Брюксел мълчи презрително за самохвалството на Борисов

Броени дни след като се оказа, че Борисов се е похвалил на своя глава с лъжата, че директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс му е бил на лично посещение в България, но беше официално опроверган от посолството на САЩ в София, сега Борисов продължава да говори от чуждо име. Този път избра да се похвали, че са го похвалили в Брюксел, откъдето не се чува нито дума като оценка за внезапното му и твърде неочаквана визита.

Дори и сервилният към властта и лично към Борисов проправителствен сайт BNews се опитва да вложи нещо като ирония в заглавието си, според което от Брюкел се „разтекли от похвали”:

„Браво от високо
Брюксел се разтекъл от хвалби по България
BNews.bg

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой похвали България за повишаването на усвояемостта на европейски фондове у нас, при това с нисък процент на грешки. Това се случи на работно посещение на Бойко Борисов в Брюксел, похвалиха се от пресслужбата на МС.
В Брюксел са доволни от повишаването на усвояемостта на европейските фондове в България
при това с нисък процент на грешки, стана ясно по време на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, похвалиха се от правителствената пресслужба.
Докато Ван Ромпой е хвалил политическата воля на българския кабинет за реформи и строга фискална дисциплина, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пък е бил по-сдържан. След като Борисов го е запознал с най-новите макроикономически развития у нас,
шефът на ЕК го е приветствал с напредъка и го е насърчил да продължи с реформите.”
Барозу е отбелязал също и осъществения от България напредък и препотвърди, че ЕК ще третира всяка от страните съобразно собствените ѝ постижения и ще се погрижи докладите да са честни и обективни.”

От текста се вижда, че т.н. похвали на Брюксел изобщо не се поставят под съмнение. Щом от антуража на Борисов казват така, значи това е било така , макар от самата ЕК да мълчат повече от подозрително. А дали са текли похвалите толкова обилно, колкото тече от чучурчето на брюкселското „пикаещо момченце”, това е друг въпрос…Важното е пропагандата да се лее за жадните наивници, готови да освежат повехналия рейтинг на ГЕРБ и нейния вожд.

Акцентът би трябвало да е върху факта, че председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой всъщност е похвалил силната политическа воля на българското правителство за провеждащите се реформи и строгата фискална дисциплина, както се признава в съобщението на българската правителствена служба. Намекът е почти невидим, но все е доста съществен: когато няма резултати, евентуално хвалят силното ти желание да постигнеш такива ( на третата , предпоследна година от управлението ти).

Винаги готовият да услужи на всяка власт „Стандарт” обаче направо „издава четата”, като хваща Борисов за рогата, съобщавайки това, за което и без това се досещаме: че Борисов е отишъл мълниеносно в Брюксел, за да се възползва от проблемите на Букурещ покрай бурята с бруталното отстраняване на президента Траян Бъсеску от политическите му конкуренти.

Според “Стандарт” премиерът Бойко Борисов е поискал България да бъде отделена от Румъния в механизма за контрол и сътрудничество на Европейската комисия (ЕК). Това стана в навечерието на годишните доклади на Брюксел, които трябва да отчетат напредъка на двете страни. Борисов пристигна вчера на изненадваща визита в белгийската столица и разговаря по негово искане с председателите на ЕК Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой. На разговорите премиерът –забележете- e настоявал София да бъде отделена. Опасенията са, че институционалният хаос при съседите може да се отрази и на страната ни. София се надява механизмът за наблюдение да бъде преобразуван – от контрол в сътрудничество. Към момента от ЕК отказват коментар, признава все пак „Стандрат”

Много смешно обобщение са направили колегите от сайта „Фрог нюз” със заглавието, след което човек спокойно може да не чете чиновническия текст на правителствената пресслужба. Защото заглавието на сайта гласи:

„Б. Борисов прие похвалите на евроинституциите”

Колко царствено само! Борисов, от него да мине, наминал изненадващо към Брюксел, и приел овациите. Бравос! Ако с това заглавие са искали да си направят тънък майтап с Борисов, моите приятели от този сайт направо са уцелили в десетката.

