Компли(ментите) на един теляк пред електоралната баня

На премиерска среща на върха в Дубровник българският министър-председател Борисов вплете в свое изявление върховното открие на своя бивш ментор Симеон Сакскобургготски, наречен наскоро от неблагодарния Бойко „мутра”, който в прословутото си програмно обръщение по пътя към властта поласка „прословутото българско трудолюбие и после приласка избирателите. Аргументирайки се защо ние на Балканите ТРЯБВА да живеем добре, освен слънцето и красота на региона, Борисов изтъкнал потенциала ни на „работливи народи”.

В резултат на това повторено царско ласкателство не ни остава друго, освен да си потърсим правата на работлив, но въпреки това най-беден народ в Европа. Получава се като в Русия: разполага с феноменални дадености под формата на природни ресурси без аналог с никоя друга държава, но в същото време руският народ крета по качество на живота далеч след десетки народи, обитаващи ресурсно невзрачни територии. Дали пък вината не е в онези, които „разпределят” порциите, отнемайки от залъка на нашите трудолюбови народи? Ако това за някои е колониализма, какви бяхме ние, ако не колония, по отношение на СССР?

Ние, заедно с трудолюбивите румънски съседи, населяваме дъното на европейските класации, ако не броим прясната информация от изминалата седмица за един наш рекорд, според който тъкмо Румъния и България са основен източник на снабдяване на по-богатата част от континента с „труженички” на платеното сексуално поприще. За нашите трудолюбиви южни съседи, които се превърнаха в нарицателно за живот на заем, изяждайки за години напред много повече от онова, което са спечелили с честен труд, да не говорим…Остават в сметката работливите народи от разпадналата се Югославия и Албания, които от десетилетия са сред донорите на най-евтината работна ръка в западната част на континента.

За сведение на Борисов, положението с ефективността на труда в България е плачевно толкова, колкото и с доходите. По този показател сравнението с други народи в Европа, Азия и Америка сме направо не изоставащи, а под нулата в измерванията на онова, което произвеждаме за единица време. Самата Европа изостава от САЩ много сериозно, а в същата тази Европа нашите показатели са отново най-ниските. Ако прием ласкателството на Борисов за основателно, в нашия случай излиза, че действаме на принципа „луд умора нема, само се поти”. Само ласкателството си е ласкателство, молба за преизбиране. Истината е, че тук по-скоро не излиза от мода принципът „работата не е заек, няма да избяга”. Или соцмъдростта, според която „те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим”- превод от шопската максима „никой не мое да ми плати толкова малко, колкото малко моем да му работим”.

От опит знам, че в сериозните западни медии, например в агенция Ройтерс, на репортерите е забранено да цитират като меродавни изявленията на таксиметрови шофьори. Смята се за изтъркано клише кореспондент да започне разказа си от дадена страна с онова, което му казал шофьорът веднага, след кацнал на летището. Има и друга причина за тази забрана, но да не задълбавам, за да не обидя гилдията на таксиметровите шофьори по колективен признак…

Ще наруша този принцип- а и нали съм един работлив балканец, нека ми е простено. Онзи ден, в редкия случай, когато ползвах такси ( мразя по няколко причини) един шофьор ми разказа изключително меродавната история за здравеняци от неговото село, които по цял ден висят в кръчмата, но категорично отказват да „бачкат за някакви си 5 лева”. И си спомних разговора ми с един възрастен българин (по произход), гражданин на САЩ, който ми обясни разликата между онази страна и нашия случай именно с това, как при него, в качеството му на шеф на фирма, дошъл огромен чернокож и поискал работа по следния начин: „Бос, искам да ме наемеш за 1 долар”. Готов бил да работи каквото и да е, но”залудо да не стои”.

