Сбърканата формула в защитата на герберокрацията

Герберокрацията изисква от нас да се обединим като мълчим в името на разследването срещу безименния извършител на атентата край Бургас. Ще трябва да опонирам на тази теза. Тя е удобна на гузните ни управници. Неудобно ми е и на мен да споря с конкретни защитници на тази теза, като професор Константинов, но истината ми е по-скъпа от личните отношения.

Безспорният авторитет проф. Константинов, специалист по въпросите на изборната математика, се проваля в ролята на политически адвокат на ГЕРБ. Той си знае защо се бори на чужд тепих. Но не знае някои базисни неща от област, която явно не му е подвластна, но злополучно се опитва да употреби за незащитимата кауза да се обединяваме в мълчанието си за нещо, което изисква да говорим, да пишем, да анализираме, да спорим, да оспорваме и осмисляме.

Неговата теза е:

“България вече е във война! Няма защо да се лъжем. Нека наречем нещата с истинските им имена. Макар че има само (САМО- при това някакъв си мюсюлманин- бел. авт) един убит българин, това е война с тероризма. За пръв път подобен атентат като този в Бургас става на наша територия. Това означава, че всички трябва да се държим малко по-сериозно. Когато си във война, няма управляващи и опозиция.
Ще ви дам пример с Великобритания – за последните 1000 години тя участва в многобройни войни и е спечелила всичките. Там, когато държавата е във война, шефът на опозицията дори участва в управлението. Грозно е, когато държавата има проблем с тероризма, да се иска вот на недоверие към правителството, както сега прави нашата опозиция. Това е просто гавра! Докладът на ЕК не е основание да се иска оставката на кабинета. Докладът за България е обективен и отговаря на това, което се случва. Той не е нито успех за правителството, нито провал. За пръв път България и Румъния са разделени и това е в полза на България. В никакъв случай сегашният доклад не е по-лош от предишни доклади. Опозицията просто си чеше езиците. Освен това е ясно, че този вот на недоверие няма никакъв шанс да мине.”

В държавата Израел, за сведение, когато има САМО един убит сънародник в подобна ситуация, автоматично се обявява национален траур и се спускат знамената…

Има и още, с което бих поспорил.

Да започна от финала: да се радваш, че на съседа му е зле, за да ти е добре на теб, е толкова назадничаво, колкото да се върнем назад във времената, когато румънските войски буквално спасяват изправената пред ужасно поражение Русия във войната й с Турция в боевете край Плевен през 1877 г. След това румънците, единствените доказано добронамерени домакини на българските революционери от периода на Възраждането- много повече от руските ни „благодетели“ на тяхна територия-се превръщат ( със спомоществователството на руската интригантска дипломация) в люти врагове на България до степен, че превъзмогват антируските си настроения, натрупани заради разчленяването на населените с говорещото румънски език население територии и присъединяването им към Русия, нападайки солидарно с руската армия България през 1916 г. ( с унизителен финал за разгромените от българската армия обединени сили на Русия, Сърбия и Румъния).

За по-известния на масовата публика епизод на румънския злощастен поход в тил на беззащитната София по време на междусъюзническата война през 1913 г. , спонсорирана като антибългарска кампания от руската империя срещу непокорните (вече) българи, да не споменавам…Споменал съм достатъчно в книгата „Течна дружба“ с позоваване на историка Янко Гочев.

Към тези времена ли ще се връщаме, когато се радваме на нещастието на колегите си по членство в ЕС в днешния 21-ви век? Или ще гледаме към примера на помирението на други европейски народи, вкопчени в миналото в далеч по-ужасяващи противоречия, но прекрачили през тях в името на европейското добросъседство?

Получи се малко дълго дотук, но имам и нещо по-кратко за казване: позоваването на проф. Константинов на успешния, според него, пример на уж непобедимата Великобритания, е направо катастрофален. Защото противоречи категорично на историческата истина, която той качва неправомерно в колесницата на ГЕРБ и по този начин я препъва с непомерния за нея баласт…

Великобритани не била губила война от 1000 години насам?

