След медиите и пожарът на Витоша е овладян

Учениците на Тодор Живков в управлението на днешна България следват завета му да се „поснишават” докато попремине бурята. Техният Тато препоръча снишаването по повод перестройката в СССР, с надеждата тя да го подмине. Макар снишаването му да не даде резултат, тази препоръчана от него гъвкавост в заобикаляне на проблемите си остава пътеводна звезда за следовниците му в държавното ни ръководство.

Цели 5 дни президентът Първанов се снишава, буквално се кри от медиите ( които в огромната си част така и не го търсеха за отговори, впрочем), когато беше изобличен случайно, че си е чесал ловджийската краста в планината край Симитли, вместо да покаже съпричастност с изгорелите българи в пожара в държавната железница на другия край на България. Накрая медийните му охранители съчиниха от негово име оправданието, че наистина е бил край Симитли, но (поне) не бил стрелял…

Различен е на пръв поглед сюжетът с упоритото нежелание на нашия днешен премиер Борисов да поеме полагащата му се роля на бивш пожарникар начело на държавата, край чиято столица подчинените му притеснително дълго не можаха да потушат едно уж малко пожарче. Но въпреки разликите, главно поради липсата на човешки жертви, съвпаденията със снишаването на Първанов не са малко. Виждат се днес, когато на петия ден, след уверенията за овладяването ( което още не значи ликвидиране) на пожара, министър-председателят най-после посети терена, превърнал се от близо седмица насам в главен декор на телевизионните новини. Колко нетипично закъснение за човека, който иначе е пръв на мястото, където има камери!

Нетипично ли? Напротив- типично е за този политик, да дебне за ситуации, от които може да извлече някакви дивиденти. Мирише ли на дим- дим да го няма!

Най-съществената прилика между случая край Симитли и пожара край село Бистрица на Витоша е всъщност не само бягството от отговорност за черната хроника, колкото демонстрираното овладяване на медиите. Те припкаха по петите на триумфиращия Борисов навсякъде, където няма пожари, а празнични светлини при откриване на какви ли не обекти. И нито веднъж не се чу да му задават въпроса защо, след като се предполага това да е по специалността му, не се появи поне символично в околностите на столицата, с новините от които цяла България така или иначе лягаше и ставаше цели 4 дни.

Понеже никой така и не се престраши да постави въпроса по този начин, в деня, когато вече беше получил уверения за някакво укротяване на пожара, премиерът премина в контранастъпление сам и лекичко настъпи репортерите ( изразът е негов- употреби го като закана срещу самия пожар). Намекна им при една от обиколките по хълмовете на успехите, че е премиер и поради това не бива да го притесняват ( точно така се изрази притеснителният ни премиер) с въпроси за пожара.

Както вече е редно у нас, има си ред в отразяването на действителността и той се диктува от главния полицейски шеф в държавата. По инициатива на вътрешния министър Цветанов днес вече има организирано посещение на журналисти на „Бистришко бранище”. Работата на журналистите в този „ден на медиите”, както го нарича шефът на МВР, е да отразят неотразимия дар слово на министър-председателя, който каза няколко думи на благодарност към доброволните и платените огнеборци. И после-дим да го няма ( от отговорността) за каквото и да било.

Не че му вменявам вина за пожара. Тя вината тепърва ще се превръща в тема и ще се окаже най-вероятно, че предишните правителства не са си свършили работата по предугаждане на коварния пожар с цел да зацапан безупречното реноме на бившия пожарникар.Но сервилността на медиите, които спестиха на заместника му Цветанов въпросите за яловото му обещание пожарчето да бъде овладяно за няколко часа, както и на самия Борисов за тричасовия ултиматум към огъня да спре да гори вчера в стил „пожар, загаси се”, разкриха за пореден път до каква степен е овладян пожарът на медийната свобода в България. Ето това го могат по-добре от всичко останало наследниците на Тодор Живков.

С риск да се повторя, ще кажа отново: за голямо съжаление пепелищата от изгорялата медийна свобода в България не тревожат будните българи, както съдбата на гората. Вероятно остава надеждата, че все някога на изгорялото медийно бранище, на което би трябвало да бъде бранено правото на обществото в България да има коректив на властта чрез свободното слово, ще порасне ново поколение свободолюбиви български пера. А дотогава на разните отделни волнодумци не им остава нищо друго, освен да „хващат гората” на острова на свободата в интернет.

14 мнения за “След медиите и пожарът на Витоша е овладян”

 1. Пристрастен си. Нормално е, премиерът да му се иска да бъде венцехвален. Човешко е. Виж, за медиите си прав. Тяхната работа не е да венцехвалят, а да посочват слабости, да искат / каквото и да е то/, да сочат слабости- абе, просто да си гледат тяхната работа. А, и да не забравя, да посочват алтернатива!

 2. Според Борисов, Вие, г-н Инджев, критикувайки под някаква форма действията на Цв. Цветанов по гасенето, сте от мафията.

  Освен да препоръчам на правителството да стои повечко на сянка, вече наистина не се сещам какво друго може да се направи в тази държава…

 3. Господин Инджев,
  Хората ги вълнува липсата на медийна свобода, но за съжаление журналистите не са като Вас и тях не ги вълнува. За тях явно е по-важно да се харесват на шефовете си (които пък искат да се харесат на управляващите) и да си вземат заплатките, отколкото да си вършат работата професионално. Гражданите са длъжни да подкрепят добрите журналисти, защото така защитават собственото си право да бъдат информирани, ама къде са тези журналисти, заслужаващи подкрепа? Да ходим да поднесем на тепсия медийната свобода на Цолова и Виктор Николаев от БТВ ли или пък на Бареков?

