Борисов управлява с мека ръка националните интереси

Не само не съм пророк, но и направо си признавам един порок: обичам да не познавам ( когато правя мрачни прогнози). За съжаление едно е да обичаш, друго е да признаваш реалностите.

Многократно съм предупреждавал, че популистките зигзаги на Борисов няма да доведат до нищо добро. Ужасно ми се ще да греша, но се опасявам, че мога да се окажа прав. Защото една от най-големите лъжи за това управление е, че Борисов управлявал с твърда ръка. На дребно, когато трябва да се разправи с някой по-слаб, е така. Но е точно обратното по истински важните въпроси за страната: лъкатуши по течението с меката китка на капитан, който вместо да държи руля в обещаното ни от него околос(ъ)ветско пътешествие по магистралата на европейското ни развитие, непрекъснато се оглежда назад от страх да не би да се натъкне на някое препятствие, което може да му попречи да върви напред и да спечели следващите избори.

Колко пъти промени мнението си за АЕЦ „Белене“, помните ли? Не (се) лъжете- не помните. Не е възможно. Изписал съм по въпроса толкова статии, че успях да впечатля дори…Бойко Борисов. Обади ми се по телефона с надежда да ми върне впечатляването, като ме впечатли, че ми съобщава първо на мен за прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“ ( след три години „душевни терзания“ с трагикомични проекции в публичното му говорене ). Не за друго, а именно поради това, че му се виждах най-представителен негов критик по въпроса, изразявайки надежда повече да не му „ям кокалите“.

Само че „меката китка“ Сергей Станишев, както обичат да го наричат привържениците на силната ръка в политиката, се готви за канадска борба със своя враг, напипвайки най-слабото му място: прекалената „сговорчивост“ пред т.н. „народен глас“, който за краткост и повече тежест се нарича референдум. Защото зад това твърдо намерение стои още по-твърдата, стоманената воля на преродения в днешния Кремъл, дребен на ръст руски владетел, съизмерващ се със стоманения диктатор Сталин в имперския си манталитет. От неговата хватка явно няма мърдане.

Руските интереси, които са най-мощния нагон за БСП, вече газираха един шамар на България с помощта на гъвкавата ръка на Борисов, която сама зашлеви бузата му на западен съюзник и радетел на европейското ни развитие като енергийно независима държава. Това се случи по невероятно зрелищен начин през януари, когато автентично разтревожени граждани, яхнати от добре замаскирани структури на БСП и други спящи клетки на петата колона в България, спретнаха нищо и никакъв протест срещу добива и проучването за шистов газ ( от американска компания).

Последва мълниеносна заповед по гарнизона в ГЕРБ и за броени дни волята на Борисов, прекършена пред т.н. „глас на народа“, бе трансформирана в уникалното, първо по рода си в света решение една държава да си забрани да знае дори дали разполага със стратегическа суровина за своето потенциално забогатяване. ГЕРБ и компания, т.е. ГЕРБ в радостната компания на БСП, постигнаха това чутовно единодушие с общо гласуване ( а иначе от ГЕРБ много обичат да навират в очите на други партии някакво гласуване или отделно изказване дори в една и съща посока с червената парламентарна група).

Апетитът на БСП се възбуди и сега готвят ново пиршество. След дълбоката януарска оран прибират нова реколта от семената в браздите на меката власт, готова да угоди на „народния глас“. Борисов демонстрира готовност да реагира като опрости еднолично акциза върху казаните на домашната ракия, за да се хареса на многолюдната партия на ракиджиите в селата и малките градчета. После многократно показа, че е гъвкав като „премиера каучук“ в цирковото представление с отменянето на какви ли не собствени решения. Защо да не откликне човекът сега на толкова милото настояване на стотици хиляди сънародници, мобилизирани от руската пета колона в марша за руско развитие на България чрез по-нататъшно енергийно заробване?

Ако ви се струва, че греша в преценката, запитайте се защо премиерът ни не даде нито веднъж решително обяснение за спирането на проекта АЕЦ „Белене“. Най-големият му аргумент увисна като кофа с мръсна вода над главата му- тройната коалиция били забавили одобряването на проекта и това наложило спирането му. Тази глупост, която на практика легитимира със задна дата незащитимия от икономическа ( за стратегическа- да не говорим!) гледна точка непосилния руски ядрен камък на шията ни, рано или късно трябваше да му се разплиска над премиерския авторитет.

