Ето защо нервничи Борисов

Опитвам се да си представя какво ли знаят професионалните събирачите на информация с мощен държавен гръб, след като един самотен и противен на властта отделен български журналист може да събере толкова информация за злоупотребите с власт на президента Първанов и да я поднесе в ( също толкова презряната и съзнателно премълчавана) книга „Президент на РъБъ”. Но ми е „бедно въображението”. Мога да го използвам само за тълкуване на фактите. А днес те поднасят още една възможност.

Агенция БГНЕС публикува извадки от секретен анализ на „западни тайни служби”. В частта за България той хвърля светлина върху една „подробност”, която от години се опитвам да осветля , но нито веднъж никой политик или колега не се „изкуши” да ме цитира. Е, този път за комбината, която отдавна играят Георги Първанов и Бойко Борисов, се говори във въпросния секретен доклад.

Без да подлагам на съмнение автентичността на текста, предлаган от БГНЕС, не мога да не отбележа, че подобно изтичане на информация винаги цели нещо. Има някаква причина, поради която на българска медия- а изборът на такава извън дискредитираната в очите на публиката орбита на т.н. традиционни големи медии в България също е симптоматичен- е предоставена толкова политически чувствителна информация.

Дали пък премиерът Борисов, когото в изтеклата информация американски агенти свързват с Първанов по повод контакти със сръбската мафия от 2002 г. ( и дори преди това за Първанов- още от времето на неговия другар Милошевич), не е ядосал американците с типичното за него доста нахално изявление за посещението на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс в София като „лично гостуване”? Борисов, надявайки се явно, че американците ще премълчат поредния му опит да си прави лична реклама с американски ресурс, след като се похвали, че Петреъс му гостувал персонално три дни, беше официално опроверган от посолството на САЩ с уточнението, че генералът е бил тук на официално посещение. Българските медии, разбира се, „пропуснаха” да разнищят конфузната за Борисов ( и престижа на България) „подробност”.

В същия този период, в очакване на големи неприятности с мониторинговия доклад на ЕК за състоянието на поверената му българска демокрация, премиерът ни премина във фронтална атака срещу „мафията” в медиите, пропускайки удобно да види в това огледало собствената си ръководна роля. Някой може да не е забелязал, но сред най-съществените, според мен, акценти, поставени от Борисов в това отношение, беше подхвърлянето му, че българската мафия били толкова всесилна, че можела да си поръчва в западни издания критики срещу него.

Борисов явно се опитва не само да омаловажи досегашни критики по свой адрес, но и да действа превантивно, знаейки нещо, за което са му докладвали, че предстои. Но или не знае, или наистина живее в света на своите заблуди, че на списания от ранга на „Икономист”, което миналата седмица го нарече популист ,  не се е родил български „богатир”, който да нарежда какво да пише. Вероятно и по тази линия Борисов е ядосал доста влиятелни кръгове, наблюдаващи дейността му.

И така, броени дни след посещението на Петреъс в София, в БГНЕС се появява следното ( цитирам предимно частта, свързана с България):

“Тъмното политическо задкулисие в Сърбия и на Балканите

Влиянието на сръбската мафия може да бъде проследено на високо държавно ниво в почти всички балкански страни и най-вече в самата Сърбия, в Черна гора, България, Хърватия и Македония.

Зародила се в края на тоталитарния режим, създаден от Йосип Броз Тито, и укрепнала при управлението на Слободан Милошевич, сръбската мафия успява не само да изгради стабилни мрежи в посочените страни, но и да предопределя политическите процеси в тях посредством финансиране на конкретни политически проекти.

Типичен пример за това е известният като “балканския император на контрабандата” Станко Суботич. Той е създаден от Слободан Милошевич по време на първото ембарго над бивша Югославия, наложено от Съвета за сигурност на ООН. След това разпростира дейността си в Черна гора, България, Македония и Хърватия.

