Плевнелиев иска музей на ДС, но целува нейните мощ(н)и глупости

Само преди броени дни, бидейки в Германия, президентът Росен Плевнелиев пожела публично да бъде погребан призракът на ДС чрез неговото демитологизиране в специален музей. Това е идея, която със сигурност са харесали германците и особено домакинът, президентът Йоахим Гаук, специалист по темата за ритуалното заклеймяване на ЩАЗИ.
Днес президентът Плевнелиев също се хареса на местна публика с жест за локална консумация: в Созопол той целуна мощи на покойник, които по мнението на стоящия до него бивш агент на ДС и негов бивш колега от правителството на ГЕРБ Божидар Димитров принадлежат на християнския светец Йоан Кръстител.
На всекиго по нещо? С Гаук срещу ЩАЗИ – еквивалента на ДС, но и в Созопол с Божидар Димитров и неговите „откривателства“ на мощ(н)и средновековни светци, вампири и русалки?
Отговорът на този въпрос дава Александър Андреев от „Дойче веле“:

“Защо Плевнелиев се кланя пред “нещото” в Созопол?
Една новина от България попадна днес в редакционния ни блог: “В Созопол Плевнелиев ще се поклони пред мощите на Св. Йоан Кръстител”. Александър Андреев се чуди на президента.
Че през лятото политиците неочаквано откриват какви ли не интересни неща, обекти и събития тъкмо край Черно море – това си го знаем и дори вече не му се гневим толкова. Но че държавният глава отива да се кланя пред така наречените “мощи на Св. Йоан Кръстител” в Созопол – ето, тази новина ни хвърля в недоумение и покруса.
Жалко за Плевнелиев!
Росен Плевнелиев прави впечатление на достатъчно интелигентен и модерен човек, за да допуснем, че безрезервно приема плиткоумните легенди за произхода на откритите в Созопол кокали. Президентът може да бъде оправдан единствено, ако с визитата и поклона си пред предполагаемите “мощи” се опитва да повиши туристическата атрактивност на българското Черноморие и да привлече допълнителни туристи, най-вече сред христолюбивите православни руснаци. Но дори да е така, Плевнелиев несъмнено ще предизвика изумено повдигане на вежди у публиката и партньорите си на Запад. Защото въпросните “мощи” многократно дадоха повод за иронични бележки с дребен шрифт из европейските медии, закъсали за теми през летните жеги. А научният авантюризъм на неколцина български археолози, които предпочитат да забавляват масовата публика вместо да обсъждат находките си със своите скептични чуждестранни колеги, едва ли заслужава легитимация от страна на държавния глава.

Първите мъже и жени в държавата много обичат да се черкуват по християнски
А уж сме светска страна
И последно. България исторически се е развила като християнска страна – и това е чудесно. Но съвременна България се дефинира като светска страна. Тоест – държавата би трябвало да практикува известен религиозен неутралитет. Вместо това – първите мъже и жени в държавата много обичат да се черкуват по християнски. Не им отстъпват обаче и (опозиционните в момента) политици от ДПС, които влизат по чорапи в джамиите си. Поклонението на президента Росен Плевнелиев пред “нещото” в созополската черква също се вписва в тази предмодерна политическа публичност. И това е жалко.
Вярно, можем да кажем, че откъм православна контаминация Гърция е още по-зле. Но мигар това е утешение?”

28 мнения за “Плевнелиев иска музей на ДС, но целува нейните мощ(н)и глупости”

 1. Аз искам само да кажа,че все пак ако се намери някой да ми каже на какво лошо съм направил ,че трябва да бъда подлаган на такова нечувано жестоко мъчение от всички написал съм всички
  начини да бъда намерен,ако съм все още жив.Интернет да плащам повече с пари който са за две седмици храната ми и да бъда следен и блокиран от всякъде,смисъл не виждам.Това имах да кажа!Ако има някой!

