“Самокритичната” диагноза на Борисов

            Към статията на Иван Бакалов в e-vestnik, която обяснява юридически какво означава самопризнанието на премиера Борисов за извършеното от него престъпление, добавям само своя отговор на въпроса: ЗАЩО?

 

         Какво кара Борисов да откровеничи?

     Три са причините, извън правната му некомпетентност:

 Убеден е, че стои над закона и държи да ни го демонстрира, за да не си правим илюзии с кого си имаме работа.

 

Неистово се бори за признанието, че има право да си е „такъв” и с това да бъде възприеман като един самокритичен „грешник”, „човек от народа”, тоест да си прави каквото иска, макар това да няма друга стойност пред евентуален обективен съд, освен като смекчаващо неизбежната присъда признание.

 

На последно, но не по значение, място, сега Борисов държи със задна дата да се разграничи от президентсващия тогава Георги Първанов, който е „умряло куче” и вече може спокойно да нарита, вместо да продължава да си играе с него карти, да ходи със свитата му на лов, по сватби и други вечеринки, както правеше ( най-често тайно от публиката, криейки другаруването си с него) във времето, когато Първанов дърпаше много конци в държавата, злоупотербявайки опасно ( включително за Борисов по онова време) със задкулисната си власт.

 

Има и четвърто, обобщаващо обяснение: този човек наистина си е повярвал, че светът трябва да се приспособи към него, а не обратното.(ivo.bg)

 

 

вторник, 10 юли 2012

 

Борисов призна престъпление, няма шега

10 Юли 2012

Иван Бакалов  

 

 

Няма майтап, нито преувеличение. От видеозапис на премиера Бойко Борисов, разпространен вчера, стана ясно, че той признава за извършено престъпление. Става дума за прословутия му разговор с шефа на митниците Танов, в който той го кара да спре проверката в завода на Михаил Михов – Мишо Бирата. Това е престъпление по чл. 143 и по чл. 282 от Наказателния кодекс, което предвижда наказания до 6 години затвор и от 3 до 10 години – въпрос на процесуални действия.

Въобще не става дума за преиначаване на думи или за заяждане.
Досега Борисов и Танов по повод изтеклия в медиите запис са казвали, че разговорът е манипулиран, но без да дават подробности. Танов съобщи миналата година, че е сглобен от няколко разговора.
Премиерът обаче даде нови подробности, които съдържат самопризнание. Видеото е от срещата на Борисов, вицепремиерите Цветанов и Дянков с блогърите Асен Генов и Константин Павлов-Комитата – създатели на сайта Politikat.net. Двамата следят обещанията на ГЕРБ и тяхното изпълнение, което е станало повод за срещата.
По време на разговора Борисов признава, че се е обадил на Танов заради Мишо Бирата, както той го нарича в разговора (въпросният Михаил Михов почина миналата година след скандала).
Борисов като обяснение за обаждането казва, че президентът Първанов го е помолил, затова се е обадил.
Думите му са:
„НЕ Е ПРАВИЛНО, НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ГО ПРАВЯ, но Първанов ме помоли и аз съм си такъв – всеки човек си има своите грешки – АЗ РЕАГИРАХ И СЕ ОБАДИХ НА ТАНОВ, прекрасно знаейки, че телефонът на Танов е под контрол.”
(От тези думи се разбира също, че премиерът знае, че шефът на митницата се подслушва, което е самопризнание, че подслушванията във висшата държавна администрация са правени със знанието лично на премиера. Това вече е показателно за диктаторския тип управление, който има България в момента).
Борисов казва на Танов в разпространения запис:
„Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак… В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция…
…Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…
…Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…
…Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.”
Сега пред блогърите Борисов не се отрича от тези си думи, а само посочва, че от разговора липсвали ругатня към президента Първанов и няколко реплики. Казва също, че „с няколко леки пипания, разговорът придобива съвсем друг характер” (виж по-долу по-пълен цитат от казаното от Борисов пред блогърите). Но той повтаря няколко пъти “прибирай ги оттам” и “извади ги оттам”, “обещал съм да не го закачам”. Сега признава, че се е обадил по ходатайство на президента Първанов, с което потвърждава, че е оказал натиск върху служебно лице.

Неговото обаждане е много сериозно престъпление, колкото и на феновете му или на привикналия с подобни практики българин да не им изглежда така. На практика премиерът на страната нарежда на шефа на митницата да спре проверка срещу нарушител. И не само срещу нарушител, а срещу човек, който е взел кредит от 2 млн. лева за същата бирена фабрика от СИБанк – по онова време банката на Цветелина Бориславова, жената с която Борисов още не се е разделил към началото на 2010 година, когато се провежда разговорът (отделен въпрос е дали въобще са прекратили отношенията – бизнес и други – помежду си). Нещо повече – в този разговор премиерът кара шефа на митницата да се обади на нарушителя по телефона и да се разберат.

