“Гражданино съдия” днес звучи гордо

Откривам толкова много „лично” в случая с уволнението на съдия Мирослава Тодорова, че няма как да кажа „нищо лично” и да пиша по въпроса абстрактно. На любителите на абстракциите, за да не кажа направо на лъжите, предлагам да гледат, слушат и четат ( подтекста): как вицепремиерът Цветан Цветанов си е сложил най-невинната и най-сериозната физиономия за пред камерите, изричайки абсурда, че нямал нищо общо със случая защото нямал конфликт със съдия Тодорова, макар тя да го съди за клевета заради негови думи, намесвайки името й на страната на организираната престъпност.

Тази разправа ми е позната от личен опит. През лятото на 1993 г. управляващото мнозинство на БСП и ДПС, крепено за пълнеж от сини ренегати, възложи на своя премиер Любен Беров да ме уволни в нарушение на конституцията заради волнодумството ми от поста главен директор на БТА, но ужасно държеше да заяви невинно, че няма нищо общо с това. Едва след като доказах по съдебен път очевидното, че директорът на тази институция по конституция се уволнява и назначава от Народното събрание, на парламентарното мнозинство му се наложи да си изцапа откровено ръцете и да гласува моето (вече) законно уволнение.

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова днес също е напълно законно, но има ли грамотен четец на вестници и потребител на новини в България, колкото и да са манипулирани информациите за реалностите в страната, който да се съмнява в истинския прочит на отговора на класическия въпрос в правото „кой има полза”? Дори и да е искрен сега премиерът Борисов, който схвана негативите за себе си, определяйки уволнението като „провокация към нас”, къде беше той, когато заместникът му Цветанов нагнетяваше пружината срещу най-изявения си критик сред съдиите? Никакви скечове на доброто ченге ( Борисов) и лошото ченге ( Цветанов) не могат да прикрият факта, че разправата тъкмо с избрания от самите съдии техен лидер на професионалната им организация Съюз на съдиите в България, каквато е Мирослава Тодорова, е жертвоприношение в нозете на властта.

Тази разправа ми е позната от личен опит и в по-ново време. Схемата е същата, по която ми отнеха възможността да критикувам в рамките на професията си недосегаемия за критика президент Георги Първанов. Намериха ми „ провинение” и без дори да се опитат да ми дадат думата за самозащита, свалиха предаването ми от телевизионния ефир на Би Ти Ви и ме заплашиха с уволнение. Поради което се „самоуволних” на мига, бидейки в невъзможност да работя със слуги на конюнктурата. Познатото в тази аналогия е също и в това, че уволнението ми беше не толкова личен проблем за мен самия, колкото наказателна операция срещу професията и нейните адепти, наречени ( в моя случай) журналисти, а в случая със съдия Тодорова- съдии. Да гледат и да внимават в картинката!

Със съдия Тодорова ме свързва и нещо друго. Две поредни години получавах награди от Българския Хелзинкски комитет в рамките на кампанията за отличаване на Човек на годината. Тъкмо тя ме „наследи” като лице на Съюза на съдиите в България, на която журито присъди наградата миналия ноември.

Но ето, че откривам с радост и нещо различно от всичко лично: за разлика от реакцията на журналистическата глутница, която през 1993 г. ме погна солидарно с властта в незаконната й операция по нарушаване на конституцията, а при скандала в Би Ти Ви през 2006 г. частично пригласяше на моите началници, докато останалите съучастнически си мълчаха, днес съдиите протестират.

Не си представям друг съдия, извън кръга на екзекуторите от Висшия съдебен съвет, да тържествува на глас от дисциплинарното уволнение на своята колега Тодорова, както направиха по мой адрес Николай Бареков в Би Ти Ви, главната редакторка на „24 часа” Венелина Гочева и нейните слугини в поверения й вестник или мадам Валерия Велева, която ме зашлеви на изпроводяк с пантофите си в гадничко коментарче във в. „Труд”.

Протестът на съдиите връща надеждата, че една институция може и да не се ползва с доверието на хората, но гражданите , който работят в нея, имат потенциала да защитят принципите на свободата и справедливостта, без които въпросната съдебна система не струва пукната пара. Иска ми се да кажа същото и за тружениците в т.н. четвърта власт, но не съм като Цветанов- не ми се лицемерничи.

Днес обръщението „гражданино съдия”, наложено при комунизма, за да не се омърсява думичката „другарю”, придобива истинския си смисъл. Дано да се окаже заразно и за гражданите сред журналистите, при които другарството е разчекнато на прокрустовото ложе на властта, разбито, противопоставено, изоставено, удавено, забравено. Вярно е, че журналистиката е професия за личности, но ако техният сбор дава безличен резултат, значи всеки един от нас има сериозен повод за размисъл и да постави въпроса присърце като нещо лично.

63 мнения за ““Гражданино съдия” днес звучи гордо”

 1. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, по-известен като Цецооууу:

  “Съчетаването на доклада, който предстои да излезе и събитието, което се случва, действително премиерът е прав, че може да се тълкува от определени представители, „доброжелатели” за държавата и за това, което имаме като проблеми в институциите в България по този начин.”

  Ето и диагнозата:
  http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/580926_423423841034053_1998713630_n.jpg

 2. За мен,лично,съдиите в България са компроментирани.Всички.
  Къде бяха всички тези съдии,когато оправдаха Максим Стависки?
  Къде беше тяхната гражданска позиция?
  Абсолютно убийство,какво наказание само.

 3. В живота е като в хор:ако имаш глас,пееш,ако нямаш-пригласяш!
  За да живееш както трябва е нужен или разум или примка като наемник на трапера,за да се гребе с шепи,но и да не изтича през пръстите.Ако ВСС взема своето,
  какво остава за човека с незасъхнало мляко по устата,но вече обиращ каймака!!!.Както казва П.Славейков:Живот за незавиждане!!!!
  Правилно и много справедливо пригласяте!!!

 4. И все пак г-н Инджев трябва да има санкции за това, че не си свършил работата си. Това е най-важното и важи не само за съдиите, от това нашенско “работене” страдат всички. Та не знам дали заслужава уволнение, но наказание – със сигурност

 5. Това е механизмът, по който се сътворява най – впечатляващия български феномен – независимо от политическата система властта и парите, а оттам и съдбините на нацията, да отиват в ръцете на най – посредствените и арогантни екземпляри от народа. Не че няма такъв потенциал в много други страни. Но там не се получава, защото липсва важна характеристика на заобикалящата среда – постоянната постколониална психология на народа с нейния единствен критерий за благополучие – пълен корем на всяка цена!