 4. Абсолютно в десетката! За какво да бъде притесняван един премиер ако не за значителен пожар който в един момент се оказа че представлява опасност за населено място?
  Може би кадруването в националният волейболен отбор е по-важно?!?

 5. Не, не му е лесно на Фараона, пожара е поовладян, но медиите са поизпуснати!

  Борисов: “Журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти”

  Да се разбира: “Журналисти, които не обслужват Мен, не са журналисти”!

  Дано не стане пак някой сакатлък докато вкарва журналистите в пътя, че хайде пак всичко отначало. Не, не е лесно да си фараон в 21-ви век!

 6. Много грешат някои като си мислят че интернет е остров на свободата. Вярно всеки може да напише това което мисли, но ако то не хареса на някой властник такава беля може да си докара човек, че дори няма да разбере откъде му е дошла. Мнозина вече са го разбрали защото усещам че пишат предимно българи от чужбина.

 7. Поведението на Пожарникаря е очаквано и банално.Толкова банално, че освен да се спомене, не си струва усилията да Му се посвещава цяла статия. Лошото е, че покрай “Властта на простаците” (вж. Иво Беров), страда цялата страна, проиграва се бъдещето на децата ни. България губи историческо време, и полека и помалко започва да прилича на Русия. Особено що се касае медийното обслужване на властта. Последния пример беше тазсутрешния блок на “битиви”-то, където, където беше направен очеваден опит да бъде дезавоирана, казаната най-после истина за драстичното поскъпване на тока. Безсмислените и не неподозираните в корупционни схеми разходи, направени от НЕК, по повеля на предишните, но равностойно и от СЕГАШНИТЕ властимащи и в угода на руски интереси, са истинската и основна причина (макар и не само), за повишението цената на тока. И докато сегашните инвестиции в зелена енергия ще се върнат в съвсем обозримо бъдеще, чрез екология и дори директни отчисления в бюджета, поради кратките срокове на откупуване на съоръженията, не така стои въпроса с “инвестициите” в руска наглост и енергийно робство. Ако имахме истински и независими медии дори за НАШАТА “прокуратура” щеше да бъде трудно да си затвори очите за грандиозното прахостничество.

 8. До “потърпевш”:
  И какво предлагаш, да си мълчим ли? Няма да стане. Че не сме анонимни – не сме. Че има “купени” и от двете страни, има. Сигурно ще кажеш – “ти нямаш семейство, деца, на теб ти е лесно”. Може би за много хора е така. “Младите ще оправят нещата, защото те няма какво да губят.”
  Но тогава, ако си мълчиш с преклонена главица, под страх от служби, подслушване и проблеми… въобще за какво са ти тия деца… на това ли ще ги възпиташ – да се боят от силните на деня, да слушкат и да се кланят… Не бива така, просто не бива, това не е животът, който искаш за децата си, нали?

 9. до Пламен
  Казах само че интернета не е толкова свободен, колкото си го мислят някой. И не съм предлагал да се мълчи, само казвам че не е никак безопасно и съм го изпитал на гърба си.

 10. Яви се накрая на пожара и пак наруга медиите.

 11. Spodelí s nas kakvo tochno ti se sluchi.
  Men dosega samo sa me izhvarliali ot forumite na vsekiden.com za niakolko godini, predpolagam, che zaradi simpatiite mi kam DSB.
  Vposledstvie me varnaha, kogato poslednia pat se smeni sobstvenikat na saita i ottogava niamam problem s vlizaneto, no forumite tam sa tolkova oredeli i izprosteli, che ne si zaslujava chovek da pishe i chete tam.
  A predi sporehme s Dachkov, Dareva, Yane… i beshe interesno.

 12. Иво, лошото е най-вече, че доста си стеснил кръга на “простаците”, в тон с рехавите ти политически убеждения. Фиксирал си го в ББ, па забрави предишните щърбели- тройната ламя, царската хрътка, Лукановата и Костова шайки?!
  Слава богу хората нямат такава къса памет като теб. Още по-добре е, че костовистките ти редици оредяха до 1 файтон жалки слуги.

 13. Към
  ideyazabulgaria:

  Много лоша антиреклама правиш на и без това глупавата гербаджийска пропагандна. Куца ти елеменатраната логика в собствените ти нападки.

  Защо да е “лошо”- би трябвало да ти е кеф, че съм бил стеснил кръжа на 4простаците”. Но толкова ти е мозъчето, не можеш една оплювка да формулираш, но претендираш да се репчиш от позицията на някакво “превъзходство”.
  Същото се отнася и за други ти алогизъм: ако слугите на Костов са жалки, то какви са тогава слугите на днешната власт- сигурно са щастливи ( да бъдат слуги като теб. Това си е самопризнание, но едва ли ще схванеш толкова “сложна ( като за теб) мисъл…
  И когато такъв “мъдрец” говори за прозрението си какво съм бил забравил, направо ми прави услуга с контраста да бъда обратното на онова, което така безмозъчно демонстрираш с плиткоумието си.
  И никога не говори от името на “хората”, запиши си го някъде, може и да блеснеш на някоя трапеза със себеподобни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.