Дирята на кървавата безотговорност от Кербала до Бургас

Вярно е, че атентатът на бургаското летище е първи по рода си на наша територия, но е не е вярно, че е първият от този вид и мащаб срещу България като мишена на международния тероризъм. Забравихте ли Кербала и кървавата „българска Коледа“?
Нека ви я припомня, защото в реакциите и липсата на такива, в закъснението при оценката на събитието спрямо световните медии, в обслужващия властта медиен акцент върху физиономиите на управниците с (почти) разразилия се възторг от внушението колко добре и навременно са реагирали началниците на вцепенената ни държава има много общо с онова, което се случи при разгрома на българската военна база в Ирак преди близо 9 години.

Тогава България на практика претърпя най-унизителното си военно поражение от времето на големите войни в Европа от миналия век насам- един атентатор причини толкова смърт и разрушения в неукрепената по вина на командването база в иракския град, че се наложи тя да бъде закрита и преместена. Това беше успех на терористите, сравним с постижението на двойния атентат от 23 октомври 1983 г. в Бейрут срещу американските морски пехотинци и френските парашутисти, който доведе до изтеглянето от Ливан на военните части на 4 държави от НАТО , където се опитваха да въведат някакъв ред в хаоса на гражданската война, оставяйки страната на милостта на т.н. „въоръжени милиции“, зад всяка от които обаче стоеше по някоя от местните суперсили.

Сред тях като най-могъщи се откроиха свързаните със Сирия и Иран групировки , като шиитските милиции „Амал“ и най-вече командваната директно от Иран чрез Сирия и набираща мощ тогава „Хизбуллах“. Бях свидетел как тя изригна пред очите ми в шиитските квартрали на Бейрут. От„Хизбуллах“ са ме арестували, разпитвали, идвали са ми „на гости“ с оръжие в дома ми.

За всичко това не можете да прочете в досието ми, защото „великото“ българско разузнаване не се интересуваше особено от процесите в братските по онова време организации, които громяха (буквално) американските врагове. Твърдя, че бях единственият журналист, по една случайност допуснат от изпаднал във вцепенение млад (като мен тогава) американски морски пехотинец от охраната на касапницата край бейрутското летище, който премина през кордона и се „разходи“ сред димящите отломки на унищожения от камион-бомба лагер на морската пехота. Беше просто „отнесен“ от взрива, който изхвърли и мен от кревата, макар в онази октомврийска ранна утрин да спях на няколко километра от взрива.

Но моите свидетелства не интересуваха особено онези, които бяха поискали от мен да подписвам декларация за сътрудничество с тях, за да запълня кадровата дупка в опасния за кадровите ченгета Бейрут, където те са отказали да заминат като кореспонденти. Явно са си имали други задачи- някой може и да ги попита някой ден с какво точно са се занимавали, след като не им е било интересно да знаят от свидетел как изглежда едно събитие, разтърсило не просто САЩ с убийството на 241 елитни млади мъже в униформи- най-тежкия еднократен военен удар върху репутацията на американската армия от десетилетия, а направо разбунил световната политика по онова време. Именно „Хизбуллах“ бяха извършителите и бяха ужасно горди с постижението си.

Днес съм в подобно положение. Поназнайвам доста неща от личен опит по темата, но това не е интересно за българските медии. И слава на Бога-пиша си тук като свободен човек каквото смятам за добре, а читателите на личния ми блог са свободни да преценят стойността му.

Днес за атентата в Бургас се заговори като за дело на същата онази „Хизбуллах“. Основания има най-малкото по презумпция. Който знае, ще ви каже, че „Ал Кайда“ е ученик на „Хизбуллах“ и далеч не е надминала учителя си въпреки гръмката й „слава“ от 11 септември в САЩ. А Осама Бин Ладен е пионерче като организатор и командир на терористични акции в сравнение с опитните лидери на „Хизбуллах“. „Ал Кайда“ няма и да надмине ливанската групировка , защото зад „Хизбуллах“ стоят две регионални суперсили, като Иран и Сирия- същата, която се опитва да представи гражданската война в страната си като дело на терористите от „Ал Кайда“.