 6. Ако Борисов завладее съдилищата, не ни мърда ГУЛаг.
  Силно се съмнявам хората, които не са запознати с историята на СССР и НРБ (истинската, а не онази от учебниците, в които скоро ще се появи и ББ), да си дават сметка пред каква заплаха е изправен българският народ.
  Ако падне съдът, следва затваряне на границите, чрез административни затруднения за пътуване. Шенген така или иначе беше само бутафорно слънце в бъдещето на България. Много лесно е да се каже, че щом не ни искат, то и ние няма да им ходим… Редно е да се знае, че в НРБ пътуването в чужбина, дори на Запад, никога не е било забранено. Просто имаше известни трудности с издаването на необходимите документи за напускане на страната.
  Вече има заявка за такива трудности и в настоящето – здравните осигуровки. Беше направен опит да не се допуска напускане на страната без т.нар. здравна карта. Не се получи. Но опитите продължават. Според здравната министърка, човек губи гражданските си права, ако не е здравно осигурен. Не виждам протести по този въпрос. Има и други спирачки пред напускането на страната – правя го почти по два пъти на месец, та виждам какво става.
  Да загубим гражданските си права, когато не знаем какво да правим с тях, е по-лесно, отколкото си мислим. Единствената ни надежда е, че този път сме в друг, по-демократичен Съюз.

 7. Добавка към предишния пост, относно диагнозата:

  А за герберските преторианци (в съдебната, местната, законодателната и изпълнителната власт) диагнозата е СПИН (Синдром на ПРИДОБИТАТА интелектуална недостатъчност).
  За съжаление те са следовници на славна традиция (доста преди 1989 г.). И това прави излекуването малко вероятно, уви…

 8. Повлиян от думите на г-н Инджев направих един бърз преглед в опита си да потърся гилдия или общност неповлияни от разделителната способност на настоящото правителство …….. Разделяй и владей ……….. и се оказва че единствено съхранили се оказаха съдииското съсловие.А кой беше използвал думите ?Не си спомням ,но мисля ,че е от средновековието.А така успешно се предлагат от неодесняшкото популистко правителство и то в пределите на европейския съюз.Е ако това не е принос в новата история на България здраве му кажи.И не би трябвало да се очудваме ако в новия учебник по история намери подобаващо място правителството на Бойко Борисов.Там думите популистко,десняшко ще отсъстват ,но пък за това и дума няма да се обели за това майсторско разделение на хората по принципа средновековен с който надминават и първоизказчика и първоприложник на този девиз.

 9. Ау-ау. Какъв начин на мислене от страна на mario065.
  ВСИЧКИ съдии били компромеНтирани (така е написал). Ми да. ВСИЧКИ адвокати бачкат за мафията. ВСИЧКИ лекари са кръвопийци. ВСИЧКИ журналисти са слагачи. ВСИЧКИ цигани са престъпници. ВСИЧКИ индианци трябва да бъдат избити. И тъ нъ…
  Я поскрийте малко тая дива омраза и лепене на печати по краката на хирата, че биете и министър Цветанов по ентусиазъм (то хубаво “кръволокът” Костов му го каза в парламента, да понамали агресията). Дали ще разбере mario065, за какво иде реч, не знам…

 10. Защо не мога да чета коментарите на вече две статии на Иво Инджев?

 11. Странно е как общественото мнение се манипулира толкова лесно и то от едната до другата крайност. Когато доказани бандити излизат на свобода всички врещят колко корумпирани и некомпетентни съдии имало, а сега когато има доказана вина на съдийката, че е бавила мотиви по дела, изведнъж всички почнаха да ги съжаляват. Ми извинявайте, ама и аз ако почна да не си върша работата и мен ще ме изгонят от фирмата, но никой няма да дойде да протестира срещу моето уволнение, а ще се радва, че повече няма да преча.

 12. Господин Инджев, зная, че това което ще напиша няма да се хареса на много Ваши читатели. Съласен съм, че уволнението на съдия Мирослава Тодорова от един негоден за нищо ВСС не справедливо. Че има много съдии с много повече забавени дела, подобно на приятелката на вътрешния министър. Но не мога да застана на страната на съдия, който е бил ДЛЪЖЕН да напише своите мотиви за произнесена от него присъда в седем дневен срок. Тези мотиви не са написани в продължение на 4 години, поради което делото губи давност. Присъдата може да е била справедлива или несправедлива, но това няма никакъв смисъл – защото се губи смисълът от самото правосъдие. Нещо повече, губи смисъл и трудът и усилията на прокурорите, следователите и защититнците по делото, губи смисъл цялата правосъдна система.

 13. Не можех да слушам инфантилните обяснения на инфантилно изглеждащата и инфантилно държащата се министърка на правосъдието. Последното й “свръхинтелектуално” предложение е, ВВС да отмени собственото си решение. Накъдето подухне вятъра, натам се отвейва феерията…Лековатите тежки артилерии на това правителство, калинките продължават да бълват умности, било да ни збраняват излизане в чужбина, или да ни забраняват да купуваме и продаваме имоти.
  Надминаха и бай Тошо по несъстоятелност…

 14. Това, което сами си направиха Б.Б. и Цвъ.Цвъ. никой и да иска не може да им го направи.Тези хора нямат ли съветници, които да не са завършили школата в Симеоново?
  Ледът се пука, другари съдебни заседатели. Европейският доклад в момента се дописва. Успех, другари!

 15. Покажете ми работно място където да не си изпълня задълженията за 0,5 години и веднага отивм там. Тия явно са търпеливи или БОГАТИ.
  С Уважение: Борислав

 16. 1993-та, 2006-та, 2012-та , едни и същи методи на властта. Следва логично въпросът: А тя, властта, изобщо сменяла ли се е?

 17. Много “сори” г-н Инджев, но тук абсолютно несъм съгласен с тезата Ви. Не виждам нищо общо между Вашето уволнение и решението на ВСС по същество, защото Вие не сте нарушили никакви установени от закона правила. За разлика от Вас действията на съдия Тодорова са дори бих казал с висока степен на обществена опасност… може да се търси и наказателна отговорност…корупционни елементи..Изтекла е абсолютната давност, делото е прекратено…. Има и второ и трето подобни дела… Това по-скоро трябва да се квалифицира като саботаж и предизвикателство срещу установения правов ред… Вижда се и с “просто” око, че се нагнетява напрежение… но не в правилната посока… защото е в услуга на силите от предходното правителство…Вярно, че случаят е удобен за охулването на премиера и вътрешния министър, но ми се струва доста плоско… Дори и да съвпада с тяхното желание – то е в правилната посока…Не вярвам, че дори масовата бг аудитория е толкова “елементарна”, че да се връзва на подобни “кьор-фишеци”… Очаквах да прочета от Вас по-оригинална и аргументирана позиция. Този съдия няма място в съдийското съсловие и нека повлече крак…

 18. Жалко е, ужасно за всички ни, че има дори интелигентни хора, които не си дават сметка за какво иде реч! “Преторианците на ГЕРБ” са ясни, на тях полагането на малко асфалт им е достатъчно за осмислянето на живота им и любовта към ония неща дето израстват от семка и се развиват най-добре върху торищата. Госпожи и господа, тук не става въпрос за някакво спорно от трудово правна гледна точка, решение на един по скоро известен със съмнителната си репутация ВСС. Не става въпрос за справедливост, или добра административна практика.Страшното е, че цял ВСС угодничи пред вътрешния министър, че ония, които трябва най-силно да бранят независимостта на съдебната система склоняват глави пред арогантен човек, който не може да започне и да завърши правилно едно сложно изречение (Яне Янев, преди да го купят).Овладяха медиите, виждаме нагли и безцеремонни опити за овладяване на съдебната система. Оттук пътят (магистралата) към МИЛИЦИОНЕРСКАТА ДЪРЖАВА е открит!

