Разоръженият неутралитет на немите ни медии пред крясъците на антисемитите

Руски оперен певец се отказа от участието си в програмата на оперен фестивал в германския град Байройт заради нацистки татуировки на гърдите му. Това се случи преди началото на празниците, посветени на творбите на Рихард Вагнер, популярен преди време като любимец на лидера на Третия райх, писа “Ройтерс”, цитиран в сайта на в. „Дневник“.

Ето още малко подробности около това това на пръв поглед маргинално събитие, което обаче е поучително не за друго, а заради ролята на медиите, които трудно биха могли да бъдат заподозрени в дефицит на демократично мислене и търпимост към „ексцентричните“ прояви на антисемитизъм.

Евгени Никитин е трябвало да изпълнява ролята на летящия холандец в операта на Вагнер със същото име, но снимки в германски вестник и телевизия го показали гол до кръста, като на кадрите се виждало, че на гърдите му има татуировки, които приличат на символи, използвани от нацистите.

Едната приличала на свастика, която изглежда била покрита от нова татуировка, виждаща се на по-скорошни негови снимки.

“Направих си тези татуировки, когато бях млад. Беше голяма грешка в моя живот, която не ми се иска да бях допускал”, казва Никитин в изявление, публикувано на сайта на фестивала.

“Не бях запознат със степента на раздразнение и болка, които тези знаци и символи биха могли да причинят особено в Байройт и в контекста на историята на фестивала”, допълва още той.

Никитин е напуснал, след като управата на фестивала се е изправила срещу него с медийните репортажи, показващи неговите татуировки.

“Неговото решение да върне ролята на Холандеца по тези причини е в съответствие с постоянния отказ на управата на фестивала да се свързва с каквато и да е форма на националсоциалистическо мислене”, заявява мениджмънтът на събитието на неговия сайт.

Макар Вагнер, който е автор на няколко антисемитски текстове, да умира половин век преди Адолф Хитлер да дойде на власт, нацисткият диктатор е негов голям почитател и се позовава на писанията на композитора в собствените си теории за чистата раса и унищожаването на евреите, пише още агенцията.

Винифред Вагнер, доведената дъщеря на композитора, която оглавява фестивала по време на нацисткото управление, е близка приятелка и почитателка на Хитлер до смъртта си през 1980 г. Хитлер от време на време бил гост на събитието.

Творби на Вагнер се играят на фестивала пред разпродадени зали от средата на 50-те години, като най-върлите ентусиасти често дори до 10 години за билети за фестивалната опера в Байройт.

Годишното оперно събитие е едно от кулминациите в германския културен живот, като става причина както за скандали, така и за развлечение от висок клас.

Канцлерът Ангела Меркел го посещава редовно, като това е един от малкото поводи в годината, когато съпругът й Йоахим Зауер я придружава на публични места.

Цитирам доста подробно тази информация заради релефно ясната позиция по въпроса на организаторите на един фестивал, над който тегне съмнението за пристрастие към най-мрачната традиция на Европа- антисемитизма и свързвания с нея холокост. Тъкмо Вагнеровият фестивал проявява такава нетърпимост!

У нас, за разлика от други страни на пострадалата от антисемитизма Европа, не е забранено да се отрича холокоста и да се демонстрират пронацистки настроения пред публиката.Тук сме „спокойни“, лежейки на старата слава на спасители на собствените евреи. По същия начин бяхме спокойни до преди по-малко от седмица, че не сме обект на тероризма с ислямски фундаменталистки корени, спонсориран (най-вероятно в конкретния случай) от една държава с апетит да става ядрена военна сила, чиято разрушителна мощ декларативно си поставя за цел да изтрие Израел от лицето на земята. Същата тази държава е превърнала в част от своята доктрина на противопоставянето отричането на холокоста като „еврейска измислица“.

Това за еврейската измислица и за евреите, които стоели зад унищожаването на небостъргачите в Ню Йорк ( една осъвременена версия на старата налудничава истерия срещу евреите, които пиели кръвта на християнски дечица), е широко разпространена мания на хора с блеснали антисемитски погледи и в България. Да, в същата наша България, в която толкова официозно и помпозно се гордеем да бъдем различни в това отношение през Втората световна война.

