Путин на практика каза на сирийците “да мрат”

Кого защити снощи поредното, трето руско-китайско вето в Съвета за сигурност върху резолюция, заплашваща със санкции режима на Башар Асад в Дамаск?

Не знам за китайците, но руснаците със сигурност знаят, че този режим е обречен и че агонията му ще завлече още много жертви на войната, започната срещу собствения му народ с насилие над група деца в провинциален град, арестувани заради изписани от тях лозунги по стените под влияние на видяното по телевизията бунтарство на младите хора в други арабски страни. Защо тогава Путин се инати и държи до последно Русия да бъде запомнена като закрилник на един масов насилник?

Отговорът, според мен,звучи ирационално, но кой казва, че автократите действат разумно? Защото истината е, че Путин постъпва така просто защото има самочувствието, че му е поволено от собствения му народ, който му ръкопляска и го издигна (временно) на пиедестала на властта след като смаза жестоко миниатюрната Чечня и превърна тази демонстрация на решителност в основен източник на своята легитимност. Сега Сирия е за него втората Чечня, чрез която се надява да повтори номера с „твърдата ръка“ на КГБ, но времената, контекстът и залъкът, прекалено голям за нисичкия „Наполеон“ от Кремъл, вече не са същите.

Всички знаят това, но самодържецът с чин полковник от руските служби, обвинени от убития за волнодумството храбър дисидент Литвиненко в аранжиране на атентати за обосноваване на чеченската война, се интересува само от едно: как да осребри сирийския коз за целите на своето властване над склонните да уважават подобен побойник руснаци. Той явно не му мисли много за това, че след неизбежното падане на режима на Асад Сирия ще се превърне в антипод на досегашната „руска крепост“- ще отиде в другата крайност на антируските настроения в една страна, в която СССР, а след това и възпитаниците на съветската школа, наследили нейното мислене в руските щабове, са инвестирали по различен начин откъдето и да било другаде в региона.

Сирия е единствената арабска държава, чиято армия и сили за сигурност въоръжавани и обучавани от десетилетия само от СССР.
Сирия е единствената държава в света, където Русия запазва отломките от съветското военно величие под формата военноморска база.
Сирия е най-гъсто населената с рускини арабска страна- там има десетки хиляди смесени руско-сирийски бракове ( дали му пука на Путин какво ще стане с тях след неизбежния антируски откат на настроенията при падането на Асад?!).

Смятате , че обрат, при който Сирия за една нощ ще се превърне във вражеска за всичко руско територия е невъзможен? Грешите. От най-проамериканската държава в региона Иран се преобрази в кошмар за американската политика след хомейнистката вихрушка ( както е нарекъл и романа си Джеймс Клавел) от 1979 г. След дългогодишната дружба и сътрудничество с Хрушчов Египет на Ануар Садат рязко зави на Запад и изхвърли на завоя хиляди съветски съветници и военни от страната.

Путин обаче вече е доказал, че него това не го тревожи. Тресе го синдромът на приоритета, толкова типичен за руската традиция в управленския манталитет: „ние за цената няма да се пазарим“, както с тъжна ирония се пее в знаменитата песен на Окуджава от съветския филм „Белоруската гара“, разказващ за травмите от голямата война в душите на хората.

Путин е типичен продукт на това мислене на прославените съветски командири, които никога не са се пазарили колко точно хиляди техни сънародници ще жертват за постигане на набелязаната цел, давейки с руска кръв враговете. Само че Путин търгува сега с кръвта на чужд народ, към който той се отнася като към своя пешка за разиграване на голямата шахматна дъска на световната политика.

Ако не беше толкова жестоко, щеше да е смешно да оприличим този подход на съветско-руския офицер Путин на офицера от вица ( чувал съм го във варианти от чехи или румънци и т.н.- да изберем един от тях), който, тръгвайки сутринта от публичния дом, отговаря гордо на разтревоженото подвикване на мадам „ало, парите“, с: „румънският офицер пари за секс не взима“!