 19. Г-н Инджев, встрани от основния въпрос споменавате в статията си, че поръчковата (или поръчваната дама), вещицата на българската демокрация Валерия Велева е клепала и по ваш адрес.То не би могло и да бъде другояче! Е, гордеем се с Вас, г-н Инджев! Искрено!

 20. Е, ха дано, в знак на протест срещу статуквото, недоволните вземат, че придвижат залежалите/вероятно с хиляди/ по чекмеджетата им дела, и то честно./само нашето семейство не може да се добере до правосъдие по едно дело за кражба на авторски права от Радой Ралин, в частност за дългогодишно експлоатиране за реклама на афоризма му “Светът е оцелял, защото се е смял!” от “Господари на ефира”; по още едно дело, препоръчано от следствените органи “с мнение за съд” , но незаведено в продължение на три години, срещу нападател от предизборна шатра на БСП, залял дъщеря ни с помийна вода на 4-ти юли 2009г. – внучката на Радой Ралин на площад “Радой Ралин”, в Деня на Независимостта на САЩ…; както и недовършеното досъдебно производство срещу виновниците за непрестанно изчезващата преписка по случая./

 21. Проблемите в правосъдната система в България са огромни.Неработеща система и мнозинство от посредствени магистрати ,корупция и некомпетентност,това смятат европейските ни партньори.Г-жа Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите,тя трябваше да бъде безупречна в работата си,тя няма право на пропуски.Нелепо е сравнението с другите съгрешили съдии.Мисля ,че уволнението е компромис,защото тя заслужава по сериозни мерки.

 22. Нищо не се манипулира.
  Те се плашат само от “Орлов мост”.
  с Уважение:Борислав

 23. Проблемът дори е много по-дълбок. Структурата на ВСС е в разрез с конституционния принцип за разделение на властите (въпреки, че като орган е изграден именно в Конституцията) и не само не гарантира независимост на съдебната власт, а напротив – прави я зависима от политически интереси. Кадруването в съдебната система, както се наблюдава в този случай, не е с оглед на някакви обективни критерии и в защита на интересите на обществото, а в изпълнение на волята на политически вагабонти и олигарси. Висшият съдебен съвет като орган следва да бъде излъчван от самата съдебна власт и да гарантира нейната независимост. Докато това не се случи, сюжетите като този на съдия Тодорова и В. Янева, Пенгезов, разни красьовци и тн. ще се повтарят до безкрай. За наша сметка.

 24. Мога да го кажа и с други думи, но нека да е кратко – подкрепям мнението на г-н Сотиров. В съдебната система според мен няма място човек, който върши работата си през пръсти.
  В добавка – не мога да се съглася, че съдиите са претоварени, при положение, че те самите, за да си разпределят Фонд работна заплата на по-малко бройки, “страдат” от незапълнени щатове всяка година. Не мога да се съглася, че човек, вземащ 13-та и 14-та заплата, накрая ще се окаже, че е свършил 1/2 от поетите дела. Не мога да се съглася, че човек на относително висока позиция, няма да продума години наред за проблемите в системата, а дори ще ги създава. По същия начин обаче не мога да се съглася индивиди като Пенгезов и онези социално-слаби съдии от Приморско да бъдат оправдавани и връщани на работа. Те са срам за цялата професия и самата държава и сега, вместо да си траят, почват да ритат изритания. Не им прави чест, но не мисля, че им е останала, така или иначе.
  Коментарът Ви, г-н Инджев, подчертавам – според мен, има своите основания, но плоскостта, на която го поставяте, а именно – партийната, в случая не е правилна. Съдебната система не е силно политизирана. Тя просто е корумпирана и проядена. С други думи – обяснението на случващото се не е в политиката и междупартийните борби, а в парите. Те са над всичко.
  Г-н Ясен Ковачев… скромният ми личен опит е в пълно противоречие с написаното от Вас. За наше общо съжаление. Това не е злоба и желание за оплюване на всичко и всеки. Това просто са фактите. Аз не познавам неподкупен съдия, аз не познавам адвокат, който да не започва разговорите по някое дело с думичките “хонорар / пари”. Прокурори не познавам и нямам мнение.

 25. Хора, опомнете се, бе! Тази стъпка на ВСС не е продиктувана от загриженост за качеството на работа на съдебната система. Напротив, това е ход за запазване на сегашното (наистина лошо) състояние на нещата. Това е угодничество пред Цветанушка, с надежда за бъдещо покровителство. Жалко подмазвачество на нечисти и неспокойни съвести, които хвърлят независимостта на държавата в краката на милиционера.

 26. Опиянени от самовлюбеност и самонадеяност, безочливите държавници всъщност отпушиха духа от бутилката. Сега остава този освободен дух да се опълчи на НАГЛОСТТА-българската мярка за успех на БГ държавниците.
  Единица мярка в БГ журналистиката е мазното раболепие. Не журналистика, а баничарство по Валерия.
  Хайде, че вече сбъркахме Дарвин отвсякъде: де го има това тиква да яде баници?

 27. Obektivnata istina za tova koi kriv i koi prav e v doklada na EK. “Napredakat” na BG e tolkova goUem che pak sme poricani. Pravo Boiko, bravo Cecko, bravo BG junaci. Imam chuvstvoto che ako znaeha kolko sa ne sa za tazi rabota shtiaha da sa malko po-skromni

 28. Г-н Инджев, “гилдията на журналистите” ли? Дето много си обичат каишката, сиджимката, салама; тия дето по заповед ближат и лаят? Друга дума има за тях…
  Най-гот са Бубик-Шариковците. Трансформъри есеисти… Цели философи направо. Жонглиране по тъч линия и дращене едновременно. Хленч и кикот.
  Дотук с cave canem.
  Около пет бивола, които се ровят за истината.

 29. Палачинката на ГЕРБ се обърна и лети към мръсния под, а от там – в коша за боклук. Може би за това бързат да се запишат в учебниците – може да излязат от историята преди са влезли.
  Повече ме вълнува какво идва след тях – “рубладжиите” от БСП, перфидната Кунева с откраднатата “синя” идея и антураж от политически номади, “Вечната Амбър” на българския преход, майсторът на задкулисните договорки и крадливи коалиции Ахмед Доган. А от вестници, списания и телевизии отново ще греят порнозвездите на българската журналистика Бареков, Велева, Тошев, Бенатова и други подобни аналЛизатори (по сполучливия израз на друг блогър).
  През това време СДС ще продължава да търси изгубената си идентичност и избиратели, а елитът на ДСБ ще наблюдава отвисоко оредяващите редици на някогашните си 234788 (по данни от ЦИК – 2005 г.) симпатизанти.

 30. Г-н Инджев,не всеки и особено безличен “т и т а н” на самото правосъдие,заслужава лична титанична ангажираност на титани
  журналисти,които се ползват с
  обществена подкрепа на милиони демократи в трудно и разделно време.

