България на кръстопътя между 4-ти юли и 4-ти километър

Когато настъпиш русофилството в България обикновено се пука балонът на омразата с обвинения в русофобия и от него задължително потича и американофобия-където и да го чукаш, точно там се пука.

Американофобията върви задължително в крак с марша на онази любов към Русия, която така горещо препоръча като задължително условие за българския патриотизъм кандидатът на БСП Ивайло Калфин преди година. Когато миналата година откриваше предизборната си кампания, той постави два акцента: „анатема” срещу шистовия газ и американската кампания, която иска да ни го издирва като дупчи снагата Родината от една страна, и от друга- „ да живей” Русия.

Актуалният повод да си припомним това противопоставяне е днешният национален празник на САЩ. Той беше отбелязан вчера в посолството с почерпка. И аз бях там, но не се почерпих с храната- не харесвам особено яденето на крак, особено на тежки меса в жегата. И не ми „потече по брадата”, както се казва в руските приказки, в които яденето и пиенето е обичайният щастлив „хепиенд”, ознаменуван с такава трапеза като връх на човешкото щастие, че разказвачът свърза гейзера на изобилието с удоволствието да ти „потече по брадата”.

Като очевидец и участник в „американофилското” събитие, с риск да ядосам американофобите, предлагам кратък репортаж, гарниран с малко собствен сос от разсъждения.А защо слагам кавички ли?

Това е всъщност темата ми: защото сред многобройните гости беше пълно с другарки и другари, който биха удавили в капка вод(к)а всичко американско, извън лукса в битовия смисъл на думата, с който обичат да се обграждат по западен образец още от времето на т.н. развит социализъм. Така че в двора на американското посолство се разхождаха доста американофоби и това е нещото, което с обратен знак изобщо не важи за двора на руското посолство – знам от разказ на десен политик, който откликнал на покана за прием и когато наистина се появил, настанала тишина, а руският посланик специално отбелязал „събитието”. В залата нямало нито един друг политик извън спектъра на онези, които схващат българския патриотизъм като производна на любовта към Русия.

Опитвам се да си представя противопоставянето Америка-Русия на, условно казано, българска територия, но с обратен знак. Например посланик Уорлик посрещна гостите, облечен като каубой- не бързайте с изводите, обичайна практика е и при други западни дипломати да дефилират на национален празник в национални носии. Обаче не мога да си представя руското превъзходителство да облече друго, освен задължителния според правилата на държавния протокол посланически мундир с лампазите и ордените. В противен случай Юрий Исаков би трябвало да застане на вратата като мужик с ярко червена рубашка и потурести гащи. Не върви, ще й падне авторитетът на империята.

Представям си и друго, също толкова абсурдно. Като създаването на рояк от американофилски форуми за дружба и сътрудничество и съответните им сборища от американофили, на които водещ политик с реални шансове да стане държавен глава да призовава всички да доказваме патриотизма си с любовта си към Америка.

 

И не бъркайте рокконцертите със съборите на русофилите. Рокът е музикален израз на философията на свободните хора, които се изправиха срещу собственото си американско правителство-нещо абсолютно невъобразимо за любителите на казачока и тяхната любов към поредния вожд на власт в Кремъл.

Представям си и нещо друго невъзможно- пенсиониран американски генерал-ракетчик, еквивалент на руския генерал Леонид Решетников, назначен от президента на страната си да отговаря за дружбата с българския народ и час по час да държи по села и паланки в България сълзливи речи за братските ни цивилизационни ценности, напоени с кръвта на загиналите за свободата на нашата (обединена днес в ЕС) Европа американски войници в две световни войни.

Представям си абсурда български политически дейци да се съюзят помежду си с публичната заявка да създават проамериканска партия, както тук се случва с формирането на партия ( понеже иначе русофилските организации и проруските партии са „малко”!), чиято основна характеристика е именно в това: да бъде проруска!

Всичко това е толкова невъзможно да се случи, колкото американофобите да захвърлят американските си компютри, пури, бърбън, кока-кола и колекциите си с американски филми, и – да, това също- американските каубойски дрехи ( поне в това отношение не сме уникални- например доста французи, които на думи мразят Америка, си падат страхотно по целия този американски реквизит).

