Антисемитите в България злорадстват, българските медии мижат пред тях

Не ме интересува, че другаде има повече или по-изявени метастази на антисемитизма, отколкото тук. Интересуваме ме фактът, че те съществуват в България, но това като че ли изобщо не вълнува медиите у нас- за призваните да се размърдат дрямката за това явление институции нямам представа. Те са точно толкова тайнствени, колкото бяха и при комунизма. Защо обаче никой в публичното пространство не коментира наличието на грозната радост от убийството на евреи на територията на страната, която толкова се гордее със спасяването на българските евреи?

От опит много добре си давах сметка каква омраза ще предизвикам срещу себе си, когато поех предизвикателството да направя сравнение между съвпадащата гледна точка на руския комунистически вестник „Правда“ и на български журналист (чието име не желая да популяризирам допълнително) в злорадата им обща версия, според която израелците сами си били организирали атентата в Бургас. Не ме учуди, че както много пъти досега, когато съм поставял пръст в раната, бях залят с лични обиди- от „педофил и гнида“, до най-често срещаната: „чифут“. Със заканите за разправа с моя милост и с децата ми „до трето поколение“ от размечтали се да ме „срещнат лично“ фанатици, също съм свикнал. Не очаквам те да трогнат някоя спяща държавна клетка, призвана да извършва превенция срещу подобни гръмко заявени намерения.

Но няма да се откажа да питам: защо да съм единственият, който се опитва толкова самотно да постави този въпрос на вниманието на обществото? Нали сме толкова горди да се рекламираме по света като острова на спасението на евреите посред неспасяаемата за тях ситуация на масовото им изтребление на континента през Втората световна война!

Не си заслужава труда да отговарям на „контрааргументите“ срещу написаното от мен за паралела между позицията на „Правда“ и тукашните антисемити, злорадстващи за нещастието на израелските граждани, които били жертва на…израелската държава, организирала атентата. Защото такива „контрааргументи“ просто няма. Мишената сам аз, с което издават безсилието си да отрекат написаното от мен.

Генерал да съм бил от ДС или генерален секретар на ЦК на БКП пак нямаше да съм „заслужил“ през годините толкова „внимание“ в очернянето от същите тези антисемити. А и, представете си, нямам еврейска кръв, макар и такава да ми впръскват насилствено със задна дата. Какво ли щеше да е, ако бях евреин?

Много пъти съм казвал и ще се повторя съзнателно, пък дано стигне до съзнанието на повече мислещи хора: ако на страната на черните не бяха застанали белите, те и до днес щяха да са роби в Америка. Ако лично пострадалите от комунизма бяха самотни в битката си за справедливост, нямаше да постигнат и малкото което им беше „позволено“ като реабилитация- унизително малко, наистина, но повече, отколкото биха извоювали без симпатиите на съчувстващите им българи.

За да приключа с личния елемент в текста, нека приема, че съм най-представителното ченге и комунист в България, какъвто искат да ме изкарат, позовавайки се най-вече на очевидно най-достоверния за моите лични преследвачи източник: доносите за мен, писани от самата ДС под формата на разказ, какво съм бил казал. За илюстрация на този абсурд ще посоча любимата им напоследък „находка“, която стигна и до тиражната преса на гербаджийската пропаганда с огромно заглавие за моята „близост“ с…Петър Младенов.

Този „извод“ в тиражната гербаджийска преса правят като “сензация“ (преписвайки изцяло от моя самоназначил се „биограф“ , но гнусливо, без да го цитират) по доноса на същия този антисемит с близките до в. „Правда“ възгледи, който фотокопирал доклад на кадрови агент на ДС, взет от моето досие и не само изцяло му се „доверил“, но и творчески го интерпретирал, макар истината да е много проста: бях поканен на шоуто с формалното разтурване на БКП чрез преименуване в БСП през януари 1990 г. Толкова лично от тогавашния бос на партията, бидейки на космическо разстояние като индивид и „поданик“ на НРБ от подобен титан на комунизма, бях поканен не само аз- присъстваха по същия начин на конгреса и много други персонално оценени за „вип персони“ в оформящата се в зародиш по онова време картина на някакво политическо противопоставяне.

