Къде го чакаш, къде не се пука

Всички прогнози за пагубния за България негативен доклад на ЕК се сбъднаха, с изключение на едно пожелание: някой да понесе отговорност. „Г-н Някой“ не е кой да е, а самият строител на партията ГЕРБ, нейният официален пръв ръководител, дясната ръка на ракетата носител на този проект Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Изреждането на неговите ръководни функции напомня вица за онзи с много имена, след което някой подхвърля: „последният да затвори вратата“!

Цветанов обаче затръшна вратата на своята (без)отговорност за острите критики срещу провалите в поверения му сектор на борбата с престъпността и си „би камшика“ демонстративно след отчитане на успехи, напускайки българската сцена ден преди фаталния доклад да се стовари върху нея. И кого застигнаха камъните на тази тежка за властта ситуация? Струпаха се върху един дребен търговец с влияние, депутат от ГЕРБ- потънал във вина до ушите, хванат за тях и изваден като заек от цилиндъра с подобни фокуси именно в мига, когато най-логично би било да чуем и видим един (поне малко) смирен Цветанов и (поне малко) ядосан на Цветанов премиер.

Може ли случаят с уличения в търговия с влияние и арестуван показно депутат от ГЕРБ Аврамов да тушира очакванията за нещо по-голямо като отпушване по въпроса за трупащото се недоверие във властта чрез поемане на адекватна на ситуацията отговорност? Едва ли. Хвърлянето на такъв заек на вълците може да заблуди само жълтото стадо, че тъкмо това е черната овца, чието ритуално жертване ще умилостиви Бога на вечното неудовлетворение на българския избирател от управниците. Да не говорим, че небългарите и без това не вярват на тукашните вълци в овчи кожи- т.е. опичането на жертвеното депутатско „животно“ на този отклоняващ вниманието огън няма да нахрани трайно никакви външни симпатии. Става само за мезе, но не и да засити апетита към истинска реформа в България.

Маневрата за отбиване на очакванията Цветанов да се изтегли или дори да бъде уволнен е толкова явна, че още повече привлича вниманието, което цели да отклони. Защото тя се случва не само в момент, когато упреците на Европа се концентрират тъкмо върху сферата на влияние и управление, поверена на Цветанов в България, но съвпада с осъдителна присъда за него за неизпълнение на служебните му задължения като министър. На всичко отгоре той се открои като някакъв „самурай“ на милиционерската чест, бранейки едно очевидно неадекватно решение на Висшия съдебен съвет да уволни съдия Мирослава Тодорова, завела дело срещу шефа на МВР за клевета.

Положението със струпването на поводи за Цветанов да постъпи по европейски и да отстъпи с наведена глава е (поне) „три в едно“. Но зидарят на партията на гражданите за европейско развитие няма развито чувство за собствена съпричастност към процесите, свързани със самия него- всички са му виновни( дори и президента Плевнелиев не пощади!), а той е целият в жълто!

По този повод, а и след като се оказа,че мнението на Цветанов по случая със съдия Тодорова натежава дори срещу президента и премиера, мнозина все по-основателно се питат: кой кара валяка на демокрацията у нас и каква магистрала ни павира той напред към светлото минало, в което 35 години ни управляваше един доста необразован човек, започнал кариерата си като министър на вътрешните работи?

25 мнения за “Къде го чакаш, къде не се пука”

 1. Ако Левски днес беше жив, Цвъчко и Боко щяха да го арестуват.

  Честито рождение, Апостоле и прости ни, ако можеш!

 2. Е, PR чистачите използват и друга хватка – обилно коментират доклада за Румъния, сякаш пъпът ни е хвърлен отвъд Дунав.

  А иначе съдийката си е за уволнение, стига да е вярно твърдението, че с години е бавила мотивите си. Фактът, че ЦЦ ти е вдигнал мерника, не трябва автоматично да се превръша в индулгенция.

 3. Беше тиха Вартоломеева нощ,но не обичаше да избира от две злини по-малката,защото това вече би бил
  беден асортимент???!!!

 4. Иво Браво !

  Отдавна се знае че не бодигарда на Бай Тошо и братовчед на Иван Славков “кара валяка”. За мен тези, които го изкараха най-отпред показаха колко уважават и ценят народа си !
  Мисля, че както Борисов така и Цветанов са последните остатъци от кадри, които са им останали но за съжаление те са утайката на Боклука!