„Най-любими” са ми, разбира се, америконфобите с русофилски плам в душата, които драпат да живеят в Америка, но не и в любимата им Русия. Същевременно предават омразата към Америка на децата си, но ги пращат да учат именно там с надеждата, да станат…американци! Някои от тях, на принципа „всички са маскари”, маскират тази шизофрения с твърдения, че американците и руснаците много си приличали, направо били еднакви по всякакви белези. Тук има нюанси в объркването: според едни, руснаците били все пак топли хора, а американците били хладни, но защо не си ходят при топлите, а се бутат в мразовитата пустиня на американската душевност-това не става ясно дори и на такъв внимателен слушател, като моя милост.

И за финал да споделя нещо, за което скептиците няма да ми повярват, но все пак да споделя: не съм чувал, не ми е известно да има поне един случай американци да плащат на българи да хвалят Америка, докато русофилите си имат направо вестници, в които възторгът от всичко руско се лее и потича по брадата на пишещите срещу съответното заплащане. Нещо повече, твърдя, че у нас се изливат огромни корупционно-развращаващи същността на журналистиката средства за прокарване на руски лобистки интереси в икономика, какъвто е случаят с ядреното лоби. А фактът, че българската държава мижи съучастнически пред този добре известен на всеки журналист факт ( защото руснаци без особено притеснение пробват да си купят кого ли не в гилдията и това се разчува), показва, че българският троянски кон на Русия в ЕС е добре подкован и щедро обгрижван на коневръза на платената любов.

И знаете ли защо американците не си харчат парите за платена любов спрямо тях тук? Отговорете си сами дали някой ви кара, вас, децата ви или дори родителите ви, да се обличат като омразния на мнозина Уорлик, да пият кола, да гледат американски филми, да карат ( ако не непременно американски то) западни автомобили и да се прехласват по американското изобретение компютъра и неговото продължение интернет. Отговорете си също защо Русия не разиграва визи за българи на лотария, а се домогва до български безвизов режим. Ако сте искрени в отговора си, може да се окаже, че сте неосъзнати американофили, които се срамуват от това очевидно предателство срещу комунистическото ви възпитание. Но какво да се прави, насилието в детството в повечето случаи оказва трайно влияние върху психиката на човека. Проявяват се в зряла възраст като отклонения от нормалността в преценката на реалностите.

48 мнения за “България на кръстопътя между 4-ти юли и 4-ти километър”

 1. Ние преспокойно можем да си наречем един ден от календара, примерно – 9.9 – “Ден на незавиДимостта” – т.е. от края на българската независимост до днес никой за нищо не може да ни завижда в незавидното ни, поробено от Русия съществувание.
  А статуквото се охранява чрез “безобидни” “дребни” действия и подмятания: от чалга-скеч измислени шоу програми до съответните “нюанси” в казионни политически коментари, или липсата на такива при обезпокоителни явления, на принципа на поразяването на крокодилските яйца от мравки, срещу които, иначе мощното влечуго, е съвършено безсилно да се пребори.

 2. Понеже сред позантите съм познат като българофил, да не се бърка с “патриот на маса” и “България на три морета”, позциите, които защитавам ме превръщат в русофоб, или американофоб, от там веднага следва автоматично съответно за повечето, с които дискутирам, че съм американофил или русофил, “закодирано” им е просто на доста хора от двата лагера… а аз лично нямам нищо портив нито Русия, нито САЩ, просто искам български интерес да бъде отчитан понякога…

 3. Станислав Стратиев:

  „Когато бях малък, сине, баща ми ми даваше сърцето на динята.
  И когато пораснах, пак посягах към него.
  Разбрах, че съм станал баща, когато за първи път не аз изядох сърцето на динята, а го дадох на тебе, сине.
  Не на динята, сине, не на динята. Моето сърце ти давах, както някога моят баща на мене.
  Ако дините в Канада имат сърце, дай го и ти на сина си, когато се появи.
  Ако и той го даде на сина си, значи е българин.”

 4. Просто и ясно, но що ли не им увират главите?! От деца са учили списъка с правила. 1) началника(партииния секретар) е винаги прав. 2) ако не е прав, виж точка 1) и пак си помисли.

 5. По някакво стечение на обстоятелствата и аз бях на този прием(по работа).Видях огромно количество хора дошли да плюскат!Скоро ми се наложи и в руското посолство да ходя и ми е трудно да преценя къде се държат по- унизително към българите.Все пак ще заложа на американското.
  Съмнявам се, че ще пуснете този коментар(вероятно се досещате от кой е написан), но поне се надявам да го прочетете.