В специален доклад на британското разузнаване е посочено, че Мило Джуканович използва президентския пост в Черна гора, за да прикрива мафиотските структури на Суботич за контрабандни канали на Балканите, в които участват представители на политически партии, митническите органи, съдебната система и полицията.

През 2002 г. са регистрирани контакти и разговори чрез специално упълномощени лица между Станко Суботич с бившия държавен глава на България (Георги Първанов – бел. ред.) и тогавашния оперативен ръководител на вътрешното министерство (Бойко Борисов – бел. ред).

Анализът на специалните агенти, работещи по балканската проблематика след падането на Берлинската стена, представен в секретна грама, запознава американските служби на най-високо ниво, че президентът на България установява контакт със Суботич още по времето на Слободан Милошевич и след като печели изборите през 2001 г. играе подобна роля, каквато има Мило Джуканович в Черна гора.

Идентичен е случаят с премиера на Македония Никола Груевски и подсъдимия сега бивш премиер на Хърватия Иво Санадер, за които има оперативна разработка водена повече от 3 години и по която продължават да се събират данни.

Най-тревожното от анализираната оперативна информация,

получена посредством различни информационни канали, може да бъде обобщено като успешен опит за участие на създадената по време на управлението на Слободан Милошевич мафия в политическия живот на Сърбия и останалите балкански страни. Ако след падането от власт на Милошевич сръбската мафия пренасочи оперативните си центрове към съседни държави, каквито са Черна гора и България, то сега се забелязва обратен процес на връщане към старите практики на държавна протекция в самата Сърбия посредством финансиране на политически кампании и пряко ангажиране в политическите процеси на страната.

Основания за подобни оценки могат да бъдат последните политическите събития в Сърбия и фактът, че за президент през май бе избран противоречив по своята същност политик, който е известен с близките си отношения със Слободан Милошевич и мафиотските кръгове около него. До това обобщение се стига на база цялостен мониторинг на откритите източници за политическата дейност и публичните изяви на Томислав Николич за целия период от включването му в политическия живот на Сърбия до избирането му за президент през май 2012 г.

На база представената информация от наблюдаваните балкански страни може да бъде изведен тренд на все по-осезаемо активизиране на организираната престъпност в посока политическия живот на Балканите.

Сериозното влияние на сръбската организирана престъпност сред политическия елит може да бъде проследено в повечето балкански страни, сред които и такива, които са пълноправни членове на ЕС. ( БГНЕС)”

Накрая да добавя още нещо под формата на реторичен въпрос: сега става ли ясно, защо Борисов пожела да заяви изведнъж, че едва ли не е псувал по адрес на президента Първанов по телефона в онзи телефонен разговор за „Мишо Бирата”, чиято автентичност той неочаквано призна точно сега? Разграничава се от своя някогашен ментор.

Да, ментор! Нали не се съмнявате кой е бил началникът в тандема през 2002 г., когато Първанов беше всемогъщ, а Борисов играеше първите си крачки на публичното поприще в качеството на новоизлюпен, благословен от главнокомандващия Първанов генерал в МВР. После, когато Борисов стана премиер, двамата заедно управляваха „Титаник”, а накрая на мандата на президента се опитаха да ни внушат, че са титани, които водят битка помежду си.

Тези титаници на мисълта обаче винаги са подценявали възможността следите от дружбата им да останат в „морето” от информация, което самонадеяно са се надявали да преплуват без драскотина към брега на личното си щастие на победители във войната срещу истината. Това море е пълно с акули и драскотините на двамата гмуркачи изглежда са привлекли вниманието им.

20 мнения за “Ето защо нервничи Борисов”

 1. Не се бой от нвежите и многото простаци.Те са увеличителното стъкло на света,който те гледа,още според А.Балабанов-вероятно като професор и преводач на самия Омир и безсмъртната му “Илиада”

 2. Вероятно ще да е била “правописна грешка,но не се разбра защо се нервничи при “п а с у в а н е” или “п с у в а н е!!!”
  Каквото е писано и е заслужено-ПРОСТО ЩЕ СТАНЕ!!!

 3. Акулите не похапват ли и друго, освен октоподи?