Впрочем ние сме били различни по онова време и по друг начин, който също толкова изпъква на общия фон като факта, че сме били злощастен съюзник на Германия. В това свое (съмнително) качество България не само е единствената, спасила евреите на своя територия, но и уникален сателит, отказал да изпрати войски срещу руснаците, а след това отказал да убие макар и един съветски гражданин от онези окупатори, нахлули с близо полови милионна армия на наша територия. Като съюзник на Германия тогавашна България запазва до последния миг на съветската вероломна окупация дипломатически отношения със СССР и е първата държава, на която Москва намира за нужно официално и гръмко да обяви война на 5 септември 1944г. ( въпреки всичко изброено по-горе). След като България е направила всичко възможно да не предизвика Сталин, най-накрая той губи търпение и нарежда българският неутралитет да бъде прегазен. Втората и последна след нас държава, на която Кремъл обявява война, чак през 1945 г., е Япония, окупирала гигантски простори от Азия. Каква „чест“ за нас да водим в тази класация, нали!

Защо обаче не сме толкова горди с постижението (1)да не убием нито един съветски войник, (2) да не изпратим нито един българин срещу СССР и (3) да поддържаме дипломатически отношения с Москва до последния миг на смазаната ни от червената армия независимост? Тези три компонента, извън спасителната операция за евреите от България, ни правят коренно различни от всички останали държави и народи в нашето положение през войната.

Отговорът е еднозначен: освен, че огромната част от българите просто не знаят всичко това и не са поканени на разговор от медиите ( да не говорим за оскъдните трактовки в учебниците), но преди всичко заради обстоятелството, че истината не е изгодна на руската пета колона в България. Тя е достатъчно силна, за да налага унизителен мораториум върху нашата национална памет в угода на чужда държава, на която й харесва българите да са раболепно благодарни, че ги е окупирала и им е разгонила фамилията, за което със златни букви й изразяват признателност в центъра на столицата си.

Нищо подобно няма да чуете и прочетете от страна на българските антисемити, които злорадо надигнаха глава при избиването на евреи на българска земя край Бургас. Да беше само онзи със сайта, който сам фройдистки нарича „диагноза“, с катран да го намажеш и да го наречеш хубавец за това, че се гаври с жертвите на атентата, като с „израелски комарджии“, които били взривени от Мосад…Само че, както вече демонстрирах с позицията на руския комунистически в. „Правда“, руските другари мислят по същия начин. А и само те ли? Какво да кажем за мастития академик Андрей Пантев, голям фен на руската роля в нашата история, депутат от червената парламентарна група в българския парламент, който също подмята, че не бил сигурен кой точно бил взривил двете кули в Ню Йорк?

У нас това е възможно не само и не предимно поради липсата на някаква бдителност на някакви служби, призвани да бранят конституцията от внушаване на омраза по етнически и религиозен признак. Просто медиите ни предпочитат да не се конфронтират с агресивни центрове на влияние, каквото е руското лоби и гравитиращият около тях краен национализъм, чието острие е насочено срещу всичко западно ( разбирай- еврейско по своя древен произход!), но в явна услуга на кремълската доктрина за сблъсък със западната цивилизация, която била изначално враждебна на тяхната, на уникалната евразийска месианска култура, призвана да обедини славяни, православни и други подопечни на поствизантийската руска имперска претенция за водачество на половината свят.

Най-сигурното потвърждение на разобличаващата ми теза в това отношение е начинът, по който ми отговарят: ти си ченге, педофил, чифут, американска подлога и т.н. – гейзер на дивашка лична омраза, стигаща до заплахи с “пожелания” по адрес на децата ми ( които престанах да публикувам- явно няма смисъл, само ги окуражавам да продължават на принципа на садиста, удовлетворен от писъците на жертвата си) . Защото не могат нито дума да противопоставят на истината, че има пълно съвпадение на руско-съветската антисемитска традиция за самоцелна конфронтация със Запада, схващан примитивно като „еврейско творение“ или дори „еврейска жертва“.

В българските медии няма такъв разговор. Той отсъства на принципа „мен пък какво ме засяга-нека си крещят в интернет“( където е пълно със списъци на явно подлежащи на репресии- при подходящ случай-известни български евреи, реални и измислени, сред които е и моя милост).

Ами крещим си. Пък вие си налягайте удобно парцалите с вашия „неутралитет“. Само че , видно е от историята ни , неутралитетът не помага за спасяването на кожата пред агресията-нито пред кафявата, нито пред червената.

33 мнения за “Разоръженият неутралитет на немите ни медии пред крясъците на антисемитите”

 1. Г-н Инджев,
  Поправете,ако обичате, в заглавието “красяци” с “крясъци”.