Че Путин не мисли за последиците от смразяването с цял един народ, а в арабския случай и с повече от един, се видя от войната му срещу Грузия. Тя превърна най-обвързаната с руската култура, традиции и нрави държава ( освен България) в Европа в нейната полярната противоположност. Нима не си е давал сметка за това? Вероятно…Но не му е важно. Гони си целта и ако жертвата е вековната дружба между двата народа, макар и мачкана по съветско време от насилствената съветизация на Кавказ, то за един типичен хибрид на великоруския и съветския манталитет в определянето на стратегическите приоритети тази крачка назад е някаква пренебрежима дреболия по пътя към пълното щастие на автократа.
Втората сюжетна линия в този военно-стратегически сериал, която обаче също служи на спомената дотук цел, е самоцелната конфронтация със Запада. Коплексираният господар на една изостанала в световното съревнование за влияние страна държи да се знае, че прави (почти) всичко на инат по този въпрос, за да се докаже като уникален, различен и -преди всичко- незаобиколим ( сякаш някой в света иска да заобикаля въръжен до зъби с ядрени ракети побойник!) фактор, с когото всички трябва да се съобразяват.

Всъщност Путин само привидно подкрепя сирийския режим. На практика го жертва, като му създава илюзията за възможна победа над собствения му народ с руска подкрепа. Гласуването на поредното руско вето в Съвета за сигурност в това отношение е като погребален камбанен звън за един режим, който се е окървавил дотолкова, че вече няма друг изход за себе си, освен леталния. Съпротивата срещу протежето на Путин в Дамаск явно расте дори в самата столица вече. В крайна сметка сирийците сами ще го свалят. Това ще бъде зрелищен провал на една стратегия на защита на незащитимите принципи на вождове със сходна визия за самоцелното си оцеляване, за чиято цена те не се пазарят с някакви „обикновени“ хора.

Перефразирано от прословутата реакция на историка Карамзин, попитан от руски емигранти във Франция какво е положението в Русия (на което той отвърнал с думата „крадат“), Путин праща послание на сирийците: „да мрат“.Това е напълно в неговия стил, който го провокира да се подиграе с трагедията на потъналата руска подводница “Курск”, отговаряйки лаконично на журналистически въпрос да обобщи какво е станало, с лаконичния цинизъм: “потъна”. Скоро ще му се наложи да го каже и за своето протеже в Дамаск.

34 мнения за “Путин на практика каза на сирийците “да мрат””

 1. Г-н Инджев, вие разсъзждавате от позициите на морала, за съжаление обаче имеприи като Руската и Американската се градят с кръв, насилие и войни. Путин като бивш шеф на КГБ много по-добре от нас знае кое какво е по света и до какво ще доведе, само че неговата функция е друга. Той не е религиозен гуру да дава морални оценки и да действа според етичен кодекс. Путин е лидер на анимираща се империя и като такъв трябва да действа според имперските интереси. Те се диктуват от войната на валутите и контрола върху ресурсите. Геостратегичеката ситуация за съжаление е таква, че налага мащабен военне конфликт в Близкия изток в близко време…а може и не само там…
  http://alchemicalshots.blogspot.com/2012/06/ii.html

 2. Макар че всъщност вече е втръснало
  около цялата сирийска сага с анатемата срещу Путин на България до втръсване трябва да се повтаря:
  “К в о в а д и ш Д о м и н е
  !!!”белким Господ се смили и каже накъде ни водят!!!

 3. Има ли един-единствен геополитически и всякакъв друг бандит по света, който да не се радва на подкрепата на Москва? Но Иво посочва много точно цинизма на тази подкрепа. В някакъв смисъл тя днес е по-отвратителна, отколкото някога при “доктрината Брежнев”.Там поне се оправдаваше с идеология.Ясно е, че Русия е враг на цивилизования свят и че в омразата си към Запада тя стои много по-близко до Ал Кайда, отколкото до някакви си общоевропейски ценности и т.н. Дано успеят сирийците да теглят ритника на промосковския си главорез, че да видим и ние как трябва да се прочисти една страна от кремълска агентура.

 4. Екстрена:
  _________
  Според Орлов-посланика на Русия в Париж,Башар Асад е готов да сдаде властта!

 5. Едва сега разбрах какво значи: “Мы за ценой не постоим”…

  Странно наистина. Явно идеята за могъществото на руската държава замества дефицита на лично удовлетворение на членовете на руското общество, а руската “мегали идея” е средство за манипулация на масите, в името на която се пренасят всякакви жертви и се вземат абсурдни решения.

  Не разбирам обаче какъв друг интерес би имал Путин, освен гореспоменатия, от това да подкрепя на инат режими погазващи основни човешки права, а някои като режима в Иран например, представляващи откровена заплаха за целия западен и християнски свят.