Тази лъжа за иначе реалното присъствие в конфликта на „Ал Кайда“, беше пропагандирана цяла седмица като самата и единствена свещена истина от страна на близкия до правителството в България уж частен телевизионен канал ТВ 7, чийто екип бе приютен, прегърнат и насочван къде и кого да снима в Сирия, за да бълва манипулациите на режима в Дамаск, но нито веднъж, дори и след завръщането си в София, не постави под съмнение версията на Башар Асад. Напротив, даже от безопасната (спрямо евентуална реакция на режима в Дамаск) софийска територия, репортерката на телевизията настоя нацупено да повтори, че войната в Срия се водела от „тежковъоръжената „Ал Кайда“.

Питам обаче: сега, когато наистина тежковъоръжената „Хизбуллах“, отгледана със сирийската логистична подкрепа, с иранската фундаменталистка идеология и парите на Техеран, ни дойде „на гости“, някой ще потърси ли сметка за толкова безобразното пропагандно обслужване на един враждебен на България режим? Дали ще стигне дотам някой тук да провери как така български телевизионен екип се оказа най-любим, единствен дори, допуснат и обгрижван от маниакално параноичния срещу чужди журналисти сирийски режим? Едва ли. Защото и днес ни управлява едно подобие на Георги Първанов, който прикри вината на подчинените си през декември 2003 г., за да ги направи още по-зависими от себе си.

Питам, защото виждам как основателната външнополитическа линия на България по отношение на последиците от арабските революции, променили радикално облика на ключови арабски държави, получава в момента нови пропагандни удари отвътре. Плъзнаха коментатори, които внушават, че атентатът в Бургас едва ли не е следствие от тази политика, която е прозападната и антируска по своята същност линия на поведение на една страна от НАТО и ЕС. Само че петата колона на Русия тук не само не спи, а се изявява като спяща клетка на своите господари, задействана в критични моменти. Същите познавачи, окупирали вече телевизионните екрани за по-малко от денонощие, би трябвало да обяснят феномена на връзките на могъщата „Хизбуллах“ със Сирия и Иран под покровителството на Кремъл.

Подобно на тези български коментатори, режимите на двете държави разчитат на закрилата на Москва, която обаче е зинала и оревала света по въпроса за ислямския фундаментализъм, чиито толкова ярък военизиран прототип черпи сили и средства от протежетата на Кремъл в регионалната политика в Техеран и Дамаск.

Ако е вярно, че „Хизбуллах“ носи вина за атентата в Бургас, както твърди премиерът на атакувания Израел Бенямин Нетаняху, ще има ли тук въпроси изобщо за сирийската връзка? А тя е неопровержима по отношение на тази ислямистка военизирана организация, горда с оказаната от нея съпротива срещу Израел от юли 2006 г. в Южен Ливан, когато буквално действаше с размаха на редовна армия ( дали пък годишнината от онези събития нямат отношение и към трагедията тук на летището в Сарафово?).

Проблесна версията, че става дума за отмъщение на „Хизбуллах“ за убития военен командир Имад Мугния, чието име име и днес се произнася с шепот и озъртане от хората, разбиращи за какво и за кого точно говорим. Къде точно беше убит той? Взривен беше в Дамаск, който беше негово убежище, оказало се недостатъчно сигурно, както се видя през февруари 2008 г. Но дори да не е вярно, че смъртта му преди 4 години и отмъщението за нея е конкретният повод за бургаската кланица с израелските туристи, пак да попитам: какви изводи трябва да си направят българските (уж) компетентни власти за факта, че в доскоро „братска Сирия“ „Хизбуллах“ е добре дошла, след което се чувства и в България така поради благосклонността на пропагандата, илюстрирана от канала ТВ 7 и безхаберието на службите, призвани да не допускат дейността на такива не особено „братски“ организации.

