Нещо се мъти в телевизионния аквариум на официозната пропаганда

Едва ли е от срам, но поради свои предизборни съображения властта мъти нещо по и без това мътната (и „кървава“ след атентата) ситуация в многострадалните български медии. Ако отново използвам метафората за японските рибки, които стават неспокойни преди разместването на земните пластове и така предсказват земетресения, то в българския медиен вариант трябва да бъде наблюдаван за подобна цел аквариумът, от който най-демонстративно се лее проправителствената пропаганда: канала ТВ 7.

На пръв поглед той предстои да бъде дублиран с друг канал по начина, по който можем да очакваме по аналогия с него. Защото на другия канал вече е назначен за шеф каналджията Бареков- майстор в окалянето на посочените от властта противници, доказал се като лице на властническата пропаганда. Обявиха, че той става директор на канала ББТ-една кабеларка, която също като ТВ 7 мина през ръцете на кого ли не-чак и студиото си бяха аранжирали в червено докато собственик й беше Манджуков, спонсорът на президента Първанов. Но кабеларките, когато в тях налееш милиони за целите на пропагандата, имат свойството да се превръщат в лъскави на вид аквариуми за лов на телевизионни шарани от другата страна на екрана.

Не е толкова интересно, нито неочаквано, че на най-изявения пропагандатор на властта ще му поверят операцията по дублиране на канализираната правителствена телевизионна пропаганда. Толкова е плоско, че не си заслужава да се изпързаля човек по тази гладка новина.Обаче е далеч по-интересно какво премълчават в съобщението, че Бареков ще бъде едновременно директор на ББТ, но и щял да си остане шеф на новините и актуалните предавания в ТВ 7. Липсва ли ви нещо в картинката? Да, липсва обичайното самохвалство, че най-великият журналист ще продължава да ни радва с личното си присъствие на екрана, както досега. Щяха ли да пропуснат да ни заплашват с това, ако наистина го планират?

Това повишение може да се окаже опит за контролирано понижаване на патоса, с който лицето на властта в българската журналистика така прекали в настървението си да служи вярно на началството, че отблъсна дори и зрителите, които няма нужда бъдат агитирани денонощно в полза на любимия им премиер. Да го свалят отведнъж от екран май не върви…Ще излезе като наказание за старание…

Ето защо, черпейки от богатия опит на учителя на Бойко Борисов от Правец ( не, не е Валентин Златев, той му е нещо друго), първо са решили да „издигнат“ провинилия се с престараване „журналист“ на административен пост, от който евентуалното премахване няма да изглежда като „запушване на уста“ на един внезапно превърнат в страдалец борец за свободното слово. По-малко шумно и скандално е да освободиш ( без обяснение дори) един високо поставен административен слуга, отколкото един журналистически такъв. Бай им Тошо ползваше този номер, пращайки на „отговорна работа“ другари, чието отстраняване искаше да прикрие именно с такова запушване на устата- иди се оплачи, че те махат от възлова позиция, при положение, че те „компенсират“ с нещо престижно и добре платено.

Номерът беше приложен и от един друг правешки герой на нашето време. Собственикът в сянка на Би Ти Ви разигра същия сценарий, когато се оказа, че не ме е сметнал правилно. Моята съпротива срещу опита да бъда нашамарен „пред строя“ със спиране на предаването ми и със заплаха за уволнение превърна в скандал намислената наказателна операция през октомври 2006 г. А скандалът не им влизаше в сметките. Явно по тази причина подставеното лице начело на телевизията Албърт Парсънс не само не се се срещна с моя милост да ме уволнява( изпреварих го с цели три дни, напускайки на мига, когато бях заплашен), но и изчезна от България без да даде нито едно интервю, нито едно изявление, ако не се броят няколкото глупави думи от негово име, публикувани във в. „Труд“, който го цитира да твърди в телефонен разговор от Франция, че Инджев не спазил етичните норми и това нямало да бъде толерирано- след което буквално същия ден Комисията по етиката в електронните медии опроверга с преценката си напълно тази лъжа за нарушената етика…

Дори и да се окаже, че Бареков ще съвместява не само двете си началнически позиции, но и ще продължи да излага властта с подмазвачеството си от екрана, това няма да промени впечатлението, че ГЕРБ се чудят как да си извадят медийния таралеж от гащите. Защото, ако забелязвате, за всичко друго намират оправдание, но за резкия спад на качеството на българските медии, регистриран от международни наблюдатели от година на година като стремително пропадане, просто няма как да се оправдаят с „предишните“.