 6. Много точен анализ! Бе удоволствие да го прочета.
  пдздрави!

 7. Въпроса не е само за нарушаването на човешките права. Защо американците не се засилят към северно корейците, които имат не по – малка нужда.
  Целта най – вероятно е Иран, и пътя е през Сирия, а всички приказки за човешките права са прах в очите на нормалните хора, като се използват умело слабостите им, за да се узаконенят предстоящите военни действия.

 8. А др. Цветан Василев, с нашите пари, току-що си купи (всъщност купи за олигарха Борисов) БТК.

  Това означава – купи (почти) всички комуникации в БГ, защото (почти) цялата междуградска и международна кабелна и ратранслаторна свързаност е в ръцете на този, който държи БТК.
  И когато отзад (а всъщност – отпред) се подхилква Путин, качен на каляската ВнешТоргБанк, карана в БГ от кочияша Милен Велчев, тогава не ни трябва руска окупация. И не е важно вече кой (ще) държи официалното подслушване в МВР – вече всички сме “на слушалка”.
  По -лошото е, че вече всички сме пътници. В каляската на балканските приятели на един азиатски сатрап. Които ни водят не там където искаме.

  Хора!?!?!

 9. Подполковник Путин продължава политиката на СССР, в чиято основа бяха дребните предателства и лъжите спрямо временните сателити.
  По същия начин през 1938 г. СССР обещава, че ще защити Чехословакия от Хитлер, а после се снишава и обвинява Англия и Франция в т.н. “Мюнхенски сговор”.
  През 1990 г. Горби излъга Саддам, че СССР ще му помогне срещу САЩ да удържи Кувейт. После руснаците отново измамиха Саддам, че няма да позволят Ирак да бъде превзет от коалицията, оглавявана от САЩ.
  Сърбите са категорични, че без двуличната политика на Елцин и Примаков Милошевич нямаше да посмее да се опълчи срещу НАТО. Руските дипломати ту подкрепяха Милошевич, ту гласуваха солидарно със Запада.
  След като на 11 юни 1999 г. България и Румъния отказаха да пропуснат руския военен контингент в Прищина, кремълската политика на Балканите фалира за пореден път.
  И Милошевич бе свален.
  От години Русия въоръжава и насъсква Иран срещу Запада.
  Колкото и да се иска на днешната руска полу-империя (САЩ не са империя, а модерна свръхсила) да задържи пристанището Тартус, да развърне военноморски съединения и да повтори противостоянето от епохата на Студената война, възкресението няма да се състои. “Кишка тонка”, казва руската пословица. Нито имат силици, нито идеи, нито истински приятели. Подп. Путин ще си остане сам с мегатонните ракети и умиращите от алкохолизъм мужици, чиято средна продължителност на живот слезе до 59 години.

 10. Всичко в статията на Иво е правилно, но с малкото уточнение, че руснаците, всички руснаци, а не само от партията на Путин, одобряват тази политика. Това идва от убеждението на всеки руснак, че “руското късо съединение е най-късото в света”, и че Русия не само може, не само е длъжна да дава тон навсякъде по света, но че има и това право. Това го знае всеки, който е бил в Русия за повече от няколко месеца.

  А междувременно на мястото на израелците, които след атентата са анулирали резервациите си в хотелите на морето, идват руснаци. Хотелите са отново пълни.

 11. 1. Асад е пътник.
  2. От известно време, той се превърна в бреме за Русия.
  3. Тя вече не иска, а след месец – два няма и да може да въздейства на вътрешната ситуация в Сирия.
  4. Поддържа Асад не от сляпа любов към него, а поради две основни причини.
  4.1. Локална – да запази контрол над базата си на Средиземно море /възможно е тази цел да не бъде постигната/
  4.2. Глобална – да покаже на самозабравилите сe натовци, че с Либия окончателно отмина времето, когато си развяваха конете и магаретата по всички точки на земното къбо /тази цел, слава богу, вече е постигната/.
  5. С дългото удържане на неудържимото рухване на Асад, Русия, не без китайска помощ, извоюва крупна геостратегическа победа.