 2. Когато онзи клоун президенстващ Иран, Ахмадинегжад, дойде в Съединените щати и заяви пред студенти, че в Иран няма хомосексуални предизвика много насмешки и подигравки, но когато заяви, че нямало Холокост предизвика гняв и възмущение и бързо беше натирен. Защо българската общественост позволява такива груби и открити антисемитски прояви? Ние Европейци ли сме или Иранци? Както господин Инджев спонева, много сме горди от единствената ни правилна стъпка по време на Втората Световна Война – спацяването на българските евреи, а сега обръщаме главите си в друга посока, когато някакви идиоти (да не обиждам хората с този синдром)плещат врели-не-кипели глупости в тон с иранския президент-клоун.

 3. “Отговорът е еднозначен: освен, че огромната част от българите просто не знаят всичко това и не са поканени на разговор от медиите ( да не говорим за оскъдните трактовки в учебниците), но преди всичко заради обстоятелството, че истината не е изгодна на руската пета колона в България. Тя е достатъчно силна, за да налага унизителен мораториум върху нашата национална памет в угода на чужда държава, на която й харесва българите да са раболепно благодарни, че ги е окупирала и им е разгонила фамилията, за което със златни букви й изразяват признателност в центъра на столицата си.”
  Освен това имаме 2 руски паметника в столицата на Руския цар, анексирал България от Османската империя, поставяйки началото на “Задунайска губерния”. Единият паметник е срещу Парламента – върховния орган на държавата ни, другия е “Руски паметник”, за който Столична община чинно се грижи, като е осигурила за поклонниците-русофили ежедневно поддържане от десетки “чистачи” и градинари /на общинска служба/ и дузина пешеходни пътеки през най-натовареното кръгово кръстовище на София. Не че някой ги използва да се кланя на Руски паметник, ама безгръбначието на Кмета и СОС по отношение на русофилските символи е пословично!

 4. За пореден път Ви поздравявам,г-н Инджев,за позицията по темата и блестящия начин по който я излагате!

 5. По същия начин трябва да бъде гонено всяко левичарско леке из поп-културата, което се кипри в Т-шърт с мутрата на изверга Че Гевара.
  Антисемитизмът на такива видни социалисти и комунисти- от Маркс, Прудон, Сталин и Хитлер до Алиенде, днешните “антиглобалисти” че чак и до маргинални шутове като В.Сидеров, си е доктрина, която съвсем ясно показва левичарското единство.

 6. Много добра статия, както и всички други ! Поздравявам ви г-н Инджев !!

 7. Антисемитизмът в България няма онази основа, която е имал през войните в другите държави в Европа. Той, прочее, тук и днес е просто признак на ниска култура. Точно толкова, колкото дрисльов..те на Б.Расате или на В.Сидеров са националисти, толкова и тези са антисемити.
  Съвсем друг е въпросът за подстрекателствата на медии и общественици към антисемитизъм. Това е строго наказуемо даже и по българските закони, които обаче както знаем, не работят. В страна, в която Прокуратура просто няма, а съдът е принизен до Бюро за поръчки на няколко мутри-милиционери във властта, това не е и възможно.
  Трябва да се излезе на улицата. Масово. Иначе ще блеем и ще се чудим какви ли върховни мисли вълнуват днешните наши световно тъпи управници още много дълго време.

 8. Досега нямам задоволително обяснение откъде се храни тази завистлива омраза към евреите у глутницата журналисти – резоньори. Сякаш лично са пострадали от някой евреин. За да ги подразня малко и да покажа еврейското чувство за хумор ще разкажа един виц за евреи (и измислен от евреи), който скоро прочетох. Прибира се един евреин вкъщи с такси, мълчаливо излиза, започва да си бърка по джобовете и ядосано да мърмори: “Дявол да го вземе, изтървал съм си портфейла в колата…” Като чул това таксиметровия шофьор натиснал рязко газта и изчезнал яко дим. “Я, Сами не лъже, това наистина работи…” – си казал евреина. А, за Андрей Пантев, кухия русофилски интелектуалец е справедливо да се каже, че не е преносител на никаква благородна идея за България, а една развалена грамофонна плоча със стари руски романси.