 2. Г-н Инджев, уважавам Ви и чета статиите Ви с удоволствие. Но не ми направи добро впечатление препечатването на статия без да сте проверили фактите. National Geographic Channel е направил филм – изследване, който гледах наскоро, за въпросните мощи и преди да се произнасяте с квалификации по определени факти и събития е добре да го изгледате, защото изследването е извършено от американски и английски професори с ДНК и въглероден анализи в призната лаборатория във Великобритания /мисля, че беше в Оксфорд/.
  Позволявам си да отбележа, че резултатите от въпросните тестове, които цитирам, потвърждават, че се касае за останки на човек, живял по времето на Св. Йоан Кръстител, роден в същите територии, от които произхожда светецът, което внушава доста повече достоверност, отколкото вдъхващите страхопочитание предполагаеми мощи на същия човек, находящи се в катедрала във Франция, за които между впрочем, тамошното духовенство не дава и дума да се издума за изследване.
  Впервайки се в пъпа на президента правим лоша услуга на самите нас. Мощите са нещо добро, с което страната ни да се прочуе, а даже и да спечели. Пък и кои сме ние да казваме на вярващите дали мощите са на Св. Йоан Кръстител или не?! Нека ги оставим да вярват в каквото искат, ако от това държавата ще има полза!

 3. Една от темите, които винаги ме е “хвърляла в тъча”. От кога бе байно лe, всички- без изключение- политици станаха вярващи?
  като ги “вземеш” подред: все комсомолски секретари, БКП-ци и не знам какви “неверници”, но днес целуват кръста господен, все едно, че наново “откриват Америка”.
  В това пространство, наречено България, може би наистина са останали само “колебаещите се и кретените” според КарбОвски.
  *четящите този блог- моля за извинение!

 4. Заглавие от 1-ва страница: Сензация! Кости на мамут открити при разкопки Созопол! Божидар Димитров е на мястото на събитието!

  Заглавие от 3-та страница: Сензация! Кости на мамут изчезнаха от Лондонския природонаучен музей! Крадците неизвестни!

 5. Има хора,щастиви създания,способни да вярват във всичко,което пжелаят.От научна гледна точка достатъчно казаха музейте в Лондон и Копенхаген.

 6. Намирам, че г-н Андреев е попресолил чорбата!? Не се говори така за религиозни реликви или религиозните убеждения на хората, независимо какви или чии са! Още по-малко пък позицията му заслужава подкрепа.
  Срамота! (въпреки уважението ми към автора на този блог)

 7. По този въпрос, аз съм силно пристрастен и затова не виждам в какво е проблема на президента. Като християнин и на мен ми се е случвало да целувам мощи на светци и това не пречи по никакъв начин на убежденията ми на демократ.

 8. По такъв начин изложен Вашия коментар, изцяло съм съгласен с Вас,г-н Спиридонов

 9. Не споделям мнението Ви за Плевнелиев – нито е интелигентен, нито е модерен. Поведението му е отчайващо, не може да каже две ясни и свързани изречения, чете предварително написани текстове, хили се по един неприличен начин, маха с ръце, защото му липсват думи, за да се изрази, употребява клишета, на всяко второ изречение споменава думата “приоритети”. Той просто не е на мястото си. Да не говорим за това, че нищо не върши и няма да направи нищо положително за България, защото хора като Б.Борисов и Цветанов го държат на “въженце”. Изключително неприлично прозвуча признанието му в едно интервю, че много му харесва да е президент.

 10. Към ИВ:

  Понеже няма да отговарям на всички, пожелали да вярват на разни шарлатани, ще отбележа само, че проявата на средновековна наивност и простодушно суеверие си е право на всеки наивник, готов да приеме кампаниите на Божидар Димитров ( които се прочуха и в чуждия печат с подигравателни забележки за шаманския вкус към кокали с недоказуем личностен произход с цел привличане на туристи от доказано сходната по манталитет Русия).