Ето колко много му личи на Бойко Борисов, че този чепик го стяга, полагайки върховни усилия да създаде впечатление за нещо като обективен прочит на неудобната ситуация. В интервю за в. „Капитал“ той се опитва да тушира плющенето на собствения си камшик в медийния цирк, като съобщава останалата някак скритата досега информация за някакво негово критично отношение към всички виновници за медийния срам на България:

„Аз съм 14 години вече в обществено-политическия живот и горе-долу съм наблюдавал медиите. Много странни метаморфози стават. За съжаление и в тази сфера ние сега берем плодовете на това, което е правено 20 години – трансформацията на медиите, смяната на собственост, създаването на медийни групи, които да защитават ДПС. Защото, когато Ахмед Доган го нападнаха всички вестници, тогава той отговори със създаването на медийна група. Аз се чудя защо никой сега не си спомня как в изданията на Ирена Кръстева пишеше над главата “Да изметем боклука на София”, когато аз бях кмет. И тези демократи сега, като г-жа Кунева, тогава еврокомисар, Даниел Вълчев тогава беше вицепремиер… Как може наши медии, правителствени, на мандатоносителя Ахмед Доган така да бият по кмета на София. Интересно защо тогава това беше изгодно за всички тези хора? Аз стискам зъби и мълча. Между другото миналата седмица 300 милиона извадихме от Корпоративна банка. 300 милиона, защото банковата система не трябва да се клати. Така че ние с Дянков действаме методично и правилно”.

Както виждате, цели 300 милиона били изтеглили от банката, на която са поверили огромни държавни депозити, с отчисленията от които въпросната банка пазарува медии, журналисти и влияние до такава степен, че създаде дефицит на доверие в самата власт поради бруталното й поведение в тази деликатна сфера. Което обаче същевременно не пречи на Борисов, без да му мигне окото явно, да заяви и следното пред „Капитал“:

“Ние нямаме партиен вестник, нямаме телевизия. Всеки главен редактор си пише каквото намери за добро”.

Следва загадъчно подхвърляне на „формулата на успеха“ на медиите, която, както и всичко останало в държавата, Борисов претендира да разбира най-добре:

“И единственият шанс са медийните хора, истинските демократи, тези, които искат да има истинска журналистика. Но няколко журналисти ви иззеха инициативата, представят се най-демократичните хора, а те са най-зависимите”.”

Кои са тези неназовани, мистериозни „истински“ ( по калъпа на Борисов) демократи, способни на истинска журналистика, г-н премиерът скъпернически не казва. Знам само, че бях лично посочен от него като най-достойния в България първи да научи изключително важната новина за спирането на АЕЦ „Белене“, но понеже не се поласках, броени седмици по-късно бях споменат пак от него като най-големия злодей в българската журналистика, който претендирал да бъде „лидер на демократичните журналисти“ ( понеже реториката е същата си позволявам да се припозная и в намеците му пред „Капитал“).

За финал се запознайте с преценката на премиера що е това олигарх и обърнете внимание на важното обстоятелство, че за такъв се признава от него онзи, който НЕ МОЖЕ да вечеря с него:

“-Какво е вашето определение за олигарх?
– Олигарх е човек, който има политическа власт, медия и да има бизнес…
-А не е ли човек, който е приятел на премиера например?
– Не, олигарх е богат човек, който не може да вечеря с премиера. Тези, които ги спрягат за олигарси, са натрупали богатството си много преди нас…”

Ако това е толкова вярно- а знаем, че не е по отношение на един Валентин Златев например, колкото и преценката му за „истинските демократи“ в журналистиката, не бива да се чудим, че Борисов явно припознава като най-представителен в това отношение своя ласкател Бареков. Поне досега. Мътилката в колбата на премиерското мислене обаче показва, че водата в аквариума е за смяна. А дали с нея ще изхвърлят и досегашните рибки ( като ги издигнат толкова нагоре, че да глътнат повечко въздух), изпълнители на всички желания на онзи с въдицата, предстои да видим.