Замазвайки далаверите, корупционните схеми, опасностите пред националната сигурност и прикривайки на практика схемите за окончателно източване на българската енергия по каналите на зависимата от една единствена държава енергетика чрез изпомпване на националните ресурси от помпената станция АЕЦ „Белене“, Борисов и компания ( виж кой му правеше компания за проруското гласуване за шистовия газ-бел. авт.) на практика оставиха отворена вратата, препречена с един познат по нашите земи ботуш. През нея сега искат тържествено да нахлуят въоръжените с аргумента на „народния глас“ хрисими другари, закачени на конците на ядреното лоби.

Като няма авторитетен рефер, ще тичаме като гламави по този друм, по който ни готвят рефенд(р)ум с цел препъване на и без това изоставащите Граждани за европейско разкритие на (заговора срещу) България.

12 мнения за “Борисов управлява с мека ръка националните интереси”

 1. Уважаеми Г-н Инджев,

  БСП без никакъв срам организира кампания за окончателното ни енергийно заробване от Русия. Правят го със своите партийни членове под строй. От тях произтича въпросът – искаме ли да се построи Руска АЕЦ?
  Срещу тази масовка не се изправя никоя друга партия. Всички останали партии ще чакат да видят резултата от референдума.
  Засега няма гражданско движение което да се противопостави на Руската АЕЦ – вижда се партиите не взимат отношение.
  Вашето твърдение, че ще се поддадем и този път на червения натиск може да се окаже вярно. Примера който давате за шистовия газ е достатъчен. Има голяма вероятност нашите сънародници да гласуват положително за Руска АЕЦ.
  С Уважение: Б. Илиев

 2. Г-н Инджев,
  Благодаря Ви за безпощадно професионалния анализ…Хора като Вас крепят надеждата ми за България. Колкото и малка да е тази надежда благодарение на такива като вас тя съществува. Шокиращи за мен са простотията и малодушието на нашият народ изпаднал в неизлечима еуфористична деменция. Питам се какво означава според българите “здрава ръка”? Да разрешиш проблеми от първо лице единствено число? Да се намесиш в българският волейбол или да подсигуриш лично пари за лечение на дете? Това ли е здравата ръка, която бленува народа? Това ли смятат българите за приоритет и ангажимент на Министър Председателя? Нима никой не помни, че възможността един човек да разреши национални или житейски проблеми от първо лице единствено число има друго понятие – диктатура. Считам че Министър Председателя има право да прави едно единствено нещо от първо лице единствено число и то е да носи ОТГОВОРНОСТ. Аз не виждам до сега някой да е поел тази отговорност за каквото и да било. Не, не е ББ виновен! Народа, който го избра е виновен! Защото както казват старите хора ” Всеки народ си заслужава съдбата”.

 3. Има просто решение и то е гласувалите с ДА на референдума да си платят за централата около
  20 000 000 000 лева. При годишна печалба около 100 000 000 лева, колкото е на АЕЦ “Козлодуй” в момента тези “акционери” ще си възстановят парите за над 200 години, при предполагаем живот на АЕЦ “Белене” 60 години.
  Разбира се парите на “акционерите” да са с доказан произход.

 4. Референдум никога няма да има в България, по простата причина, че политиците (не само родните) изпитват неистов страх и паника от думата референдум.

  Така, че това е поредната лайкучка на българската политика. От години сме в двупартиен модел на управление подобно на американския, но вече е официално.

 5. Слушах снощи по новините същите малоумни аргументи за АЕЦ Белене изложени от Станишев, като за пред сборището им на Бузлуджа. Гледах самодоволната му физиономия заради 700-те хиляди подписа, които партията му била събрала и ми стана мъчно заради малкото нормални хора, които са осъдени да живеят в тази държава. Станишев не пропусна да похвали и интелигентността на подписалите! Пълен фарс..
  Преди няколко дни по БТВ съобщиха, че при събирането на подписи, според самите социалисти, най добре от коалиционните им партньори , се били отчели от Евророма!!!
  Преди няколко седмици искрено се забавлявах от една снимка на първа страница на ежедневник. Снимката показваше Мая Манолова, държаща метлата на циганка, докато същата се подписва на подписката за АЕЦ. Хрумна ми какво монументално платно в стил соцреализъм би могъл да нарисува Стоян Венев, ако беше жив.
  Само си представете заглавието- ВИДНА СОЦИАЛИСТКА ДЪРЖИ МЕТЛАТА НА РАБОТНИЧКА ОТ ЧИСТОТАТА, ДОКАТО РАБОТНИЧКАТА СЕ ПОДПИСВА ЗА СТРОЕЖА НА АЕЦ! Не е смешно, нали!

