Абе, къде е Бат’ Бойко, да не е в Русия?

Един от признаците, по който ще познаете къде се мъти проблем за властта, е низходящата йерархия на прехвърлянето на отговорностите, които се възлагат на оправдаващите се министри. Сега на витошкия пожар, с който трети ден не може да се справи държавата, е оставен да се пържи земеделският министър Мирослав Найденов, когото Борисов обича да взима за мезе- ту шеговито ще го срита „каратистки” по кокалчетата пред репортери по време на посещение в чужбина, ту пък ще му нареди пред камерите да „бяга” еди къде си, за да изпълнява някаква задача.

Тази сутрин министър Найденов изигра твърде неубедително пред камерите на БНТ ролята на дубльор на главния пожарникар на републиката в отсъствие на титуляра. Свикнали сме да виждаме „Миро” ( както фамилиарно го наричат от обслужващия медиен персонал) в ролята на защитник на „Стара планина” като специалист по стандартите на колбасарството, но превъплъщаването му в ролята на пожарникар в полите на Витоша определено подсказва двоен стандарт на властта в поемането на отговорност. Шефовете Борисов и Цветанов явно не желаят да се излагат в ролята на безсилни огнеборци пред лицето на някакви си 5 хектара пожар и пращат земеделския министър да украсява екрана на фона над гъстите облаци дим край столицата. В този кадър няма героизъм, няма повод за хвалба.

Именно с малкия размер на огъня Мирослав Найденов се опита да минимизира щетите от парещите въпроси. Но се получи парадокс: от една страна пожарът бил малък, особено ако го сравним с хилядите хектари, който горят в момента в Италия, като Найденов. Но в същото време излиза, че с това нашенско пожарче се налага да водят война и доброволци от цялата страна, сякаш в системата на пожарната не получават заплати 20 000 души.

Един популярен телевизионен смешник непрекъснато питаше: „абе, къде е Батко?”. Пак от това шоу известен стана отговорът : „ В Русия съм, в Русия съм”. Не знам какво му е смешното, но публиката се заливаше от смях. Тогава да опитам и аз:

-Абе, къде е Бат’ Бойко? Той не беше ли пожарникар по професия? Отгоре на всичко гори не просто билото над столицата, а околността на село Бистрица, акваторията на „Бистришките тигри”, с които Бат’ Бойко рита мачлета.

Отговорът е ясен: „в Русия е” и това никак не е смешно. Казусът с пожара на Витоша, слава на Бога, не е толкова драматичен, както трагедията при пожара и потъването на подводницата „Курск” на 15 август 2000 г., когато Путин се скри от медиите в страната и предизвика гнева им. Но и България не е Русия. Тук символиката е подобна, макар и в умален вид.

Размерът обаче в този случай няма значение. Нали говорим за символика! И ние си имаме си автократ на власт, който отговаря само за успехите. Не можеш да го видиш с противопожарна каска, макар да му отива именно на него да я нахлупи. Вместо това властите коткат доброволци и демонстрират „сдобряване” с недоволните от горската политика граждани. Пред БНТ земеделския министър се умиляваше, че в бедата днес сме единни- почти се зарадва на пожара, който явно се вижда на управляващите като пренебрежимо малко късо съединение в сравнение с избухналия наскоро гняв на протестиращи граждани.

Впрочем една от разликите между трагедията с „Курск” и реакцията на Путин тогава, спрямо сегашното „странно” отсъствие на Борисов от мястото на събитието, е в различните етапи на овладяването на медийния пожар. През онзи август2000 г. в Русия медиите все още бяха свободни и остро нападнаха Путин. Това го вбеси и само месец по-късно започна масирана разправа със свободата на медиите в Русия. Докато Борисов отдавна е овладял този пожар в България и сега се радва на уюта, който си е гарантирал. Защото не е изчезнал от техния пиедестал-тъкмо напротив. Грее навсякъде, където може да извлече полза от успеха. Появи се например на другия край на България да се изкаже за залавянето на наркотици и дори изиска Европа да му благодари за свършената работа по спирането на пратката. Но не си цапа имиджа в задимените околности на селото, където ще отиде да рита мачле и да потупа по рамото спасените от задушаване бистришки тигри само, когато е сигурно, че това може да се нарече успех- а Борисов ще намери начин да извърти пепелището в своя полза, ако не като спасител, то като благодетел на спасените от бедствието, в това не се съмнявам.