 12. Г-н Инджев, малко преди да отворя вашият блог и да прочета последната ви статия, прочетох статията в Грани.Ру на един ваш руски колега-публицист:http://www.grani.ru/opinion/m.199110.html. Неговите наблюдения върху руската външна политика през последните 20-тина години напълно се покрива с вашите разсъждения изложени тук. Задавам си въпроса – има ли у нас поне един сайт.бг който да публикува тази ваша статия. Отговора е очевидно не.Ние сме по-зле и от Русия, ние сме една втора Беларус. А Барозо (ЕК) се е вторачил в Унгария или в Румъния, а за трагичното положение със свободата на словото, печата и медиите в България не обелва и дума за да прави мили очи на Русия.

 13. чичко “Кремълториум”
  Всяко поколение си има своя Юда.
  Между всички юди ти ще бъдеш пръв!
  Ще сервират в твоята посуда,
  леща, не – човешка кръв.

 14. sveta ne otiva na dobre, mnogo se obyrka vsi4ko, iasno e che siriiskia rejim triabva da padne, iasno e che rusia igrae roliata na svetovnata “mutra”, iasno e iran ako prodyljava taka shte iziade niakoi shamar, iasno e che zapadnia model propadna, iasno e che kitai ne sled dylgo shte e nomer 1, iasno e alchnosta shte ni pogubi..

 15. Ще бъде жалко, не смешно, а страшно, когато озверелите тълпи пачнат да избиват порусчените сирийци заедно с рускините. И тогава ще има призив към ООН, за спасяване на чуждите граждани в Сирия.

 16. Господин Инджев, дали ще наречем Путин комунистически изрод или кагебейски урод – няма никакво значение. Путин е с дарбата да върши низости, мърсотии и престъпления. На него не му пука за другарчето му Асад. Но колкото повече време Асад върши престъпления и избива невинни хора, толкова повече нещата в Сирия се радикализират. Сред сирийския народ ще плъпне всякаква ислямска паплач, която ще бъде новата пета колона на кремълските изроди.

 17. Отново перфектна статия от супер готиния и уважаван журналист Иво Инджев, чета с удоволствие написаните от него анализи, които приемам винаги с унисон с моите разбирания и като перефразирам Ивана-таланливия Иво е номер 1, има си дарба човека и това си е…”нема какво да говориме”…

 18. Башар Асад няма избор-той участва в игра при която загубилия губи всичко вкл. и главата си.Всичко щеше да е прекрасно,настъпващите ислямисти щяха да са горди,чисти революционери ако не беше въпроса с парите.Революциите струват много пари.А в този бунтовен бизнес плащащите събитие се маскират изкусно. Защото когато си замаскиран ти не понасяш удари.И така -въпрос: Великата Октомврийска Социалистическа Революция бе платена от немски, предимно еврейски банкери и според някои теории -техен задокеански колега .Връзката е лицето Парвус /Израел Гальфанд/- посредник и организатор в сянка, с прозаичното намерение да се изведе Русия от ПСВ.На тези революционери паричния поток от къде им идва?Налага са да знаем,за да дадем правилна оценка на този бунт.

 19. Иначе тактиката на руснаците е ясна.За тях това е битка на далечен отбранителен рубеж,която вече не може да не бъде водена , но по възможност не от самите тях.Знаят ,че ще я загубят и затова не се ангажират прекалено много.Но печелят време-за нещо,което не знаем.

 20. Г-н Инджев, това е изключителен анализ на ситуацията в Сирия. Доскоро руската дипломация в лицето на Лавров убеждаваше света, че Русия помага на Асад за да не пламне гражданска война в Сирия. Сега виждаме че това е било поредната руска лъжа или в най-добрия случай самозаблуда и в Сирия гори пълномащабна гражданска война. Другия кит на който се крепеше руската дипломация беше твърдението, че видите ли ако не беше намесата на НАТО в Либия там никога нямаше да се смени властта и поради тая причина Русия ще бъде категорично против всякаква намеса на НАТО в сирийския граждански конфликт. На път сме да видим как потъва и този кит на руската дипломация. Както вървят нещата масово дезертьорство от сирийската армия както на обикновени войници така и на офицери и генерали в скоро време ще настъпи колапс и срутване на режима на Асад, нещата вече са въпрос на месец или два. Когато рухне този зверски режим ще рухне и мита, че НАТО е причината за падането на Кадафи. Просто НАТО съкрати агонията на либийския диктатор във времето, а също и спести много излишни жертви, които уви заради магарешкото упорство на Путин и Москва ще се наложи да бъдат дадени от сирийците.