Ама бай Борисов къде ли ги е чувал тия работи пред банята в Банкя, пред която е люпил семки с аверите и този мил негов спомен беше превърнат от ТВ 7 в название на цяло едно светско предаване, кръстено от самия Борисов „Пред банята”.Излиза, че Борисов е бил ощетен от народната власт не само като му давали да учи само за пожарникар, както сега се оплаква, но и като му е позволявала да бяга от уроците по чужди езици, с което той направо се похвали. Но и на улицата, която пак по неговите думи го правела близък с Георги Първанов, не е научил елементарни уроци, щом може да плещи такива нелепи комплименти пред колегите си от една компания, в която всеки един премиер представя народи с доста по-високи показатели на доказана трудолюбивост.

27 мнения за “Компли(ментите) на един теляк пред електоралната баня”

 1. Току-що кОлтурният (не е правописна грешка)ни министър предложи да му вдигнем паметник. И в учебниците да го включим, чух…

 2. Макар че сред кралете е все още модерно да бъдеш гол,Вашата надпревара да натрапвате близка да премиерската безвкусица към собствения вкус,може да се добави но няма как да се отнеме.
  Подозирайте асото,короната често прикрива голо теме!!!

 3. Всеки може да си говори каквото иска, но той живота си показва кое как е…Бедност, мизерия на тялото и духа, евтини тарикатлъци, корупция, чалга, простотия, грубост душевна и телесна, разпасаност в облекло и поведение, свестните си заминават полека-лека, отчаяни… Тоя читав млад народ, дето протестираше тия дни, и той ще си поблъска главата в простотията и ще хване свят нанякъде…
  Нещо много отчайващо ми се вижда положението.На паметника се събираме да протестираме една шепа хора, а руските пари правят рок-концерти и създават спомени от мястото…И винаги има кой да се продаде, не се свършват мераклиите…И почти никой от електората не разбира какво е направил Костов за България, а вярват на глупави клюки…Не разбирам защо ги устройва да е като другите маскари. Сигурно защото така и те няма нужда да полагат някакви усилия, а ще си седят и плюят…И ще получават помощи за тока. Каква е тая народопсихология, какъв е тоя просешки манталитет…Това може да го приемат само хора, дето се имат себе си за пълен боклук, нямам друго обяснение.

 4. Това с работливия българин е било вярно преди да дойде комунизма. След това желанието и духа за работа са били смачкани от всичките простотии,които са измислили комунистите във връзка с работата и производството. Сложили са някакви некомпетентни директори по партиина линия. Организирали са постоянно някакви паради, петилетки, слова,герои на труда, титли, всякакви глупости. Карали са работниците всяка вечер да остават след работа да присъстват на събрания и да слушат скучни и слушани за стотен път дрънканици.Започнали са да пробутват на работа по-некадърни, но по-близки на партията хора,което е изнервяло всички.Освен това работниците са имали чувството,че постоянно някой ги следи и подслушва и клевети после. Извън работното място живота пък е станал такъв, че е нямало смисъл да се стараеш повече, защото и най-мързеливия и най-работливия ще получат еднакво пари и ще могат да си позволят еднакви неща. Живота който е предлагал режима е станал скучен и еднообразен,писнал е на всички и постепенно хората са загубили всякакъв стимул и желание за каквото и да било. Допълнително не е имал възможност да пътува извън страната, да разгледа, да види и т.н.Паралелно с това е виждал западните туристи и е слушал слухове как партиините вождове си позволяват неща, които той героят на труда не е и сънувал.Това са щети нанесени върху българина които не знам дали някога ще преодолее.

 5. Преди да има достъп до държавната хазна, за министър-пожарникарстващия българският народ беше “лош мат`рял”, а щом е докопал каймака от държавния резерв, частните партиди на здравните и пенсионни осигуровки, изведнъж осъзнал колко много са се потрудили за него и партията му хората.