 6. Всичко (както винаги) си е съвсем така,ако, разбира се,си честен със себе си!Тук може би дотолкова не се забелязват елементарни съпоставки на нещата (от живота),с нещо,което те отвежда неизбежно на 4ти (а може би на всеки)километър!

 7. Ааа,Г-н Инджев люцерната е с най високо съдържание на хранителни съставки (повече и от копривата).Няма и една чаша сок от люцерна е достатъчно цял ден да се мине без друго хапване.Обаче иска се стадото говеда да се води от професионален говедар,иначе може да испусне работата.Влезат ли говедата в ткзс люцерневата нива и са нагньетат пущиньите,ветринар немож ги спаси,направо за мосекобинато да не отиде ма’тряло у карисажо за костно брашно.Мм даа!
  Posted by Румен Бърцов | септември 4, 2011, 21:34
  “Бат Иво статийка подробноразяснителна да драсниш.
  Що и туй жевотно „журналист“.Никак не се знай за него по наши земи бе бате.Да н земе някой от кебапчийницата след дрямка да стане свободен човек и евентуално .В смисъл да се освободи в храстите.
  Та да има развлекателно четиво с биричката.
  https://ivo.bg/2011/09/01/амнезия-в-главата-на-европеидния-ни-н/#comment-54995

  Поздравлявам другаря Гоцето Първанов с песничката „Изкарай Гано говедата“
  рече един истински Българин по случай живковите празници.Истински „простичко“ по народно му приказката.
  Разбираема и за 6-годишно Българче.
  Другото са празни приказки,хартия залудо се харчи.
  Posted by Румен Бърцов | септември 6, 2011, 18:51″

 8. Не сте съвсем прав, г-н Инджев. Другарите действат на принципа “Нашето си е наше, чуждото – общо”. Те са отишли в Американското Посолство да поприлапат нещо от врага, да авантосът, понеже никой, очевидно, не им държи сметка защо и по колко консумират. За разлика от Другарското им посолство, където няма случайни неща. Нито водка, нито сельодката не са случайни, а се заплащат. Ако не на място, то след това, когато биват потърсени. Или подсещани.
  А какво дирели в Америка ? По същата причина – просто в момента нямало работа в Русия, нямало университети и те затова били там. Толкова е просто всъщност според тях, че чак се учудва човек. Един ден, като ги имало тези неща в Русия, щели били да отидат там. Но засега разчитали единствено на аксиомата ( тяхна ! ), че в края на краищата плодовете, които беряли в Америка били плод на ръцете на Американския пролетариат, който пък, както се знае отдавна, пак според тях, бил техен брат. Нищо, че последният още не знае това. Но те ще го осведомят, беряйки, консимирайки, т.е. в движение. Сложна задача, дори по-сложна от онази, в който се пита като как човек живее в страна, която недолюбва, към която е враждебен изначало. Към която бащите им също са били враждебни, и в която за тях няма нищо свято ?

 9. към ясен в

  Лошо е да съдите по себе си- явно ходите на гости да “поплюскате”.А и гроздето е кисело за работещия, докато други “поплюскват”- доста ниско топка на гледната точка е това!