Много често мои опоненти, които нямат други аргументи, ме нападат с обвинения със задна дата, че съм бил доносник- традицията я създаде вътрешният министър Румен Петков, който поне ми се извини официално. Но тя е жива и се поддържа от негови „достойни” последователите от обкръжението на Борисов, който на заседание на Министерския съвет лично даде сигнал за нападение срещу скромната ми личност. За изясняване на въпроса с доносите предлагам на мислещите хора да се вгледат в това, което прави в момента самият Борисов. Според мен доносничи срещу съседите в труден за тях момент, за да изпъкне самият той. Това поведение в стил „моля, другарко, Иванчо прави лоши неща”, би трябвало да стигне до съзнанието на българите, за да разберат що за човек представя в момента България по света, където със сигурност гледат на такива интригантствания с презрение. И съответно мълчат презрително, когато от тяхно име за собствената им позиция ни осведомяват интригантите.

Друг е въпросът, че според кореспондента на „Труд” в Брюксел Веселин Желев, в белгийската столица се шушукало и още нещо:

„Добре ли е за София, че в Букурещ е зле

Веселин Желев
Труд

В Европарламента се шушука, че причината може да е очаквано днес обсъждане дали Специалната комисия по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари към институцията да се занимава с “тъмното” минало на Борисов. Сигналът бе подаден от журналистите Атанас Чобанов, Асен Йорданов и правозащитника Петър Пенчев, които базираха искането си на изтекли през “Уикилийкс” доклади на американското посолство в София.

Но ЕК не би трябвало да има влияние върху действията на Европарламента.

Говорител на Барозу каза, че визитата е по молба на Борисов. Посещението идва броени дни преди комисията да публикува доклади за напредъка на България и Румъния в правосъдието и вътрешните работи през последните пет години, който се отчита с т. нар. Механизъм за сътрудничество и проверка. „

Цитирайки западен дипломат вестникът посочва също:

“Румънският доклад по никакъв начин не засяга българския”, каза дипломатът, подчертавайки, че оценките на двете държави не се правят на базата на сравнение, а според собствените им проблеми, цели и постижения.

В този смисъл недостатъците на Румъния едва ли ще заличат тези на България, които по откъслечни първоначални данни остават в доклада – например за купуването на изборни гласове или за закононарушения при търговете за обществени поръчки.

Да се докарваш пред ЕС за сметка на съседа си едва ли ще направи добро впечатление в Брюксел. То не е далновидно и от национална гледна точка – голям въпрос е какъв ЕС ще има утре, но не подлежи на никакво съмнение, че и в него Румъния ще е големият северен съсед на България, през който минават важни пътища към Европа.”

А после се питаме, защо гледат на нас като на „втора ръка” членове на ЕС. Каквато главата, такъв и членът.

21 мнения за “Брюксел мълчи презрително за самохвалството на Борисов”

 1. Иво, лекувай се!
  Съвсем си изтрещел вече!

 2. “Фрог нюз” да си правят майтап с Борисов? А дали пък и Бареков ежедневно не му се подиграва?

 3. Г-н Инджев, вчера се загледах в късните новини на “проправителствения” канал ТВ7 и какво да видя/чуя – говореха за сръбската мафия и връзката с Първанов и Борисов. Та как се вързва това с вашите внушения за пълна медийна цензура и замитане на всичко лошо по адрес на Борисов?

 4. Прост народ сме, заслужаваме да страдаме.

 5. Господин Инджев, аз не познавам простак, който да не е самохвалко. Впрочем, това е типична комунистическа черта.

 6. Вчера коментирах, че ни прави за резил пред половината свят, а той продължава с тъпотиите си, като усложни безпричинно, по недостоен и типичен за него тъпанарски начин отношенията със съседите. А тия в Брюксел не вярвам ряпа да ядат, колкото и на мода да е вегетарианството.