Веднага след този разговор шефът на митниците се обажда на своя заместник Странджев, който извършва проверката, и му казва, че се обадил премиерът и от своя страна нарежда да спре проверката.

 

 

Обаждането, обаче е със закъснение от 1 час, след като е влязла проверката. Ясно се чува Танов да казва “Тони, звъня ми премиерът. Тоз Мишо звъннал” и т. н. Зам.-шефът на митниците Странджев, който подаде оставка, потвърди пред медиите, че разпространеният разговор между него и Танов е автентичен.

Според чл. 143. от НК, „Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.”
А според чл. 282. „Длъжностно лице, което… превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години… Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години… За особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е лишаване от свобода от три до десет години…”

Така седят нещата от гледна точка на закона за иначе атрактивните и предизвикващи веселие разговори. Няма никакво значение дали от обаждането на премиера е имало последствия (а то в крайна сметка е имало, проблемите на Мишо Бирата отпаднаха), дали митничарите са се заяждали излишно и дали проверката е спряна (Борисов казва пред блогърите, че “няма никакво последствие, проверката си е направена, протоколирана”). Това, че премиерът оказва натиск на служебно лице, е достатъчно престъпление.

Признанията на премиера със сигурност ще послужат като доказателство в съда един ден, когато политическата конюнктура се промени и срещу него бъде повдигнато обвинение.
Може само да се предполага, като се има предвид неговия стил на управление, по колко още поводи се е обаждал по подобен начин. Тепърва ще се появят свидетели, не само записи.

Има още един свидетел, освен Странджев, бивш служител на ДАНС, който се появи в „Щоуто на Слави” и каза, че има основания да смята записите за автентични, отказвайки подробности, заради ангажиментите си към службата. Но при евентуално разследване, този свидетел ще каже подробности.
Както е известно в МВР беше проведено разследване, което да установи откъде са записите. Оказа се, че такива записи (сега и премиерът признава, че са подслушвали Танов), са правени, а след това са стояли по компютрите на службите близо година, като през това време са слушани от няколко души от МВР и ДАНС. Като резултат от скандала шефът на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка. Всички тези хора, слушали записите, могат да свидетелстват в съда. И това със сигурност ще стане един ден. Няма начин всеки от тях да изчезне или да бъде купен.
Случаят с признанията на премиера поставя въпроса и за неговата безотговорност и непознаване на законите.
Той е достатъчно ясен, за да се самосезира прокуратурата, но при сегашната конюнктура и политически назначения, като например на главния прокурор Велчев, който има декоративни функции, това е невъзможно да стане.
Политиката е по-силна от закона.

Цитат от признанията на Борисов пред блогърите:

“Аз примерно си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа. Помня го като ден-днешен. Това беше свързано с това, че президентът (Георги Първанов – бел.ред.) ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия. И с няколко леки пипания, разговорът придобива съвсем друг характер. Но помня една голяма ругатня по линия на президента, която я нямаше в записа. Защото, от това става ясно, че той ми се е обадил и всъщност… аз този Мишо Бирата не го познавам. Точно обратното, той дава на БСП масите, столовете по бирфестите на Бузлуджа. Това всички го знаят. Той (Михаил Михов – Мишо Бирата – бел.ред.) си беше приятел ан Първанов, на Румен Петков. Вътре няма още няколко реплики, които вече не си спомням. Но по-важният факт е, че няма нито едно последвало обстоятелство – неизвършена проверка или прикрито, или каквото и да било. Проверката си е направена, протоколирана. Няма никакво последствие, освен за мен – шамарът, публично, който получих, заради това, че съм се намесил в нещо, което нямаше как да не реагирам като президента ми се обади. НЕ Е ПРАВИЛНО, НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ГО ПРАВЯ, но Първанов ме помоли и аз съм си такъв – всеки човек си има своите грешки – АЗ РЕАГИРАХ И СЕ ОБАДИХ НА ТАНОВ, прекрасно знаейки, че телефонът на Танов е под контрол.”

 

37 мнения за ““Самокритичната” диагноза на Борисов”

 1. Стремежът към истината е закоравял в българина. Тези времена, за които споменава г-н Бакалов са едва ли не утопични, защото у нас желанието за справедливост отсъства. Живеем в свят покрит от булото на повсеместна лъжа, под който е изроденият бит на аморални и глупави хора. Тук-там се срещат онези, който надникват зад кулисите и потвърждават опасенията си, че там е Содом. Знаете ли обаче, идва време, в което дори завесата да падне , оркестърът да зазвъни и тържествено да обяви истинското лице на измамата, никой няма да повярва на това, което вижда – лъжата твърде много ще е разкривила възприятията ни.

  “О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!”

 2. Г-н Инджев,

  Първо – честита победа!