За урок на Борисов и неговото бягство от непредсказуемия пожар служи и премълчаният от медиите провал на заместника му Цветан Цветанов, който се изложи с обещанието огънят на Витоша да бъде потушен „до края на светлата част на деня” часове след неговото избухване . Стана ясно обаче, че стихията не се подчинява на пожелания. И Цветанов се отмести от сцената, за да застане на нея да диша пушилката „момчето за бой” от земеделското министерство. Какво да прави на тази сцена самият Борисов тогава- там мирише на проблем, дори на провал, след като вече трети ден най-експертното за такива ситуации правителство в света, което си има пожарникар за премиер, не може да се пребори с един нищо и никакъв, хиляди пъти по-малък проблем от европейския пожар в Италия.

Но знаете ли кое е най-изпепеляващото насред тази огнена тема? Оказва се, че българите, за щастие, все пак, са в състояние да покажат съпричастност, гражданска солидарност и реакция, когато става дума за гората (поне). Но за изгорялата медийна свобода няма желаещи да литнат на крилата на протеста на „Орлов мост”. Само на метри от орлите на моста срещу тази свобода символично и безнаказано „стреля” съветският колонизатор с вдигнатото над България оръжие на лъжата за „освобождението” ни от окупаторите.

Но какво да се чудим- самият министър-председател Борисов не само не знае, че тъкмо СССР обявява война на България( ние сме единствената държава, на която, преди настъплението срещу Япония, Съветският съюз обявява официално война !), но и заяви на международен форум на 8 юни в софийския хотел „Шератон”, че е било обратното. Гафът му солидарно бе задушен чрез премълчаване в българските медии.

Явно потребността на нашето общество от свобода е на горско ниво въпреки градския граждански характер на протестите в защита на гората.

35 мнения за “Абе, къде е Бат’ Бойко, да не е в Русия?”

 1. Събирайки сведения от първа ръка за всеки случай вземете и отпечатъци от пръстите!!!Самото мислене не дава нищо,но трябва преди това да се замислиш!!!

 2. Борисов и Цветанов са готови да дават съвети на гинеколозите, еколозите, финасистите, съдиите и медиите, но не и на пожарникарите. Кой за каквото (не)учил!

 3. Борисов винаги изчезва когато има извънредна ситуация. Не се появи в Перник, в Бисер, на Петолъчката. Никога на дава обяснения при явните провали. Много странно изглеждаше Лиляна Павлова когато установи с един поглед, че язовирната стена край Перник е без пукнатини. И за неспециалисти е ясно, че този подход не е професионален.

 4. Отдавна ми прави впечатление че Борисов се покрива когато има проблеми при които е ясно че няма бързо решение. Примерите са много. Изводът е че той подбира да е там откъдето ще извади дивиденти. Типично за един манипулатор.

 5. Но бб не пада по гръб:
  ако се наложи, ще покрие изгорелите горски територии с детски площадки и други “полезни съоръжения” и ще лепне някое умозаключение, а може и лика си да лепне като “вечния победител” от всяка ситуация…

 6. Борисов ще се появи на пепелището на вече угасналия от само себе си пожар. Тогава да гов идите какъв юнак е – ще има черничко от въгленче по дрехите, ще има бръчки на загриженост по челото… Ех!
  Какво не му харесвате? “Братя Карамазови” му е любимата книга, а не “Винету”, както злостно се опитват да внушават някои другари и другарки, намеквайки, че е прочел една книжка само… А че “Винету” е в три части, никой не се сети. Три части!!! И сега се оказа, че “Братя Карамазови” е любимата му книга. Ей, хора, това е сериозна работа. И дебела. Да не говорим колко съдържателна е.
  А вие искате да се мярка на най-различни места, където може и Миро да свърши същата работа. Нека да чете, оставете го. Че още пет години на власт – нека да чете, това е сериозна работа. Пък ако вземе и да разбира…

  “Без кураж няма слава”. Борисов има куража да завладее медиите, сега е време да се наслади на славата си. Радвайте му се! Прославяйте го! Пожари е имало и ще има, а Борисов е един.