Впрочем , като става дума за телевизионен канал и пропаганда, при официалното посещение на Башар Асад в София, посрещнат със салюти, комплименти и всички други ухажвания като  близък другар, българските власти допуснаха телевизията на „Хизбуллах“ „Ал Манар“ да придружава високия арабски гост в България.

 

Башар ал Асад заяви пред Георги Първанов стремежа на Сирия да продължи да задълбочава отношенията си с Европейския съюз и изрази признателността си за направеното от България предложение за иницииране на дебат в рамките на Съюза за бъдещето на отношенията Сирия – ЕС”, се казва в съобщение на пресслужбата на президента Първанов от 9 ноември 2010 г.
И още похвали имаше за сирийския режим, който по мнение на западните съюзници е дестабилизиращ фактор в Близкия Изток именно заради ролята си на основна база на тероризма:

„Георги Първанов приветства значимата роля на Сирия като стабилен регионален фактор в мирния процес в Близкия изток.

Припомням как весело удари звънеца в пленарната зала на българския парламент Башар Асад тогава при това последно свое европейско посещение, преди да започне да избива сънародниците си през март 2011 г. в опит да пресече поредната арабска вихрушка. Но според арабската поговорка, който сее вятър, жъне буря- за него бие камбаната, но не е лошо повече хора тук да я чуят сред какафонията, настъпила след взривяване на мирния облик на България край Бургас.

Прилагам за размисъл едно (не толкова) старо четиво. Защото държавата, в която никой не понася отговорност за чудовищен атентат, като онзи срещу България в Кербала, е осъдена да бъде „лесна мишена“, както единодушно забелязват на фона на българското медийно мълчание вестниците в Израел.