 6. Господин Инджев, че днешните българи сме мързеливи – спор няма. Можем много да говорим защо сме на този хал и да изкажем доста противоречиви мнения по този въпрос. Искам да споделя за работливия български народ живял по нашите земи преди 100 години. Когато през 1908 г. България обявява своята независимост, брутния продукт на държавата ни надхвърля този на Гърция и Сърбия взети заедно. България, която доста по-късно става свободна и с много по-малко население и в граници по-малки от днешните произвежда по-голям продукт от този на Гърция и Сърбия взети заедно. Така става ясно, защо България е могла сама да обяви своята независмост – ами били сме икономически силни. Това е! Отделно от това, България се наема да изплати репарациите които Турция дължи на Русия от Руско-турската война. Става дума за милиони златни левове, днес адекватни на няколко десетки милиарди. Тази силна икономика е потигната с труд, разум и предприемчивостта на на нашите дядовци и баби.

 7. Изразявам задоволство от Вашия коментар и от факта,че онази България се е нагърбила без комунисти да издържа един много неблагодарен Балкански съюз кроен и прекрояван в Петербург!!!!

 8. г-н Инджев, не знам дали сте гледали предаването на Карбовски от този уикенд обаче Иванка Рашайкова учителката, която писала емайл на Тъпото Цв. Цветанов, че определени журналисти са на заплата при Алексей Петров и как Тъпото Цветанов се скъсва да благодари на тази тъпа учителка, която решила да пише емайл на Тъпото, а не да се свърже директно с прокурор!

  От Афера.бг:

  “Цветанов бил „много притеснен”, моля ви се, „в манипулациите на тези журналисти”, но не пожела да изрече имената им, набутвайки Иванка тя да ги кажела.

  Мартин Карбовски с видимо удоволствие обаче цитира Иванка и изрече имената им – Кристина Патрашкова, Явор Дачков, Сашо Диков, Маргарита Михнева.

  Цветанов моментално побърза да изрече, че „има и други журналисти в списъка и аз съм убеден, че Иванка Рашайкова ще намери смелост да ги каже в съда”.

  Очевидно определени журналисти трябва да бъдат направени мишени с дейното участие на министъра на МВР Цветан Цветанов.”

 9. А какво става, когато е по-изгодно да изхвърлиш плода на цяла портокалава горичка, нежели да го транспортираш в съседна държава като БГ? Или когато има повече келепир да оскубеш маслинените си насаждения и да оставиш плешивата земя на самотек?
  Когато мярката са маркетите, а онова за “човекът-венец на творението” и “човек-мярката за всички неща” са фрази от прашясали томове?
  Да предложа по-адекватни фрази? “Потребителят-мярката на всички неща” и “пазарът-венец на творението”. Мислено погребвам думата “човек” под Световната банка.

 10. България покри поредния критерии на ЕС – Щастливи Министри. Те се разхождат свободно в историята ни още преди да им приключи мандата.

 11. Вижте го този АСЕН Генов как лиже и маже с Борисов—ЗЕЛЕН …бил…БОЖЕ БЪЛГАРИЙО…Защо така с тази твоя СЪДБА!!! Комитата и АСЕН ГЕНОВ нискочелния ЗЕЛЕН!!!

 12. Бай Борисов е чувал и разбирал и други работи, г-н Инджев. Например, че след като се опита да ви прикотка, но не успя, днес изглежда с по-голям успех стори същото с двама други блогъри – Комитата и Генов.

 13. Подател: iv.bakalov@gmail.com
  Тема: ot e-vestnik.bg
  Дата: Fri, 6 Jul 2012 11:44:01 +0300
  До: drbarc@dir.bg
  От: Ivan Bakalov
  Предупреждаваме Ви, че може да ви забраним достъпа до форума на e-vestnik.bg поради следните причини:
  Пишете големи текстове и пействате цитати, които нямат връзка с темата на статията или на дискусията.
  Това се нарича спам, дори да са цитати от Библията.
  Понякога под статиите има по 10 Ваши коментара с подобно съдържание, като друг читател почти не е писал. Този род участие във форума отблъсква други читатели. Създавате проблем на нашия вестник и ще се принудим да Ви забраним.
  По принцип не пращаме такива предупреждения по пощата, забраняваме достъпа и без предупреждение. Това писмо до Вас е по изключение.
  Прочетете още веднъж условията на форума.
  От Админа
  И на “Нощен Хоризонт” пишех от есента на 2009г по скайп drbarc каза:,докасто пролетта преди Велк Ден не ме блокираха
  “Лила Кара Румене, хората са на работа през деня. Практически ще започне в 5 следобяд. Опитай да си намериш компания от хора, които ще дойдат, с кола. За парите, не знам какво да ти кажа. Освен да ти предложа да рисуваш по паметници 🙂 Мисля, че ще се справиш добре.
  25 юни 2011 г. в 13:47”
  “28 юни 2011 г.”

