Нихната ма…фия

Никога не бих си въобразил дори вероятността да обсъждам себе си като някаква единица мярка по голямата, водещата дори тема за България, каквато е мизерната ситуация в българските медии. Но бях посочен лично от премиера Борисов като първостепенна самостоятелна „величина” в това отношение и щом толкова велик човек смята, че мога да (не) съм такава, значи мога да проявя моментната слабост да се взема на сериозно.

Борисов най-напред се опита да ме приласкае, обаждайки ми се лично по телефона да ми съобщи преди всички изключително важната новина за спирането на проекта АЕЦ „Белене” със заявката (от благодарност за признанието) да спра да „му ям кокалите”. Но понеже отказах да се откажа от глозгането им, отново ме посочи лично и приоритетно- този път с обвинението, че не може да съм „лидер на демократичните журналисти”( без да съм имал сам такава претенция).

Ето че опитите на Борисов, който не се отказва да овладее, омае, очарова и последната крепост на медийната свобода, каквато е мрежата интернет, продължават, но с други блогъри и дейци на този фронт. Заинатил се е премиерът да покори тази крепост и за целта разпространява мислите си чрез един сайт, в който казва едни лъжливи истини. Защото е истина, че в медийния сектор се разпореждат мафиоти, но е лъжа, че те са само онези, които се осмеляват да му противоречат.

Ето какво споделя с нас Бойко Борисов чрез сайта wwww.politikat.net ( обобщението на е на Медиапул).
Министър-председателят сравни ситуацията, която е заварил в България, с тази, която е заварил Виктор Орбан в Унгария. “По тази причина колегата написа закон за печата и Брюксел след това го размаза“, обяснява Борисов, който дава разяснения за начина на санкции на ЕС: “тук ти режат половин милион, после и от структурните фондове малко“.
С неприкрито одобрение към действията на Орбан, които бяха осъдени от повечето европейски държави, Борисов разяснява, че за да не се случи и с нас това, което се случва с Унгария, вместо да предлага той закон за печата е поръчал такъв на фондациите “Конрад Аднауер” и “Ханс Зайдел”.
“Помолил съм “Конрад Аденауер” и “Ханс Зайдел”, най-големите фондации, да се обединят и да направят те закон за печата. Ние да нямаме ние участие, и всичко това да го разтълкуват. Тогава аз мога от името на партията да поема ангажимент парламентарната група да го прокара“, заяви Борисов.
Пред Politikat.net той обяснява, че е “много лесно да си платиш и да си наемеш журналисти, дори в чужбина да си наемеш платени публикации“.
“Има телевизии, които работят анти-Герб. Има вестници, които от първия до последния ред само това пишат, половината са откровени лъжи. Всеки ден в национален ефир има предавания, които ме осмиват и мен, и президента“, заявява премиерът.
“Проблемът със свободата на медиите не е, че правителството им влияе, а че собствениците им влияят в зависимост от своя интерес“, продължава той.
“В момента, в който казах, че искам да отстраним посредниците на газ една медия ме размаза постоянно – от първа страница, до карикатурата на последната. И това, защото искам да спася цената на газа“, твърди Борисов.
Министър-председателят обяснява и какво е имал предвид с твърдението си от предходната седмица, че има журналисти, които служат на мафията.
Мафията може да е енергийна, криминална, земеделска. Зависи от сектора. И ако четете в различните вестници или телевизии, чиито собственици имат ангажимент към това нещо в едните или не се отразява нищо, или се развива като огромен балон. Иначе мафията може да е фармацевтична или пък финансова“, твърди премиерът.
Той не споменава как възнамерява да се справи с различните видове мафия, нито пък защо медиите на една група го поддържат енергично и безпрекословно в битката си срещу друга.
Обяснява обаче за гражданското общество.“ С ченгеджийски хватки се опитват да покажат, че има гражданско общество, което ни се е противопоставило на нас. А е точно обратното, ние сме се вслушвали във всяко искане“, твърди Борисов, давайки примери как спрял АКТА, шистовия газ и стигайки до промените в НК заради осакатеното куче Мима.
От думите на премиера стана ясно, че той продължава да защитава тезата си от 2006 година, че “лошото на демократичните хора е, че са недисциплинирани“.
“Ето – затварянето на” Орлов мост”. Това са едни от най-демократичните хора. Техният глас се чу, когато направиха шествие до президентството, когато се срещнаха с нас. Трябваше ли полицията да ги дърпа по “Орлов мост”, да ни показват по света, при положение, че чукат на отворена врата“, обясни Борисов по повод протестите срещу облекчения режим за застрояването на планините, от които ГЕРБ се отказа по негово нареждане.
Министър-председателят коментира и други свои обещания и изказвания във втората част на интервюто за Politikat.net, която ще бъде публикувана във вторник. Инициативата за дискусия дойде в резултат на питане от страна на ГЕРБ до авторите на проекта как подбират и класифицират обещанията на премиера и по какъв начин са стигнали до извода, че изпълнени са само 11% от тях.”