 5. Както казва народът – късно е либе за китка. Димитър Аврамов прилича повече на джебчия, в сравнение с олигарсите от кръжеца на Борисов и Гоце.

 6. Да, основателен въпрос “кой кара валяка на демокрацията …”. Аз лично се съмнявам Цветанушка да може да кара валяк, макар и български, но без съмнение, той е доверения човек на проектантите на проекта “Борисов”. Иначе да е изхвърчал отдавна. На Боко не, че не му се иска да го махне, но не му стиска, нали си е смелчага, горкият.

 7. Това с г-н Аврамов е толкова лоша постановка,че няма накъде повече.Липсата на адекватна реакция от страна на управляващите само показва,че нещата са още по-лоши,отколкото възпитаните европейци ни казват.Б.Б и Цв.Цв.пак са си свършили работата,ама ние не сме разбрали,щото сме прост,лош човешки матриял.Айде на магистралите,ако имате пари за бензин!

 8. Както винаги много добре написано, за което благодаря! За това управление “отговорност” не съществува. Бойко просто се скри, както прави винаги.

 9. г-н Инджев, моито уважания към Вас, заради поредната статия, която кратко ясно и точно посочва порочността на властта. Продължавайте в същият дух, да изобличавате тези хора, които нямат и капка срам от народа и продължават безсрамно да го лъжат и да прикриват своите лични грешки.

 10. Уважаеми господин Инджев, извинете за пространния цитат, но ми се струва, че е важно.

  НОВАТА СТУДЕНА ВОЙНА
  Изгубихме България. Вероятно скоро ще изгубим и Чехия. Спечелихме Украйна. Полша винаги е била с нас. Германия все още обмисля. Франция със сигурност не е с нас. Великобритания най-вероятно ще премине на наша страна… За Румъния се води ожесточена битка.
  Противникът е Русия, петролна държава, чиято сила идва от контрола й върху европейския енергиен пазар. Режимът на президента Путин зависи от продажбата на въглеводородни горива…
  Много от решенията на „Газпром” са политически. Политическите назначения и далаверите са скъпо удоволствие. Анализаторите смятат, че „Газпром” трябва да продава 1 000 куб. фута природен газ за около 12 долара, за да покрие разходите си. Компанията взема по 16 дол. в Източна Европа. В САЩ цената е около 2 дол. за същото количество.
  Предизвикателството пред „Газпром” е да убеди народите, които му плащат, да се откажат от технология, която може да им спести много пари, да създаде работни места и да подкрепи политическата им независимост. Това предизвикателство не е по-различно от задачата, пред която бе изправен Съветският съюз след Втората световна война. Тогава САЩ предложиха с плана „Маршал” необвързваща икономическа помощ на опустошените страни от Европа. Сталин се страхуваше от икономическа и политическа независимост на източноевропейците и ги „убеди” да се откажат от тези пари.
  Този път обаче мобилизиращата идеология не е анти-капитализъм, а „защита на природата”. Руският президент Путин стана голям защитник на природната среда в други страни. Чрез фирми за връзки с обществеността и природозащитни групи „Газпром” и Русия плащат директно или косвено за създаването на грандиозни коалиции с автентични организации за защита на природата. Както при „народните фронтове” след Втората световна война, които проправяха пътя на комунистите към властта.
  Днес именно групите, които са лоялни към Москва, държат контрола на коалициите. Тези организации например не критикуват ядрената енергетика, стига тя да се осигурява от Русия и не осъждат ефекта от хидроложките сондажи в Сибир.
  Публичното съзнание в България и Чехия е доминирано от митове и легенди за хидравличния фракинг.
  Митове и легенди, осигурени от финансирани от Русия пи-ари.
  Авиезер ТЪКЪР
  в. “Уошингтон поуст”