Категорично не се сравнявам с никоя от тях ( макар за разлика от днешните „смелчаци“, които ме нападат за миналото ми преди 10 ноември 1989 г. да имам „антипартийни изяви“, каквито и на сън не са минавали през страхливите глави на повечето от тях- и тъкмо по тази причина бях разпознат като човек с евентуални претенции да гради политическа кариера на базата на този , както се оказа за други, политически капитал), но за илюстрация ще спомена Петър Дертлиев и други отломки от репресираните стари политически дейци.

Толкова за документираните опити миналото ми да бъде изопачено за целите на борбата с настоящата ми публицистична дейност.

Но дори и да бях най-изтъкнатият злодей от времето на комунизма, това в никакъв случай не прави невярна тезата, на която не ми отговарят предизвиканите от мен антисемити: те се радват на еврейското нещастие точно както руският комунистически орган „Правда“. И откъм хастара да се пръснат от яд, този факт е документиран и не ми пука, че изливат отровата си върху мен в безсилието си да отрекат това. Не че съм граф Монте Кристо, който свиквал с години с малки дози отрова, за да я изпие в решителен миг и да се освободи от несправедливо наложения му затвор, но с времето човек престава да обръща внимание на горчилката ( главната редакторка на в. „24“ Венелина Гочева, защитавайки президента Първанов от мен в специално предаване на Би Ти Ви след моето прогонване, ме призова да изпия „горчивата чаша до дъно“- може би с надежда да пукна от нея?!).

Пия я. Но призовавам на пиршеството огризките от съвест в българските медии- не заради мен, на това не разчитам отдавна.

Наздраве!

36 мнения за “Антисемитите в България злорадстват, българските медии мижат пред тях”

 1. Браво! Поздравление г-н Инджев!Много точно казано и правилно адресирано!Аз не знам, колко още време трябва да мине докато и последният българин се усети,как го маниулират ежедневно същите, които го заливаха с пропаганда и по времето на бай Тошо?! Може би, докато и те манипулаторите, и ние манипулираните освободим този свят от присъствието си!

 2. Уважаеми „генерал” Инджев,
  Великолепно промислено, почувствано и изречено: „ако на страната на черните не бяха застанали белите, те и до днес щяха да са роби в Америка. Ако лично пострадалите от комунизма бяха самотни в битката си за справедливост, нямаше да постигнат и малкото което им беше „позволено“ като реабилитация – унизително малко, наистина, но повече, отколкото биха извоювали без симпатиите на съчувстващите им българи”.
  Какъвто и да сте бил преди 1989 г., вече 30 години Вие с думи и дела се доказвате като такъв, какъвто искате да бъде в новата българска реалност. Колко още им трябва на политическите ченгета и на чугунените кратуни, за да Ви позволят да бъдете себе си? Петдесет? Сто години? В някой друг живот? Ами те, непроменените и непроменими изчадия на комунизЪма?
  Ето мои наблюдения по въпроса: зачестяват подмятанията от руски експерти за българско участие в атентата. Те охотно са тиражирани по т. нар. БНР, но същото това БНР усърдно крие други руски коментари, според които МОСАД е в основата на “схемата”.
  Историята с фалшивата американска книжка наподобява почерка на руските тайни служби. Знаем, че тези служби изцяло контролират българските милиционери и детективи и лесно биха замели следите си при необходимост.
  Руските тайни служби използват момента и започнаха медийна война срещу България заради позицията ни около Сирия. След като сирийските дипломати бяха изгонени от РБ и държавата ни застана на страната на сирийския народ, руската дипломация и пропаганда дават ответен залп. Набедени и истински руски експерти подмятат, че атентаторът едва ли не е българин. По руската НТВ пуснаха изявление на бив шеф на Мосад, че “Цялата отговорност е на българските тайни служби, които имаха информация за подготвения атентат и не направиха нищо, за да го предотвратят”. В тези думи се съдържа значителна доза истина. Но вярното е, че службите проспаха атентата от некомпетентност, а не поради съучастие.
  Злобното джудже Путин със зъби и нокти ще брани последния си съюзник в Близкия Изток. Причините са две: Тартус остана единствената военноморска база в Средиземно море, където все още могат да влязат руски кораби. И второ, в детронирането на Кадафи, на Мубарак и на другите арабски диктатори Путин вижда бъдещата си съдба и все повече се бои от тлеещия гняв на руския народ. Вижте само какви закони приема руската Дума: забрани за митинги и всякакви публични събирания, съд за „клевета” срещу длъжностни лица, съд за “слухове” и за “паника”, регистриране на неправителствени организации като „чужди агенти”. И жестока цензора над медиите.
  Сталинската параноя и терор над мисълта са възстановени зад блатовидни паравани.