“Кървавата „Българска Коледа“ в Кербала под егидата на президента
Иво Инджев ⋅ декември 27, 2010 ⋅
На днешния ден се навършват 7 години от атентата срещу българската военна база в Ирак, при който загинаха 5 български военни и бяха ранени 27 наши сънародници в униформа. На 27 декември 2003 година камион-бомба се вряза в база „Индия” в Кербала и практически унищожи уж укрепената българска твърдина– факт, който се потвърди от принудителното й преместване в Диуания по-късно.
Докато световните информационни агенции бълваха тревожни съобщения за избити български военни, “отговорните фактори” в България мълчаха. Час, два, три, четири, пет…После казаха, че имало проблем с комуникацията. Аз пък ви казвам, че машинката за прикриване на вината, под вещото ръководство на следочистачите на главнокомандващия Георги Първанов, е работила на тайни, но бързи обороти точно както онези приспособления за унищожаване на документи в критична ситуация.
Никой в България не пое отговорността за този най-тежък от десетилетия насам удар срещу българската армия и нейния престиж. Тъкмо напротив: под закрилата на главнокомандващия Георги Първанов военното ръководство, в лицето на началник-щаба Никола Колев, не само се измъкна, но и дори заяви, че всъщност била избегната по-голяма трагедия, но поради добрата подготовка на българския контингент това не се е случило. Приписа си заслуги! С тази маневра генералът, покровителстван от (назначилия го само година по-рано на поста) главнокомандващия Първанов, се озовава по-късно на длъжността…началник на кабинета на президента. Зависим и благодарен “до гроб”!
Генералът от резерва, днешно доверено лице на президентските тайни, можеше да бъде видян зад гърба на началника си от телевизионните зрители в рамките на т.н. грандиозно благотворително шоу “Българската Коледа” в “Народния театър”. А за кървавата българска Коледа от 2006 година ни припомниха…талибаните, които са обстрелвали българската база край афганистанското летище в Кандахар – може и да е съвпадение, но прилича на зловещо ритуално намигване към България, където “случката” в Кербала е потулена и покрита с президентска пепел.
В книгата си “Президент на РъБъ” дадох думата на една световна знаменитост в журналистиката , която свидетелства от Кербала доколко адекватно са били подготвени българските военни да посрещнат терористичното предизвикателство. Припомням:
Karbala Bombing
Robert Fisk – The Independent December 29, 2003
The Bulgarians had smothered their headquarters in camouflage netting, just as the Soviet army had once taught them to do, but had not secured the football pitch. The bomber had reached the barbed wire at the main gate when he blew up his truck and part of the outer walls had come cascading into the forecourt.
Bulgarian troops, under Polish command in this central sector of Iraq’s occupation force, could be seen wandering along the broken roof and through the piles of rubble outside, kicking the wire that had proved so useless, clambering over the new collapsed mobile phone tower whose iron supports had been sheered away by the blast.
Across Karbala yesterday, the Bulgarians mounted some half-hearted checkpoints around the city, as if those who had sent the bombers to their targets would cruise the streets 24 hours later.”
В репортажа на британският журналист Робърт Фиск за в. “Индипендънт” ( на който той е сред съосновател заедно с група британски журналисти), носител на “Пулицър” и водещ познавач на регионалните проблеми от десетилетия в световен мащаб, се казва онова, което ни “спестиха” българската пропаганда, българският военен съд, българският главнокомандващ и подчинените му: базата на българите в Кербала не е била защитена срещу атентат от типа, който я разруши. Вместо с бетонни заграждения и ровове, тя е била обкръжена с бодлива тел и “наметната” с камуфлажна мрежа – по съветски маниер, както иронично отбелязва Фиск по адрес на онези, които са обучавали българските военни в недалечното минало.
Само че за всичко това припомнят талибаните, докато другарите Колев и Първанов празнуват пищно и трупат политически активи от демонстративната съпричастност към социално слабите и към болните деца в поверената им България- все така социално слаба и с народ, определящ себе си като един от най-нещастните на света след 9 години властване на президент, претендиращ да бъде социален и граждански загрижен за нашето възраждане . Оказахме се незащитени от неговото управление, наметнати с камуфлажната мрежа от медийни манипулация за благия “баща на нацията”( както най-сериозно продължават да го определят и до днес, например във в. “24 часа”).
Кървавата „Българска Коледа“  също е под егидата ( т.е.под „щита“) на президента- както и другата, шумно и пищно рекламирана. Само че едната тъне в забрава, а с другата той иска да бъде запомнен като благ дарител на усмивки и чужди левчета.”

32 мнения за “Дирята на кървавата безотговорност от Кербала до Бургас”

 1. Господин Инджев, според българските русофили, много от които не знаят руски език и не познават лично нито един руски гражданин, аз съм русофоб, макар да имам приятели руснаци и да ползвам руски език. Та всички тези “български русофили” са на страната на „Хизбуллах“ и техните другари от Техеран, Дамаск и началника им в Кремъл. Не познавам някой който да прави изключение. НИТО ЕДИН!

 2. Управляваме се от Военния факултет на ВИФ и трети факултет/пожарникарския/, на Симеоновската школа.Зад тях стои близо половинмилионна полицейско- чиновническа и военна бюрокрация.Заедно с електората на БСП и ДПС,това осигурява почти непрекъсната въртележка във властта на проруската политика.Дори когато сме принесени в жертва на такава политика-чрез ръката на Хизбуллах и Иран,лумпените ни ръководни не могат да осъзнаят,че това е груба подигравка с тях,а мислят,че роса ги вали!

