Цветанов нападна конкурента си за президентския пост Плевнелиев

Вторият човек в изпълнителната власт за първи път нападна открито и без заобикалки първия човек начело на държавата Росен Плевнелиев. С развълнуван глас тази сутрин Цветан Цветанов декларира, че не може да разбере българския президент, който се противопостави на дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от Висшия съдебен съвет.

Когато скандалът с уволнението избухна в края на миналата седмица вътрешният министър най-напред трудно сдържаше радостната си реакция при наказанието на личния му враг Тодорова, която го съди за клевета. След това Цветанов се включи в общото говорене на властта, тон за което даде премиерът Борисов с твърдението, че уволнението е провокация към управляващите. Министърът също възприе позицията за уволнението като „провокация”. Но нещо се е случило през горещите почивни дни, през които по някакво чудо премиерът Бойко Борисов запази мълчание като шпионин, пуснат на чужда територия, вместо да се появи по обичайния помпозен начин във всички новинарски телевизионни емисии и в половината публицистични предавания.

Днес, два дни по-късно и в деня, когато Висшият съдебен съвет е свикан извънредно в търсене на начин да потуши пожара, Цветанов с необичайно остър тон фокусира гнева си към лидера на ДСБ Иван Костов, което не би направило впечатление изобщо, но и към президента Плевнелиев, поставяйки ги на една плоскост ( както е известно, в България да те сравнят с Костов е сред най-тежките обвинения).

„Аз не мога да разбера българския президент” повиши тон Цветанов в студиото на БНТ и разви тезата, че Плевнелиев не е запознат с детайлите по делата, които Тодорова е забавила. А като основание за позицията на държавния глава той видя желанието му да се „включи в общото говорене”.

Освен в невежество, на практика вицепремиерът на практика обвинява президента и в конюнктурност, защото „общото говорене” срещу угодническия ход на Висшия съдебен съвет да бъде наказан най-известният личен враг на самия Цветанов в съдебната система е крайно негативно не само в България, но и в Брюксел, откъдето до дни, ако не и до часове, се очаква правителството на ГЕРБ в София да получи тежък политически удар с негативен доклад за „напредъка” на България по проблемите на правосъдието и борбата с организираната престъпност.

Цветанов на практика обяви „война” на своя бивш колега от правителството Росен Плевнелиев. А във всяка война има жертви. И това едва ли ще бъде Плевнелиев.

Големият въпрос е какво мисли в скривалището си големият управник Борисов и защо пуска своята дясна ръка да посяга към бузата на президента, издигнат и избран на този пост не просто от ГЕРБ, а лично от Борисов.

„Лично” ли казах? Да не би фактът, че Цветанов, смятан за фаворит като кандидат за президентския пост преди да бъде компрометиран с историята за притежаваните от него 6 апартамента, както и от „престараването” си в неговата битка за прехвърлянето на вината за неуспехите в борбата с престъпността, сега отмъщава лично на Плевнелиев, който го измести и се оказа на върха на държавата?

„Не бих приел неговата защита”, декларира днес по адрес на Плевнелиев екзалтираният Цветанов. Което прозвуча като прелюдия към събития, при които ще има нужда от защита.

33 мнения за “Цветанов нападна конкурента си за президентския пост Плевнелиев”

 1. Господин Инджев, на всеки е ясно, че Цветанов е прост човек и глупак. Човек като Цветанов може да бъде на такъв пост само в България от страните в ЕС. Цветанов тежи като воденичен камък на шията на Бойко Борисов и до изборите ще донесе само негативи на ГЕРБ. Разбира се, големият губещ, в случая, е народът.

 2. С шеф на изборния щаб като Цецо на Плевнелиев не му трябват врагове.

 3. Г-н Инджев,много съм доволен от отношението Ви към коментарите,но ако упорствам се дължи на връзката от статии по “Светая Светих като ЦРУ” и “българското дередже”,по което както предвидихте преди време
  най-прозорлива се оказа Юлиана Плевнелиева.Какво да пояснявам повече!!!

 4. В петък, изказванията на Борисов, Цветанов, Ковачева и Плевнелиев, бяха в пълен синхрон. Явно вече са се усетили, как изглежда това в очите на европейските наблюдатели и сега се мъчат да симулират разногласия.

 5. Цветанов държи и Борисов и Плевнелиев с компромати. Иначе щеше да е сменен досега. По същия начин контролира и членовете на ВСС.
  Човек от школата в Симеоново – шеф на ВАС. Семейната приятелка – шеф но СГС. “Наш” човек за главен прокурор и шеф на ВКС. Може би има амбиции да си посочи човек и за шеф на непослушния Съюз на съдиите. Тъжно и жалко. Прост, неук и отмъстителен тип, но с огромна власт

 6. Истинската реформа в съдебната система трябва да започне с уволнението на корумпираните съдии. Защо М. Тодорова се е пънала да гледа над 350 дела, при положение, че средния брой е около 100 дела на софийски съдия за един и същи срок. Защото не й пука, важното е хонорарите да текат с пълна сила. А потърпевшите кучета ги яли, някакви досадници, които ни пречат на гладкото протичане на съдебния ни процес. Много важно. Ние пък сме в тоги и сме римско-правови патриции. И сме независими, пием си кафето с разперено пръстче.