 21. Да,очевидно Русия подкрепя и двете страни.

 22. КГБ-исткият злодей лилиПутин действа според това което са го учили и винаги ще се държи като кумира му маршал Жуков – няма значение броя на жертвите (руски или още по-добре чужди!) – важно е постигане на целта. То това още др. Ленин го е приложил върху собствения си народ!
  Нещастен, зомбиран руски народ кога ли ще изтрзнее в преобладаващата си част (засега малцина го правят).
  Живял съм като студент на общежитие със сирийци и си спомням за “любовта” им към СССР. Нещастието на сирийския народ е в това, че през десетилетията има много хора които са получили облаги от власта и ще се борят упорито срещу братята си с руска и китайска помощ.

 23. Към Стефан:

  Парвус не е “предимно”, а един от известните източници за финансиране на болшевишката организация в Русия. Главният играч в това отношение е главният заинтересован по време на войната: Германия, която е използвала болшевиките, твърде успешно, за “разлагане” на морала на воюващите руснаци. Известно е, че тъкмо германците прекарват през цяла Европа от Швейцария до Финландия в запечатан вагон и доста злато своето оръжие Ленин, снабден с доста злато.

 24. За Ленин,”Парвус” и “вся остальная сволоч” сте прав г-н Инджев,но какво им пука на БСП 2012 г.!!!???

 25. Много точен анализ, браво Г-н Инджев!
  Путин на практика каза на сирийците „да мрат“! А дали на практика казва нещо по-различно и на нас? Нима това не е в основата на Руската имперска политика от векове! (В момента чета “Течна дружба”, която най-после намерих – прекрасно е написана!) Наистина статията е с малък обем, но би могло да се разшири, че проблемът е всъщност системен и каквото и да вижда и разбира джуджето Путьо няма алтернатива. Защото, като типичен автократ и узурпатор, каквито са всички Съветски ръководители с изключение донякъде на Горбачов, Щеварнадзе и Елцин, благодарение на които промените станаха възможни независимо от историческата им и икономческа предопределеност, той е и голям егоист и страхливец. И добре е казано: “…самодържецът с чин полковник от руските служби…се интересува само от едно: как да осребри сирийския коз за целите на своето властване НАД СКЛОННИТЕ ДА УВАЖАВАТ ПОДОБЕН ПОБОЙНИК РУСНАЦИ”. Ето това е всъщност системната обремененост, системният дефект на Русия. И точно еманацията на склонните да уважават подобен побойник руснаци е руската управляваща въхушка, кликата “ястреби”, които дърпат конците от егоизъм и страх на куклата автократ. И совалката Путин-Медведев на върха на властта (конкретният системен дефект) е “дяволският им прочит” на принципите на демокрацията.
  Сирия е последната “тапа” спираща арабския газопровод към Европа и осигуряваща енергийната зависимост на Европа от Русия, ерго осигуряваща властта на тази върхущка. Колкото и недалновидна и пагубна да е такава политика за самите руснаци дори. Но нека и те “да мрат”! Посланието на джуджето – полковник е еднакво за всички! Всъщност подобни са принципите, на които е изградена самата “империя на злото” по думите на Рейгън още от Парвус (или скрити сили зад него).Не само е дал идеята и осигурил първоначалните пари от Германия, но е “формирал” на практика урода Ленин – главния инструмент за унищожаването на Русия, както добре е описано в цитираната в “Течна дружба” прекрасна книга “Златото на партията” от Игор Бунич. А и основните пари са заграбени от самите руснаци по-късно чрез политиката на червен терор.Но джуджето каратист добре знае как да използва “силата” (разбирай глупостта и неосведомеността) на “противника” (смите руснаци – неговите поданици). И тук идва още по-интересен момент. От всичко това се възползва най-вече точно Китай, за който интересът от положението в Сирия поне за мен е ясен и се свежда до интереса да продължи икономическата нестабилност в Европа възможно най-дълго! Но най-лошо от това в крайна сметка ще бъде ударена точно Русия, колкото и парадоксално да звучи! Но автократът не се интересува от това. Той държи само да оцелее и да е на власт. Всяка разумна стъпка би подразнила “ястребите” и тогава Путьо може да бъде сменен и за по-малко от 24 часа, както много пъти вече се е случвало в “Империята на злото”!
  Поздрави!