  Когато става дума за президентът на една хайтек, бизнеспаркова, електронноправителствена и т.н.европейска България от 21 -ви век, нещата стоят по-различно спрямо личното право на суеверие и любвеобилност към предполагаеми останки от безплътния образ на светец, съществуващ в съзнанието на вярващите…

  Който не иска и не може да разбере това, може да целува и Божидар Димитров, както косвено , уви, направи нашият президент. Възможно е да е имал доброто намерение да притури с целувката си някой друг турист към родното място на чудотвореца от Бояна ( където беше награден с директорски пост на музея след раздялата му с министерското кресло без портфейл). Но ролята на доверчивата “бабичка” никак не му отива и предпочитам да го заявя откровено, отколкото да си мисля за ползата от премълчаването. Ако действах по тази схема щях да бъда награден с някакъв пост пост след прогонването ми от друг.

  Целувките на ръката на руския патриарх от страна на Бойко Борисов подрониха не по-малко модерния облик на България.

  По научнопопулярните тв канали е пълно с филмчета за извънземни, но това не легитимира извънземните като доказан факт. Впрочем самият Божидар Димитров обича да се подиграва на американския ( правилно, нали не е руски) професор Балард, който дири Ноевия ковчег в Черно море и е взиман на сериозно от съответните тв канали. Същите канали обаче никога не се ангажират с категорична оценка за хипотезите за чудеса, в които някои хора (и учени дори) вярват-просто представят любопитни картини с различни гледни точки.Специално за християнските светци ( част от които се почитат по наследство от юдаизма, а след това по наследство също и от исляма), винаги се говори във филмчетата като за смесване на митове, предания и дори съзнателно украсени на по-късен етап истории за доста преувеличени чудеса, извършени от някого-мистичните и митичните герои са необходими за всяка идеология.

  “Позволявам си да отбележа, че резултатите от въпросните тестове, които цитирам, потвърждават, че се касае за останки на човек, живял по времето на Св. Йоан Кръстител, роден в същите територии, от които произхожда светецът”, твърдите вие. Оставям без коментар що за “научен подход” е да се целуват кости на човек, живял по времето на Йоан Кръстител ( който също така не е исторически доказана отделна личност и подобно на много други канонизирани дейци на ранното християнство най-вероятно е събирателен образ).

  Ще си позволя да се “похваля”,че като критикувам по този въпрос Росен Плевнелиев правя това, което би трябвало да прави президентът: не се опитвам да се харесам на всички и дори рискувам да отблъсна ( още повече?) стария си познат Росен Плевнелиев, при когото очаквам “аудиенция” по въпрос от гражданско естество след негово лично обещание…Въпрос на принцип е да защитаваш принципи, а не да угаждаш на всякакви (съмнителни) вкусове.

  Давам си сметка, че давам повод да бъда кълван от чакащите такава възможност и както виждам- накацахте ме веднага.И ако си мислите да ми спретнете кампания по удобен повод за бабички от разни цветове ( може и червени, както се видя през последните 22 години), няма да участвам- нито пасивно, нито активно.

  Една провокация за сравнение и размисъл: мога да си представя какво би станало, ако дръзна да напиша нещо наистина кощунствено за мозъците на свръхдемократите- например нещо за правото на грешниците от времето на комунизма, които междувременно са го отхвърлили искрено и доказано, да бъдат третирани като равноправни субекти на родените по-късно ( демократи по рождение)…

  Ще ви помоля да не задълбавате, за да не изпадам в ролята на отбраняващ се неверник.

  Каквото исках-написах. Защото не съм светец, но и аз вярвам в нещо: в свещеното си право да не се съобразявам с подсказвания и напътствия, а да се водя само от личните си убеждения, опит, знания и характер.Не съм Бойко Борисов, за когото американските посланици пишат, че трябва да бъде “побутван” в правилната посока.

 11. Напълно подържам написаното от Г–Инджев.Аман от псевдовярващи и псевдопросветени!

 12. Понеже е вярно, може да направи само тягостно впечатление коментара на Екатерина.От друга страна точно и добре се вписва по отношение на спечатленията на стопанина на блога от Юлиана Плевнелиева!!!
  !!