 6. Според мен след като има решение на министерския съвет да не се строи АЕЦ Белене,ако “великия”ББ
  прокара това решение през парламента -имат болшинство,комунягите ще пият една студена вода,иначе
  ще плащат моите деца,внуците,децата на внуците ми,а може би и правнуците ми.Колкото до потребнос
  от Белене,моето скромно мнение е че не е нужна,още повече ,че Белене се намира в земетръсна зона
  -тази на ВРАНЧА-земетресението 77 г. в Свищов с доста жертви.

 7. Дори, ако се построи Белене и след 50 г. като приключи активния живот на центаралата сметката да е 0:0, ще има много странични ползи. Например: – всяко едно работно място в такъв огромен проект осигурява още 5 други в свързани дейности, – ще са необходими образовани специалисти, – в онзи обезлюден район ще се заселят образовани хора, те ще отгледат образовани деца. И много други.
  Не съм компетентен да коментирам цената на проекта, но Турция ще строи две АЕЦ, единият до Резово. Комшиите не хвърлят парите си на вятъра, значи има келепир в АЕЦ.
  Експлоатационният срок на пети блок на Козлодуй е до 2015 г. а на шести до 2017. Не е толкова далече. А кого трябва да молим за удължаване на срока на експлоатация? И ако отложим с още 10 г. спирането на пети и шеси блок, какво ще правим през 2025?

 8. Поздравявам Делян Добрев за адекватните му изказвания по темата през последните дни. Ето някои от тях:
  БСП си правят безплатно социологическо проучване с подписката за АЕЦ “Белене”.„Те искат да видят колко човека ги подкрепят и това ще го направят безплатно, защото държавата ще плати за този референдум.
  Компетенциите на едно управление и на друго управление може да се сравнят по финансовие резултати. Казах ви, по време на управлението на г-н Овчаров, когато той е бил министър, централата е загубила 21 милиона лева, по време на управлението на ГЕРБ централата е спечелила 302 млн
  “Ако всички 800 000 души подкрепят АЕЦ “Белене”, дали те са съгласни всички да дадат по 25 – 30 хиляди лева?”Те просто ще са акционери в тази централа и електроенергията пак ще си я купуват, ще печелят от дивидентите, които евентуално ще получават”

 9. Имам 3 “доуточняващи въпроса”:
  1.Приблизително на каква сума ще възлизат разходите по провеждането на референдум за АЕЦ Белене и кой ще я заплати-инициаторът или народецът?
  2.По смисъла на закона фалшифициране на официален документ ли се явява,полагането на недействителен подпис в списъка за ре-ферендума?За да бъда по ясен,давам достоверен пример:Родител който живее в друг град,по телефона иска от чедото сиЕГНто му,което трябвало да впише в някакъв документ,а между другото,пита дали се е подписвало “за” или “против”/няма такъв/ в списък за референдум за АЕЦ Белене?
  3.Възможно ли е “структурите по места” да са получили указание за иницииране на гореописаната фалшификация?

 10. Само да попитам, това орган на “Гласът на Америка” ли е?

 11. Не сте прави! Докато ние събираме подписи за събаряне на паметници, за или против шистовия газ, в съседна Гърция поставят ТАВАН на пенсиите 2400 евро! Бедните гърци! Ние избираме политици, които да ни повишат доходите и да подобрят условията за живот в БГ. Вместо това, понеже са некадърни, само грабят нищо не правят-дори работното време не спазват!!! Представете си А. Меркел всеки ден да реже лентички, а вечер да се оправдава по немската ТВ с предходния кабинет, с кризата и с какво ли не. А американския посланик в Германия да дава съвети през ден по немската ТВ!??? Представете си в Германия, Франция, Англия, някой да прави референдуми за тези дивотии, за които само си пишем в нета??? Ами един немец изобщо не го интересува цената на тока, парното, бензина! Е, ако някой мисли по друг начин, нека пише!

 12. Няма да се оправим,защото не виждам как.Холивудските,даже Боливудските филмови студия и мастити режисьори и сценаристи може само ряпа да ядат пред нашия ПАРТИЕН спектакъл.Ние си живеем живота който ни е отреден на тая Земя,а на всички управляващи и политици ще кажа само едно,че последната риза няма джоб и един цитат от Библията”Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат” и не на последно място Тия (политици и управляващи ) нямат ли достойнство,че са българи и са потомци на един древен и славен народ… Защо си закачат портрета на Левски в удобните кабинети и някога замисляли ли са се за него или само за парите и богатствата.Бог да пази България !България над всичко !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.