 14. Казано на кратко “за два сребърника продадени души”.”масон до масон” от “Новият завет на сатъна” “свинари”
  За Това ще Бъде “Бог си знае работата”!
  Аз моята ясна ми е,ще се мре,няма да дочакам милост от никой,но ада няма да е за мен!

 15. Това с негъра за 1 долар няма как да се случи в САЩ. Там си има закони, които гарантират минималната ЧАСОВА ставка, което позволява да работиш на 2 и 3 места, защото се плаща по часово. Има закон и за over time работа, която се плаща по 150% от часовата ставка за всеки час над 40 – ят в рамките на седмицата, а ако се налага да те извика работодателят в почивен ден, се плаща 200% за час. И същите тези мързеливи българи се “изтрепват” да работят и работят най-добре от всички. Ако работодателят забави заплата или плащане за парт-тайм работа, само се оплакваш в трудовият департмент, и държавата ще ти помогне веднага, като на работодателят може и да му се отнеме правото да упражнява бизнес. Но Дянков определено ги знае тези НЮАНСИ, които гарнтират производителността на труда в една икономика. Но така и не мога да разбера защо не ги прилага в БГ. Значи има пак нещо друго, нещо толкова голямо, че да …….

 16. ” Дали пък вината не е в онези, които „разпределят” порциите, отнемайки от залъка на нашите трудолюбови народи? Ако това за някои е колониализма, какви бяхме ние, ако не колония, по отношение на СССР?”-По мое мнение сте напълно прав.Въпросът сега,(пак по мое мнение)е:продължаваме ли да сме колония?СССР умря, колониализмът също(поне така симулира), но ние продължаваме да съществуваме като колония.Чудно ми е, дали българките си мислят, че българите са чалгаджии ,дето нямат добра “производителност” на труда и са “душевно разпасани”.Ако е така, нищо чудно да сме колония, дори при официална липса на колониализъм.

 17. До Имигрант

  Посоченото от Вас видео, е откъс от националния филм “Ментите на един теляк”.
  За мене беше истинско изпитание, да го изгледам до финала.
  От началото до края, почти без изключение, в кадър бе “Дон Корлеоне”, на когото никой не бе в състояние да вземе думата!
  Обявената от авторите на идеята, като вид “изпит на кабинета” среща, се превърна в унизително за самите тях изслушване, на обидно неграмотния български “премиер”.

  Като на развалена грамофонна плоча, изслушах отново “избрани лозунги на популиста” от типа на “построих магистрали, спрях шистивия газ, спрях АКТА и медиите работят срещу мен?!”.

  Не познавам Асен Генов(стори ми се доста безличен), но определено Комитата(когото уважавам и чета с удоволствие) не пасва в този формат.

 18. Когато говорим за производителност на труда имаме предвид преди всичко налично производство. Селскостопанското производство у нас се реализира в огромни латифундиерии създадени чрез наем на земя срещу мизерна арендна вноска или чрез най- обикновено бандитско обсебване на земите на частните собственици, под тихата благословия на управляващите. Законите и промените в законите за ползване на земеделските земи облагодетелстват и легализират олигарсите в тази сфера. Земята в тези латифундиерии се обработва изцяло машинно (жив човек не се вижда) сред хиляди декари земи. Производителността на огромните машини( съответно производителността на труда) купени от името на народа чрез европомощи на ползу олигарсите е огромна, със сигурност над американската! В резултат: българските села напълно опустяват, а народът от ден на ден става все по- беден , безработен, безимотен пролетариат, който освен ризата на гърба си няма какво да губи. Спиралата на развитието: теза, антитеза, синтеза, съдържа елементи на повторяемост. Дали днешните монополи и олигарси в страни като Русия и България няма да създадат условия за нова пролетарска революция?!