 9. “Защо обаче не сме толкова горди с постижението (1)да не убием нито един съветски войник, (2) да не изпратим нито един българин срещу СССР и (3) да поддържаме дипломатически отношения с Москва до последния миг на смазаната ни от червената армия независимост?” Към това можем да добавим защо преименувахме огромните паметници в България за СЪВЕТСКАТА Армия за РУСКИ паметници. Съветската армия участва в войната, с бойни действия ИЗВЪН България. Сега СССР не съществува, но паметниците са тук. В България никакъв съветски или руски войник не се е бил или загинал. Въпреки това българите плащаха репарации, без да се воювали или да са направили каквото и да е срещу СССР или Русия. А за българските войници, които се биха девет месеца против Германия и за дадените жертви няма паметници. Вместо победители срещу Германия те бяха обявени за победени от СССР, които никога не са имали някакъв фронт в България или срещу България. Няма ли правда на този свят?

 10. Стаитя е определно добра.
  България е не само ПЪРВАТА,а и ЕДИНСТВЕНАТА страна в Европа,на която Съветския Съюз обявява война,по вреем на Втората Световна Война. Точно българийката е заслужила такова голямо внимание и е такъв голям и страшен “враг” на Съветите,че не могат да напраят нищо срешу нейния неутралитет,че й обявяват война.

 11. Уважаеми г-н Инджев,
  Не мога да се стърпя да Ви напиша този коментар.
  Знаете, че въпроса с антисемитизма не е от днес и вчера. Той е от хилядолетия и има дълбоки корени във всички нации. Той придоби особена острота след Втората световна война. Стигна се до там, да се забранява да се говори каквото и да е било лошо за евреите, пък без значение какво са направили. Защо на всякъде по света се прие доктрината – за евреите или добро или нищо? Да не би да са светци или никога не са извършвали престъпления? И като държава и особено като отделни личности? Та не се ли вижда с просто око, че тяхната държава е най – конспиративната и най – полицейска държава в света. Нима има конспиративна световна организация която да не се контролира от тях? Ще кажете – това е за самозащита. Сигурно е вярно, но не съвсем. Всички те дълбоко вярват, че Господ им е обещал целият свят и неистово се стремят да го постигнат. Това им е националната, лична и религиозна доктрина, която ги води към сияйни бъднини. И за това средствата не се подбират – завладяване на световния паричен капитал, войни със съседите, контрол на енергийните ресурси на планетата, контрол на медиите, контрол на правителствата.
  Моля да не бъда разбран погрешно. Дълбоко не одобрявам убийството на деца и беззащитни хора, но трябва да се мери с еднакъв аршин. Нима се обръща същото внимание в медиите когато загиват невинни хора от други държави и народности? Нима се обявява едва ли не война на друга държава при подобни инциденти на други места и с други граждани?
  Не, ние всички трябва да се информираме от различни източници и не трябва да ни се забранява да четем и да мислим самостоятелно. Истината никога не е еднозначна.
  С уважение:
  К.Л.
  п.п. маля службите да ме сложат към умерените антисемити. Адреса и всички данни лесно ще ги намерите по маят E-mail.

 12. И още едно допълнение. България и Япония са единствените(две) държави в Света,които при статуса си на подписали Тристранния пакт с Германия и Италия,обявяват пълен неутралитет към Германо-Съветската война,до самата капитулация на Германия. Какво ли щеше да бъде отношението на Съветския Съюз към тези държави и народи,ако не бяха неутрални в тази война… Още повече,ако пък бяха на страната на Германия и воювали срещу Съветския Съюз.

 13. Какво да кажем за мастития академик Андрей Пантев, голям фен на руската роля в нашата история, депутат от червената парламентарна група в българския парламент, който също подмята, че не бил сигурен кой точно бил взривил двете кули в Ню Йорк?

  Ами няма как да знае този комунистически чревоугидник и мизерник,той не е следовател и не работи в ФБИ. То и там служителите не са сигурни,та той ще бде сигурен.
  Лошо,много е лошо,ужасяващо,нечовешко и какво ли не да се избиват евреи и други етноси,но германците е трябвало да се насочат към комунистите. Тогава Светът щеше да му е благодарен,поне за това. Комунистическия бацил и до днес е заседанл дълбоко в живота,особено в България.