 10. Пожарът във Витоша продължава вече четвърти ден и от първоначалните 50 декара вече обхваща 250 или разрастнал се е пет пъти. Цари пълен хаос с организацията по гасенето и доброволци разказват странни неща, които са им се случили щом са отишли на място да гасят.
  Българското правителство първо прие, после отказа като не даде основателни причини , помощ от Израел и Сърбия. Странните разкази на доброволците са от рода на: “Пожарникарите и военните около нас също бездействат, тъй като не получават никакви нареждания. Стоим и чакаме, докато от време на време до хижата идват коли с някакви хора и си тръгват, но нищо не се случва. Тоталният хаос вече трети ден ни кара да мислим, че просто се саботира гасенето на пожара.”
  “Когото и от т. нар. отговорни лица да попитам какво се случва и кое налага всичкото това безсмислено чакане, не получавам никакъв отговор. Дори вече ми казват да не задавам глупави въпроси, защото ги дразня.”
  “Към 6:00 часа вече доброволци нямаше (за записване) и започнахме да чакаме какво и кой и защо, не е ясно, а и никой не знаеше.Отидохме на площада на Железница и зачакахме транспорт…след 30-40 мин. чакане се разбра, и се даде команда, че транспорт НЯМА. Качвайте се пеша!Всичко от наша страна беше 6. И започнахме едно чакане. А пожарът си върви. И се качва към нас! Ние продължаваме да чакаме, няма помпа, няма нищо. Аз лично чух нашия началник поне три пъти да говори по телефона с някого и да вика ”пратете ми помпата, кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата? Искам помпата сега! Готови сме и т.н.И чуйте сега какво се случва! Обажда се някакъв умник и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало), забележете, с кон!След дълго чакане някой се обади и каза: Прибирайте се!”
  “От една страна, тия хеликоптери, дето пръскат, нищо не правят. Просто мъгла. От друга страна, пожарникарите около нас бяха 10-15 човека максимум. Днес на ръце сме качвали шлангове и помпите в продължение на час.”
  ” До утре ще е много зле положението. Идвайте хора. Не слушайте новините. Всеки е нужен горе. Организацията е слаба. Пожарникарите гасят с 2 помпи, от които едната е голяма колкото табуретка и днес прегря. Ако не се съберем, пожарът ще изгори сумати гора. Идвайте!!!”
  “Всички налични доброволци вече са изтощени – физически и емоционално. Тези хора, борещи се четвърти ден с огнената стихия, призовават за помощ и съпричастност.”
  “Никой не може да обясни защо дни наред се повтаря, че положението е овладяно.”
  “Управляващите не искат да си признаят, че пожарната е зле екипирана. В така наречения щаб има много началници, те също знаят, че няма да се справят с наличия материален ресурс и затова дават безумни нареждания и успокояват, че ситуацията е овладяна.Питейната вода също е кът, храната ,която получават пожарникарите пък е недостатъчна.”
  Същевремено и Македония, освен Израел и Сърбия е предложила да помогне със специализирани самолети в гасенето, но правителството отказа на всички. Незнам и защо ние нямаме такива самолети, каквито има Македония, която всички смятаме за по-изостанала от нас, а ако имаме някой трябва да обясни защо не се използват. До този момент обаче никой не е обяснил официално, защо точно отказваме помощ. Видях клипчета в youtube и става въпрос за едни гигантски самолети, които изсипват огромно количество вода или някаква червена субстанция и като гледам кадри от пожара във Витоша съм сигурен, че един такъв самолет може да го изгаси само с едно минаване. Просто някое “официално лице” трябва веднага да даде смислено обяснение защо се отказва използването на такива самолети. Защо е нужно да се рискува живота на доброволци и пожарникари и защо е нужно хеликоптери да правят хиляди курсове и да харчат гориво, защо е нужно да се губи време в пренасяне на тежка техника. Ако такова обяснение не бъде дадено или то не звучи убедително то аз ще реша просто, че правителството на България е оставило гората да си гори, като е рискувала безмислено живота на обикновени граждани доброволци и пожарникари в симулиране на опит за потушаване на пожара, което е довело до неговото разрастване.

 11. Към Ясен В

  Ясене, ясене очевидно нищо не ти е ясно. По отношение на унизителното държание към българите бих ти споменал следния факт, който и ти не можеш да пренебрегнеш. Познавам доста българи които емигрираха със семействата си в САЩ и никой от тях не съм чул да се чувства унизен от това. За твое голямо съжаление не познавам нито едно българско семейство, което да е емигрирало в Русия. Това говори достатъчно категорично, в кое общество българина живее комфортно и в кое унизително. Друг път като пишеш нещо най-напред помисли за фактите и тогава пиши.

 12. Тази благословена от бога страна, Америка! Без разбира се, да сме наясно с пълната история на света, без претенции за изчерпателност и професионализъм в тази част от човешкото познание, си задавам следните въпроси: 1) Има ли просперираща страна, която пряко или косвено да не дължи това на американското влияние? 2) А има ли такава, която да се противопоставя на Америка, и по-рано или по-късно да не достигне до упадък? Струва ми се, че отговора и на двата въпроса е НЕ! Съвсем естествено възниква въпроса – а какво да се прави с страни и народи, които имат възможност да черпят от американския опит и развитие, а те непрекъснато се взират в опита на най-изостаналата в своето обществено развитие страна,чиято икономика е изцяло зависима от добива на суровини и техните цени на международния пазар. Ами такъв народ си е за четвърти километър!

 13. @ГЕОРГИ ГАНЕВ Вижте, Ясен изобщо не разсъждава на това ниво. Той сигурно е някакъв обслужващ персонал при такива събития, от когото американците, (а от неговите думи и руснаците), изискват да си свърши работата. Е, може би американците са по-взискателни. В България, това се приема като вид издевателство. А пък Ясен може да е от тези дето казват: “Аз с руснак мога да седна и да се напия, а с американец не!” И тука нЕма начин да не се съгласим.