  Поне се надявам да е един, че ако са двама или повече, тогава вече ни се е.. мамата.

 7. Г-н Инджев, вярно ли е, че в България пожарникарите са 20 хиляди души!? Това не го знаех.

  GG2, аз бих посочил още няколко примера в тази посока, защото ми се струва, че е много важно!

  Преди много години (2006-та) имаше инцидент в София. Сграда се срути на улица Алабин и загинаха две млади жени. Борисов беше кмет, но точно тогава извън града. На място пристигна заместникът му тогава Цветан Цветанов и той комуникираше с медиите.

  На 14 януари 2009-та година имаше протест на еколози, антиправителствен протест пред Народното събрание. Тогава полицията излезе с коментара, че имало провокация и претрепа децата на протеста. Имаше и починал човек в не знам си кое РПУ. На другият ден имаше полицейска преса с аргумента, че някой щял да донесе бомба на митинга или нещо такова и протестът беше забранен. Тогава Борисов пак беше кмет и пак не беше в страната. Беше отпуска, а го заместваше сегашната кметица Фандъкова. Тя разреши на полицията силово да разпръсне протестиращите, като не информира адекватно организаторите. Така се стигна до ексцесии.

 8. Само една мъничка корекция – “Курск” потъна през август 2000.

  А за ефективността на Пожарната (а ТАКАВА е ефективността и на останалата “държавна машина”) – миналата седмица на един приятел му се подпалила сухата трева в пчелина; звъннал на 112; час и половина се борили с пожара,спасяват пчелите;а огънят се разраства и прескача в съседните дворове. Като дошла пожарната вече били успели да загасят огъня в техния двор, за пожарникарите останало само да потушат съвсем малко. И става дума за село близо до Сливен, равно поле, нема нужда от специална техника.
  По пътя се счупила колата и трябвало да пращат втора, това било обяснението за закъснението.
  Та така…

 9. Много скоро по тази логика въобще трябва да се покрият, защото се заредиха проблем след проблема, провал след провала, та взор надежда не види…и на километър да режат ленти, пак не излиза балансът.

 10. На финишната лента се явявай само след като са я окачили!!!.Искаш ли да излезеш винаги непобедим от ринга ,стани съдия!!!

 11. Много удобен се оказа този пожар.
  ген Атанас Атанасов:„Най-голямата секира от последните месеци е рекордното увелечение на цената на тока. Сега върви усилена медийна кампания за отклоняване на общественото мнение от този грабеж. Всякакви пожари, убийства и други такива събития и явления са добре дошли за да пълнят сутрешните блокове. Важното е хората бързо да забравят поредното ужилване.”

 12. ЕДНО УТОЧНЕНИЕ:
  КУРСК ПОТЪВА ПРЕЗ АВГУСТ 2000Г.

 13. Извинявам се, не съм бил прав в първия си постинг. Чета в Mediapool.bg:

  *Пожарът на Витоша се разрасна. Борисов: “Сега лекичко ще го настъпим”

  Намеси се! Скоро ще реже лентичка!

 14. Много опасно ми се струва да не лепне на Витоша една магистрала…Моментът е удобен!

 15. Не се казвам Ирина, но съм на ясно, че лесно ще ме открият и без да се представя “идентично”, дори заради този бих казала невинен коментар (вече ми се случи веднъж). Вложих в името си латинския смисъл на името ира = гняв. Както щете ме разбирайте. Но си мисля, че ако не се разгневим яростно(!) срещу този просташко-народняшки гнет, който буквално ни парализира, поне трябва да си ходим кой от където е дошъл тук, на този ужасен балкански кръстопът!