 3. Колко по-рано се каже самата баналност,толкова е по-свежа,а афоризмите за антисемитизма у нас имат това предимство,че никой не дръзва да ги съкращава

 4. Дали у нас се шири антисемитизъм или се управляваме от олигофрени-съдете сами:За предотвратяване на трагедията в Бургас не са били необходими никакви финасови или особени технически средства,нито значими човешки ресурси или мащабна организация.Съществува един малък уред,изобретен и произвеждан от български инженер,известен е на всеки оръжейник у нас.Голям е колкото GSМ,с малка телескопична антенка,държал съм го в ръцете си.Същият показва наличие на взривно вещество в радиус от около 300 метра.За съжаление има пазар не у нас,а в САЩ.Необходимо е било само един оперативен работник,маскиран например като чистач,да се разхожда сред посетителите на терминалите или около пътя на израелските туристи и около автобусите.Но,защо не е направено-вие ми отговорете!

 5. Г-н Инджев,въпросът вече се поставя за качеството на демокрацията и критерият за кадърността,който скоро ще заеме подобаващо място в прехода,едва сега за съжаление!!!
  Във Вашия блог коментират дори
  шегобийци за министри с “известна закалка!!!” през Лондонския университет за икономика и политически науки,чийто гафове на официалния ведомствен сайт, не са стреснали премиер и вътрешен министър.Въпрос “за и отношение към чипа”,както е известен и Царят!!!

 6. Аз мисля,че интонационния фон бе постигнат и от т.нар национални медии во главе с БНТ.Аз искам следващия път т.нар.журналист Марио Гаврилов да ми каже колко католици,колко православни християни,колко будисти и колко шинтуисти почиват на Черноморито,така както необяснимо или по -скоро обяснимо акцентира на детайлите за еврейските туристи.

 7. 23(двадесет и трети) март 2009(две хиляди и девета) година ч (четири) часа и 15 (петнадесет) минути издъхна Майче ми Санда.От този момент,та и до сега 21 (двадесет и пържи) юли 2012 (двехиляди и дванадесета) година 13(тринадесет) часа и 45(читиредесет и пет) минути,никой 0 (нола) не е продумал една човешка приказка с мен на човешки език,нито един,нито една едничка думичка човешка,нито една,никоой,никой!Думи от рода “морал”, “вяра”, “човещина”, “Бог”, “състрадание”, “журналист”,НЕ ГИ ПОЛЗВАЙТЕ ДРУГАРИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ,МОЛЯ!Няма ли поне един едничък Човек останам,поне един да ми каже “Имам ли право на живот,след като имам лична карта на български гражданин ?” и ако ‘НЕ”,ЗАЩО?.Поне един,ей така да знам ЗАЩООО !Неможе ли да питам,забранено ли е,от кога ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  Ако може поне един,ако има живи,пък си превете “имидж” за сметка на нечия смърт и страдание,няма да вуи се меся другари “учени” и ” знаещи” всякакви “спецове” и “специалисти”!
  Слушам “националният” “Хорузонт”,но те дали се слушат?!

 8. Bravo g-n Indjev ! Da se vini Izrael za atentata v Burgas ne e choveshko.
  Mnogo mi e ljubopitno koi a tozi jurnalist s tazi versia no koito i dae toi a izmet

 9. Aбе Г-н Инджев, как може да призовавате проруски настроени антисемити да застанат на Ваша страна?

 10. Господин Инджев,мнозина като Светла Антонова ще ВИ запомнят КАТО Гласът на демократичната журналистика и би било добре да забравите най-вече озлобени главни редактори,преди да се оттекат окончателно!