 4. Доста се сгъстиха облаците около Борисов. В понеделник след срещата му с Кристалина Георгиева бяха увесили носове с Цветанов. Явно тя им е снесла какво ще пише в доклада за тях, а и други неща. Затова сигурно Борисов е отишъл днес в Брюксел да облъчва с наглите си манипулации Барозу и Ромпой. Удар в последния момент преди да го връхлетят последствията от кашите, които си е забъркал – мутренска стратегия.
  Интересно каква е ролята на Кристалина Георгиева в тази позиционна игра – дали пък най-влиятелната страна в България не играе на страната на мафията?

 5. Есента на 2009 година ,след като пролетта почина майче ми защото,защото живяхме чено,и порати дова бяхме лишени от всички права и нямаше с какво да я лекувам,сам и тежко болен,припадах,пълзях,не спях с дни,кръв течеше от ръцете ми,викаях,крещях,молех за помощт,никой.тя умря а можеше,жнаеше че може и иискаше да живее(представа си нямата какво ми е било,никаква представа).Е започнах да пиша есента,да търся някой в тава чудо(незнам вече как да го нарека) ,някой,поне един човек да ми каже защо ме убивате,помощ почнах от “Нощен хоризонт”,писах писах,писах,писах,писах,коя гиодина сме вече и коя датаааа.И няма човеци,няма нито един.Никой милост няма,никой,никой,никой.

  “Г-н Бърцов,чета този блог отдавна, много рядко съм писал коментари,но сега просто не мога да се сдържа да Ви попитам?
  ВИЕ НОРМАЛЕН ЛИ СТЕ??
  Aко не разбирате въпроса, ще го формулирам така:
  Бил ли сте пациент в психиатрично заведение?
  С Уважение: Стоян Стоянов”

  Абе все някък си имам чувство,че “ВИЕ НОРМАЛЕН ЛИ СТЕ??” не е насочен към правилният адрес,знам ли!
  2) kinsev 6 Юли, 2012 в 10:44 am http://e-vestnik.bg/?p=15046&cp=1#comment-240134
  14) kinsev 6 Юли, 2012 в 7:04 am http://e-vestnik.bg/?p=8737&cp=1#comment-240125
  ———– Ред. Админ ———–

  ——- Ред. Админ ——–
  “а вие си нанкайте „деца“!
  Бог си знае работата,но „в кошара не вкарва“!”
  Posted by Румен Бърцов | март 10, 2012, 14:35
  Една малка разходка по синята паежинка да видим от де “що,Как”!
  ЗА ПАМЕТНИКА НА КАРЛ МАРКС И ЗА ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ НА НЯКОИ МАЙЧИЦИ(Автор: gindev Категория: Други)
  Товариш, у тебя есть часовник?

 6. Джеф Стайн

  На 2 март 2007 година вашингтонският репортер Джеф Стайн публикува в изданието „Конгрешънъл куотърли“ статията „Bush’s Bulgarian Partner in the Terror War Has Mob History, Investigators Say“ („Българският партньор на Буш във войната с тероризма има бандитско минало, твърдят разследващи“)

  В публикацията се казва: „Най-могъщият политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с тероризма, е близък съратник на известни гангстери и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в черноморската република, според поверителен анализ на риска за инвестиране в страната, поръчан от частна банка.“ Проучването било извършено „при условие, че банката и наетите от нея следователи няма да бъдат назовавани“. Името на Бойко Борисов е отнесено към военно-политическите интереси на тогавашния американски президент Джордж У. Буш[32].

  Българският президент Георги Първанов нарича статията „откровено антибългарска“, като добавя, че „тя не се основава на доказателства и обижда България“[33]. Самият Дж. Стайн се дистанцира от твърденията си: „Искам обаче ясно да кажа — всичко това са предположения. Аз съм репортер, който съобщава за наличието на този доклад.“[34].

 7. No matter about Rampoy,s y/or
  Barroso,s Role,but in any case Final Judgement m i g h t!!!! be not far even with a wrong sinfull/
  or not by Mrs.Kristalina Gueorghieva.