 16. Гражданите на Руската федерация, Украйна и Молдова, които са получили през 2011 г. виза за влизане в България за туризъм, частно посещение или бизнес ще получат многократна краткосрочна виза със срок на действие до една година.

  http://www.manager.bg/news/oblekchavame-vizoviya-rezhim-za-rusnatsi-ukraintsi-i-moldovtsi

 17. А дали трудностите по гасенето на пожара не произтичат от удобната намеса на “божията ръка”, която чрез огъня разчиства местата за нови ски писти, което провала на поравките в закона за горите предотврати?

 18. “изиска Европа да му благодари за свършената работа”
  Нека аз му благодаря.
  Благодаря Борисов!Свободен сте!Напуснете!

 19. Цитат от тази статия:
  Айн Ранд и бъбреците
  http://www.kafene.net/analysis.htmlЧовечеството може да избере – общество без бедни и богати или общество с бедни и богати. И в двата случая обаче не е властно да направи битието идеално. Но може да налага норми и да ги спазва – все по-стриктно. Една от тези норми е – не употребявай физическо насилие. Тук Айн Ранд съвпада с Христос, с Толстой…Иначе тя казва и друго: “Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнствата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва – тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено.”

 20. Към Киров и Ирина:
  __________________

  Г-н Инджев,ядосвайте се бавно,
  имате много време докато се появи батко!!!.Винаги глупав някой не е,понякога-всеки,особено след поява на просеки или писти

 21. Направо се чудя как този пожар може да проявява такова нахалство и магарешки инат! То министри и кметица ходиха да го видят, а той не иска и не иска да угасне! Дали пък да не му обещаем, че лично ББ ще го посети – та дано се усети и се сниши, нали сега всички се укротяват, като се появи премиерът? Иначе съм напълно съгласна с всичко, написано от г-н Инджев!
  Извън иронията, този пожар е красноречиво доказателство за “моженето” на нашия премиер и неговите министри! Щеше да е смешно, ако не засягаше цялата държава! И това се демонстрира за поредна трета година, а ние си търпим. Извадите оставям на всеки един персонално.

 22. Никаква изненада от поведението на ББ ББ – Форби, пък и на Цветанушка, който по бързо си помпа адреналина, по е куражлия, но когато стане въпрос за имидж, само гледай на какво са способни държавните мъже! Зер любовта На народа е многократно по важна от любовта КЪМ народа.

 23. Днес минах покрай МОЧА за пръв път от десетина години. Това “нещо” е толкова грозно и навява сталинизъм и анахронизъм в най агресивната си форма. Грозно и черно оръжие на фона на синьото Софийско небе.

 24. Спирам да те чета!!!/не че има някакво значение …/

  Само като ти прегледам темите и се изумявам – как може така да си осмисляш остатъка от живота!

  Огледай се!Бъди поне малко позитивен!

  Около нас хората се влюбват, природата живее, други творят…

  “Изкуството и любовта са вечни” какво се занимаваш с преходни неща?/нямам емотикон…/

  …но щом ти доставя удоволствие не те съдя!

  До тук бях с теб!

 25. Ами да обобщим:

  1. Пожарът възниква най-малкото “странно”. Доколкото се вижда от снимките и коментара, има поне 2 едновременни начални огнища.
  2. Според доста специалисти пожарът започва на влажно, усойно място, няма гръмотевици – общо взето малко вероятно да се запали нещо.
  3. Държавата се старае да не върши нищо.
  4. Отказваме чужда помощ.
  5. Възпрепятствани са хората, които са били над пожара да получат помпа и практически да успеят да го загасят още на втория ден.
  6. От различни блогове и форуми прочетохме разкази от “първа ръка”, как се пречи на доброволците.

 26. Към Чанев:

  Хората се влюбват и в концлагерите. Има знаменита сцена в “Архипелаг ГУЛАГ” за общуване между ( непознати) мъж и жена от двете страни телената ограда на концлагера. Можете да не четете и това, но с това няма да накривите шапката на автора- жив или мъртъв.
  А позитивните нещица можете да си ги четете в огромни количества в официозната пропаганда, която бълва фураж за желаещите да преживят и преживяват с люцерната на пропагандата- люцерна, която им представят за четирилистна детелина.
  Въпрос на вкус.

