SDS da se otkaje ot Siniata koalicia v momenta, kogato tia belejeshe nai-golemite si uspehi (napr. spiraneto na AEC Belene)?
  Tova beshe edna bezsmislena i samoubiistvena za SDS akcia.
  Sega kakvo shte praviat samichki?
  Nishto, zashtoto niamat idei. Edinstvenoto, koeto im ostava, za da se spasiat, e nai-nedostoinoto – da se prikachat kam raketata-nositel GERB.
  DSB pone imat TOPKI da se iaviat sami na parlamentarnite izbori dogodina.
  Za prezidentskite izbori niama kakvo da diskutirame – vsichki vidiahme kak Martin Dimitrov se izligavi.
  Nikoi simpatizant na DSB ne e dlajen da podkrepia Rumen Hristov pri polojenie, che SDS otkaza da podkrepi Proshkov.
  A SNAHATA ako si vaobraziava, che ima potencial za 14% dogodina, e mnogo zabludena.
  Pri nalichnata jalka konkurencia tia beshe ednookiat sred slepite na prezidentskite izbori, no dogodina normalnite BALGARI shte imame za koia partia da glasuvame BEZ OTVRASHTENIE.
  DSB!

 28. Дойдохме си на думата – за всичко е виновен Костов. Не чухте ли – той е подпалил гората над Бистрица!
  Списъкът на Имигрант е мизерна част от всички участвали в “честното зачатие” на СДС.
  А това с “приватизирането под масата” моментално смива прозрачната светлосиня боя и лъсва червената.
  Сълзите, които “светлосиният” лее за СДС са от стар, червен крокодил.

 29. До горният:

  Знаете ли ние като че ли говорим за едно и също а всъщност говорим за ралични неща. Онзи който нарекъл себе си имигрант:

  (1) когато говори за съдбата на сините партии разбира под това любовта и привързаността си към Генералния Секретар Иван Костов;
  (2) когато говори за хората които задават въпроси за миналото и настоящето на сините като за провокатори
  (3) когато говори за хората които бяха в ръководството на СДС и напуснаха говори като за предатели.

  Не знам дали е имигрант и къде. Но по начина по който говори, мога да кажа че не е имигрант в държава където може да види демокрация. Може би в Беларусия или Северна Корея. А образованието си е получил както на времето се изрази Сугарев, в Музея на Революционната Бдителност на БКП.

  (1) когато говоря за съдбата на сините партии, аз разбирам партиите които защитават идеите на демокрацията, които са свободни от връзки с мафията и престъпността. дали ще бъдта ръководени от Костов или някой друг няма разлика. Дългото “задържане” на Костов обаче като лидер на сините беше пагубно за идеите на демокрацията, за сините партии. Той завъртя въпроса за това дали да има дясна синя партия или коалиция в това дали Костов ще е отгоре. Знаете това не е само мое мнение много в СДС мислят така. В една нормална демократична държава ако един политик вижда че пречи, той се оттегля. Един пример, вземете една демократична държава Англия, Германия, Франция. Колко пъти лидерите на партиите в тези държави се смениха, докато при нас сините имат един и несменяем вожд – командир.

  (2) Сините имат нужда от диалог. Не диалог между маститите и мухлясали лидери. Има нужда от диалог между СДС-арите ако такива са все ще останали. Крясаците този е провокатор, онзи е предател с които се люспеше СДС в миналото само е синьо комунистически подход с който Генералния Секретар Костов разчистваше “неудобните”. Крясаците на имигрант или който и са истинското предателство, той е типичен истински провокатор който винаги е пречел на диалога в СДС/ДСБ и обновяването на партията. Няма неудобни въпроси, няма неудобни коментарии, всеки има право да каже какво мисли па даже и да бърка. Нека в диалога се определи кой е прав и кой не.

  > Pri nalichnata jalka konkurencia tia beshe ednookiat sred slepite na prezidentskite izbori, no dogodina normalnite BALGARI shte imame za
  > koia partia da glasuvame BEZ OTVRASHTENIE. DSB!

  За съжаление в една демокрация за кого гласуват българите се определя не от това за кого гласуват дузина изперкали сини комунисти. Важното е за кого гласуват мнозинството от бившите СДС-ари. И моето дълбоко разбиране е че те бяха отвратени от Генералния Секретар Костов, защото на времето му повярваха, довериха му сем, избраха го за лидер на СДС, а той разби партията и я “приватизира на парченца”. ДСБ е това което отвръщава традиционните и честни СДС-ари. Затова не се стигна до синя коалиция. Сега е време ДСБ да влезе в тройна коалиция с Кунева и ГЕРБ и Генералният Секретар да покаже най-накрая къде е водила генералната му линия всички тези години. Как каза той напоследък – ние сме готови да работим с всички партии в новия парламент.