15 мнения за “Нещо се мъти в телевизионния аквариум на официозната пропаганда”

 1. Господин Инджев, относно Валентин Златев може да се окаже, че не сте прав. Спред Бойко Борисов, когато с Валентин Златев чукат белотче на две ръце, последният на всяко раздаване обявява терца. Може пък премиерът след белотчето да не сяда да вечеря на една маса с Валентин Златев, щото му е нервно от пустите терци на последния. Животът е пълен с внезапности, господин Инджев.

 2. Ех,г-н Инджев,не е лесно да си премиер, когато вие сте журналист. Особено, ако разликата между премиера и журналиста е толкова голяма. Продължавайте да ни показвате “помийните ями” на властта, пък дано автентичния им аромат достигне до по-голяма аудитория и събуди заспалите сетива и умове.

 3. По отношение на ТВ7 е по-просто и по-ясно, което не значи обаче по-безопасно, дори напротив:

  Борисов, чрез Цветан Василев, участва в закупуването на най-големия актив в момента в България, който е търгуем на пазарни начала (изключвам АЕЦ и др.под.) – БТК. Става дума за активи на стойност няколко милиарда евро (макар и натоварени с многомилиардни дългове), които струват няколкостотин милиона евро кеш заради дългова и ликвидна криза. Зад тези активи обаче стои … националната сигурност на България, а и индивидуалната сигурност на повечето от гражданите й: Голяма част от всякакъв вид сигнал (телевизионен, телефонен, вкл и мобилна телефония, интернетен и пр.; при това междуградски и международен) минава през БТК и НУРТС. Последното вече е собственост на Цветан Василев чрез Кооперативна Търговска Банка. Като включим тук и вече притежаваните от него мултиплекси за предстоящата ефирна цифровизация на телевизионния сигнал, нещата се подреждат:

  Огромна част от информационните потоци вече са в ръцете на една Групировка/ Корпорация, основно чрез нейната Корпоративна банка, която с държавните и с НАШИТЕ пари се е превърнала вече в държава в държавата. А който държи информацията, може спокойно и да не държи официално властта, нали?! За финансирането на покупката на БТК Цветан Василев и Борисов са решили да продадат .. ТВ7.

  Защо?

  Защото ще им донесе нужните милиони евро за посочената търговска операция.
  А защо ТВ7 “струва” много десетки милиони евро? Ами едновременно с превръщането й в правителственаТА телевизия, в нея беше инвестирано и нещо друго – рейтинг.

  Как?

  Чрез манипулация на данните за гледането на телевизионната аудитория, монополът върху които държи с подставена фирма … Красимир Гергов, другият “бивш” съ-собственик на ТВ7. Оказа се, че ТВ7 след няколко месеца фалшиво напомпване на рейтинг по принципа “бавно и полека” започна да измества дори и такава гледаема телевизия като Нова ТВ. Хората, които са вътре в нещата могат да разказват надълго и нашироко за този процес на дива манипулация, който се знае от всички потърпевши, но за който всички си траят, защото иначе… ще бъдат отрязани и от това, което в момента им отпускат по милост като рейтинги и реклама.

  И така ТВ7 – за всеки потенциален купувач – изглежда вече привлекателна инвестиция: съвсем близо до властта и облагите й, висок рейтинг, модерна техника, рекламни потоци (направлявани впрочем от същия Красимир Гергов, монополист и в рекламата)…

  Но Групировката/ Корпорацията не може просто така да продаде своята перла в короната, пардон каскета (произходът и на тримата цитирани по-горе е в най-добрия случай каскетаджийски). Защото за нея освен парите, нужни за купуването на съответния дял от БТК (другият дял го купува Путин чрез руската ВнешТоргБанк и местния му service officers Милен Велчев и Красимир Катев) е още по-важно да се запази и контрола върху аудиторията.

  Ето защо се прави врътката с ББТ, която беше кабеларка само при старта си, после получи по (не)знайни начини ефирна честота в София с огромна потенциална аудитория, която е важна в настоящата афера. Манджуков отдавна я продаде на Доган и Ирена Кръстева, която пък сега я е “продала” на медийната корона (Crown media се нарича фирмата на Групировката; те каскетаджиите така си избиват парвенюшките комплекси, с имената на фирмичките си, с които ни правят на маймуни).

  Какво предстои: Сега ще има период от няколко месеца, в който ще има преливане на предавания, водещи, брандове, рейтинг, визия и пр. към ББТ, която по изпитания вече начин ще започне да става правителственаТА телевизия с големия рейтинг. Така и парите от предстоящата продажба на ТВ7 ще са в каскет вързани, и пропагандата ще има още една нова масова трибуна, която да служи като дублажна (в първоначалния период след продажбата на ТВ:), а после – като основна пропаганда платформа на властта на Корпорацията.