 11. Г-н Инджев,бавно и грижливо около куп леви “фантасмагории” и “шменти капели!”,ще набира сила Движението на гражданите на г-жа М.Кунева сменяйки в крачка стратегията и всявайки страх в лоното на некадърността.
  Когато се разсее димът от атентати и Израел “си прибере вересиите!”,ще
  з а е с е н е е една друга България
  … със светлина в тунела!!!
  До тогава поддържайте духа защото
  мнозина като Светла,ще имат нужда от Вас!!!

 12. Не сте сам г-н Инджев. А на дребните и елементарни български душици, изпълнени с алогична злоба и завист по отношение на хора, които най-малко не познават, бих им казал, че заслужават да са такива, дребни и злобни. Надявам се, да се чустват комфортно.

 13. Г-н Инджев,
  Няма да се изморя, но няма смисъл всекидневно да повтарям, че за мен Вие сте най-честен, принципен, последователен, компетентен, културен, надарен с езикова култура и чувство за хумор, неуморим български журналист.
  За мен Вие сте медия № 1.
  Благодаря Ви!!!

 14. Понеже е сравнително “тихо” в блога, ще си позволя да споделя един елементарен, но страшно ефективен начин, за определяне кой кой е, относно “вектора”(както за удобство би се изразил Доган) ДС, защото кой каквото ще да казва това е основния и определящ “вектор” на нашето битие и всички се съобразяват под какъв ъгъл спрямо този “вектор” да настроят поведението си(подлизурското), действията си(угодническите), така щото трохите на благодатта, които преливат от шепите на ДС да паднат в техните човки. Иначе невървеж и оскъдица. Та да се върнем на метода- имам един познат по негови признания, чужди свидетелства и произход – бивш важен фактор в ДС. Бивш, ама убеден съм в това, че тия хора и днеска имат система на комуникация. Той за мене е като лакмус – в състояние на откровение(след някоя ракия или емоционална възбуда), само при споменаване името на някоя публична личност и веднага разбираш “ъгъла” който нейния “вектор” (идеи, убеждения, дейност) сключва с “вектора” ДС. Например:
  Иво Инджев – мръсник, неблагодарник и др.
  Иво Беров – идиот, психар и др.
  Софиянски – хм,м как ми е харесал…, много умен и др.
  Костов – единствения от когото се страхуват (не го признават директно) и освен това е циганин.
  Доган – много го бива, “ама как им го каза, а” и освен това командва държавата. Всичко това най-малко е ехо от проведени разговори или инструкции или бог знае какво.

 15. На онези ограничени, нагли, цинични и примитивни по своята същност морални изроди, които винаги лансират някаква безподобна лъжа като: американците и ЦРУ сами са си взривили Световния търговски център или че израелците сами са организирали атентата в Бургас – само им кажете, че по силата на тяхната “логика” Путин е организирал взривяването на жилищния блок в Москва, при който загинаха 300 души, или атентата в Болшой театър е дело на КГБ – елате, братя да видите какъв вой ще се вдигне – че не е вярно, че се клевети Русия и пр. и пр. Но щом е за американците или израелците – може, те са демони, те винаги са лошите, а Путин винаги е добър. Типично по ифандиевски и неговите изцепки!

 16. “най-представителното ченге и комунист в България, какъвто искат да ме изкарат,”
  Точно това не могат да разберат;Уж си ченге и комунист пък не си антисемит и не обичаш Русия повече от България като тях.Ще се побъркат от злоба и неразбиране.