 3. Как ли ще реагира сега министърът на вътрешните работи на Ръбъ? Уж спря организираната престъпност и осигури надеждно защитени граници за Шенген, а атентаторът явно е получил пълна подкрепа на наша територия – все пак едва ли е мъкнал килограми взрив през граница (което пък е още по-стряскащо). След като спокойно тук си гърмят оръжейни складове, офиси, разни там престъпници, политици, магистрати, изведнъж гръмна и туристически автобус. Къде са Боко и Цоко – двата клоуна на българската политика, които уж всичко знаят и могат? По какви канали се е снабдил с експлозиви този, който “изгоря, за да свети” по светлия пример на доскорошните ни политически водачи? Централата, която води борбата срещу “ционизма и американския империализъм” има само един адрес, независимо от посредниците – малко на север и в дясно от нас на картата на света.
  В един виц двама пияни руснаци, които пътували за Санкт Петербург и Владивосток, но стояли в едно купе си говорили :”до къде стигна техниката – стоим на едно място, а пътуваме за двата края на страната”. Имам чувството, че и двамата наши първи юнаци, които се возят на ориенталския влак, си мислят, че пътуват към Европа. Проблемът е, че и нас на там ни водят – към Ориента.

 4. Както и да го въртим в Бургас Цвък Цвък направи ак-ак, защото го бяха предупредили от половин година, а той се помотва, а се оказа, че даже не може да брои до седем…
  Циркът продължава…
  http://alchemicalshots.blogspot.com/2012/07/blog-post_19.html

 5. Точно се чудих днес, как така се забавяте да отреагирате на ставащото в Бургас и България. Ето, че забавянето Ви е абсолютно обосновано. Честно казано, толкова задълбочен анализ за ставащото от последните 24 часа /не визирам колко са труповете и кой политик какво е казал/ не прочетох никъде другаде. Което разбира се много ме радва, както предполагам и другите четящи блога Ви, г-н Инджев.

 6. Г-н Инджев, предполагам, че в изречението: “Защото и днес ни управлява едно подобие на Георги Първанов, който прикри вината на подчинените си през декември 1983 г., за да ги направи още по-зависими от себе си.” имате предвид 2003 г., а не 1983 г.

 7. Впечатлена съм. Особено интересен материал.

 8. Руската пета колона ще изтълкува този атентат като причина да не подкрепяме политиката на Запада. Все пак Русия е единственият защитник на Сирия тези дни.Разни олевели интелектуали драскащи из вестниците ще ни обясняват как ако би “мирно стояло, не би чудо видяло”.
  Такаа, а кой ще ни обясни и другата възможна гледна точка? Че именно заради атентати като този нашето участие в тези така недолюбвани мисии (под егидата на САЩ) е било необходимо.Защото вече няма и не може да има безопастни кътчета от тероризма (дори и САЩ пострадаха). Просто светът се промени и трябва да приемем реалностите. Че не може борбата с тероризма да е само американска отговорност. И ние, ако искаме да живеем в нормален свят трябва да помогнем с нещо, макар и малко. Че онези хора не са загинали напразно в Кербала и не трябва да ни е срам да ги споменаваме по-често (нашите фуражки умират да споменават за генерали загинали преди столетия, но дума не обелват за тези момчета. От срам и неразбиране защо са били необходими тези мисии).
  Че имам моменти, в които трябва просто да вземеш страна, а не да стоиш като “неутрален” (както повечето българи разбират нещата) и да се присъединиш, когато победителят е ясен.
  Вече не става така. Ако искаме да сме уважавани като нация и общество (държава) трябва да помагаме в някои не толкова приятни неща. Тези 5-ма загинали са направили много повече за имиджа на тази държава от Гоце, например.
  За сегашните смешници и техните преиграни, изкуствени и инфантилни реакции след този атентат нема смисъл да се коментира…

 9. Този атентат му идва като дюшеш на ББ. Вече няма и помен от лош доклад, от слаба или никаква политическа воля за борба с организираната престъпност. Сега ТВ7 ще покажат на какво е способен Винету, пардон – Борисов.
  В Либия покойният вече Диктатор си организира СПИН скандал, за да привлече вниманието на хората върху външния враг. Сега защо да не допуснем, че родният Диктатор прави същото? След атентата хората си казват “добре, че сме живи и здрави”. Изобщо не мислят за демокрация и разни педерастки свободи – твърда ръка трябва тука. Бойко може да е тъп, но пък изглежда як – ще свърши работа, ще надвие лошите… И отново минаваме в любимото време на ББ – бъдеще време. Идват избори (докато не ги е премахнал) – ГЕРБ отново ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ…
  Децата вън от България! Ако може направо с родителите. Един живот живеем, няма майтап.