Хайде да не се връщаме до окупацията на британските острови от Уйлям завоевателя (наистина, първият и последен завоевател на тези земи след римляните), дебаркирал там от Франция преди доста по-малко от 1000 години, с което променя завинаги историята на островитяните, дори и езика им…

Ами войната на империята в Афганистан, когато се налага да си признае, че не си струва цената да покорява една толкова войнствена страна и оттегля безславно войските си в Индия?

Ами войната за независимост в Северна Америка, довела до създаването на САЩ?

Ами войната с бурите в Южна Африка, уж победени на един етап, но довела в крайна сметка до създаването на ЮАР като самостоятелна държава на същите тези наследници на (предимно) холандските заселници?

Ами (локалната -признавам, ако я извадим от контекста на общата крайна победа в Първата световната война) загуба при сблъсъка с Турция при Галиполи- може би най-унизителното военно поражение на британците за всички времена, ако не броим отделни загубени кампании в Африка, като една световно известна битка със зулусите?

Войната за истината не се печели с фронтална атака срещу нея.Герберокрацията може да е привлекателна за отделни хора, но също е подвластна на фактите,подлежащи на математически доказуема проверка.

Вестник „Гардиън“ ( понеже става дума за Великобритания) помества днес остра критична статия за регреса на демокрацията в бивши комунистически европейски държави и в частта за България дава пример:

“ …премиерът Бойко Борисов нападна медиите заради скептицизма им към вътрешното министерство, като заяви: “Който критикува МВР, обслужва мафията”.

Неприятно, но факт- цитатът е от поредното западно издание, което обръща внимание на необратимия за момента процес на профанизиране на демокрацията в България. Повтарям: става дума за „Гардиън“, който като вестник е сравним по престиж с несравнимия с никое друго списание в сериозната световна журналистика, като (също така британското) списание „Икономист“, нарекло неотдавна Бойко Борисов популист.

Самият Борисов обясни зачестилите горчиви оценки в западния печат за себе си с лесното, но не много умно обвинение, че не било трудно на българската мафия да си поръча статии в тях. Сигурен съм, че уважаемият математик Константинов не е повлиян в адвокатската си кампания в полза на ГЕРБ от подобни фалшиви формули за оневиняване на неоправданите недъзи на една толкова дискредитирана власт.

16 мнения за “Сбърканата формула в защитата на герберокрацията”

 1. Симпатичния (на снимка) професор Константинов, с нещо ми напомня на непокорния (на приказки) Едвин Сугарев. И двамата чакат с “отвръщение” удобния момент, за да влезат в “положение” на Борисов и Цветанов. Когато Цецо беше се “обосрал”(не че е спрял) с “демократични” фалове и му се искаше оставката от СК, Сугарев рева на глас, че точно сега, когато МВР е в атакаааа срещу “небитовата” престъпност, Костов иска оставки. Сега другият полу-защитник(проф. Конст.) ни напомня, че при нас всичко е по-особенно, по-драматично, по-опасно и по-неясно, отколкото в останалата (малка)част на света. Без да омаловажавам атентата на летище Бургас, изразявам възмущение от опита да се вулгаризират критиките към “боговете” от ГЕРБ, които би трябвало да понесат политическа отговорност за това, че сигурноста на летище Бургас и Варна, е сравнима с тази на автобусна гара Сливен. Кога, ако не сега? Когато дойде следващият гаф? Ако Константинов и Сугарев бяха истински, демократични душИ, щяха да раздават лопати на хората, за да изринат тези милиционерски недоразумения и да спомогнат за ограничаване на щетите от тяхното излишно и продължително присъствие в краткия живот на хората в тази страна. Казах АКО бяха!!

 2. Междувременно гербокрацията се превърна в гербототалиталитаризъм:правят се
  небивали чистки, а новоназначените са от… ГЕРБ. След срастването на БСП с държавата, следва – срастване И (!!!) с ГЕРБ. Аут са единствено Сините.

 3. Няма какво да се лъжем – България не във война.

  Който е обявявал война на България не е свършвал добре, включително СССР, да не говорим че и британците сме пошляпвали.