 17. Уважаеми „генерал” Инджев,
  Великолепно промислено, почувствано и изречено: „ако на страната на черните не бяха застанали белите, те и до днес щяха да са роби в Америка. Ако лично пострадалите от комунизма бяха самотни в битката си за справедливост, нямаше да постигнат и малкото което им беше „позволено“ като реабилитация – унизително малко, наистина, но повече, отколкото биха извоювали без симпатиите на съчувстващите им българи”.
  Какъвто и да сте бил преди 1989 г., вече 30 години Вие с думи и дела се доказвате като такъв, какъвто искате да бъдете в новата българска реалност. Колко още им трябва на политическите ченгета и на чугунените кратуни, за да Ви позволят да бъдете себе си? Петдесет? Сто години? В някой друг живот? Ами те, непроменените и непроменими изчадия на комунизЪма?
  Ето мои наблюдения по въпроса: зачестяват подмятанията от руски експерти за българско участие в атентата. Те охотно са тиражирани по т. нар. БНР, но същото това БНР усърдно крие други руски коментари, според които МОСАД е в основата на “схемата”.
  Историята с фалшивата американска книжка наподобява почерка на руските тайни служби. Знаем, че тези служби изцяло контролират българските милиционери и детективи и лесно биха замели следите си при необходимост.
  Руските тайни служби използват момента и започнаха медийна война срещу България заради позицията ни около Сирия. След като сирийските дипломати бяха изгонени от РБ и държавата ни застана на страната на сирийския народ, руската дипломация и пропаганда дава ответен залп. Набедени и истински руски експерти подмятат, че атентаторът едва ли не е българин. По руската НТВ пуснаха изявление на бив шеф на Мосад, че “Цялата отговорност е на българските тайни служби, които имаха информация за подготвения атентат и не направиха нищо, за да го предотвратят”. В тези думи се съдържа значителна доза истина.
  Но вярното е, че службите проспаха атентата от некомпетентност, а не поради съучастие.
  Злобното джудже Путин със зъби и нокти ще брани последния си съюзник в Близкия Изток. Причините са две: Тартус остана единствената военноморска база в Средиземно море, където все още могат да влязат руски кораби. И второ, в детронирането на Кадафи, на Мубарак и на другите арабски диктатори, Путин вижда бъдещата си съдба и все повече се бои от тлеещия гняв на руския народ. Вижте само какви закони приема руската Дума: забрани за митинги и всякакви публични събирания, съд за „клевета” срещу длъжностни лица, регистриране на неправителствени организации като „чужди агенти”. И жестока цензора над медиите.
  Сталинската параноя и терорът над мисълта са възстановени зад благовидни паравани.

 18. Комунизъм и антисемитизъм са едно и също нещо. Като добавим към това равенство и русофилството, ще стане ясно какво е нивото в сантиметри. В България “демокрация” е мръсна дума и е единствено политическо и телевизионно клише. Виж, обаче “Русия” е понятие, което се употребява повсеместно и е разбираемо от много. Затова много хора се превъзнасят от тази дума без да влагат никакво разбиране и без да са наясно какво означава тя. “Русия” също се свързва с куп клишета, което изглежда смешно отстрани. Напрактика реалната Русия е обратното на всичко онова, за каквото я възхваляват. Защото именно малцината свободни хора на перото, на изкуството, на идеите са доказателството, че мнозинството, или по-точно казано БОЛШИНСТВОТО от нейното население са неспособни да вървят вкрак със света и са изостанали някъде там, в ХІХ век, когато все още са се кланяли на своите “государи”. В такава среда се ражда омразата към хората и в Русия, и в България. И може би това дава почва за развитие между нас на русофилството, антисемитизма, човекофобията. В условия, в които некадърността, глупостта, посредствеността, завистта и човекомразието идват на власт, разчистват си пътя с кръв и стоят на върха с десетилетия, може ли да се роди нещо смислено – най-логичното е издигането на хора като Ленин и Сталин, Гоце и Путин, Боко и Цоко, и други знайни и незнайни герои.

 19. Ако се следва Библията, изглежда че всички сме евреи, или поне до някъде евреи. Че евреите са умни, това май дразни доста прости хора, че евреите превърнаха пустинята в градина РАБОТЕЙКИ и са НЕЗАВИСИМА СВОБОДНА ДЪРВАВА, това явно предизвиква завист у доста мързеливи хора, които в безсилието си започват да сипят глупости.

