Британският “Икономист” срещу българския популист

Списание „ Икономист”, лидер в световната журналистика в своята категория от десетилетия, направо се изложи на фона на единствено правилната под слънцето преценка за състоянието на медиите в България, в които, по мнението на нашия премиер, критикуващите властта журналисти на практика обслужвали мафията.

В крак с хелиоцентричната система за оценка на света, в който си живее като премиер-слънце (света на подмазвачите, който се навърта все още около него), Борисов безгрижно прозря и презря мафиотската същност на журналистическата критика срещу властта ( му).

Британското издание най-мафиотски отправи солидарни с българските журналистически мафиоти критики към Борисов, определяйки го като популист. (ivo.bg)

“Икономист”: Състоянието на българските медии е тревожно

Някога България се надяваше да стане като Гърция, сега просто се надява да оцелее, пише британското сп. “Икономист” в свой анализ за страната ни.
Според българския анализатор Иван Кръстев оптимистично настроени експерти имаха голямата надежда преди 20 години, че България може да стане като Гърция. Това означава “умерено демократична, но и умерено корумпирана”. Сега според него те се надяват Гърция да стане като България – бедна, но финансово дисциплинирана, без да завлича прекалено много другите страни.
До момента България устоява на икономическата криза и кризата в еврозоната. Безработицата бавно стигна до 12%, но това е наполовина спрямо нивата в Гърция и Сърбия. Смята се, че над един милион българи живеят в чужбина, работейки специално в Испания и Гърция. Някои от тях загубиха работата си и се върнаха у дома, но сумите, изпращани в родината чрез банки в действителност са нараснали. През 2008 г. официалните данни сочеха, че парите, изпращани от емигрантите в родината, възлизат на 694 милиона евро. Миналата година те са нараснали до 774 милиона евро.
БВП на България се увеличи със скромните 1,7% през 2011 г. и се очаква да намалее тази година.
Неотдавнашно изследване показва, че 30% от икономиката е в сивия сектор. Българите също са бедни. Изследване на Институт “Отворено общество” показа, че над две трети от тях очакват икономиката да остане на същото ниво или да се влоши в идните 12 месеца, а цели 56,7% смятат, че положението в страната е “нетърпимо”.
България е най-бедната държава членка на ЕС. Средната надница е 3,50 евро на час, а средната месечна заплата е едва 360 евро. Тъй като 10% от българския износ е насочен към Гърция и гръцки банки държат 40% от всички заеми, не е изненадващо, че българите са обезпокоени. Това което ги тревожи най-много, е миналият им опит, който показва, че каквото и да се случи в Западна Европа, “то идва тук година или две по-късно”, казва бизнесменът Васил Василев.
Василев изпраща организирани групи работници в други страни от ЕС, най-вече за сезонна работа. Той се тревожи, че политическото напрежение върху компаниите да заменят неговите работници с местни безработни може да се отрази на бизнеса му, а следователно и на българската икономика. Той смята, че страната се нуждае от план за излизане от прекомерната зависимост от еврозоната.
В една област пазарът вече се променя. Кризата от 2008 г. остави огромен брой непродадени ваканционни апартаменти по черноморското крайбрежие. Когато строителните компании фалираха, много от апартаментите попаднаха в ръцете на банките. Оттогава ги купуват руснаци от средната класа, казва банкерката Цветелина Бориславова.
Много българи не харесват правителството на Бойко Борисов, премиер популист (който преди време живееше с Бориславова), притеснени заради намаляващата демокрация. Парламентът се превърна в “гумен печат”, казва анализаторът Борислав Цеков, потвърждавайки мнението, че бизнес лобита си осигуряват благоприятни за тях самите закони. Хиляди хора излязоха неотдавна на улиците, за да протестират срещу Закона за горите, който беше приветстван от строителите на ски курорти. Правителство отстъпва.
Може би най-тревожно е състоянието на медиите. Основните вестници са собственост на банки или влиятелни компании. Разследващата журналистика е малко. Рекламите от правителството и от държавни компании са голям източник на доходи за вестниците. Поради това автоцензурата е на дневен ред, твърди издателят Валери Ценков. Но българският външен министър Николай Младенов казва, че най-неприятното според него е “непрестанният спад в качеството на журналистиката”. Той не смята, че това е свързано с автоцензура. /БГНЕС

12 мнения за “Британският “Икономист” срещу българския популист”

 1. Предлагам Ви няколко елементарни съждения, породени от очевидни факти.
  Повод е участието на С. Дянков в сутрешния блок на една от телевизиите. Там той разпалено обясняваше каква добра сделка е сключил и колко много ще спечели от това държавата. Дали това е така или не не мога да преценя, но си спомням, че същото обясняваше преди време и М. Велчев по отношение преструктурирането на външния дълг, а тя каква излезе…
  Но казах, че ще разсъждаваме по външни белези, та какво ме впечатли- лицето на господина Дянкова вече почти се е закръглило, ризата му е поне четири номера по-голяма, а в началото на мандата ми изглеждаше недохранен, та чак анемичен. Явно човекът се ояде в буквалния смисъл на думата, а онова истинското ояждане лъсва чак след края на мандата. Така, както лъсна при Муравей Радев (казвам това с дълбоко съжаление, защото съм дясномислещ), така, както лъсна при Милен Велчев, за Пламен Орешарски нямам информация, но едвали е по-различно, като си спомним, че беше свален от кандидат за столичен кмет поради съмнителни връзки със съмнителни структури. Ако продължи с тези темпове до края на мандата финансовия ни министър ще започне да се търкаля.
  Това е да си във властта- един наддава на апартаменти, друг на банкови сметки, а трети освен всичко това и на телесно тегло.