 14. И аз, господин Инджев, съм питала мои близки и познати, мои бивши ученици, учили в Америка и дошли си с друга “констатация” – американците били страшно прости хора: Е, кажи ми, момче /момиче, като са прости американците, защо държавата им е високотехнологична? Защо ти, като си учено, си бедно и хленчещо, пък простите американци са богати и щастливи?
  Не могат да ми отговорят. Но едвам сдържат злобата си

 15. “И аз бях там, но не се почерпих с храната…” – г-н Инджев, съвсем да не вкусиш е обидно спрямо домакина. От друга страна – все ми се струва, че нашего брата за 1-2 декади малко се култивира и не би трябвало по коктейли да се тъпче като “попско дете на задушница” или бъркам?
  Дано не.
  Погледнато по-шеговито – току виж някой злобар Ви плъзнал по аргумент от противното в предпочитание към черпнята в течния и вариант:)
  Инак – брилянтно, както винаги представено с нежно пронизващата ирония, безотказно вбесяваща нашите друзья; А също да отбележим – на тази дата подхожда едно такова четиво (случайно?), което вярвам би успокоило поне измалко духа на Стамболова в гроба му, изкопан преди 117 г.

 16. Г-н Инджев, повярвайте ми, нямам никаква причина да разглеждам гроздето като кисело.За щастие(мое), работата ми е прекрасна и в това посолство мога да си позволя повече неща от повечето гости.Това не променя фактите.Бил съм в доста държави и посолства и трябва да Ви кажа, че по-гадно отношение на държавата към собствения и народ от това на Русия не съм виждал.Това обаче по никакъв начин не променя факта, че в американ ембаси се държат с българите като с по-неравни.Съжалявам!
  Георги, и в Русия живеят българи, макар и не толкова добре, колкото в Америка.Просто там си се живее зле, дори да си богат.Само дето Америка(само по мое мнение)с гигантски крачки се е запътила към руските стандарти за демокрация.

 17. Към ясен в:

  Че кой коментира работата Ви?
  Изобщо не става дума за Вашата работа, а за обидното обобщение, че гостите били отишли да “поплюскат”, поставяйки в един кюп доста хора, които няма как да познавате лично и едновременно.
  За себе си мога да кажа, че не опитах дори яденето( както по принцип правя по приеми), а свърших доста работа с разговори с различни хора, които трудно бих срещнал събрани на едно място, нито един от които не беше американец.
  Колкото до това, че в Русия също живеят българи ( което също не е тема на спора), разликата е в това, че за САЩ има голяма навалица от желаещи да емигрират и да се интегрират- милиони хора по света, не само българи, имат тази мечта. Нищо подобно не важи за някакъв наплив от българи към Русия.
  Най-шумните русофили у нас явно практикуват професията си на чужди поклонници тук, защото в Русия тя няма да има стойност- нужни са тук на въпросната чужда държава за нейните цели по оседлаването на българския троянски кон.

 18. Към AZ
  Ако пожара е по план,вие само си губите времето,а след това някой има чиста печалба.Дано не съм права,но обикновено финала и след неумишлените пожари е такъв.

 19. “To the glory of mankind, there was, for the first and only time in history, a country of money – and I have no higher, more reverent tribute to pay to America, for this means: a country of reason, justice, freedom, production, achievement. For the first time, man’s mind and money were set free…”

  Francisco’s money speech,
  Ayn Rand “Atlas Shrugged”

 20. Г-н Инджев,
  Слави има една песен”Ако знаех само аз номера на Господ Бог,
  щях да му звънна…”-от другари и другарки,никой нямаше да може да се дореди.Преди така се редяха при баба Ванга.Това че посолството на САЩ било претъпкано от тях не е изобщо изненада за никой.
  Но така великолепно умеете да пишете,че ако всичко това не беше истина би било много забавно и весело.
  Много,много ви ценя като журналист и човек.Добре,че има интернет да научаваме истината.

