Огнеборъцът премиер даде ялов ултиматум на витошкия пожар да се предаде за 3 часа

Традицията на управленското отчаяние повтаря у нас печалния опит от репликата на партийния хибрид Петър Младенов, който на 14 декември 1989 г. пожела на глас на стълбите на Народното събрание в София танковете да дойдат, за да се справят с пожара на недоволство на протестиращите срещу член Първи на тогавашната комунистическа конституция, прокламиращ еднопартийния комунистически монопол в НРБ.

Днес първият партиен и държавен ръководител на страната Бойко Борисов прокламира, че има (поне) един танк, надарен с мощта да се справи с пожара ( който иначе може да изпепели имиджа му на хибрид между пожарникар и премиер). В магистрално изявление, направено около 17 часа на строителен участък от магистрала „Тракия”- на безопасно разстояние от пожара на Витоша-Борисов даде ултиматум на пожара да спре да гори в рамките на следващите три часа.

Оказа се, че главнокомандващият пожарникар на републиката има тайно оръжие, нов начин за справяне с един от онези 15 горски пожара, с които, по думите му, се е преборил като някогашен пожарникар. Сега обаче му се налага да прибегне до танк хибрид, за да потуши многократно обявявания за потушен, ограничен, незначителен, но горящ упорито вече четири денонощия пожар над столицата.

Танкът хибрид напомня на идеята на небезизвестния строител на магистрали в Германия от края на 30-те години на миналия век Шикългрубер, който се надявал до последния момент да спечели подпаления от него световен пожар с помощта на тайно оръжие. Разликите са много в аналогията, но общото е в отчаяното залагане на „тайно оръжие”.

Кой „гений” се присети на четвъртия ден от все по-тревожния за здравето на местните селяни и техните около 2 милиона съседи в българската столица да извади от музея на социалистическото танково изкуство танка хибрид, боядисан като пожарна с вид на чисто нова детска играчка, но напълно девствен откъм какъвто и да е опит в борбата с огнените безобразия?

Не трябваше ли чудодейният танк хибрид да бъде мобилизиран по-рано и да е минал някакви изпитания или сега ще ни го показват като смайващо фантазията на световните танкостроители чудо на родното танкостроителство?
Огънят на Витоша така и не се изплаши от ултиматума на Борисов, който се провикна като Боримечката от магистрала „”Тракия” : „ Еийй, селяниии, танкът идееее”!

Обещанието му танкът хибрид да се справи с пожара за три часа повтори прогнозата на заместника му Цветан Цветанов, който на 1 юли прогнозира, че пожарчето на Витоша ще бъде победено в рамките на „светлата част на деня”, т.е. пак за около три часа ( след неговото регистриране).

Три часа! Едно толкова конкретно и краткосрочно обещание, което би трябвало да се базира на някаква експертиза, показва със своята обречена безперспективност какво означават дългосрочните фантазии на това управление, разчитащо на кратката памет на хората.

15 мнения за “Огнеборъцът премиер даде ялов ултиматум на витошкия пожар да се предаде за 3 часа”

 1. Може би ББ си е подсигурил лента за пязане и репортери на тв7 за срок от 3 часа, та това му е дало повод за решително определяне на срокове 🙂

 2. Мдаа.. Тия или са се притеснили яко и говорят глупости или вече не се притесняват изобщо какво говорят. И в двата случая лошо.

 3. Преди няколко дни, на въпрос на журналист от телевизията: “защо не поискаме помощ от други държави за потушаване на пожара край Бистрица?”, министър Мирослав Найденов отговори:”ако поискаме такава помош за погасаяване на пожар, който се е разпрострял само на някакви си 50 декара, чужденците ще ни се смеят, за това че ние не можем да се справим сами” (или ще ни сметнат за “некадърници” – е моята забележка). Без да иска това, Мирослав Найденов признава, че тази държава в момента се управлява от абсолютни некадърници, дори и в област в която уж имат професионална “подготовка” и “образование” (ако може милиционерското образование да се смята за такова). Но тук няма нищо изненадващо, тъй като в БЪЛГАРИЯ кадърните, образованите, можещите и доказани специалисти във всички области на живота, икономикато, политиката, спорта, науката и т.н. са сред най-ненавижданите и нежелани ръководители. Примери в това отношение има в изобилие, от близкото и далечно минало. Спомнете си, по какъв начин преди няколко години бе отстранен най-способният, компетентен и кадърен ръководител в гражданската защита, противопожарната дейност и срещу природните бедствия ген. КИРИЛ ВОЙНОВ намерил признание и в чужбина. В сегашно време интригите с министър Т.Трайков, в здравеопазването и в спорта (волейбола, футбола, вдигането на тежести, худ.гимнастика и т.н.). Не беше ли така и с “елиминирането” на най-успешния след 1989 г. министър-председател ИВАН КОСТОВ (при един втори мандат, положението в България щеше да бъде съвсем различно от сегашното, в положителен смисъл).

 4. Чудно ми е колко ли от медиите ще отразят това. Някога дали ще научим имената, както на тези горе които направиха невъзможното, така и на тези долу които “обслужиха” така добре онези които са ги “уредили”. Звучи тъжно и страшно.
  http://www.cross.bg/1312260

 5. „Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнствата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва – тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено.“

  Държавата оцени таланта с цената на чашка кафе
  http://www.kafene.net/analysis.html

  Бих искал за това да прочета в блога Ви,за тези проблеми,на които малко се обръща внимание.

  Има доста проблеми-надявам се да им обърнете внимание.С Уважение

 6. “Хубавото” при Борисовия популизъм е, че лъжите му са бързо скроени, краткосрочни и в заповедна форма.
  В случая, минаха три часа и лъжата блесна!! Заповдта не може да бъде изпълнена докато не завали дъжд(бог да помага) или докато не изгори всичко, което може да гори. При Симеон Сакскотски трябваше да минат цели осемстотин дни, за да разберат “верващите” дали са “оправени” или не.

  Разликата между двамата държавни “управители” е, че единия ни “оправи” един път – но за дълго, а другия – по малко, ама.. всеки ден!

 7. Много се размириса вече от действията на това правителство ЗА пожара: отказват ефективна помощ от чужбина, насищат огъня отгоре с водни пръски, които, дифузирани във въздуха от високо, имат ефект на обогатяване с кислород, замислят да проправят просека до апетитното оголено местенце, което вероятно се чака да достигне необходимите размери. Че са прости, прости са, но още са и зли гении.

 8. Голямото смучене от пръстите на теми за плюене продължава с пълна сила.

  А това с пожара над Бистрица, както и с отрязаните дървета в Борисовата градина, си има точно определение: екотероризъм.

 9. Май пожар ще докара оставката на главния пожарникар..

 10. Има такъв “танк”. На шасито на МТЛБ, производство “Бета” Червен бряг. Проблема е, че не носи вода, а се захранва с водоноски. Достъпа обаче на водоноски е невъзможен, заради тежкия терен. То затова и тия “танкове” не намериха пласмент. Останаха в България няколко действащи прототипа.

 11. За използване на пожарни самолети, има голям проблем. Нито яз. Искър, нито другите в района на София саподходящи за тях. Почти невъзможни и опасни са заходите за приводняване и зареждане с вода, заради планинския район. Защо обаче не се каза истината, а некви откази, не нужности и тн. Нямам обяснение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.