 30. До Светлосин

  Иван Костов е ПАСТИР, а вие сте ГОВЕДО!

  Говедата имат нужда от ГОВЕДАР, от ПАСТИРИ не разбират!

  IN KOSTOV WE TRUST!

 31. “Румен Христов ще се бори за коалиция с ГЕРБ, ако бъде избран за лидер на СДС на 8 юли.” (vsekiden.com , 2 юли 2012).

  Дoколкотo cи cпoмням, CДC нaпycнa Cинятa кoалиция, зaщото мy билa безпринципнa. A кoалициятa c ГЕРБ нa кoи „пpинципи“ щe пoчивa, бе, Pyменe ?! Kaкви cтapи ceдеcapи миcлиш, че ще върнеш в CДС катo приcъeдиниш CДС към мyтpeнcкия клoн на БCП ?! Tи ceдecapитe за мaлoyмни ли ги миcлиш ?!

 32. Драги ми имигрант. Аз както и мнозинството от истинските СДС-ари не се смятам за овца и нямам нужда от пастир. Някой като Ким-Чер Ин или Лукашенко и не дай-боже като Живков, който от младините е бил овчар. Искам да видя лидер на демокртичната синя партия който служи на партията си а не я води като стадо. Ако има такъв лидер както във всички демократични държави, който служи на партията си, свършва мисията си и се оттегля за да даде път на младите едва тогава можем да кажем че сме излезли от комунизма.

  А засега Ви пожелавам благо пасене на трева под внимателният поглед (да не забегнеш на някъде ей!) на паритята, и преди всичко на Генералния Секретар, незаменимият Иван Костов.

 33. Po vsichko lichi, che tvoyat lyubim SDS nyama da posmee poveche da se yavi na izbori sam, a shte se prikachi kam GERB. A ти искаш, викaш, да видиш лидер на демокaртичната синя партия, който служи на партията си, а не я води като стадо?
  Xa-xa, skoro shte go imash: Boiko Borisov.
  Kongra4uleyshans!

 34. мишките бюрократи в ръководството на СДС не могат да бъдат “истински СДС-ари”. Истинските СДС-ари са онези които пълнеха площадите след 10-ти, студуваха по улиците през зимата на 97-ма а днес не ходят даже да гласуват, защото няма за кого. Преди 20 години те имаха надежда за една демократична България а днес … разочаровани че надеждите им бяха излъгани от група както ти ги наричаш овчари или пастири и овцете в ДСБ които ги следваха.

  Знаеш ли какво е най-оригиналното в постигна ти – цинизма ти. Защото цинизма е най-отличителната черта на вас сините комунисти. Овчарят Костов както ти го наричаш нямаше нищо общо с СДС и СДС-арите. Верно беше писал нещо за перестройката в Работническо Дело, но не можеше и не искаше да бъде СДС-ар защото нямаше нищо общо. Стана член на СДС само часове преди да стане председател на партията. Той така и не стана СДС-ар заради цинизма си, същият този който днес овце като теб се оптиват да имитират.

  Цинизма в управлението на Костов беше навсякъде – от икономиката до политиката. бандити купуваха под масата огромни предприятия и разпродаваха на парчета. Били губещи, хиляди оставаха на улицата, на тяхно място зейваше дупка, празно място, беднотия нищета. “Балкан” е най-фрапиращия пример защотот стана пред очите на всички. Но аз знам поне за дузина повече. “Случайно” повечето от заобогателите бандитите се оказаха вързани с червената мафия.

  И в политиката с цинизма си Костов разгроми СДС и го приватизира на парче – и там зейна огромна дупка, която се запълни пак от тази червена мафия. Може да ти се струва че цинизма на стадото ДСБ и овчарят и е много оригинален, прагматичен и “умен”. Но повярвай ми цинизма нищо не може да гради, той само може да руши…

 35. Този светлосин апостол пише едно и също – кога Костов е станал член на СДС и тежките загуби от приватизацията.
  Малко числа. За да забършем червената пяна, която бълва и крокодилските сълзи, които лее.