 21. Г-н Инджев, всички твои верни констатации, сварзани с темата на настоящата ти статия, ние, твоите съмишленици в блога, ги одобряваме и знаем. това просто е нашето наследство от годините след 09.09.1944 г. За съжаление твоите думи няма да достигнат до русофилите-петоколонници, защото те не четат статиите ти. Знаеш ли какви гримаси правят, когато чуят твоето име? Съвсем близки са до тези при произнасянето на името Иван Костов (без непременно да го приемаш като комплимент). А дори и да се запознаят с твоята позиция, чугунено твърдите им мозъци (уверил съм се в това) няма да я одобрят и няма да приемат нито един факт, накърняващ съветската им закалка. Тяхното кредо е, че Съветската армия е освободителка, а американците са лоши империалисти. За мен е важно да се посочи пътя, начина на действие за прекратяване на това, продължило толкова дълго, национално безотговорно поведение на огромна маса българи, а именно, прегърнали любимата Русия, да гледат сластно към Запада и Америка. Това не остава незабелязано от “любимата”, проявявайки се в периодични изблици на ревност (нали Швидкой беше констатирал, че много “се озъртаме към Брюксел”). Важно е как ще накараме (със средства извън твоя блог) тази маса да осъзнае историческата истина и да прецени коя световна сила е нанесла повече вреди на страната ни, отколкото ползи и че е време управлението на България да се ръководи от защитата на националните ни интереси. Знам, това е неимоверно трудна задача! Не случайно се е появило през годините определението “рубладжии”. Ценно място е България за руската мечка. Ще харчи колкото е необходимо за да си го запази!

 22. Имаше един стар социалистически виц. Държавите трябвало да си изберат символ.
  Американците избрали мушмулата-колкото повече загнива, толкова по-сладка става;
  Руснаците избрали амурчето – може да сме голи, но сме въоръжени до заби;
  Българите избрали хипопотама – до ушите сме в калта, но устите ни ето такива.
  Затова ще бъда лаконичен. Нито от Америка, нито от Русия ще получим нещо материално даром, всеки си има неговите интереси, но американците имат нещо, от което ние имаме въпиеща нужда – знания за управление и организация и те са най-добрият източник. Знанието няма да ни направи зависими, дори напротив. Колкото до нефта,газа и атомната енергетика, винаги е по-добре да имаме повече от един източник. Не, че ще сме независими, но поне и от нас да зависи нещо.

 23. @ИВАН Б. | ЮЛИ 4, 2012, 12:27

  Няма какво да се чудите с термините – щом се българофил, значи сте русофилофоб

 24. Дойдох в Америка с 15000 $ дълг, започнах работа на 50-я ден, на 90-я купих първата кола, на 120-я втората кола, след 24 месеца върнах дългът, а след още 24 купих на изплащане чисто нова къща и чисто нова трета кола. Има само една държава в света, където това може да се случи на емигрант в порядъка 4-5 години работейки честно, и тази държава е Америка. Честит празник!!!

 25. Русофил означава да откраднеш от монумент, направен за обща сметка в чест на твоя идея и да си застелиш пътеката в двора.
  За справка: http://www.dw.de/dw/article/0,,16068906,00.html

 26. ZA Rumen Bartzov – izvini me za latinicata. Ti chuval li si tazi izkluchitelna narodna pesen – Proviknal se e Nikolcho (Izkarai, Gano, goveda). Tazai pesen e edin istinski urok po moral i etika. Ne mi haresa glumlivoto ti otnoshenie kam tozi biser. Proslushai ia v YouTube i si nameri druga shegichka za Goceto. Pozdravi ot Argentina

 27. Иво,
  много се надявам да си прав, че България е на кръстопът и има надежда да избере вярната пътека. Не ни се иска да е истина, но ми се струва, че живеем в реалността на “4-ти километър”, а искаме да живеем “4–ти юли”. Няма как “4-ти километър” да признае “4–ти юли”, нищо че му “тече по брадата” на “4-ти километър” – фактите нямат значение.
  Бъдете здрави.

 28. Майче ми пееше,ах как пееше “Янкин брат,Янки думаше”.Пееше,но “Румка мамо ,кази ми сине,ти знаеш на никого лошо несъм помислила,защо на мен така сине”.Защо? и аз така се “шегувам” Ivan Tankov ,по никой така и не ще да даде отговор на мойте “шегички” неморални и неетични.Поздрави от дупката Криводол(комунистически) обл.Враца в пародия на държава България.Простете за кирилицата ми така непатриотична.