 31. Може ли да попитам нещо тези умни и прозорлово хора тук: Защо смелата съдийка не си е свършила работата и се оставя да я цакат “по устав”? Не си ли дава сметка, че така “прецаква” цялата си правота?Съгласна съм, че вероятно я бият заради политика, но някак не мога да скоча да я защитавам. Не знам колко лошо е, че бави дела, но да остави на нещо да му мине срока по давност, ми се струва доста “укоримо”. Тя е председател на съюза и няма право на такива големи пропуски.Някак ми иде да питам защо е председател на съюза им човек, дето не си гледа работата?
  Вие, дето я защитавате, много ми напомняте ония защитници на возещите се гратис в градския транспорт, които се нахвърлят на контрольорите, като се опитат да ги глобят.Или като комунистите от едно време, които като им кажеш че са некадърни, писват “Ти обиждаш партията”.
  Просто тук става дума за две различни неща.И господин Инджев се е припознал в ситуацията.Аз не мисля, че става дума за едно и също, мисля, че той си вършеше много добре работата и в двата случая, за които говори.

 32. No comments for “„Гражданино съдия“ днес звучи гордо От вчера до сега излиза само този надпис, а в същото време има 32 коментара!

 33. Г-н Инджев,наистина има трудности при четенето на коментарите.Ако Цветанов нещо пипа,да спре да си играе с неща,които не разбира!

 34. Присъединявам се изцяло към коментара на Гражданина на Ръбъ!!!

 35. Към Една българка:

  Госпожо,

  Много ми приличате на една българка, която обича да подменя темата. А тя е: уволнена е една българка в съдебната система, която се припознава от една Европа и една част от България като личен противник ( ако не и враг) на един министър, които с едни свои действия и изявления води една открита война с една съдебна система, чийто най-подходящ за уволнение представител се “оказа” тъкмо една председателка на един Съюз на съдиите в България, награден като “Човек на годината” от БХК именно заради куража да отстоява принципи в конфронтацията с изпълнителната власт- и всичко това въпреки факта, че не една, а много други личности, облечени в съдийски тоги, имат далеч по-големи прегрешения ( ако те могат да се мерят на килограм изобщо).
  Разбрахте ли сега за каква избирателност в едно безпрецедентно по своята строгост ( най-строгото от възможните) наказания става дума и за каква угодническа стъпка на ВСС към неофициалния й началник Цветанов говорим- това е тъкмо министърът, срещу когото уволнената дръзна да поиска съд заради клевета.
  Точно това е “цакането по устав”: нарочваш си някого и заради негова грешка или слабост превръщаш живота му в ад, защото имаш властта да го направиш за назидание на останалите. Така е в казармата. Така е явно и в този случай.

 36. Г-н Инджев,факта,че властта вкупом дава заден ход по съдия Тодорова не е изненада за мен като тази,че
  почти!!!! бяхте на ръба,да заложите
  обществено доверие,което точно на
  някои вече “ипотекирани” дами им е през всичкто за което се досешате
  !!!
  Ще се радвам ако Борисов и Цветанов добре четат и разбират дългосрочно!!! Кардинала!!!

 37. Да не се зацапва Инджевата обществена кауза със съдийската -очевидно знайна правораздавателна
  безпътица-за което замоли и Кардинала в апел до Борисов и вътрешния министър,тъй като тази държава не е Хан без кучета!!!

 38. Като да не ме разбирате, господин Инджев. И аз мисля, че е политическо и е показно, ама тя им е дала нещо, за което да се хванат. Освен това прочетох, че Съюза на съдиите е “Човек на годината” а не г-жа Тодорова.Мисля, че когато човек застава начело на нещо голямо, трябва да се погрижи да няма малки неща, които да обезценяват голямото.В случая е просто – да си свърши работата.Щото сега като я защитавате, вие се съгласявате с това, че тя не си е свършила работата. А нали точно затова сме недоволни от съда, че не си върши работата.Или щом е на нашите позиции, няма да му придиряме толкова…Просто не съм съгласна с подобен подход и не мога да застана зад нея с чисто сърце. Съжалявам, че ми се налага да влизам в спор с Вас.С цялото ми уважение.

 39. Един въпрос: тоест, щом като била председателка , Мирослава Тодорова не можела да си позволи да не си върши работата, така ли? Тя си я върши именно според установените отдавна правила във ВСС. Всички останали съдии могат да правят това, но председателката не може? Тези, които смятат, че това наистина е причината, ще нарека с любимия си епитет “инфантилни” , използващи инфантилни индукции като метод за “мислене” и ориентация в събитията. Просто не става дума за това!
  Колко жалко, че има само двама-трима коментирали статията, които виждат истинския проблем. Поздравявам ги. И най вече господин Живко Боев.

 40. Ако не си в състояние да спазваш основни правила, регламентиращи дейността на гилдията, и въпреки това си представителното лице на същата, то има нещо нечистоплътно, смърдящо нечистоплътно.
  И в гилдията и в лицето.

  ” именно заради куража да отстоява принципи в конфронтацията с изпълнителната власт” – принципност тук? -безпринципност там?
  Нещо като “сухата вода”…

  “става дума и за каква угодническа стъпка на ВСС към неофициалния й началник Цветанов говорим- това е тъкмо министърът, срещу когото уволнената ДРЪЗНА да поиска съд заради клевета.” , а че “букета от посредственост и примитивизъм(ВВС)” наказва дръзналата (апропа страхотна дързост), е лицемерие доказващо, че дъното на посредствеността и примитивизъма е там, където е краят на човешката глупост.

 41. До Ясен Ковачев:
  Написал съм за съдиите-друго не ми преписвайте.
  Да-къде бяха тези защитници на правдата,когато осъдиха убиеца Максим Стависки?
  Това не е омраза-само констатация.
  Сега се защитава статуквото-не правдата.
  Аз разбирам-а Вие за какво ме упреквате?
  За това,че сега съдиите скочиха в подкрепа на уволнеие,но не скочиха тогава,когато се изгавриха с тяхната професия?
  Тази подигравка с професията съдия,сега ще бъде разглеждана от европейски магистрати.
  Защо ли?
  Вие разбирате ли сега,защо са компроментирани?
  Обяснете на почерненото семейство,че съдиите в България съдят честно и справедливо.

  С Уважение.

 42. Пак за Ясен Ковачев,

  Сред процесите, забавени от шефката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, е дело за грабеж на мъж и жена и бруталното изнасилване на двете им деца. Близо 4 години тя бави делото срещу седмината бандити, гаврили се със семейство Анчови, като накрая го прекратява с мотив, който е трябвало да обяви още при започването на процеса. През това време бандитите продължават да са на свобода и извършват още 43 престъпления. ”14 години чакахме възмездие от съда”, проплака пред в. “Телеграф” майката на двете, изнасилени на двете момиченца от “помилваните” от съдия Тодорова седмина мъже. Трагедията се случва пред очите на родителите на двете деца – Веско Анчов и съпругата му. Драмата се случва на 31 януари 1998 година в дома им в софийското село Чепинци. Тогава въоръжените мъже, единият от които действащ полицай – Димчо Димов, нахлуват в къщата на Анчови, за да ги оберат. Когато влизат вътре и виждат, че родителите се опитват да окажат съпротива, започват да се гаврят с децата им.Тогава двете момиченца са били на 11 и на 16 г. и до този момент са били девствени. Пред очите на полицая Димов трима от бандата събличат децата и брутално ги изнасилват.

  За да не пищят и да не се съпротивляват, единият затиска главите на децата с дюшек, другият държи ръцете им, докато третият се гаври с тях.