  Следващата цел е … Нова ТВ. Когато бъдат понатрупани след подходящото изпиране средствата от контрабандата на алкохол и цигари. В контрабандата на цигари основен играч е … Булгартабак, купен скоро от Корпорацията, пак с участието на Милен Велчев и ВТБ; КТБ, Цв.Василев и Борисов…

  И според мен абордажът на Нова ТВ ще приключи успешно преди изборите. Знаете защо, нали…

  За да не изглежда на някой, че това е серия от някакъв конспиративен филм, ще кажа, че всички горни официални данни са налични в публичното пространство. Неофициалните човек лесно може да получи като поразпита тук-там из медийните и рекламистките среди.

  А мрежата, проследихте ли мрежата?
  Милен Велчев, Красимир Катев (и коя корона ги легитимира преди десетина години, а?!), Доган, Ирена Кръстева, Цветан Василев и Борисов, Красимир Гергов (но тук надничат Райчев и Стойчев, които от няколко месеца станаха фенове на Борисов, докато преди го кълняха и на сън). Ако добавим и дребните пионки,

 4. Ако добавим и дребните пионки Кошлуков (за когото е публична тайна в ТВ7, че получава част от парите си директно от фамозните “Котараци”) и Дудуков-Бареков, картинката става изключително омерзителна. Но и по-страшна.

  Защото авторитарната диктатура, чиято институционална конструкция вече е завършена, може да бъде по-малко озъбена и много озъбена.
  С тези лица тя (ще) е мнооого озъбена.

  Да му мислим ние, на които тези се зъбят отдавна, но напоследък все повече.

 5. Из “Вестникар ли?” по Ив. Вазов:
  …”Аз гнусотии в къщата си не ща! Еййй, жаба да видя – няма да мий толкоз гнус!”… “Речеш ли “вестникар” – все едно казваш “чапкънин”!…

  Сега същото важи с пълна сила, само че заместете “вестникар” с “телевизионер” и смисъла ще е същия. Тея хора отдавна ни отказаха да купуваме вестниците им, сега са на път да го сторят и с телевизиите им. Да се задавят с тях дано, да си ги сложат отзад (на задното стъкло)!

 6. Поправка към горния ми пост: Вместо “…НУРТС. Последното вече е собственост на Цветан Василев чрез Кооперативна Търговска Банка.”,
  да се чете:
  “…НУРТС. Последното вече е собственост на Цветан Василев чрез Корпоративна Търговска Банка.”

  Корпорацията е еманацията на анти-демократизацията, а не кооперацията.

 7. Бареков,чадо греховно,казано е:Прекаленият светец и богу не е драг.Ши тъ дуфни бат ти Боко,да знаиш,добече недно!

 8. На кого му пука Г-н Инджев? Да не би да искате БСП да се върне във властта… Не бойте се от олигарсите… те са “бели питки”… не са вездесъщи… винаги има по-голяма риба

 9. Към 1 НАУМ,
  Всички тези “инвестиции” са много рискови. Разчитат главно на неграмотността, простотията и мързела. Ако българите поназнайваха повечко от “стандартните” езици: английски, френски, немски испански, че даже и руски “Булсатком” работи, не е затворил. И всички големи новинарски телевизии: BBC, Euronews, CNN, Bloomberg, Al Jazeera и така нататък ги има и при това безплатно (FTA – Free to Air)на всеки сателит. И тогава местните телевизии биха станали излишни освен за хора, които обичат да се забавляват с пошли седенки, като “Шоуто на Слави” и да слушат съмнителни в естетическо отношение “мъдрости”, като “Ех, какви хубави топки имате! Може ли да ги пипна?”. Вестниците поне стават за опаковане и миене на прозорци, но обичайните антени не стават за нищо освен за вторични суровини. Ето причината, поради която чалга културата у нас толкова се харесва от управляващите от всички партии и десени и нищо не се прави против изпростяването и опростачаването! А да не говорим пък за Интернет и блогове, като този на Иво Инджев, на които се крепят надеждите ни! В края на краищата ще си загубят парите тези “инвеститори”, но жалкото е, че това са откраднати от нас пари. Тези “патриоти” са на принципа: “Ако загубя, губите вие. Ако спечеля, печеля аз!”