 13. Приемам повечето от заключенията на Александър Андреев. Не съм съгласен с едно: “Плевнелиев прави впечатление на достатъчно интелигентен и модерен човек”. Аргументи? Засега няма.
  Така и ще бъде до края на мандата на Плевнелиев: люшкане между червеното минало и сивото герберистко настояще, опити да бъдат примирени червената родова обремененост и напъна да стане “национален, надпартиен лидер” или дори държавник.
  Плевнелиев е син на партийно величие от Гоце Делчев. Бил е активист на ДКМС(“димитровския” комсомол). Произходът на бизнеса му е затулен от недомлъвки, български червени и руски още по-червени пари. Много червено бъка около него.
  Плевнелиев не може да различи модерното европейско от добрата стара ДС, защото в администрацията му е пълно с кадри на червената столетница. Да започнем с Наталия Киселова, племенница на бившия шеф на НРС Кирчо Киров-Подлизурко, назначена за юридически съветник. Може вече да са я освободили под благовиден предлог, но първото впечатление за активно мероприятие на БСП и ДС остава.
  Още по-очебийна е връзката на президента с политическия “опонент” БСП при съветника му по националната сигурност. Той със сигурност е на поста си. Доста се писа за запасния генерал Стоимен Стоименов (Симчо), кадрувал в главно политическо управление (отдел на ЦК на БКП) и във военното разузнаване. 70-годишният генерал, защитил дисертация на тема “Ролята на комсомолските организации в БНА”, е призван да формира и да формулира модерната визия на президента за националната сигурност и за мястото на РБ в новата архитектура на сигурността в Европа. Нали разбирате, че няма как да стане.
  Комунистическата шуробаджанащина бе приета по наследство от гербаджийската олигархия. Военният министър, който не крие задоволството си да работи с “модерния и интелигентен президент”, назначи за шеф на военното разузнаване стар комунистически кадър, о. з. полковник, който му е… сват. Нищо лично. Служим на Родината!
  А модерният върховен главнокомандващ въоръжените сили се хили като ряпа и плямпа безсмислици, когато от ЕС пристига съкрушителен с обобщенията и критиките си доклад.

 14. Не приемам подобен, меко казано “критичен” подход към някои действия на президента! По долу ще се опитам да обясня защо:
  1. Нетолерантността или липсата на толерантност към определена публична личност и нейните ежедневни изяви е “комунистическа” черта от характера на “праволинейния и безпределно предан на партията” другар! Така ни учеше тя – Партията, да бъдем кристално чисти и верни!Е, няма “такова животно” на тая земя,видя се, дори и сред комунистическите “светли образи” – икони! Нима трябва да приемаме този извратен образ на комунистите за “партийна чистота” и да гледаме с “критично око” какво целува президента и кой стои до него когато го прави!? По дяволите, та всеки човек има това право – един целува знаме за което не е сигурно дали е автентично или бутафорно и дори плаче, друг икона, която била хм…”чудотворна”, трети книга, която била коранр т.е. “единствената истина” и т.н.
  Нека сме по-толерантни към тези прояви и не търсим символа във всяка такава изява! Защото, ако не демократи, ние претендираме поне да не сме комуняги!!!
  2. Моля не забравяйте, че длъжността, която е поел г-н Плевнелиев изисква от него да прави и много неща, които на едни се харасват, на други не!Но това не значи,че трябва да го осъждаме, да правим изводи, които от своя страна водят до разочарования и те от своя страна показват…стига дявол да го вземе! Стига! Росен Плевнелиев трябва да се оценява по отношението, което без колебание и шикалкавене изразява по главните теми на деня, по принципните въпроси на външната политика, по стъпките му насочени към промяна в стопанската конюнктура към…А той това го прави! И го прави добре, и го прави честно, и го прави мъжки – ясно, точно, недвусмислено! Прави го европейски, прави го антикомунистически, прави го демократично!!! Оценката за това му дава неистово злобния хор на комунистическо-русофилската сган! Затова не го критикувайте “за нищо”, а за нещо, ако има такова. А от мене ще излезе накрая едно – браво Росене, така дръж!!!