 10. Уважаеми господин Инджев,
  Напълно сте прав и с припомнянето, и със сегашния анализ. Позволете да Ви посоча чисто технически пропуск: в израза “Защото и днес ни управлява едно подобие на Георги Първанов, който прикри вината на подчинените си през декември 1983 г., за да ги направи още по-зависими от себе си.”, вярната година е 2003.
  Генерал Колев толкова успешно изпълни операция “Замитане на следите” в Кербала, че сега е посланик на РБ в Кралство Нидерландия. Договорката Първанов-Борисов го направи недосегаем. Но 17-те строго секретни тома за Кербала, които трябва да се пазят вечно в архивите на Генералния щаб, очакват независим президент и своите неподкупни следователи. Защото за военни престъпления от подобен ранг няма давност, няма давност…

 11. всичко е ясно (за Сирия Бареков итн). Но остава неизяснено ЗАЩО нападнаха точно сега БГ и мисля, че доста болезнено, публично и тн с всички атрибути на терора. Това е въпроса на въпросите според мен, особено в светлината на очевидно обърканата външна политика на ББ на Младенов на Росен Плевн., на неадекватното поведение на правителствената журналистика. Интересна ми е гледната точка на един реален познавач, както на бг действителността, така и в Близкия изток. А не разни киряк цоневци и Чуковци и тн очевидно пета колона хора. Доколко достоверно може да звучи тезата, че след акцията на Италия по Кокаинови крале, всъщност е засегнат финансово ислямския тероризъм. Как Брендо(едно момче от Тополвград) може да бъде снабдител на кокаин от държавата на Ево Моралес или на Уго Чавес за Европа? Тук е и сръбската(Милошевич) връзка…. Дали пък не е прекъсната една мощна финансова връзка към тероризма(и в светлината на ДС трафика, вкл. както днес отбеляза С.ПАСИ и отзоваването на дипломатите от ДС в Близкия изток), заради която сега България получава този атентат. Разбира се, това няма как да се анализира и интерпретира от бг службите, които са напълно безлични и късогледи и всъщност не могат да оценят РЕАЛНО какво се случва на межд. ниво и как това рефлектира върху БГ. Та дали наистина този атентат и насилие не е отзвук на нещо реално, което се е случило през последните 1-2 години, а не просто СЛУЧАЙНОСТ. Не знам, интересна ми е гледната точка на по-запознат и информиран анализатор. За съжаление не виждам в медиите, освен едно вайкане, смислен дебат и анализ. Та в този смисъл, ако се абстрахираме от голямата трагедия, дали този атентат не е симптом за нещо в БГ действителността и за излизане от чадъра на “контактите на ДС” в БЛизкия изток. Иначе за Кербала е така, но тук е и терора на Кадафи(защо избра точно бг сестрите, което ни направи много внимателни в Близкия изток и тогава пак бурно се обвиняваше Костов и Михайлова в некомпетентност). Едва ли всичко опира до най-слабото звено!

 12. От потресаващата статия се просмуква пареща болка и ужасна лична драма,точно когато дълбоко скрити зад позора Колев-Първанов другарите им от БСП начело със Сергей оревават орталъка за нов вот на доверие.
  Борисов и Цветанов всъщност би трябвало преди всичко да разобличат руските каумфлажни инструктури,но кой да им кажебило писано на България да тегли още даже!!!