 29. “Видях огромно количество хора дошли да плюскат!”-това не значи всички, казвам го за спора.За живота в Русия и USA…доверявам се на мнението Ви!
  В многоточието обаче се крият много подробности.Това, което не харесвам в статиите Ви е, контраста между: “орлов поглед” за руските идолопоклонници, “пълна слепота” за американските такива.Българите винаги са поставени отдолу и зависят от “манталитета” си.Е, аз завися от способностите си, Вие (вярвам) също.Обидно е да се правим, че медала има само една страна.

 30. На времето един мой приятел немец беше казал: “Имам няколко най-добри приятели. Толкова добри че бих им дал всичко което имам” и после помисли малко и добави “всичко освен парите си”. Усмихнах се вътрешно, защото приятелят ми имаше много красива и стройна руса жена и не си спомни за нея.

  Аз мисля че думичките русофоб и американофоб имат и двете нещо общо много негативно в тях. И това е съставката фоб. За съжаление политиците вкараха негативно съдържание и в думичките русофил и американофил. Едните защото търсят защита отвън за политическите си цели и кариера, другите защото искат да получат политически дивиденти обвинявайки този или онзи във връзка с външните сили. Проблемът започва да става грандиозен заради имперските амбиции на Русия в региона активизирали се през последните години. Като си помисли човек, как от едно просто нещо, ние българите винаги сме способни да направим огромен проблем?

  Защо като моят приятел немец не можем да имаме приятели във всичко но само до там от където започват нашите интереси? Защо в България и най-простите неща са винаги толокова сложни?

 31. Към ясен в:

  Щом смятате, че има голяма разлика между “огромно количество хора” и “всички”, това само показва, че не се отказвате да обобщавате за “огромно количество хора”, които не познавате, но обиждате по колективен признак.
  А щом Ви липсва обобщението “всички са маскари” ( и американците били същите като руснаците, както говорят в кръчмата- същото като “всички мъже са свине” или “всички жени са к..и”), просто четете огромното количество подобни писания другаде. Където и да посегнете в българските медии, няма да Ви разочароват в това отношение.

  Колкото до “орловия” ми поглед към нашите колонизатори, които се разпореждат в България с променлив успех вече трети век, той определено има причини да бъде такъв в нашата държава, в която дори на фактологично ниво се избягват определения като “съветска окупация” и “съветски колониализъм”, макар те да са истинските термини за обозначаване на реалностите тук.
  Фактът, че правя изключение от това правило, е сред причините доста хора да посещават този блог, вместо да дъвчат люцерната ( ще се повторя с тази метафора) на пропагандата, сервирана за населението с претенцията, че става дума за четирилистни детелини. И тъкмо “всички са маскари” е основната съставки в този фураж!
  Обърканите от “прекалено много демокрация” българи, зашеметени от скоростните промени в живота им, се оглеждат за нещо познато по пътя на този преход и пропагандата обилно им го сервира- не винаги с някаква цел, а просто поради това, че самите пропагандатори са сред консуматорите на люцерната и издутите им от преяждане с целулоза стомаси могат да произведат единствено уригването, което се получава в процеса на трудно смилане на истината.

 32. Съветски колониализъм, окупация и т.н.Да, съгласен съм!И пак забравихте за американските им аналози, в които дори участваме.Е да, те се случват предимно на места, където има петрол- в България няма.Думата ми беше не за двете империи, които с риск да прозвуча като лумпен в кръчмата, са си маскари- съвсем не зачитат правото на съществуване на по-слабите от тях държави.Примери за това колкото искате.За “поклонниците” им ставаше дума!

 33. Към ясен в:

  Не се получава разговор с човек, който упорито сменя темата всеки път, когато бъде оборен конкретно- само и само да докаже аксиомата, че (и) в ” в Америка бият негрите”.
  Сега пиша б а в н о о о , за да разберете ( за последно): става дума за руските безобразия в България, а не за това, че на много други места някой някъде ( също) бие негрите.
  Негрите за Русия сме ние и това е моята тема. Отчайващо е отчаянието Ви на всяка цена да придърпате руската черга върху Америка, за да Ви стане едно хубаво…Само че от такова дърпане лъсват истинските скрити мотиви: дайте да обявим всички за маскари и така нашите поробители да изглеждат по-малко черни.
  Не чакам отговор, защото разговор с радиоточка не може да се води. Иначе колко са гадни американците го пише във (почти) всеки руски вестник и днес, както го пишеше и у нас , когато бяхме съветска колония- можете да се насладите на съмишлениците си, има ги в изобилие днес и тук в медиите, вместо да се опитвате да ми сменяте темата по Ваш вкус.