 2. Колко е права всъщност Еди,за “Икономист”.Всичко напомня за надеждите на всяка майка,че дъщеря й ще намери по-добър мъж отколкото тя,и е убедена че синът й никога няма да намери такава добра жена каквато е намерил баща му!

 3. Разговарят руснак и американец:
  – И какво толкова велико има във вашата “свобода на словото” – пита руснакът.
  – Как какво, ето аз например мога да застана пред Белия дом и да кажа всичко лошо, което си мисля за президента на САЩ!
  – Хе, че и аз мога да застана на Червения площад и да кажа всичко лошо, което си мисля за президента на САЩ!

  Припомням горното за да покажа колко приличат на американските и как са “независими” “медиите” ( т.е. пропагандните агенции) в България.

 4. “Но българският външен министър Николай Младенов казва, че най-неприятното според него е „непрестанният спад в качеството на журналистиката“. Той не смята, че това е свързано с автоцензура”

  Ха-ха!
  На то’а министър може само да се препоръча да си извади главата от пясъка и да положи леки усилия да мисли!
  НЕГОВОТО правителство, ръководено от “организаторът на трафика на амфетамини през Турция”( според ЦРУ), съзнателно и целенасочено развращава българското общество и руши малкото демократично ценности в България.

  “Спад в качеството на журналистиката” НЯМА, защото НЯМА медии. Има централи за дезинформация и пропаганда, чиято ОТКРОВЕНА цел е заблуждаването и МАНИПУЛИРАНЕТО на българите.

  Като изключим свободно изразяващите се в Мрежата блогъри, списващите в горните “медии” НЕ СА журналисти, а БНТ и БНР не могат да отмият пропагандната кал разпръсквана ежеминутно в обществото!

 5. Създадената от „организатора на трафика на амфетамини през Турция“( според ЦРУ)партия за “европейско”, че и за “развитие” обещаваше “борба с корупцията” и “престъпността”.

  Мислещите българи отдавна разбраха, че проблемът им с “борбата” на ГРОБ е лингвистичен.

  За наркотрафикантът (да повторя – според ЦРУ) Борисов, комбинациите с ТИМ не са престъпност, Вальо Топлото не е “корупция”, “неизвестното лице” Р. Офч. не е “оперативно интересно”, а “комисионните” на “хидроинженери”, на Гоцетата и НЕ-умните министри (за купуване на апартаменти) не са подкуп.

  За ГРОБ “мафия” и “престъпност” са протестиращите граждани и майките с деца пред Морската градина на Варна, а “корупция” е критиката на малкото останали журналисти.

  Нуждаем се май от “езикова реформа”!

 6. Аргумента на един мой приятел подръжник на ГЕРБ при поява на критикуваща статия в западно издание винаги е следният – “Платена статия от комунягите”.

 7. “Но българският външен министър Николай Младенов казва, че най-неприятното според него е „непрестанният спад в качеството на журналистиката“.

  !Той не СМЯТА, че това е свързано с автоцензура.”

  *Не зная, дали той може да “смята” или не, но това е крещящ пример за
  министерска АВТОЦЕНЗУРА!!

  Aко беше искрен? и смел?, думите му щяха да бъдат: -Непрестанният спад в качеството на журналистиката, се ДЪЛЖИ на ЦЕНЗУРА и АВТОЦЕНЗУРА, налагана от моето правителство и купените от него медии, за което съжалявам, но не съм в състояние и нямам смелоста да променя!!

  Това е най-неприятното според повечето от нас.

 8. Толкова кухи управници,едва ли има някъде другаде по широкия свят.Днес отидох в кметството да шзвадя един акт за раждане.Оказа се, че регистъра е прибран в някакъв архив на община Тунджа построен в с.Дражево.Това било разпоредено от министър С.Дянков.Кажете ми на какво прилича това.Утре ще се сменят министрите, ще им се сменят идеите и иди че си жив,като някой е изнесъл и изгорил регистрите.Много неща така затриха.Стажа на колко хора,земята като документи, а сега и хората ще отпишат като родени.Нали затова човек има родно място пък било то и село,но съществуващо в официални документи още преди 1400-та година.Бюрокрация и инквизиция на човека.Отвратена съм.Сигурно не без основание хората говорят,че целта на управниците ни била да останем 3 милиона.Няма спасение от тази пасмина мушмороци.

 9. “Економист”-Англия,”Дерщандарт”-Австрияи и Хохегер,Дойче веле, Германия,Бивол-вие знаете кой го списва,не е ли прекалено цял свят да се занимава с една малка Б-я и постоянно да я анализират, като изобщо не им влиза в сметките.Разбира се,че е платено,за Хохегер ,а сигурно и за други има следа.Всичко това е прекалено, за да е случайно.

 10. Според мен журналистите или поне в по-голямата си част са недостатъчно добре осведомени за нещата за които правят материал и проявяват доста смелост при изготвянето на репортаж или новина. Това го казвам като човек, който си е имал пряк досег с журналист от Капитал, на който му е било отказан коментар по определена тема и въпреки всичко, “материала” беше публикуван в следващия брой с подобаващ брой цитати от неназовани източници и т.н.

  Така че Г-н Борисов не е прав – не са хора, които обслужват мафията. Аз бих ги нарекъл по-гадничко 😉

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.