 11. Не си спомням Т.Живков да е бил министър на вътрешните работи,може би се има предвид,че е бил “политически ръководител на щаба на Народната милиция”. Нещо като на петел гребена.Да го правят министър,при очевидната му неграмотност/тук и дума не може да става за образованост/,това и в онези мътни времена не са си и помисляли.Горното показва защо такива люде са драпали за издигане по партийна линия-защото нито са могли,нито са искали да се образоват.А властта е толкова сладка!Драстичен пример беше Станко Тодоров.А ако започна да ги изброявам….Децата им пък се образоваха чрез т.н.рабфак и военния факултет на ВИФ-все вратички за подобия на бащите.Но да говорим по същество,за т.н.втори човек в ГЕРБ.Без особени анализаторски усилия можеше още преди години да се стигне до настоящите констатации.Като главен секретар и кмет Борисов от футбол,тенис и усмивки пред камерите нямаше практическа възможност да върши каквото и да било по същество.Това го е вършил т.н.оперативен помощник на Борисов.Не, че въпросната личност е креативна и може да свърши каквото и да било,но нали трябва поне да се открехнат папките и да се “отмята” някаква техническа работа.След отмятането,някой трябва да преразкаже на боса за какво иде реч и да му подскаже нещо като решения и евентуални насоки за публични изказвания и т.н.Лека полека стигнахме до самоизвода,че вторият,всъщност е първи.Но,господин Инджев,няма да се разпростирам в чий глави е забркан моделът Цветанов-Борисов,а ще Ви помоля,като човек,който относително добре познава Германия-що за интерес има фондация Ханс Зайдел,та стои толкова плътно зад това лице с големи бузи,малки устни,гърбав нос и миши очички?

 12. Уважаеми г-н Инджев,
  Изразявам принципното си съгласие по повечето изразени от вас становища относно политическата отговорност на управляващите за негативната оценка на ЕК. Но позволете ми да заостря вашето внимание върху нещо, което се случва в момента във форумното интернет пространство на повечето информационни сайтове. Защото по моя преценка, това е опасен прецедент, начало на ново “активно мероприятие” на петата колона, този път насочено пряко срещу ЕС! Следя внимателно изявите в нета на групата платени драскачи на колоната и в днешните им писания има нещо ново! А то е мощна, пряка атака срещу Брюксел и политиката на ЕС! Тук не става въпрос за евтин евроскептицизъм, какъвто у тези хора винаги е имало. Тук става въпрос за детайлно прецизирана, координирана и добре нацелена офанзива срещу съюза като източник на всички неволи и генератор на кризи и дори катастрофи за страните от източна Европа. Ето някои характерни, повтарящи се постановки, използвани в почти всички форуми, независимо от съдържанието и насочеността на съответната статия:
  1. Под формата на защита на националния суверенитет се изразява пълна подкрепа на Румънските социалисти и се прави аналогия със България. Отправят се открити призиви за самостоятелна политика противопоставяща се на “Брюкселският диктат”. Очевиден е намекът за преразглеждане на връзките ни естествено с Русия, с която сме влошили отношенията си угаждайки на ЕС!
  2. Правят се апокалиптични прогнози за последствията от “сляпото следване политиката на Брюксел”, която била единствено и само в полза на западните страни и в ущърб на източно-европейските! Тук се срещат открити призиви за защита на националните интереси – как, ами като излезем разбира се от този про-западен съюз! И отидем после – къде, то е ясно при славянските братя! Тук се намесва веднага и религиозният пан-православен панагерик, като задължително се противопоставя на “продажният западен католицизъм” (стара песен, но запята на нов глас)Примерът тук е Унгария, която заради запада също е затънала, но нали са католици…ще им помогнат. Ясно е насочването …а наннас, кой ще помогне? РРРРрррр…естествено!
  3. Новото в интерпретацията на доклада тук е, че критичната му насоченост леко и прифидно се измества отново в посоката на “евро-фобията”. Хем виновен е отново “ББ и герберастите” хем тяхната вина е леко изменена!!! С други думи основната им вина вече е, че вярваха на ЕС и считаха предписанията на Брюксел за панацея!Т.е. отново е загърбен националният интерес в полза да се угоди на Брюксел!!!
  Г-н Инджев, разбира се вие знаете, че това не е нито случайно, нито продиктувано от само и единственто от събитията. Известно е също, че атаката на “петата колона” и техните външни подръжници насочена срещу членството ни в ЕС и НАТО също не е от вчера! Но в моменти като днешният силата и резонанса от техните АМ може да се интерферира във вълна инициираща непознатото до днес на повечето хора чувство на евроскетицизъм! Нека си спомним думите на един смел чех – “хора бдете”! Защото по стар български обичай може да изхвърлим бебето заедно с мръсната вода!