  През цялото време майка им е с вързани от бандитите ръце в съседната стая и чува всеки стон на момиченцата си.

  Е как е,а?
  Това е човека,който е начело на съдиите,който се отбранява с дело за клевета.
  Клевета ли е това?

  Искам всички такива съдии да се уволнят.Не е само тази съдийка-разните Пенгезовци,Пеленгезовци,семейни приятелки и (не)знайни протежета в цялото войнство на правосъдната система.

  За това писах.

 43. Към Една българка:

  Защитавам не личността на Тодорова, която съм виждал само веднъж ( на церемонията по награждаването на “Човек на годината”, където бях като един от номинираните за трета поредна година), а правото ни да не правят на идиоти. Защото от всички грешници в тоги избраха да уволнят тъкмо тази, която съди министъра, който откровено лъже, че не бил в конфронтация с нея.
  А Вашата позиция да хвърляте камъни по грешниците сигурно е правилна, но от пиедестала на безгрешна българка, вероятно.
  Освен това не ми вменявайте защита на това, че съдията не е свършила част от работата си ( една от многото – опитайте са да вникнете в този нюанс- но единствената уволнена)е откровена подмяна на моята теза. И ако не искате или не можете да разберете това, спорът ни трябва да бъде прекратен. Защото това не е спор, а нападки срещу несъществуваща моя вина- аз говоря за круши ( или гнили ябълки, ако това ще ви направи удоволствие), а Вие- за тояги срещу онези ,облечени в тоги.

  За да разберете какво се получава по Вашата логика, ето Ви огледален отговор: с обвиненията си Вие защитавате бруталната намеса на Цветанов и компания в съдебната система и лъжите им, че не се месят. Това харесва ли Ви като внушение?

 44. “Станахме свидетели на нещо невиждано – съдии и прокурори протестират срещу Висшия Съдебен Съвет. Според раздавачите на справедливост било непростимо да се унижава съдия. Това заявиха те по повод уволнението на съдия Тодорова от ВСС. Недосегаемите богоподобни служители на Българската Темида излязоха на улицата без тоги, чисто голи, така както изглежда всеки простосмъртен и протестираха срещу себе си. Защото ВСС е такъв какъвто е заради тях. Защото години наред мълчат за безобразната корупция в съдебната система. Виждат и знаят конкретно кои техни колеги използват везните на Темида единствено за да измерват тежестта на пачките пари. Знаят,но мълчат.Мълчат,завиждат и мечтаят и тях да ги подкупват. И те да си купят нова кола,къща ,апартамент. А правосъдието? Майната му на правосъдието. Важна е печалбата. И какво излиза? Непростимо било да се унижава съдия,но е напълно простимо да се унижават редовите български граждани. Не само, че е простимо да се унижават, ами направо се гаврят с данъкоплатците. Не стига,че им плащаме заплатите,но им плащаме и “грешките” като осъдят заради тях България. Възмутени били доблестните магистрати. Нещо не се сещам за нито един от тях да се е възмущавал, когато негов колега изпълнява поръчки, осъжда без доказателства и унищожава невинни хора. Не помня да е имало и възмутени, когато след тлъст рушвет опъват чадър над убийци, рекетьори, сутеньори, трафиканти и други подобни техни любими клиенти. За последните 23 години магистратите се превърнаха в разбойници в тоги. Сами си признават свенливо, че системата им е пропита от корупция. Но това е простимо. За представителите на българското кривосъдие няма проблем, че във всеки град самите те са част от организираната престъпност, няма от какво да се смущават, те са над закона. Те са закона! А на кого да се оплачем от безчинствата им ние безправните? На кого да кажем, че не ни интересуват техните вътрешни боричкания за власт. ВСС по тази причина-забавени дела трябва да уволни две трети от наличния състав, защо уволниха само шефката на съдиите,съдия Тодорова? Драпането до по-големите рушвети ни се представя като акт на справедливост. Не ни вълнуват вашите вопли за независимостта на съдебната система. Това са пълни глупости, за каква независимост може да става дума, след като представителите на кривосъдието се избират на квотен принцип от парламент, президент, от олигарси и местни феодали. Само много нагли, самозабравили се лъжци може да си повтарят приказката за независима съдебна система или ярко изразени шизофреници с неизлечимо раздвоение на личността. Знаем си, че сте зависими и знаем как да ви излекуваме. Като отпадне член 132 от Конституцията, осигуряващ ви безнаказаност за извършени от вас престъпления. Когато започнете лично да носите отговорност, финансова, административна и наказателна,тогава ще се освободите.Вие възмутените зависими и корумпирани прокурори и съдии, ще се преобразите – ще станете честни и справедливи. Не се плашете не е чак толкова лошо, а и за нас ще е по-добре, ще изчезне абсурда за ваши престъпления да осъждаме в Европейските съдилища пак себе си, няма ние да ви плащаме безобразията. Та, за какво сте възмутени, че не разбрах?”
  Ивайло Зартов

 45. Уважаеми Марио(номера не запомних), въпреки покъртителността на разказа, тезата е неправилно поставена. Има съществена семантична разлика между повод и причина.
  И аз се сещам за разстърсващата история с убийството на Мирослава Николова от Перник, за хавтките на ГЕРБ срещу алтернативната комисия и престъпните действия на полиция, ГДБОП и министър. Засега в този случай двама убити (един самоубит/л? се пред очите на полицията), един “луд”, много разплакани хора, но Цветанов-сух. Май това за сухия Цветанов е важно -радвайте му се тогава.

 46. Към mario065

  В този изчерпателно описан акт на изнасилване, липсват само диалозите на участниците. Човек остава с убеждението, че сте бил/а там по време на акта, а изнасилвача е била самата Мирослава Тодорова.

  Нали можете да си представите, че подобен вид описания и художествени разкази, могат да впечатлят само почитателите на жълти вестници. Този “”трогателен епизод вече го четох в блога на Иван Бедров, публикуван от някой си много настоятелен ГРОБарски фен, с псевдоним “градинко”.

  Апропо, когато не дадеш на някой възможност да се защити, какъвто е случая с непокорната съдийка, значи се страхуваш от неговите аргументи. В това намирам още една прилика между “побоя” върху г-н Инджев и г-жа Тодорова.

 47. Не, не ми харесва.И не мисля така. Ама не мога да разбера едно – преди Цветанов да почне да им се меси те си вършеха работата и не вземаха рушвети и не бавеха дела ли? Защо не протестираха, като им натресе семейната приятека Янева или както там й беше името?Само казвам, че за мен ситуацията е нечиста и не мога да взема нейната страна.Просто този път няма да взема отношение и ще изчакам да видя какво ще стане.

 48. Уважаеми Марио(номера не запомних), въпреки покъртителността на разказа, тезата е неправилно поставена. Има съществена семантична разлика между повод и причина.

  Уважаема Веселка,
  Показвам какво дело е забавила съдийката.Не коментирам действия на Цвък.Цвък.
  Това е подигравка с обикновените хора,Веселка-не с Цвък.Цвък.Това май не ти става ясно-или съдийката прави на пук на Цвък.Цвък?

  Защо два поста искат да ме вкарат в някакъв техен си филм.