 15. Господин Инджев,
  Удивително точно и честно допълнение към основната статия! Респект! Дано с още десетина души намалеят “поклонниците” на пророка с агентурни имена Кардам-Телериг-Тервел.
  Заради такива “кардам-телериг-тервел” България СЕДМО десетилетие преживява възможно най-тежката хуманитарна катастрофа и се нуждае от незабавни, решителни и всеобхватни животоспасяващи мерки от партньорите и съюзниците от ЕС и НАТО. Нуждае се от сърдечен масаж и изкуствено дишане в критичните 5 минути историческо време, които ни остават. След петата минута организмът изпада в клинична смърт и мозъчните клетки започват да измират.
  Смъртоносното съчетание на съветска власт, диктат на КГБ-ДС, на геноцид срещу свободомислещите и изобщо срещу мислещите хора в страната, на невиждана в Европа жестокост и планомерно изтребление на последните остатъци от знатни родове, от съзидателни съсловия и професии докараха нацията до ръба на физическото изчезване.
  Без помощ отвън българската нация е обречена.
  Социалният антрополог Харалан Александров доста точно констатира: „Нашият социален свят днес не е направен, за да живеем щастливо, а е скроен с омраза от тайните архитекти на българския преход – озлобени отломки от репресивния апарат на тоталитарния режим – и трайно носи отпечатъка на душевното разстройство на своите дизайнери”.
  ДС/КГБ създаде, селектира у нас един помиярски, антинационален псевдоелит и това има тежки последици за морала и за бъдещето на страната ни. Българският елит, избит и смачкан след 9 септември, носеше възрожденски дух и мисъл за България, в което се състоеше неговата “вина” и причината той да бъде унищожен. Днес обществото ни трябва да знае източника на авторитета на своите лидери – дали иде от служба на народа, или на ДС/КГБ.
  Властта на ченгетата в България е скрита, несистемна, но осезаема през всичките години на прехода. Тази власт беше по-силна от институциите, тя сваля правителства, тълкува Конституцията, влияе върху съда. Никоя държава не може да се примири с това. Основна задача пред държавата днес е да освободи институциите от несистемната ченгесарска паяжина.
  Уважаема Екатерина,
  В България православието замени комунизма. Не се учудвайте, че червени отрепки отчаяно защитават някаква си БП църква, която вместо да бъде разкатана от финансови ревизии и дела, се радва на одобрение от властта. А наркотрафикантът от Банкя, избран “да бори и да мачка” пресъпността, говори през т. нар. БПЦ с “Началника”.
  Православието и изобщо вярата е много важен лост за управлението. Хората с лек мозъчен багаж обичат религии, приказки, чудеса (слепи виждат, сакати прохождат) и др. глупости. Към новата религия спадат и всички жълти преси, врачки, гледачки и каква ли не още безполезна и опасна измет.

 16. Вярвяшият вярва в Духа и го обича. Материята се уважава защото е творевние на духа. Целувката обаче е само поза, както и черкуването и има много малко общо с уважението. Поздрави!

 17. Освен че е много вярно,силно впечатление ми направи Вашия
  “защитен” коментар какви мухи ще Ви “накацат” още!!!
  По тази причина Ви отговарям в лично качество и приканвам,да отчетете,че блогът навлиза в много дълбоки води,които крият изненади!
  Точно Вие много добре забелязахте,
  че в личен план след признанието на М.Спасов от НДСВ кому е бил най-много сърдит НВ,нямам основания да се радвам на сегашни изпитания
  за “данайски”подаръци от “тази сръдня!!!”,но вярвам,че след 17 месеца и ЕС ще има основание да е по-толерантна за вече намерена по-вярна и “по-истинска” насока.