 

Понеже Борисов ме атакува лично за нечистото ми минало, което „забеляза” едва след като се убеди окончателно, че не може да ме корумпира с едно телефонно признание за моята значимост, се чувствам призован да му отговоря лично за „ченгеджийските номера” с една реплика: самият той, който се опитва да се хареса като „народен човек” на стотиците хиляди подобни нему двойкаджии, бягали от училище, за да ритат топка, не само лично е бил под пагон при комунизма, но и си избра доста ченгета, горди с миналото си, да са му приятели и съратници по управление. Това е „ченгеджийска хватка”- да риташ в слабините онзи, който не ти се подчинява и да галиш по същото място готовите да се подложат на ласките ти.

Лупингите на неговата лупа обаче не свършват с това- от едната страна той гледа през лупата с цел увеличение на чуждите грехове, но я обръща от другата, когато иска да минимизира собствените си огледални безобразия. Тъкмо това се случва с неговата атака срещу съществуването на мафия в медиите. Обърнете внимание на областите,в които той, освен в медиите, посочва наличие на мафия и ще се убедите, че неговите указания, дума по дума, са били преследвани от собствената му мафиотско-пропагандна машина, която изпълнява от месеци поръчката да се бори с точно определени врагове именно във фармацевтиката, в производството на зърно, финансите и „криминалната”(интересно, останалите мафии не са ли престъпни, т.е. криминални също?!).

Жалките напъни на неговите пропагандатори да представят като свое журналистическо разследване шумните кампании с милиционерските названия „зърнарите”, „фармацевтичния октопод” и т.н, на практика са изобличени от обобщението на премиера, който практически прави резюме на всичко, представяно досега като „независим” медиен напън на обслужващия го скъпо платен с парите на покровителствания от него клон на финансова-медийната мафия.

Но най-големият автогол в откровенията на премиера Борисов е в очевидното му неразбиране на самопризнанието, което прави със самото формулиране на проблема „мафия”. Защото по условие тази дума означава срастване на властта с престъпността. Което е факт и явно Борисов, без да си дава сметка за това, сам се изобличава като човекът на върха на тази власт.Да не говорим, че той разполага с цялата безпардонна държавна машина, за да се разправи с когото си пожелае- но само ако пожелае. Вместо това се жалва, че нещо му пречи? Кое ли онова „нещо”, което е по-силно от него в държавата? Да не би да е някаква вътрешна съпротива срещу „нещо”, което е толкова вътрешно очевидно, че се вижда чак от чужбина?

 

Впрочем отсъствията в назоваването на конкретните пипала на мафията са също показателни кого и какво брани Борисов. Да сте чували той да “забелязва” най-едрия, свързан с руския енергиен диктат, ядрен лидер на мафията у нас? Или си въобразява, че като му се наложи да се откаже от АЕЦ “Белене” и пренасочи ядрената лакомия на тези  господари на най-големите парични потоци в България към действаща АЕЦ “Козлодуй”, ще успее да заблуди “когото трябва”?