 26. Защо китайците и Путин налагат вето върху резолюциите за Сирия е ясно: днес в Сирия – утре при тях. Протести вече има и там. Лошата новина за тях е, че те могат да наложат вето в Съвета за сигурност, но не могат да наложат вето на протестите на хората: каквито и закони да си гласуват.
  Както я кара, несъмнено Путин ще свърши като Чаушеску, проблемът е, да не свърши като Хитлер, като подпали някаква унищожителна война.

 27. Към Николай Христов:

  Изключително рядко си позволявам комплименти към коментатори по една причина: не е коректно да откроявам авторите по някаква собствена класация и то при положение, че нивото на коментиращите е ласкателно високо.
  Но в случая не мога да се въздържа да не възкликна, че с няколко изречения обобщавате същината на анализа чрез синтез на най-важното.
  Поздравления от един впечатлен анализатор на синтеза!

 28. По принцип не симпатизирах особено на бунтовниците в Сирия, но като гледам родните русолизци-путиноиди как се пънат в защита на изрода Башар и руските имперски мераци, нямаше как да остана равнодушен.

  Та значи, стискам палци за победа на бунтовниците — специално заради вас, мизерници, просто защото знам колко ще ви заболи!

 29. Русия, О Русия е най-великата САТРАПИЯ в историята, никога и никъде шепа най-нисши представители на т.н. homo sapiens не са властвали над почти 250 милиона омаяни от алкохола себеподобни. Чехов твърди, че до 25 си година руснака е най-прекрасното същество, което след това необяснимо защо се превръща в звяр. Путин обяснимо защо не обича Чехов любовта е за отрепки като Брежнев, Косигин, Сталин и онова нищожество нарекло се Ленин.

 30. Кой ли щеше да спомня за Ленин сега, ако не беше пристигнал със злато в Русия?????

 31. До BAHO КОЛЬО,

  Какво е “спечелила” Русия:
  1.Омразата на сунитите от Турция до Индонезия, заедно с “комунистически” , пардон диво-капиталистически Китай.
  2.Второ ,ако НАТО искаше да удари някой след Либия ,като Иран или Сирия досега, щеше да го направи от Ирак, имаше и войски и техника, но НАТО се оттегля и от Афганистан и от Ирак.
  3.Нещо “куца” в кремълската ти “логика” много.
  Олигофренските ти твърдения за Либия , се “потвърждават” и от “присъствието” на милионен натовски контингент в Либия ,който “свали” Кадафи, и все още е там , и даже “източва” либийския нефт и либийската кръв!!!

 32. Непрекъснато по този въпрос имам усещане, че нещо ни правят на маймуни.Докато е руската икономика и доходи на населението вървят нагоре Путин е стабилен.Падането на Сирия под косвеният или пряк контрол на щатите е стъпка в посока контрол на цената на нефта.Остава да бъде опаткан Иран.От там при понижаване на цената се генерират огромни загуби за Русия и криза за икономиката и.При повишаване на цената на нефта пък се засяга Китай.Така и двете държави нямат интерес от американски контрол на тези цени поради това, че манипулацията им би ги довела до вътрешна нестабилност и бунтове.Съдбата на бедните сирийчета и либийчета е само оправдание за тази политика и добро прикритие.Западната политика за съжаление често е поставяла под опасност начина си на живот и ценностите на цивилизацията си поради меркантилни интереси.

 33. До Стефан,

  Нали Иран е под ембарго, печели Китай от ниските ембаргови цени, дали Русия печели от ниските ирански ембаргови цени???
  А дали и аятоласите в самия Иран искат да продават на “братския” Китай нефта за жълти стотинки, пардон юани.
  А на “запада” му е все тая дали аятоласите или шаха му продават петрол, интересува го обаче дали аятоласите са ядрени или не.
  То и сега Иран ако иска може да предложи нефта или за 5 долара барел , или за 500 долара. Пазара ще реши коя цена му е изгодна.
  Но на аятоласите им се иска ТОТАЛЕН световен ислямистки контрол , но не петролен е ПОЛИТИЧЕСКИ.
  Кой им пречи да си продават петрола ,на който си искат ,вече станаха 33 години след ислямизирането на Иран. Но техните ПОЛИТИЧЕСКИ амбиции са по-големи ,искат световна ислямизация.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.