  Аз не говоря за наместа или не на ЦЦ.
  Показах какво се е случило -това намерих в нета,не съм бил очиведец Киров.
  Описано е отваратително изнасилване -настръхва ми косата-не съм животно,баща съм.

  Е да-за теб тя е права-нека престъпниците тържествуват.

  Казвам,че цялата система е гнила-но не,Вие твърдите,че това е правилното.
  ОК-значи греша.
  Признавам си-съдия Тодорова е несправесливо уволнена,защото тя не е виновна.
  И така – всички престъпници на свобода,БХК над всичко.

  Тя съдийката Киров знае как да се защити,кой ще защити обикновените хора(като тези от описания случай)?

  Не ми отговаряй-аз греша разбира се.

 49. До MARIO065
  За случая с бруталното изнасилване и проваления процес вина има прокуратурата. Поровете се още малко в нета.
  И ако не можете да схванете разликата между причина и повод, причината не е във Veselka и Киров.
  “За мен,лично,съдиите в България са компроментирани.Всички.” Блестящо!
  Хайде да продължим в този тон!
  “За мен,лично,журналистите в България са компроментирани.Всички.”
  “За мен,лично,лекарите в България са компроментирани.Всички.”
  “За мен,лично,фризьорите в България са компроментирани.Всички.” И т.н. и т.н. Обобщенията от подобен характер са доказателство за пълно отсъствие на мисловна дейност!

 50. Kam Boris;
  moje bi triabva da prochetete oshte vednaj /Zashtoto ot vsicki greshnizi v togi,izbraha da uvolniat takmo tazi, koiato sadi ministara, koito otkroveno laje,che ne bil v konfrontazia s neia/

 51. Независимо дали е избирателно или не, съдия Мирослава Тодорова и подобните й трябва да понесат някакво наказание за умишлено забавените дела, а не да слушаме сълзливи приказки за това, как председателката на Съюза на съдиите ползвала общ компютър с друга своя колежка. С много неща съм съгласен с позицията на ЕДНА БЪЛГАРКА, както и с позицията на г-н Иво Инджев, че не трябва да има избирателност при наказанията. Хора като въпросната г-жа Тодорова, “социално слабите” дечица на Пенгезовци и Урумовци, издигнали пет етажни хотели по брега на морето, разрушиха доверието в съдебната система.Фактът си е факт – г-жа Тодорова е допуснала скандално забавяне на дела, друг е въпросът, че ВСС трябва да има еднакъв критерии. Следователно аз съм както за санкционирането на г-жа Тодорова /друг е въпросът за размера на наказанието/, така и за всички съдии, които необосновано или под измислени предлози забавят мотивите към решенията си. Обръщам се и към онези, които безогледно политизират случая – ако вие сте пострадали от жестоко престъпление и тези, които са ви го причинили, отърват наказанието заради забавени мотиви и последвала изтекла давност, ще продължите ли да защитавате такива съдии? Цялата ни съдебна система, всичките й звена се тресат от скандали и корупция. Реформата в съдебната система фатално закъснява и това е тревожното. Българските граждани и данъкоплатци имат право на правосъдие.

 52. Добре, нека “сложим пръст в раната”… меси ли се Цветанов, има ли право да се меси и защо се меси той в делата на съдебната система…
  Имам един прост и доста нетолкова отговора… Давам най-лесния: простия… Макар, че колегата И.Зартов е много ясен в коментара си… та отговорът е някъде там в отговорите на: Защо янките вкараха в затвора Капоне за данъчни престъпления… Защо побеждава “арабската пролет”… Защо вдигнахме Априлското въстание…Защо победи Великата Френска революция итн защо… Ами отговорете си на тези простички въпроси и ще се съгласите, че борбата с “гнилите круши” на съдебната система трябва да се води точно така с “месене” и с внушения и с разкриване на истини… ама истините за кухнята на съдебната система тепърва ще придобиват гласност… истини за корупция и оргии и ненаказуемост на “бетонирала се каста”… На това наистина трябва да му се сложи край по някакъв начине и това с Тодорова и точно с нея би било едно добро начало… Далеч съм от мисълта, че точно Герб ще успеят да доведат това до успешен край, но вижда се, кой е за и кой – против. И въобще… съвсем ясно е… Между другото: “съветите” на НП посланик Уорлик придобили широка гласност в в публичното пространство как се квалифицират…? Подкрепям го между другото…

 53. От два дни не ми се отварят коментарите към новите публикации в блога. Разбирам, че и при други се е появил този проблем, който, струва ми се, все още не е отстранен. Много се надявам проблемът да е само технологичен.
  Дискусията по повод дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорава станала гореща през това време. За съжаление, превес вземат мненията, че разправата с М. Тодорава е спрведлива, с цел да се сложи ред в системата. Не може да им се отрече на здравото ядро на ВСС, че са заложили на този ефект. Нека да приемем, че фактите са верни и М.Т. наистина е виновна за това, за което казват, че е виновна. Въпреки тази вина, аз лично смятам, че истинската причина за това показно, безпрецедентно уволнение е, че тя единсвена дръзна да заведе дело за клевета срещу Ц.Ц., министър на ВЪТРЕШНИТЕ работи и ПЪРВИ ВИЦЕпремиер на Р. България. Нали разбирате какво означава това – ако нещо, не дай боже, му се случи на премиера-слънце, Ц.Ц. става МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ на Р.България.
  Нека не се заблуждаваме, че на ВСС му пука за забавените и прекратени дела. Оказва се, че М.Т. не е единствената с прекратени по давност дела. Нека да изнесат списък на всички съдии с прекратени дела и срещу името на всеки- колко бройки му се водят. Това за начало стига, да разберем за какви киличества става въпрос, после ще говорим за качеството. А ако се окаже, че М.Т. не е съдията с най-много прекратени по давност дела, какво правим тогава. Общественото внимание е насочено към едно дело за изнасилване, описано по покъртителен начин в един от коментарите тук. В същия коментар се казва, че тази банда, в която има и полицай, е извършила още 43 престъпления. Поради липса на подробности, мога да предположа, че тази банда е влизала в съда още 43 пъти и всичките тези 43 пъти, все М.Т. им прекрти делата. Как пък все на нея се паднаха да ги гледа тези дела и тя ги прекрати. А може и наистина да е така, не казват. От информацията, изнесена в медиите излиза, че М.Т. е наказана два пъти за едно и също провинение. Веднъж с 15% намаление на заплата. Обаче сега се сетили, че първия път като я наказали, пропуснали да включат 3 (три) дела и за тия 3 дела – бум, дисциплинарно наказание. Какви са тези три дела, пак не казват. Не станаха ли много неказаните неща за една публична разправа. И обществото вместо да пита, се дърли колко справедливо било да се накаже един съдия, дето не си гледал работата. ВСС да не би да си я гледа. Главният прокурор гледа ли си работата? В същност кой в тази държава си гледа, в смисъл върши, работата?
  Все отнякъде трябва да се почне, но не съм съгласна, че трябва да се почне точно с тази, дето събра кураж да заведе дело срещу министъра на вътрешните работи.
  Ако имаха малко повече ум в главата си, щяха малко да я поизпипат работата; например да кажат, днеска уволняваме дисциплинарно всички съдии, които имат повече от 40 прекратени дела. Или да започнат от бройката на М.Т. Много са бързали и много им е съшита работата с бели конци. Явно са разчитали на ефекта, на който сме свидетели тук – гневят се хората на лошите резултати от работата на съда, липсата на справедливост и безграничната наглост на властимащите. И вместо да се насочи гневът към тези наглеци (Цв.Цв., Пангезов, Главния прокурор,….и още хиляди, дето им плащаме заплатите, ние тук, във форума, ще си извадим очите…ами нали те това искат!)
  И за да завърша, искам да кажа, че заставам на страната на М.Т. защото съм напълно убедена, че истинската причина за нейното уволнение е делото срещу Цветанов. Имам и още един много силен мотив, едно нездраво любопитство ми е пътеводна светлина – искам да видя как ще протече в съда делото срещу Цветанов. Това дело трябва да бъде публично, при отворени врати, да се предава по националната телевизия, която ние издържаме с парите си за да ни информира за безобразията на управляващите. Освен това, в този ден, всеки на който му е мил живота трябва да бъде на улицата и да иска справедливост. Нека Цв.Цв. Докаже в съда, че М.Т. Обслужва прстъпниците. И като го докаже, аз ще бъда първата, която ще поиска за нея най-строгото накзание. Но дотогава, аз съм на нейна страна и искам справедливост.
  Вижте какво казва по случая Галин Костов, бивш съдия от Варна, който прекара няколко години в ареста по недоказани обвинения – http://afera.bg/pozitsiaетанов/26655.html
  Тия дни препрочетох малко от “Задочни репортажи за България” от Георги Марков. Написаното от него ще има все по-голямо значение за да се разбере какво точно и защо ни се случва.