 20. Иво,
  май е вече време да питаме какво обичаме, а не какво/кого мразим.
  Вчера гледах интернет последните около този терористичен актсе в Бургас и се загледах повечко в снимките. Израелската държава се погрижи за своите граждани светкавично. Жертвите си ги прибраха с военни самолети, ковчезите им бяха обвити с израелското знаме и погребани с военни почести. Признавам си греха, но за миг ми се прииска да съм израелка, жертва на атентата. Е как да ги обича човек тия, след като те са всичко, което ние не можем да бъдем??
  Шофьорът на автобуса загина на същото място, по същото време – някой да чу нещо за този човек? Я президент, я министър председател или някой министър да изказаха съболезнования? Или да е погребан с военни почести?
  Напоследък чета и препрочитам Георги Марков. Та той казва, че българската литература не се интересува от човека. Държавата да не би да се интересува?
  И как да се интересува като човекът – български гражданин не се интерсува от себе си. Как да обичаме другите, като не обичаме себе си.
  Бъдета здрави!!

 21. Четиридесет години затъпяваща комунистическа пропаганда не прощават никому, особено на ограничени мозъци, които с радост приемаха Партията да мисли вместо тях. Помня през 1986 либийски терористи взривиха дискотека във ФРГ с американски младежи.Веднага след като либийската връзка беше доказана отговорът на САЩ беше беше да бомбандират шатрите на нашия приятел Кадафи. В нашите вестници нищо не пишеше за самият атентат, а партийните секретари изкарваха трудовите колективи в работно време , четяха протестни декларации от тяхно име, които изпращаха до американското посолство. Но понеже някои слушаха “черни” станции и можеше да научат за причината за бомбандировките, какво се случи. Няколко дни по-късно във в.” Работническо Дело” излезе статия препечатана от някакъв Йеменски вестник /НДР Йемен-сателит на СССР/. В статията се казваше, че според техни данни американците сами са си взривили дискотеката, за да могат да нападнат доблестният борец против империализма Кадафи. Още на другия ден зваляха писма на възмутени граждани, които започваха така: “Както вече разбрахме след като американците сами взривиха..” Познато, нали. А проблемът с българската преса през прехода едва ли точно в този сайт трябва да се обяснява. Да си спомним за представителната извадка г-н Тошо Тошев, носител на на-големите държавни и журналистически награди, вкл. орден Стара Планина. Какъв е бил преди десети агент Бор, ами Замлгл. редактор на втория по важност комунистически вестник, а преди това е работил към някакъв отдел по пропагандата къв ЦК на БКП. И този човек ни учи 20 г. на морал и ” честна” журналистика! Какво може да се направи ли? Нищо! Хората си обичат кочината и най- обичат да не мислят. Вестниците и шефовете на Тошо Тошевците мислят вместо тях. Такива като Иво Инджев няма как да бъдат допускани до широка аудитория, защото пречат на идилията.

 22. Иво,прав си по отношение на това лице Георгий Менелаевич Ифандиев.Направо от години водя пунически войни с Менелаевич,както го наричам,посредством олигофренския му сайт.Преди време се беше усъмнил и в броя на жертвите в Сирия при едно от масовите кланета,при които главно деца бяха избити.Менелаевич твърдеше,че броят на жертвите въобще не е такъв и всичко било преувеличено,за да могат американците да имат мотив и повод да ударят Сирия.Ифандиев е неосъзнат комунист и с невротично-шизоиден психиатричен статус.

 23. Дръжте се, г-н Инджев, почтените и нормални хора ви подкрепят!