Ще завърша по начина, по който започнах: не ми е известно някой да е написал повече критични статии за жалката тенденция към пропадане на свободата на словото в България от моя милост през последните 4-5 години. За този мой грях съм удостоен с доста единодушното презрение, изразяващо се бойкот на името ми дори, от страна на същите тези медии, които критикувам, както при организирането на разните форуми, на които беззъбо се говори за състоянието на медийната свобода.

В същото време използвам всеки възможен (друг) форум да питам: как така с влизането на България в ЕС започна необратимата ( на този етап) тенденция към спад на медийните стандарти в страната? Питах лично и публично външния министър Николай Младенов след речта му по случай Деня на Европа в криптата на „Александър Невски” в София. Питах отново абсолютно същото и на международния балкански форум в хотел „Шератон” на 8 юни. И в двата случая не получих отговор, а посланици на западни държави иронично дойдоха да ме поздравят в кулоарите, че все пак се е намерил „някой” ( който е си е никой тук), да пита по същество, макар да не му отговарят.

От години твърдя, че за овладяването на медиите се води война. Тя бе спечелена от Георги Първанов в зенита на неговата (сенчеста- защото по конституция няма такива правомощия) власт. Новият Първанов обаче е Борисов- той също няма право да се меси в медиите, но неистово се бори да покаже, че не му пука от поведението му на слон с хартиен магазин, пълен с угоднически крехки телевизори. Ето че сега се опитва да се намъкне и в интернет.

Чувствам се този път наистина „поласкан”, че Борисов започна да говори за мафия в медиите. Не ми се свиди, че ме „преписва”. Същото пиша от години в такива количества, че сигурно съм омръзнал на мнозина ( но пък в същото време мисля, че голяма част от тези вече близо 10 милиона посещения в блога се дължат в голяма степен на алтернативната ми гледна точка за медиите).

Нещо повече, с поставянето на акцента върху битката за медиите Борисов най-после призна основната ми теза: че контролът върху информацията и нейното интерпретиране е приоритет за управлението на България. Така беше преди Борисов, така е и сега. Приемствеността, която не е партийна, се вижда от факта, че Борисов наследи наготово от тройната коалиция далаверата с изкупуването на медии и журналисти с държавни пари, депозирани по волята на властта в една единствена банка. А как се нарича тази приемственост, която не е партийна, ако не е срастване на престъпността с държавата на принципите на мафията?

Плячката от обоза на победения на изборите враг премина вкупом на негова страна и той й се наслаждава разюздано- няма по-голям кеф за него да се възползва от ласките на държанките, които са държали слабините на предишния вожд. В глутницата е така- алфа кучето получава кучките заедно с властта и я демонстрира като ги уважава редовно и демонстративно с мъжественото си внимание.Алфа кучето ужасно се ядосва, когато някой много лае срещу него, вместо да му се подложи. Да си прогонен от неговата глутница обаче е въпрос на чест.

Сега, когато Борисов започна да псува на „нихната мафия”, действително имам усещането за признание, че съм уязвил тази слабост на силния човек , който сега се оправдава за нея по типичния за него агресивен начин с “контранастъпление”.

Благодаря за вниманието.

24 мнения за “Нихната ма…фия”

 1. Надяваме,че Той никога няма да бъде
  затруднен в намирането на тема за разговор,та както казва Платон да не му се наложи да не говори за Вас!!!
  За блестящо хортуване е необходимо знаене и на много безполезни неща!!!

 2. За втори път Ви пиша това 😉
  Никой не рита умрялото куче!

  ***

  Що се отнася до овладяване на Интернет, то това в крайност е невъзможно по ред причини. Чисто маркетингово Интернет е “всичко на един клик разстояние”. Ако Борисов овладее една медия (с много пари), то тази медия ще отиде моментално по дяволите. И така борбата на диктатора със свободата в мрежата трябва да е непрекъсната, като с времето става все по-интензивна и… по-скъпа. Е, няма да издържи дълго. Разбира се, премиерът ни е доста неграмотен и първосигнален като човек и може дълго да се опитва да направи непосилното.

 3. Браво, Иво! Размаза го. Продължавай в този дух.
  Поздравления!