 54. Проблема не е, че някой е уволнен за нарушение, а че е уволнен единствено той – за назидание.

 55. Става ми ясно,че не съм бил въобще разбран,от начина,по ойто ми се нахвърлят някой,без да си направят труда “лекичко”,да включат мисловната си дейност,която при мен липсва-според ника Николай.

  Малко предисловие:
  От дейноста,с която се занимавам-спекулации на финансовите пазари,съм развил една особена чуствителност към “сервирането” на новини,начини на представяне и възприемане от масата(не за хранене).Психологията на тълпата.

  Защо написах:
  Всички съдии са компрометирани(компроментирани-за да съчетая компромат с коментар).
  Защо дадох пример точно с Максим Стависки?

  Защото:
  Това е едно престъпление като за учебник.Ясно е,че е пил(пробата може и да е била манипулрана)-факт.
  Убит човек-факт.
  Няма да споменавам Мануела Горсова-факт.

  Каква е присъдата?
  С тази присъда,всички съдии си плюха на дипломите.
  Не ми казвайте,че е виновен само съдията,издал присъдата.
  Справка-Майк Тайсън.

  Кога скочиха съдиите-когато “огънчето” пламня в тяхната къща.
  Защо скочиха в подкрепа на съдия,който също върши нарушения-
  да,ама и вие в америка си биете негрите.

  Защо същите тези съдии не реагираха преди това-тази порочна практика не е от днес,това го гледаме повече от 20 години.

  Стигаме и до въпроса:
  Кой дирижара събитията,на които ставаме свидетели и кой би имал полза от това?
  Нищо не се случва случайно.
  Повод за размисъл.

  Чета блога на Иво Инджев,защото ми харесва неговия поглед върху събитията.
  Може не винаги да съм съгласен с неговото виждане,но избягвам да коментирам.

  С коментара си исках да изкажа отвращението си от гнилата система на правораздаването в България,продължаващо повече от 20 години.
  За мен всички са виновни,защото си мълчаха през цялото това време,когато се вършиха и сега продължават да се вършат безобразия в системата на правораздаването.

  За тези,които се нахвърлиха върху написаното от мен-извенете ме,че не се обоснавах аргументирано.
  Надявам се,сега става ясно какво съм искал да кажа.
  Да-всички са копрометирани-даже с бездействието си.

  С уважение.

 56. “Такова беше времето” – удобното извинение на поколенията сътворили го. (50г.-89г.)

  Няма виновни…
  НЕ!!!
  ИМА ВИНОВНИ!!!
  ВСИЧКИ СА ВИНОВНИ…. с покорството си, с угодничеството си, с отказа от каквато и да е съпротива, пък била тя и само вътрешноемоционална ..

  Е! Как днешното поколение да е друго..

  Липсва го Мостът – Трето Поколение (според Големия Европеист Стефан Попов) – то бе физически унищожено…

  Днешният прочит на случвашото се е продължението на случилото се вчера…

 57. Съжакява, г-н Индгев, но паралела между вас и ф-жа Тодорова не е уместен, по следните причини:Вместо да спорим има/няма натиск, провокация или справедливо решение предлагам;
  Нека всеки от нас, опита да се постави на мястото на коя да е от жертвите или техните роднини по „забатачените дела/мотиви“ и тогава да вземе отношение по моралната страна на наказанието.
  Спомня ли си някой от нас, да не си свърши/довърщи възложената му работа с няколко години и за по сигурно няколко пъти и познавате ли работодател, който да каже: ОК няма проблеми. Аз за моите работодатели съм сигурен как ще постъпят, но може би вие познавате и по-добри.
  Не познавам устава на сдружението на съдиите, но предполагам , че все нещо пише относно целите – по-високи стандарти в работата и т.н. Не е ли неудобно председателя на дружеството да има такива „пропуски“?
  И накрая, съдията взима решение като се е убедил в достатъчността или не на представените доказателства и пледоариите в хода на процеса. Колко време е необходимо за да изложи един професионалист мотивите за тази убеденост. Виж, ако трябва да се изсмучат от пръстите мотиви с които да „защитиш“ свое решение, не подкрепено от обективните факти е наистина трудно, но ако случайно това е така, то цялата история влиза в съвсем друго направлени и няма нищо общо с наказанието и по какъв начин е взето.

 58. Четейки долните редове си мисля, че въпросното създание от женски пол, което по странна ирония на съдбата е съдия, би трябвало да си тегли въжето ако има поне малко съвест:

  “Сред процесите, забавени от шефката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, е дело за грабеж на мъж и жена и бруталното изнасилване на двете им деца. Близо 4 години тя бави делото срещу седмината бандити, гаврили се със семейство Анчови, като накрая го прекратява с мотив, който е трябвало да обяви още при започването на процеса. През това време бандитите продължават да са на свобода и извършват още 43 престъпления.

  ”14 години чакахме възмездие от съда”, проплака пред в. “Телеграф” майката на двете, изнасилени на двете момиченца от “помилваните” от съдия Тодорова седмина мъже. Трагедията се случва пред очите на родителите на двете деца – Веско Анчов и съпругата му. Драмата се случва на 31 януари 1998 година в дома им в софийското село Чепинци. Тогава въоръжените мъже, единият от които действащ полицай – Димчо Димов, нахлуват в къщата на Анчови, за да ги оберат. Когато влизат вътре и виждат, че родителите се опитват да окажат съпротива, започват да се гаврят с децата им. Тогава двете момиченца са били на 11 и 16 години. Бандитите първо пребиват Веско, след което се насочват към съпругата му. “Накараха ме да се съблека, свалих си блузата и бельото и тогава с един нож, опирайки го по тялото ми, да ми казват: ”Къде са парите, иначе ще те убия, нали знаеш, че мога да те убия.” После последвала и гаврата с момичетата.