 14. Смятам, че все още не е преодоляна голямата заблуда след края на последната война, наричана “освобождение” (а тя си е всъщност най-обикновена окупация от СССР) – наистина, някои хора ,(българи, по произход, комунисти по съвест) са били тогава освободени да убиват други хора, които са им пречели в осъществяването на комунизма или (в повечето случаи) да си разширят нивата.
  Тези убийци, наричащи себе си комунисти, са успели, и са убили голямо количество българи, числящи се към тъй наречената “интелигенция”.
  Така че, сега за нас, селянията, остава задачата да се опитаме да възстановим България…

 15. Пантев е жалък политикан! По жалки от него обаче са тези , които му дават охотно трибуна за да изказва съмненията си относно авторството на атентата от 11.11.
  Е то затова е проф. – учен човек. цял свят знае кои са атентаторите, в много страни даже ги имат за герои, а той се съмнявал и дори ще оспорва на завалиите основанието за гордост!:))
  Покрай този атентат се видяха и сума “експерти” и политици с подобно говорене. Е поне ни напомниха кои са и кому се кланят.
  И още нещо… не е справедливо да се наричат самоубийците – камикадзе. Защото японците отиват на самоубийственоа мисия по време на война и срещу въоръжен противник, а не срещу бремени жени и невъоръжени цивилни.

 16. На тази статия може да завиди “великия” историк и вампировед Божидар Димитров.

 17. Тъжна история и лично аз не виждам изход в обозримо бъдеще. Батковци,Пеевци,ТошоТошевци,Пъпки,Дончевци,Октоподи и пр. държат всички медии и да очакваш от тях да започнат да ограмотяват този изключително прост, безпросветен и неграмотен народ си е чиста утопия. Извинявам се за квалификациите, но за разлика от Иво, аз като посетител на сайта, а не автор, мога да си ги позволя. Имам достатъчно наблюдения за да го кажа. Имаше опити през тези години за независима преса, но без финансиране всичко пропада. Няма такива “алтруисти”, които като Манджуков да губят по 40000 на седмица, за да поддържат в. ДУМА. Не знам новите му собственици по колко губят. СобственициТЕ на медии, в лицето на този изключително неграмотен народ,неграмотност култивирана повече от 40 г., получиха невероятно наследство, което наследство им помогна да станат милионери, някои от тях за един ден. Така, че няма логика да очакваме точно тези същите да започнат да го ограмотяват. Затова като отворим вестник или включим телевизора винаги ще виждаме менторите си в лицето на Андрейпантевци, Андрейрайчевци,Дъревици, Р.Овч-овци,Славитрифоновци,Мадам Ву-тевици ,Бригоаспаруховци, Димтъргестаповци и пр. Ако съм обидил народа си, искам да поясня, че няма интелигентен и образован народ, който да живее бедно. Няма и прост народ, който да живее богато. България е най-бедната страна в ЕС и това е факт! Най-близо до нас са Румъния, но да не забравяме, че освен нас те са другата соц.държава, която при първите си свободни избори, също преизбра комунистите си. На този свят няма нищо случайно! Иво, в медийната среда ми приличаш на Самотния Бегач на Дълги Разстояния, въпреки че оригиналното име на книгата беше “Самотата на бегача на дълги разстояния”. Бъди жив и здрав и дано тази самота не те отчая!

 18. Към 1:

  Че кой Ви забранява? Информирайте се, но явно не го правите.

  Да твърдите, че на жертвите от други националности не се било обръщало внимание- това е чудовищна лъжа, която Ви поставя в рамките на антисемитите извън собствената Ви класация на “умерените”.

  Ако не сте научили, че гоненията на евреите са ключов момент от европейската история ( странно, но в османската империя евреите са били доста по-добре приети…), поради което не само евреите в днешно време проявяват внимание към това явление, явно ще трябва най-напред доста да се информирате, преди да правите неверни обобщения за призрака на вездесъщата “еврейска конспирация” – на тази основа паразитират конспиративните теории на антисемитите от всички “нюанси” на това явление.

  Като неевреин, дразнещ се от евреите, щяхте ли имате нещо против, ако имахте възможност да сте част от цялото, стремящо се “неистово” да постигнете някакво лидерство? Или гроздето е кисело?

  Ами борете се неистово за собственото си лидерство, а не завиждайте на едни пръснати насилствено по света хора, които векове са се борили за оцеляване и като маргинализирана в Европа общност са се специализирали поколения наред в “мръсния” по онова време бизнес, като финансите, на който в средновековна Европа се е гледало от правоверните християни с презрение.