  Много по-важно е да се уволнят боклуците в системата, добре се знаят кои са, отколкото да се залъжем временно с по-добричък европейски доклад за “напредъка” в съдебната система.

 7. Тетка Цачева е първия човек на държавата!

 8. Преди няколок дни Батмана се изцепи, че който хулел полицията бил член на Мафията. да разбирам ли, че след като Плевнеливев застана на страната на уволнената съдийка срещу Цецо си имаме президент на мафията? че нали Росенчо бе министър от Герб? каква стана тя? Значи в Герб са мафия така ли?

 9. EXCELLENCY,YOU HAVE BEN EASILY MIILEADED /DUPED/!IF NOT SURE DON,T WIND-BAG,BUFFOON “PLIAMPAPM” MORE!!!

 10. Уважаеми господин Инджев,
  Току-що в сайта на Гари Каспаров публикуваха новината, че убиецът на Анна Политковская е офицер от милицията, който си е признал участието в организацията на предумишленото убийството. Изпращам Ви текста и очаквам Вашия коментар.

  Признали вину
  Павлюченкову предъявили обвинение в убийстве Политковской
  update: 16.07.12
  Следственный комитет предъявил обвинение в соучастии в убийстве обозревателя “Новой газеты” Анны Политковской экс-сотруднику ГУВД Москвы Дмитрию Павлюченкову.
  Следствие планирует выделить уголовное дело в отношении Павлюченкова в отдельное производство.
  После этого суд может рассмотреть его в особом порядке из-за досудебного соглашения Павлюченкова о сотрудничестве со следствием.
  В настоящее время следователи определили роль Павлюченкова в соучастии в убийстве Анны Политковской и предъявили ему обвинение в совершении убийства в связи с осуществлением им служебной деятельности, совершенного группой лиц и по найму, а также в незаконном обороте оружия.
  В конце мая суд отпустил Павлюченкова под домашний арест из-за хронических заболеваний.
  Напомним, что Политковскую убили 7 октября 2006 года в подъезде дома, где она жила. Обвинения в убийстве были предъявлены экс-сотруднику УБОПа Сергею Хаджикурбанову, братьям Ибрагиму и Джабраилу Махмудовым, еще одного обвиняемого, Рустама Махмудова, объявили в розыск.
  В феврале 2009 года присяжные оправдали всех обвиняемых. На Гайтукаева следствие вышло по показаниям бывшего подполковника милиции Дмитрия Павлюченкова, который ранее был одним из основных свидетелей по делу, а позднее ему были предъявлены обвинения в организации этого преступления, и он признал свою вину.

 11. Цв. Цв. е “Бъкито” на Борисов – рекетира /чрез структурите на партията/ самият лидер на партията. До кога е въпросът? Да видим дали Б.Б. може да действа като И.К.

 12. ( както е известно, в България да те сравнят с Костов е сред най-тежките обвинения). Когато срещу някой се обединяват всички, не може да не се запита човек, защо? А, като занем кои се обединяват в общият и неспирен вой, отговора на въпроса става още по – интересен или по скоро важен, за простосмъртните.

 13. Той, Цветанов, и други важни неща каза. Оплетен като пиле в кълчища, изпусна реплика за протестиращите, от която следва изводът, че подопечното му ведомство не само наблюдава митингите, ами направо ги заснема. Това за мен си е доста по-страшно от нападките към бившия му колега, защото издава привкуса му към уж отречените тоталитарни методи за контрол, повсеместен контрол, над събития и граждани.

 14. Той беше така завладян от “творческите” успехи н другите,че на самият него не му беше до още “творчество!”

 15. Това държание на Цв.Цв показва ,че се е взел много на сериозно.Силно се надявам,в най-скоро време Цв.,Борисов и компания начело с Президента да имат наистина нужда от защита.И да ги съди същият този съд,срещу когото толкова лаят.

 16. Крайно време е Цветанов да си ходи, но по всичко личи, че той дърпа конците, а вожда рита мачлета и реже лентички.
  Време а да протестираме и да искаме оставката на Цветанов докато не е станало късно.

 17. Най-обикновен цирк. А цирк се прави от циркаджии.
  А босът на цирка ще се крие, докато не му кажат какво да прави.

 18. Foreign observers might coincide,
  that one people may change his government,but not it,s own electors.
  No matter if able and capable to
  toleratete advances of Mrs.Kuneva actual PM could eventually opt for
  the “game of Geminis!” so far she is decided advancing on the way.Other challenges one after another would not establish themselves as sure choice!!!
  Eariler y/or later Sofia would step to the Fourth Bulgarian Kingdom!!!

 19. Преди дни Цветанов заяви че не се бърка в работата на ВСС и че няма пръст в уволнението на Тодорова. Сегашните изявления доказват точно обратното. Той демонстрира поведение на човек който много иска Тодорова да бъде уволнена. Няма начин това му желание да не си е проправило път някак си до ВСС.

 20. “В България да те сравнят с Костов е сред най-тежките обвинения” – това ми хареса!