 4. И рече Борисов на Атанасова: “Иди и говори за цените на лекарствата!” и тя отиде… в БНТ, в “Референдум”… А когато незнайният ги попита: “Как се сетихте?”, ТЕ му отговориха: “темата е важна, общественозначима и дискусионна. Референдум е място за дебат. Така че няма смисъл да търсим повече мотиви, за да направим предаване.”
  А когато той нагло ги попита: “А кога ще поговорим за журналистиката, или темата е твърде гореща, да не кажем ТАБУ?”, те го презряха и отговориха с мълчание.

  Година Трета от Неговото идване, месец Юли, ден Девети.

 5. Г-н Инджев, като повдигнахте въпроса за мафията , не сте ли се замисляли да продължите с нова книга на тази тематика, като разбира се бих ви предложил(имах си хас) няколко въпроса ,които бихте могли да засегнете, може да се получи и нещо ,като продължение на “Ядреналин” .

  За начало ,защо не предвидите да започнете това начинание в неофициалният досега и все пак все още нов нов жанр – EASTERN, или по-точно NORTH-EASTERN, с подавящото заглавие “По следите на изчезналият “свещен” ядрен гьол в Белене”, или пък “еко”-насоченото “”Мирният” козлодуйски атом продължава да въоръжава всекагебейската всепутинска царствена империя с “мирен” оръжеен плутоний”, не се съмнявам ,че тук би ви помогнал г-н Котев.

  Друг достатъчно „занимателен” сюжет е трансформацията на БКП – Българска Криминална Партия в БСкП – Българска Соцкриминална Партия(“соц”криминали) ,след 1989г..

  За заключение може да предвидите и няколко страници по преместването на “свещеният” МОЧА-ПСА край , или в “свещеното” ядрено гьолско “езеро” в Белене, в “свещените”(макар и не сибирски) ядрени полета, където да служи за заместик на “свещената” непостроена ядрена централа , и да послужи като тотем за поклонение на ядрените поклонници. Вярвам че този тотем притежава необходимата емоционална енергия , макар и НЕядрена да замести ядрената такава.