 18. Това е меко казано смешно.Плевнелиев, който на Великденската литургия не знаеше как да се държи и се кръстеше като че ли му е за първи път,стана по-вярващ и от бабите от царско/Борисово/време.А статията както винаги е в 10-та г-н Инджев!

 19. Господин Инджев,
  Това е въпросното “филмче” за което спомена ИВ.
  http://vbox7.com/play:28f582a82c
  Ако го изгледате ще видите, че точно тези “кокали” и това “нещо” са изследвани от западноевропейски учени, в западноевропейски лаборатории. Това е по повод твърдението Ви, че мощите не са били обект на обективно изследване. Твърдение, което очевидно сте направил наизуст, за което държа да признаете, че не сте бил обективен. Не знам какви са религиозните Ви възгледи, но май сте последовател на “култа към демокрацията (по Збигнев Бжежински)”.

 20. Към YoYo:

  Обещах да не влизам в спиралата на обясненията за толкова елементарни неща, но ще направя последно изключение: няма на света ДНК експертиза, нито филм, които могат да докажат автентичността на светец с 20 века давност по простата причина, че няма база данни, на която да се опрат, за да сравнят съвпадението. Казано по-простичко, от личността на Йоан, ако допуснем, че изобщо е историческа личност, а не красив образ, създаден по разкази и митове от религиозни съставители на религиозния култ със задна дата, няма завещани останки, на които да се разчита при сравняването на ДНК. Иначе казано: мога да си изследват мощите колкото си искат и в най-обективната лаборатория на света, но никой не разполага с ДНК на Йоан, за да докаже съвпадението с каквито и да било НЕГОВИ мощи.
  Изречението, че става дума за човек от “епохата” на Йоан, предизвиква само тих кикот у всеки обективен читатели и зрител.
  За което държа да признаете, но само на себе си, защото не държа да продължавам този абсурден разговор за “чудесата” на Божо.

 21. Господин Инджев,
  Благодаря за отговора Ви, но аз никъде в коментара си не съм твърдял, че анализа “доказва автентичността” на каквото и да било.
  Единственото което се опитах да ви покажа е, че анализ ИМА и то от сериозни лаборатории, което не бива да се неглижира. Да – той не може да потвърди “автентичност”, но и не намира доказателства за противното. Не е нужно да ми отговаряте – само това исках да кажа.

 22. Към YoYo:

  Точно това казвам и аз: не може да има автентичен анализ по отношение на конкретната личност- просто няма как да се знае какво е ДНК-то на свети Йоан, което означава, че да се вярва сляпо на твърденията на Божо е , меко казано, несериозно- особено за сериозен човек, като президента.
  Още по-несериозно е, извинете, да се изтъква “аргументът”, че не било доказано обратното, т.е. че не е свети Йоан, поради което е допустимо да вярваме, че може и да е той…

 23. Те по NG изкарват че Христос е имал и любовница- Мария Магдалена, че имал и деца и какво ли още не. Пък ако трябва по NG да си равнявам убежденията, жална ми майка.

 24. Към ИВ:

  Коментарът ви звучи като написан от мислещ човек, но принципно грешите. Има нещо, което ви е убягнало, и това е точно подхода към фактите от страна на Божидар Димитров, подвизаващ се като историк.

  Винаги съм се възхищавал на умението на англосаксонците /имам предвид Дискавъри Ченъл, Нешънъл Джиографик Би Би Си, и т.н./ да създават интерес към миналото, да правят прекрасни развлекателно-документални филми по археологически, библейски и дори просто митологични теми, без да преиначават фактите, без да създават идиотски тези и без да се стараят обезателно да направят патриотични глупаци от зрителите си.

  Това умение ТОТАЛНО липсва в кратуните на нашите култур-милиционери, които по стар съветски обичай, като чуят “култура” правят асоциация с “кобура” /а някой асоциират само с трибуквената римуваща се дума/.