 19. Как може 40 минути след Сарафово да “знаеш”, че виновникът е Иран, има нещо гнило в…, или знанието е равнозначно на “едно специфично”, според Коритаров, положение на потърпевшата страна в конфликта, за да не употребим по-категорична дума. Един известен професор Бар каза, че едва ли не априори Иран трябва да се счита за враг и виновник, а пък ако случайно не бил той, щели да се извиняват. И това е позиция на политически съветник. Да не се чудят, че при такива позиции големи обществени групи се настройват контра…

 20. Преди време скинари пребиха мой приятел-български евреин. Не зная какъв изрод трябва да си, за да посегнеш на 65 годишен човек, на ръст под 1.60. Вчера се зачетох във форума на dir.bg под статията за погребението на загиналите израелски туристи. Под никове като “българин”, “патриот” и т.н. прочетох толкова уродливи коментари, че се засрамих от етническата си принадлежност. Винаги съм мислел, че тази даденост да се родя българин, за която нямам нито заслуга, нито вина, не е повод за гордост или за срам, но вчера ми стана тъжно и срамно заради тези мои “сънародници”. Изглежда прословутата българска толерантност, както и българското трудолюбие остават единствено кухи елементи от националната митология. Остава само “вечно живата” любов към руската нагайка.

 21. До 1

  Това, което казвате просто не е вярно. “Стигна се до там да се забранява…”
  Точно тук в БГ ли намирате да го кажете. Нашата преса ,от както се помня винаги е представяла конфликта в близкия изток едностранчиво. Дори и днес избухнат ли сражения там винаги избирателно се публикуват снимки на невинни палестински жертви и коментарии единствено от запдната лява преса.
  Например разрушени жилища след танков или ракетен обстрел и труповете на цивилни. Никъде обаче не се казва, че тези жилища са били накичени с ракети, които в продължение на месеци са тероризирали мирното еврейско население и са били разрушени след многократни предупреждения. Никой не упреква терористите/борците за свобода, както бихте ги нарекли/, които не са позволявали на обитателите да напуснат дома си и са ги използвали като жив щит против волята им. А след като жилището бъде разрушено охотно са канили журналисти да снимат цивилни жертви. От къде знам ли, ами ако сте имали желание и вие щяхте да знаете.
  Преди година две в наш вестник, на задна страница, с няколко реда бе споменато, че палестинец е преминал в Израел и е разстрелял бременна еврейка в колата й заедно с четирите й деца. Това мина случайно в нашата преса и между другото, а там тези неща са ежедневие. Казвам ви го като христоматиен случай за нашите вестници. И накрая, да уточня, че не съм евреин, а чист българин,много по-чист от Волен Сидеров и подобните му, просто уважавам този народ, който е всичко онова, което ние не сме, а много бих искал да бъдем!.

 22. Забележително е! Как просто всички се мобилизираха !Като почнеш от канал 1 и стигнеш до измекярския СКАТ
  .Такава защита на Москва не съм виждал от времето на възродителния процес!

 23. Драги 1,

  Антисемитизмът идва наистина от хилядолетия. Той е част от внедрената с векове пропаганда, отначало на църквата, по-късно в царска Русия, преди Сталинските чистки, а кулминацията идва в Европа по време на втората световна война. Съвсем не след нея както вие твърдите.
  Грешно е и мнението ви че Господ е обещал света на евреите. Никъде в библията няма такова нещо. Препоръчвам ви да я четете малко по внимателно.
  Смешно е също да пропагандирате конспирационни теории. За жалост такива винаги е имало, и все ще си има. Вярват им наивни и посредствени хора за които всяко събитие трябва да е предварително решено и изпълнено по план. Интересно е че днес болшинството от тях са бивши комунисти или с крайно леви убеждения. Както по време на комунистическата петилетка. Вярвайки в конспирации замислени в световни мащаби вие несъзнателно обиждате всички други народи, неспособни според вас да се справят сами с житието си.

  Никой не ви пречи да мразите когото и да е било. Но историята е показала че злобното и омразно (публично) слово няма място в една страна с пълнолетно и отговорно население.

 24. Към ана:

  Какво им пречи на “големите” групи някой да знае или казва нещо, което те не споделят- и съответно да се “настройват против”?
  И откъде “големите обществени групи” са сигурни, че не грешат в преценката си за нещо, което няма как да им е известно( предположих например, че почеркът на атентата е разчетен веднага от онези, които следят събитията- а защо не и да имат източници)…
  Оправдаването на въпросните “големи обществени групи” за омразата им срещу нещо неразбираемо и непознато е услужливо, но неадекватно отклоняване от темата за антисемитизма.
  И още нещо: в един свят, в който често важи формулата на шопа за жирафа “такова животно нема”, не е странно отрицанието на неразбираемото и непознатото- помня като малък, че разни хора с възмущение отхвърляха твърденията, че в Америка обикновени хора имали по цели два хладилника- ами че в България тогава и по един нямахме!