  Вуйчото на Азис Христо Върбанов – Ицо папата е човекът , поръчал обира в семейство Анчови, твърди майката на двете изнасилени деца, пред “Телеграф”. Тя разкри, че той е знаел за заема, който са изтеглили малко преди нападението, и затова е поръчал грабежа.

  В друг случай тя буквално смачква дело срещу похитител, като по този начин мъжът се отървава от правосъдието заради изтекла давност. На 16 юни 2006 г. тя осъжда Стоян Петров, който през 1996 година отвлякъл заедно с неколцина други бандити мъж и жена и ги държал като заложници. Тодорова обаче бави в продължение на 4 години и 8 месеца мотивите към присъдата, като през това време изтича абсолютната давност на делото. Сред друг от скандалните случаи в досието на Тодорова е и процесът срещу наркобоса Васил Маникатов- Маниката. Тя го осъжда, но забавя мотивите си и присъдата му не успява да влезе в сила.

  Вчера стана ясно, че по време на дисциплинарното производство срещу шефката на ССБ къдровиците се усъмнили, че тя е извършила и документно престъпление. Според тях Тодорова не предавала навреме някои от делата си. Съобщавала на деловодителката си, че ги предава, а това на практика става след няколко месеца закъснение. Вчера стана ясно, че по този повод дисциплинарния състав е сесизрал прокуратурата за евентуално извършване на документно престъпление, но от държавното обвинение отказали да образуват дело.”

 59. Към Павел:

  Каквато и очерняща кампания за уволнената “същество от женски пол” ( както се изразявате) да продължи, това не променя факта на неадекватното решение да се угоди на Цветанов в отмъщението му на съдия, който го съди. То е ясно, че върху он(а)зи, която е дръзнал(а) да го направи, ще се изсипят тонове черна боя, екстракт от истини и избирателно цитирани полуистини. но фактът си остава: разчитащите на бруталната разправа с един враг, че ще им се размине, сгрешиха в преценката си.
  Така че не е лошо да престанете да ме заливате с вашия спам в услуга на същата тази очерняща кампания, защото тук няма спор дали, кога, колко дела са били забавени от един съдия- става дума за това,, че именно той (тя) сред много други, е наказан по този демонстративен начин и това е угодническа отмъстителност.

 60. Така е Иво, както си го написал : „става дума за това, че именно той (тя) сред много други, е наказан по този демонстративен начин и това е угодническа отмъстителност”, но наличието на толкова много противоречащи (ти) коментари се дължи, според мен, на неточно поставения акцент в заглавието. Гражданската позиция (ако я има) е чудесно завоевание на демокрацията, но дали зад позицията винаги стои гражданинът в съвременния смисъл. И Алексей Петров можеше да протестира (ако съветниците му си бяха на място) против решението на ВСС, за да извлече дивиденти, доказвайки порочността на съдещата го система. Щеше ли при все това той да бъде обявен за звучащия гордо „гражданин” Петров? Текстът, който аз съм привеждам по-горе със съкращение от Ивайло Зартов, дава отговор на този въпрос. Той не е за или против Тодорова или решението на ВСС, той е една моментна снимка на действителността, такава, каквато я възприема мнозинството от сънародниците ни, за които обаче „гражданино съдия” съвсем не звучи гордо. За мен поне, протестът на съдиите е много повече свързан със страха за собствената им недосегаемост, отколкото от съчувствие към колегата им, за чийто пост те вече със сигурност наддават.
  Най-вероятно еврократите ще осъдят принципно в доклада си „посегателството” срещу независимостта на съдебната система. Това обаче няма да е с мисъл за по-добро правораздаване, а за запазване от критики на властовите позиции, от което те също се нуждаят, тъй като не са избрани от гласоподавателите администратори. Не може да има независима от контрола на избирателите съдебна (и всякаква друга бюрократична) власт, след като същите тези избиратели не са им делегирали пряко пълномощията, както е при другите две независими власти. При нивото на съзнание на днешните кариеристи (да не подминаваме обаче и „братовчедите” и „нашите момчета”) – защото такива са основно добралите се зад гърба на обществеността до властови позиции – повече безконтролна власт означава единствено повече привилегии и безнаказаност.
  Не знам доколко Цветанов е съпричастен към решението на ВСС, но ако трябва да се отговори на основния при разследванията въпрос – кой има сметка – ще се окаже, че това съвсем не е правителството на ГЕРБ, в което един вице-премиер, какъвто е той, е ключова фигура. Видя се много добре кои на часа се възползваха от ситуацията – БСП, ДПС, ДСБ, БГ на Кунева – т.е. парламентарните опоненти на ГЕРБ. Защо да не разсъждаваме тагава в посоката Цветанов – „полезният идиот”. Митьо Гестапото си го е казвал – съществуват предварително съгласувани за медийно отразяване мероприятия, когато някой трябва да се „натопи” или пък „пробута”. Някой, но този някой е друг, се е възползвал от факта на заведеното срещу Цвъ. Цвъ. дело за клевета от съдийката (да не забравяме кой всъщност е избирал ВСС – тройната коалиция), за да пробута версията за вмешателството му и да накисне правителството пред Брюксел в търсене на електорална подкрепа. Не твърдя, че това е самата истина, още по-малко искам да бъда адвокат на едно позорно за Б-я управление, но е един вариант далеч по-правдоподобен от министерската „стрелба в крака”.
  Вън от факта, че Цветанов може и да е, може и да не е авторът на идеята за дисциплинарно наказание на Тодорова, ти посочваш, че решението на ВСС е взето под недопустим за независимата съдебна система натиск и развиваш тезите си в този смисъл. Но твоят коментар, прочетен от десетки хиляди, също е вид натиск, чрез общественото мнение (а това също, поне за сега, официално се приема за вмешателство), върху съдебната ситемата, което пред вид изходната ти позиция е противоречиво поведение (друг е въпросът, че аз също съм за обществен контрол върху съдебната система).
  И, за да завърша. Може би си бил някога от страната на пренебрегнатите или направо невинно наказани от съда хора. Но и да не си бил, със сигурност можеш да разбереш объкаността им, когато един от най-изявените, талантливи и демократично настроени публицисти, какъвто си ти, обявява за гражданска позиция поведението на индивиди, които на практика протестират срещу една справедлива (независимо от мотивите, които едва сега я изкарват на повърхността) присъда, вместо, както се казва, да си посипят главите с пепел, че чак сега се е случило. Справедливостта (юстиция на латински) е основна придобивка на гражданското общество и не бива в името на една справедливост – за еднакво приложение на мерките – да се отрича друга една справедливост – за възмездност при отказ от правосъдие, както правно се квалифицира деянието на съдийката ненаписала мотивите по решението си. В тази връзка, те умолявам да не съдиш толкова строго тези, които смяташ, че те спамят със странични текстове. Така или иначе справедливостта (при теб, разгледана като пречупена през политическата манипулация) и за теб и за тях е основната тема тук. Сигурен съм, че зад повечето от тях (какъвто е и моят случай) стои изстрадана истина.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.