  Вчеращните нападки на Боце срещу Гоце бяха последния пирон в ковчега на политическия труп на последния.

  Нищо чудно сега, когато вече няма полза от съюз с него, Гоце да бъде “хвърлен на кучетата”, и да му бъдат пиписани не само неговите, а и чужди и споделени грехове.

  Само вие си знаете колко много ви е струвала борбата за тази победа, но днес тя е факт, и човека с най-много медиен принос за нея сте вие.

  Още веднъж ви поздравявам за упорството и принципността!

 3. А сега за Бира-гейт.

  Този случай за пореден път доказа дълбоко вкоренения мързел и некадърност на родната милиция и служби, които ги бива само да тормозят мирни граждани.

  Всяка далавера може да бъде проследена по парите и задавайки въпроса “Кой печели?” Обаче това е прекалено сложно и трудоемко за родните ченгета.

  Затова те без задръжки харчат огромни суми от бюджета за подслушване, с надеждата да “ударят джакпота” и да запишат готови самопризнания на заподозрените.

  Съдейки по статистиката този подход не дава задоволителни резултати в съда, но може би дава добри резултати за указване на неофициален натиск върху криминални, бизнес и политически конкуренти, и затова вместо да се замени с по-ефективни, изгодни и законосъобразни методи, той се разраства.

 4. Малко, като в бананова реСпублика. Олигарсите си имат Робин Худ, който се избира с гласовете на бедните!

 5. Дали е престъпление, или не, решава единствено съда.

 6. Може би Баце като един благосклонен диктатор се е смилил над Мишо Бирата,заради Гоце и” Националното Помирение” над електората му и в името на всички ни -“;-))”?……колко нормална рационализация …..”звучи” еЗтеЗтвено……….”;-))”?

 7. Спомням си, че ББ (когато стана гл. секретар на МВР) уволни няколко служителки, защото си бяха позволили да направят справка дали е женен и къде живее. Искам да вярвам , че избирателят е работодател на премиера и ще му отдаде заслуженото.

 8. А какво е поведението на президента в случая – не е ли търговия с влияние?

 9. Императорът Боко Първи жертва вече нефункционалния Първанов и го хвърля на гладните лъвове (електората) доста преди изборите, за да може темата да прегори и в общественото мнение да се запечата образа на Гоцето като Лошия. Стар похват от времето на римската империя, но явно работи и при нашия плебс…
  http://alchemicalshots.blogspot.com/2012/07/ii.html

 10. Следователно би трябвало ГлаДният прокурор да се сезира и да образува производства и срещу Първанов и срещу Борисов. Ако не го направи след това самопризнание тази държава е пълна порнография.

 11. Е,това ли успя да съчини този нагъл
  и арогантен ББ за 1 година за свое
  оправдание? А Комитата пасува.Този път Бени Маркобски е на висота!

 12. Чиста спекулация е, че Първанов е виновен за случката, пак си измива ръцете с предишните, последното е стратегия на сега управляващите. И господ да беше го помолил за “услуга”, както се изрази в едно сенилно интервю доайенът на българската журналистика,това не може да бъде оправдание за протекцията. В Германия, която толкова боготвори, ако се бе случило, щеше да е забравил, че е бил премиер, а не да го вкарват в учебниците.

 13. Нема кък дъ станим нормална държава щом премиер-министърът ни откровеничи и знае,че никои орган в тази държава няма да му потърси сметка и отговорност.Жалка рабта,ей,жалка и тъжна е.

 14. “Свободата Санчоо на словото в нашенско,особенно на село никак я няма (скара бира).Надявам се поне малко да съм разбран !”
  Posted by Румен Бърцов | септември 30, 2011, 23:00
  Posted by Иво Инджев | септември 30, 2011, 21:53
  https://ivo.bg/2011/09/30/има-етнически-проблем-няма-човек-да-г/#comment-56264
  Само дето и за “„Хоризонт“ по радиоточката” съм преувеличил двърде много ,меко казано.
  И много,постоянно вече “разкаляно”,а температурни рекорди (аномалии разни).

 15. ББ е новият духовен Андрешко,селендурин некакъъв.А ние какви сме-ами като него сне.Е,не всичките,де.Но повечето сне таквизи-нали ние го избрахме и го гудихме,тактисахме на връо да нъ упрои.

 16. ББ е новият духовен Андрешко,селендурин некакъъв.А ние какви сме-ами като него сне.Е,не всичките,де.Но повечето сне таквизи-нали ние го избрахме и го гудихме,тактисахме на връо да нъ упраи.