 7. Това правителство е скарано с дипломацията начело с дипломат №1.Имам чуството,че не мислят.За президента да не говорим-бърка имена на държави, ще помага на Гърция да излезе от кризата, както сме помагали до сега и т.н.А за министър председателяда не говорим, разбира се най-добре с турските управляващи!От ритане на топка не му остава време да се запознае с етикета
  и дипломацията,която е изключително сложна наука

 8. Г-н Инджев, коментарът Ви, както обикновено ми хареса, но има нещо с което не съм съгласен. На ЕК ѝ пука прекалено малко за България, за да са даже и презрителни в отношението си. Това е просто едно лицемерно мълчание.

 9. Показва :”6 коментара”
  А пък
  “No comments for “Брюксел мълчи презрително за самохвалството на Борисов”
  <img src="http://e-vestnik.bg/wp-includes/images/yahoo/yahoo_dontknow.gif
  Понеже пък утре "Петък 13-ти" мислех да упомена някой предишни "Петък 13-ти".
  Ма,знам ли!

 10. “Виртуални реалности” ненам думи!
  ОФФ
  Понеже пък утре “Петък 13-ти”
  в Петък 13-ти заИ “Проповеди” 281-на на брий
  “Проповеди” 281-на на брий в същият тоз тогаз “Петък 13-ти за”Ааа,бре
  “началника психиатър мил” рече в 12 Юли, 2012 в 12:34 pm”…
  Редакцията на е-вестник, с тази публикация е “вдигнала летвата” . Което води до смут сред правоверните…”
  Ихх
  :”69) Вова 1 Юли, 2012 в 2:10 pm
  Очевидно съм пресолил с тази ,иначе съдържателна, славянска дума, “говедо” . Спомените от соца са хубаво нещо, да знаем и да помним как не трябва да бъде по вече. Ама и тогава не бях привърженик на принципа , с мълчание да смачкаме простака . Аз съм законопослушен човек, състоял се в личния си и професионален живот, но не мога да наблюдавам с безразличие, как в този форум/ участник съм/, няколко форумци издевателстват със своята простащина, циничност и арогантност над всеки който има различно,от “вярната и главна линия” мнение. Очевидно е, че няма да има намеса на админа спрямо тях.Мога да гадая за мотивите “Бе то и азъ мога да “гадая”и не само!”Гадател” “22) Вова 11 Юли, 2012 в 12:16 am
  Неадекватните ти постинги издават или лошото ти възпитание,или умствената ти ограниченост..а може и двете . Предлагам ти да си общуваш с другия аграрник,свакото…При вас двамата ,сляпата вяра и плитките мисли ви правят сплотени като селска противопожарна команда пред огнената стена на интелигентното, цивилизовано общуване.Помпайте си простотиите и не давайте коментари за неща които са далеч от вградения ви софтуер.
  “Понеже пък нали съм там “персона нонграта” та ако може някой да препрати моето дарение “Бог си знае работата” за тоз,началника” де, за утрешният празничен петък 13-ти,моля!
  “С Уважение:”
  “Млади ,образовани и екологично възпитани”
  15 Юни, 2012 в 7:33 pm
  Кинсев, защо си мислиш, че сме зверове? Защото хулим наглия простак Борисов ли? Защо да не сме хора? Защото си искаме горите ли? Знаеш ли колко ме интересува какво си бил казал преди години, и че то впоследствие било станало както ти си го казал… Интересува ме настоящето!!!

 11. Молдова осъжда комунизма и забранява символите му

  Парламентът на Молдова прие днес закон, с който се осъждат престъпленията на комунизма в бившата съветска република, и втори закон, забраняващ комунистическите символи като сърпа и чука на територията на страната.

  При гласуването проектозаконите, внесени от Либералната партия, бяха подкрепени от 56 проевропейски депутати от управляващата партия, 7 членове на бившата комунистическа партия бяха против, двама техни колеги се въздържаха, а 36 депутати комунисти напуснаха залата в знак на протест. “Наш морален дълг е да осъдим престъпленията на тоталитарния комунистически режим”, обясни председателят на Либералната партия Михай Гимпу, добавяйки, че през съветската епоха комунистическата партия е била “организатор на насилствената колективизация, на масовите депортации, на глада”. /АФП

 12. По повод на поредната гавра на милиционерите, пре-поствам следния текст, който намерих в мрежата. Смятам, че казва това, което и на мен ми е на сърцето:

  “Когато уволниш Човека на годината…”

  12 Юли 2012

  Полина Паунова

  Текстът е от блога “Печатни грешки” по повод уволнението от Висшия съдебен съвет на съдия Мирослава Тодорова, избрана за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет.