  Какво имам предвид -Намирането на предполагаемо важни тленни останки би следвало да накара историкът/?/ Димитров и подопечните му археолози да извърши серия от горе-долу тези действия –

  1-во: Да извърши сериозна датировка, същността на която е да се изследват костите с радиовъглерод 14, нещо, което се прави и в България, и мисля че не струва повече от 1000 евро.

  2-ро: На сериозни научни конференции по света да представи серия от убедителни доказателства, че това са /евентуално/ мощите на Св. Йоан Кръстител.

  3-то: От висотата на своя авторитет, да покани редица СВЕТОВНИ учени да изследват този толкова значим за историята, религията и културата проблем.

  Всичко това ако другаря Димитров беше учен или историк. А ако беше просто културен министър /или културен човек/, щеше да напише няколко писма до различни научни, културни /и развлекателни, разбира се/ институции по света, за да представи и рекламира откритието, като използва РАЗУМНО бюджета на министерството си за тази цел.

  Нищо от това не е направено, защото милиционерът не го интересува историческата истина, многозначността на фактите или пък религиозните чувства на вярващите. Култур-старшинката “прави” историята, той не се интересува какво се е случило. Милиционерът иска да създаде още един мини-мавзолей, мумия или фетиш, на която да стане “уредник”, “старши”, “завеждащ” или жрец. По същия начин средновековният феодал е вярвал, че ако си набави повече мощи, ще стане по-“мощен”. Между другото част от това мощно-тотемно мислене са и гротескните МОЧИ по територията на България…

  Веднъж Божи-Зор Димитров каза, че в Гърция били изложили в музей дори камъка на който бил приседнал мъдрия кентавър Хирон, що тогава и ние да не изложим нещо по-така?! Явно в кратуната Димитровска Иоан Кръстител се равнява на митично създание, нещо като кентавър, с което се цели да се шашкат и зарибяват простосмъртните. /Дори и аз, лаик в историята и мек агностик в религията знам, че Иоан Кръстител е историческа фигура и в това никой не се съмнява, с изключение на агентите на ДС/.

  Божичвор Димитров не е и религиозен и църковен човек, защото тогава би потърсил авторитета на българската църква по въпроса и би приел априори мнението на главата й. /Обаче пак се получава ирония – главата на БПЦ е също агент на ДС!/

  Излиза, че Б. Димитров не действа като човек на науката, историк, нито като човек на религията, църковник, нито като културен човек, камо ли културен министър. Какъв е тогава той? Според блестящото определение на д-р Михайлов, той е просто “разгърденият гларус, светия игумен, главен мениджър по чудесата на Созопол, новия Йерусалим”. А според мен Божизвяр Димитров е странен хибрид, кентавър, нещо като русалия, /защото обича Русия, а и откри скелети на русалки;)/ когото можем да наречем ченгезавър – хибрид между ченге и динозавър.

  От гръцката митология знаем, че мъдрия кентавър Хирон е възпитавал младия Ахил, като го е научил на много изкуства, между които и да свири на лира. А в българската митология пръдливия ченгезавър Божидар би научил младия Плевнелиев само на изкуството да свири на тънката струна за повечко рубли…

 25. Едно уточнение – в изречението си:
  “..знам, че Йоан Кръстител е историческа фигура и в това никой не се съмнява, с изключение на агентите на ДС/.”
  -съм се изказал малко като християнски фундаменталист, или талибан -ленинец, какъвто не съм. Трябваше да кажа: “Предполагам, че фигурата на Йоан Кръстител се приема от повечето учени за историческа, доколкото е споменат като такъв от Йосиф Флавий.” Подозирам, че съм се заразил с фундаменталния милиционерски вирус на непогрешимостта от Бездар Димитров, ченгезавър и религиозен мистерик*, за което се извинявам.

  *Мистерик – историк, който създава исторически мистификации

 26. “… предпочитам да го заявя откровено, отколкото да си мисля за ползата от премълчаването.”
  Точно затова всеки ден чета този блог! Желая ви щастие!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.