 13. Категоричен повод и причина да бъде взета оставката на Цветанушка.По този начин българското правителство ще покаже съпричастност и поемане на своята част от отговорността. Но пък апартаментите и бродираните ризи, ах! А някои говорят за не’кви СРС-та, та не знам.Страшна ДИЛЕМА!

 14. Като имам предвид:
  1. ролята на разните федерални служби на САЩ в изтребването на собствените им граждани на 11 септември, за да оправдаят започване на война;
  2.ролята на нароилите се служби,наследници, на КГБ, във взривяването на жилищни блокове в Русия, за да се започне война в Чечня,
  кое гарантира,че съответните служби на Израел не играят същата игра, за да оправдаят нападение над Иран,щото много им пречи?

 15. До Posted by К. Ганев | юли 19, 2012, 14:50:

  Ти изобщо схващаш ли какво намекваш?

  Прочети отново статията на Иво.

 16. Интересно за какво беше дошъл доста скоро и лично на крака, Симо? За какво ли си е говорил с министър председателя, дето го водил лично по ресторанти? С министъра на вътрешните работи? С Главнокомандващия (Президента)? и т.н.?

  Питам и отговор не чакам. Само предполагам… Колко ли гузно са се спогледали на летището край Бургас?

 17. Поздравления г-н Инджев,първото смислено,логично и задълбочено обяснение на случая Бургас.Честно казано гледах новините БТВ,НОВА,ТВ7-и освен журналисти,които се чудеха какъв коментар да направят,не чух или видях свястно обяснение на обстановката.Съжалявам, че досега не съм попадала на Вашия блог.

 18. Мойте почитания за изразеното становище, в което виждам много мой лични наблюдения, но идващи от спектъра на християнски фундаментализъм, поради което и бях арестуван през 1982г. Имам определено специфичен въпрос към автора, на който въпрос не ми стига “базата данни” за да си отговоря, а и все още никой не го е задал публично: защо избраха Бургас, а не София?

 19. Изключително лесно е да се направи реална преценка за професионализма на българските т.н. специални служби и на МВР. Достатъчно е да се направи едно журналистическо радследване, като най-елементарното е да се срещнат с български шофьори на автобуси и да ги попитат какви специални мерки се вземат, когато превозват групи с израелски туристи. Дали празните автобуси се проверяват специално преди да отидат на рейс. Дали автобусите спират на специални места, където има видеонаблюдение. Дали минават на някакви специални инструктажи, и т.н. и т.н. Все елементарни неща, които на мен ми хрумват на прима виста , а биха хрумнали и на всеки седмокласник, без същият да е професинолист като г-н Цветанов и подчинените му. Защото и седмокласниците знаят, че израелските туристи са рискови за атентати по цял свят. Защото от години, а напоследък постоянно ни предупреждават, да очакваме атентати. Може би господа професионалистите са очаквали да получат специален сигнал, че на летището в Сарафове ще става атентат, че да го предотвратят, както станало през зимата на някакъв зимен курорт. Не знам. Знам само, че политиката ни за национална сигурност базирана на дюнерите и на висок личен рейтинг се провали!

 20. Към watchtowerman:

  Мога само да предположа, че поради сезона чартърните полети с израелски туристи до морето са много повече и това прави “планктона” по-гъст при евентуално скупчване и съответно- очакванията за броя на жертвите са по-високи. В Бейрут често се случваше ужасяващият “номер” да избухне втора кола в момента, когато на мястото на първия взрив се скупчваха спасители- това ме научи да не бързам много за кървавата сцена на събитието.
  Може и да има други обяснения, но няма как да знам какво се върти в престъпните умове на масовите убийци.

 21. Толкова много версии, звучащи правдоподобно са изказани в този блог, за да влезем отново и пак с лошо в световните новини, че не мога да се ориентирам. Дали ще научим истината след време, не зная.
  Зная, обаче, че даже преди 1989 г. израелските туристи пристигаха в София след 22 ч. и летището се затваряше.
  Каква беше тази анархия на летище Сарафово, как и от кога са се съгласили израелските служби на това е неясно. Може би са взели на сериозно правителствените хвалби, в които ние се съмняваме.
  Днес никой почти не говори за шамара, които ни удари Е.С. за пет годишния мониторинг.Жалко за жертвите, жалко и за нас българите.