 24. 21(двадесет и пържи) юли,17(седемнадесет) часа и след 30 някъде минути звъни ми джиесема “ела,че ми тече кръв от носа” (баща ми).Аз зле съм,много зле ,но ставам и тръгвам (само аз си знам как).Кръвното му в небесата , кръв навсякъде ,пробвам да се събера и да се погрижа.Погрижих се (как само аз си знам,на кого му пука).То пък взе пак да се вдига кръвното му “да викам спешна помощ”.Звъннах на 112(сто и дванадесет) и за моя голяма изненада,като казах името си този път не прекъсна моментално връзката.Казах за какво се обаждам “добре”.След малко звъни телефона “от 112 се обаждаме ,прехвърляме ви на спешна помощт Враца да ви кажат”.Прехвърлиха ме на “спешната помощ Враца” и като започнаха едни викове от госпожата другарка спешна.Аз рекох “може ли да не ми жикате госпожо,моля” – “как няма да ти викам,ти псуваш”.Аз никога рекох госпожо несъм псувал,никога .”Имам една линеико на разположение и е на повикване ,ти неможеш ли да го закараш в спешният”,”ами немога”,”е след седем и половина евентуално ще дойдат ,ще чакаш” и затвори “милата спешна другарка госпожа от спешният център Враца”.Те доидоха в осемнадесет и тридисет,не както каза “милата спешна другарка от спешният …Враца”.То пък беше поспаднало кръвното.После след два часа пак се вдигна и пак тръгна кръв…Тъ сега в нула нула часа и петдесет и пет минути догато за малко пробвам да посъбера силички и да продължа с “опражвяи се сам с баща си и кръвните му кървави” напиосах…,Дали написаното ще се появи и дали някой ще го прочете незнам,вече незнам какво да …НО НА КОЙ МУ ПУКА!
  “Г-н Бърцов,Вие добре ли сте…”,Не!

 25. “Всички знаят това, но самодържецът с чин полковник от руските служби, обвинени от убития за волнодумството храбър дисидент Литвиненко в аранжиране на атентати”. “злорадата им обща версия, според която израелците сами си били организирали атентата в Бургас.” Е, сори за извадката от текста, но в единия случай може да се мисли в тази посока, без да се нарушават идеали, морал и т.н.В другия не.Кое е валидно?

 26. Pozdravlenia g-n Injev za tochnata i silna statia. Pozdravlenia za talanta vi, za profesionalizma vi.Badete zdrav!

 27. Не мисля, че комунизъм и антисемитизъм са едно и също, както твърди ТЕО. Още повече, че самият комунизъм е еврейско изобретение. “Антисемитизмът” на “Правда” ми звучи повече, като камуфлажна мярка, целяща да отблъсне нападките към Иран и Сирия, а защо не и евентуални съмнения към самата “Империя на злото”! Реакцията на “петата колона у нас обаче” е на път да по-скоро да ме разсмее отколкото да ме разгневи! Спомних си за епизод от “Мечо Пух”, където мечето излетяло с балон се преструва на малко сиво облаче, а за по-убедително малчуганът Кристофър Робиин се разхожда под яркото слънце с чадър и гледайки към “облачето” повтаря непрекъснато на висок глас: “Ах, ах, май, че ще вали”!Това в рамките на шегата разбира се, защото камуфлаж, камуфлаж, но всичко си има граници! Твърде гадно е да се употребява човешката трагедия по подобен начин, но за “Империята на злото” няма никакви скруполи и това е дългогодишна практика. АЯ за нашите “русофили” най-приляга старата ни народна поговорка: ” Не ме е страх от турчин, ами от потурчен”!

 28. По стар КДС-арски тертип антисеметезмът върви в справките и докладите им ръка за ръка с отвращението от останалите етнически малцинствени групи, наречени … националисти… На първо място са циганите, наречени националисти без никакви други определения, като най-непокорните за целите на съветското облъчване, после следват еврейски и арменски национализъм, турски, гръцки, румънски и македонски. Всички те, според репресивния апарат, са еднакво “виновни”, че не се отричат от същността си, традициите си, паметта за величието на прадедите си, културата си, и стават неподатливи за промиване на мозъците в полза на съветско-комунистическите постулати, а от там стават и непреодолима преграда пред все повече ширещата се комунистическа простащина. Непобедими. При това, били общували помежду си “на неформална основа”, без да искат разрешение и без да зачитат партийните забрани, дори по двама или трима. Наред с останалите рецидиви, в посттоталиталното ни общество подобно отношение на антисемитизъм е по-скоро закономерност.