 25. Носителят на Нобелова награда Гюнтер Грас бе наречен “сенилен кретен” само защото се опита да каже нещо, което е негово човешко право…, без да отрича това право на другата страна…

 26. Към ана:

  Йезуитско е да се оправдава “правото” на антисемитизъм с каквото и да било- не само с Гюнтер Грас, но и с Волтер, който би умрял за правото на другия да си каже мнението.
  Ако не го разбирате, ще ви помоля да уважите правото ми да не участвам в този разговор и да Ви пожелая другаде да се борите за правото на желаещите да крещят”хайл, Хитлер”!

 27. Позицията на “умерения антисемит” К. Л. и Ана е наистина глупава и срамна, но и обяснима, доколкото информацията, която обществото ни получава относно Израел и проблемите около него са интерпретирани манипулативно и главно с оглед външни /според мен руски/ интереси, поради което обикновеният зрител най-често не разбира същността. Руската и Съветска империя традиционно подкрепя режими, които са врагове на Израел и Щатите. Нищо ново в това, освен факта, че петоколонниците на Москва напоследък се активизират извънредно.

  Какво каза тези дни по телевизиите и радиата един експерт по националната сигурност на име Славчо Велков? В общи линии следното

  – “Хизбула” не била терористична организация, видите ли, понеже имала както всички арабски партии и политическо крило, и дори управлявала в момента. Г-н Велков познавал лично повечето от лидерите не само на тази организация /явно това е чест за него/, и смятал, че Нетаняху не е прав, като посочва Иран за извършител. Велков казва също, че Израел би ни вкарал в сценарият на “казус бели” /повод за война/ с Иран, заради “небалансираната ни политика”.

  Какво не каза Велков, а трябваше да каже? Трябваше да каже, че съвременен ислямски Иран повече от 30 години е прекъснал ВСИЧКИ ОТНОШЕНИЯ и не признава държавата Израел, смята я за “окупирани територии” и “малък дявол”, който трябва да се изтрие от географската карта, като официално подкрепя т.н “самоубийци” срещу Израел. Не казва, и че Иран и Сирия са основният “спонсор” на терористична активност в региона, лансирайки здраво Хизбула. Не казва, че в този смисъл, Израел не се нуждае от “казус бели” по отношение на Иран, доколкото Иран е фактически в състояние на война с него. /През 81-ва Израел атакува и унищожава ядрените съоръжения на Ирак, без какъвто и да е “казус бели”, и историята показва, че е действал правилно/.

  Г-н Велчев не каза, че върховното ръководство на организацията Хизбула е иранско /а това не се крие от тях/, и си има поставени задачи, те не са тайна, имат си хората манифест където са публикувани основните цели на организацията, които са премахване на християнското управление в Ливан и унищожаване на Израел. С тези премълчани “детайли”, /както и затишието в дейността на другите “обичайни заподозрени” – ХАМАС, ФАТАХ, ООП,/ разбираме по-добре основанията на Нетанияху за изявленията му.

  И не на последно място г-н Велков забрави да каже, че телевизия Ал Манар /от статия на Иво Инджев ми стана ясно, че неин екип е гостувал у нас при посещението на Башар Асад при Гоце/ е определена от западните ни съюзници като Specially Designated Global Terrorist /Изрично Установен Глобален Терорист/, и е собственост и “психологическото” крило на Хизбула, призоваваща към атентати – нещо, което е записано дори в Уикипедия…

  Tакъв тип премълчавания карат неизкушеният човек да реши, че едва ли не Израел взривява туристите си, за да ни вкара във война с Иран, което е ЕСЕНЦИЯТА НА внушението на тази АБСУРДНА и вредна ПРОПАГАНДА. Доколкото не вярвам г-н Велков да работи за Хизбула, Башар Асад или Ахмадинеджад, кой печели от такива инсинуации?

  За да съм справедлив, ще кажа и това, че същият господин в интервю по повод терористичния акт на летище Домодедово в Москва каза, че кавказкия тероризъм ще спре, ако Русия преустанови окупацията на Чечня /в което има резон и съм съгласен/. Въпросът е, каква окупация на Иран трябва Израел да преустанови, така щото терорът откъм Иран да спре?! Защо здравия разум не ни върши работа и в този случай?

  За антисемитизма – човек има право да избере какви разбирания да има, дали да е антисемит или юдофоб. Не може да забраниш със закон на хората да бъдат идиоти..Важното е те да имат достатъчно ВЯРНА информация, за да направят интелигентния избор, а не да са подвеждани и манипулирани.