  Когато уволниш Човека на годината, уволняваш държавата. Това е. Когато уволниш Човека на годината, признаваш, че не те интересуват хората. И в това няма спор. Когато уволниш Човека на годината, ебаваш майката на годината. Без извинение.

  Когато уволниш Човека на годината казваш, че искаш само свои хора. Когато уволниш Човека на годината всичките ти клетви в демократичност са само вкисналата гарнитура към милиционерската подметка, която сервираш като основно ястие в празната чиния на малоумния народ.

  Не знам дали сте наясно – съдия Мирослава Тодорова бе уволнена в четвъртък от ВСС. Заради забавени мотиви по дело. А другите уволнения къде са?

  Къде е оставката на Владимира Янева?

  Къде е “уволнението” на Цеко?

  Защо Емо Фаса не е извън парламента?

  Защо в Народното събрание има депутат от ГЕРБ с прякор Мафчо (защото бил хем мъничък на ръст, хем от мафията)?

  Защо премиерът ни има прякор Тиквата?

  Защо немските медии пишат за връзките на оня с прякора с мафията?

  Защо Мафчо, Емо Фаса и Тиквата определят живота ми? Защо Мафчо, Емо Фаса и Тиквата са недокоснати? Защо те “уволняват”? Какво е това, бе?! Не виждате ли в какво живеем?!

  Живеем в един кенеф, в помийната яма на който, изсипваме всичко качествено, за да клекне над него някое държавно величие със съмнителни умствени и морални качества и да “снесе” поредната доза медийни указания. Указания към ВСС, към главните редактори на големите медии, към опозицията и Бог знае още какво.

  Когато уволниш Човека на годината уволняваш човека. Това е.

  Публикувам този текст тук, тъй като блогът ми systemoferrors.blogspot.com е блокиран във ФБ от добри хора.

  От pechatnigreshki.wordpress.com

 13. И какво предлагаш, наумчо? Защото след такава тирада трябва нещо да се предложи, не може да свърши просто ей така….Защото така е просто спам и самореклама…

 14. Какъв Брюксел, г-н Инджев?!
  Кучетата,пък били те и брюкселски, и да си лаят, кервана пак си върви! Съдия Мирослава Тодорова уволнена…Мутрата и Цецо Тъпото пак на ход!
  Истината е, че българинът продължава да си избира подходящи политици, за да живее в интересни времена като в древното китайско проклятие!Аз и за това се изнесох от България…нямам нерви да чакам маймуната да стане човек, а в България маймуни бол!

 15. При бракоразводните дела с най-голямо съмнение се гледа на онзи родител, който провежда т.нар. “очерняща кампания” спрямо другия, и подозренията се насочват автоматично именно към него/а в цивилизования свят са експерти в най-заплетените казуси…/

 16. Не е съществен фактът от личното битие на Бойко Борисов , че преди 7 г е изпращал неприлични SMS на 14- годишната тогава тенисистка Сесил Каратанчева. Не е съществен за моя и твоя живот, но когато си на висок пост, това има значение . Защото съвсем се допълва картинката в личните морални качества на министър – председателя ни . Защото не искам такъв човек да управлява държавата ни . Не искам международен интригант да представя държавата ни. Очаквам самосезиране на прокуратурата с обвинение в педофилия .

 17. Срам ме е заради Министър-председателят,който си имаме-жалко и малоумно нищожество.
  Пълен резил е този “политик” за България!

 18. Към Една българка:
  Не си права.1 наум е направил това което може. А то е много. Унизително е, ако все още не знаем как да постъпим.
  Към имигрант:
  Все още мисля, че не съм маймуна, въпреки че останах с децата си в Отечеството си.
  Към нина:
  Много добре. Идва 2013!

 19. Ivo, ne zabravqy, che i drugi iskaxa da ne sme v paket s Rumania, no tochno Rumania ni vkaraxa v Evropa.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.