 34. Ясене, и аз ще ти кажа да четеш повече (но не само комунистическите манипулции) та дано ти станат ясни някои истини за най-новата ни история!

 35. Ало! “СВЕТЛОСИН” -ия, в тоя блог няма кого да баламосаш, отивай в някой руски клуб да си гукате с родните петоколонници!

 36. Ot niakolko godini imam useshtaneto, che rusnacite izpalniavat niakakva dalgosrochna i solidno finansirana programa za postepenno prevrashtane na BG v chast ot Rusia.
  Ne mislia, che shte dojiveia rusnacite v BG da sa mnozinstvo ili ruskiat ezik da stane u nas oficialen, no ne bih se obzalojil, che tezi mi koshmari niama da se sbadnat na potomcite ni sled 50-70 godini…

 37. Всъщност и аз не чаках отговор от Вас.Желая Ви happiness!

 38. Dai si smetka kakvo e napravila sled II Sv. voina Amerika za Germania, koiato e bila v ruini.
  No sled kato neshtata sa potragnali, oshte prez 1950-te godini amerikancite sa se otteglili ot tam i sa varnali na Germania palnia i suverenitet.
  A koga shte badem i nie ostaveni na mira ot “bratushkite”?
  Prav e kolegata pó gore, koito pishe, che koito e balgarofil, e rusofilofob.
  Zashtoto za da si hem balgarin, hem rusofil dnes, triabva ili da ti plashtat solidno za “rusofilstvoto”, ili da si niamash haber ot istoria na balgaro-ruskite otnoshenia, ili da stradash ot “stockholmskia sindrom”.
  Izliza, che az sam ot rusofilofobite, koeto ne me pravi avtomatichno amerikanofil.
  Kam Amerika niamam specialno otnoshenie – hodil sam edin pat v iztochnite shtati, shashkal sam se ot postijeniata im i tolkova.
  No kato balgarofil niamam za kakvo nito da gi obicham, nito da gi mrazia.
  Ne, bih gi zaobicham ako ni osvobodiat ot rusnacite, no tova e rabota, koiato triabva da svarshim sami.

 39. Към DO: Уви, аз също споделям вашият кошмар, особено в контекста на настоящата имотна МЕГАинвазия на рускоговорящи заселници по цялото БГ Черноморие и не само там! А пък ако се добави и бройката на “служебно” пребиваващите тук руснаци, включително обаче и с техните семейства, нищо чудно политическото изражение на тази евентуална, дългосрочна програма да се въплъти в един “манифест” или нещо подобно за руският език, както това се случва днес и сега, както в Украйна, така и в част от прибалтийските републики, Грузия и т.н. Не знам, дано това са само кошмари……………

 40. Taka se e zapochnalo s “gastarbeiterite” v Germania prez 1960-te godini – parvo gastarbeiterat, posle semeystvoto mu – taka che dnes samo turcite v Germania sa 1,7 miliona, no Germania e 82.
  Ami to cialata Balgaria dnes e malko nad 7 miliona i s otricatelen estestven prirast: dostatachni sa ni 1 milion postoianno prebivavashti rusnaci, za da ni napraviat chujdenci v sobstvenata ni darjava.
  A v sashtoto vreme avstriicite i shveicarcite ogranichavat dori broikata ruski turisti v planinskite si kurorti.
  Zashto li…

 41. Suverenitet!? Ne mogat da ni osvobodiat.Po-skoro 6te ni prigodiat.I az niamam specialni otno6enia, i ne me interesuvat specialnite im otno6enia, idiotskite opravdania 4e sme malki su6to!Az ne sum, tezi koito se smitat za malki triabva da pro4etat Botiov.

 42. Ето, Иво, един от начините, за които питах по-рано. Статията ти се появи на 05.07. (т.е. вчера) в “Марица”. Да се надяваме, че все някоя “твърда глава” се е опитала да я прочете! Можеби по-лесно щеше да стане, ако портретът ти не стоеше в горния й край (шегувам се, разбирасе). Нямам представа къде стои в това отношение софийската и останалата провинциална преса (мисля, че е доста назад)! Не те подтиквам да намираш каква да е трибуна, подобно на Любослава Русева, която уважавам като журналист отдавна. Казвам подобно, защото освен в “Тема”, тя публикува и в “Преса” (новото творение на агент Бор).

 43. Благодаря за статията -точно в десетката.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.