 27. Добре казано, господин Инджев: “люцерната на пропагандата, представена за четирилистна детелина”!
  Нещо за “чанев”. Познавам неколцина с подобно заболяване. Дължи се на липсата на обич в детството и на ограничеността на родителите-пролетарии, блъскали по цял ден в завода. Отрочетата търсят топлина в пионерската организация, в комсомола и накрая -в МВР или ДС. Подобни същества стават върли еничари (като Алексей Петров), готови да прережат гърлото на всеки, който им бъде посочен от червения тартор.
  След промените се включват в гангстерски банди или пълнят пенсионерските клубове, реват за Путлер и за соца и се зъбят на умните и смели граждани. Пият мастика и лексотан. Гледат Слави. Гласуват за БСП. Подписват се “чанев”.

 28. Няма нищо странно в това,че Б.Б. го няма в района на пожара,както и в това,че не присъстваше в района на базата за утилизация на боеприпаси около Петолъчката. В интерес на истината това са някои от малкото случаи,в които се държи като министър-председател,а не като Пожарникар,Слънце или Господ. Вероятно в последно време специалистите му по PR са се усетили и са му разяснили функциите,структурата и състава на Министерския съвет. Надявам се,че в най-скоро време ще му намекнат,че не е необходимо да реже лентички на всеки километър, защото това едва ли ще му помогне, когато след време хората започнат да усещат по джоба си ударите от шоковото повишение на цената на електроенергията,водата и парното. Много бих се радвал,ако тогава не ни въвежда в ретроспекции години назад и да не се оправдава със Станишев,Костов и други.

 29. Dali nyama da se okaje, che BB e falshiv pojarnikar, kakto e i falshiv doktor po psihologiya?!

 30. “Хората се влюбват и в концлагерите. Има знаменита сцена в „Архипелаг ГУЛАГ“ за общуване между ( непознати) мъж и жена от двете страни телената ограда на концлагера. Можете да не четете и това, но с това няма да накривите шапката на автора- жив или мъртъв.
  А позитивните нещица можете да си ги четете в огромни количества в официозната пропаганда, която бълва фураж за желаещите да преживят и преживяват с люцерната на пропагандата- люцерна, която им представят за четирилистна детелина.
  Въпрос на вкус”.

  qvlenieto e izvestno oshte kato, stokholmski sindrom.

  ne vizdam nishto pozitivno v paleza na nacionalen park,narastvane na bitovite smetki s naj-malko 20%/a razpravqt, 4e sme stranata s naj-niski danyci v EU/ ,dokato cenata na petrola pada.”shmenti kapeli” otvsqkyde.

  m/u drugoto MO4A stava li za skrap? nishto li4no, samo ideq za finansirane na socialno slabite, zasegnati ot vdiganeto na cenite na elektroenergiqta i vodata, i otvarqne na rabotni mesta.syshto taka moje mqstoto da byde otdadeno na koncesioner,kojto ima ideq,za razvitieto mu,i predlaga naj-visokata cena za polzuvaneto mu.i za da ne me obvinite v pristrastiq,Burgas nikoga ne e izglejdal po-dobre.kmeta ni e ot gerb i si vyrshi rabotata po-dobre ot vsi4ki svoi predshestvenici ot poslednite 20 godini.ne moga da povqrvam 4e kmeta na Varna e iskal da otdava prava za stroej v morskata gradina,v Burgas tendenciqta e to4no v protivopolojnata posoka.veroqtno,”razcveta” na grada e svyrzan s mnogo”dalaverki”, no tova ne e v kompetenciqta mi.”kakvoto ostane ot budjeta shte go otkradnat” po primera na nqkoj nashi sysedi i drugi,4ovashtinka :).vse pak bqha napraveni dosta neshta v interes na grajdanite, no ne znam dali syshtite nqma da si proverqt smetkata, koqto ve4e beshe nadpisana s pone 20%.nqkoi servitori, barmani i dr. sa bili nakazvani jestoko za podobni dejstviq ot podoni na mutrageno “biznesmeni”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.