 13. Не мога да го проумея. Българската Национална Телевизия не намира за важно излизането на доклада и не излъчва на живо пресконференцията на която нашите партьори докладват до къде сме стигнали за последните 5(!) години. За БНТ това не е събитие! Но за сметка на това ще има един куп пресконференции на местните мрънкала да се оправдават и ще бъдат предавани по БНТ на живо. Това е всичко друго но не и журналистика!

 14. След официалното представяне на мониторинговия доклад за България от Еврокомисията,оставката на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов е първото нещо което трябва да бъде направено.

 15. Горко ни народе български, горко!!!!!

 16. Потриват ли доволни ръцете кървави старите номенклатури, получавали кожените куфарчета?

 17. Липсата на отговорност за управлението си-типична черта на хора с комунистически манталитет!

 18. към Емо:
  на пръв поглед изглежда, че съдийската си е за уволнение. Когато нещо много ни го навират в очите, съм си изработила навик да не вярвам и се оказах права. Първо, делото е предадено в съда след седемгодишно разследване, като пропускат да отбележат, че извършителят е полицай. Това се установява по време на процеса и съдийката (МТ) прехвърля делото към военен съд, защото тя няма компетентност да го гледа. Делото в момента е там и не е прекратено. Мисля, че е добре да се проверява всичко, което казва Цветанов, пък и не само той. Не сте вие единствен, който се хвана на тази манипулация.
  Дори и да излезе истината, стореното вече е сторено, част от целите са постигнати -всички са вторачени в съдийката. Въобще не се коментира, че Цветанов беше осъден от административният съд, че не си гледа работата. Скъпо ще ни струва Цветанов, последиците са непредвидими. След като му се позволява да разиграва цяла държава..
  Бъдете здрчави!

 19. Преди година се опитаха да прокарат закон срещу нечистите, кални автомобили по пътищата… Предлагам да има и подобен закон срещу политици с нечисто минало и вид на мутра.

 20. Не може да се очаква друго поведение освен това , което ни демонстрира ЦЦ, предвид образователната му кариера -същият постъпва във ВИФ не с кандидат- студентски изпит ,а с бележка от община Кирково, с основанието, че баща му е шофьор в МВР и с условие, че завършил , ще се върне в общината като учител по физ. възпитание. Естествено , това не се случва , тъй като следва друга врътка – кадърът на ВИФ постъпва в МВР . Що за морал ! Що за компетентност ! Какво очаквате от тази духовно недоразвита личност! Той е двигателят на събитията, вършещ всичко безнаказано , без една забележка дори от ,,приятеля,, ББ, който не може да излезе от СРС лапите му.

 21. Г-н Инджев,каквито и да са в т.ч. и технически,но след Сарафово-потопено в кръв-с всеки изминат час,ще става все по-трудна появата на някакви обяснения особено за коментари,защото “по ирония на съдбата се пукна” но не беше очаквано наистина и маркира цяло “н о в о” летоброене за България и Близкия изток!!??

 22. Уеднаквявам с Кардинала годините,
  защото ООН отложи вчера резолюцията
  по Сирия за днес а димът около Близкия изток, би могъл в т.ч. да ни опуши,че и “почерни” не само туристически!!!

 23. Хайде да си спомним ,кой пръв сне довеерие от Цецо-тъпото? И то преди година и половина.Познахте! ИВАН КОСТОВ Иван.

 24. Чета но си мисля каква е ползата… Ако обичате някой да каже нещо от което да си направя изводите, Защо само такива ГАДНИ БОКЛУЦИ имат силата ! Толкова ли е тежка пресата на Комунистичаския Боклук ??? Толкова ли не е останала поне малко сила за съпротива. Никой ли не иска да помогне ? Аз знам, че благородството на Българина го има, както и силата и смелостта но като че ли всичко е дълбоко заровено докато не се появи този който ще го събуди ! Мисля че е дошло времето когато Умни Българи трябва да събудят народа си! Не простаците , крадците и неграмотниците превърнали дома в Бунище а рода си в роби !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.