 28. Вчера гледах част от интервю с президента Перес. На въпроса : Можем ли да смятаме, че атентатът в България е отговор на Иран за убийството на неговите ядрени специалисти, достолепният израелски политик даде ПРЕЛЮБОПИТЕН отговор: Ние никога не сме признавали, че убийството на иранските специалисти е наше дело.
  Нито Хизбула, нито която и да е официална иранска институция е признала каквото и да е участие в акта в Сарафово. Но това не попречи на официален Израел да ги посочи с пръст като доказани извършители.
  И напротив, светът трябва да приеме за аксиома, че Израел няма нищо с убийството на иранските ядрени инженери, саво защото израелските институции никога не са го е признали.
  …това ако не е двоен аршин…

 29. До BACHO КОЛЬО,

  Типично детинско “разсъждение” на кремълската пропаганда!!!

  Какво може да направи турист на свръхмилитаризирания Иран, и какво може да направи “мирният” ядрен аятолахски “учен” на Израел????

  Какво търси Иран в Израел??? Със същите “основания” всеки дори и Папуа-Нова Гвинея може да поиска да унищожи ислямистки Иран,просто защото не му харесва ,или пък така “диктува” религията му. Освен това в Иран има много петрол и газ ,и евентуалният завоевател би имал по-голяма полза , отколкото миниатюрната пустинна територия на Израел

 30. За Ана: “Как може 40 минути след Сарафово да „знаеш“, че виновникът е Иран…?
  За България този атентат е нещо ново и неочаквано. За такива терористични нападения нашите служби нямат нито толкова информация, нито толкова практика както израелските. Израел е на щрек практически от 64 години насам. Сведения за планиране на атентати се обработват постоянно, денонощно. Даже и да не се са знаели къде точно ще има атентат, възможно е информация да е имало. Атентатът в Бургас не е първият, който да събуди Израел от хубави и спокойни сънища. Преди този в България е имало близо десетина опита навсякъде по света. Ако българската полиция не се е занимавал с тях, можете да бъдете сигурна, че окото на израелските служби през това време не е мигнало.

 31. Едно напълно убедено и сериозно мнение в един форум (правете си сметка с кого си имаме работа и кой се е случило с мозъка му): ”
  24.07.2012 15:01keenБългария
  1 2
  Искам в края на активния туристически сезон някой да направи сметката колко са ни стрували израелските туристи – като разходи за охрана и като репутация на страната ни.
  После ще реша дали израелците са “добре дошли”, или напротив. Засега съм по-склонен да мисля второто (б.GG: Преди да са му направили исканата сметка!).”
  Задача: намерете поне една дума, от която да личи в кой век сме!

 32. Иво, за това че нито един съветски войник не е убит от българи или германци на българска територия си прав доколкото знам. Тия неща бяха табу дълго време. Но аз бях свидетел когато двама съветски войници бяха убити от НКВД. Веднага след девети отбивах военната си служба в пети въздушен полк на летище Пловдив. Имаше два английски Спитфаера с тяхните пилоти. Командир на полка бе станал капитан Батоев. После репресиран. В нашите казарми бяха настанени елитни войски на НКВД с сини шапки. Те бяха здрави, едри руси мъже, добре охранени. Караха американски камиони, ядяха американски консерви и имаха вагон с перачки, които ги пазеха чисти и изгладени. Вечерно време сините шапки се редяха пред тяхния вагон, за да бъдат обслужени и за мъжките им желания от гърдеските перачки. Може би бяха избрани синове от комунистическият елит. В същото време в града имаше редовни войници от азиатски произход, на които можеха да се намерят гниди в косите. В нашето летище на края имаше два стари самолета, които не летяха. Един ден намерихме, че гумите им са изсечени и изчезнали. Тогава старите автомобилните гуми бяха много ценни и се използваха за добри подметки за стари обувки от обущарите. Нови обувки въобще нямаше. Скоро сините шапки намериха двама азиатски съветски войника мъртво пияни. Заведоха ги на края на летището, при една тракийска могила, и ги заровиха с куршуми в главата. Това е което видях и което знам. Каква е партийната „истина” за тази история не знам. Може убитите да са герои, може убийците да са герои, може никой нищо да не знае, или да не иска да знае. До сега моделите на огромните съветски паметници у нас са руснаци, докато азиатците събираха с гърдите се куршумите на германците, а българите които се биха против гермаците девет месеца , се считат победени неизвестно от кого, за да може да се плащат репарации от цялото население.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.