 19. Благодаря и за тази статия, г-н Инджев! Така се получава, когато един човек с неособенен интелектуален потенциал си повярва. Лошото е, когато този човек стане министър председател на своята държава, от което започват да произтичат куп лошотии. Една от тях е, че небивалиците, които разказва на сънародниците си, се опитва да пробута и на западните ни съюзници, без дори да се замисли, или да изпита неудобство, че с тези си приказки може да предизвика само техните усмивки. Нима е трудно да се разбере, че системата на соцмитовете е приложима само за някои постсоциалистически общества, като нашето и руското, например? Хората на запад чакат този български кормчия да им разкаже какъв е нашият образ, защото те понятие си нямат за нас! Като споменаваш “Пред банята”, Иво, се сетих да споделя нещо. В момента е на гости при роднините си в България моята балдъза, омъжена за германец и живееща там. Вчера, връщайки се от разходка, с дяволит поглед ми каза, че ми носи подарък от един павилион. Дълго време е гледала един артикул, докато повярва, че е реален. Поднесе ми шоколадова вафла, производство на “Лозев” ЕООД, гр. Лясковец, с невероятна опаковка. На тъмносин фон, със светлосини звезди (понеже е “десен” политик), жълт надпис Б.Б. и портрета му в министерското кресло! Къде другаде в ЕС ще се види такова нещо. Явно Бойко започва да изпреварва този, от когото взима челен пример – Владимир Путин, защото, доколкото знам, Путиновия лик може да се види предимно от фланелки, сувенири и “произведения на изкуството”! Моля се само да не вземе пример от руската “свобода” в интернет, защото наистина това ни остана единственото място, извън лудницата, в която живеем!

 20. До г-н Киров

  Да си призная Комитата ме разочарова,защото аз също влизам в блога му и очаквах позиция, добра подготовка и смели въпроси.
  Току що чета в блога му обяснения за липса на време за подготовка, изненада от присъствието на други министри и т.нат., което ме навежда на мисълта, че не знае от къде му е дошло…След като сайта politikat.net проучва или следи под лупа управлението на Бойко Борисов да онемееш до такова безсилие при вида на тези, които критикуваш, да мънкаш, да си подбираш думите до неузнаваемост, да позволяваш назидателно да ти диктуват как и какво е правилно да мислиш, а ти да не смееш да изразиш несъгласие или по-точно да покажеш някакво достойнство за мен е обезсмисляне на всичко, което тия двамата са направили до сега и особено сайта politikat.net!
  Борисов постъпи така и със Сугарев, когато той гостува в предаването на Кулезич…заглушаването на блогъри чрез повишаване на тон в ефир, изненадващи покани и неочаквани гости, публичното маркиране на определени журналисти като обслужващи мафията са все трикове, които работят доста успешно, защото Борисов успява да разколебае доверието на четящите в тези блогъри и всички, които го критикуват! За това, г-н Киров, крайно време е някой публично да “зашлеви” Борисов през устата и то когато най-малко очаква, а не да му се позволява да контролира и наглася сценария, така че неговата истина да е ИСТИНАТА, защото не е!
  Не можа ли Комитата, например, да напусне срещата?
  За Генов сте прав, доста е безличен макар и с доста голямо самочувствие, което обаче се изпари пред Борисов.

 21. Имигрант, размислих и стигнах до извода, че имате право. Комитата е честен човек, но твърде либерален и неопитен, за да се справи с подобен вид предизвикателство, а на другото момче си му личеше “че се харесва”. Отишли са на срещата, не за да победят, а да не изгубят и … изгубиха! Само един човек, би имал смелоста и способноста да “зашлеви” Борисов през устата, но той го знае и ще бяга от такава среща, като “дявол от тамян”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.