  Това правителство е изключително смешно недоразумение – няма какво да го коментираме. За съжаление прогнозирам още един мандат.

  🙁

 4. Поздравления за прекрасната статия, господин Инджев! Моята позиция по въпроса е същата! Считам, че в момента най-големите опасности за Родината и нацията са ГЕРБ и генерал Бойко Борисов, защото са заплашени свободата и демокрацията в България!

 5. Статията е толкова силан,че професора не може и да я разбере,нивото му силно НЕпрофесорско. И явно не е чел книгите на Иво Инджев. Ако ги прочете,може и да се доближи до “професорско ниво”. Засега е жалничък…

 6. Съвършено правилно. Ръководещият офицер от антитерористичния отряд (Калин Георгиев или който и да е там) трябва да дава информация всеки ден, както е в любимата на проф. Константинов Великобритания и както е във всички традиционни демокрации. За да се намали напрежението в обществото и за да не се изказват такива пишман експерти (инсинуатори) като този Слави при адаша му Трифонов, който каза че е абсолютно невъзможно да са Hezbollah, защото дълги години не били извършвали атентати и защото лидерът им Насрала бил казал, че не били те. Но, в никакъв случай да не се дава думата на министерът на вътрешните работи!

 7. Сигурно ще съм банален,но въпросът с професорите е част от социалистическото ни битие и неговото наследство,което вместо да залязва-процъфтява.Какво да ни учудва-професори са Божидар Димитров,Юлиян Вучков,Димитър Иванов/Гестапото/,Андрей Пантев…и много други,преселили се в по-добрия свят,за които предпочитам да не говоря.Родна постсоциалистическа картинка/или още съвсем социалистическа/.Има лакмуси за всичко.Този Константинов го гледаме по всички медии през целия “преход”.Да казвам ли в този блог достойните и неудобните дали имат достъп до трибуна и какво се прави с тях!

 8. Безспорният авторитет проф. Константинов би трябвало да знае, че България е във война със световния тероризъм още от 1925г., преди съществуването на държавата Израел.

 9. Изпъстрено с твърдения изказване на Константинов. За аргументите, логиката и достоверността като че ли няма какво да се коментира.
  Не всичко, което блести е злато.

 10. Разбира се,че най-уместно е точното сравнение от кога България е обект на терористични атаки при “това от свои!” 1923 и 1925

 11. Поздравления за г-н Инджев с новото му статия-апостроф на твърденията на проф.Константинов.Колкото до последния,наблюденията ми показват,че наистина никога не е късно да станеш за резил!!В първите години след т.н.промени,Професорът се държеше като фронтмен на Демократичните сили. По-късно,с познатата лекота на паразитиращите на полето на демокрацията Ителектуалци,той,Професорът застана плътно зад “Царя” и неговото НДСВ.А след шумната победа на ГЕРБ преди 3 години,не пести усилия да обслужва новите силни на деня.Почти съм сигурен,че усилията на г-н Професора,биват добре компенсирани,по начин,който е най-удобен за него.”Няма безплатен обяд”и от безспорен авторитет в областта на изборният процес/за което получаваше дажбите си като многократно бе избиран за член на ЦИК/,днес Професора си е избрал друго амплоа:медийно да обслужва Б.Борисов и Камарила…..!

 12. Предполагам, че проф.Константинов си мисли за една нормална ситуация, в която общество и правителство действат заедно за защита на страната от тероризъм. Само че греши. България не е нормална държава, а разграден двор, а правителството е най-тъпото и некомпетентно от всички, които сме имали след 89 г. Поради това е пагубно за страната. И колкото по-скоро бъде изметено, толкова по-добре. Бедата е, че това с вотове на недоверие няма да стане. Сбирщината некадърни гербери със зъби и нокти ще се борят да останат във властта.

 13. Ясно ми е че се прецаках като гласувх за герб, но кажете ми за бога за кой…. Кой ще ни изведе от кризата и кой ще ни повиши стандарта. Какъв е шанса при представителна демокрация от нашия тип да очакваме по добър живот…….

 14. Теодоре, ще ни изведе от кризата само който вече го е правил. Всички останали само са ни набутвали там.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.