 21. Иво,на предстоящите избори ще гледаме всички срещу Иван Костов. Това им мечтата,да не е в Народното събрание. Иван

 22. Защо Велчев не се самосезира? От екрана министърът ни заплаши с държавата, сякаш е негова. Държавата срещу съдиите,гражданските организации, адвокатите, държавата срещу протестиращите, държавата срещу инакомислещите… ако това не са очевадни симптоми на диктатура…здраве да е… Добре че Плевналиев остана последователен, защото той остана май да защитава демократичните принципи, другите се изпокриха както винаги, когато има гафове, изпариха се яко дим… Изрично президентът изтъкна съдебното дело на Тодорова срещу министъра като прикрит повод за уволнението й… Не вярвах, че Плевналиев ще се еманципира…дано да продължи така…

 23. До Мърци Мърцов
  Мърц Мърц Коте, не ти е мястото тук. Беж да те няма и да виждам само пушека след куйрука ти. Mission failed.

 24. Не забравяйте,че един такъв прост, слабограмотен,но амбициозен и мнителен,бивш началник на Народната милиция управляваше България цели 35 години – Тодор Живков.Не случайно още преди 2 години Иван Костов заяви,че този министър от ГЕРБ-Цветан Цветанов трабва по спешност да бъде сменен защото е вреден за държавата.На фона на случващото се в даржавата – МНОГО ПРАВИЛНО Е ПОСОЧИЛ КОСТОВ,ОТ КЪДЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ПРОМЕНИТЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ!!! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НЕ ЧУВАТ РАЗУМНИТЕ ГЛАСОВЕ !!!

 25. Днеска гледах публицистичното предаване на Коритаров по Tv+, където той в опита си да подкрепи Боко, каза: “Само някой много прост човек може да поръча това уволнение сега, преди доклада от Брюксел” Все едно, че в ГЕРБ са се подредили умник до умника, интелектуалец до интелектуалеца. Ние разбира се подкрепяме Коритаров относно неговото предположение, че само много прост човек …, даже ще добавим, че знаем името на човека, и ако г-н Коритаров се интересува…

 26. Toni, като казвам, че “боклуците” трябва да се гонят, нямам предвид тебе. Не се обиждай като гузен негонен. Но съдебните дела не трябва да се прекратяват поради давност, и защото някой некадърен не може да си планира работата. А М. Тодорова не може да си позволява немърливост, да не казвам друга дума, защото е на показ и дава на младите си колеги лош пример на безхаберност.

 27. Много хубава снимка от последното (надявам се) заседание на ВСС – виж
  http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=25827841
  Обърнете внимание, изглежда, че всички членове на ВСС имат еднакви лаптопи – поправете ме, ако греша. Много интересно какво ще стане с този лаптоп-инвентар като им свърши след 2 месеца мандата? Дали ще се намери журналист да попита за тези дребни неща – да не се окаже, че компютрите са купени от бюджета на МВР

 28. Мърцов,в блога на Инджев хората се мъчат,да се разграничат от цялата отвратителна комунистическа сволоч и по понятни причини са много чувствителни дори към малки знаци и признаци.Тъй като никога не съм крил членство в БКП,но не и принадлежност към ДС,Ви разбирам но и Вие мерете приказките си в чумни времена.
  В личен план бих удавил някои съдии в капка вода,но това не ме оправдава.Става дума за ожесточени
  противоречия и Тони е един от многото,които с основание не могат да се сдържат и щом “блогът Инджев не Ви подхожда,не ще сгрешите,ако се намерите друго подходящо поприще,което да Ви устройва!

 29. До Cardinal Richeleux 2020:

  Уважаеми Кардинале,

  благодаря за вниманието и затова, че ме удостоихте да ми пишете на български език. Добре разбирам, че Toni не може да се сдържа, но аз също съм побеснял. И затова не се сдържам понякога да пиша. Благодаря за “предположението” да не се обаждам повече в Блога Инджев.”

  М. Тодорова като не приема доказателствата по някакво дело, да го връща за доразследване. Но да мине срока за давност поради безхаберност, това е просто чудовищно. Не съм чул предишната председателка на Съюза на съдиите, Нели Куцкова, да има забатачени дела.

  Това написах, а вие ме претеглихте и ми залепихте етикет.

 30. Настоящата статия обобщи всичко казано по темата и беше удоволствие да я изчета – благодаря!
  Моето мнение е, че 99.9% от нас не са наясно какво точно се случва – дали съдийката е протакала за да вземе “нещо”….или властта не се удържа ВЕЧЕ да кадрува и да си осигурява “неща”. И след като сме си избрали тези водачи – значи си заслужаваме и мудните съдии. И понеже нашият любим премиер е футболист, а на футболистите винаги им пречи съдията – най-добре съдиите да си ходят за да започне един истински мач – без правила 🙂

 31. Чудесна статия! Но все пак си мисля, че Цветанов нямаше как да бъде предложен за президент. Той е много по ценен за ГЕРБ в сегашното му амплоа. Не като министър, а като черноработникът в партията. В това отношение с ББ се допълват – за единия лаврите, за другия работата…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.