  Курс на долара
  04.01.97 1 usd – 557,50 лв
  средна мес.заплата 11000 лв = 19,7 usd

  04.01.2001 г 1 usd – 2.05229 лв
  средна мес.заплата 223 лв = 108,7 usd
  Колкото до останалите на улицата – те пак щяха да са там, защото и този оплаквач едва ли би си купил телефонен апарат ТА, телевизор В.Търново, батерии от Никопол. А от чудото Кремиковци не се е чуло до сега някой да натрупа милиарди. Трупаше се мръсотия над София. Колкото до чудото Балкан, шефът на фирмата, в която работех, беше наредил да пътуваме с Луфтханза. Така и не разбрахме защо. Фирмата беше средно печеливша. Той просто много държеше на нас.
  Колкото до цинизма – цинично е да оплакваш нещо, с което нямащ нищо общо!

 36. Greshish. Ne propuskah miting na SDS, byah prez zimata na 1996/7 na studa i vinagi glasuvam. Ot 2005g. nasam za DSB.

  A predi da se proiznasyash za cinichnoto upravlenie na Kostov, e redno da pripomnish na auditoriata kakvo nasledstvo mu be ostavilo uspeshnoto po vsichki pokazateli upravlenie na Jan Videnov (apropo zimata na 1996/7).

 37. > A predi da se proiznasyash za cinichnoto upravlenie na Kostov, e
  > redno da pripomnish na auditoriata kakvo nasledstvo mu be
  > ostavilo uspeshnoto po vsichki pokazateli upravlenie na Jan
  > Videnov (apropo zimata na 1996/7)…

  Вие сигурно сте млад и не помните това, но едно време Живков се оправдавше и през 80-те с наследството което му бе оставила световна война. И как той добре продължаваше да се справя с него 50 години по-късно… Паралела който ти сам направи между “пастора” Костов с овчаря Живково не е случаен. По циинизма си те нямат равни.

  Когато говорех за истинските СДС-ари нямах пред вид теб. Ти по желание си влязал в стадото на пастира Костов. Имах предвид милиони които се отдръпнаха отвратени точно от този цинизъм на вожда-пастир и неговото стадо. Не говоря за теб като “СДС-ар” който днес “потрива с ръце от удоволствие” предчуствайки падението на СДС а тези които страдат от разпадането на синьото и че няма за кого да гласуват.

  Синьото пространство отдавна има нужда от диалог за това какво става в България днес, не преди 15 години, 20 години или 70 години. Нужни са промени а те започват с това че този който пречи на обединението от двете страни просто напуска. Поне така става в демократичните държави.

 38. Kogato skachah po mitingite na SDS i vikah ‘uuuuuuuuuuuuuu’ na mitingite na BSP, biah prehvarlil 20-te godini.
  Saotvetno dnes sam v sredata na 40-te – ako tova za teb znachi mlad, merci za komplimenta.
  Predi 20 godini ne znaeh ZA kakvo skacham, znaeh samo, che sam PROTIV BSP i imah smatnata ideia, che BG triabva da stane demokratichna strana s visok jiznen standart, kakvito sa stranite na Zapad – moje da se kaje, che tova beshe moiata lichna “sinia ideia”.
  Kakvoto i da mi balvash protiv Ivan Kostov, samo po vreme na negovoto upravlenie imah useshtaneto, che se dvijim v razvitieto si v zapadna posoka.
  Prichinite sa iasni: ikonomicheskiat vazhod, po-visokite dohodi, postapvaneto na chujdi investitori, nachaloto na pregovorite s ES…
  Posle DS dovede Velichestvoto i vmesto polojitelnite procesi, zapochnali s Kostov, da prodaljat i se zadalbochat, izpalziaha brigoasparuhovci i drugi vredni izkopaemi ot DS, koito do dnes troviat demokratiziraneto i ikonomicheskoto razvitie na BG, koiato vse poveche zaprilichva na putinovata Rusia v malak format.
  V takava darjava ne mi se jivee!
  Tova sa za men golemite problemi na BG i vsiako izmestvane na razgovora kam nesashtestvuvashtata vina na Ivan Kostov za dneshnia tragichen hal na stranata, e zlonamerena manipulacia v stil “Pozitano” 20.
  A za desnite moga da kaja, che SDS i DSB rabotiha uspeshno zaedno v ramkite na Siniata koalicia i niamashe nikakvi obektivni prichini SDS da ia napuska i cepi diasnoto.
  Sorry, no tova si e veche vash problem i slava Bogu, pone tozi pat ne mojete da pripishete vinata na Kostov za glupostta, koiato satvorihte na 15.05.2012g.
  Prognozata mi e, che SDS shte se prishie kam GERB – a kak vijdash primerno “lidera” Rumen Hristov do Boko?
  Az go vijdam kato chistacha na obuvkite mu.