 29. Към ГВ, чиито мнения доста често споделям:

  Изхождате от принципно грешна позиция която води до никъде. Това е представата, че “комунизмът е еврейско изобретение”. Ако имате предвид философията на Маркс, тя е едно от естествените разклонение на класическата европейска философия, един политизиран ерзац в океана на Хегелианството. Марксизмът е част от германската класическа философска традиция, наистина, не особено “хуманистичен”. Ако търсите истинска еврейска философия, моля, прочетете Мартин Бубер и го сравнете с Маркс. Разликата е огромна.

  С две думи – твърдението че комунизма е еврейско изобретение защото Маркс е от еврейски произход, е нелепо – все да кажем, че теорията за “края на историята” е японско изобретение, защото Франсис Фукуяма е от японски произход.

  Колкото до антисемитизма на “Правда” и великоруското мислене – той има най-дълбоки корени именно в Русия, не трябва да се подценява този факт.

 30. За антисемитизма не знам, но тъй като той е част от античовещината, всъщност знам – широко вирее в нашето общество. Минути след атентата чувам жена на средна възраст, напълно нормално изглеждаща, да казва: “Ами като са израелци…”. Лошо е да си песимистично настроен към способността на хората да се променят към добро, но по-лошо е да си щастливо и неадекватно наивен.

 31. Драги Г-н Инджев,

  Поздравявам ви за статията. Напълно сте прав че в България тази тема трябва излезе наяве. Антисемитизмът е за нас ново явление, и би трябвало да се коментира в пресата, а не да се прикрива. Проверих “писанията” в сайта на “журналиста”, за който намеквате. Възмущение е прекалено слаба дума. Не само “истините” му са долнопробни измислици. Не само омразата е във всеки ред от неговите така наречени диагнози. Не само никакъв поклон към невинните жертви от този атентат. Според този самозван конспирационист и антисемит, израелските жертви били “комарджии”. Да, Мосад взривил комарджии. Трябва да го види човек за да повярва. Не бях виждал досега такава наглост, такъв цинизъм и такива липса на всякакви морални стойности. Бившата комунистическа пропaганда изглежда безобидна, спрямо тези долнопробни коментари, пълни със злоба и расизъм.
  Такива психопати все още живеят в отдавнашния комунистически строй. Наричайки се антикомунист, този “журналист” е попил изцяло реториката на бившите комунистически вестникари. Такива като него са готови да изкривят фактите както едно време го правеха комунистите. За тези конспирационисти евреите са виновни за атентата в Ню-Иорк (защото уж евреите били предупредени), за атентата в Бургас (защото жертвите са евреи), за комунизма, за капитализма, за френската и руска революции, и сигурно също за арабските революции, цунами в Япония и каквото си изберете.

 32. Аз не съм антисемит, антиционист съм. Не ми е приятно да ме идентифицират с героя на статията, но така се дискредитират идеите.

  Като кажа, че съм националист, веднага ме пращат при болен, сега пък при тоя.

 33. 7, Сериозно грешиш относно Маркс!По-скоро бих разгледал Хегел в океана на Марксианството.Грешиш и относно неговата класическа германност и хуманистичност.Мисля, че не го познаваш!Май си повлиян от болшевиките, но не отчиташ факта, че той не е.За другото-“еврейското изобретение комунизъм” – съм съгласен с теб.

 34. Към SIR SVEN,
  Не, нямах предвид Маркс, а “кибуците”. Имах в предвид и еверейското участие в Октомврийската революция в Русия (организиране и персонално пряко участие) макар и това все още официално да остава в сферата на така наречените “конспиративни теории”. Имах в предвид и хазарският компонент на евреите, така наречените “ешкенази”. Но има известна логика във Вашите заключения, ако сте се поддали на камуфлажа, какъвто е по мое мнение и случаят с публикацията в “Правда”. Поздрави!

 35. От евреите можем само да се учим на солидарност и сплотеност. Като се има предвид грижата на специалните им служби за еврите живеещи в чужбина, може да се разбере нелепостта на подбни твърдения, че ще жертват свои, с цел да си намерят повод да ударят Иран. Според мен, атентата в Бургас по-вероятно е част от размяната на удари под кръста между Иран и Израел.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.