 6. На празника на МВР, Бойко каза, че журналисти дето критикуват МВР не са никакви журналисти, а служат на мафията. Точно така каза “служат на мафията”. Пред президента и вице-президента и изобщо цялата държавна власт. Това не е чак толкова интересно. По-интересното стана после, когато в предаването на Люба Кулезич се появи учителката по руски език Иванка Рашайкова. Та в това предаване бяха казани на народа имената на журналистите които “служат мафията”, за които по-рано Бойко само загатна. Това са: Явор Дачков, Кристина Петрашкова, Сашо Диков, Илиана Беновска, Маргарита Михнева и Милен Цветков. Иванка имала списък с имената не тези журналисти, когато още оглавявала нещо като движение в защита на Алексей Петров – Трактора.Тя имала този списък с журналисти, защото винаги можела да се обади за съдействие за отразяване на събития, в негова полза. В момента тя е свидетел в дело срещу него. Тези журналисти получавали пари за работата в полза на Алексей Петров от него. Илиана Беновска примерно, често посещавала и дома му. Те също са част от мрежа от слуги, а уж се борили за свобода на словото и ала-бала. Алексей Петров още заплашвал Иванка и разполагал с порно клипчета на важни хора от мрежата му с които ги манипулира и държи в страх и подчинение освен с пари разбира се. Според Иванка, Петров не й се струвал чак толкова страшен в началото, но всички й казвали “ти нищо не знаеш, затова така говориш.” Журналистите, които тази учителка изброи бяха едни от малкото от които излизаше критика към правителството и Бойко Борисов. Явор Дачков и Кристина Патрашкова разпространиха записа с Бойко и Ваньо Танов. Сашо Диков беше захапал Цветанов за апартаментите му и критикуваше чат-пат някой министър. Беновска поиска от трибуната на едно радио отговор от Бойко Борисов за тъмното му минало. Михнева не ми е направила впечатление да атакува правителството по някакъв начин. Милен Цветков в своето предаване също понякога удря по имиджа на правителството. Сега те бяха обявени за слуги на един мафиот, зъл и страшен човек срещу когото тече дело. Останалите които са ми направили впечатление за контра на ГЕРБ и Бойко Борисов(и не само на тях разбира се) са Иво Инджев, Едвин Сугарев и Николай Колев- босия с блоговете си. Иван Бакалов с интернет вестника си и книгата за Бойко. Атанас Чобанов и Асен Йорданов със сайта им в който публикуват преведени телеграмите от Уйкилиикс и наскоро сезираха Европейската комисия “Антимафия” по повод нашия премиер и сведенията за него. Водещият на предаване в телевизия СКАТ – Велизар Енчев.И Шоуто на Слави. Това е което е като опозиция, критика, контра и т.н. откъм журналистика, публицистика и медиини изяви към момента(както обича да казва Цецо Цветанов) в България поне от моята гледна точка на обикновен зрител, слушател и читател и все още не е определено публично като слугинаж на мафията. Но дори да не е сянката пада и върху тях. Просто още не се е появил някой по телевизията, който директно в прав текст да ги прибави към списъка на Иванка. Не, че е хубаво да се слугува на когото и да било и то ако си журналист и че трябва да се мълчи ако някой слугува, просто такава е създалата се ситуация в България в момента една година преди изборите и я констатирам. Също така не казвам, че тази ситуация помага на някой от някоя партия, така се получи какво да се прави, напълно случайно е всичко.Вече усещам как аз един най-обикновен гражданин на република България изказващ несъгласие с правителството под някаква форма и изобщо изразява мислите си писмено, усещам как върху мен се спуска сянката на съмнението, че служа на някакви зли сили по този начин. Започвам да се чувствам, като слуга на мафията, на комунистите или социалистите с които ГЕРБ и Бойко Борисов се бори. Чудя се дали изобщо да продължавам…Колкото до думите “Има телевизии, които работят анти-Герб. Има вестници, които от първия до последния ред само това пишат, половината са откровени лъжи. Всеки ден в национален ефир има предавания, които ме осмиват и мен, и президента”. Какъв наглец ! Този когото медиите дундуркаха и продължават от 2001 насам седнал да се оплаква, че някой го критикува.Този същия който беше така героизиран, както не беше дори “Пеневата чета”. Този за когото всеки ден имаше заглавия като осинови орел, нахрани бедните,запълва дупки,шерифа на държавата,самураят от Банкя,помага на сираци и нито дума критика във водещите вестници и телевизии в продължение на 10 години сега се оплаква, че имало някой който го критикува. Но това е той иска просто всички да млъкнат. Той не може да се побере в кожата си когато някой му зададе въпрос с неподходящ тон.Тогава се проявява истинската му същност.Започва да нервничи и говори заплашително, понякога дори заповядва да се махаш, да се разкараш, да пита кой ти плаща за този въпрос. Той иска просто да няма никой, който да не е на негова страна в държавата и понеже не може да забрани го прави като използва внушения и настройва хората против онези който го критикуват и нападат. Били слуги на мафията, били с комунистите, били агенти,били луди и т.н. и хората се настройват. И познайте кой печели от това нещо ? Печели негово височество, безгрешния и единствено честния и почтен Бойко Борисов.”Никоя лъжа не може да живее вечно” – Карлайл

 7. Най-противно е как си мисли, че всеки ще хукне да му се моли – често застъпван момент в изявленията му, че в замяна да му изкара душицата да му върши с името си, с лицето си и с тялото си мръсната работа и тази за ГЕРБ, без мисъл за България, за Европа, за ценностите въобще, но не е познал!

 8. Иво,

  Съгласен съм. Медиите в БГ са далеч от това което трябва да са.
  Една статия не съм видял написана за това как БГ пенсионерите са докарани до отчаяние. Такова ограбване на цял един народ едва ли е имало в друга държава. Народ който не уважава пенсионерите си не го чака нищо добро. Изобщо манталитета на управляващите през целият преход е наистина мутренски. Колкото по-слаб и беззащитен си толкова повече се краде от теб. Доказаха го и стачките на автобусни шофьори в София които си докараха по-високи заплати от хората в образованието само защото могат да извиват ръце.