 39. Не бива да виниш единствено СДС за провала на синята коалиция. Както се изрази веднъж Сугарев от самото създаване на коалицията двете партии “си крояха шапки” една на друга. Сега разбира се командирът ще обвини СДС. За да си спасят столовете СДС лидерите ще се коалират и с дявола и ще се откажат от синия си цвят. Така Генералният Секретар Костов окончателно ще приватизира синьото. Ето ти вече тиражираш идеята му – явно стадната организация в ДСБ организацията е доста добра но … за съжаление и с тези манипулации на ДСБ не му свети да влези в праламента.

  Аз говорех за друго, за цинизма в Костовашкото синьо, за стадото чувство в ДСБ, за синия комунизъм. Едно време ми беше много трудно да разбера защо след 10-ти за обикновените комунисти беше толкова трудно да се откажат от онази идеология която определено беше грешна, катастрофирала, доказала се като неправилна. Ти си викал ууууу на площадите и те викаха ууууу. Какво им пречеше да разберат едно нормално съвсем логично нещо. Сега разбирам това е било: стадното чувство, дълбокото преклонение пред “пастира” им, невъзможността да мислят различно от клишетата които им се налагаха от “горе”. Виждаш ли някаква разлика от стадото на ДСБ – аз лично не …

  И все пак аз мисля, вярвам че синьото ще се възроди. Това което става днес със синята коалиция е нормален процес на “самоизчистване”. Нужно е лидерите на СДС/ДСБ просто да се провалят и окончателно да изчезнат. Нужни са нови хора, млади, невидяли комунизъм и костовизъм. Сигурен съм че такова ще дойдат.

 40. Na prezidentskite izbori minalata godina SDS igra sas Sofianski, prenebregvaiki spogodbite si s DSB i tova beshe kraino nepochteno.
  Drug sluchai na “kroene na shapki” ne mi e izvesten; moite nabliudenia sa, che DSB vinagi sa se saobraziavali sas SDS i sa mu pravili otstapki (vkliuchitelno za kandidaturata za prezident na Beronov, vapreki che DSB i SDS togava oshte ne biaha oficialno v koalicia!).

  Posledniat pasaj na postinga ti pokazva, che viarvash v nerealni neshta – che sinioto shtialo da se vazrodi i na niakakvi hipotetichni “novi hora”.
  Ami vErvai si…
  Dokato ti si vErvash, SDS ticha kam obiatiata na Boiko Borisov – s nego svetlosinioto napravo shte cafne i varje cherveni kitki.
  Az pak viarvam na realni hora v realnoto segashno vreme, zashtoto veche sa upravliavali uspeshno i zashtoto praviat politikata, koiato otgovaria na moite ochakvania kato izbiratel.

 41. “Сигурен съм че такова ще дойдат.”

  Да не дава Господ тези такова дето ще дойдат да са предвождани от светлосиния.
  Та той е един малък Хитлер. Който не е с него е против него. Той ако има достатъчно власт щеше да забрани ДСБ и да изпрати Иван Костов в концлагер.
  Има пълна свобода да си избира стадото и пастира, вместо да сваля лидери. Те – лидерите – не се свалят и качват. Те се избират! Свободно, демократично, без санкции за неподчинен вот. И да престане с квалификациите си разбрахме, че е на ТИ със стадата, пастирите, генералните секратари, циниците, с една дума с мръсниците !
  Решението за кого ще гласувам е лично мое, никакви стада не ме интересуват. Аз вече съм СВОБОДЕН човек. Да, ще гласувам за Иван Костов, защото това е ЛИЧНО мое убеждение. Никой нищо не ми “налага отгоре”, не ми е ясно какво точно означава костовизъм. Никой не може да приватизира гласа ми – той си е лично мой и няма цена! А за това, че не се подчинявам на клишета, съм имала тежки неприятности.
  И последно – чие правителство, според този “светлосин анализатор” беше по-успешно от това на “циничния Генерален секретар”.
  Да спре крокодилския сълзопровод, да си намери друго синьо /Снахата/ и да престане да проповядва окончателни провали. Ако някой трябва да изчезне, това са хора като него, които очевидно имат мили спомени от живковизма!

 42. Уважаеми Иво, не мислиш ли, че нашия министър на културата и личен преводач на Б.Б.при тайните срещи с турските управляващи не си е запазил зала в бъдещия “Български Лувър”,за да му бъдат направени изкупки на творенията? Цяла зала с експозиция от негови творби…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.