 10. Нямам друг начин,освен чрез г-н Инджев,да доведа до знанието на
  достопочтената президентска канцелария,че “британската лаконичност се нуждае от
  др. прочит но във всеки случай не от “комсомолски” или “бляскави герберски акариумни рибки….!”

 11. Добавям своето одобрение към това на Буров,тъй като мътилката в аквариумната вода е все по-нездравословна за бедните животинки,а както при р.Струмешница,ако така върви не ни “мърда” и др. “еко катастрофа” на медийния,че и политическия небосклон….

 12. Много го стяга чипикът Бойко, че все по-малко може да парадира с подкрепа от цивилизования свят, и колко много пада международният рейтинг на България по всички показатели, между които и драстичната загуба на свободата на словото, но най-страшната е за него загубата на доверието в народа му, пред чиято сила НИКОЙ не може да устои.
  Последният прочит на стенограмата от национално-предателския пленум на ЦК на БКП от 1963г., на който тж обсъжда харизването на България на СССР показва, че много повече от външния отзвук от това събитие комунягите са се страхували от вътрешната съпротива, която за тях е била НЕПРЕОДОЛИМА, за това решават да отложат предателството за момента, в който ще са успели да “превъзпитат” народеца още в съветски дух – това и правят през следващите години, с още по-крути мерки, най-вече срещу интелигенцията, както и срещу всеки, дръзнал да каже дума срещу СССР. Ето един цитат, който доказва това./ в стенограмата под “национализъм”, за разлика от сегашния руснационализъм на “Атака”, се разбира истински патриотизъм и антисъветизъм/
  “С вражеската пропаганда обаче ние бихме могли по-лесно да се справим. Против нея трябва да се вземат всички мерки за пълното й разобличаване.
  Друга по-голяма трудност за нас ще бъдат проявите на национализма, който все още съществува в някои среди. Опитът показва, че ако против него не се води борба, той може да се разрасне и да създаде сериозни пречки в развитието на страната и възпитанието на народа. Може да се предполага, че при осъществяването на мероприятията за най-тясно сближаване със Съветския съюз национализмът ще се прояви най-активно. В този дух могат да засилят своята дейност старите реакционни елементи, на такива настроения могат да се поддадат някои среди на интелигенцията и младежта.” … „Българската комунистическа партия е зряла и мъдра партия, дълбоко предана и вярна на марксизма и ленинизма и пролетарския интерназионализъм. Единна и сплотена около своя Централен комитет тя ще съумее да изведе на успешен край великото дело на пълното сближение и сливане на НРБ и СССР.”

  “С вражеската пропаганда обаче ние бихме могли по-лесно да се справим. Против нея трябва да се вземат всички мерки за пълното й разобличаване.
  Друга по-голяма трудност за нас ще бъдат проявите на патриотизма, който все още съществува в някои среди. Опитът показва, че ако против него не се води борба, той може да се разрасне и да създаде сериозни пречки в развитието на страната и възпитанието на народа. Може да се предполага, че при осъществяването на мероприятията за най-тясно сближаване със Съветския съюз патриотизмът ще се прояви най-активно. В този дух могат да засилят своята дейност старите реакционни елементи, на такива настроения могат да се поддадат някои среди на интелигенцията и младежта.” … „Българската комунистическа партия е зряла и мъдра партия, дълбоко предана и вярна на марксизма и ленинизма и пролетарския интерназионализъм. Единна и сплотена около своя Централен комитет тя ще съумее да изведе на успешен край великото дело на пълното сближение и сливане на НРБ и СССР.”
  Сега е същото – бб се плаши до смърт от протести и масовото вътрешно недоволство срещу него, а мнението на Запада за управлението му е после, но той го изтъква усилено, за да прикрие истинската заплаха за властта му – народния гняв, за да не подсети обикновените хора, че в ръцете им е цялата сила.

 13. Ако Мит Ромни реши,че ново
  … “слагачество” около Израел му върши повече работа за вота срещу
  неговия съперник,то за лъскането на доспехите с повече риторика и санкции срещу Иран,може дасе окаже че не е дошло все още Времето!!!

 14. Браво, Иво. Както винаги сте абсолютно точен и осведомен. Но какво се случва след анализа? Мишките, по точно големите мишоци продължават да танцуват…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.