 9. Важно е да се осъзнае, че Бойковият нарцисизъм е над всичко. Какво говорят хората, какво мислят за него – там са страховете му. Да “овладеел” интернет – смях. Уплаши се той от фейсбук акциите, от митингите, по които хората го плюят и го наричат с истинските определения за него. Сега, разбира се, интернет му е виновен, респ. тези, които открито пишат против него. Обаче не разбира, че народът вече го презира. Предстои му да го разбере по трудния начин. Що се отнася до списъците с журналисти “обслужващи” мафията, това звучи смешно от устата на мутро-мафиот. Просто тези хора са истински демократи.

 10. Ама и тези двамата му се вързаха да ходят на крака да им обяснява, че и абитуриентът бе извикан да помага, зер кой ти разбира от такава техника…

 11. Драги AZ, пропуснал сте да споменете и моя блог като крайно опиозиционно и критично настроен спрямо Боко, боковизма и милиционеро-гербоващината… сякаш съм умрял и вече ме няма… не е хубаво това… всеки ден в блога си все още пиша и не цепя басма никому… крайно съм разочарован от този Ваш пропуск…

 12. Четейки тези “откровения” на Първия, имам чувството, че накакъв цигански катун се е настанил в министерски съвет и парламента.

 13. Поздравления, г-н Инджев,за точността на поредната Ви статния и за БЕЗЖАЛОСТНИЯ ЕЗИК на който е написана!Не съм сигурен,обаче,че такъв дебелокож тъпир като МУТРАТА Борисов може да го смути,имайки предвид все още многобройните му фенове които го гледат и слушат в захлас.И да добавя,че въпреки поздравленията получени в кулоарите от чуждестранните дипломати,тяхните правителства подържат тази МУТРА,което е достойно за съжаление!!

 14. Много е плитък и жалък Борисов. Интересното е, че всеки ден го демонстрира с пълна сила. Това сигурно са байтошови похвати. Точно по Оруелски, лика на големия брат блика навсякъде от обслужващите го медии. Тъпото е, че в България хората са свикнали да ги управляват точно по този начин и сигурно на повечето от тях, дори не им прави впечатление.

  Поздрави! Хора като Вас ме изпълват с надежда и ентусиазъм!

 15. Чудесен анализ на моментния фокус от лупата на премиера (без значение как е обърната 🙂 )
  Най-важните въпроси обаче (отново) ще останат без отговор – не че не е важно дали важен човек ги е задал…

 16. Какво коментирате преклонете глави засрамено пред новия български император, посрещнете го с поздрава “Аве” и се радвайте, че ви дава да целувате магистралите,по които той стъпва …http://alchemicalshots.blogspot.com/2012/07/ii.html

 17. Поздрав и от мен!
  Поздрав и на читателите на блога. Г-н Румен Бърцов, не се отчайвайте.

 18. @ qdren draska4 kak uspqhte da napishete abriviaturata bkp-bsp bez
  vezdesyshtite: tvyrdo v,mqhkij znak,i obratno e,tolkova harakterni za pove4eto jurnalisti v bg.

  ako napishe podobna kniga g-n Indzev shte byde obvinen v brutalno plagiatstvo, zashtoto tozi film go gledame na zivo ve4e 67 godini,pone! 🙂 i na men ne mi e do smqh, no zapo4nahte da stavate prekaleno seriozni na momenti……te ne go zaslujavat.

 19. ОФ, букета БКП, БЗНС, ДКМС, огромна маса подскачащи, да прибавим и ДС – все всенародни движения…

  Е, от буренясала ливада- английска такава?

  А тя е такава след 300 години редовно подстригване

  Търпеливо, вкъщи и навън, буренче по буренче… и след 100 години може и да стане нещо…
  ( от Паисий до Стамболов)

 20. Иво искам да ти изпратя снимки от 17.06.2012, около 205 МВ са. Драсни ми адрес.
  Поздрави Дими

 21. Б.Б.се взе много насериозно.След като овладя слагаческите български медий,сега си търси врагове навън.Да се маха,че писна на народа!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.