 8. Taka e. Тези балкански шмекери са впрегнали цялата мощ на държавите си, като си въобразяват, че могат да създадат преградна стена за съвременните информационни технологии. Въпрос на време е маймунските им задници да лъснат с пълна сила.

 9. Може да нервничи и заради това, че щатското посолство каза черно на бяло, че Борисов лъже, като се хвали, че шефът на ЦРУ му е бил личен гост;-)

 10. По важното е,че от есентта учениците ще изучават по историа за управленито на Бойко Борисов,
  Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева,а какво са “свършили” и вършели ще знаят хората които
  четат вашия и другите сайтове и постинги.

 11. Г-н Инджев, поздравления (за кой ли път), изключителни коментари, ориентиране в ситуацията и най-вече осветляване на това – какво се случва зад кулисите.
  Стана ми смешно за представянето от Б.Б. на официалната среща (с вероятно предупреждения) с американския представител, като “лично посещение”…
  Изумявам колко умни хора има сред народа ни: създават невероятно точни и адекватни вицове, за да осмеят простащината, парвенющината и ганьовщината на Българските политици от съвремието.
  Бог повикал Обама, Путин и… Бойко и им казал, че след 2 дни ще унищо света, заради греховете на хората. Обама прави официално изявление: граждани на САЩ, имам 1 хубава и 1 лоша новина за вас. Хубавата е, че има Бог. Лошата е, че ни остава само 2 дни живот. Путин заступил перед Государство: Имам 2 лоши новини: Първата е, че, въпреки атеистичната ни пропаганда, се оказа, че имало Бог. А втората е, че Матушка Русь загива след 2 дни! И Бойко: Аз имам 2 хубави новини. Първата е, че Всевишният лично пожела да се срещне с мен и аз се съгласих. А втората е, че Герб ще управлява (от тук) до края на света!

 12. Бих искал да добавя още едно доказателство за това, че Боко и Гоце са (или бяха) тандем. Само ще припомня, че на парламентарните избори през 2009г. ГЕРБ се добра до този резултат като вкарани депутати в парламента, благодарение на приетото в изборния закон предложение на президента за избор на мажоритарен принцип на 30 народни представители. Без тази промяна в последния момент в изборния закон, Боко нямаше да управлява самостоятелно. Тогава хората си мислеха, че Гоце налага този вариант чрез мнозинството на БСП в интерес на социалистите. Само, че в сутрешния блок на БНТ (може да е било бтв или Нова тв) Татяна Дончева каза ясно и недвусмислено, че приетото предложение на Първанов е предимство за ГЕРБ! Т.е на голяма част от БСП са били ясни намеренията гоцеви.

 13. В Полша,такива като комунистическия милиционер боко тиквата,Гоце,Костов,Доган и останалата комунистическа измет,отдавна щеха да са в затвора.

 14. ДО РУМЕН БЪРЦОВ
  Разбирам болката Ви от невъзможността да помогнете на майка си и от последвалата загуба. Доказано е, че загубата на близък човек оказва огромно влияние върху психиката, но това не прави хората луди, въпреки че, при НЕвзети своевременно адекватни мерки, съществува възможност за сериозно увреждане на психичното здраве.
  Приемете този мой коментар като опит да Ви помогна, но тази моя помощ е твърде ограничена и с най-добри чувства Ви съветвам да потърсите специализирана помощ, защото майка Ви може и да я няма вече, но Вие сте тук и е много важно да продължите живота си!

 15. Пасуване или не, който си търси господарка/господар се вре и си намира… Дали пък не трябва да се направи и един гъзобоколизомер?

 16. Всъщност генерал Петреас може наистина лично да е показал червеният картон на Борисов.

 17. Известно е,че акули на генерал Петреъс са най-добрите професионалисти в света.
  Очакваме пиршеството на акулите.

 18. Глупости, ББ се интересува само от американското благоразположение и втория мандат…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.