 17. Ако беше само тази простодушно призната издънка, въпреки сериозното нарушение на основополагащи принципи, аз бих преглътнал. Не мога обаче да му простя, че накара половината свят да мисли за българите като за малокултурни и нецивилизовани примитиви. Като се започне с демонстрацията на неумели каратистки хватки в Япония,през багерите на Цецо, който “копа трупове” и “шменти капели”,които предизвикаха снизходителни усмивки в Германия, и се стигне до свойското потупване по гърба на Английската Кралица. Но най-вече не мога да му простя, че издигна ПРОСТОТИЯТА в ранг на върховна ПРЕТЕНЦИЯ! ПРЕТЕНЦИЯ, която има самочувствието да управлява страната и живота ни, и която не признава ужасните последици от своите действия. Върховна претенция, която самодоволно се чеше по подутия си от преяждане с власт корем, нашепвайки на изгладнелия българин носталгичното “и преди, по онова време ни управляваха неграмотни простаци, но си живеехме добре”. Най-страшното е, че тази ПРОСТОТИЯ издигната в ранг на ПРЕТЕНЦИЯ, няма да може да бъде примирена без огромен преразход на обществена енергия.

 18. @Pavlik Morozov:
  Съгласен съм с вас във всичко.
  Единствено не съм съгласен гледната ви точка.

 19. Елена, какво значи че пасувам?! Аз се наврях в кабинета на господина да задавам въпроси. И твърде много се изморих за един обикновен пас.

 20. Управлението на Борисов е катастрофа за България. Във всеки възможен смисъл. Икономически, духовен и прочие. Това със сиругност ще влезне в учебниците по история един ден.

 21. Г-н Инджев, а дали Боко по същия начин не е могъл да откаже и на Цеко Минев и за това пожара край “Бистришко Бранище” горя повече отколкото трябваше? А дали некадърността и нежеланието на правителството да се справи с витошкото бедствие се забравя прекалено бързо като се замазват очите на електората с набързо скалъпена среща с блогърите АГ и Комитата и използването им за отвличане на общественото внимание от разказите на очевидци как “държавата на пожарникаря гори докато той плямпа”!? Дали, дали, дали…?!

 22. Към Галя:
  _________
  от усвоения римски похват за което сте права ще остане и споменът кого хвърляше на лъвовете Първанов със “зла печалба”!!!!

 23. Диагнозата е свърхритична защото
  и Кофи Анан го е дал направо безкритично “калесвайки за вежен фактор” и Иран за фактор по Сирия с който не ще се съобразят и от Запада,но Русия явно подценява и Техеран… ах аман!!!

 24. Относно Петко Бочаров.Никога не е късно да станеш за резил.

 25. Гледайки интервюто, за пореден път се убедих в две неща, че умни хора с прост човек няма как да се разберат,и във вярността на поговорката “С какъвто се събереш, такъв ставаш” – това се отнася до PR щаба на Герб. Не знам какви хора са били преди, ама сега са прости като Б.Б.

  А относно признанията му – Иван Бакалов и Иво Инджев са казали всичко – точно и ясно.

 26. Към княз Морис Талейран:
  ————————
  Княже,ако Х.Клинтън исторически наобикаля чак Лаос след повече от половин век,ще е най-малкото желателен друг геостратегически и политически анализ за “млади съюзници” на САЩ и Запада

 27. явно си има начин как да помолиш един министър председател да стане за посмешище и точно това е тъжното и притеснителното!!!
  Ние нямаме Министър Председател а Смешник с Конци !
  Българската Простотия се е ненадмината !!!

  *********

 28. След испанската финансова корида
  и италианското домино,въпреки витиевите залъгалки на премиера Монти,вече няма как да не всеят паника в ЕС,поради което Инджев просто да е на поста си и “наточи перото си!”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 29. В аналитични предизвикателства като резменените!!!, ще се дава предимство на таланта преди всичко с уважение към същия,но не и с
  “шменти капели”каквито единствено и разбираемо зашо !!!!!не биха му правили чест!!!!!

 30. В нюза се кипри и закъснялото,но тъжно самоокайване на В.Сидеров кой защо и как е прецакан.
  Няма ли кой да му каже,че от римските анали до днес – нищо ново под слънцето,особено за “мутрите!,че и със “сагата на благодетели!” при това!!!

 31. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4968831

  През 2002 г. са регистрирани контакти и разговори чрез специално упълномощени лица между Станко Суботич с бившия държавен глава на България (Георги Първанов – бел. ред.) и тогавашния оперативен ръководител на вътрешното министерство (Бойко Борисов – бел. ред).

  Анализът на специалните агенти, работещи по балканската проблематика след падането на Берлинската стена, представен в секретна грама, запознава американските служби на най-високо ниво, че президентът на България установява контакт със Суботич още по времето на Слободан Милошевич и след като печели изборите през 2001 г. играе подобна роля, каквато има Мило Джуканович в Черна гора.

 32. Ако това се бе случило в държава с работещи закони Б.Б щеше да е следствен.Но тук е България-и кучетата си лаят,а кервана си върви!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.