 22. Иво, ако не знаеш какво се върти в престъпните умове на масовите убийци питай Уорлик. Нали те си ги организират тези неща за да си намерят терористите в страни богати на петрол.
  Кво се правиш на шут бе?

 23. Ето как нечовешката простотия, бездънната глупост, наглата самодоволност водят до човешки жертви. Тази държава овластява посредствеността и натиква хората с потенциал в маргиналиите. Ей тоя постинг Ivo | юли 19,2012,18:52 е пример за онези качества, които ни държат на дъното.

 24. Иво,
  Очевидно се е наложило да поработиш доста след взрива на летище “Сарафово”.
  Аз лично ще бъда много благодарна, ако разкажеш малко как стават нещата “в кухнята” на журналистиката – как се събира и проверява информацията от дадено събитие. Разбира се, толкова колкото можеш да кажеш. Как стана така, че западните телевизии и правителства реагираха преди българските.Не ми се вярва точно в този момент на летище “Сарафово” да е имало екип на ВВС за да отрази събитието, което стана и продължава да бъде световна новина – от тези, дето ги показват поне 3 пъти за един час.
  За безхаберието на българските служби няма какво да коментираме. Потвърдена ли е информацията, че около час преди взрива е имало телефонно обаждане в офиса на тур-оператора? Повече въпроси отколкото отговори.
  Бъдете здрави!

 25. Нито един журналист не попита вътрешния ни министър,откъде терориста е взел експлозивното вещество.Нали не си представяте той да преминава през граници с него докато стигне България.На кадрите показани по всички телевизии се вижда как терориста влиза с раница в фоаето на летището и само едната случайност или съдбата помага да не се взриви там.За каква сигурност ни говорят по летищата.

 26. Г-н Инджев,
  ето и нещо което би помогнало за в бъдеще.Летището е граница и за да я преминеш ще се срещнеш с гранична полиция и служителите от сектор”Сигурност” на самото летище.Те са отговорни за проверката с рентгени и пр.В така наречената свободна зона,където всеки “влиза,разхожда се и пазарува” по думите на знаете кой отговорността за реда,безопасността и т.н е на жандармерията.Ето ви и две картинки-една нереална и една реална която съм виждал стотици пъти.
  Двойка жандармеристи се разхождат с автомати и куче,обучено да надушва взрив,наркотици из паркинга,във фоайетата и пр.Тази картинка със сигурност би предизвикала трепети дори и в най-закоравялото терористично сърце.
  А реалната е десетки автобуси на паркинга,стотици туристи,представители,шофьори.А на десет метра от тях десетина жандармеристи са седнали на пейките и ожесточено люпят семки.
  Елементарно.

 27. Сотиров:
  “Та всички тези „български русофили“ са на страната на „Хизбуллах“ и техните другари от Техеран, Дамаск и началника им в Кремъл. ”
  Така е, Сотиров, приятели са. Ама не само на Хизбула. Българските русофили са приятели и на Хамас, и На “Бадер майнхоф”, и на “17 ноември” и на “Сандеро луминосо” и на “Червените бригади”. Понякога са приятели и на тия, които избиват комплексите си, пишейки олигофренски коментари по българските блогове

 28. Много, мнооого приказки за атентата в Бургас. Че МВР-то се изложи, изложи се.Как да не знае, че израелските туристи са рисков контингент и се нуждае от специално наблюдение.А камикадзето /ако е така/ се рахожда из аерогарата с раница с експлозив и дори се вмъква барабар с туристите във автобуса!!
  Самия атентат е резултат от многогодишната война между два народа,изглупяли от национализъм и подстрекавани от външни “приятели”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.